Onoarea statului roman trebuie aparata

EXTRAS

din stenograma şedinţei Senatului din 25 octombrie 2010

 

Domnul Teodor-Viorel Meleşcanu:

  invit la dezbateri generale, intervenţii şi întrebări. Domnul senator Varujan Vosganian. Nici nu mai trebuie să precizez pentru stenogramă, se ştie, dânsul vorbeşte de la microfonul central. Vă rog.

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Aleg, atunci când este cazul, microfonul central, utilizând această oportunitate pe care o dă dezbaterea unuia sau altuia dintre proiectele de lege sau propunerile legislative, când putem redeschide câteva teme importante pentru mersul tranziţiei noastre.

Dragi colegi,

Aţi salutat cu toţii, împreună cu mine, raportul de condamnare a crimelor comunismului.

După opinia mea, un astfel de raport nu este efectiv decât în momentul în care el lecuieşte cea mai dureroasă dintre răni, şi anume, cea care ţine de abuzurile comise de regimul comunist împotriva integrităţii persoanelor şi  a integrităţii proprietăţii. De fapt, acest raport nu îl aprobăm doar prin aplauzele sau, vă amintiţi, din contra, prin huiduielile pe care Parlamentul le-a exprimat în clipa lecturării acestui raport, ci abia în momentul în care adoptăm acte normative care sunt reparatorii. Sunt mândru să prezint în faţa dumneavoastră bilanţul pe care l-am avut până în anul 2008, când, într-o perioadă de 2 ani cât am fost ministrul finanţelor, am acordat reparaţii, care s-au apropiat ca ordin de mărime de 2 miliarde de euro. Este o durere pentru mine, ca român, ca moştenitor al unei istorii pe care trebuie să o facem atunci când ea însăşi nu a avut înţelepciunea să o facă, onorabila în faţa lumii întregi, sunt, aşadar, întristat ca român, că gestul nostru de a acorda astfel de reparaţii a fost socotit de Guvernul care ne-a urmat drept „risipă de bani”, „joc la cazinou”,  înglodare ţara în datorii,  „cauza” crizei economice.

Nimeni din cei care ne-a urmat, din Guvern, la această tribună sau la tribuna Camerei Deputaţilor nu a spus că peste un miliard de euro din deficitul anului 2008 se datorează faptului că am acordat titluri la Fondul Proprietatea în contrapartida caselor care nu au mai putut fi retrocedate.

În anul 2007 şi anul 2008, în  deficitul bugetar au intrat aproape 1,5 miliarde de euro acţiuni la Fondul Proprietatea şi bani daţi,  până în limita a 500 000 de lei, persoanelor care nu-şi mai puteau recupera casele, 220 de milioane de euro proprietarilor de conturi Dacia care nu şi-au primit automobilul, peste 100 de milioane de euro din profitul AVAS, sume de bani pentru persoanele strămutate din Basarabia şi Bucovina ori strămutate din „Cadrilater” în urma efectelor tratatelor încheiate de România în preajma sau în timpul celui de-al doilea război mondial. Toate acestea, potrivit metodologiei Uniunii Europene, intră pe deficitul bugetar.

În anul 2008 am avut o discuţie cu comisarul european pe buget, şi i-am spus aşa: Stimate domnule comisar, nu noi am adus comunismul în România. Comunismul în România l-au adus aliaţii noştri din vest, împreună cu aliaţii noştri din răsărit, aşadar, dacă noi acum reparăm abuzurile regimului comunist, nu trebuie să fim sancţionaţi prin includerea în deficitul bugetar a acestor sume sau titluri de proprietate convertite în sume.

Vă imaginaţi că dacă noi eram în Uniunea Europeană în anii ΄90 şi toate cupoanele la Fondul proprietăţii private intrau în deficitul bugetar, am fi pus România la zid în Uniunea Europeană, deşi noi nu am făcut altceva decât să creăm o reparaţie istorică.  Am să vă dau două cifre: dacă intraţi pe siteul Ministerului Finanţelor Publice, vedeţi că în anul 2008 numai la Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor s-a alocat un miliard de euro acţiuni, care au intrat toate pe deficitul bugetar.

Dragi colegi din PD, să nu mai spuneţi niciodată că deficitul nostru a fost 4,8 miliarde de euro, pentru că un miliard de euro sunt numai aceste sume.În timp ce în anul 2009 şi în anul 2010, pentru că presiunea bugetară a fost mare, nu s-au alocat împreună nici măcar a zecea parte, deşi potrivit rapoartelor de evaluare trebuie să acordăm titluri de cel puţin 2,5 miliarde de euro. (În acest moment conducerea şedinţei este preluată de domnul senator Mircea-Dan Geoană, preşedintele Senatului.)

