Vize pentru America – până când?

Treceam astăzi pe lângă Ambasada Statelor Unite ale Americii și am văzut, în plin soare, câteva zeci de persoane așteptând pentru viză. O imagine umilitoare pentru noi românii, mândri, altminteri, de parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Nu văd motivele pentru care acest sistem de vize (de la noi către ei, nu de la ei către noi) se menține. Țara noastră nu exportă terorism (terorismul este zero în România), nu exportă infracționalitate (avem una dintre cele mai scăzute rate ale infracționalității din Uniunea Europeană), cu excepția unor hackeri (care pentru asta nu au nevoie să meargă acolo) nu am auzit de rețele mafiote românești în SUA.
Iar ideea că eliminarea vizelor ar duce la o emigrație românească masivă pe continentul nord-american nu se justifică. Marile valuri de emigrație românească au avut deja loc. Potrivit INS, migrația anuală nu depășește câteva zeci de mii de persoane, cu copii cu tot. Și nu văd de ce America ar fi mai tentantă decât Europa Occidentală. În plus, hai să fim serioși, așa cum arată, de multe decenii încoace, migrația legală ori ilegală în SUA, românii ar fi una dintre cele mai mici probleme pe care le-ar avea Guvernul American.
Probabil că, dacă am avea o administrație mai demnă și mai categorică în ce privește interesele propriilor cetățeni, capabilă să și negocieze, nu doar să se supună, problema asta și-ar găsi, așa cum e firesc, rezolvarea.

3 Responses to “Vize pentru America – până când?”

 1. Gabriel spune:

  Cred că americanii obțin din România tot ce își doresc fără să fie nevoiți să se revanșeze. (Nu e vorba numai de americani). După câte știu eu, în lumea pragmatică și cinică a politicii, lucrurile se rezolvă pe principiul „dă-mi ca să-ți dau”. Din moment ce americanii obțin tot ce doresc de la România fără să li se pretindă cu maximă fermitate nimic în schimb, de ce l-ar da românilor vize?

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cum ar veni voi ati ras economia ca sa-i bucurati pe vestici iar ei v-au dat “muie PSD” ? :D :D :D

  Bravo, ati fost destepti!

  Si cum, “avem una dintre cele mai scăzute rate ale infracționalității din Uniunea Europeană” ??? Ai ajuns sa crezi propriile minciuni? Sau ai baut terebentina? Mai da si tu drumul la TV citeodata, eu dau ca sa aud un zgomot cit timp maninc si nu exista zi sa nu vad crime peste crime, jafuri, tilharii, spargeri… asta in timp ce la UE se raporteaza vreo 200 de crime pe an… Am spus asta de multa vreme, mintiti UE pe toate planurile, iar acum ajungeti sa va citati propriile minciuni devenite intre timp a doua noastra natura!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Apoi, zici ca “Iar ideea că eliminarea vizelor ar duce la o emigrație românească masivă pe continentul nord-american nu se justifică. Marile valuri de emigrație românească au avut deja loc. ” ?

   Wow, esti destept tare! Deci au migrat deja 6 milioane de romani in UE, si zici ca-i gata? Pai tocmai asta e dovada clara ca americanii au un motiv real sa se teama! In secunda in care s-au ridicat vizele o mare parte din astia 6 milioane satui de Minunata Uniune Imbecil Europeana ar putea migra mai departe spre SUA! Si la astia evident s-ar adauga si alea citeva zeci de mii anual pe care ii vezi tu in statisticile INS!

   Aoi mai zici ca “Nu văd motivele pentru care acest sistem de vize (de la noi către ei, nu de la ei către noi) se menține. Țara noastră nu exportă terorism (terorismul este zero în România), nu exportă infracționalitate…” ?

   Ha ha ha ha ha, crezi ca exportatii nostri in UIE sunt toti culegatori de sparanghel? Saracu de tine! Incearca doar sa vezi ce zice Eurostat referitor la numarul infractorilor romani condamnati in UE si-o sa-ti faci cit de cit o idee despre clanurile astea care acum sunt omniprezente chiar si pe retelele de socializare. O sa-ti dai seama poate si cum ajung toate drogurile astea sa fie consumate de elevii de gimnaziu de la noi. Si multe altele, dar ideea e sa te scoti un pic din bula in care traiesti …

   Si zici ca “O imagine umilitoare pentru noi românii, mândri, altminteri, de parteneriatul strategic cu Statele Unite.”…

   Mândri de parteneriatul strategic cu Statele Unite or fi poate securistii si slugile lor! Omului de rind i se rupe de vrajeli din astea care i s-au tot bagat pe git pentru a se justifica jaful si hotia din economia romaneasca! Pentru marirea bugetului apararii la 2% din PIB n-a fost nevoie “sa se specifice sursa de finantare”, ci doar pentru chestii de-astea care au legatura cu bunastarea romanului, cum ar fi marirea pensiilor! Spune-i la baba Leana “lasa maica, ce daca ai pensie de 1000 de lei? Avem parteneriat strategic cu SUA!” … sa vezi ce-ti zice!

   Cit ati fost la putere ati unit cu totii toate gaurile negre la bugetul statului intr-una singura numita SECURITATEA (unii mai zic si Securitatea Nationala). Si-acum ce faceti? Plingeti ca n-aveti vize sa scapati de ei? Plingeti dara!

   Deci, analizind acest asazis articol (chit ca fata de celelalte are macar continut) se vede ca e este o aberatie cap coada! Eu ma tot minunez si ma tot intreb… care-i scopul de tot scrii pleazne de-astea?