Tema zilei – 24 octombrie 2010: “Daca motiunea de cenzura de miercuri nu trece, opozitia mai are la dispozitie inca un prilej de a rasturna Guvernul: votarea legilor bugetare.

Aceasta este o ipoteza pe care , pana in prezent, nimeni se pare ca nu a luat-o in calcul.

Potrivit Constitutiei, opozitia poate depune in fiecare sesiune parlamentara doar o singura motiune de cenzura. Ei i se pot adauga si alte motiuni de cenzura, de fiecare data cand Guvernul isi asuma raspunderea pentru un pachet legislativ. La acestea se adauga, insa, in sesiunea de toamna, si votarea Legii Bugetului. Desi nu functioneaza ca o motiune de cenzura propriu-zisa, respingerea prin vot a legilor bugetare atrage dupa sine demisia cabinetului. Nici un Guvern nu poate continua dupa ce bugetul i-a fost respins in Parlament.

In mod traditional, bugetul trecea prin Parlament fara probleme. Parlamentarii puterii erau ademeniti cu finantarea unor proiecte de interes local si la fel reprezentantii opozitiei, mai ales cei din comisiile de buget, finante si banci. De aceasta data, insa, lucrurile sunt diferite. Presiunea strazii e enorma si fiecare vot trebuie justificat temeinic in fata natiunii.

Auspiciile nu par favorabile pentru Guvern, daca el va supravietui motiunii de cenzura din 27 octombrie. Potrivit schitei bugetare aflate in negociere cu FMI nu se pune problema revenirii salariilor la nivelul de la 1 iulie 2010. Pensiile, serios diminuate, in termeni reali, in urma inflatiei din acest an, vor continua sa scada, fie din cauza inflatiei, fie din cauza aplicarii noii legi a pensiilor. Finantarea administratiilor locale se va reduce dramatic. De asemenea alocarile din PIB pentru educatie si sanatate. E posibil ca, pentru prima oara in istoria romanilor, alocarile pentru cultura sa scada la sub 0,1% din PIB!

Pentru parlamentarii majoritatii va fi o noua proba de trecere pe sub furcile caudine. Probabil ca, odata cu venitrea iernii, situatia financiara a romanilor se va inrautati si nelinistea sociala, tot mai evidenta, se va transforma in dezordine sociala. Guvernul a pierdut orice urma de incredere si de respect, se ascunde de romani si a ajuns sa-i urasca. Incapacitatea sa de a gestiona treburile tarii devine ridicol de evidenta.

Pana acum Guvernul s-a  mentinut prin faptul ca parlamentarii din arcul guvernamental nu au votat impotriva Guvernului. La Legea bugetului lucrurile sunt mai complicate. Aceeasi parlamentari vor trebui sa voteze pentru. Cu toate consecintele politice pentru toti impreuna si pentru fiecare separat. Va fi mai greu pentru Guvern sa convinga pe parlamentari sa voteze pentru el, decat sa-i convinga sa nu voteze impotriva lui. E drept, marele avantaj e acela ca legile bugetare nu sunt legi organice. Dar daca parlamentarii opozitiei se mobilizeaza la vot, va fi necesara o majoritate comparabila cu cea organica. Pana la votul pe legile bugetare, situatia in tara s-r utea compica si mai mult. De aceea, daca motiunea de cenzura nu trece la 27 octombrie, ea are mai multe sanse sa treaca la votarea Legii bugetului. Iar argumentul ca bugetul ar trebui votat pentru ca tara nu poate sta fara buget devine lipsit de temeinicie cata vreme va fi vorba de un buget care mai mult strica decat ajuta.

63 Responses to “Tema zilei – 24 octombrie 2010: “Daca motiunea de cenzura de miercuri nu trece, opozitia mai are la dispozitie inca un prilej de a rasturna Guvernul: votarea legilor bugetare.”

