Tema zilei – 13 decembrie 2010: “Refuzul PNL de a participa la consultarile de la Cotroceni este modul in care liberalii inteleg sa onoreze Ziua internationala de lupta impotriva coruptiei!”

Pentru ca nu poti merge la lupul imbracat in blana de oaie sa vorbesti despre cum sa pazesti stana. Principalul motiv pentru care aderarea noastra la Schengen este periclitata este coruptia. Or, cel care gireaza sistemul corupt, de o lacomie si o lipsa de scrupule fara precedent, al gvernarii PD este tocmai presedintele. Cum putem sa ii recunoastem legitimitatea de a organiza consultari cu partidele politice? Mai are rost sa mergem la Palatul Cotroceni doar pentru a-l vedea pe presedinte cum se scarpina pe dedesubtul blanii de oaie sub care se cuibareste, scrasnind catre mieii care ii tulbura apele?  Tocmai acum cand, la 9 decembrie, omenirea intreaga marcheaza Ziua internationala de lupta impotriva coruptiei…

 

Mai mult decat o paine in plus pe masa, romanul resimte nevoia de onestitate si pricepere din partea guvernantilor. Cu o administratie onesta si competetenta. Romanul poate intelege ca mai mult de atat, pentru moment nu se poate si va fi mai degraba dispus sa-si indure saracia.

Romanii nu trebuie sa mai cautioneze, cu suferintele si cu rabdarea lor, administratii corupte si nepricepute.

Coruptia nu poate fi eradicata doar cu slogane si cu apel la percepte morale. Coruptia apare la confruntarea dintre interesul public si cel privat, fiind o modalitate de a sacrifica interesul public in avantajul unui interes de natura privata. Intalnirea dintre interesul pubic si cel privat se face in prezent pe spatii extrem de intinse, ceea ce da coruptiei un camp larg de actiune.

Nici o tema nu a fost folosita cu mai mult sarg si mai multa ipocrizie in politica romaneasca, decat lupta impotriva coruptiei. Lupta impotriva coruptiei a folosit mai degraba ca arma politica. A fost nu atat o lupta impotriva coruptiei , cat o lupta a coruptilor unora impotriva coruptilor celorlalti.

Noi nu avem o aristocratie politica, una care sa dispuna de prestigiu si avere, care sa faca politica mai presus de micile meschinarii si sa poata rezista, astfel, tentatiilor. Fara impotrivirea unei justitii severe si a unei societati civile structurate, oamenii politici, avand la cheremul lor averi uriase ale statului, rareori au rezistat tentatiei de a deveni ei insisi beneficiari ai impartelii. Caci – nu-i asa? – impartirea la unu e cea mai buna, caci nu lasa rest. Acest narav nu a fost lecuit in acesti ani. Viata politica romaneasca este foarte scumpa. Cei care dau banii, vor ceva in schimb.  Politica devine o investitie mai rentabila decat altele. Fanarul s-a mutat, in toata regula, la Bucuresti.

Aceasta clientela, sustinatoare a partidelor pentru a accede la putere, devine apoi principalul adversar al acestora. Fiindca guvernele se vad in imposibilitatea de a duce inainte reforma. Sensul inainte al tranzitiei dezavantajeaza orice fel de clientela. Din combustibil pentru motor, clientela se transforma in piatra de moara. Atunci vin ceilalti. Care ii acuza pe cei dintai. Vantura vreo doi-trei Motoci, cu capul ramas pe umeri, dar cu catuse la maini, prin fata camerelor de luat vederi si prin editorialele gazetelor, apoi se bulucesc sa le ia locul. Cam asta este istoria “luptei impotriva coruptiei” in care, ca la oricare circ, cine striga mai tare se aude mai tare.

Coruptia a devenit un flagel. Dincolo de aspectele de natura morala, care sunt deosebit de grave, coruptia, prin criteriile arbitrare de alocare, duce la irosirea unui mare volum de resurse si inhiba libera competitie. Efectele negative de ordin economic nu trebuie neglijate.

O abordare sincera si serioasa a coruptiei trebuie a aiba in vedere, deopotriva, dimensiunea punitive, dar si pe cea preventiva. Este drept ca aspectele de natura punitiva sunt mai tentante din punct de vedere propagandistic si mai ispititoare pentru hranirea frustrarii. Numai ca cei care accentueaza asupra dimensiunii punitive pierd din vedere un aspect: coruptia nu e cauza proastei functionari a sistemului, ci e un efect al acestuia. Populismul ultimilor ani a excelat in inventarierea unor tinte de carton. “Sa ne luam inapoi tara de la cei care ne-au furat-o!” spunea un slogan electoral al anului1996. “Jos mafia, sus patria!” spunea un altul,in anul 2000. Cu totii promiteau ani lungi de puscarie mafiilor de tot felul, sugerand ca in acest fel toate problemele romanilor vor fi rezolvate.

