Tema zilei – 18 octombrie 2010: ” Dupa Revolutia din 1989, iata ca avem Rascoala din 2010″

 

Avem un presedinte si un Guvern care se ascund de popor. Pentru ca le e frica de romani, ei au inceput, in aceeasi masura, sa-l urasca.

Avem un presedinte si un Guvern carora politistii si vamesii, pusi sa apere legea, le striga “Hotii”. Cu alte cuvinte, ca si armata in decembrie 1989, ei au intors armele: nu mai apara statul de eventualele agresiuni ale cetatenilor, ci se situeaza alaturi de cetateni in apararea lor de agresiunile statului si ale reprezentantilor sai.

S-au spus multe in ultimele zile despre greva spontana de la Ministerul Finantelor. Ca salariile erau premeditat lasate mai mici, ca sa fie compensate cu stimulente. Ca stimulentele erau prea mari. Ca atunci cand puteau sa introduca stimulentele in salariu, salariatii de la Finante n-au facut-o , ca sa beneficeze, in continuare, de un system care sa-I favorizeze. Ca, vorba presedintelui, la Ministerul Finantelor s-a spart “o buba clientelara (!). Ca nu se tinea seama de performante. Etc.etc. Ca de obicei, tot felul de ocari pe care guvernantii le arunca in obrazul celor pe care nevoia ii scoate din rabdari, ca sunt medici, profesori, politisti, ori lucratori de la finante.

Chestiunea de fond nu tine de raspunsul la vreuna din observatiile de mai sus. Poate ca unele sunt indreptatite. Ca unul care am condus Ministerul Finantelor, pot sa va spun ca am socotit ca trebuie sa apar drepturile acestor oameni, mi se parea firesc sa fie asa, si i-am respectat pe cei care isi faceau datoria. Cresterea spectaculoasa a veniturilor bugetare in perioada aceea a fost o dovada ca breasla lucratorilor din Finante a meritat aprecierea de atunci si nu merita sudalmile de astazi.

Tema de fond, cum spuneam, e alta. Lipsa de consideratie si nepasarea fata de romani, asta e problema. Daca stimulentele nu mai puteau fi platite la nivelul de pana acum ori daca sistemul trebuia inlocuit, se putea gasi o solutie. Sa tai, in acelasi timp, salariile cu 25%, sa cresti TVA cu 5%, sa tai stimulentele, reducand, in termeni reali, veniturile acestor oameni la un sfert din ce era cu cateva luni inainte, nu e reforma, ci barbarie.

Presedintele si Guvernul sau considera poporul roman ca o multime de chipuri fara trasaturi, doar contururi de carton lipsite de nazuinte si de sensibilitate. Singura virtute a romanilor, in ochii guvernantilor, ar fi supunerea, fara sa icneasca, la toate buimacelile si stangaciile lor. Ori asa ceva nu se poate. Noi nu putem fi tratati ca magarul lui Buridan. Nici macar el n-a putut pana la capat, si-a dat duhul tocmai cand stapanul sau il invatase sa traiasca fara sa manance.

Din pacea sociala pe care Romania o avusese cu ani inainte, opinia publica a trecut intr-o stare de neliniste care, in ultima vreme, a degenerat in dezordine sociala. Avem de-a face cu un popor care se rascoala. Nu cu furci si topoare, ci aruncand in guvernanti cu ghemotoace de hartie, cu sticle de plastic, cu oua, cu caschete fara insemne, nascand un folclor patimas al mitingurilor, adunandu-se pe strazi, prin piete, prin birouri, facand, cei mai inversunati, greva foamei.

Nu vrem sa asmutim pe nimeni la rascoala, tot asa cum nu avem nevoie de un Guvern care se ascunde si se apara de romani, ocarandu-i in fel si chip. Cu fiecare zi care trece, nemultumirea se inteteste. Ca si inversunarea celor care guverneaza de a se razbuna pe  tot ce le iese in cale. Nu poate sa iasa nimic bun din asta.