 1. tiberiu spune:

  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/202172/UDMR-nu-intra-la-dicutii-cu-PSD-si-PNL.html
  “Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a anuntat ca PSD, PNL si PC au decis sa ofere UDMR pastrarea pozitiilor pe care le detin in guvernul Boc”
  Cateva obsevatii elementare:
  1)Daca vrei sa atragi o persoana de la o firma concurenta la firma ta nu ii oferi acelasi salariu ci conditii salariale net superioare (de ce ar schimba UDMR “mere pe pere” ?)
  2)Asa cum nu se ingrasa porcul in ajun de craciun, trebuie sa incepi tratativele din timp ca sa ai sanse sa poti convinge persoana(nu in ajunul motiunii)
  3)Daca firma ta nu are renume ca fiind serioasa si stabila sansele de reusita de a convinge o persoana sa se transfere intr-o asemenea firma sint nule (opozitia este divizata lipsita de un program comun si vrea sa organizeze alegeri anticipate.De ce s-ar combina UDMR cu ei ?)

 2. Un liberal optimist spune:

  V. Pambuccian a declarat azi ca se duce la negocieri cu psd.Si ungurii ,ori trebuie momiti cu ceva, ori sa li se arate pisica in legatura cu situatia la fel de grea a maghiarimi in urma masurilor de austeritate. Mai greu e cu pd-stii si pretentiile FMI, posibil si (sau) UE.

 3. MARIN spune:

  Domnule SENATOR,
  Sa nu dam vrabia din mana pe cea de pe gard !
  Trebuie dusa batalia ca pe 27 octombrie sa asistam la marea victorie a opozitiei asupra puterii.
  Cine sa respinga Legea bugetului ? Actuala putere ? Pai ei nu inteleg ce voteaza atunci cand este vorba de notiuni simple de matematica-cum ar fi TVA 5 % pentru alimente-iar dvs, aveti pretentia ca acesti oameni sa se aplece asupra regulilor si principiilor ce stau la baza constituirii unui buget, sa-l inteleaga si, mai mult, sa-l si respinga ? hadeti sa fim seriosi si sa nu traim intr-o permanenta SPERANTA DESARTA !

 4. radu spune:

  Eu, in locul Opozitiei, as face un mare sacrificiu tactic: as propune ca hiperoferta UDMR votarea Legii Educatiei in forma dorita de ei, contra sprijin la motiune.
  Si nu as da nici un fel de sugestii Guvernului pt. legea bugestului, daca scapa de motiune. As trage sfori in ascuns, pt. o lovitura surpriza, n-as bate toba cu privire la strategii si intentii, ca sa nu ia masuri de contracarare. Geoana a pacalit-o pe Roberta facand pe prostul la votarea calendarului. Si proasta s-a prins prea tarziu.

 5. cris spune:

  @ VV

  Cum adica sa nu voteze? Si-au schimbat calitatea de papagal in cea de opossum, ala de se da mort in papusoi cind se simte amenintat? Noo, cred ca sunt papagali care se dau opposumi: dupa ultimele iesiri prezidentiale cu “nu stiu”, “afara ploua”, acesta e noul mesaj de la cotroceni.

 6. maca spune:

  Nu mai vrem Boc& Basescu. In 27 trebuie sa plece Notiunea trebuie sustinuta in strada.

 7. Cristina spune:

  VV
  Si UDMR a anuntat ca nu stau la vot. Ce se intampla cu motiunea in cazul asta? Nu e evident ca snt disperati? Ca le e frica sa-si lase oamenii sa voteze? Dar, tehnic, daca doua partide parasesc sala, mai e cvorum pt vot?

 8. cris spune:

  @ Cristina

  Au anuntat ca stau in sala dar nu voteaza. Nu pot sa plece dupa ce in urma cu nici 3 saptamini a fost tot scandalul cu Anastase spunind cu minie proletara ca datoria parlamentarilor e sa vina.

