Raspunsul meu la taxa de solidaritate

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul preşedinte Varujan Vosganian, microfonul central.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi, solidaritatea între români este o idee extrem de generoasă. În opinia mea, această solidaritate trebuie să se manifeste prin intermediul unor repere morale, al unor instituţii şi prin intermediul unor legi statornice.

Faptul că suntem în  criză economică astăzi nu îndreptăţeşte o astfel de taxa mai mult sau mai puţin decât acum 10 ani sau probabil peste 10 ani, când încă nivelul de sărăcie din România va fi destul de mare. E mai degraba o taxa de solidaritate cu Guvernul.

Faptul că, la nivelul Grupul parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC, s-a venit cu această propunere, de majorare a taxri de la 1% la 10%, arată că, de fapt, colegii de la Grupul parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC blamează această propunere şi o aruncă în derizoriu. (Aplauze, discuţii, rumoare)

Eu nu m-aş grăbi cu aplauzele în locul dumneavoastră, al colegilor de la PD, fiindcă ceea ce voiam să spun nu este o dojană la adresa colegilor de la Grupul parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC, ci faptul că dânşii, introducând această contribuţie a grupului parlamentar, vor doar să sugereze că măsura nu este justă şi că ar trebui să ne mai gândim la ea.

De ce consider eu că trebuie să respingem această taxă?

În primul rând, gândiţi-vă la modul său de administrare. Gândiţi-vă că nu putem taxa valoarea, ci trebuie să taxăm valoarea reală. Este foarte posibil ca un automobil să fi costat 50 000 de euro la achiziţionare, dar în clipa de faţă s-ar putea să coste mult mai puţin. Ca să poţi să impozitezi – că, în fond, e un impozit – prin taxa de solidaritate, trebuie să stabileşti valoarea reală a tuturor acestor bunuri.

Aş vrea să vă întreb, stimaţi colegi iniţiatori şi stimat Guvern care aţi sărit cu atâta bucurie să acceptaţi un impozit suplimentar, v-aţi gândit câte persoane vor fi necesare ca să stabilească valoarea reală a tuturor automobilelor din România, a tuturor bărcilor lipovenilor din România, a tuturor cărucioarelor, dricurilor şi altor vehicule ca să vedeţi dacă se încadrează sau nu în 50 000 de euro?

V-aţi gândit cumva la faptul că sunt persoane care pot avea un imobil care să valoreze 300 000 de euro luat prin moştenire, dar să fie pensionari şi să fie nevoiţi să vândă casa ca să plătească o taxă de solidaritate de 3000-4000 de euro?

Aţi făcut cumva o analiză a tuturor persoanelor care locuiesc în clădiri de acest fel, dacă sunt capabile, prin veniturile lor curente, să plătească această taxă de solidaritate?

Am să vă mai întreb ceva, dragii mei. Aţi stabilit responsabilităţile celor din cauza cărora am ajuns aici, ca să avem dreptul să cerem unor români să plătească în contul greşelilor altor români? Poate că situaţia de criză economică nu este din cauza grindinei sau din cauza încălzirii globale. Poate este din cauza unor decizii economice greşite. Poate că, dacă am fi luat în 2009 anumite măsuri, nu am fi ajuns în 2010 la această situaţie. Şi atunci, de ce să punem unii oameni să plătească pentru greşelile guvernamentale? Vă imaginaţi că în aceste condiţii, de cate ori Guvernul greseste,  vom recurge la o astfel de taxă?

Dincolo de cele prezentate– şi acesta este argumentul cel mai important din punctul de vedere al Grupului parlamentar al PNL – eu vreau să vă atrag atenţia – şi nu este prima dată când o fac – cu respect, că orice avere dobândită legitim în România trebuie respectată. Ideea de a introduce astfel de taxe, prin care cei care au trebuie să plătească celor care nu au – altceva decât impozitele – este o idee extrem de periculoasă, care ne poate duce, pe de o parte, la întoarcerea la nişte mentalităţi anacronice şi, pe de altă parte, la agravarea faliei sociale. Dacă noi, prin lege, îi sancţionăm pe cei care au dobândit o avere prin muncă pentru a transfera altora care ar fi putut să nu fi muncit în viaţa lor nu este corect. Faceţi comparaţie între un tânăr care lucrează la bancă şi un tânăr care ia ajutor social.  Cel care lucrează la bancă a dobândit un imobil şi dumneavoastră îl chemaţi să plătească o taxă de solidaritate pentru un tânăr care nu munceşte  şi care ia ajutor social.

