Tema zilei 26 februarie – Catre UDMR, cu prietenie si sinceritate

Astazi are loc, la Oradea, Congresul UDMR. Desi unii dintre liderii maghiari ne-au asigurat ca nu se va lua o decizie privind eventuala schimbare a primului ministru ori privind ramanerea la guvernare, eu cred ca este, pentru comunitatea maghiara, un bun prilej de a-si regandi locul si rolul in politica romaneasca.


Sunt unul dintre cei care, prin forta lucrurilor, am fost implicat in activitatile Consiliului Minoritatilor Nationale, astfel incat cele pe care le spun sunt nu doar rodul reflectiilor, ci si al unei experiente personale. Prima chestiune pe care vreau s-o aduc in discutie este cea privind principiile actiunii politice.

Nu este destul sa fii la guvernare ca sa fii performant in politica. Uneori, dimpotriva, a fi la guvernare si a o face prost duce la o pozitie mai precara decat situarea in opozitie. Pe vremuri, cand UDMR era condusa mai ales de principii, intre 1990 si 1996, ea s-a situat in opozitie, de partea fortelor democratice. UDMR era o formatiune care isi capatase prestigiu si era o structura politica puternica, chiar daca era in opozitie. Astazi, in incapatanarea de a se afla mereu la guvernare, UDMR este e organizatie politica slabita, contestata chiar in launtrul minoritatii maghiare si cu prestigiul stirbit de oportunism. Unii dintre liderii lor spun, mai in gluma, mai in serios: “Alegerile din Romania au loc pentru ca UDMR, din cand in cand, sa-si schimbe partenerul de guvernare”. Orice organizatie politica serioasa imbina atitudinea politica si actiunea politica, orizontul pe termen scurt cu cel e termen mediu si lung. Ori alianta cu PD nu are orizont pe termen lung, nici macar pe termen mediu. Este o alianta care va sucomba cel mai tarziu anul viitor, intr-un mod lipsit de glorie.

A doua tema este cea legata de mesajul politic. UDMR socoteste ca a obtinut o importanta izbanda, odata cu asumarea raspunderii pe legea educatiei. Daca va face, insa, un sondaj printre maghiari, va vedea ca problemele lor sunt cu precadere altele decat cele ce tin de invatarea geografiei in limba maghiara. Sigur ca si asta e important pentru ei, dar este greu sa le dai Temesvar si Koloszvar, in schimb sa le iei din salariu, sa le recalculezi in batjocura pensiile, sa restrangi drepturile mamelor, sa maresti impozitele, sa inchizi spitalele si, totusi, ei sa te urmeze. Eu stiu ca unul din argumentele importante ale UDMR in sustinerea Guvernului este legata de redefinirea principiului autonomiei si de adoptarea legii minoritatilor. Asta e o iluzie. Actuala majoritate nu are suficienta forta sa impuna in Parlament astfel de legi. Iar Guvernul nu-si va asuma niciodata raspunderea pe chestiuni de felul acesta, oricat a fost el de sarguincios in a dispretui Parlamentul cu tot felul de alte asumari legislative. De aceea, chiar daca PD va promite ungurilor marea cu sarea, nu se va putea tine de cuvant. Singura consecinta va fi ca o astfel de intelegere, chiar daca nu va fi decat o cacialma, va indesa voturi in desaga PRM ori va spori ratingul OTV.

Cea de-a treia tema este legata de strategia politica a UDMR. Datorita aliantelor neinspirate – pentru majoritatea ungurilor, fireste, nu pentru liderii UDMR – UDMR si-a creat o concurenta chiar in interiorul comunitatii. In plus, a starnit nemultumirea partidelor de opozitie. Nu stim cum va evolua USL, exista, insa, o probabilitate reala ca USL sa poata guverna fara UDMR – eventual doar cu grupul minoritatilor care, intr-o atare situatie se va decupla de traditionala colaborare cu UDMR. Daca in anii ’90, opozitia a intarit UDMR, in anii 2012, opozitia ar subrezi UDMR. Daca alianta cu PD va continua, pe fundalul deteriorarii climatului social si economic, aceasta ipoteza a ramanerii UDMR in afara unei viitoare coalitii de guvernare este plauzibila. Daca UDMR iese acum de la guvernare si se alatura USL, sansele sale de a-si spala, cat de cat, imaginea si de a fi parte a unei guvernarii viitoare, sunt considerabile.