  @ VV

  Este evident. Cred ca e singurul mod in care pot sa-si controleze pdistii (ceea ce nu e deloc un semn rau). Daca voteaza nu se stie ce bila pun in urna. Daca stau ca possumul in banca…
  Chiar ma gindesc ca ar trebui struniti in asa fel incit sa voteze, da, nu, se abtin, toti trebuie sa aiba bilele in mina si deasupra urnelor pentru a se respecta secretul votului. Mandatul lor este totusi reprezentativ, nu imperativ, deci trebuie sa li se dea sansa sa voteze individual. De ce le asa de frica? Cred ca e o slabiciune care trebuie cumva exploatata.

 9. @
  vv
  Eu inchei deocamdata subiectul BNR. Da’ inca mai zic:
  - vedeti mai atent care e regulamentul BNR si cum se pozitioneaza institutia in raport cu pterile statului. Contrlul parlamentar se face odata pe an si se concretizeaza intr-ul raport.
  - In CA al BNR intra cate un politician propus de cate un partid parlamentar, da’ dupa ce intra nu mai auziti nimic de el. Il pierdeti.
  - BNR nu a facut intotdeauna politica guvernelor dar acum o face.
  Acordul cu fmi , adica toata politica actualului guvern a fost si este negociat chiar acum intre guvernator, Basescu, si ..hai sa zicem guvern.
  Parlamentul e outsider. Iar politica rezultata de aici este un soi de monetarism stupid care presupune “austeritate” contabila si atata tot.
  Antiliberalism si antieconomie.
  Fara suportul asta guvernul Basescu Boc ar fi fost de mult istorie.

 10. cris spune:

  Cristian Preda postare pe blogul sau, Oct 2009, numit Absolutism de partid

  “Fac aici o precizare legata de distrugerea libertății Parlamentului, despre care am discutat și în postarea precedentă.
  ……. Constat deci că liderii de partid își arogă cu succes controlul absolut asupra voinței reprezentanților națiunii. Dar dacă deputații și senatorii nu mai pot/nu mai vor să își exprime voința, atunci Parlamentul nu mai e liber. Nu Băsescu e dictator. Liderii de partid sunt cei care vor să anuleze vocea reprezentanților națiunii.
  Avem de-a face cu o formă inedită de absolutism: absolutismul de partid. Confiscat acum de partide, Parlamentul trebuie redat cetățenilor.”

  se referea desigur la psd si pnl

  Continua in postarea urmatoare cu “Cine spune că acordul liderilor de partid e același lucru cu exprimarea unei majorități ar trebui să ducă raționamentul până la capăt și să ceară desființarea Parlamentului. Dacă în locul votului fiecărui deputat sau senator ar trebui să așezăm decizia unui for de partid, atunci orice lege ar trebui să fie adoptată sau respinsă exclusiv prin consultarea liderilor respectivelor organizații.”

  Intr-adevar, nu sa le spui oamenilor tai cum sa voteze, ci sa nu iti lasi oamenii sa voteze e de-a dreptul o “evolutie” in spiritul celor de mai sus. felicitari domnului Preda si pedeului.

 11. cris spune:

  Tot sunt ei foarte regulamentari:

  Regulamentul sedintelor comune ale camerei deputatilor si senatului
  Art. 34. – Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret prin bile.

  Regulamentul camerei deputatilor

  Art. 126. – Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor se aşază o urnă albă şi una neagră. Deputaţii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, pe care le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot “pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot “contra”; pentru “vot nul”, ambele bile se introduc în urna neagră. Biroul permanent hotărăşte asupra mijloacelor prin care se asigură caracterul secret al votului.

  Daca domnii din pd, unpr, udmr stau cocolos in banci si se abtin in vazul lumii, cum mai sunt respectate regulamentele din punct de vedere al votului SECRET. Sau pe linga secretul lui Polichinelle s-a inventat si secretul lui Toader? Regulamentul le da voie la vot nul, ambele bile in urna neagra, aceasta este “abtinerea” in votul secret dpdv regulament al camerelor. Nu? Adica sau vin si folosesc bilele, sau nu vin, si atunci, zau as aplica principiul canacheu cu stiloul, dar la bile.

