Unul din argumentele constitutionale impotriva Legii lustratiei era acela ca nu poti arunca o vina colectiva. Nu poti, de pilda, socoti ca toti activistii de un anumit rang au fost la fel de vinovati. Asertiunea e discutabila, cata vreme ai fost partas, in mod direct, la un sistem criminal, in acelasi timp trebuie sa accepti ca, asa cum unii oameni sunt mai buni decat altii, exista si in privinta vinovatiilor, grade de comparatie.
Mi-am amintit de acest lucru atunci cand presedintele tarii, vorbind despre cei 6 000 de “ilegalisti”, adica politistii care au marsaluit de la Guvern pana la Palatul Cotrcoeni, a socotit ca nu mai doreste sa apeleze la serviciile politistilor si jandarmilor. Cum adica? Toti politistii sunt, in viziunea presedintelui, tradatori si infractori? Jandarmii sunt vinovati ca nu i-au luat la bastoane pe politisti? Va imaginati daca totul s-ar fi desfasurat pe gustul presedintelui, cum ar fi aratat o incaierare intre jandarmi si politisti, fiecare cu arsenalul sau din dotare?
Presdintele a sters de pe harta institutionala Ministerul de Interne! Nu mai vrea sa apeleze la serviciile acestuia!?! Inteleg ca sapatamana asta e Consiliu Superior de Aparare a Tarii. Banuiesc ca ministrul de interne nu va fi invitat, caci atributiile sale privind securitatea, cel putin in ce priveste securitatea presedintelui, au fost desfiintate.
Un presedinte nu are dreptul sa se supere pe poporul sau. El este reprezentantul politic al romanilor, nu suparaciosul lor. Ce-ar fi daca am incepe cu totii, dupa modelul prezidential, sa ne suparam unii pe altii? Sa nu ne mai trimitem copiii la scoala, daca un profesor a parcat pe locul nostru din fata casei. Sa nu mai mergem la spital, daca un medic ne-a stropit cu masina pe vreme de ploaie. Sa nu mai platim amenzi de viteza, cata vreme cativa politisti au strigat presedintelui ca e “javra ordinara”…
Presedintele nu se intreaba insa de ce se petrec toate acestea. Cand un politist striga in fata sediului presedintiei “iesi afara, javra ordinara” (banuiesc ca rima distihului nu e involuntara) poti crede ca si-a perdut mintile. Cand striga cateva zeci, poti crede ca sunt turbulenti, ca vin de la un chef prelungit si nu mai stiu ce fac. Cand, insa, coristii sunt insotiti de alti sase mii, cand mitinguri de acestea au mai fost de vreo doua-trei ori (amintiti-va cum strigau politistii toamna trecuta “hotii din Guvern!”) nu mai poti sa iei lucrurile asa usor. Inseamna ca ceva i-a facut pe acei politisti sa-si piarda rabdarea si sa dea, pentru cateva clipe, mai multa consideratie trupului si suferintelor din launtru decat unifermei de deasupra. Sa arunci, in acest fel, vina pe mii de oameni si sa te exonerezi de orice raspundere, ba, mai mult, sa ii alungi pe politisti dinprejurul Palatului Cotroceni si din alaiul prezidential, chiar ca pe niste javre ordinare, e cam mult.
Mai avem un caz, in lumea contemporana, oarecum similar. Pe Muammar al Gaddafi al Libiei care, neincrezator in oamenii sai, s-a inconjurat de o garda personala alcatuita din femei luptatoare si fanatizate. Daca asa doreste si presedintele nostru, avem, deja, cateva idei…
da,
dintre femeile democrate
ce lupta pentru dreptate
inca una dintre problemele dlui basescu este aceea ca nu poate sa reproseze violenta de limbaj, dumnealui fiind campion. iar politistii de abia au dat tonul.
mi a venit asa un gand … prima lor greseala majora in incercarea de destructurare a pnl au facut o atunci cand au hotarat intempestiv fuziunea pd-pld. daca i lasau pe alde stolojan sa candideze separat la legislativele din 2008, era mai nasol. m am bucurat cand l am vazut pe dl videanu venit in adidasi la tv…
@tudor
Nici eu nu am inteles de ce s-au grabit cu fuziunea, probabil ca PLD risca sa intreaca PD.
@VV Luptatoare si fanatizate! Cam transparenta aluzia. Mai era o calitate pe care daca o pomeneati nu stiu daca se mai incadra careva. Poate din noua garda…
@corina chiriac
Transparenta, da…
stiti cumva in ce imprejurari s a luat acea decizie?
a fost ca in batalia angliei, cand hitler a ordonat sa se bombardeze londra si alte orase, de au avut timp englezii sa si repare aerodromurile
Cu voia dvs voi transpune un text apartinand jurnalistului Cristian Tudor Popescu care circula prin blogosfera. Fara alte comentarii. Deocamdata.
,,Scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu
C.T. Popescu
Domnule Băsescu, te-am privit şi voi continua să te privesc cu statornică scârbă. Însă, dincolo de scârba mea, un concurs de împrejurări care conţine prostia unora, ticăloşia altora şi indiferenţa celor mai mulţi a făcut să devii preşedinte al ţării mele. Nu m-am aşteptat nicio clipă ca, ajuns în această demnitate, să poţi deveni altceva decât eşti, dar am vrut să sper că măcar vei încerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult în această speranţă. Ex nihilo nihil. Dispreţul pe care ţi-l port e lesne de argumentat: reprezinţi suma a tot ce are mai detestabil poporul român. Fără a avea măcar una din însuşirile admirabile ale acestui popor.
