Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura: Am “infrant” cu 220 – 0!

Extras din stenograma sedintei Parlamentului, din 27 octombrie

Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura

Domnul Varujan Vosganian:

Mă gândesc să vorbesc la telefon, şi nu la microfon, ca să fiu sigur că toate cuvintele mele vor fi menţionate, ca atare. Dar, lăsând acum gluma la o parte, eu aş vrea să vorbesc, în legătură cu acest Guvern, invocând onoarea.

Am sentimentul că onoarea trebuie să fie reperul la care să ne raportăm cu toţii. Domnule Emil Boc, atunci când vorbiţi de lecuirea de populism, ar trebui să porniţi de la ipoteza că te poţi lecui doar dacă eşti bolnav. Ori, dacă vorbim despre boala aceasta, a populismului, eu am să vă întreb pe dumneavoastră cum se împacă sentimentul onoarei şi revolta dumneavoastră împotriva populismului cu acest refugiu în care vă găsiţi, al bancurilor cu Radio Erevan, atunci când aţi promis 50% în plus profesorilor şi, după 2 ani, în termeni reali, aţi scăzut cu 50% salariile profesorilor. Adică nu le-aţi dat, ci le-aţi luat.

Acesta este sentimentul onoarei, domnule Emil Boc?

Atunci când vă referiţi la guvernarea trecută şi la motivele pentru care România a ajuns în această situaţie, dezinformaţi opinia publică şi dezonoraţi poziţia în care vă aflaţi.

Da, domnule Emil Boc, am mărit pensiile cu 70%. Dar dumneavoastră ştiţi, sau colegul dumneavoastră nebărbierit, de la Finanţe, v-a spus cu cât au crescut veniturile bugetului de pensii? Ele au crescut de la 20 de miliarde în 2006 la 32,5 miliarde în 2008, adică cu peste 60%. Ne daţi nouă lecţii de sustenabilitate? Când în 2009, veniturile dumneavoastră au scăzut şi aţi mărit pensiile ca să câştigaţi prin înşelătorie şi fraudă alegerile prezidenţiale din 2009 şi nu vă crapă obrazul de ruşine? Îmi spuneţi mie că am înglodat ţara în datorii? De ce nu spuneţi cât era datoria guvernamentală în 2004 şi 2008, domnule Boc? În 2004, datoria publică guvernamentală era 22,6% din PIB şi noi am lăsat-o cu 19,9, cu aproape trei procente mai puţin.

Cum poate să înglodeze în datorii ţara un Guvern care lasă o datorie procentuală mai mică decât a luat-o?

Şi, domnule Ialomiţianu, nu ne spuneţi nouă poveşti cu cresterea datoriei publice de la 13 la 27 de miliarde de euro! Mai bine spuneţi cu cât a crescut PIB-ul. Noi am adăugat PIB-ului din 2004 180 de miliarde de euro în patru ani. L-am dus de la 60 la 135 de miliarde de euro şi, an de an, prin creştere, am adăugat 180 de miliarde de euro. Ce aţi făcut dumneavoastră? Aţi scăzut PIB-ul, cumulat cu aproape 20 de miliarde de euro şi dublaţi datoria publică în doi ani, pana la 50 de miliarde de euro. Si mai vorbiţi fără jenă de la acest microfon, de onoare? Daţi vina pe alţii, când ar trebui să vă ascundeţi? Nu domnul Boc, că dânsul nu se vede, nu mai are nevoie.  (Aplauze)

Ne spuneţi nouă poveşti cu investiţii, domnule Boc? Să ştie toţi românii că în 2010 investiţiile străine au scăzut la o treime faţă de 2008. De la aproape 10 miliarde de euro se prăbuşesc la 3 miliarde. Să ştie toţi românii că în 2010, cheltuielile de capital, în termeni reali, sunt la jumătate faţă de 2008. Şi ne mai daţi nouă lecţii? Ne spuneţi nouă de nemuncă? Când am adăugat 500 de mii de locuri de muncă şi dumneavoastră, într-un an şi jumătate, aţi pierdut 700 de mii? Şi nu vă crapă obrazul de ruşine, ca zugravelile vechi? Aceasta este onoarea în numele căreia ne daţi dumneavoastră lecţii? Legea responsabilităţii fiscale?! Păi, nu vă e ruşine, domnule Ialomiţianu? Păi, dacă aţi votat Legea responsabilităţii fiscale, unde este bugetul, domnule? Unde-i? Unde l-aţi ascuns? (Aplauze)

Ne vorbiţi nouă de sufocarea ţării prin impozite? Păi, eu vă propun să înmulţiţi impozitele, dar să le micşoraţi, domnule! Dumneavoastră ce faceţi? Vă lăudaţi că le-aţi împuţinat şi le-aţi mărit, ca să fie povara şi mai grea.

Ne daţi nouă lecţii, care am redus impozitul pe profit de la 25 la 16 şi impozitul pe venit, de la o cotă în medie de 24,7 la 16? Şi CAS-ul, cu 10 puncte procentuale? Prima zi când aţi venit, harşti!, aţi mărit CAS-ul, aţi pus impozitul forfetar, aţi mărit TVA-ul şi ne daţi nouă lecţii? Păi, nu vă e ruşine, domnule Boc şi întreaga dumneavoastră elită guvernamentală?! Fiinţele extraordinare de care vorbeşte lumea în piaţă?