Din punctul de vedere al Grupului parlamentar al PNL, această iniţiativă legislativă este o expresie clară că în România nu avem de-a face numai cu lupta împotriva sărăciei, care se rezolvă pe cu totul alte căi decât prin chetă socială, şi că, de fapt, pericolul cel mai mare este dezvoltarea unei adevarate culturi a sărăciei. Dumneavoastră, stimaţi iniţiatori, nu vă propuneţi să lecuiţi sărăcia, ci s-o întreţineţi, pentru că un om sărac e mult mai uşor de manipulat, e mult mai uşor de ademenit cu tertipuri, cu colesterolul – prin pungi de zahar si sticle de ulei – care a devenit agentul electoral cel mai eficient în campania electorală.

Eu refuz, în numele poporului român, această ofensă pe care dumneavoastră o propuneţi. În clipa în care noi încercăm să rezolvăm lucrurile prin chetă socială, n-am mai avea nevoie de Guvern. Poate că, dacă Guvernul îşi ia vacanţă trei luni, avem destui bani să echilibrăm fondul de pensii.

De aceea, după opinia mea, aceasta propunere este o încurajare a acestei culturi a sărăciei, care a început să se osifice, precum coralii de pe stâncă. Este o tentativă de a asmuţi din nou împotriva averilor şi faptul că Guvernul e de acord cu această iniţiativă nu face decât să agraveze situaţia iniţiatorilor şi să arate că nu au făcut decât să ofere Guvernului un impozit în plus, cu care noi nu putem fi de acord.

Vă mulţumesc.

21 Responses to “Raspunsul meu la taxa de solidaritate”

 1. tiberiu spune:

  @VV
  V-am vazut aseasra dialogand cu Sever Voinescu si cu tot respectul dar m-a nemultumit modul nepotrivit de reverentios in care ati discutat cu acest escroc care incearca sa dea legitimitate unei fraude fraude facute in vazul lumii ,de care este si el responsabil in mod direct.
  In locul dv. i-as fii spus in fata pe sleau cam asa:
  “Bai Cotoiule escrocule mai inceteaza mieunatul libidinos, toti intelegem ca regimul Basescu acopera si incurajeaza pe toate caile escrocheria ,furtisagul si coruptia. De luni de zile incercati sa prostiti lumea ca a fura voturi este in regula si ca nu trebuie sa ne impacientam si trebuie sa suportam gasca voastra mafiota. La fel ca si comunistii incercati sa edificati un regim totalitar bazat pe jefuirea resurselor tarii, saracirea populatiei si incalcarea sistematica a oricaror norme democratice. Esti o javra ordinara ca si stapanul tau si veti plati la timpul potrivit pentru incalcarea legilor tarii si a orocaror norme de bun simt. Recomand oricarui om de bun simt sa nu mai discute cu un escroc ca d-ta “.
  Folosirea unui limbaj “academic” cu aceasta gasca mafiota le da o anumita legitimitate publica. Unui escroc trebuie sa i te adresezi ca atare altfel esti luat de fraier.

  • @tiberiu

   Moderatoarea si-a facut bine treaba. Noi trebuie sa aratam ca suntem altfel decat ei, or, daca incepeam cu Bai cotoiule era nostim, dar unii din cei care ma cunosc ar fi fost dezamagiti. Trebuie sa-ti spun ca ecourile la emisiunile mi-=au fost favorabile si fara Bai…

 2. tudor spune:

  are dreptate, l ati tratat ca pe o persoana absolut onorabila, iar ceea ce fac ei, inclusiv dl cotoi si dl preda, este un atentat grav la adresa democratiei parlamentare
  fac parte, acesti domni, dintre intelectualii de serviciu de care , asemanator, s au folosit si comunistii

 3. LordulJohn spune:

  Nu trebuie sa ne coboram la nivelul lor. Nu putem justifica nimicnicia lor prin a noastra

 4. tiberiu spune:

  Cu fiecare persoana trebuie sa adopti limbajul potrivit pt. a te face inteles si a nu fi luat de fraier: cu o doamna onorabila un limbaj civilizat , cu o femeie de strada un limbaj vulgar.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  Da, mi-i se pare un punct de vedere foarte liberal.