Vreme de şase ani am trăit o neîncetată stupoare, colorată când şi când cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta.
Vreme de şase ani, mulţi dintre noi am încetat să fim doar cetăţeni ai acestei ţări şi am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticăloşiei tale, ale incompetenţei tale.
Nu ştiu dacă în istoria modernă există şef de stat care să fi insultat atât de mulţi dintre propriii cetăţeni, cu atâta nesimţită uşurinţă. Observi că nu folosesc pluralul politeţii. Pentru că tu însuţi, în dialogul cu ceilalţi, ai răul obicei de a nu-l folosi. Şi voi refuza să îl folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decât tine.
Vremea convenţiilor şi demonstraţiilor de tipul acesta a trecut. Am privit cu îngrijorare, în aceşti şase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăţeni de ai mei care au crezut că poate ţi se cuvine, că poate, atunci când o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării în bine al ţării.
Se înşelau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa urâţenia dinlăuntru-ţi asupra noastră, a tuturor. Iar ţara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur înlăuntrul căruia cei mai mulţi sunt prinşi ca într-o capcană, prizonieri ai unui rău destin. Precum în cel mai întunecat fanariotism, ai folosit demnităţile publice ori resursele statului pentru a-ţi căftăni apropiaţii, pe cei care ţi se închinau cu ipocrită smerenie, într-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităţi ale statului să fie ocupate de incompetenţi, imbecili şi neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedienţă faţă de tine, despotul. Şi când ţara e rânduită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate şi decădere a instituţiilor.
Ţi-ai făcut din minciună un crez politic. Şi unii găsesc asta scuzabil. Peste cei care au îndrăznit să spună altfel decât crezi tu că se cuvine spus ai revărsat diluvii de ură. Ai inventat categorii generice peste care să îţi reverşi ura şi insultele primitive. 322, moguli, tonomate, reprezentau categorii încăpătoare în care mizeria ta să poată fi eficient distribuită. Toţi cei care nu acceptau fanariotul qui pro quo erau detestabili, maculabili, expulzabili. Rar mi-a fost dat să văd atât risipă de resurse (ale statului, ale instituţiilor publice ori ale unor dubioase instituţii private) menită unui singur scop: împroşcatul cu mizerie.
Au fost şase ani urâţi. Iar rezultatul lor e reaua stare de azi a ţării. Prea mult şi prea des am vorbit despre toate cele care au fost pentru a le mai repeta acum. Altul e motivul pentru care scriu astăzi.
Afirmi, domnule Băsescu, fără să roşeşti, cu o nesimţire prietenă cu iresponsabilitate, că ţara mea e o ţară de mâna a doua. Iar când îndrăzneşti să spui aşa ceva vremea pamfletelor şi a indignărilor din laringe a trecut. O ţară care cere bani cu împrumut, o ţară care nu poate plăti pensiile este o ţară de mâna a doua – spui tu cu o nesimţire care sfidează orice stupoare. Nu ţara a cerut bani cu împrumut, domnule Băsescu, ci tu. Împotriva tuturor acelor voci care se opuneau acestui demers. Nu suntem toţi amnezici şi încă ne amintim cum predicai nevoia acelui credit de la FMI, deşi nu puţini erau cei care strigau că e o cale greşită. Şi i-ai potopit cu insulte. Aşa cum ştii să faci. Ai susţinut acel credit nu pentru că ţara avea nevoie de el, ci pentru că tu, deprins cu logica licuricească, ai încercat să cumperi bunăvoinţa unor stăpâni pe care noi nu-i vedem. Şi ai fost gata să plăteşti acea bunăvoinţă cu sărăcirea, umilirea şi nenorocirea noastră a tuturor. Iar dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici. Nu mogulii, nu tonomatele, nu noi. Noi doar trudim, îndurăm şi plătim biruri.
Nici nu ar trebui să mai spun lucrurile acestea. Sunt deja ştiute. Şi nu ar trebui să accept logica rudimentară după care funcţionezi, aceea care măsoară demnitatea, înălţimea ori măreţia după grosimea pungii. Doar judecând cu maţul poţi ajunge să spui despre ţara mea că este o ţară de mâna a doua. Iar dacă punga ţării nu e azi îndeajuns de plină pentru gustul tău, asta nu se întâmplă pentru că eu şi cei asemeni mie nu trudim îndeajuns pentru a o umple, ci pentru că tu şi cei din jurul tău sunteţi prea hămesiţi, prea nesimţiţi şi prea necinstiţi pentru a şti să o chivernisiţi.
Dar ţara asta încă are bani să îşi plătească preşedintele şi imbecilii deveniţi miniştri, are bani să îşi plătească nulităţile devenite europarlamentari, are bani să te trimită la reuniuni internaţionale unde să ne umileşti pe toţi respirând dispreţul cu care eşti tratat de ceilalţi, are bani pentru a plăti pentru capriciile neroade ale favoritei tale, are bani pentru a îngrăşa guşile lăudătorilor şi numeroşilor tăi servitori. Are încă bani din care să plătească sinecuri pentru cei care ştiu să îşi manifeste îneajuns de zgomotos şi fără ruşine obedienţa faţă de tine.Are bani să îmbogăţească afacerişti suspecţi, dar cunoscători ai conturilor de partid. Să ierţi, atunci, biata ţara dacă nu mai are îndeajuns pentru a plăti şi pensiile acelea.