Îmi spuneţi mie că de ce am folosit banii de la BCR? În primul rând, vă fac o promisiune. În prima zi, când guvernarea liberală va reveni în România, banii aceia vor fi folosiţi la investiţii. Am economisit pentru dumneavoastră, v-am făcut un cadou, deşi nu-l meritaţi, câteva sute de milioane de euro, pe care nu i-aţi mai plătit din datoria publică, pentru că am utilizat acele sume atunci când era dobânda mare. (Rumoare, vociferări)

Nu vreau să mai insist pe aceste teme, pentru că am promis colegilor mei că am să le pastrez din dimpul PNL, sa ia şi ei cuvântul.

Am, în final, câteva reflecţii. Domnule, era să zic Ţânţăreanu, domnule Ialomiţianu,  dacă aveţi în 2010 cheltuieli în termeni reali mai mari decât în 2008, dacă cheltuielile de capital vor ajunge la doar 13 miliarde faţă de 24 de miliarde, câte am avut noi, domnule, cum nu sunteţi în stare să plătiţi salariile măcar la nivelul din 2008? Ce faceţi, domnule, cu banii? Că nu iese. Dacă vom calcula cât pătiţi în plus datorie, cât plătiţi în plus la şomaj şi la pensii, nu iese, domnule! Cum de vă prezentaţi în faţa românilor? Cheltuind mai mult în termeni reali, dar tăind salariile cu 25% şi başca majorând şi TVA-ul cu 5%, ca să fie reţeta completă?

A doua chestiune pe care vreau să v-o spun este legată de procedura de azi.

Domnilor, să vă fie ruşine! Vreţi să învingeţi prin neprezentare! Unde s-a mai văzut un Guvern victorios cu zero la 200 şi ceva? Păi, aşa ceva nici la rugby nu există. Probabil că le-ar lua şi tricourile dacă i-ar învinge cu 200 şi ceva la zero.

Adică, dumneavoastră nici măcar nu găsiţi un biet parlamentar sa va voteze?. Uite, dom’ Tinel, din prima bancă! Luaţi-l pe dânsul, legaţi-l la ochi, să nu vadă urnele, că poate are o şansă să voteze pentru dumneavoastra,împotriva moţiunii, măcar un vot să daţi, de onoare. Că tot vorbeam de onoare.

Sunteţi un guvern care se ascunde de popor. Sunteţi un guvern care, din cauza lipsei totale de încredere, aţi ajuns să urâţi poporul român! Tot ceea ce faceţi … (Aplauze) Tot ceea ce faceţi dovedeşte că nu vă pasă de acest popor! (Aplauze) Dovedeşte că dumneavoastră doriţi ca românii să asude şi să cruţaţi sudoarea dumneavoastră!

Şi, în final, pentru că suntem o ţară a stenogramelor, nu a ideogramelor, precum chinezii, eu, totuşi, vreau să vă spun că în ceva am reuşit să vă înţelegem. In ce priveşte neamurile, nimeni nu ştie că, de pilda, eu am un frate. În schimb, toată lumea ştie ce rude are doamna Udrea, domnul Băsescu, domnul Videanu şi alţii!

Noi, astăzi, pentru că dorim modernizarea României, să facem aşa cum au mai făcut românii odată, la 1848, când s-au trezit cu o arhondologie ca asta, domnule, au ars-o. S-au adunat cu toţii, au luat arhondologia, au ars-o şi au pornit o viaţă nouă. Noi nu vrem s-o ardem, nu suntem piromani. Însă, putem să renunţăm la ea definitiv prin vot şi să ne jurăm că aşa ceva să nu mai lăsăm niciodată să se repete. Şi veţi avea timp să meditaţi la sentimentul onoarei şi la faptul că, dezonorând poziţia de prim-ministru şi poziţiile de membri al Cabinetului, aruncaţi nemeritat o pată de ruşine pe obrazul istoriei naţionale.

În 1944, ostaşii români au aşteptat două zile până la ziua regelui, comandantul suprem, ca să elibereze ultima palmă de pământ a tarii. În numele comandantului suprem, ofiţeri ai Gărzii regale, generali ai Armatei Române au suportat torţionări, au suportat martiriul. Ostaşii Armatei Române, unii dintre ofiţeri rezervişti, dintre care unii poate chiar militarii de la Carei, din 23 octombrie 1944, au ajuns să dea foc portretului comandantului suprem de astăzi.

Iată cât de departe rătăcim în afara propriei noastre istorii. Moţiunea de cenzură de azi e un gest de onoare, e un gest de readucere a României în matca istoriei sale.

Vă mulţumesc. (Aplauze)

57 Responses to “Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura: Am “infrant” cu 220 – 0!”

 1. MARIN spune:

  DOMNULE SENATOR,

  NO COMMENTS
  M-am decis sa intru in GREVA prin a refuza categoric sa fac orice comentariu la postari care privesc PUTEREA. Este forma mea de protest prin care consimt sa cred ca, cei care reprezinta PUTEREA, NU EXISTA IN REALITATE. De fapt, ne-au si demonstrat acest lucru cu ocazia votului la motiunea de cenzura-VOTURI PENTRU=”ZERO”. Dar, voi citi cu foarte mare interes postarile dvs. viitoare.