  • @cris

   Daca ei nu participa deloc, nu va fi cvorum de sedinta si votul nu poate avea loc. Daca voteaza, nu sunt siguri pe parlamentarii lor. De aceea au ales situaia asta nastrusnica: sunt prezenti, dar nu voteaza.

 12. lorduljohn spune:

  @VV

  PSD-ul, asa dupa cum ne asteptam face jocul lui Basescu. UDMR-ul dupa slalomul facut in ultimii 20 de ani e timpul sa mai stea pe tusa. Ce invatam din aceasta situatie? Nu te poti baza decat pe propriile forte! Asa ca, trebuie sa castigam alegerile!

 13. MARIN spune:

  Domnule SENATOR,

  Din cat am reusit sa va cunosc, afirmatia “Pana la legea bugetului situatia in tara se va mai degrada” nu face parte din filozofia dvs. personala.
  Va inteleg perfect dezamagirea generata de evenimetele de pe scena politica romaneasca, in fata carora se pare ca suntem toti neputinciosi.
  Imaginati-va ce este in sufletul nostru, al oamenilor simpli, auzindu-l pe insasi presedintele nostru D-l Crin Antonescu ca este sceptic in ceea ce priveste trecerea motiunii (55%).

 14. Tiberiu spune:

  @All
  Pare ca se confirma pentru a “n” oara: clanul portocaliu face un joc politic net superior pe scena politica romana. Datorita disensiunilor “congenitale” opozitia este aproape fictiva. Nu stiu cate esecuri vor determina in fine o schimbare de optica despre cum trebuie facuta politica in era Basescu. Dar cred ca oricum este deja tardiv s-a depasit o limita a comediei erorilor si “meciul” politic este practic pierdut. Puteti invinui de situatie pe Basescu, pe Ponta,pe Nastase,pe Geoana, pe Aliodor,pe bunicile lor sau pe oricine altcineva ,nu va ajuta la nimic. Am sperat o zi doua ca aparitia absurda a unor programe de guvernare separate PSD si PNL si controversele mediatice sterile in ajunul motiunii sint numai un scenariu subtil pentru derutarea adversarului si ca in “spatele cortinei” se incheaga o coalitiie adevarata si un plan de actiune asevarat. Dar se pare ca realitatea este intradevar dezolanta. Basescu si acolitii sai nu puteasu sa spere la un mai mare “sprijin” din partea adversarilor politici.Cei care isi lega sperantele de schimbari politice prin miscari de protest sint naivi.In occident au avut loc miscari de protest incomparabil mai ample fara sa aiba loc si schimbari politice. Populatia cred insa ca a inteles ca nu mai are nici o speranta de la politicieni(din afara si mai putin) si de aceea trebuie sa se resemneze,vrand nevrand, ca vor ramane sub dictatura “retelei Orange” pe o perioada nedeterminata. Asta este.

 15. tiberiu spune:

  P.S.
  Linia polica”dura” anti-Basescu a lui Crin a esuat si in mod natural PNL trebuie sa reconsidere linia d-lui Tariceanu de a intra in coalitie la guvernare cu PDL ,pentru binele PNL dar si al tarii. Este evident ca liberalii au oameni valorosi care pot corecta in oarecare masura daunele pedliste aduse tarii. PNL nu are alta solutie-Basescu a castigat !
  Set,ghem si meci !

 16. lorduljohn spune:

  @VV

  Intre timp, continuandu-si misiunea atribuita sau insusita, dl. Tismaneanu trage toate sforile (Doamne, ce priceput e la asta!) pentru a-i inlesni dlui Basescu o primire la Obama, intr-un moment in care nici unul din cei doi lideri nu se simt prea bine. Dupa cum stiti in scurt timp vor avea loc alegeri partiale pentru Congres si se va schimba majoritatea.