În aceeaşi zi când eu scriam: Pentru că eu nu accept că România e o ţară de mâna a doua în UE. Nici că eu aş fi un cetăţean de măna a doua. Dar admit că avem politicieni de mâna a şaişpea. Mai pe seară, preşedintele României spunea că ţara mea este o ţară de mâna a doua. Iar asta nu mai poate fi îngăduit. Pentru aşa ceva nu mai este de ajuns să ne revoltăm pamfletar, să respirăm vocalele indignării la televizor ori să risipim cerneala stupefacţiei în gazete.
Atunci când mizeria ta nu mai încape în hârdăul categoriilor generice şi nu se mai revarsă doar asupra tonomatelor, parlamentarilor, mogulilor, ci asupra ţării înseşi, atunci e vremea să fii trimis definitiv acolo unde îţi e locul. Atunci când, nu are rost să ne mai ascundem după cuvinte, îţi îndemni cetăţenii să îşi părăsească ţara, tu trebuie să pleci, nu ei. E timpul!
Asta e tot ce am avut să îţi spun, domnule Băsescu. Aşa cum ţi-am promis, îţi sunt pe mai departe dator cu întreg dispreţul. Şi îţi promit că mă voi achita de această obligaţie. Dar vreau că de acum să te dispreţuiesc ca pe un ticălos oarecare şi nu ca pe preşedintele ţării mele. Du-te!
Rândurile care urmează nu îţi mai sunt adresate, deşi te privesc. Vreau să sper că prieteni şi neprieteni din blogosferă mi se vor alătura. Pentru că este o limită care nu trebuie trecută. Şi aşa, prea multă vreme, prea multe am îngăduit. Şi mai vreau să sper că, mai ales, politicieni, cu şi fără blog, vor prelua revolta mea şi îi vor da cuvenită îndreptare. Acelor politicieni le cer, neîntârziat, iniţierea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. Dincolo de meschinăria calculului politic de conjunctură, dincolo de laşitatea cu care ne-au obişnuit, dincolo de indolenţa pe care le-am tolerat-o. Sau puteţi cu toţii tăcea, prudent, vascularizaţi de precauţia pe care o putem numi şi laşitate. Şi atunci am să-i cer scuze lui Traian Băsescu. Şi am să admit că trăiesc într-o ţară de mâna a doua.
“Va imaginati daca totul s-ar fi desfasurat pe gustul presedintelui, cum ar fi aratat o incaierare intre jandarmi si politisti, fiecare cu arsenalul sau din dotare?” Dar hai sa ne imaginam ce-ar fi fost daca politistii si-ar fi transpus in fapte sloganul “Moarte tiranului !”, daca ar fi luat cu asalt palatul prezidential, spre incantarea liberalo-pesedistilor si spre bucuria “poporului” caruia i se spune zi de zi si clipa de clipa – de catre Antene, Realitatea, Ponta, Nastase si Crin – cat de rau, de hot si de dictator e Base. Intrebarea este ce ati face dupa reusita noii “revolutii”, dupa alungarea sau impuscarea “dictatorului” si dupa cele cateva luni in care o sa dati vina pe mostenirea dezastruoasa (iar poporul chiar o sa va creada). De unde o sa scoateti bani ? Ca nici lozinca dvs., “nu sunt bani pentru ca Base si clica lui fura”, n-o sa mai tina, vi s-ar intoarce impotriva. Veti fi acuzati, la randul dvs., de hotie !
Moshu
Nu mai dramatiza, un miting e un miting, acolo se striga orice. Daca tu so mosu-tau Basescu luati in serios sloganele si ii credeti pe ei criminali si pe voi javre, e treaba voastra.
Dupa cum rezulta si din textul selectat mai sus de @corina chiriac, acest om ajuns ca gaina in varful gramezii de boabe nu binemerita de la natiune (cum se spunea odata)
Domnule Vosganian, am adresat aceasta rugaminte si domnului Mihai Voicu si v-o adresez si dumneavoastra: luati o initiativa legislativa de completare a prevederilor actuale!
Poate reusiti sa introduceti in lege faptul ca la alegerile pentru presedinte sa existe pe buletinul de vot si o evaluare cu “da” sau “nu” pentru presedintele ce iese din functie pentru ca oamenii sa se pronunte daca acela merita sau nu sa aiba parte de onorurile in vigoare pentru fostii sefi de stat (adica acestea sa fie conditionate de acceptul popular).
Un asemenea personaj care ne duce in prapastie si ne mai si face de rusine in lume, car a fost deja suspendat o data de catre parlament (poate chiar se va repeta aspectul asta) nu are de ce sa primeasca: resedinta, paza, alte manifestari de gratitudine ale poporului pe care il striveste in permanenta!!
Poate colegul dvs de Senat, dl. Cristian Topescu ar putea prelua aceasta idee si in felul acesta ar avea si domnia sa o activitate in loc de zero barat de pana acum ….
@adrian
Nu, asta nu se poate, un fost presedinte e fost presedinte, nu dupa cum ia nota la absolvire. Sa-i drim si lui TB sa devina cat mai repede un fost.
[...] la decizia sefului statului de a renunta la escorta Politiei rutiere, liberalul mai scrie pe blog ca Traian Basescu ar putea sa-si faca o “garda personala” din femei, asa cum are [...]
@adrian
Daca te gandesti la viitorul presedintelui, iata ca si el s-a gandit:
,,Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), in numele celor peste 500 de agenti, ofiteri de penitenciare si personal civil participanti la protestul din 24 septembrie 2010 si in numele celorlalti membri de sindicat din sistemul penitenciar care nu au participat fiind in serviciu, multumeste excelentei sale, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei pentru ca nu a renuntat si la serviciile penitenciarelor. (…)
Ne bucura prudenta Presedintelui Romaniei si semnalul de stabilitate dat pentru sistemul penitenciar. O decizie politica laudabila si care dovedeste ca domnul Traian Basescu se gandeste serios la viitor. Constatam cu deplina satisfactie ca domnul presedinte nu respinge serviciile penitenciarelor. Apreciem sincer aceasta atitudine si il asiguram pe viitor de calitatea serviciilor noastre.