  Pe de alta parte daca tot egalizam in jos, sau luam de la bogati sa dam la saraci se numeste ori comunism ori haiducie.

  Pe boc nu prea-l vad haiduc, ca n-are stofa, dar comunist e in mod cert, la fel ca tot partidul din care face parte, cu exceptia nomenclaturistilor din PD care au optat sa fie aidoma nomenclaturii comuniste, respectiv desteptii care profita de pe urma prostilor.

  Eu cred ca PNL trebuie sa stabileasca niste chestii clare de rezolvat cind va fi la putere, si unu din cele mai importante lucruri de pus pe aceasta lista este eliminarea posibilitatii ca vre-un guvern sa angajeze tara in orice chestiune cu implicatii economice pe un termen mai lung decit mandatul de 4 ani acordat acelui guvern. De asemenea trebuie republicate toate legile, pentru ca sa existe intr-o singura lege toate modificarile si completarile anterioare, iar momentul finalizarii republicarii sa fie considerat momentul T zero de la care sa fie inceputa reconstructia legislativa. In acea reconstructie ar trebui stabilite limite ferme pentru orice fel de modificari de natura procedurilor necesare in functionarea exercitiului democratic. Aici as include procedurile prin care Presedintele isi exercita functia, functionarea Parlamentului, a Curtii Constitutionale, a Curtii de Conturi, a CSM-ului, si a altor institutii importante, iar pentru nerespectarea oricarei proceduri sa fie prevazute si sanctiuni, cum ar fi de exemplu suspendarea Presedintelui daca incalca aceste proceduri, sau demiterea automata a guvernului daca incalca astfel de proceduri.

  Prin acest gen de masuri eu cred ca s-ar putea recistiga increderea mediului de afaceri roman, dar mai ales strain in predictibilitatea economica a tarii.

  De asemenea, tot ca urmare a limitelor impuse de procedurile de mai sus, s-ar putea ca in campaniile electorale partidele sa vina cu date ferme despre politica pe care intentioneaza sa o aplice in cazul in care ar fi alesi. De exemplu, daca ar fi existat astfel de proceduri la alegeri, azi s-a fi putut face o comparatie intre programul PD-ist de guvernare si situatia de azi. In lipsa acestor proceduri, PD-ul azi poate vinde toate actiunile statului pe bani de nimic, si nimeni nu ii va putea opri. Dupa ce se termina banii de la taxa robin-hood vor putea sa zica senin… nationalizam valuta din conturi.

  Nu stiu daca m-am exprimat prea bine, dar daca eu as avea o firma la care as organiza concurs pentru management as vrea sa selectez cea mai buna oferta pe baza analizei datelor concrete din oferte, iar dupa ce as alege un cistigator as vrea sa am si sansa de a-l trimite la plimbare daca dupa 2 ani nu se potrivesc datele din realitate cu datele din oferta lui.

  Asa cum e acum, nu ne ramine sa multumim lui Dumnezeu ca lui Videanu nu i-a dat prin cap sa semneze cu ALRO un contract pe 99 de ani, asa cum a facut cu concesiunea terenului pe care si-a facut casa.

  Amaritu care vinde o casa pe bani mai putin decit scrie in lista de la notar, trebuie sa plateasca taxe pentru valoarea minima din lista, in schimb Videanu poate lua in concesiune pe 99 de ani un teren de milioane de euro cu 50 de ron pe an. Nu mai tin minte, dar parca si la inchirieri s-a pus valoare minimala.

  Ar fi multe de adaugat, multe lucruri care pur si simplu sunt evidente ca sfideaza orice logica, si din existenta acestui gen de lucruri am ajuns sa fim condusi de niste impostori.