 

58 Responses to “Tema zilei – 18 octombrie 2010: ” Dupa Revolutia din 1989, iata ca avem Rascoala din 2010″”

 1. Buddha spune:

  Cat adevar!
  Si domnia legii – nu mai exista. Din cauza puterii exemplului: daca vezi ca merge si altfel, apai faci si altfel. Din pacate.

 2. Cristina spune:

  VV
  Bine ar fi ca dupa rascoala din 2010, sa ramana ceva in urma, pentur generatiile viitoare. Sa avem parte de o schimbare, in bine. Pt ca revolutia inseamna schimbare, asa ca mie nu mi-ar fi teama de termenul “revolutie”, care este, morfologic, un fel de a exprima schimbarea. Poate ca nicioadata imnul Romaniei nu a fost mai actual: “Desteapta-te, romane!”

  • @Cristina

   O revolutie intr-o tara membra a UE nu prea merge, decat daca am fost primiti cu ochii inchisi fara sa respectam conditiile minimale. O rascoala merge, cand guvernantii se smintesc.

 3. Buddha spune:

  Cristina
  Intotdeauna am fost de parere ca imnul asta nu e bun, ca nu ne face cinste, pentru ca ne spune, din primele doua versuri, ca suntem adormiti, amortiti, impotmoliti…Dar ai dreptate, e imnul nostru.

 4. Cristina spune:

  Buddha
  VV
  E totusi imnul tarii, aici e vorba de o alta dezbatere. Ideea mea era ca ar fipoate timpul unei schimbari radicale in societatea romaneasca, timpul unei treziri. Poate ca e momentul sa luptam pentur ca drepturile noastre sa fie respectate si sa le aducem aminte oamenilor politici ca ei sunt aici ca sa ne serveasca pe noi, si nu invers. Asta nu stie populatia Romaniei – ca nu avem de ce sa ne fie frica, pentru ca noi suntem cei care i-au investit pe ei cu putere si nu invers.

 5. Lucian spune:

  Domnule Vosganian, ce trebuie sa facem ca sa ne asiguram un minimum de 30% la viitoarele alegeri? Avem nevoie de cineva care sa apere interesele IMM-urilor. Trebuie sa veniti cu un program clar care sa lamureasca citi mai multi cetateni ca PNL-ul are ca litera de lege in actiunile sale prosperitatea si sporirea clasei de mijloc. Nu lasati FSN-ul (PSD-PDL) sa fure aceste deziderate care apartin liberalilor.

  • @Lucian

   Programul nostru e bun si ar fi si convingator daca, in clipa cand l-am lansat, nu s-ar fi pus in discutie si guvernul din umbra, astfel incat de program n-a mai discutat nimeni…Dar reluam.

 6. Oricum nu pot sa cred ca intre pornirea rasnitei de somatii de la Ramnicu Valcea si sistarea brusca a “stimulentelor” nu e o legatura pe baza de disponibilitati banesti.
  Din punctul meu de vedere, nu vreau sa vad intrand pe usa inspectori fiscali “stimulati” sau famelici.
  Ii vreau satui, odihniti, capabili, respectabili, si daca nu cer prea mult, obiectivi.

 7. Nici din programul dv. nici al psd nu rezulta ce deficit bugetar prognozati pentru la anul si cum vreti sa-l finantati.

  • @alex.dumitrascu

   Ba rezulta. Ne angajam sa respectam acordul cu FMI, deci deficitul ar fi 4,8%. Ca sa spui cum ai atinge acest deficit , art trebui sa faci proiectul de buget. Ori asta nu sepoate face decat fiind la guvernare. Nu exista, altminteri nici informatii suficiente si nici aparatul de experti care sa faca un buget din opozitie.