Cu toate acestea, suntem si vom fi alaturi de colegii nostri din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si respingem hotarat decizia presedintelui Traian Basescu si a prim-ministrului Emil Boc de a renunta la serviciile Politiei si Jandarmeriei. Un astfel de demers este ilegal si depaseste prerogativele legale ale Presedintelui Romaniei si Primului Ministru.
In perioada urmatoare vom participa la toate actiunile organizate de catre Confederatiile Sindicale, inclusiv la actiunile anuntate pentru data de 07 octombrie 2010.”
Sorin Dumitraşcu – Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor
@corina chiriac
Asta cu penitenciarele e o gluma, sau e pe bune?
” dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici.”
?????????
Sigur, dle CTP?!?! Da’ cum era când Tăriceanu şi Geoană se luptau care să mărească pensiile mai devreme cu o lună? Asta era prin 2007, după “referendumul 322″…
Da’ pensia minimă? Ehehehe, ce memorie selectivă avem când vrem…
PS: nu ştiu de ce m-am obosit să scriu comentariul ăsta, care oricum va fi cenzurat!
@M3
Asta cu M3 e vreo retea de spionaj ca M5? Pensia minima a fost o vrajeala, pensionarii agricoli aveau deja aproape 350 de lei iar altii sub pensia asta erau foarte putini. In schimb, cu inflatia pensionarii au pierdut in 2009 si 2010 aproape 15%. Din ce au primit in vremea guvernarii liberale, fireste… Daca e cineva vinovat ca noi am marit pensiile, ala nu e Geoana, lasati0l in pace, cu PSD cu tot. Noi, liberalii, sntem ticalosii lui Basescu.
“traienele, nici nu stii … ” nu mi amintesc versul urmator!
@tudor
Hai ca-ti amintesti, lasa fitzele…zi-i pana la capat…
N-am fost si ina nu sunt… XENOFOB!
Domnule Vosganian, riscati sa aduceti mari deservicii poporului român si mai ales minorității armene! Negand evidenta nu faceti nimanui bine. Nici macar tagmei de jefuitori ascunsi in culisele PNL-ului.
Gazduind pe blog gogomanii de felul celei postate de un (o) postac fara gandire proprie care-si zice @corina chiriac aduceti daune iremediabile stabilitatii statului roman. Pentru tontul (toanta) @corina chiriac care n-a sesizat enorma diferenta dintre dejectiile unui neica nimeni (felix-gabriel lefter) si scrisul lui CT Popescu sugerez sa va uitati in cotidianul.ro unde CTP neaga paternitatea “scrisorii” care cel mult ar putea semana cu stilul… Vosganian.
@rugio
Termina cu tampeniile astea! De unde ai scos-o cu tagma jefuitorilor de la PNL? Pai daca eram jefuitori, ne ridicau de o suta de ori pana acum parchetele lui Basescu…Pe vremea noastra castigul mergea la salariati si la pensionari, nu la rude si firme…
marea mea durere e ca tara asta aluneca din nou catre evul mediu: separatia puterilor in stat e doar la nivel declarativ, statul nu mai e in stare sa garanteze un minim de asistenta medicala, educatie, iar dupa episodul de vineri s-a dezis si de siguranta cetateanului. voda e inconjurat de garda lui fidela care il apara de oricine indrazneste sa se apropie, boierii prospera pe fondul lipsei de ordine si lege, si taranul trage din greu ca sa-si plateasca darile fata de stapanire.
@stefan
Parca ai fi Sadoveanu…
A zis bine Nastase,ca Basescu incepe sa-si creeze un Vatican al lui la Cotroceni,cu fideli lui,cu intelectualii lui laudatori ! De Politie nu mai are nevoie,de profesori,de medici,in general de acest popor! O sa ramina cu un fel de Garda Pretoriana dupa el! Asa cum a avut Hitler SS-ul pina la final !Ce vrea nebunul numai el stie !
@Sfarma Piatra
Sau Patriarhul lui Gabriel Garcia Marques.
Domnule SENATOR,
Parerea mea este ca, sloganul “iesi afara javra ordinara” nu apartine politistilor ci, a fost indus de catre anumiti indivizi care, “intamplator” se aflau printre manifestanti.
Faptul ca, imediat dupa decizia presedintelui de a renunta la serviciile MAI, am asistat la reactia lui Boc de a copia intocmai aceeasi decizie, este foarte clar ca miza a fost inlaturarea lui BLAGA.
Stau si ma intreb: Oare, inlaturarea lui Blaga (ultimul din vestita tripleta) inaintea anuntatei motiuni de cenzura a opozitiei, este o miscare gandita a Presedintelui ? Oare, in acest fel, fara sa isi dea seama de repercursiuni, Presedintele nu si-a “semnat sentinta” ?
@MARIN
Nu stiu daca sloganul a fost o intoxicare, dar a fost foarte inspirat.
Oare cand vom scapa de Basescu ? A distrus de tot aceasta tara.Imi ascund chipul in palma cand ies pe strada de rusine ca l-am votat pe Basescu.
@Karlos
Mai ai putina rabdare. Daca o duce tot asa, TB va avea dificultati in a-si termina mandatul la termen.