 2. Dorin spune:

  E o idee excelenta: Guvernul ZERO. Zero voturi, zero incredere, zero realizari. Si zero comentarii.

  In rest, un discurs excelent, care ma face inca o data sa ma simt mandru ca sunt reprezentat de asemenea parlamentari. Desigur, fiecare cu parlamentarii care simte ca i se potrivesc. Ma intreb ce-or fi inteles loazele de la PD din termenul “arhondologie”. Sper ca sunt in stare sa dea un searci pe goagal, macar. Ca in privinta guvernarii, m-am lamurit demult! :)

 3. Cristina spune:

  Un discurs excelent! Imi pare rau ca rezultatul a fost cel care a fost. Bafta la urmatoarea incercare, desi…acolo unde conteaza numarul, nu stiu daca cei “mai putini” au vreo sansa. Poate doar daca ceilalti isi regasesc onoarea.

 4. Principalul indiciu al onoarei este refuzul de a fi tampit.
  Prostia dezonoreaza.
  Cine s-a intrebat care e deficitul bugetar optim pe 2011?
  Ca cifra lui JF nu e fundamentata, e “nenegociabila” si cam atat, fiind dictata de prudentialtatea in returnarea imprumutului.
  Ori stabilirea deficitului planificat este optiunea macroeconomica fundamentala pentru o tara aflata in recesiune.
  Ce, suntem in zona euro sa ne supunem restrictiilor BCE?

 5. Sfarma -Piatra spune:

  Un discurs de studiat la scoala!
  Cu ironie fina,si argumente serioase.Ma tem ca PD a avut doape in pavilioanele auditive !

 6. cris spune:

  @ Dorin

  degeaba sarci pe goagal, daca pentru ei “esentialul cel mai important” este ca “nu am spus o minciuna, doar nu am spus adevarul”. Degeaba “vede daca nu pricepe”. De la mare la mic, de la deputati pd la postaci platiti toti au probleme grave nu numai de gramatica ci si de rationament.

  Interesant ca motiune de cenzura este vote of no confidence, ne-incredere. Cei care si-au exprimat votul prin bila alba au spus raspicat ca nu au incredere in acest guvern. Cei care spun nu, au incredere in guvern, cei care se abtin sunt nehotariti in mintea lor ( 50% pentru, 50% impotriva). Deci ce sunt cei care tac? (nu s-au abtinut, pentru ca nu exista abtinere la motiunea de cenzura ci doar “vot nul”), nici hotariti, nici nehotariti, deci nu exista, nu sunt nici macar “nuli”.

  E o incalcare grava a procedurilor parlamentare, din partea mea cel putin la fel de grava ca numaratoarea lui anastase.

  Art. 32. – Votul deputaţilor şi al senatorilor este PERSONAL. El poate fi deschis SAU secret. ( nu poate fi si deschis si secret in acelasi timp, logic)

  VOTUL DESCHIS se exprimă public prin ridicare de mâini, PRIN RIDICARE IN PICIOARE, ori prin apel nominal, iar rezultatul votării se comunică de către preşedintele care conduce şedinţa. VOTUL SECRET poate fi exprimat prin buletine de vot, prin bile sau electronic.

  Art. 34. – Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin ADOPTAREA UNEI MOTIUNI DE CENZURA sunt supuse procedurii votului SECRET prin bile.

  Opusul ridicatului in picioare este statul jos, si se aplica in votul deschis; daca au stat jos au transformat votul motiunii din secret in deschis cu de la sine putere si impotriva regulamentului de functionare a parlamentului. Deci votul la motiune a fost si secret pentru cei care au votat, si deschis pentru cei care au stat in banca, acest vot practic nu exista.

  Nu sunt nici hotariti, nici nehotariti, voteaza si secret si deschis in acelasi timp, votul personal e colectiv, deci sunt o himera. Sa te mai miri ca viata romanilor a ajuns un cosmar?

 7. alexis spune:

  Este un banc dle Vosganian, care nu este foarte decent, dar caracterizeaza foarte bine guvernul Boc. Se spune in acel banc ca o parte a organelor genitale masculine sunt o anexa inutila a celeilalte parti. Cam asa si cu membri ansamblului folcloric Boc: sunt o anexa inutila a membrului de la Cotroceni. In rest, in ceea ce priveste motiunea, poate data viitoare, cand calculele PSD-ului vor fi mai putin meschine sa reuseasca. In ceea ce priveste legea invatamantului, daca ar fi dupa mine, nu as depune motiune de cenzura. Sigur nu va trece si aceasta procedura va ajunge sa se demonetizeze. Un atac la CC si o declaratie ferma ca aceasta lege va fi amendata cu prima ocazie cred ca ar fi mai eficiente.

