Stiripesurse.ro: Declarații privind moțiunea simplă pe Justiție, lipsa de onestitate a inițiativei, poziția ALDE, atitudinea față de Tudorel Toader și calea de urmat


Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, referitor la criticile aduse din PSD ministrului Justiției, că Tudorel Toader a dat dovadă de „tenacitate” și „profesionalism” în activitatea sa ministerială și a inițiat o reformă în justiție. Vosganian a adăugat că este nevoie de stabilirea în coaliția de guvernare PSD-ALDE a unui „calendar riguros” pentru reforma în justiție pentru a se observa „cine bate pasul înapoi”.
tăry vosghi

 • Context: Social-democrații Cătălin Rădulescu, Florin Iordache precum și liderul PSD Liviu Dragnea au declarat, miercuri, pe fondul moțiunii simple prin care opoziția cere schimbarea ministrului Justiției, că există nemulțumiri în PSD legate de activitatea lui Tudorel Toader. Dragnea a spus că va avea loc o discuție în coaliția de guvernare pe această temă. Votul moțiunii simple nu a mai avut loc miercuri, după ce PSD și ALDE nu au intrat în sală și cvorumul de ședință nu a fost întrunit.

„Grupul nostru nu a participat la votul moțiunii simple dar noi ne reafirmăm clar opțiunea împotriva acestei moțiuni. De ce? Pentru că din titlul și din textul moțiunii rezultă că, până la venirea noastră la guvernare, justiția a fost imaculată, că nu au existat abuzuri, că nu au existat protocoale, că nu au existat măsluiri de fapte și că după aceea s-au întâmplat tot felul de lucruri, deci moțiunea pornește de la o premisă greșită. Orice cauționare a acestei moțiuni ar însemna să accepți ca normale toate abuzurile și toate ilegalitățile care s-au petrecut. Este limpede, opțiunea noastră este îndreptată împotriva acestei moțiuni și cred că cei care au inițiat-o cauționează un sistem care a fost abuziv.  Nu am fost la vot pentru că am vrut să vedem care este responsabilitarea celor care au inițiat-o și am constatat, de exemplu, că de la USR au lipsit aproape jumătate din deputați, de la PNL au lipsit peste 10 deputați, ceea ce dovedește că de fapt ei fac doar jocuri politice dacă nu vin nici măcar ei să-și susțină moțiunea”, a declarat miercuri, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian, deputat și purtător de cuvânt al partidului.

Liberal-democratul a precizat că Tudorel Toader este cel care a inițiat reforma în justiție și că acuzațiile care i se aduc ministrului sunt nedrepte.

„În legătură cu dl Tudorel Toader, opinia noastră este că dânsul a inițiat o reformă în justiție. Tenacitatea și profesionalismul său au permis opiniei publice să afle multe lucruri despre realitățile din justiție. Tudorel Toader a făcut pași clari înainte pentru îmbunătățirea managementului în Ministerul Public. Faptul că i se aduce drept acuză înființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție mi se nedrept, pentru că membrii secției, procurorii, au fost avizați de CSM, or așa cum era înainte în interiorul DNA orice modalitate de a investiga magistrații era mai degrabă îndreptată pentru a crea presiune pe magistrați, ca dovadă numărul de dosare îndreptate împotriva judecătorilor, dosare care puteau crea o anumită presiune. DNA nu doar că a îngăduit abuzuri, așa cum s-a întâmplat la Prahova și la Bihor, dar chiar le-a elogiat. Din acest motiv, era limpede că trebuia să fie creată o structură care să fie în afara oricărei alte direcții din Ministerul Public”, a declarat Vosganian.

Vicepreședintele ALDE a indicat că este nevoie de realizarea unui „calendar riguros” în coaliția de guvernare cu privire la reforma în justiție.