 8. Adrian spune:

  Aceasta rascoala, nu este doar a bugetarilor! Si ca un paradox, de aceasta data, rascoala nu s-a aprins in satul Flamanzi-unde taranii au cerut pamant! Ci a cuprins intreaga tara, intreaga suflare infometata si batjocorita. Iar flacara sa-a rascoalei, se intinde ceas de ceas, zi de zi, de la bugetari la sectorul privat, de la populatia activa(din ce in ce mai putina!) la pensionarii de azi si de maine.
  Dar rasculatii au nevoie- ca de aer, de un conducator, de un lider care sa-i reprezinte cu curaj si determinare interesele, de azi si de maine. Si acesta nu poate fi fecat un lider politic cu incredere si notorietate.
  Dupa cum indica sondajele cele mai proaspete, presedintele nostru, Crin Antonescu, fara doar si poate, este alternativa presidentiala imediata, de indata, si de bun-simt. Pentru ca majoritatea romanilor isi doreste deja, un Altfel de presedinte! Onest, curat si care sa nu o minta. Si mai ales sa nu o uite! Asa cum a uitat-o si a umilit-o Traian Basescu.

  Cu respect,
  Adrian Stasek

 9. Care acord? Aveti un acord pentru la anul?
  Si de ce va angajati sa-l respectati?
  N-aveti alternativa?
  Jalnic.

 10. corzo spune:

  Ca de obicei logica si pertinenta expunerea. Insa eu as duce analiza un pas mai departe. Si anume, motiunea de cenzura va fi depusa in principiu in aceasta saptamina. Daca ea nu trece, dispare speranta electoratului catre o schimbare in bine, deci s-ar ajunge in principiu la rascoala amintita.
  Insa daca trece, opozitia va ajunge sa preia guvernarea intr-un moment in care asteptarile populatiei vor fi imposibil de satisfacut intr-un termen rezonabil. Si tare frica mi-e ca rascoala se va indrepta spre noul guvern….
  Ideea am dezvoltat-o pe pagina mea.

  Desteapta-te, romane!

 11. Speranta electoratului dispare oricum. Nici psd nici pnl nu-si propun sa scoata FMI de la guvernare.

 12. alexis spune:

  Intr-un singur punct presedintele are dreptate: sistemul de stimulente este anacronic, netransparent, discretionar si trebuie inlocuit. Unul din principiile fundamentale ale administratiei este ca recompensa pentru munca functionarului public trebuie sa fie un salariu fix, deoarece legea nu poate fi implementata procentual. Este nefiresc ca niste oameni sa primeasca un salar doar pentru ca merg la servici si daca mai si muncesc ceva sa primeasca si stimulente. Dar aceste stimulente trebuie inlocuite de salarii corespunzatoare. Este la fel de nefiresc sa te astepti ca cei care sunt chemati sa lupte cu evaziunea fiscala pot fi platiti cu 1000 de lei pe luna.

 13. Pozitia presedintelui este identica cu a opozitiei si in prvinta acordului cu fmi.
  Domnul Patriciu zicea ca intelegerea oamenilor politici pentru economie e mult sub genunghiul broastei.

 14. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cum adica, va angajati? Sa mentineti contractia economica?

 15. tudor spune:

  @ Lucian
  pentru ca pnl sa faca cel putin 30%:
  1. sa si propuna
  2. sa si asume – adica cei care hotarasc ce si cum la pnl sa stie ca daca nu realizeaza asta , pleaca, nu si intaresc pozitiile
  3. sa stie cum
  Pe scurt: profesionalism, pragmatism, eficienta; e simplu!

  Hai sa ti dau un exemplu: pnl a intocmit un program mult mai articulat decat cel al psd, pornind, apt interesant , de la deficitele fundamentale ale romaniei- nu doar cele economice; aproape simultan e lansata lista guvernului din umbra – de altfel, neceruta de nimeni (adica ea se ascundea, dar n o cauta nimeni, daca stiti bancul …) ; ambele stiri au ocupat fix15 minute pe media. Ce face psd ul? organzeaza un congres pentru lansarea programului lor si ocupa astfel un intreg week end si probabil zilele urmatoare.
  E diferenta dinre profesionalism si amatorism. Ca sa traducem in limbajul economiei de piata suna cam asa: eu am rosii mai gustoase si mai frumoase decat ale tale, dar tu ti le vinzi, la bani buni, iar ale mele putrezesc pe taraba – taraba fiind dupa colt …