Acum suntem în aceeaşi situaţie. În anul 2007 deficitul bugetar a fost încărcat cu 220 de milioane de euro datorita platii despagubirilor pentru deponentii la CEC, in vederea achiyitionarii de automobile Dacia. Am acordat titlul de stat cu o perioadă de maturitate de 7 ani, în baza cărora am plătit aceste sume celor aproximativ 36 000 de proprietari de conturi la C.E.C. pentru automobile Dacia.

Din păcate pentru dânşii, 1 000 dintre ei au ales să-şi mute conturile la Banca Română de Dezvoltare, motiv pentru care nu au intrat sub incidenţa acelei legi, noi neavând, la data respectivă, cunoştinţă de existenţa lor. Ei au apărut ulterior. În opinia mea, merită la fel de mult ca şi ceilalţi să-şi recupereze banii. Toţi cei care prezintă documente certificatoare şi care îşi găsesc un corespondent în arhivele BRD trebuie să-şi primească banii inapoi, reactualizati cu dobanda bancara.

Este drept, vă previn că aceste sume vor intra pe deficitul bugetar. În opinia mea, nu sunt foarte mari. Ele sunt de aproximativ 6 milioane de euro pentru toţi aceşti deponenţi.

Nu accept argumentul Guvernului că nu ştim care sunt aceştia. Trebuia să ştim până acum, pentru că problema datează de doi ani. Eu vă propun să votăm acest act normativ, colegii noştri de la Camera Deputaţilor să menţioneze în cadrul legii şi un termen până la care să se procedeze la inventarierea acestor deponenţi – pentru că noi nu mai avem timp să facem amendamente la lege –, după care să fie un termen de decădere, să  nu se mai poată relua această temă, dar toţi care au documente să le poată prezenta, astfel încât şi aceşti 1 000 de  deponenţi să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi aproximativ 36 000 de deponenţi, după cunoştinţele mele.

Dragi colegi, onoarea unui stat este, după părerea mea, cel mai bun drept pe care îl avem  şi nu face parte, poate, din tema noastră de astăzi, dar nu putem, gândindu-ne la faptul că evocarea domnului senator Puiu Haşotti vorbea despre militarii români care au aşteptat două zile, in ziua de 23 octombrie 1944,după ce au eliberat localitatea Carei, pentru a elibera ultima palmă de pământ, gândindu-ne că unii dintre aceştia, poate că între timp deveniti ofiţeri în rezervă, au ajuns astăzi să ardă portretul preşedintelui, să ne gândim că  de fapt, România se află în faţa unui mare impas istoric: acum câteva decenii ofiţerii suportau martiriu pentru comandantul lor suprem, iar astăzi ard portretul comandantului suprem. Haideţi ca noi, în Parlament, să readucem onoarea pe care, uneori, autorităţile acestea nu au fost suficient de atente să o protejeze. Vă mulţumesc. (Aplauze)

*

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulţumesc, domnule senator.

98 Responses to “Onoarea statului roman trebuie aparata”

 1. erata es compositis=ex compositis (ceea ce desigur schimba total intelesul)

 2. @
  Dobitocu’ de itic vede numere intregi pe strada.
  Adica el nu vede ca tot omu’ numere naturale, 1 masina,2 sute de votca,3 bilute de la dealer….
  El vede cateodata -4 masini, -3 sute de votca saniuta, -1 sut in cur, etc.
  Nu mai e mult si o sa vada si fractii umbland pe strada.
  Cultul personalitatii tampeste rau de tot.

 3. Tot asa dobitocu de Boc, ca doar sunt din aceeasi “familie ideologica’ vede “castiguri” la buget din….taierea cheltuielilor.
  Astora li se trage sau de la forma de homosexualitate colectiva numita cultul personalitatii, sau pur si simplu de la abuz de alcool de proasta calitate. Delirium tremens.

 4. Cum s-ar zice, dobitocii de genu’ isi inchipuie ca daca din mila sau sila sau intamplare nu au luat o smetie peste rat,….au dat-o ei.

 5. Si sis mai inchipuie ca…s-au rupt barierele dintre specii. Adica daca ei basescienii se imperecheaza cu o fiinta umana pot sa si procreese.
  Iluzie. Nevestele ii lasa ca sa nu zamisleasca mutanti.