 17. 1 http://retrocedari.com/presedintele-cedo-in-romania.html
  2 psd a vrut neaparat sa legemotiunea de congres. Asta a vrut asta a reusit.
  3- Azi e ziua Majestatii Sale
  4- Mai e si ziua armatei.

 18. lorduljohn spune:

  Gabriel Liiceanu vs Hertha Muller

  Cuibariti comod in captuseala Puterii intelectualii lui Basescu isi continua netulburati cosmetizarea trecutului lor, deopotriva cu al nostru, prin metode subtile, eficiente, usor de inghitit de generatiile pe care le-au pastorit. Metoda utilizata este reconsiderarea. De la reconsiderarea pe care Tismaneanu a invocat-o la clamata, dar deloc efectiva trecere ideologica de la socialism la neoconservatorism (nu m-ar mira sa-l si vedem recitand versete din Sfanta Evanghelie premergand multimile) la reconsiderarile permamente si vesnic antagonice ale dlui Basescu (cel care din baile in multime a ajuns sa faca baie doar in ceea ce a produs, adica in PD).
  Pe aceeasi linie se situeaza si reconsiderarea pe care dl. Liiceanu a realizeaza printr-o metoda imponderabila: retusarea fundalului pentru diminuarea contrastului. Procedeul a fost folosit cu un oarecare succes dupa dialogul dintre Gabriel Liiceanu si Hertha Muller gazduit luna trecuta de Ateneul Roman. Nereusind sa transeze direct cu preopinenta tema tacerilor vinovate ale intelectualilor in anii comunismului, dl. Liiceanu isi explica intr-un interviu acordat Romaniei Literare (http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/intliiceanu392010Pages%20from%2039-4.pdf) poltroneria.
  Ce ne spune acest “mogul” al intelighentiei, in cuvinte si exprimari pretentioase, se poate traduce, pentru cei pe care scoala nu i-a scos filosofi, in urmatoarea teza; In Romania comunista nu a existat opozitie.
  “Nu exista opozitie cu tancurile sovietice în spate, iar regimurile comuniste, când au disparut, nu au disparut ca urmare a opozitiei
  interne, ci, toate odata, prin faliment economic si implozie.”
  “În acele momente, suprema virtute a intelectualilor a fost nu protestul (apriori imposibil), ci neangajarea de partea puterii, neintrarea în hora adeziunilor, tacerea, socotite de catre regim vinovate în sine si nu de putine ori pedepsite cu închisoarea [...]”
  ‘Opozitia era gestul singular al câtorva care reusisera, pe cont propriu, sa-si înfrânga frica, în timp ce restul populatiei, dupa doua decenii de teroare sistematica, era în continuare temeinic instalat în ea.”
  In concluzie, maxima opozitie a intelectualilor era tacerea. Totusi in timp ce unii protestau tacand, altii protestau actionand:Goma, Doinea Cornea, Petre Mihai Bacanu, Anton Uncu, Mihai Creanga, Lucian Pintilie, Vasile Paraschiv, muncitorii de la Brasov, studentii din Iasi in 1987, Filipescu si multi altii.
  Exact asta acuza si Hertha Muller: mitlaufer-ul – cel ce merge discret ca sa nu aiba probleme.
  Asta sa fi predat oare Noica tinerilor sai discipoli? Mai mult ca sigur.
  Intre timp reconsiderarea albului si a negrului (oare sa-i spun afro-americanului in baza noilor reconsiderari politic-corecte? :-) ) transforma fundalul picturii in care suntem intr-unul foarte, foarte cenusiu.

 19. lorduljohn spune:

  @alex.dumitrascu

  Corect, e ziua Majestatii Sale, desi urmarind jurnalele de stiri nu s-ar spune (si chiar nu se spune).

 20. adrian spune:

  Sper ca de data aceasta veti reusi sa-l convingeti pe dl Pambuccian ca locul domniei sale este la vot, impotriva guvernului! Grupul minoritatilor in intregimea lui ar trebui sa voteze motiunea …

 21. lorduljohn spune:

  @adrian

  Da, dar votul dlui Pambuccian e unul singur.