 16. tudor spune:

  @un liberal optimist
  orice guvern vine e obligat sa si asume acordul, e acordul romanei, nu al lui basescu. pe urma mai vad ei …

 17. tudor spune:

  @alex.dumitrascu
  “Domnul Patriciu zicea ca intelegerea oamenilor politici pentru economie e mult sub genunghiul broastei”.
  bineinteles, nu i nici o noutate. in general , specialistii din partidele politice pot fi numarati pe degete.
  Motive:
  1. stiu mai multe decat sefii lor de partid, deci pot deveni “periculosi”
  2. n au talent politic – nu s dispusi adica sa participe la tot felul de coterii ce se practica prin toata politichia romaneasca si nu numai
  3. adevaratii specialisti nici nu s foarte multi, dealtfel

 18. tudor spune:

  @corzo
  stai linistit, motiunea nu trece, n are rost sa ne facem sperante. e insa un exercitiu necesar.
  (ofer, oricui e dispus , o cota de 4:1).
  in aceasta situatie trebuie sa ne vedem de viata noastra si sa ne prregaim pentru alegerile la termen, iar cei din parlament sa si faca treaba

 19. Un liberal optimist spune:

  @Tudor,
  As zice ca nici nu avem! De ce? Pentru ca vazandu-le proprietatile mi-am dat seama ca nimeni in tara asta n-a fost in stare sa-si mentina o proprietate mostenita, sau sa-si construiasca una prin eforturile proprii. Si atunci, cum sa se priceapa sa construiasca o tara?

 20. Sfarma -Piatra spune:

  La halul de enervare care exista in societate,am impresia ca nu se va mai tine seama nici de PSD,nici de PNL,nici de lege,nici de nimic!
  Romanul rabda ce rabda,dar si cind erupe vulcanul……..se lasa cu UM 01417 Tirgoviste…….sa-i fereasca Dumnezeu de cei care nu mai au nimic de pierdut .

 21. cris spune:

  @ Un liberal optimist, @ Tudor

  daca prin aceasta vreti sa spuneti ca PNL are o concentratie de valori in economie si raritati politice in acelasi timp ( adica si economisti si politicieni) – VV, Nicolaescu, Tariceanu – , si va rog sa-mi spuneti macar un economist de valoare de la pd, OK. Ca nu sunt apreciati la justa valoare, si aceasta e adevarat, dar numai un specialist poate sa aprecieze la justa valoare un altul. Nici o armata nu e condusa de o multime de neaveniti ci de un staff de generali numarati pe degete, nu? So?

 22. @
  tudor

  Stiti pe ce lume va aflati?
  Avem noi acord cu fmi pe 2011?
  Si in afara de asta, daca nu scoateti fmi-ul de la guvernare, adica daca nu puteti concepe guvern fara fmi atunci cel putin lasati-l sa guverneze cu pedeleul sa stim si noi pe cine blestemam.
  Ce vreti sa schimbati in definitiv?
  Niste mancatori de spaga cu alti mancatori de spaga?

 23. Kronstadt an der Graft spune:

  Ştiţi care este norocul PNL-ului astăzi? Că este la acelaşi nivel la startul politic cu PSD-ul, dacă facem abstracţie de PDL care nu este totuşi mort. Este o situaţie istorică cu care nu cred că se va mai întâlni prea curând.
  Şi PSD-ul şi PNL-ul au istoria postdecembristă binişor pătată cu măsuri incomplete sau cu măsuri anapoda, aşa că nici unul nu-i mai breaz. Povestea cu cei de la finanţe o arată clar, şi unii şi alţii au tolerat-o, degeaba încearcă toţi să o arunce în cârca celorlalţi. Mai ştim şi noi că în lume există practicat sistemul cu salariul format din două părţi, una fixă de bază şi una variabilă în funcţie de randamentul personal. Dar la finanţe este locul unde sunt angajaţi cumetrii (vorba unui fost politician încă liber) care au salarii impozabile mici şi stimulente mai mult sau mai puţin impozabile mari. Pe banii contribuabililor şi ai firmelor private cu care vin în contact. De aia funcţionarul român standard este Incompetent, Indolent şi Impertinent, pentru că lui nu-i pasă de cetăţeanul din banii căruia îşi obţine veniturile, ci de şeful său care poate să i le crească sau să i le diminueze în funcţie de obedienţă. De aia inspectoraşii noştri se ştie că fac controale abuzive în România şi n-are nimeni ce face şi trebuie ori să dea mită, ori să plătească amendă, ori pe amândouă în proporţii diferite, negociate.