 8. cris spune:

  @ VV

  Nu pot sa nu inchei citindu-l pe Boc: “A castigat ratiunea in fata populismului si demagogiei”. Nu e adevarat, a cistigat bunul plac in fata legii si sminteala in fata ratiunii.

  De ce nu spuneti nimic despre incalcarea regulamentului de functionare a parlamentului cu acest vot secreto-deschis? Cum poate fi acceptata asemenea oroare impotriva nu numai a unui regulament ci a logicii, ratiunii, bunului simt? Nu e o nastrusnicie ce au facut, ci o incalcare voita, flagranta a regulamentului si constitutiei care sustine regulamentul camerelor (ARTICOLUL 64 (1) Organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu – prin regulament nu prin degetul lui toader si bunul plac al pdului). Ei va balacaresc in toate felurile cind iesiti din sala ca protest, chiar nu se poate spune macar un cuvint despre aceasta bataie de jos de la motiunea de cenzura?

  Statul lor jos, gaselnita ca sa nu se declare lipsa de cvorum si reluarea votului nu e o nastrusnicie, nici boicot, nici abtinere, e furt, pungaseala pe fatza. Imi aminteste de tehnica borfasilor din troleibuz in care trei te tin de vorba, neutri, sau te inconjoara tacut, asista, si unul iti fura portofelul, iar apoi il fac leapsa si-ti spun ca esti prost, de ce te iei de ei, ei n-au facut nimic, sunt oameni cinstiti, doar au vorbit cu tine, doar merg si ei in troleibuz ca toata lumea, stau jos…

 9. Un liberal optimist spune:

  Puneti pariu ca legea asta se va mai modifica de vre-o enspe ori pana la 3 septembrie 2011?Isi vor face efectele doar ratiunile economice: finantarea per capita , pe actualele curricula ( de fapt astea trebuiau schimbate!) va lasa scolile fara bani pentru plata salariilor. Asta se si doreste de fapt. Se va spune: nu sunt bani pentru salarii pentru ca nu s-a aplicat “Reforma”. Cu legea salarizarii si a pensiilor este acelasi lucru. Cu dracu sa faca reforme niste sfertodocti?

 10. tudor spune:

  excelente discursurile, atat al dvoastra cat si al dlui antonescu, demne de o antologie a parlamentarismului

  despre motiune …
  era perfect previzibil ca va pica; cauze:
  1. aritmetica parlamentara, nemodificata; sa fim seriosi, udmr ul nu da vrabia din mana ; in 2009 au fost de acord cu proiectul Johannis nu de dragul proiectului, ci pentru ca nu erau la guvernare
  2. lipsa vointei reale a psd de a intra la guvernare altfel decat in urma unor alegeri
  altfel, motiunea de cenzura este un exercitiu democratic absolut necesar a fi exercitat

  ce i ramane de facut partidului liberal?
  1. sa si asume castigarea urmatoarelor alegeri
  2. sa intocmeasca un proiect realist pentru romania, in care sa nu promita nimic , ci sa le propuna romanilor un parteneriat de munca, de transpiratie, de devotament si de competenta ( in campaniile electorale nimeni nu pronunta cuvantul magic “munca”)
  3. sa propuna, romanilor care doresc un altfel de stat, mai ales tinerilor, sa vina in partiul liberal
  etc

 11. Buddha spune:

  VV
  Chapeau bas, maestre! Un discurs impecabil, intr-adevar. Sa speram ca au inteles si ei macar o cincime. Ca bine zice Liberalul optimist, sunt niste sfertodocti! Intotdeauna am fost de parere ca cel mai mult in viata trebuie sa te pazesti nu de prosti, ci de semidocti. Semidoctii sunt capabili de cele mai mari marsavii. Si iata dovada, ca doar ne conduc. Poate am o obsesie, dar intreb “yet again”: cati din oamenii astia care ne conduc sau care ii conduc pe cei care ne conduc or mai fi citit o carte in ultimii…sa spunem… doi ani, ca sa n-am pretentii de ordinul lunilor sau saptamanilor? Oare schimba vreodata intre ei impresii in legatura cu ultimele lecturi? Si nu ma refer aici la stenograme, desi, cu cat material aduna ei, ar putea sa scrie LETOPISETE. Vedeti dvs, acum cronicarul Grigore Ureche ar fi la moda, datorita numelui de familie. Probabil ar fi angajat pe loc, la cate telefoane sunt de ascultat… :) Pardon, nici macar nu mai e de ras. Dar totusi, sa facem haz de necaz, ca asta ne-a mai ramas.
  Bottom line, felicitari pentru discursul de la motiune!

 12. Cristina spune:

  Azi Boc a zis ca e dreptul opozitiei sa depuna motiune de cenzura. Perfect adevarat. Eu sper insa ca aceasta noua motiune de cenzura nu va contribui la slabirea opozitiei. Pt ca, daca nici aceasta nu va trece, orice actiuni ale opozitiei vor fi privite cu neincredere in ceea ce priveste sortii de izbanda.

