Am primit de la Agenția Națională de Integritate (ANI) o scrisoare care m-a șocat

Puțini își mai amintesc de linșajul mediatic și instituțional ( din păcate, nu singurul în cariera mea politică) cu care m-am confruntat la jumătatea lunii februarie 2015. Președintele de atunci și de acum al României, Ministerul Public (prin Parchetul General și DIICOT), Curtea de Conturi a României, Agenția Națională de Integritate, conducerea „noului” PNL și, cu prisosință, televiziunile și agențiile de presă, au contribuit la această agresiune împotriva mea în care ilegalitățile și complicitățile s-au împletit cu defăimările și minciunile gogonate.
Nu aș fi evocat această perioadă extrem de neplăcută pentru mine și pe care nepăsarea, calomniile ori reaua credință mi-au făcut-o și mai greu de îndurat, dacă nu aș fi primit ieri o scrisoare recomandată din partea ANI, în care am regăsit dovada tonului incriminator și ignorarea oricărei prezumții de nevinovăție tipice acelor vremuri.IMG_0789 IMG_0792
În data de 12 februarie 2015, Senatul a respins o solicitare netemeinică și ilegală a DIICOT de demarare a cercetării penale în ce mă privește. Motivele insistenței Ministerului Public, care mai făcuse o astfel de tentativă în septembrie 2013, respinsă și atunci în cvasiunanimitate de Senat, sunt, în contextul situației de atunci, de natură politică. Văzând că, prin votul cu o largă majoritate ale senatorilor, le scap printre degete, instituțiile de forță au intrat în panică. A urmat un potop de declarații,pe rând indignate și amenințătoare la adresa mea și a Senatului (ex. Klaus Iohannis: https://www.ziaruldeiasi.ro/…/iohannis-dezamagit-ca-senator…, Alina Gorghiu co-președinte PNL: https://www.obiectiv.info/reactia-dura-a-copresedintei-pnl-…, Vasile Blaga, celălalt co-președinte al PNL: https://www.dcnews.ro/vasile-blaga-demisia-lui-vosganian-di… etc.etc.). Dar nu declarațiile politice sunt lucrul cel mai grav, ci reacția unor instituții ale statului. Nu a trecut nici măcar o zi după votul din Senat că, printr-o coincidență bizară și stranie complicitate, atât Curtea de Conturi ( https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-19370006-curtea-…) cât și ANI ( https://www.bursa.ro/averea-lui-varujan-vosganian-verificat…) au descoperit că sunt un infractor, cu încuviințarea unor finanțări ilegale și deținător al unor averi dobândite fraudulos, peste noapte. Cum după aceea nu am primit nicio înștiințare oficială, am crezut că au fost doar zvonuri de presă. Mi-am dat, însă, seama că n-a fost deloc așa.

Scrisoarea pe care am primit-o ieri de la ANI este o mărturie tulburătoare a acestei agresiuni de neimaginat într-un stat democratic. Aflu din această scrisoare că în data de 16 februarie 2015, deci imediat după votul din Senat, citez: „Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că Varujan Vosganian a acumulat împreună cu familia o avere ce depășește veniturile realizate”. Formularea, în sine, este revoltătoare. ANI nu procedează la o evaluare a declarațiilor mele, nu, pur și simplu, ANI mă declară vinovat de dobândirea unei averi în mod fraudulos! Adică se antepronunță, ignorând cea mai elementară prezumție de nevinovăție. De ce a pornit ANI această anchetă, dacă nu la ordin? În perioada cercetată nu achiziționasem nici măcar un aragaz, îmi depusesem declarațiile timp și viața mea era cu totul lipsită de ceea ce se numește ostentație și lux.

Aflu din scrisoare că, în perioada care a urmat, ANI a purces la o goană de-a dreptul halucinantă pe urmele așa-ziselor mele averi dobândite fraudulos. Ministerului Economiei i s-au solicitat informații despre eventuale venituri din consilii de administrație sau alte venituri extra-salariale, au mai fost solicitate: Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu privire la venituri pe care le-aș avea din participații la societăți comerciale, Administrația Fiscală sector 2, cu privire la impozitele reținute ori plătite, Primăria sector 2, cu privire la starea mea locativă, Biroul de Credit, cu privire la credite și debite, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor cu privire la imaginarul meu parc auto, Bursa de Valori București, cu privire la eventualele dețineri de acțiuni cotate, Depozitarul Central, cu privire la deținerile de acțiuni necotate, toate băncile la care eram titular de cont ca persoană fizică sau semnatar al unor instituții pe care le conduceam ( Banca Transilvania, BRD, BCR, Alpha Bank). Concluzia, pe care am primit-o, acum, după cinci ani: între veniturile realizate și cele declarate nu există diferențe. Dosarul se clasează.
Poate doriți să știți și care au fost declarațiile mele, ca persoană cercetată. Scrisoarea lămurește și acest aspect, citez: „persoanei evaluate nu i s-a solicitat un punct de vedere”.
Scrisoarea pe care am primit-o ieri dovedește, prin conținutul ei, că, între timp, ANI a intrat pe un făgaș de legalitate. Întrebarea, însă, privind ce s-a întâmplat cu noi în ultimii cincisprezece ani, din perspectiva respectării drepturilor omului, rămâne valabilă, iar speța de față este una dintre mărturiile de o întristătoare elocvență.