 24. Kronstadt an der Graft spune:

  Încă ceva, mi se pare normal ca PNL să fie partizanul aplicării legalităţii cu orice preţ şi fără nici o concesie, fiind reprezentantul celor care sunt în stare să facă afceri tocmai într-un mediu stabil şi legal. Stilul dictatorial pe care Băsescu şi ai lui îl imprimă este stilul celor care nu sunt în stare să se descurce fără a încălca legea. Ca comuniştii de exemplu, de unde dealtfel şi provin.

 25. Un liberal optimist spune:

  @Kronstandt etc,
  Mie chiar nu mi se par bugetarii astia chiar asa de incompetenti! Poate pentru faprrul ca si eu m-am ridicat din randul bugetarilor! Chiar sunt foarte avizati. Ba chiar privatii mei mi se par foarte incompetenti. Te duci la un privat sa-ti faca un proiect pentru un aviz si, daca tu nu esti suficient de vigilent sau competent incat sa-ti verifici proiectul, cu siguranta un bugetar “incompetent” va sterge praful cu tine. Apoi te vei plange ca bugetarii sunt corupti si-ti cer saga!
  Daca vei observa, toti mafiotii astia portocolii sunt niste coaie de arici, in frunte cu basescu. Adica ei nu se pricep la nimic si-si dau si ei cu vre-o parere pe undeva. Asa cum a facut basescu ieri seara:” Pai Pogea l-a pacalit pe bok in legatura cu stimulentele de la Finante”. Mishto, nu?!

 26. Un liberal optimist spune:

  @cris,
  Cu scuzele de rigoare, chiar nu te-am inteles. Rogu-te, vino cu precizari!

 27. tudor spune:

  @cris
  vorbeam despre lipsa de specialisti ca o problema generala a partidelor politice.
  de acrod cu tine relativ la paralela specialisti pnl/pdl (l ai uitat insa pe helvig ala – sau cum il cheama)
  are insa si pnl ul domenii la care sta rau
  apoi, de ce sa ma compar cu pdl ul?

 28. tudor spune:

  @cris
  nu vreau sa intru in amanunte si nici in politica pe tema asta, intrucat o analiza corecta e o chestiune de uz intern
  despre chestia cu armata si mana de generali, vezi exemplul meu, postat astazi la 2.03 pm

 29. tudor spune:

  @Kronstadt an der Graft
  @Un liberal optimist
  Bugetarii sunt si ei ca societatea romaneasca, si mai buni, si mai rai
  Sunt insa cateva probleme de fond penrtu care administratia romaneasca este , in general, ineficienta
  1. selectia – stim toti de pe aici, cred, ca cum se dau examenele
  2. promovarea – asisderea
  3. agentia nationala a functionarilor publici e de kiki, inca o forma fara fond sau lipsita de autoritate morala ca urmare a amestecului politicului, pe langa altele: CNA, Av oporului, Curtea Constitutionala, CNSAS – unde, dupa paerea mea, din moment ce s a hotarat ca instantele hotarasc cesicum, ar trebui sa fi doar functionari administrativi – si multe altele
  4. am auzit la tv ca sambata psd ul a lansat ideea depolitizarii administratiei, ca anajament politic; poate ca ar fi interesant de analizat un eventual acord politic pnl/psd/pc pe aceasta tema; odata facut public acest acord , invitate celelalte partide penru a adera la el, s ar crea o presiune publica suplimentara pe arcul guvernamental – condimente: exemple savuroase de care e plina presa

  ca sa sintetizez, problema “bugetarilor” e simpla :
  1. pentru functiile publice (admitere, promovare etc) : examene publice nationale
  2 sa i platesti corect

 30. Un liberal optimist spune:

  @tudor,
  De acord!

