Această lună de stare de urgență va costa bugetul 10 miliarde de lei

Ministerul Muncii ne informează că în acest moment avem peste un milion de locuri de muncă disponibilizate și că numărul lor e în creștere. Ministerul Finanțelor ne mai spune că lunar, potrivit legislației votate recent, bugetul va acoperi cu cca 4 miliarde de lei plata indemnizației pentru șomerii disponibilizați temporar. S-ar putea, așadar, crede că doar acesta este impactul disponibilizărilor datorate efectelor pandemiei. Din păcate, nu este deloc așa.
Impactul economic cel mai mare al disponibilizărilor nu este cel al plății indemnizațiilor de șomaj. Faptul că un milion de oameni sunt șomeri, înseamnă că ei nu produc în acea perioadă și acesta este efectul cel mai grav asupra economiei și asupra bugetului.
Cei un milion de salariați din sectorul privat aparțin unor sectoare diferite, de la construcții de mașini până la textile și hoteluri-restaurante, astfel încât putem socoti productivitatea lor este cea medie națională. Asta înseamnă că, dacă ar fi în activitate, ei ar produce un Produs Intern Brut lunar de cel puțin 15 mld lei. Scăderea de PIB este, însă, mai mare, căci sectoarele care nu lucrează afectează și veniturile celorlalte. Iar alte domenii de activitate, fără a avea, propriu-zis șomeri se reduc drastic, cum ar fi, de pildă, cabinetele notariale și avocațiale. Astfel încât putem aprecia, fără să greșim, că reducerea de PIB provocată de pierderea a un milion de locuri de muncă este de cca 20 mld lei. Socotind veniturile curente din PIB la 25% (ceea ce mai puțin decât media de peste 28% de anul trecut), înseamnă că bugetul pierde, prin reducerea PIB, în luna respectivă, 5 miliarde lei.
Așadar, 4 miliarde de lei pe care bugetul îi dă și cu 5 miliarde de lei pe care nu-i mai ia înseamnă 9 miliarde de lei. Să adăugăm la acestea cel puțin un miliard de lei decurgând din alte facilități și cheltuieli ocazionale (contribuții la asigurări sociale neplătite, ajutoare pentru familiile afectate, sporuri de periculozitate, diverse forme de garanții de stat onorate pentru linii de credit și amânarea la plată a utilităților, diverse alte cheltuieli generate de procedurile stării de urgență cum ar fi carantina etc. etc.).
Concluzia este că efectele economice ale declarării stării de urgență pentru perioada 15 martie – 15 aprilie 2020 au un impact bugetar de cca 10 miliarde de lei ( aprox 1% din PIB). În ce privește Produsul Intern Brut, el se reduce cu cca 20 mld lei, ceea ce înseamnă 2% din PIB. Calculele procentuale au în vedere PIB prognozat pe 2020, dar, din păcate, procentele vor fi mai mari, dacă PIB, așa cum e previzibil, va fi sub prognoză.
Prelungirea stării de urgență cu încă o lună, așa cum ne anunță autorii Ordonanțelor militare, va avea, cu siguranță, un impact și mai mare asupra economiei naționale și bugetului consolidat.

6 Responses to “Această lună de stare de urgență va costa bugetul 10 miliarde de lei”

 1. Mihail spune:

  Din nefericire cam peste tot se anunta o prelungire a perioadei de carantina. Aici, in UK, deja s-a anunat aceasta intentie a Guvernului Conservator.

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Eu v-am mai spus, lasati-o pe asta cu economia… ca nu le aveti cu astea!

  Ma faceti sa rid, sincer! 10 miliarde lei? :D :D :D

  Da romalezii intorsi in tara unde i-ati lasat?
  Ei vor ramine pe dinafara cu cel putin o luna mai mult decit cei din tara, plus ca au fost nevoiti sa piarda multi bani pe aer, adica aiurea! Ceea ce inseamna ca multa vreme nu vor mai putea trimite bani in tara dupa ce revin la locurile lor! Daca revin! Pentru ca aici intervine punctul 2:

  Milionul de locuri de munca ramase pe dinafara cel mai probabil va fi recuperat intr-o perioada MULT MAI LUNGA decit stiti dvs. sa calculati!
  Motivul: multe afaceri vor fi distruse! Nu vor mai avea nevoie de fostii angajati! Iar asta se va intimpla si cu cei care s-au intors din UE!