8 Responses to “Am primit de la Agenția Națională de Integritate (ANI) o scrisoare care m-a șocat”

 1. livia spune:

  La 27 noiembrie 2019 titram „Revoluție doar la microfon? Ultimul ordin al ministrului de Interne țintuiește Poliția sub control politic”, referindu-ne la decizia prin care Marcel Vela a hotărât să blocheze concursurile pentru ocuparea funcțiilor în MAI. De atunci și până azi, 14 șefi din Poliție au fost împuterniciți, ei nedând un concurs pentru ocuparea funcțiilor pe care le dețin în prezent, așa cum ar fi fost normal. După cum a dezvăluit președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru Bugetul.ro, împuternicirile îi fac pe cei numiți în funcții „obedienți politic”. Cum practica împuternicirilor este folosită de ani buni, revoluția promisă de Marcel Vela pare să fie doar în fața camerelor de luat vederi.

  Pai nu se zicea ca ciuma galbena este diferita de cea rosie si ca s-a terminat cu nepotismul, cu amantele, neamurile, etc? Ca vor fi doar concursuri , competenta si profesionalism? Baliverne.

 2. Klimowicz Gabriel spune:

  Nu aș zice că ANI (agenție cu totul stranie, creată special pentru a face poliție politică) a intrat pe un „făgaș de legalitate”. Cred că veți fi ignorați de ANI și așa-zisa Justiție pentru sunteți pe cale să dispăreți din politică. După ce Klaus Iohannis și sforarii lui au pus mâna pe Ministerul de Justiție și pe Ministerul de Interne, „făgașul de legalitate” va fi îndreptat exclusiv asupra PSD, din moment ce ALDE e pe cale să dispară din peisaj. În acest fel, veți scăpa de „justiție” și ăsta va fi câștigul vostru din ieșirea de la guvernare. E puțin lucru. Părerea mea.

 3. livia spune:

  “DE CE, LUDOVICE?

  De ce aperi interesele băncilor în detrimentul românilor? Dacă ai un gram de onestitate, spune public, de ce ai anulat taxa pe activele bancare? Ce câştigă românii din asta? Pe cine reprezinţi tu, de fapt?”, a scris senatorul Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook.

  De altfel, nu este prima dată când senatorul Daniel Zamfir critică Guvernul Orban pentru eliminarea taxei pe activele bancare.

  “Decizia Guvernului de a elimina taxa pe activele bancare arată în mod clar linia pe care va merge Guvernul Orban: favorizarea băncilor şi a companiilor multinaţionale. Taxa pe activele bancare era practic un instrument care-i determina pe bancheri să mărească dobânda la depozitele populaţiei şi să reducă dobânda la credite.”, a mai scris senatorul la finalul anului 2019.

  Guwernerul “ornam” sustinut de ALDE, sau ma rog, ce a mai ramas din aceasta formatiune…..

 4. livia spune:

  Nu stiu daca este asa. Eu n-am aceasta informatie.(…) La aceste negocieri nu am participat si Exxon este o companie privata si vedem ce decizie poate sa ia. Sper ca mai sunt… Romgaz mai este interesata. Vom vedea. Decizia Exxon de a pleca din Romania este o decizie care nu ne bucura. Inteleg ca, din pacate, acest Guvern a venit prea tarziu pentru interesele Exxon si deja erau pe punct de plecare. Asta este. Vom vedea ce va fi. Dar eu n-am aceasta informatie catre cine vrea sa vanda. Dar e public ca vor sa iasa din Romania” – Florin Citu, ministrul Finantelor, 7 ianuarie 2020, Realitatea Plus. Doamne fereste! Ce pasarica a scapat ministrul Finantelor! Cum vine asta? Ne pare rau ca nu am ajuns mai devreme ca sa servim intereselor Exxon? Dar interesele Romaniei s-au gandit sa le apere? Ca nu prea arata ca ar face asta…

  Initial am zis ca asteapta si ei anticipatele sau alte alegeri care sa ii confirme pe pozitii si apoi incep sa isi dea in petic, dar vedem ca nu. Desi stau pe nisipuri miscatoare care nu le permit prea mari manevre, asa cum si-ar dori ei, liberalii au inceput totusi sa vorbeasca cu tupeu in piata mare despre planurile de vindere a tarii si de servire a intereselor economice ale unor puteri straine ori societati multinationale. Pana unde vor vrea sa mearga liberalii cu “reformele” lor?

  Cu ajutorul ALDE, tot inainte, spre vanzarea totala! Chiar a meritat tradarea?