 6. Scoala fire-ai al dracului, ma lasi sa vorbesc singur?

 7. antimarinari spune:

  @VV
  discursul lui Crin Antonescu , copiati-l si postati-l dvs !

 8. antimarinari spune:

  ups , bag seama ca nu imi da voie sa postez un text daca il cuprind intre , asa ca elimin sagetile si urmeaza sa le adaugati dvs la momentul postarii

  embed src=”http://videonews.antena3.ro/jwplayer/player.swf” width=”407″ height=”324″ allowscriptaccess=”always” type=”application/x-shockwave-flash” pluginspage=”http://www.macromedia.com/go/getflashplayer” allowfullscreen=”true” align=”middle” flashvars=”image=http://videonews.antena3.ro/files/videos/thumbnails/22d25e16be9eaf9L.jpg&file=http://194.152.42.99/videos/22d25e16be9eaf9.flv&streamer=lighttpd&skin=http://videonews.antena3.ro/jwplayer/nacht.swf&logo=http://videonews.antena3.ro/images/vn/vn_logo.png&link=http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/61199/Discursul-lui-Crin-Antonescu-in-fata-Parlamentului/&displayclick=link&width=407&height=324&autostart=false&showicons=true”/

 9. Un liberal optimist spune:

  @Itic,
  Ajunge, baiete! Acum culca-te la loc! Ajunge! Ti-ai castigat simbria.

 10. Lasa-l ca nu poate sa faca pui. Se imperecheaza degeaba, e o specie pe cale de disparitie.

 11. Tiberiu spune:

  @VV
  Am lasat sa treaca o zi intreaga ca sa incerc sa-mi temperez (pe cat pot) opiniile mea in legatura cu “operatiunea motiunea”.M-am gandit ca poate nici n-ar fi cazul sa o fac, dar vreau sa incerc sa-mi fac datoria pana la capat.Am incercat cat am putut in aceste luni sa va conving de bunele mele intentii ,desi opiniile mele au venit uneori in contradictie cu ale dv. sau ale colegilor de blog.Nu am avut intentia sa ma fac agreabil ci am vrut sa incerc va fiu util si sa previn asupra capacitatilor de manevra politica extrem de rafinate basiste.Se pare ca n-am reusit.Am fost acuzat ca il “ridic in slavi”.Nu ,nici pe departe pur si simplu incercam sa va previn sa fiti cat mai atenti la manevrele lor sirete si cu toate astea ati cazut in “plasa” tesuta de mintile lor malefice.
  Asa cum am incercat sa va avertizez(fara nici un rezultat),intreaga pregatire si desfasurare a acestui moment politic crucial a fost (din punctul meu de vedere) un FIASCO. Pentru mine n-a fost o surpriza, ba dimpotriva.
  I-am scrisel a cazut intr-o “cursa”stupida pregatita de tabara PDL-ista, dar mai mult decat toate a dovedit un amatorism scandalos in pregatirea acestei actiuni cruciale care a “imirmantat”sperantele unui popor intreg si al zecxilor de mii de cetateni veniti cu mari eforturi si riscuri din toate colturile tarii.
  Va spun sincer continuind in acest mod va pierdeti timpul si predati tara definitiv (cred ca deja ati facut-o) “dinastiei Basescu”.
  Incercati sa cititi aceste randuri grele, gandindu-va ca vin totusi din partea unui prieten.Stiu ca n-o sa va fie usor.

 12. Tiberiu spune:

  Erata:
  I-am scis si d-lui Ponta pe blog si i-am reprosat ca a cazut (se pare) intr-o “cursa stupida pregatita de tabara PDL-ista…

 13. Un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  N-a fost nici-o cursa. Conducerea psd e formata din niste gascani suficienti. Cum naiba sa-i atragi pe pd-isti oferindu-le locuri in colegiile lor, cand nu le controleaza, si, mai ales, cum sa le spui ca faci alegeri peste 6 luni. Ce-s prosti sa lase puterea si locul din Parlament. Pe de alta parte are dreptate si Crin. Daca vrei sa faci o majoritate, propui un program si un guvern, in care sa se regaseasca cei interesati. Si cand schimbi actionariatul intr-o firma procedezi similar.