 31. Kronstadt an der Graft spune:

  @tudor,
  Corect! Înlocuirea meritocraţiei cu politizarea este una din temele pentru care Boc şi-a luat răspunderea în gura mare. Sper că opoziţia va şti să profite de ea. Zicea, dacă-mi amintesc bine, că are nevoie de activişti care să implementeze programul partidului în teritoriu. Acum mai are puţin, îl termină de implementat şi-i gata şi falimentu nostru.

 32. Cristina spune:

  VV
  Dar nu ma refer la o revolutie ca cea din ’89. Ma refer la o revolutie ideologica, daca vreti, o schimbare din temelii a intregii societati. Probabil ca ar dura decenii, dar poate a inceput.

 33. tudor spune:

  @cris
  “probabil ca ar dura decenii” – de acord
  n a inceput

  @Kronstadt an der Graft
  cei de la pnl care apar pe sticla ar trebui sa stie cateva asemenea exemple savuroase, pentru a si pune preopinentii democrati in dificultate, la orice aparitie tv; adica astea , impreuna cu alte cateva chestii sa fie un fel de “ranita de alarma” – cei care au facut armata stiu – se da alarma , iei chestia pregatita dinainte si pleci unde te trimite

 34. cris spune:

  @ Tudor

  Helvig who? mda, nu intru in bucataria nimanui sau prefer sa nu-mi spun parerea pentru ca e prea ascutita si nu e momentul.
  PS. cristina nu e cris. In ce ma priveste mda, asa cum am zis, din pacate o revolutie e necesara – aceea care pune statul inapoi in dreptul sau, ordinea constitutionala si demnitatea umana la locul pe care il merita. Adica este o evolutie, o constructie, nu o darimare (asta cu darimatul e “revolutia” pdului) si o involutie. Ia foarte putin timp sa darimi ceva si foarte mult timp sa construiesti.

 35. Kronstadt an der Graft spune:

  @tudor,
  Apăi pe sticlă apar tot felul, şi mai toţi dispuşi să-şi dea cu părerea, nu să reprezinte partidele. Iar duelurile verbale se învârt mai mult în jurul invectivelor decât în jurul programelor. Bine, astea se datorează şi moderatorilor de doi bani de pe la posturile de radio/tv, dar şi politicienilor. Opoziţia dacă vrea să izbândească trebuie să pornească un tăvălug permanent de acuzaţii şi contraacuzaţii pentru a face faţă tirului de şmecherii şi şiretlicuri cu care sunt învăţaţi să lucreze Băsescu şi ai lui.

 36. tudor spune:

  @cris
  ai dreptate cu revolutia, in sensul pe care l dai termenului
  dar ;
  1. cine s o faca, noi astia cativa de pe blog ul dlui vosganian?
  2. cu cine? cu aia care voteaza sa nu le ia moguluii sarea si posta?
  3. cati dintre romani sunt dispusi sa ia atitudine cand dreptul altcuiva, nu al lor, este incalcat?
  vezi, draga cris, e complicat
  i am reprosat dlui vosganian pe acest blog, fara ca dlui sa aiba vreo vina – ca guvernarea liberala n a introdus, ca materie obligatorie in scolile romanesti, cultura civica, sa ceva in sensul asta
  asadar, eu vad rezolvarea problemei in doua moduri: ori romania sa cada atat de jos incat sa fie obligata sa se ridice din propria cenusa, ori , in cateva decenii, prin educatie si contactul sporit cu exteriorul

  sarut mana

 37. tudor spune:

  @Kronstadt an der Graft
  ai dreptate
  si mai e o chestie, in sensul celor spuse de tine, care tine de tehnica de mesaj
  exemplu: in loc sa ia partea tot timpul diferitelor categorii (medici, profesori, cei din M Fin, etc) – deci sa fie in defensiva – ar trebui sa atace: de ce o femeie de serviciu de la rovinari are mai mult decat un chirurg?