„Mi se pare oportună o discuție în coaliție cu prim-ministrul și cu ministrul Justiției pentru că eu cred că trebuie creat un calendar riguros de care să ne ținem cu toții. E foarte important să știm foarte exact ce avem de făcut pentru reforma justiției, să avem o viziune. În privința aceasta, socotesc că ALDE are o asemenea viziune. De asemenea, este foarte important de spus că trebuie să mergem umăr la umăr toți, umăr la umăr în interiorul coaliției PSD-ALDE, umăr la umăr grupurile parlamentare între ele și umăr la umăr Parlamentul și Guvernul, să nu existe niciun fel de necorelare și atunci o să știm cine bate pasul înapoi, cine are ezitări și putem să luăm măsurile pe care le socotim de cuviință. Cred că această corelare trebuie făcută în această discuție și trebuie mers înainte”, a conchis Varujan Vosganian.38 Responses to “Stiripesurse.ro: Declarații privind moțiunea simplă pe Justiție, lipsa de onestitate a inițiativei, poziția ALDE, atitudinea față de Tudorel Toader și calea de urmat”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Latrina #pesurse Buble – TusaPSD, exact locul nimerit… :)

 2. Tudor spune:

  Gargamel este cel mai toxic MJ din 90 incoace.

  Cat despre “reforma justitiei”…. cum sa reformeze individul asta justitia cand in capul lui este o varza plina cu basini!?

  Un exemplu mai mult decat edificator: in timp ce in Polonia a iesit un urias deranj pentru ca s a intentionat pensionarea judecatorilor la 65 de ani, Gargamel a propus pensionarea magistratilor romani cu 20 de ani vechime, cu o pensie speciala reprezentand 120% din veniturile ultimei luni – ceea ace inseamna, prin “mtode specifice”, cam dublul salariului lunar,, udeva mult peste 20000 lei lunar.
  Ca sa fie completa “reforma” marise si durata INM la 4 ani, astfel ca sistemul de justitie ar fi devenit sistemul de justitie ar fi fost profund afectat.

  De pilda, la ICCJ din cei imativ 90 de judecatori de la cele doua sectii penale aa mai fi ramas … maxim 3!

  Va pasa voua de “reforma justitiei” cum imi pasa mie de compozitia solului lunar!

  Desigur, tot parte a “reformei” lui Gargaml ste si transformarea inspectii judiciare in politie politica , iar celebra “sectie” este condusa de doi scelerati!

  • shadow spune:

   fals,
   cel mai toxic minustru al justitiei a fost si va ramane in anale macovei. Punerea la acelasi nivel a procurorilor cu judecatorii este masura verzei comuniste a creierului macovenian.

   politie politica ramane orice amestec secu cu procurorii si nicidecum nous sectie care nu lucreaza cu nici un fel de securist.

   Nu mai discut cum “din 120%” se ajunge la dublarea salariului lunar ca asta este doar in mintea lejera a generatiei rezist

   • Tudor spune:

    sa ti explic, bou psdist: intrucat baza de calcul este venitul din ultima luna prin coniventa cu cei de la srviciul financiar si cu sefii tocmai atunci primeste o prima foarte consistenta, diverse drepturi banesti restante etc.
    fix dupa aceeasi metoda s a ajuns ca fostul procuror si comandant al puscariei Colibasi sa incasez pensie peste 60 000 lei net/luna, la fel chestorii de politie pensionati pana la 1 iulie 2017.
    Hai ca esti idiot, habar n ai ce e n tara asta!

  • Știu că nu vă place, dar asta e. Va trebui să vă obișnuiți.

 3. livia spune:

  De la Moscova draga sa primesti / Un salut, drag oras Bucuresti!” Celebrul procuror “dandy” Romulus-Dan Varga (seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General), alaturi de colegul din PICCJ Serban Bengescu (seful Biroului de cooperare judiciara internationala) si de prim-procurorul PT Salaj, Bogdan Chis, s-a intalnit miercuri, 5 martie 2019, la Moscova, cu mai multi procurori ai Procuraturii Generale din Rusia, scrie Sputnik.md, citand un comunicat al acestei institutii. I-or fi dus procurorii rusi pe cei romani la vreun eveniment in cinstea lui Stalin? Nu de alta, dar in aceeasi zi s-au implinit 66 de ani de la moartea dictatorului, a carui bogata mostenire a inspirat numerosi judecatori si procurori de pe meleaguri mioritice.