@VV
nu stiu cum fac astia de la pdl, dar castiga toate alegerile locale, de cateva luni, in conditiile in care stau f prost in sondaje.
probabil au dezvoltat o ” stiinta a castigarii alegerilor”, o reteta organizationala de succes.
are pnl in vedere ceva in acest sens?
cred ca asta trebuie analizat cu toata seriozitatea.
si inca ceva, domnule senator,
acum catva timp postati aici un text care continea o sintagma in sensul ca manevrele lui basescu nu mai tin, modificarea constitutiei a ramas de izbeliste etc. e o mare greseala a l subestima pe basescu. va uza in continuare de toate stratagemele care au prins: referendumuri cu teme populiste, desfiintarea parlamentului bicameral, arestari intempestive etc. pot sa fac pariu ca, daca s ar initia un referendum de suspendare a presedintelui, la aceeasi data va initia si el un referendum cu o tema populista.
dl basescu pare doar a fi renunta la temele sale preferate, fiindca nu s alegeri apropiate. o chestie care a mers va fi reluata de fiecare data. aceste teme au succes pentru ca speculeaza ceea ce tine de abjectuliar de sublimul fiintei umane . si evident gaseste mai mare sprijin.
@tudor
Termina cu prostiile. Din cele patru alegeri locale de duminica, psd a castigat doua si pnl si pd cate una, De unde ai scos-o ca PD le castiga pe toate?
@marin Presedintele nu mai gandeste de mult. De aici ni se trag toate.
@corina chiriac
Presedintele e un om bolnav, adica pe bune, si comportamentul lui e in consecinta.
erata, penultimul rand:
“de abjectul, iar nu pe sublimul fiintei umane”
@marin
nu si a semnat sentinta. pdl istii nu vor vota impotriva propriului guvern . de ce ar vota, sa intre in opozitie? si banii?
cheia guvernarii e la udmr.
marko bela a facut un avans pe care nu stiu caati l au observat: vor o lege electorala cu un sistem proportional, fapt neagreat de pdl. in acest sens, cauta aliati. inainte de asta insa, udmr ul vrea sa treaca legea invatamantului asa cum au negociat o , cu geografia si istoria romaniei predate in maghiara.
predarea limbii romane in limba maghiara, pe cand?
@tudor
Ungurii sunt la fel de nemultumiti ca si romanii, de acee UDMR nu mai oate s-o tina mult asa, doar de dragul unei nomenklaturi udemeriste.
@corina chiriac
@tudor
1.presedintele, in general, nu gandeste ci este consiliat-bine sau prost;
2.miscarea UDMR este vizibila dar, sansele de reusita sunt mici, ceea ce ma face sa gandesc ca si ei se vor alatura celor care vor vota pentru motiunea de cenzura
@MARIN
Si eu cred ca UDMR va vota motiunea de cenzura.
in momentul asta o vad pe andreea pora , pe realitatea tv, vorbind de la sediul gds!!!
saraca tara!
@tudor
E interesant, totusi, cum a reusit Basescu sa lege la caruta lui pe gedesisti si pe cei de la “22″…
Mineriada politista a lui Basescu!!! Mitingul a fost tinut la indicatiile exprese ale lui Traian prin cozile lui sereriste din Politie tocmai pentru a pune batista pe tambal vis-a-vis de furtul voturilor din Parlament comis de Roberta Anastase si pentru a-l demite pe Blaga. Securistul bisnitar Traian impuscand astfel doi iepuri dintr-o lovitura.
Cand veti incepe voi politicienii sa-l descifrati asa cum trebuie pe Traian, un securist bisnitar, smenar, betiv si curvar ajuns cu ajutorul structurilor din Secu=SRI si presedinte al Romaniei, din pacate?
@gelu
Ai talent de portretist.
@VV
Revenind din concediu revin asupra postarii dv din 23 sept :
““Ne-ai pus să muncim la programul de guvernare şi i-ai pus pe alţii în guvern”, i-a spus Vosganian, potrivit unor surse din partid, lui Crin Antonescu.
După ce i-a lăsat pe toţi să vorbească, chiar încurajându-i să o facă, Antonescu a pus capăt terapiei de grup: “Vreau să vă pun o întrebare la care să vă gândiţi şi nu vreau să-mi daţi răspunsul acum. Dacă l-aş fi propus pe Atanasiu la Apărare, pe Fenechiu la Transporturi sau pe Vosganian la Finanţe, am fi avut de câştigat sau de pierdut?”.
Iata ca se demonstreaza (eterna mea mantra)ca politica dv de relativa pasivitate publica in fata denigrarilor PDL-iste sistematioce are repercusiuni negative pt. dv in propriul partid. Alta ar fi fost situatia cred, daca ati fi desfasurat (si dv si dl.Tariceanu )o campanie mediatica acerba prin care sa demonstrati negru pe alb ca pe vremea dv cu un buget asemanator celui actual erau bani si de pensii si de salarii si pentru dezvoltare ( fireste fara devalizarile portocalii).
Mai bine mai tarziu decit niciodata !
@tiberiu
Iar incepi? Am explicat de o suta de ori pana acum, daca nu pricepi sau nu vrei sa pricepi, eu ce sa fac? Vezi si pe comisii.pnl.ro
Scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu
de la Cristian Tudor Popescu
Domnule Băsescu, te-am privit şi voi continua să te privesc cu statornică scârbă. Însă, dincolo de scârba mea, un concurs de împrejurări care conţine prostia unora, ticăloşia altora şi indiferenţa celor mai mulţi a făcut să devii preşedinte al ţării mele. Nu m-am aşteptat nicio clipă ca, ajuns în această demnitate, să poţi deveni altceva decât eşti, dar am vrut să sper că măcar vei încerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult în această speranţă. Ex nihilo nihil. Dispreţul pe care ţi-l port e lesne de argumentat: reprezinţi suma a tot ce are mai detestabil poporul român. Fără a avea măcar una din însuşirile admirabile ale acestui popor.