In al patrulea rand, UDMR nu a evaluat corect starea de spirit a organizatiilor sale teritoriale. E foarte posibil ca buna parte dintre structurile locale sa continue actiunea de la Oradea, dintre UDMR si USL Bihor, si intelegerile de colaborare judeteana sa continue. Daca acum UDMR poate negocia de pe pozitiile detinute astazi in Guvern, intelegerile locale vor obliga conducerea centrala sa negocieze in orice conditii.

Retinerile UDMR, ca si ale Grupului minoritatilor, in sustinerea motiunilor de cenzura din toamna trecuta, au fost motivate de lipsa unui proiect politic coerent din partea opozitiei. Aceasta motivatie, odata cu infiintarea USL, nu mai exista. Sigur ca UDMR ar putea obiecta in legatura cu faptul ca USL nu si-a prezentat inca programul politic, intr-o forma ampla. Dar, intreb eu, programul politic al PD care a fost, in clipa in care UDMR a decis sa i se alature? Care e legatura dintre programul de guvernare si realizari?

Toate aceste argumente sunt tot atatea indemnuri catre delegatii UDMR la Congresul de la Oradea de a medita cu mai multa cumpanire la solutia pe care o vor alege in aceasta luna martie cu privire la viitoarea lor asezare in peisajul politic romanesc si chiar fata de membrii  comunitatii maghiare pe care o reprezinta.  Oferta noastra e inca valabila.

175 Responses to “Tema zilei 26 februarie – Catre UDMR, cu prietenie si sinceritate”

 1. dragospas spune:

  Flicitari pentru prestatia de aseara de la RTV. Ati reusit sa-i dati cateva bobarnace ceapistei de Sulfina Barbu.
  Dupa emisiunea in care ati participat.a inceput o alta in care s-a discutat despre modificarile aduse Codului Muncii si la care a participat din partea PNL doamna Mariana Campeanu.
  Domunle senator mai suntem un partid de dreapta sau ne-am schimbat ideologia? Asta vreau sa stiu,pentru ca doamana Campeanu imi da de multe ori impresia ca nu stie statutul si programul liberal,imi da impresia ca este o pesedista convinsa. Modificarile aduse Codului Muncii nu-mi par atat de dramatice,ba din contra,eu ca patron le gaseam necesare de mai multa vreme.Eram captiv al salariatilor pe banii mei ,in propria mea firma…Eu cred ca trebuie sa fim mai atenti cum ne pozitionam in raport cu anumite decizii ce pot influenta categorii sociale din electorat.
  De aceea sunt de acord cu ce spune Mihai Giurgea : ” de un an de zile tot cer schimbarea Codului Muncii, cu unul mai flexibil . Și nu cred că meritul e al guvernului.

  În 2010, Spania, Marea Britanie, Germania, n-au stat pe gânduri: si-au reformat legislația muncii, au tăiat drepturile salariaților, au întărit puterea patronilor si au ignorat protestele sindicatelor. Dialogul social a fost retezat scurt. De ce? Angela Merkel a explicat destul de clar: “am trăit in ultimii ani peste posibilitățile noastre. Poporul german va suporta acum cel mai dur program de austeritate din istorie”. Sindicatele au amenințat-o cu războiul, dar ei puțin i-a pasat! Așa se poarta un guvern puternic. Așa se poarta un guvern cu adevărat de dreapta.

  Românii, in schimb, n-au mișcat un deget in 2010. Din contră: au pus și mai multe taxe pe umerii firmelor private. Era evident că n-au nici un chef de reformă . Nici PDL, nici PNL (de PSD nu mai vorbim)! Sunt prea comuniști, cu toții. Toți au folosit sistemul de stat pentru angajări politice, așa că vechiul Cod al Muncii le venea mânușă! Ce, erau nebuni sa-l schimbe?”