  Guvernul PE CARE L-ATI INVESTIT e o calamitate in sine! Iar aici ironia sortii: cei care bagau tara in criza in 2009 iar dupa aceea taiau salarii, inchideau spitale, scoli, dadeau oamenii afara (care apoi dadeau statul in judecata si isi cistigau banii fara sa fi muncit pentru ei), omorau sute de mii de firme si trimiteau in somaj tot cam un milion de angajati … sunt tot aceia pe care i-au votat masiv romalezii anul trecut, iar prin complicitatea voastra sunt chemati azi gestioneze coronavirusul! E minunat!

  Si tot ironia sortii e faptul ca 2020 e an electoral! Va imaginati vreo clipa ca acesti minunati guvernanti PE CARE I-ATI VOTAT vor precupeti vreun efort pentru a-si rasplati votantii din buzunarele noastre?

  Nu in ultimul rind, sa nu uitam TUNURILE CARE SE DAU IN ACESTE ZILE! Se va vorbi multa vreme de ele, vom ajunge sa stim (la anu) cit au costat detergentii cu care se spala asfaltul si peretii ca nu cumva sa linga careva de pe jos si sa se infecteze cu COVID!

  Iar peste toate astea, veti avea SCADEREA ECONOMICA A STATELOR DIN UE! din care Romalia fiind tara emergenta va avea de suferit! Euro se va devaloriza (precum multe alte monede), preturile vor exploda, consumul va scadea! Pe asta nici eu nu stiu s-o calculez, dar pot spune cu certitudine ca impactul VA FI MAAAARE! Oricum cu mult mai mare decit amaritele de cifre pe care le lansati dvs.!

  Defapt as merge pina intr-acolo incit sa cred ca vi s-a cerut sa veniti cu PETARDA asta! Ca sa manipulati lumea sa zica: eh, 10 miliarde roni… nu suna chiar asa de grav!

  PS – eu unul… nu voi fi afectat de criza! Motivul? Am stiut demult ca mai devreme sau mai tirziu vom ajunge in situatii de genul celei de azi, si mi-am luat masuri! Si chiar ma bucur ca au si romalezii ocazia sa contempleze statul minimal gindit de Tariceanu si reformat de Basescu in toata splendoarea lui! Ar fi fost bun acuma Institutul Cantacuzzino asa-i? GHINION! Niste unii l-au lasat sa moara, nesimtitii fiind gaura la buget! Altii… desfiintau spitale, arestau medici! Romalezii privind cum erau carati pacientii din spitalele desfiintate cu targa printre cladiri … au fost indiferenti! Acuma, aceiasi indivizi infiinteaza spitale…. in corturi! Apoi, in timp ce povesteau despre lucruri sfinte (gen spitale recionale), defapt ei nu investeau nimic in infrastructura de baza, ca deh… e mult mai simplu sa furi banii pe tot felul de “servicii” private, de s-a ajuns ca daca socoteste cineva ar gasi poate ca toata populatia tarii “beneficiaza” de tot felul de “tratamente”… cind defapt e vorba de completat hirtii pentru luat bani!

  Singurul lucru de care nu s-a legat nimeni, au fost securistii! S-a investit in ei cit pentru 10 autostrazi ca “sa ne apere de teroristi”! Felicitari! Am fost feriti de teroristi! :D

  Acuma, cum stau ei asa si se uita cei 30 si ceva de mii de securisti, si tiptil tiptil cum incaseaza ei salarelul fara sa miste un pai zilele astea, eu zic sa-i intrebati SI CUM O SA IESITI DIN CRIZA ASTA!

  • Era vorba de impactul asupra bugetului. Impactul asupra PIB e de o scădere de peste 20% (INS spune chiar peste 25%). Ti se pare puțin???

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Pai chiar in raspunsul asta va dati de gol: de ce nu ati pus titlul asa cum mi-ati scris in raspuns? PIB-UL VA SCADEA CU 20%, CHIAR 25% DUPA CALCULELE INS!

    Iar impactul asupra bugetului era calculabil automat, cam 28% din PIB, deci o scadere intre 5.6% – 7% din PIB! Adica, intre 53 – 67 miliarde ron! Ceea ce nu seamana deloc cu cele 10 miliarde ron pe o luna despre care vorbeati ca sa prostiti lumea!

    Spuneti-le la oameni clar verde in fata: S-AU LINS PE BOT DE TOATE MARIRILE PROMISE, SI SA SE ASTEPTE LA TAIERI! Si sa aduca multumiri guvernului pe care DUMNEAVOASTRA l-ati votat!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Si ca sa inteleaga lumea mai bine e asa:

    10 miliarde ron sunt doar suma pentru care II CEREATI SOCOTEALA LUI CATSU IN COMISIA PARLAMENTARA si pentru care V-A DAT CU FLIT! Iar dumneavoastra ca rasplata l-ati mai pus odata ministru! Pentru hotii astia 10 miliarde sunt doar BANI DE POPCORN!