  Lasand ironia la o parte, nu vom cadea in plasa propagandei hashtagiste, sa urlam: „Vin rusii! Vin rusii!” Foarte bine ca Varga si ceilalti s-au dus in Rusia – e bine ca magistratii sa mearga in cat mai multe tari, ca sa le cunoasca specificitatile judiciare. Remarcam doar ca hashtagienii nu au suflat un cuvant despre aceasta vizita. In schimb, va dati seama ce ar fi fost la gura lor daca in locul lui Romulus Varga & co. ar fi fost vreun procuror de la sectia speciala sau vreun judecator care nu se preteaza la executii? Mama-mama!

  In final, tinem sa remarcam tacerea deplina a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la intrevederea ruso-romana. In schimb, ca o ironie, tot miercuri, 5 martie 2019, taica Lazar a dat comunicat despre intalnirea lui cu o procuroare din Departamentul de Stat al SUA. (preluat din luju.ro)

 4. livia spune:

  Intr-o zi un florar a mers la un frizer pentru o tunsoare.
  După tunsoare, el a întrebat despre cost, iar frizerul a răspuns: “Nu pot accepta banii, fac asta în folosul comunităţii în această săptămână.”
  A doua zi, când frizerul a mers să deschidă atelierul a găsit la uşă un “multumesc”, cărţi şi un buchet mare de trandafiri roşii.

  Mai târziu, un poliţist vine pentru o tunsoare şi atunci când încearcă să plătească, frizerul a răspuns din nou:
  “Nu pot accepta bani, eu lucrez în folosul comunităţii în această săptămâna”.
  A doua zi când frizerul a mers sa deschida atelierul, a găsit la uşă un “multumesc”, cărţi şi o duzină de gogoşi.

  Apoi, un deputat a venit pentru o tunsoare, si când a vrut sa plateasca a primit acelaş răspuns. Deputatul a fost foarte fericit si a parasit magazinul.
  În dimineata urmatoare, când frizerul a mers sa îşi deschidă atelierul, a gasit o duzina de senatori si deputati aliniati, în asteptare pentru o tunsoare gratis.

  Aceasta, dragii mei prieteni, ilustreaza diferenta fundamentala dintre cetatenii tarii noastre si politicienii care-i conduc.

  Atât politicienii, cât si scutecele trebuie schimbate cat mai des…pentru acelasi motiv!

 5. elenick spune:

  Luati alaturi o cafea maaare si tutun, plus rabdarea si creierul din dotare. pentru cei fara…. sa se lase pagubasi! se aude @livia? :)

  https://www.riseproject.ro/articol/clanurile-de-pe-strada-vacantei/?fbclid=IwAR1UY0GGiX5gYTdr5Xohqkx_By_2CPZX2bIIb2t-qdZjc2tNdAarh5_uvj8

 6. elenick spune:

  @Vv, @All,

  Paai cu mizerii de astea are PSD-ul de gand sa castige alegerile?!

  https://economie.hotnews.ro/stiri-it-23015596-facebook-eliminat-pagini-conturi-grupuri-create-apropiati-psd-care-incercau-manipuleze-opinia-publica-din-romania.htm

  Uuuups! VV, mesajele fake parca seamana putin cu ale dvs, de cateva posturi incoace! :) :) :)

 7. livia spune:

  Clasamentul celor mai poluate oraşe din lume în 2018 scoate la iveală lucruri neaşteptate pentru România. Iaşul este cel mai poluat oraş din România, urmat îndeaproape de Cluj şi Braşov, o clasare neaşteptată. 22 de oraşe de la noi au ajuns în acest studiu, iar surpriza este că Bucureştiul nu este în top 3.

 8. emi spune:

  Să-i dau o floare doamnei învăţătoare ?!
  Victor Agnita

  E martie întâi
  Şi e frumos şi este soare.
  E ziua ta , iubită-nvăţătoare!
  Aş vrea să-ţi dăruiesc
  Din sufletu-mi curat,
  O floare…

  Dar n-am să pot,
  Că-n ţara noastră chinuită
  O floare-i socotită …mită!
  Şi nici n-aş vrea pentru o biată floare
  S-ajung de-acum corupătoare.
  Şi mă gândesc de am vreo vină
  De ţi-aş planta-o în grădină ?!