 2. PAPASTRATOS spune:

  @cris
  Eu ti-am dedicat o melodie pentru destindere, iar tu, in schimb, imi faci analiza pe text.
  Da-o-n-plarie !

 3. tudor spune:

  @Cris
  Ai dreptate, TB a reusit sa inregimenteze zisa “societate civila”, iar acolo unde nu a reusit (victor alistar) , a aplicat Directiva NKVD (discreditarea)

  Inca un argument in sprijinul ideii ca inlaturarea actualului regim nu se poate face decat cu organizare, inteligenta si foarte multa munca
  Cine considera gata castigate viitoarele alegeri va avea surprize foarte neplacute

 4. cris spune:

  @ papastratos

  mai gindeste-te. dar, stiu eu, de multe ori vedem doar ce ne asteptam sa vedem, daca tu vezi o analiza, eu, de felul meu, apreciindu-l pe heisenberg, voi spune ca ai dreptate, unul vede particula, altul vibratia.

 5. cris spune:

  @ tudor

  Ai citit raportul raportul laurei stefan? “Additionally, even supposedly independent NGOs are not free from government interference. The National Integrity Agency (ANI) is currently investigating Victor Alistar, the head of TI Romania, for simultaneously serving as the executive director of TI and as a public 424 Nations in Transit 2010 servant. The Prosecutor’s Office may look into allegations that Alistar forged the signature of the president of TI on a document which confirmed that Alistar could suspend his civil service contract while keeping his post and working for TI.”
  Ca o fac intern e una, ca vor sa compromita un om care a fost corect in raportare pentru tansparency international in fata unei institutii ca freedom house, deja ma depaseste.

 6. antimarinari spune:

  @VV
  o concesiune pentru UDMR este acest art 55 din legea partidelor politice . ( L 14/2003)

  Art. 55
  Organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri li se aplică în mod corespunzător prevederile prezentei legi, cu excepţia art. 6,art. 10 lit. e), art. 12 alin. (1), art. 18, 19, 27, art. 46 alin. (1) lit. e) şi f), art. 47, 48 şi 53.

  Daca se abroga acest articol , UDMR va trebui sa se transforme in partid , si pentru acest lucru va trebui sa-si caute partener in restul de pana la 18 judete , in afara celor 3-4 judete unde ar avea clar reprezentanti .

  E o concesie , inchis de ochi , facuta tacit de clasa politica doar de dragul probabil al vazutului bine in ochii strainatatii.

  NU MA INTERESEAZA ACEST ASPECT, CATA VREME IN TARA NOASTRA NE MOR BEBELUSII IN SPITALE , IAR OFITERII REZERVISTI FAC STOP CARDIAC DIN CAUZA IMPOSTURII GUVERNANTE si cu ajutorul direct al UDMR!

 7. tudor spune:

  @Cris
  E foarte clar, daca nu te aliniezi, incearca sa te desfiinteze. fara nici o retinere!
  Ei se considera a fi “in stare de razboi”
  Nu stiu ce te mai uimeste

 8. anti galbeni spune:

  BEBELUSII MOR IN SPITALE DEORECE CLASE SOCIALE CA JUDECATORI ,MILITARI , PARLAMENTARI SI-AU FACUT LEGI SPECIALE 20 DE ANI SI “PAPA” SI BANII ACESTOR COPII NEVINOVATI , asa ca mars de aici cu stopul cardiac .