 13. Tiberiu spune:

  @All
  Eu v-as sfatui sa lasati festivismul,ca situatia e “albastra”.Ceeace conteaza nu siunt vorbele ci faptele : motiunea a cazut si guvernul Boc continua.
  Opinia mea in legatura cu motiunea de cenzura vezi la “Onoarea statului trebuie aparata “

 14. Pai sa stii ca tocmai continuitatea asta a guvernului Boc…e o fapta.

 15. Bogdan Duca spune:

  Felicitari pentru discurs.
  Intr-un fel, motiunea a trecut. Reconfirmarea acestui guvern, de catre un Parlament nereprezentativ pentru vointa nationala, este similara cu al XIV-lea congres al PCR. Si acolo, Ceausescu a fost reconfirmat, cand toata lumea isi dorea sa fie destituit. Dar, paradoxal, reconfirmarea lui i-a semnat si sfarsitul.

  Sa speram doar ca nu vor trebui sa moara oameni, ca parodia aceasta de dictatura sa se prabuseasca.

 16. Dorin spune:

  @ All:

  Intr-adevar, situatia e albastra…

  Ca motiunea a cazut, din punctul meu de vedere era previzibil. Ca opozitia din Romania este “profund divizata” este secretul lui Polichinelle. Ce-ar putea sa uneasca doua partide precum PNL si PSD, altceva decat certitudinea ca actualii guvernanti sunt incapabili?

  Noul slogan al PSD, aparut de curand, este “Stanga indreapta Romania”. Textul este interesant gandit, doar ca e numai un simplu text. Problema se pune altfel: intai de toate, actualul guvern nu este cu adevarat de dreapta. Se declara ei de dreapta, dar, cand il aud pe domnul Boc vorbind, parca a fost foarte atent ori la Plenara Partidului, ori la cursurile de la Academia Stefan Gheorghiu!

  Nici cu PSD-ul nu mi-e rusine: Ei insa parca ar fi exact invers: se declara de stanga, dar gandesc de parc-ar fi de extrema dreapta si trebuie sa protejeze averile si afacerile marilor baroni. Macar vechii conservatori, care pastrau stindardul Catargiilor, recunosteau cinstit lucrul acesta. Despre acei conservatori n-am avut niciodata indoieli in privinta dorintei lor autentice de a face bine in tara lor. Motiv pentru care s-a putut si ajunge la “monstruoase coalitii” atunci cand situatia a fost de asa natura.

  Insa azi? Citesc in “Evenimentul zilei” de azi un articolas cu titlul “PNL n-ar spune nu avansurilor PDL”.

  Sunt citati in articol doi fruntasi PNL, respectiv Puiu Hasotti care “are numai cuvinte de apreciere pentru Blaga”, respectiv Relu Fenechiu, care declara “Cred că viitorul este ca PDL să fie absorbit de PNL şi vor exista atunci un partid de dreapta şi unul de stânga”.

  Adica cum, coane Fanica? PNL si PDL, again??

  Cred ca una dintre regulile de bun simt ale poporului roman este cea sintetizata prin vorba, fie ea si un pic mai trivial spusa “sa nu scuipi unde-ai pupat, si sa nu pupi unde-ai scuipat”!

  Din fericire, in articolasul respectiv este citat si fostul prim-ministru liberal, Calin Popescu Tariceanu, care declara ferm: “Sunt insensibil la propunerea domnului Blaga. Cred că şi PNL este la fel”.

  Sunt sigur ca articolul respectiv nu reflecta cu adevarat tendintele din PNL, ci este doar o noua fumigena, o noua sageata otravita din campania “nebelwerfer” de discreditare subtila a opozitiei. Cred ca PNL a salvat odata PD-ul de la disparitie si aceasta tentativa s-a dovedit absolut funesta atat pentru PNL, cat si pentru Romania. A gresi este omeneste, insa a persevera este diabolic. Cred ca e cazul ca PD-ul sa fie lasat sa-si cante cantecul de lebada. Pana la capat!

 17. lorduljohn spune:

  @dorin

  De acord cu tine! Daca am decis in 2006 ca nu putem fuziona cu PD-ul de atunci, sunt si mai putine elemente, spre deloc, care ne-ar determina sa o facem cu PD-ul de acum. Unul din principalele elemente care ne poate facilita castigarea alegerilor este sa ramem uniti in conditiile in care PD-ul este definitia haosului si PSD sta pe un butoi cu pulbere.

 18. Un liberal optimist spune:

  @All,
  N-ar trebui sa va preocupe atat de mult psd. E un partid fara crestere. Baza sa electorala se topeste vazand cu ochii. In sondaje Ponta e sub partid. Se agita si ei cum pot. In plus, multe rele ale primului guvern bok sunt comise de fostii ministri psdisti: sarbu, andronescu, nita. Electoratul nu uita! PNL trebuie sa se adune, sa-si aleaga cu mai multa grija vectorii de imagine, sa creasca in teritoriu si sa dea semne clare electoratului. E timpul sa n-o mai facem pe filozofii si sa dam semnale clare unui electorat cu idei de dreapta, in special celor ce-au votat cu pd.

 19. Un liberal optimist spune:

  @All,
  Si mai lasati-i in plata Domnului pe unguri si minoritari. Noi avem nevoie de propriul nostru electorat. Alogenii au tradat mereu.