Vreme de şase ani am trăit o neîncetată stupoare, colorată când şi când cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta.
Vreme de şase ani, mulţi dintre noi am încetat să fim doar cetăţeni ai acestei ţări şi am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticăloşiei tale, ale incompetenţei tale.
Nu ştiu dacă în istoria modernă există şef de stat care să fi insultat atât de mulţi dintre propriii cetăţeni, cu atâta nesimţită uşurinţă. Observi că nu folosesc pluralul politeţii. Pentru că tu însuţi, în dialogul cu ceilalţi, ai răul obicei de a nu-l folosi. Şi voi refuza să îl folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decât tine.
Vremea convenţiilor şi demonstraţiilor de tipul acesta a trecut. Am privit cu îngrijorare, în aceşti şase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăţeni de ai mei care au crezut că poate ţi se cuvine, că poate, atunci când o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării în bine al ţării.
Se înşelau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa urâţenia dinlăuntru-ţi asupra noastră, a tuturor. Iar ţara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur înlăuntrul căruia cei mai mulţi sunt prinşi ca într-o capcană, prizonieri ai unui rău destin. Precum în cel mai întunecat fanariotism, ai folosit demnităţile publice ori resursele statului pentru a-ţi căftăni apropiaţii, pe cei care ţi se închinau cu ipocrită smerenie, într-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităţi ale statului să fie ocupate de incompetenţi, imbecili şi neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedienţă faţă de tine, despotul. Şi când ţara e rânduită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate şi decădere a instituţiilor.
Ţi-ai făcut din minciună un crez politic. Şi unii găsesc asta scuzabil. Peste cei care au îndrăznit să spună altfel decât crezi tu că se cuvine spus ai revărsat diluvii de ură. Ai inventat categorii generice peste care să îţi reverşi ura şi insultele primitive. 322, moguli, tonomate, reprezentau categorii încăpătoare în care mizeria ta să poată fi eficient distribuită. Toţi cei care nu acceptau fanariotul qui pro quo erau detestabili, maculabili, expulzabili. Rar mi-a fost dat să văd atât risipă de resurse (ale statului, ale instituţiilor publice ori ale unor dubioase instituţii private) menită unui singur scop: împroşcatul cu mizerie.
Au fost şase ani urâţi. Iar rezultatul lor e reaua stare de azi a ţării. Prea mult şi prea des am vorbit despre toate cele care au fost pentru a le mai repeta acum. Altul e motivul pentru care scriu astăzi.
Afirmi, domnule Băsescu, fără să roşeşti, cu o nesimţire prietenă cu iresponsabilitate, că ţara mea e o ţară de mâna a doua. Iar când îndrăzneşti să spui aşa ceva vremea pamfletelor şi a indignărilor din laringe a trecut. O ţară care cere bani cu împrumut, o ţară care nu poate plăti pensiile este o ţară de mâna a doua – spui tu cu o nesimţire care sfidează orice stupoare. Nu ţara a cerut bani cu împrumut, domnule Băsescu, ci tu. Împotriva tuturor acelor voci care se opuneau acestui demers. Nu suntem toţi amnezici şi încă ne amintim cum predicai nevoia acelui credit de la FMI, deşi nu puţini erau cei care strigau că e o cale greşită. Şi i-ai potopit cu insulte. Aşa cum ştii să faci. Ai susţinut acel credit nu pentru că ţara avea nevoie de el, ci pentru că tu, deprins cu logica licuricească, ai încercat să cumperi bunăvoinţa unor stăpâni pe care noi nu-i vedem. Şi ai fost gata să plăteşti acea bunăvoinţă cu sărăcirea, umilirea şi nenorocirea noastră a tuturor. Iar dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici. Nu mogulii, nu tonomatele, nu noi. Noi doar trudim, îndurăm şi plătim biruri.
Nici nu ar trebui să mai spun lucrurile acestea. Sunt deja ştiute. Şi nu ar trebui să accept logica rudimentară după care funcţionezi, aceea care măsoară demnitatea, înălţimea ori măreţia după grosimea pungii. Doar judecând cu maţul poţi ajunge să spui despre ţara mea că este o ţară de mâna a doua. Iar dacă punga ţării nu e azi îndeajuns de plină pentru gustul tău, asta nu se întâmplă pentru că eu şi cei asemeni mie nu trudim îndeajuns pentru a o umple, ci pentru că tu şi cei din jurul tău sunteţi prea hămesiţi, prea nesimţiţi şi prea necinstiţi pentru a şti să o chivernisiţi.
Dar ţara asta încă are bani să îşi plătească preşedintele şi imbecilii deveniţi miniştri, are bani să îşi plătească nulităţile devenite europarlamentari, are bani să te trimită la reuniuni internaţionale unde să ne umileşti pe toţi respirând dispreţul cu care eşti tratat de ceilalţi, are bani pentru a plăti pentru capriciile neroade ale favoritei tale, are bani pentru a îngrăşa guşile lăudătorilor şi numeroşilor tăi servitori. Are încă bani din care să plătească sinecuri pentru cei care ştiu să îşi manifeste îneajuns de zgomotos şi fără ruşine obedienţa faţă de tine.Are bani să îmbogăţească afacerişti suspecţi, dar cunoscători ai conturilor de partid. Să ierţi, atunci, biata ţara dacă nu mai are îndeajuns pentru a plăti şi pensiile acelea.