 14. Tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  La mintea cocosului ca a fost lucratura. Sarbu a deckarat ca acei PDL-isti au venit la PSD din “proprie initiativa” ca ei vor sa sustina motiunea,l-au facut pe Ponta sa-si piarda timpul cu convorbiri “virtuale”, si dupa aia l-au tras in piept.
  Asta este deosebirea dintre politicienii PDL-isti si opozitie : pdl-istii te lucreaza sub “anestezie generala”.
  Problema este ca toata pregatirea motiunii a fost un fiasco total, o comportare absurda copilareasca de partea PSD si PNL.
  Doaua saptamani inaintea motiunii PSD si PNL au iesit in media cu programul lor propriu de guvernare si nu cu cel comun si s-au certat la orice aparitie.Era evidnt pentru oricine ca nu se inteleg in nici o privinta.
  Ponta si Crin n-au iesit nici macar odata impreuna sa faca propaganda pentru programul lor de guvernare (pentru ca nu aveau) Fiecare era cu “a masii”: PSD pt. impozit diferentiat si PNL pt.Impozit unic(10%).Mai mult In seara dinaintea motiunii Crin a zis ca are o problema personala cu Ponta.Numai un nebun la cap i-ar fi sustinut. A fost o comportare lamentabila.
  Soarta Romaniei pare pecetluita pe o perioada nedeterminata.
  Este clar ca PDL n-are adversar in Romania.

 15. Buddha spune:

  VV
  Tiberiu
  E ceva adevar in ce zice Tiberiu. Ponta si Antonescu sunt asa, ca doua dintre capetele Meduzei, nu prea au legatura si, daca unul e taiat, celalalt nu sufera, pt ca imediat creste altul in loc. Cam …rasfirati, ca sa fiu elegant. Iar declaratiile pe care si le-au aruncat unul altuia in zilele ce au precedat motiunea nu au demonstrat decat ca sunt amandoi imaturi.
  Exista un program comun PNL-PSD?

 16. Tiberiu spune:

  @Buddha
  Toata actiunea a fost o bataie de joc,in special din vina PSD dar nu numai.Inutil efortul oamenilor de a veni de la mama dracfului.
  I-am scris lui Ponta in termeni f,duri si i-am recomandat sa renunte la politica , nu se3 pricepe. S-au lasat pacaliti ca copii de tita.Probabil ca va sterge postarea.E de inteles

 17. antimarinari spune:

  @Tiberiu

  ” cursa ” motiunii nu a fost nici pe e parte o plasa tesuta de PDL , ci mai degraba de PSD !!!

  intr-un interviu acum cateva seri bune , Patriciu a zis asa : ca de actualii putem scapa, dar se intreaba el , cine ne va scapa de cei ce vin dupa actualii?
  iar temerea lui cred ca e reala , intrucat daca PSD se insurubeaza la putere iarasi , cred ca decat dracu ii mai scoate de acolo pentru multi ani de aici incolo .

  Nu noi am predat tara PDL-istilor si piratilor , ci asta a fost facuta de cei ce au tocmai menirea de a ne apara in acest sens , de SECU , de asa zisi “baietii cu ochii albastri” .

  Dumnezeu ne da , dar nu ne baga si in buzunar , asa ne spune un liberal din BPC .
  si ii dau dreptate acum .
  data viitoare trebuie sa distingem intre Romani si fsn-isti sau securisti , si sa stim cu totii ce trebuie sa alegem .

  2 la mana , nu

 18. Tiberiu spune:

  @Antimarinari
  1) Actiunea acelor parlamentari misteriosi care au venit din “proprie initiativa” la PSD cu iniatiativa sa voteze motiunea a fost evident o operatiune de diversiune PDl-ista in “plasa” careia PSD-istii unsi cu toate alifiile (Sirbu,nastase,dragnea) au cazut ca niste copii retardati. Este evident ca Ponta a sabotat convorbirile cu Crin mergand pe mana acelor trimisi de Basescu sa-l zapaceasca de cap.Nu-l acuz pe Ponta care nu este suficient de matur pentru sacalii PDL-isti,ci pe cei mai experimentati din jurul lui
  2)Asa cum am incercat sa explic in postarile precedente intreaga “operatiune motiune”a fost un fiasco revoltator atat din vina PSD cat si PNL(Ponta are “merite speciale”).
  3)Cei care l-au adus pe Basescu si PDL-ul gandeau ca tine,ca trebuie facut orice ca sa fie indepartati Psd-istii de la putere.Daca chiar si acum dupa 6 ani de “basism” credeti ca revenirea PSD pe primul plan este un pericol mai mare decat actuala putere atunci “dinastia Basescu” poate continua in liniste si pace.
  Daca Americanii nu ar fi intrat in razboi alaturi de rusi(inb pofida deosebirilor ideologice) nazismul ar fi dainuit poate pana in zillele noastre.

 19. @astralro

  Nu-i asa, domnule detergent.