 20. Bogdan Duca spune:

  Evenimentul zilei este oficiosul puterii. Articolul vrea sa transmita un semnal electoratului lor, ca PDL se poate reface in alianta cu PNL. Titlul articolului, de multe ori unicul lucru citit din articol, e mult mai optimist decat textul sau.

  Categoric sunt persoane in PDL care, dupa o mica mustruluiala, merita sa intre in PNL. Eu nu l-as numara pe Blaga printre ele.
  Sa nu uitam ca PNL va deveni, probabil, unicul partid parlamentar de dreapta de la noi. Ca atare va trebui sa isi asume pana la capat aceasta identitate, preluand si conservatori, si crestin-democrati, care poate ca acum sunt in preajma PDL.

  Cat despre prabusirea PSD, nu as fi atat de optimist. Dupa dezastrul acesta, orientarea oamenilor spre stanga este cumva fireasca, iar PSD are multe energii.
  Cel mai probabil ne asteapta o opozitie lunga, in care trebuie sa invatam sa fim partidul dreptei romanesti.

 21. Un liberal optimist spune:

  Asa este! PNL e pe val, dar trebuie sa-si joace sansa. Nimic nu vine de la sine. Pd-ul a muncit vartos, a mintit vartos, a defaimat vartos pentru un amarat de 33%, in timp ce psd-ul n-a facut nimic sa mai creasca putin fata 2004. PNL a crescut dupa 4 ani de guvernare nefacand altceva decat…guvernand. Dupa 2008 a crescut, tot nefacand nimic. In schimb, liderul sau e pe primul loc, fiind ceva mai activ si mai prezent in media. Deci se poate! Ne trebuie vectori de imagine mai vioi si mai persuasivi. Si, as mai adauga, mai @optimisti…

 22. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Bine ca ati postat file audio-video. Un discurs parlamentar demn de a intra in analele parlamentarismului! Ar trebui mentinut ca motto al blogului!

 23. Cristina spune:

  O, multumim pentru video! Discursul e si mai bun cand e si vazut.

 24. cris spune:

  In ce priveste raportul PNL – PSD. Daca psd ar avea un dram de claritate si raceala (nu trebuie sa-si puna picioarele in apa rece ci o punga de gheata pe cap, ca se gindeste cu neuronii din creier nu cu cei din picioare) in a analiza si situatia actuala si istoria recenta ar actiona un pic diferit. Spre propriul lor beneficiu desigur, asa incit imi exprim o parere cam cinica dar din aceasta perspectiva qui prodest.

  1. Desi au propria audienta, oroarea din partea unei bune parti a populatiei sa-i vada iar pe ei la guvernare este de netrecut – asa si-a cistigat pdl o parte din voturi, dar din pacate niste voturi esentiale, nu?. Bucurestenii, mai ales, nu ar iesi in strada pentru ei decit la indemn liberal in conditiile actuale – si s-a vazut la ultimele doua motiuni ca bucurestenii tac. 2. PDL a reusit sa cistige in alegeri nu pe realizarile lor, ci pe guvernarea liberala, si este din ce in ce mai evident. De ce nu ar face si psd acelasi lucru, sa scoata castanele din foc cu mina altuia, si sa aiba cu ce se mindri ulterior? Concluzie: in locul lor as lasa si sprijini PNLul la inaintare.

 25. cris spune:

  Avantaje psd:

  - ar atrage de partea acestei miscari (de rezistenta de-a dreptul) anti PDL si suportul partii de populatie care nu-i sufera, inclusiv a capitalei. ( daca ma gindesc numai la faptul ca Bucurestiul e un oras universitar si cu multe firme si angajati la firme private dar si someri in cautare de lucru e suficient, in timp ce forta sindicala a Bucurestiului s-a micsorat semnificativ). Dar pe de alta parte si Bucurestiul are nevoie de sustinerea tarii.
  - Crin are un suport mult mai larg acum, este un avantaj, un headstart fata de basescu, baconski si altii, care trebuie sustinut, marit, cu atit mai mult cu cit Ponta continua sa piarda ca imagine, iar sa te chinui sa aduci o figura noua e tardiv, (dar asa psdul cistiga timp si poate reface din handicap destul de rapid). Ca sa nu spun ca in aceasta fisura isi pot itzi capul marionete neavenite de tipul Diaconescu.
  - O parte din pdl, care s-a dus dupa cai verzi pe pereti “liberali” in pd- L ar fi mai atrasa de ideea de a ramine “de dreapta” fie si numai ca sa nu se faca de cacao complet. Iar udmrul fiind lenes si cu inertia ramasului la guvernare, ar gasi mai atragator sa nu faca mari mutari dreapta stinga.
  - Ca sa nu mai spun ca din punct de vedere aprobare externa PNLul ar avea un suport mult mai bun din partea UE si chiar FMI, in timp ce bietul psd e privit ca forta anti-reforma.

  Iar dupa ce dreapta (nu au ce face, trebuie sa existe o dreapta in Romania) scoate castanele din foc, psd se pot mindri cu ajutorul pe care l-au dat (ii va ierta si partea de populatie care nu pot sa-i sufere, fiindca romanii sunt oameni de suflet si se indura dupa cum s-a vazut in 2000 – 2004) si fireste si cu ceea ce nu au facut, precum pdul. Dar, se restaureaza un echilibru si o logica politica acum absente in care si sansele lor cresc.