  Mi-a spus şi sora mea mai mare
  Nici mamei să nu-i dau o floare,
  Căci sora mea e mare, dar scrântită
  Şi ea va socoti că-i mită
  Că pentru această îmbobocită floare
  Mă pune mama prima la mâncare!

  Aşa că, scumpă-nvăţătoare,
  Atunci când mă voi face mare
  Şi voi elibera această ţară
  Din ghearele ce crude-o înhăţară,
  Voi da un ordin sau o lege
  Sau un decret prin care,
  Orice fiinţă iubită de sub soare
  Să aibă dreptul să primeasc-o floare…

  • Tudor spune:

   Apropos: tocmai ce mi a povestit dimineata o doamna ca la scoala unde invata fi su “parintii” au hotarat sa puna cate 100 li ca sa i ia “doamnei invatatoare ceva frumos”; a dat si ea, sa nu i fie pus copilul pe “lista neagra”; 34 de elevi x 100lei… un lantisor cu medion si un inel – aur.

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  pinguinul fariseu devine doctor HC al scolii romanesti de securisti sub acoperire… Pai dupa faza asta nu cred ca mi-a mai ramas ceva de vazut, nu m-as mai mira nici daca psd-istii l-ar vota in continuare la sefia socialistilor europeni!

 10. livia spune:

  Senatul a respins luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de USR de modificare a legilor Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, potrivit agerpres.ro.

  Iniţial, Camera Deputaţilor a adoptat tacit această propunere legislativă pe 27 februarie.!!!!!!!!!!!!!

  Plenul Senatul şi-a însuşit luni, cu 77 de voturi “pentru”, 30 “împotrivă” şi două abţineri, raportul de respingere propus de Comisia juridică.

  Camera deputatilor nu este condusa de Liviu Dragnea? A fost de acor cu propunera USR? Si cu dreptatea pana la capt cum ramane? Ca si cu buna reputatie a magistratilor………………

 11. edi spune:

  //CE ESTE SISTEMUL? CU CE NE LUPTĂM DE FAPT?

  Sistemul (pe care il explic mai jos) incearca sa il demonizeze pe Dragnea ca sa ne bucuram cand el o sa cada. Si sa nu se schimbe nimic de fapt. Trebuie să nu cădem în capcana asta. Și trebuie sa il intelegem ca sa stim cu ce ne luptam și ce avem de făcut.

  PRIMA ETAPA – ANII 90
  - Sistemul actual a fost construit in anii 90 pe retelele PCR si Securitate care erau atunci. Câțiva (vreo 50-100 de oameni, multi din umbra – doar le banuim numele) au pus mana prin interpusi pe industriile cheie. Au lucrat cu 2 tipuri de “subalterni” : politicienii (care apar la televizor si semneaza hartii) si cei responsabili cu colectarea banilor. O mafie simpla – unii vand povesti si aduc voturi, altii aduc bani. Toti lucrand impreuna pentru aceeasi stăpâni
  - Sistemul functiona prin santaj. Daca cineva nu actioneaza cum trebuie – procurorii si judecatorii actionau sub comanda politica si ii luau pe sus. “Rebelul” si toata familia lui sunt exclusi din sistem.

  A DOUA ETAPA – INTRAREA IN UE/NATO ȘI REFORMA TIMIDA
  - Cand a cazut Rusia si am avut optiunea sa intram in NATO si UE, sistemul s-a reformat un pic, ca nu a avut de ales. Au vandut firmele mari (care erau oricum falimentare) multinationalelor. Marii păpușari au făcut tactic un pas în spate. Au crezut ca pot mima o lupta anti-coruptie de fatada si ca, prin politicieni mai civilizati, pot pacali votantii si electoratul. S-au concentrat pe contractele mici dar foarte multe din bugetul public (nu au mai putut să devalizeze firmele mari după privatizare). O vreme a mers asa, pentru ca DNA nu era încă puternică
  - Sistemul acum e de fapt foarte simplu. Se fură bani în special prin căteva coridoare mari (PNDL, CNAS, ANAF) in mare parte la nivel de primării, spitale etc. Prin mii de firme interconectate. Fiecare firma are multi actionari din umbra (sefii polici succesivi, de la toate partidele + servicii + ANAF + multi altii). Firmele functioneaza ca un cartel (aranjeaza licitatiile intre ele, si dupa sub-contracteaza ca sa imparta banii intre ei). Toti sunt conectati cu toti. Zeci de mii de oameni. Cu marii papusari peste toata lumea. Dacă credeți că TelDrum este doar al lui Dragnea – sunteți naivi.