 9. tudor spune:

  @anti galbeni
  inca o data:
  Hai sictir!
  (normal era sa te gratulez cu expresia aia pe care a folosit Traian Basescu la adresa lui stolojan, in 2000, cand se anuntau rezultatele alegerilor)

 10. tudor spune:

  Apropos de scandalul din vami:
  Blejnar nu e regina
  Nu exista regine
  Sistemul de putere pdl ist este descentralizat
  Numirile in vami si in orice alte structuri se fac de catre vatafii locali, Blejnar doar semneaza
  Daca Flutur sau Anastase doresc sa puna un sef de vama , sa nu va inchipuiti ca Blejnar isi permite sa ceara spaga!
  El poate sa si traga eventual cate ceva din “operatiuni centrale”, dar nu din vami
  Prin urmare, Blejnar e doar nebun, e pus pe directie si face ce i se cere

  Sistemul cu regine e valabil in cazul PM foarte puternici in partid , cum era Adrian Nastase

 11. antimarinari spune:

  @ tiberiu says:
  “…
  Daca politicienii aveau creier trebuiau s-o faca imediat dupa alegerile parlamentare din 2008 si s-o faca parafata in justitie,dar cine se gandea atunci la asemenea bazaconie ? Numai eu ,de nebun.
  Cum v-ati asternut asa dormiti.V-ati dus ca bezmeticii cu capul intr-un zid si va mirati ca va doare capul…”

  Maestre,

  Constitutie : ARTICOLUL 103
  Învestitura

  (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

  Legea partidelor politice : Art. 36
  Dacă nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliţii pentru asigurarea guvernării. Coaliţiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziţii privind asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar.
  Art. 28
  (1) Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică.

  Art. 29
  (1) Pentru înregistrarea alianţelor politice se depun la Tribunalul Bucureşti următoarele documente:…

  ASADAR, COALITIA PENTRU ASIGURAREA GUVERNARII care l-a propus pe Johannis ca Prim –Ministru , NU trebuia inregistrata, ci singura conditie trebuia sa aiba majoritatea in Parlament pentru ca Guvernului sa I se acorde incredere si sa fie investit .

  Nu era necesar sa se formeze o alianta politica pentru a se propune presedintelui spre desemnare un candidat , ci singura conditie necesara era o MAJORITATE , care la vremea respectiva exista.

  Ceea ce a facut presedintele atunci a fost o impostura,si pe care a spoit-o in stilul caracterstic cu motive gen referendum , etc .
  Iar Majoritatea de atunci nu a fructificat pe deplin situatia, mizand cu prea multa incredere de sine , pe ideea castigarii prezidentialelor .

  DACA ATUNCI Geoana l-ar fi lasat pe Crin in turul 2 , retragandu-se si anuntandu-si sustinerea pt Crin , mai vorbeam de Basescu , Udrea , Boc , Oprea & Iuda ( toti tradatorii ) azi ??? prescurtat B.U.B.O.I.

 12. Filip G spune:

  @ tudor,
  Gresala e din partea noastra,dam prea multa importanta PDL-ului,astfel il promovam fara a fi constienti.
  La o resala majora din partea executivului trebuie venit cu o alternativa viabila din partea USL
  Perioada de proba in CODUL MUNCII de fapt e mascarea muncii la negru.

 13. antimarinari spune:

  @ pentru anti galbeni …

  Tu ori suferi de hepatita cronica ori esti infestat cu vierme de galbeaza , mai degraba inclin sa cred ca il ai pe tatal viermilor infipt exact in rect . E drept nu pot sa-mi dau seama daca ai rect , e posibil ca gura-ti sa fie tot asemeni rectului, si dupa cate observ ai nevoie de hartie igienica sa te stergi la gura .

  Dupa cum pronunti tu acolo idiocratule, cu “clase sociale”, e clar ca tu il plangi pe Ceausescu la fiecare 26 ianuarie si ai vrea ca in locul unui judecator sa te judece un tinichigiu sau ospatar de-al lui basescu , iar in locul unui medic sa te opereze un strungar .

  PROSTERNATULE, DACA MAINE SUNT ALEGERI EU AM SA-L VOTEZ TOT PE BASESCU , SI AM S-O FAC NUMAI DIN DORINTA CA D’ASTIA CA TINE SA CRAPE DEFINITIV PENTRU CA VAD CA TARE PROSTI ATI RAMAS.
  EU TE ASIGUR CA AM SA REZIST , SI AM SA REZIST PANA NU AM SA MAI VAD NICIUNUL DINTRE VOI CE VA GUDURATI SI AVETI POLUTIE CU POZA FUNZEI SUB PERNA.