  Citeodata trebuie sa stii sa construiesti si sa astepti cu rabdare momentul oportun…Mda, daca ponta e vulpoi tinar dar cu potential, unul ca nastase sa speram ca e vulpe batrina si nu ii trebuie prea multa gheata de pus pe cap ca sa calculeze niste sanse la rece. In fine, e doar o parere, ma stradui sa merg si eu nu in pantofii lor ci cu palaria lor chit ca imi da fiori.

 26. Buddha spune:

  Domnule Vosganian,
  Am un prieten bun la Pitesti, a fost la lansarea dvs de carte de acolo, acum cateva saptamani. Mi-a povestit azi, era incantat de lucrurile pe care le-ati spus acolo. De acum incolo o sa intru si pe siteul cartii, o sa va urmaresc stereo. :) Si acolo pot comenta? Oricum, comentez aici, ma simt mai “acasa”.

 27. Pai de…’esecul dreptei”.

 28. Bogdan Duca spune:

  @ Varujan Vosganian:

  Da. O opozitie pana in anul 2016. Nu cred in sondajele care vorbesc de o stagnare a PSD-ului si, sincer sa fiu, desi inteleg, pragmatic, ca PNL are nevoie sa participe la guvernare, nu cred ca o guvernare PSD-PNL ar fi favorabila cu ceva PNL-ului.
  Opozitia lunga ar fi insa un bun prilej de consolidare a fortelor de dreapta in si in jurul PNL.
  In alta ordine de idei, este foarte posibil ca aceasta opozitie sa fie indulcita de prezenta lui Crin Antonescu la Cotroceni.

 29. Buddha spune:

  VV
  In seara asta l-am vazut pe Crin la tv si din nou l-a atacat pe Ponta. E adevarat, nu foarte dur. Dar daca tot ati pregatit o noua motiune impreuna, eu zic ca ar trebui sa se abtina, amandoi. Altfel, nu fac altceva decat sa dea impresia de opozitie dezbinata.
  Eu unul incep sa vad doar ping-pongul celor doi si nu mai vad proiectul din spate.
  Am vazut discursul dvs si in format video. ASA DA! Impecabil.
  Apropo, sa stiti ca am intrat pe site-ul cartii. Foarte foarte interesant. Cat succes a avut cartea dvs! Felicitari.
  Si, pentru ca sunt Buddha si nu ma pot abtine :), trebuie spus ca “dead” (adica “mort”) nu are plural in limba engleza. Are aceeasi forma si la plural si la singular. Apare acolo pe siteul cartii la titlul unui articol, scrie “Deads”.

 30. cris spune:

  @ VV

  Exact, este parte din lectia pe care psd trebuia sa o invete deja: daca il lasau pe Crin, nu mai era basescu. Si nu e timpul pierdut pentru ei sa se destepte, ar avea o multime de avantaje, am spus pe scurt doar citeva – nimic nu e mai atragator pentru un arogant decit sa-si vada posibilitatile ( si trebuie ajutat sa le vada) ca, facind pe partenerul, va cistiga odata conducerea: il face sa se simta inteligent, stapin pe situatie si gata sa joace festa celui pe care il impinge la inaintare. Pina acum au jucat numai feste partenerilor, acesta le e stilul de joc. OK, de ce sa nu faci ca la arte martiale, sa folosesti inertia adversarului, in acest caz dragostea lor de a juca feste partenerilor? De multe ori in viata e suficient sa fii mai intelept, nu mai puternic: Size matters not zice personajul meu favorit Master Yoda.

  • @cris

   Nu poate PSD sa gandeasca in acesti termeni. De altfel, s-au manifestat destul de obraznic atunci cand am discutat in PNL portretul robot al unui posibil prim-ministru, refuzand, din start, orice discutie. Daca solutia celor care spun scapati-ne de astia, e sa ne aduca, in schimb, PSD-ul pe cap, mai bine lipsa.

 31. Cristina spune:

  Cris
  Ai perfecta dreptate dar, ca sa se destepte, trebuie sa dea dovada ca gandesc dincolo de interesele lor imediate, ceea ce e destul de greu de crezut.

 32. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ne povestiti si noua cum a decurs intalnirea cu noul PM, Jeffries Franks?

 33. Stimate Domnule Vosganian,
  Stimaţi cititori ai acestui blog,
  Vă invit în noul meu cămin virtual: http://www.alexandrumarin.ro/

 34. Si, in contextul ultimelor evenimente, cand educatia devine interesanta ca subiect de motiune dar si prin oamenii ei…

  http://corina-chiriac.blogspot.com/2010/10/femeile-devin-mediatic-si-politic.html

  • @corina chiriac

   Am citit comentariul tau. Nu stiu daca, in ce priveste politicile publice, femeile sunt mai vizionare decat barbatii, cert este, insa, ca sunt mai preocupate de subiectele astea. Politica romaneasca este prea certareata, ca o lupta de cocosi, tocmai din cauza excesului de macho-ism prost inteles, de mahala.