  COLAPSUL SISTEMULUI ȘI ATACURILE DE AZI
  - Prin creșterea independenței justitiei (si schimbarea de generatii din toate institutiile statului), sistemul a început sa piardă rapid controlul. Pentru că toți sunt vulnerabili, si dacă cineva e sub presiune juridică poate sa îi termine pe toti ceilalti cu care era legat
  - Cu Dragnea la butoane (care e doar cineva din esalonul secund – insa primul care e acum si din diviziile “politic” si “economic” ale sistemului), marii papusari si ceilalti au preluat controlul in 2017
  - Au promis in interiorul sistemului, pentru a obtine sustinerea tuturor, ca vor da amnistia si gratierea – care de fapt inseamna eliminarea oricarei posibilitati de santaj. O minciuna pentru că ar însemna eliminarea marilor papusari – nu vor da niciodată o amnistie si grațiere extinsă. Ei vor doar sa elimine independenta justitiei si sa creasca presiunea pe membrii retelei ca sa execute ordinele si mai strict in viitor. De asta avem secția SS a lui Tudorel.

  CUM ELIMINAM SISTEMUL ?
  - Problema cea mai mare este cum reușim sa eliminam mafia generalizată. Sunt prea multi, sunt aproape toți – din toate partidele “tradiționale”. Se vor lupta pana la capat – cu cat ii atacam mai mult cu atat sunt mai disperati si mai violenti. Ar fi capabili sa dea foc la toate orașele, ca Nero, ca să scape.
  - Trebuie gandit foarte atent ce trebuie facut. Sa invățăm cum au reusit germanii de-nazificarea, cum au reusit cei din Africa de Sud eliminarea apartheid-ului, cum au reușit cei din țările baltice eliminarea influenței rusești. Varfurile sistemului clar trebuie “decapitate” – aici nu e nimic de discutat, nu putem face nici un compromis. Regulile de alocare de bani trebuie schimbate radical, și circuitele de bani închise și sigilate. E posibil însă ca pentru zecile de mii de “soldați” ai sistemului sa fie nevoie de o negociere ca sa nu se opuna schimbarii, să lase de bună voie butoanele și sa plece din politică și administrație – altfel vor distruge orice guvern cu intentii bune. Si sa ne asiguram ca – in vidul de putere economica care se va deschide – nu vine o altă mafie. Că legile sunt corecte, justitia este 100% independentă și mecanismele economice sunt modernizate și aliniate cu cele din UE.

  Asta e tema cea mai grea pentru guvernarea 2020. Cum eliminăm mafia. Restul sunt detalii tehnice.//

  https://www.facebook.com/andrei.caramitru/posts/10216811752859985

  • elenick spune:

   Foaaarte interesant si adevarat! Sigur ca cele 3 etape mari se pot imparti in etape mai mici, cu metode ”specifice” de furat, smenuit si mintit la TV, in media in general, pe care si-au aservit-o sau au cumparat-o efectiv.

   PS. Andrei Caramitru, inca un economist pe care nu-l sufera de loc VV! :) :) :)

 12. Adam Mareș spune:

  “Potrivit Raportului de sustenabilitate fiscală pe 2018 al Uniunii Europene, publicat în Ianuarie 2019, datoria externă a României ar putea trece pragul de 60% din PIB în mai puţin de zece ani, dacă nu se petrece nicio schimbare în politicile economice aplicate în prezent. De la doar 35,1% din PIB, la finele anului trecut, ar urma să depăşim nivelul de 50% din PIB, în 2025 şi să urcăm la 61,9%, în 2029. (Cursdeguvernare)