Sa ne intelegem. In Romania resursele nu sunt putine din cauza ca avem multa coruptie. Relatia de cauzalitate este exact pe dos: coruptia este multa pentru ca resursele sunt putine. De pilda, pe vremea comunismului exista o mafie intreaga a distribuitorilor de butelii de aragaz ori de benzina. Va puteti imagina ca cineva sa dea bacsis ca sa-si cumpere o butelie sau sa-si umple rezervorul de benzina? Nu, fiindca se gasesc cu usurinta. Dar nu acelasi lucru se poate spune despre comenzile pentru pietruirea drumurilor, pentru repararea unor scoli sau pentru aprovizionarea spitalelor.

Nu foloseste la nimic sa arunci pe Motoc multimii. Sistemul naste , in locul fiecarui Motoc azvarlit multimii, alti doi, mai hrapareti si mai vicleni. De aceea principala abordare a coruptiei trebuie sa fie cea de natura preventiva. Nici un om nu se naste corupt. In matricea genetica a omului nu exista, ca atare, gena coruptiei/ Nici nu se poate spune ca, in ansamblul sau, un popor e mai inclinat la hotie decat altul. Ca si la legea numerelor mari, nu se pot face astfel de comparatii la nivelul natiunilor. La nivelul sistemelor, insa, da. Sistemul este cel care stimuleaza tentatia coruptiei.

Actiunea preventiva, durabila si scoasa de sub incidenta politicianista se face, in principal, pe trei directii: redimensionarea statului, stabilitatea si simplificarea reglementarilor, dezvoltarea pietelor. Piata constituie, prin componentele ei – libera competitie, accesul la resurse, libertatea informatiilor, cea mai eficienta forma de actiune impotriva coruptiei. Cu cat mai multe tranzactii se deruleaza in conditiile pietei libere, cu atat mai redusa este influenta partinitoare 

76 Responses to “Tema zilei – 13 decembrie 2010: “Refuzul PNL de a participa la consultarile de la Cotroceni este modul in care liberalii inteleg sa onoreze Ziua internationala de lupta impotriva coruptiei!””

  1. cris spune:

    @ VV

    Articolul dumneavoastra, cel de la top-ul acestei pagini, la acela ma refeream. Desigur ca aceeasi idee fundamentala apare in toate, dar indeosebi aceasta postare a dumneavoastra despre coruptie, felul in care e scrisa, este de o claritate si eleganta si structurala si de expresie deosebite.

    Gindire, ori rafinament intelectual, de intensivist as spune – intensivistul e traitorul in extremistanul medicinii, conducatorul orchestrei de jazz. Principiul de baza in gindirea intensivistului este foarte similar cu al dumneavoastra la nivel de economie: nu e suficient sa elimini boala (coruptia in acest caz pentru economie/societate), trebuie sa sustii organismul in toata complexitatea lui, sa-i protejezi si sa-i activezi imunitatea si rezervele (sa sustii si sa incurajezi rezervele “imunitar” economice ale unei societati). E un articol foarte apropiat de modul in care gindesc in lumea mea, cea a omului, nu numai stralucit in domeniul dumneavoastra de realitate, economia si societatea. Cer scuze daca nu s-a inteles – am iesit azinoapte din lumea lui Mandelbrot numita terapie intensiva pe la miezul noptii si acolo m-am intors in zori, in fine, in lumea lui Mandelbrot sunt o multime de fractali frumosi, in lumea mea mandelbrotiana fractalii sunt mai ales extrem de instabili. Ceea ce spuneti este elegant in simplitate si real de la micro la macro, de la om la societate. Asta am vrut sa spun.

  2. hermann spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    Nu vorbeam de o alianta, ci de o guvernare impreuna si tine minte asta ca o sa mai povestim noi!
    Cat despre liberalism, stai linistit ca esti tare departe, noi respiram si avem liberalismul si in masuva oaselor, descendenti din familia mea s-au luptat inca de la Revolutia din 1848 pentru cauzele liberale, si pana la bunicul meu, tatal si poate si eu! Deci cand vrei o discutie de liberalism te rog sa am provoci o sa iti pun documente din arhivele nationale pe masa ca sa vezi apartenanta noastra la liberalism si sa vezi de cand si apoi sa povestim de politica asa cum este ea murdara si marsava, departe de principiile care ne conduc pe noi! Dar din pacate fara politica nu ajungi sa guvernezi!