 14. cris spune:

  @ antimarinari

  pardon, lumea a fost informata de urmatoarele de catre jurista doamna stefan membru corespondent de vaza si vezi Doamne independent:

  The new parliamentary majority, led by the PSD and the PNL, with the support of the UDMR and representatives of ethnic minorities, proposed Klaus Iohannis, mayor of Sibiu, for the position of prime minister. President Băsescu rejected the nomination and opted for Lucian
  Croitoru, a former IMF staff member and advisor to the governor of Romania’s central bank. The opposition accused the president of ignoring a parliamentary
  majority of over 60 percent with his nomination, however, the constitution only requires the president to consult with the party holding a parliamentary majority
  before choosing a prime minister. The constitution does not provide for a situation in which a coalition—and not one party—holds a parliamentary majority”

  Adica in vederea lor, si au si tupeul sa o spuna intr-un for international, sa o prezinte ca dovada a spiritului democratic al presedintelui: daca nu exista un singur partid majoritar, pentru ca nu prevede constitutia coalitia, atunci presedintele decide. Intre noi fie vorba desi nici asa ceva nu e prevazut in constitutie, presedintele se consulta cu sine insusi, spune cine e prim ministru impotriva majoritatii si parlamentul trebuie sa faca sluj. Unde in constitutie scrie ca daca nu exista un singur partid majoritar, ci o coalitie majoritara, presedintele are puteri absolute in nominalizarea unui prim ministru?

 15. PAPASTRATOS spune:

  @antimarinari
  Esti diabolic ! De mult nu am mai ras cu asa o pofta ! Cred ca l-ai bagat pe “anti galbeni in “coma mentala”

 16. tudor spune:

  @Filip G
  Iti eram dator cu un raspuns ca intrebarrea daca exista punctul “G”:
  Nu exista , dar e bine sa l cauti!

  Ai dreptate

 17. Filip G spune:

  @ tudor
  Si fata morgana exista in viziunea lui BOC.O cauta tot timpul ,sperand sa o marite cu recesiunea.Partea proasta e rezultatul, un plod CRIZA.
  Boc intinde acum coarda prin asumare,daca se va lua decizia ca parlamentarii aliantei de guvernare sa stea in banca sa nu voteze,atunci nemultumirea maselor se va abate asupra lor.
  USL nu are de pierdut nimic,pierde tara si poporul.

 18. anti galbeni spune:

  @ antimarinari

  repet ,poti fi : un parlit de patron de chiosc bisnitar , un bugetar frustat ce este pe lista , un pensionar mediocru din armata ,militie sau fosta securitate sau un parlit de slugoi ce lucreza la unul din mafiotii zilei felix, vantu , patriciu .Din oricare categorie faci parte afla ca zilele voastre sunt numarate si sunt sigur ca se va merge pina la capat. Sau poate esti un vames galben scapat pe moment din plasa.

 19. dragospas spune:

  Foarte buna interventia lui Crin pe Codul Muncii…m-am mai linistit. Crin nu a negat necesitatea unei modificari al acestui Cod rigid,ceea ce ii da credibilitate …

 20. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, la acest subiect nu va dau dreptate ! Coalitia de la putere este responsabila pentru deteliorarea existentei tuturor romanilor. Ce diferenta este intre cei care promoveaza politica (PDL) si cei care prin votul lor fac posibila implementarea acestei politici ( UDMR). Argumentul dumneavoastra cu ” opozitia nu a avut un proiect politic coerent” nu tine unei analize obiective. Argumentul principal fiind ca , atunci, cind rezultatul actiunilor guvernului echivaleaza cu genocidul, sustinerea unui asemenea guvern este un act la fel de criminal ca si guvernarea. Politic vorbind, inteleg abordarea sistemului ” cu manusi” pentru a-i suci pe unguri sa -si ridice sprijinul guvernului. Din punct de vedere practic insa, cred ca “politica parului” ar fi mai potrivita gravitatii situatiei in care se afla poporul roman. Cu alte cuvinte, nu apel la constiinta conducerii UDMR este solutia ci, amenintarea cu raspunderea penala in contextul eliminarii fizice prin masuri echivalente cu genocidul asupra pensionarilor si a unei parti vunerabile din populatie. Conducerea UDMR trebuie sa inteleaga ca puterea politica viitoare va pedepsi exemplar actul de tradare a intereselor poporului roman si maghiar pe care politica UDMR actuala o perpetueaza !!