În aceeaşi zi când eu scriam: Pentru că eu nu accept că România e o ţară de mâna a doua în UE. Nici că eu aş fi un cetăţean de măna a doua. Dar admit că avem politicieni de mâna a şaişpea. Mai pe seară, preşedintele României spunea că ţara mea este o ţară de mâna a doua. Iar asta nu mai poate fi îngăduit. Pentru aşa ceva nu mai este de ajuns să ne revoltăm pamfletar, să respirăm vocalele indignării la televizor ori să risipim cerneala stupefacţiei în gazete.
Atunci când mizeria ta nu mai încape în hârdăul categoriilor generice şi nu se mai revarsă doar asupra tonomatelor, parlamentarilor, mogulilor, ci asupra ţării înseşi, atunci e vremea să fii trimis definitiv acolo unde îţi e locul. Atunci când, nu are rost să ne mai ascundem după cuvinte, îţi îndemni cetăţenii să îşi părăsească ţara, tu trebuie să pleci, nu ei. E timpul!
Asta e tot ce am avut să îţi spun, domnule Băsescu. Aşa cum ţi-am promis, îţi sunt pe mai departe dator cu întreg dispreţul. Şi îţi promit că mă voi achita de această obligaţie. Dar vreau că de acum să te dispreţuiesc ca pe un ticălos oarecare şi nu ca pe preşedintele ţării mele. Du-te!
Rândurile care urmează nu îţi mai sunt adresate, deşi te privesc. Vreau să sper că prieteni şi neprieteni din blogosferă mi se vor alătura. Pentru că este o limită care nu trebuie trecută. Şi aşa, prea multă vreme, prea multe am îngăduit. Şi mai vreau să sper că, mai ales, politicieni, cu şi fără blog, vor prelua revolta mea şi îi vor da cuvenită îndreptare. Acelor politicieni le cer, neîntârziat, iniţierea procedurii de suspendare a luiTraian Băsescu. Dincolo de meschinăria calculului politic de conjunctură, dincolo de laşitatea cu care ne-au obişnuit, dincolo de indolenţa pe care le-am tolerat-o. Sau puteţi cu toţii tăcea, prudent, vascularizaţi de precauţia pe care o putem numi şi laşitate. Şi atunci am să-i cer scuze lui Traian Băsescu. Şi am să admit că trăiesc într-o ţară de mâna a doua.
@hermann
Are si Cristian Tudor Popescu pacatele lui, dar de data asta a spus corect.
@VV
Chestia cu penitenciarele e pe bune, va dau sursa: http://fsanp.ro/?p=1593
Au fost geniali!!!
@corina chiriac
Nu m-am putut abtine sa nu postez comunicatul lor. Intr-adevar, traim vremuri de balamuc.
@ Corina
daca tot vorbim de gindirea de imprumut chiar ma intreb cind va aparea bardul basescianismului (acela din dreapta lui anastase) cu o teorie asupra proprietatilor gumilastice ale legii. Spre pilda – domnul basescu cind e atit de indignat ca au dat politistii cu chipiul de pamint si se vaita de soarta stemei, isi aduce aminte ca dumnealui ca presedinte a pictat stema Romaniei in culoarea preferata, mov, luni la rind?
Si de cind ma rog manifestatia politistilor e o subminare a puterii de stat, la articolul 162 din codul penal se stabileste clar ca subminarea puterii de stat se refera la actiune armata si violenta ( e de fapt unul din articolele in baza carora au fost condamnati ceausestii; de cind se compara o manifestatie vocala, dar pasnica in fond, cu macelul facut de ceausesti?). Si cum au adoptat-o si vuvuzelele dumnealui fara sa citeasca codul penal (ca si pentru ei gindeste altcineva) iarta-ma ca-ti spun: violento! arunci cuvinte in capul oamenilor sa le faci cucuie!
@cris
Mitingistii mai striga si ei la suparare. Pe Iliescu il faceau in fel si chip, pe Constantinescu l-au stropit cu cerneala…Dar pedistii nostri au devenit, in insingurarea lor, cam paranoici.
@ all
The Economist spune “But this time around the odds do not look great for the Basescu-Boc tandem. A divided party, plunging popularity and workers furious about the government’s proposed austerity measures, along with Mr Basescu’s announcement last week that Romania may need another loan from the IMF to pay for next year’s public-sector pensions and salaries—these are not the signs of a successful government.”
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2010/09/political_crisis_romania
@cris
Am postat acest articol, i l-am si aratat lui Crin.
@Cris
The Economist apreciaza ca masurile draconice de austeritate “are not the signs of a successful government” !?
Este ca si cum ai spune despre un canceros in faza terminala ca nu arata “prea bine”!
In plus aproape modul parintesc in care caracterizeaza guvernul falimentar Boc demonstreaza ca pe straini ii doare “in cot”, ba poate chiar se bucura in secret de necazul altora, caci asta le da sentimentul de superioritate. In orice caz daca ar fi sa ne luam dupa The economist guvernul Boc are inca suficienta credibilitate in strainatate. PDL este divizat ? E ceva rau ca in partidele politice democratice moderne sa fie o diversitate de opinii?Este de asemenea natural ca populatia este furioasa in toate tarile europeene in care s-au luat masuri de austeritate.
Pe scurt daca vor sa schimbe ceva cetatenii Romaniei trebuie sa se bazeze pe ei insisi si nu le va fi usor, daca nu-si vor schimba radical mentalitatea si modul de a actiona.