 6. Azi bnr a “facut” un curs de 4,2950 legaturi de patrunjel pentru un euro.
  In timp ce pe piata reala euro se depreciaza constant si serios de cateva zile.
  S-a strans enprm de mult gunoi sub presul asta.

 7. adrian spune:

  Ati spus foarte bine ceea ce ati spus (nu e nevoie sa confirm eu acest lucru ci vreau sa spun ca exprima ceea ce gandesc si eu – “vreau sa fiu foarte clar” :)) – ).
  Intr-un fel spuneam si eu ceva similar, anume ca ar trebui incurajata cresterea averilor declarate si nu sanctionarea lor. Caci asta se face prin aceasta masura, dupa cum ati aratat si dvs, din moment ce un om care face ceva in viata este taxat suplimentar iar unul care rateaza (indiferent din vina cui) este mangaiat pe crestet ….
  Pacat ca nu i-ati intrebat pe portocalii cretin democrati cu trandafir cam cat de “de dreapta” este o astfel de initiativa.

 8. @
  vv
  Nu inteleg de ce nu intelegeti.
  Unii poarta chiar un razboi al valutelor pe chestia asta, iar eu m-am tot straduit sa arat de ce.
  Si nu trebuie ‘devalorizata” e suficient sa fie lasata sa floteze liber.
  Ziceam de exemplu aici:

  http://economiapentrutoti.blogspot.com/2010/09/de-ce-avem-nevoie-de-noul-acord-cu-fmi.html

  Dar nu sunt singurul:

  http://www.bloombiz.ro/finante/vladimir-cohn-cota-unica-de-7-si-leu-mai-slab-cu-20-solutii-pentru-a-reporni-economia/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=zilnic

  E solutia naturala. De ce sa te imprumuti in euro ca sa finantezi deficite in lei cand poti sa tiparesti lei?
  De ce sa te comporti ca si cand ai fi in zona euro cand nici vorba de asa ceva.

  • @alex.dumitrascu

   Slabirea monedei e o solutie doar atunci cand duci un razboi comercial, cum face China , de pilda. Dupa ce economia romaneasca a capayat o parte consistenta de “euroizare” a tranzactiilor si creditelor, slabirea leului ar avea impact major. Nemaivorbind de antrenarea deprecierii interne, adica a inflatiei.

 9. tiberiu spune:

  @VV
  Ma scuzati aveti dreptate nu trebuie lasat limbajul sa se degenereze dar ideea este ca trebuie sa lii se vorbeasca ca unor infractori : “Scumpii mei infractori vorbaria voastra nu poate schimba faptele, ati fosti prinsi in flagant delict. Organele statului apara iazi sistemul vostru mafiot, dar asta nu va fi etern “

 10. @
  vv
  Pai e pacat ca numai germania duce ‘razboi comercial” Romania, iar Romania nu “participa” la nici un razboi comercial.
  Abandonez subiectul.

 11. @
  vv
  Adica Romania NU are interese comerciale?
  Pai n-are fiindca interesele cabinetelor se invart in jurul bugetelor al deficitelor si al “cerintelor UE”.
  Pai ia incercati dv. sa vindeti niste mere romanesti in Romania!!!
  O sa puteti din cauza merelor poloneze?
  Ce-i fac polonezii zlot-ului si ce-i face Isarescu leului?
  De data asta chiar abandonez subiectul. N-are rost.

 12. lorduljohn spune:

  @alex.dumitrascu

  Ai dreptate. In curand nu vom mai putea vinde nimic romanesc in Romania si datorita cursului jos mai degraba importam decat sa exportam.

 13. Buddha spune:

  VV
  Domnule Vosganian, excelent discurs. Au inteles ceva?
  Eu n-am mai intrat de mult pe blpog, pt ca sunt mai mereu pe drumuri, dar vroiam sa abordez mai multe teme:
  1. Ce naiba se intampla cu opozitia? Baieteii astia doi chiar nu inteleg ca trebuie sa fie solidari (ca tot vorbim de solidaritate)? Ca nu trebuie sa se fenteze, sa-si puna piedica si sa scoata limba unul la altul?
  2. sa inteleg ca acum, cu noua asumare, o sa avem inca o motiune de cenzura?