  3. tiberiu spune:

    @Cris
    N-am fost deloc bine inteles.
    Am afirmat ca “Stiintele sociale si politice nu sunt nici macar in faza lor embrionara fata de dezvoltarea stiintei si tehnologiei medicale ” si din acest motiv nu poate fi vorba actualmente ca “terapiile de medicale sa fie extrapoalate in vreun fel la spatiul social si politic”.
    Aceasta realitate puternic contrastanta cu dezvoltarea stiintei in aprope toate domeniile vietii decurge din faptul ca ” terenul politicii a fost lasat in mod intentionat de izbeliste de preaputernicii lumii pentru ca astfel popoarele sa poata fii manipulate cu usurinta”.
    Zadarnic exista o stiinta a mangementului economic daca cercuri politice si de afaceri restranse pot lua decizii arbitrare in propriul lor interes fara a tine seama de considerente economice nationale sau globale. Acest arbitrar al politicului care decide soarta lumii pe baze antistiintifice si antisociale ,dar in concordanta cu interesele oculte ale mafiilor conducatoare ,este intrutotul asemanatoare pretutindeni in SUA sau in Romania. Asa cum Bush a falimentat economia SUA si a lumii fara a da nimanui socoteala ,acelasi lucru este valabil si in Ro unde mafia portocalie a falimentat vietile a miliane de persoane numai pentru a imbogati nomenclatura pedelista.
    Asistam neputinciosi la aceste fenomene antisociale care povoaca o revolta legitima, deoarece lipsesc cu desavarsire proceduri politice adecvate , institutii politice specializate si eficiente pentru rezolvarea acestor situatii iar putinul care exista este blocat sau deturnat de interesele oculte ale politicienilor de varf. Daca in sfera asistentei medicale exista spitale cu sectii de urgenta ,cu specialisti indelung educati in facultati si in spitale, avand la dispozitie o gama extraordinara de tehnica medicala ultrasofisticata si medicamente rod al cercetarii unor cercetatori de clasa in sfera politicului domneste pretutindeni un haos bine controlat si exploatat de marii granguri.
    Am sustinut ca in actuala stuatie in care mafia portocalie stapaneste toate institutiile statului orice interventie este deja tardiva, mai ales daca tinem seama de faptul ca nu exista nici o forta politica coerenta (asemenea unei echipe medicale dintr-un spital de urgenta) si nu exista nici un plan coerent(asemenea unor proceduri medicale de urgenta si reanimare).
    Basescu si ai lui sunt intradevar niste mitocani semidocti sau sfertodocti dar in manipulare politica sunt asii-asilor iar acest lucru ati refuzat sa-l admiteti si de aici actuala situatie fara iesire.
    Am incercat (fara sa reusesc) tot ce am putut sa trag un semnal de alarma celor care chipurile se opun mafiei potocalii, sa-i determin sa-si schimbe optica lor zeflemitoare, sa-i indemn sa caute aliante. Nici macar acum in ceasul al 13-lea varfurile opozitiei nu inteleg ce se intampla. Crin numeste “comunisti” pe pesedisti, Ponta se gandeste la iluzorii victorii in alegeri desi echipa portocalie s-au dovedit asi ai fraudarii, desi Anastase a fraudat in vazul lumii fara ca nimic sa se intample (pt.ca procuratura actioneaza la ordinul de la cotroceni. s.a m.d.
    Si atunci despre ce mai poate fi vorba ?

  4. antimarinari spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    @hermann

    eu unul nu vreau niciodata sa vad alianta cu pd (L) , maine poate i se adauca Pd-DDD !
    nici cu blaga, nici cu altii ; iar despre alde videni , udreni si ritzipeni, sper ca dupa acest potop portocaliu , sa le vad pielea la saramura la gherla / jilava .

    NU VREAU nici un PNL de 30-35 % crescut si pe spatele unor astfel de broscari portocalii .
    broscarii astia isi schimba balta la fiecare 4 ani , iar cand vom avea nevoie de ei , ne vom trezi ca iar isi fac o aripa si se lipesc de prajiturica lui Udrea ( vezi stolo) , sau mai nascocesc un alt unpr .
    avem sansele unui real 30-35 % ( chiar si mai mult) daca vom stii sa spunem clar si raspicat : NU MAFIEI SI MAFIOTISMELOR !
    iar cu acest lucru trebuie plecat chiar de la nivel local .