@ Tiberiu: fara suparare, eu cred ar trebui sa ne cam obisnuim cu faptul ca pe straini “ii doare in cot”. As zice chiar ca ideea ca toata lumea sta cu ochii pe noi este un simptom al oamenilor saraci cu duhul. Tocmai asta e aspectul amuzant-inteligent al expresiei latine “umbilicum mundi”: faptul ca lumea, in totalitatea ei, nu are un ombilic. Ar fi chiar interesant sa gasesti o zona accentuata pe o lume de forma unei mingi de fotbal! In definitiv, noi ca romani avem vreo idee despre ceea ce se intampla in momentul de fata intr-o tara precum Sierra Leone?
In plus de asta, modul acesta retinut de a comenta lucrurile este modul cu care ne-a obisnuit ani de-a randul redactia revistei The Economist. Trebuie sa tinem cont de faptul ca ei judeca lucrurile strict prin prisma cunostiintelor de specialitate ale specialistului economic, nu pot nici sa dea note guvernelor in functie, nici nu pot sa propuna schimbarea actualilor guvernanti.
De aceea, da, categoric, tot ce pot ei sa faca este sa spuna unui bolnav de cancer ca este “cam palid”. Si asta-i exact adevarul, din punctul de vedere al sanatatii economiei romanesti, suntem nu doar palizi, ci de-a dreptul pe duca!
Varujan, Basescu e “mosu’miu” cum e si “mos’tu”, adica amandoi l-am votat in 2004 si e inca presedintele tarii in care traim, fie ca ne place sau nu. Constat ca te-ai fi prefacut ca nu intelegi esenta mesajului meu si ai preferat sa ma iei in balon.
O sa fiu de data asta mai explicit. Nu stiu cum se vad lucrurile de acolo, de sus. Dar eu vad de aici ca majoritatea oamenilor sunt convinsi ca situatia grea in care au ajuns este cauzata de hotia guvernantilor : bani ar fi destui, dar “dictatorul”, in loc sa-i dea poporului sub forma de salarii, pensii si ajutoare sociale, ii baga in buzunarele sale, ale amantei Udrea si ale celorlalti apropiati. Pe cale de consecinta, asa cum s-a intamplat si in cazul precedentului dictator, s-ar impune – cred ei – o noua revolutie si pedepsirea exemplara a vinovatilor. Evident, (tot mai) multi dintre ei urmaresc doar emisiunile posturilor Antena 3 si Realitatea, unde de mult li se spune cat de diabolici sunt Basescu si clica lui.
Eu m-as fi asteptat din partea PNL la un cu totul alt fel de comportament in aceasta perioada. Mai ales ca e singura alternativa democratica dupa previzibila iesire din scena a PDL-ului. In loc sa veniti cu explicatii privind originile crizei si cu masuri concrete de combatere a ei, voi v-ati marginit sa dati vina pe clientela politica a PDL si sa promiteti marea cu sarea pentru situatia in care ati reveni la guvernare. Or eu cred ca esti prea constient de faptul ca niciun guvern nu va putea rezolva mare lucru intr-un timp scurt (iar lumea nu va avea rabdare !). Situatia se va imbunatati la noi doar daca economia mondiala va reveni pe crestere reala si durabila. Si atunci ce-o sa faceti cand populatia va vedea ca le-ati inselat asteptarile si va iesi in strada? Evident, oamenii vor crede iar, asa cum au fost invatati (si incurajati in aceste zile de catre actuala opozitie), ca noul “dictator” (Ponta, Antonescu sau care-o mai fi) si clica lui s-au apucat si ei de furat.
In concluzie, atentie mare la mesajele transmise populatiei. Tot ce ziceti voi acum se poate intoarce cu usurinta impotriva voastra.
@Moshu
Nu numai ca l-am votat pe Basescu in 2004, dar am facut campanie pentru el, m-a si pupat si mi-a aruncat, de drag, palaria. Din pacate, de atunci a cam trecut timp.
@ VV
Daca acum citeva zile presedintele se incrunta (iar) la presa romaneasca spunind ca 80% sunt mincinosi, nu dau o imagine reala a Romaniei, asteptam cu interes sa vedem cum se incrunta si la The Economist. Si propun sa prezinte CSATului si The Economist ca “vulnerabilitate” (sic).
@cris
Se aprinde dezbaterea cu privire la caracterizarea, in Strategia e Aparare, a presei drept “vulnerabilitate” in securitatea nationala.
Comentez destul de tarziu, am fost plecat.
Eu cred ca vinovatia colectiva nu poate fi invocate nici fata de comunisti. Stiu cativa secretari de partid care au incercat, cat au putut, sa mai ajute oamenii. Sigur nici argumentul lui Paunescu: “eu am facut rost de butelii (citat aproximativ)” nu sta in picioare. Dar in regimurile de tipul asta eroii nu sunt multi. In Rezistenta Franceza nu au activat mai mult decat vreo 50000 de oameni. Cu mult mai multi au fost colaboratorii. In cazul Poloniei situatia este alta, dar ei au avut de veacuri traditia luptei impotriva asupritorilor. Totusi, daca informatia potrivit careia Walesa a fost informator este adevarata? Cred ca nu a fost cu totii vinovati, tot asa cum idea vinovatiei colective nu trebuie sa spele pe cele individuale. Dar in ce-l priveste pe Basescu si pe ciracii lui, va dau un alt exemplu: cei 322. Ar fi interesant sa urmarim cum a fluctuat acest numar din 2007 si pana acum. Unii dintre ei sunt membri ai Guvernului, altii se plimba cu presedintele in elicopter….