 38. Cristina spune:

  vv
  Nu ca revolutia din ’89 nu ar fi fost o transformare din temelii, dar opun ideea mea de revolutie celei din 89 din punct de vedere al victimelor. Nu ma refer la o revolutie sangeroasa, cum a fost aceea, ci la una de catifea, la o transformare a societatii – prin educatie, prin cultura, prin toleranta.

  • @Cristina

   O revolutie de catifea are nevoie de o structura civica puternica. Am pierdut, odata cu administratia Basescu, multe din resursele civice, care s-au incolonat la coada PD-ului.

 39. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am spus ca trebuie denuntat, dar in limitele marilor cifre, trebuie luate masuri de crestere economica, prin reinceperea consumului, care este un fel de investitie indirecta in economie. Acum lumea nu consuma pentru ca e speriata de viitor. E asa ca in tarile latino-americane…

 40. cris spune:

  @ VV

  Nu cred ca nu sunt destui specialisti. Problema, parerea mea, este ca nu sunt atrasi in nici un fel. Cea mai mare atractie fiind recunoasterea experientei si rolului lor, adica aranjarea intr-o structura stabila si bazata pe competenta, in care sa fie sustinuti sa lucreze dupa stiinta lor si sa-si creeze propriile echipe.

  In ce priveste PNL, sunt cel putin trei lucruri care ma fac sa gindesc asa.
  1. desi a existat un Johannis, mai departe este o limitare la membrii de partid.(pentru un specialist prioritatea este ceea ce stie sa faca, stiinta si experienta, care trebuie recunoscute, nu un carnet de partid; cea mai mare oroare a unui specialist pur singe este sa i se dea comenzi de catre unul care habar nu are de domeniul respectiv – vezi reactia mea la domnul Nicolaescu: bun, frumos, nu ca se poate lucra impreuna cu un economist de talie, este imperativ, dar de la egal la egal in echipa. Nu, nu-mi convine nici domnul doctor Voicu (?), vreau sa vad cel putin un tandem cu un economist daca nu o echipa mai larga si bine structurata)
  2. economia, sau orice alta ramura, nu se construieste de papa lapte necunoscuti dar zimbitori academic la CV, pe care sa-i impingi in fata numai de dragul de a avea chipuri noi atragatoare publicului caci nu suntem la prezentarea modei. In termeni de fotbal american sau basket: Mascotele nu sunt centrul atentiei ci un divertisment, nu ei duc greul, nu ei cistiga lupta; nu participa efectiv la joc si in nici un caz nu li se da conducerea unei echipe.
  3. o platforma o fi plata ca o hirtie, dar un framework, o constructie multidimensionala in economie, medicina, agricultura, educatie, etc, nu e doar litera pe hirtie ca sa ai pe unii la conceperea sa si sa consideri ca altii o pot construi dupa ce citesc; daca aceasta platforma are viata si dimensiune dincolo de hirtie, numai aceia care i-au dat viata ca idee ii pot da viata si ca practica, arhitectul trebuie sa conduca si sa lucreze impreuna cu echipa din constructii.

  Un leader trebuie sa fie pescar de oameni. In fine, e doar o opinie, a celui din afara unui partid; strategia, motivatia, gindirea din interiorul unui partid sunt ale dumneavoastra si sunt convinsa ca puteti sa-mi aduceti cel putin tot atitea argumente opuse vederii mele/in favoarea miscarilor actuale din partid, cel putin la fel de valabile ca ale mele, dar din perspectiva inauntru spre inafara.

