„Tout va très bien, Madame la Marquise”


Am văzut o declarație neverosimilă a ministrului finanțelor, Florin Cîțu: „ M-am uitat și la venituri și vă spun că avem rezultate bune, după ce am discutat cu companiile care funcționează astăzi și au început să plătească. Lucrurile arată ok. Presiunea pe buget este mare, dar nu atât de mare.” https://www.euractiv.ro/…/covid-19-pandemie-florin-citu-pre…

În același timp, un alt membru al Guvernului (de parcă n-ar fi membri în același Guvern), ministrul economiei, Virgil Popescu ne spune „O treime din economie a fost afectată” https://www.stiripesurse.ro/ministrul-economie-interviu-in-…. Aș fi curios să știu care sunt, în opinia ministrul economiei, cele două treimi din economie care nu sunt afectate, căci în opinia mea raportul este invers, cel puțin două treimi din economie sunt afectate.
Dar să ne întoarcem la oile noastre, în speță, la ministrul finanțelor. Așadar, o treime din economie nu plătește taxe, dar lucrurile arată OK. Avem peste un milion de lucrători în șomaj tehnic și alți aproape trei sute de mii care și-au pierdut definitiv locul de muncă, dar lucrurile arată OK. Produsul Intern Brut, de la o prognoză de creștere în termeni reali de de 4% ajunge la o scădere în termeni reali, dar lucrurile arată OK.
Iar presiunea pe buget nu este atât de mare, deși cei aproape un milion și jumătate de șomeri nu mai plătesc impozit pe salariu și contribuții sociale, în același timp trebuie să primească indemnizații de la stat, cel puțin două luni, iar pensiile și contribuțiile de sănătate trebuie plătite. Statul nu mai încasează, pentru producția pe care cei un milion și jumătate de șomeri n-o mai fac, nici TVA, nici impozit pe profit, dar presiunea pe buget nu e așa de mare. Statul ar trebui să acopere costuri suplimentare în stăvilirea pandemiei de corona virus, ar trebui să expună bugetul la garantarea numeroaselor facilități de creditare și plată a utilităților, dar presiunea pe buget nu e mare. Deja deficitul a fost programat să crească cu aproape 15 miliarde de lei (2,5% din PIB), dar presiunea pe buget nu e așa de mare.
Pe bune, cum ar arăta atunci România, în viziunea lui Florin Cîțu, dacă lucrurile nu ar fi OK și presiunea pe buget ar fi mare?!? Sau poateă că Guvernul nu intenționează, de fapt, să onoreze obligațiile pe care și le-a luat în privința susținerii firmelor și persoanelor afectate de epidemie?
Toată situația asta îmi amintește de un faimos cântec franțuzesc din perioada interbelică, în care protagonistul parcă ar fi ministrul nostru de finanțe care îi relatează marchizei la telefon că totul e distrus, castelul a luat foc și marchizul s-a sinucis din disperare, dar îi repetă întruna: „Tout va très bien, madame la marquise”.

9 Responses to “„Tout va très bien, Madame la Marquise””

 1. Adam Mareș spune:

  Unde ești, Sorinel? Am văzut că ai ajuns factotum pe aici: critic, profet, vizionar, campion în delectatio morosa etc. :-)

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Asa… Cu ce sa te servesc? :D

   • Adam Mareș spune:

    Cât zici că mai stă virusul?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Pai, virusul e de 2 ani… deci, cel putin inca 2-3 ani fara tratament sau vaccin disponibil pentru populatie, si in general… virusul nu pleaca nicaieri, ci se va adauga listei de virusi gripali care exista de mii de ani, si la care suntem imuni unii dintre noi! In schimb vor aparea alte variatiuni SARS ale acelorasi tulpini

     https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_pandemic
     human influenza A viruses (H1N1, H3N2, H5N1 and H7N9 subtypes)

     Deci si covid-ul asta dupa ce v-a fi descifrat complet va avea probabil alt nume, gen AHxNx

     De-aia le si ziceam la imbecili chiar la inceputul crizei din China, se vorbea atunci de inchiderea scolilor pt 2 saptamini, si ii intrebam ce vor face nu dupa doua, ci chiar dupa 6 saptamini cind vor afla ca virusul n-a plecat nicaieri si situatia nu va fi deloc diferita fata de cea de la inceput!? Uite, au trecut saptaminile… si poti vedea ca exact asa e!

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  La hipermarket:

  - Domnisoara, puteti sa va impingeti cosul un pic mai in fata?
  - Nu! Si pastrati distanta regulamentara de un metru jumate!
  - Da, dar eu m-am vindecat de covid!
  - Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
  - Mai bine asa, multumesc pentru loc! :D


  - Cuuuum, 10 bani pentru punga biodegradabila?
  - Da domnule, asa e legea!
  - Bun, atunci mie dati-mi din aia non bio! :D

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  https://arenamedia.ro/index.php/arena-news/politica-mp/alde-mp/vosganian-dupa-doua-luni-de-epidemie-nu-e-chiar-apocalipsa-pe-care-ne-o-prevesteau-epidemiologii

  Mda, eu ce sa va fac? V-am spus din prima secunda, ca gestionarea crizei trebuie facuta de matematicieni si nu de epidemiologi! Un epidemiolog se pricepe la virusi, dar nu e treaba lui sa se apuce de calcule cu raspindire si de-astea… Si daca ar vrea … n-ar avea cum, pentru ca probabilistica e una din ramurile cele mai grele ale matematicii. Ar fi fost nevoie ce niste oameni cu adevarat priceputi care sa actualizeze zonele de risc in timp real prin adaugarea datelor proaspete, la fel cum fac meteorologii.

  Bun, e evident ca am zis la misto, tara asta de 2 lei nu are asa ceva, si era la mintea cocosului ca vor fi pusi acolo niste oameni pe care ulterior sa se poata da vina! Bine ca in schimb avem 98% dintre bugetari platiti gras (dublu fata de privat) pe baza faptului ca au studii universitare :D

  Dar atunci securicii n-ar mai fi fost asa de fericiti, va dati seama, toate firmele lor acoperite specializate cu vinzari de dezinfectanti diluati (gen HexiPharma) n-ar mai fi putut sa jumuleasca asa usor bugetul!

  Romalezii stau acum in stare catatonica, dar o sa le vina lor mintea la cap, dupa vorba proverbului: “da-i romalezului mintea de pe urma!”… Or sa-si revina ei cind or incepe sa curga facturile jafului care se produce acum!

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  si da, si eu sunt de acord cu inchiderea situatiei scolare la elevi si studenti cu rezultatele avute pina inainte de inceperea crizei! Si motivul e simplu: scoala romaleza si de-o faci, si de n-o faci… tot aia e! Iti da statul hartie la mina sa poti deveni bugetar destoinic… si gata! De ce sa sufere omul simplu ca guvernantul e mai prost ca el? Iar la cules de sparanghel nici chiar germanii nu cer prea multa scoala! :D :D :D

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  https://www.stiripesurse.ro/varujan-vosganian-dezvaluie-ca-gcs-nu-stie-cati-romani-au-fost-testati-cum-sa-credem-ca-cifrele-sunt-corecte_1459856.html

  Pe bune? :D :D :D

  Ma lasa oare memoria? Nu astia erau cei pe care i-ati votat “sa ne conduca”? :D

  Adica ce? Vreti sa spuneti ca ei ne mint? Adica … cum ar veni ne mintiti? :D :D :D