 35. Aligatorul spune:

  Mai avem multe de invatat…

  • @Aligatorul

   Da , Aligatorule, cu totii avem de invatat, si alegatorii, si oamenii politici, si credinciosii, si clerul, si patronii, si sindicatele, si cititorii, si jurnalistii, cu totii dintr-o parte si din cealalta. Nici o categorie nu se poate emancipa de una singura.

 36. @VV
  Va multumesc pentru comentariu! Prin aceste luari de pozitie incerc sa inteleg si sa lamuresc unele aspecte care nu functioneaza la noi de prea mult timp. Lucrez in educatie de 20 de ani si tot ma intreb de ce mereu a fost un domeniu vitregit in pofida faptului ca toata lumea il considera vital pentru evolutia unui popor. Articolul din care am citat ofera un posibil raspuns, oricum inedit fata de toate raspunsurile pe care le-am auzit pana acum. Nu ader la miscarea feminista pentru ca exprima din start frustrare si neputinta. Daca femeile nu au locul pe care il merita in societate este pentru ca nu au avut atitudinea potrivita la momentul potrivit. Cu alte cuvinte, au ce merita! Punct! Incep sa inteleg si poate sa reconsider rolul organizatiilor politice de femei. Pe aceasta linie sper sa pot transmite mesajele potrivite din pozitia in care ma aflu (un foarte activ membru OFL :-) ).
  Si pentru ca veni vorba de mesaje si actiuni, cred ca PNL nu este inca suficient de activ si de motivat ca partid. Nu voi spune aici prea multe in acest sens pentru ca este un blog mult prea frecventat si nu vreau sa dau unora apa la moara (si indemn si pe cei carora le pasa de viitorul PNL sa nu mai spuna public chiar tot ce vad ei ca nu merge).
  Cele mai active structuri in teritoriu sunt cele ale tinerilor. Laudabil dar nu suficient. Cel putin la Iasi, departamentele TNL fuctioneaza mai bine si mai constant decat departamentele din organizatia mare. Deja fac sedinte separate: departamentul de politici publice, de comunicare, etc. Sunt fantastici, m-as baga si eu la ei dar nu mai corespund :-).
  Se discuta in organizatii despre sondajele recente in care in continuare Crin este deasupra partidului spre deosebire de PSD la care situatia este invers. Trebuie fructificata imaginea lui Crin cu toata priceperea si grija. Trebuie lucrat intens in teritoriu ACUM nu in campanie cand orice gest este interpretat ca o vanatoare de voturi. Nu se gandeste inca in acesti termeni, multi confunda popularitatea presedintelui cu cea a partidului. Popularitate de care nu ar trebui sa se foloseasca PSD. Nu o fac inca pentru ca nu s-au prins. Din acest punct de vedere Geoana a simtit ca orice apropiere de Crin ii este benefica, in schimb Ponta, spre norocul nostru, e mai orgolios. :-)

  • @corina chiriac

   Cunosc sondajele acelea de la Iasi. Nu trebuie uitat,insa, ca avem alegeri locale si prezidentiale inainte de prezidentiale. De aceea scorul pardidului este cel care va ajuta pe candidat sau il va ingreuna la prezidentiale. Cum spuneam, cine castiga anul 2012 are mari sanse pentru 2014.

 37. Buddha spune:

  VV
  Nici nu stiti cat de mult apreciez ca ati luat in considerare umila mea parere in ceea ce priveste limba engleza si ati corectat pe site-ul cartii, acolo unde scria “Deads”. Acum o sa va spun cand mai observ ceva, ca vad ca sunteti atent. Numai sa nu va suparati pe mine. Dar ce sa fac, e defect profesional. :)

 38. Buddha spune:

  VV
  Stiu c-o sa ma injurati, dar, in loc de “The peinter Gheorghe Petre”, corect e sa scrieti “Painter Gheorghe Petre”. Pictor=painter, nu peinter. N-ati avut de lucru sa ma lasati sa citesc site-ul. :)

  In alta ordine de idei, toate aceste lucruri pe care le-ati discutat cu cei de la FMI- sunt incluse in programul PNL? Pentru ca daca asta e alternativa, ar trebui sa va promovati aceste idei, sa vorbiti mereu in media despre ele, despre solutiile dvs. Nu-i mai lasati pe cei de la psd sa obtina puncte, degeaba.

  • @Buddha

   Programul PNL e un program pe termen mai lung, sigur ca are si o componenta pe termen scurt. Dar programul nu si-a propus sa evalueze acordul cu FMI. IN legatura cu ideile PNL, ele sunt putin mai ambigue cata vreme avem un guvern din umbra care nu functioneaza. Cat despre corecturi ( am operat modificarea cu painter) iti sunt recunoscator pentru orice contributie.

 39. @VV
  Exact asta incercam sa spun si eu. Partidul trebuie sa-si ridice scorul in teritoriu si imaginea presedintelui e un bun punct de pornire. Din pacate inca se mai crede ca toate acestea se fac in campania electorala. PSD-ul ca partid sta mult mai bine si dintr-o inertie care i-a mentinut mereu la un anumit nivel.