 22. alexis spune:

  Tare mi-e teama ca guvernul va proceda la fel cum a mai facut-o: va umfla veniturile, va aloca bani pentru a-i satisface pe parlamentari si la anul, cu ocazia rectificarilor va taia de pe unde va apuca.

 23. lorduljohn spune:

  @alex.dumitrascu

  O fi, dle Dumitrascu, dar ziua de 25 octombrie a fost dedicata de armata romana Majestatii Sale!

 24. lorduljohn spune:

  @VV

  Nu ii judec maestre, doar judec si am dubii! In ceea ce priveste ambasadorul, mai vedem.

 25. lorduljohn spune:

  @VV

  Nici Herta Muller nu se prezinta ca o curajoasa!

 26. Un liberal optimist spune:

  @lorduljohn,
  Herta Muller, nu se revendica drept o luptatoare. Ci doar o biata femeie care si-a exprimat mahnirea cum s-a priceput mai bine: scriind.

 27. Hai Base!!! spune:

  PDL e cel mai tare ! PSD si PNL sunt cei mai mari hoti . Vreti sa-l dati jos pe Base ca va taiat sursele de furat . Sper sa ramaneti in opozitie pana cand veti lua drumul PNTcd.
  Va salut!

 28. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Prietenul DVoastra, domnul Pambuccian a declarat ca nu voteaza Motiunea. Daca-l prindeti la o bere dati-i un sut si din partea liberalilor optimisti! Daca nu, il prindem noi prin Bucurestiul asta mititel!

 29. Domnule lorduJohn:
  Daca ai fi deschis si link-ul din comentqariu, chestie pe care n-a facut-o nimeni de aici conform log-ului de pe serverul meu, ai fi priceput ca nu sunt tampit, ci ca dimpotriva am simtul umorului:

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=223&postdays=0&postorder=asc&start=469

 30. tiberiu spune:

  @VV
  Dv vi se pare credibila relatia conjuncturala dintre PSD si PNL ? Mie nu ! Pare o mezalianta demna de stand-up, un fiasco jalnic!
  Veti spune probabil ca e din vina lui Ponta,dar asta nu inrereseaza pe nimeni. Oamei se simt pacaliti in asteptarile lor.Rezultatul final, asta intereseaza e egal cu ZERO.

 31. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  In acest caz raman in vigoare si indemnurile si intentiile!

 32. tiberiu spune:

  @VV
  Daca nu sinteti partizanul colaborarii PSD, PNL si nici al colaborarii PDL ,PNL ,atunci care este solutia ? Acceptarea actualei guvernari pana la viitoarele alegeri care mai mult ca sigur vor fi fraudate masiv(daca actuala coalitie ramane la guvernare) ?
  Nu pricep

 33. andrei spune:

  Frumos circ a mai organizat PSD astazi cu motiunea aia. Iar a fraierit cu niste banuti cateva zeci de mii de oameni sa vina “sa protesteze”

 34. CM spune:

  Oare unde putem găsi discursurile rostite azi la moţiune. Al dumneavoastră a fost interesant, al domnului Antonescu, dar mai sunt unele pe care nu le-am prins şi aş fi dorit să le pot citi

 35. CM spune:

  Mulţumesc pentru răspunsul nesperat de promt. ” Dragă Cristi” nu-mi venea să-mi cred ochilor, uite aşa ajung oameni ca dumneavoastră importanţi, ştiţi ( printre altele) să ne faceţi să ne simţim bine …

 36. Geta Mihailescu spune:

  Isus cu o mie de fete! Daca slabesti in ziua necazului tau,mica e puterea ta!Fiindca cel drept,chiar daca ar cadea de sapte ori,se v.a ridica..si pe cei rai nenorocirea ii v.a face sa se poticneasca!