  • @cris

   Un specialist caruia sa-i pese si de oameni nu doar depropria cariera, asta trebuie in politica. Mi-e teama ca guvernul din umbra al PNL, cu selectia lui defectuoasa, va bloca accesul specialistilor. Cat despre medici, intr-adevar, domnul Voicu nu pare sa le fie prea atragator.

 41. cris spune:

  @ tudor

  E o rugaciune scrisa de pastorul Reinhold Niebuhr pe la 1934. Suntem cam tristi asa incit poate ne face bine.

  “God, grant us the
  Serenity to accept things we cannot change,
  Courage to change the things we can, and the
  Wisdom to know the difference”

  In orice tara exista o proportie de oameni corecti si incorecti, de oameni care se ridica pentru dreptul altora si oameni care se ridica numai pentru sine, oameni curajosi si oameni lasi, oameni destepti si oameni prosti. Omenirea in genere nu este de o singura culoare. Acesta este un lucru de acceptat cu seninatate. Asa cum mie mi-ai spus sa nu compar PNL cu pd, spune-ti si tu tie ca nu trebuie sa te compari si sa nu ne compari nici calitativ si nici numeric cu cei de alta factura, nu existam prin comparatie ci prin noi insine.
  Schimbarea. Stii de ce este 1984 a lui Orwell o utopie? Nu pentru ca, fiecare in parte, metodele de represiune si manipulare descrise nu ar fi posibile, dimpotriva, sunt deja realitate si istorie. Ci pentru ca intentia celor de la putere era sa inghete istoria, sa impiedice pentru totdeauna schimbarea normala, de maree sociala sus jos, pentru ca ei sa ramina mereu sus. Nu trebuie decit sa ai curajul pentru schimbare, schimbarea e deja acolo, orice istorie, orice societate e deja gravida cu una noua pe care sa o ajuti sa se nasca la timpul potrivit. The wisdom to know the difference – well, cum intelepciunea e incomunicabila, te las pe tine sa o gasesti, si termin cu partea mai putin cunoscuta a rugaciunii.

  “Patience for the things that take time
  Appreciation for all that we have, and
  Tolerance for those with different struggles
  Freedom to live beyond the limitations of our past ways, the
  Ability to feel your love for us and our love for each other and the
  Strength to get up and try again even when we feel it is hopeless.”

  Puterea de a ne ridica si incerca din nou, chiar si atunci cind simtim ca nu este nici o speranta. Nu mai stiu cine spunea ca victoria nu este neaparat a celui puternic (fizic, numeric, politic, etc) ci a celui care persista si e capabil sa mearga dincolo de limitele sale.

 42. cris spune:

  @ VV

  Vorbeam mai deunazi cu un bun prieten, economist de mare experienta si finete. E de altfel si cel care mi-a pus in miini, cind eram copil, si cartea de logica si Contractul Social al lui Rousseau, si mi-a fost si model de leadership. Ca regula evit sa discut despre politica ori politicieni cu el, e de o duritate si ascutime fara seaman si nu l-am auzit vorbind apreciativ despre vreun politician vreodata. Nu mica mi-a fost mirarea si incintarea sa-l aud revoltat ca nu vede in “guvernul din umbra”, nici pe dumneavoastra, nici pe Tariceanu, nici pe Nicolaescu ( in peste treizeci de ani nu l-am auzit comentind pozitiv oameni din propria breasla mai mult de trei, patru ori). Dar este si un semnal de alarma: ok, ciutacu poate sa se “bucure” ca “nu aude iar de Vosganian”, e ziarist, dar economia nu se face cu ziaristi. Daca acest guvern din umbra ar putea prinde la necunoscatori, in mod cert indeparteaza suportul oamenilor de specialitate, adica baza serioasa si fidela, nu atit PNL-ului, cit ideilor liberale in primul rind, si prin aceasta sustinatori ai PNL. Cu atit mai mult, daca ar fi vorba de un guvern mixt cu psd, va fi nevoie de artileria grea in ce priveste contra partea PNL si nu de oameni fara experienta, care sa fie pusi intr-adevar in umbra…