  • @ Sorin Muncaciu

   E in regula, UDMR va suporta, alaturi de PD, costurile guvernarii, in situatia in care va merge pana la capat cu ei. Daca se va razgandi pe parcurs, va suporta proportional.

 21. tiberiu spune:

  @antimarinari
  Cine traieste in tara lui Basescu trebuie sa invete sa se comporte ca atare si sa ia masuri de siguranta. In inginerie coeficientul standard de siguranta este de 1,5-2, dar in caz de pericol, este minimum 10 si poate ajunge si la 20. In viata oamenii iau de asemenea masuri de siguranta cand se simt in pericol,dar in acest caz cetatenii si politicienii au “dormit pe ei” nesesizand pericolul din lipsa intelegerii mentalitatii presedintelui si a acolitilor lui. Am impresia ca nici macar acum majoritatea nu realizeaza ce se intampla de fapt si ca doctrina lui “lasa ca se aranjeaza treburile pana la urma” este sinucigasa.
  Coalitia in jurul lui Johanhis s-a format mult prea tarziu (asa cum am mai scris) cand echipa portocalie era deja la butoane si alegerile bateau la usa, de aceea individul si-a permis sa desconsidere noua majoritate parlamentara mizand pe factorul timp. Daca coalitia PSD-PNL_UDMR-Minoritati ar fi fost bazata pe un acord politic serios parafat juridic, ar fi rezistat si dupa alegerile prezidentiale si pana la urma Base nu avea ce face si ar fi trebuit sa-l numeasca pe Johanis. Acest lucru era de 1000% valabil daca o asemenea alianta s-ar fi realizat imediat dupa alegerile din 2008 , nedand nici o posibilitate constituirii guvernului Boc. Politicenii romani au esuat in stil grandios servindu-i puterea pe “tava” portocaliilor desi aveau toate atuurile in mana, ceeace este echivalent cu cateva ratatari de la un metru in fata portii goale. Asta este “tzurca politica”, iar rezultatele sunt pe masura.
  Cauzele ? Foarte simple: desconsiderarea capacitatilor politice si organizatorice a lui Basescu si a clanlui mafiot si de aici lipsa constientizarii ca numai o alianta politica larga este singura solutie. (Aversiunile fata de Udmr basca). De fapt nici acum in ceasul al 15-lea multi nu realizeaza acest imperativ si nu sunt capabili sa admita mental compromisurile politice implicite.
  In aceasta varianta domnia potocaliilor este asigurata pe termen nelimitat iar “dinastia basescu” este numai la inceputurile ei.

 22. tiberiu spune:

  @VV
  Este deja de notorietate ca TB urmareste sa-si continue cariera politica (ca Putin) vizand postul de PM dupa epuizarea cadentei de presedinte. Desigur planul este conditionat de reusita in continuare a PD in viitoarele alegeri. Elena Udrea este “pe teava”, iar Elena Basescu isi face “stagiul” pe banca de rezeve de cadre urmand sa intre in joc in viitor.

 23. tiberiu spune:

  @VV
  Nu este clar ca viitoarele alegeri vor fi fraudate in stil mare ?
  Dupa frauda Anastase ramasa nepedepsita este “unda verde” la orice frauda !

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Eu n-am nici o indoila ca vor reusi daca opozitia va fi ca si pana acum lipsita de dinamism si coerenta. Cateva probleme esentiale:
  1) Care este stadiul ratificarii juridice a coalitiei caci inteleg ca vi se pun “pari in roate” ?
  2) Exista un plan organizatoric astfel ca USL sa actioneze ca un tot unitar in vederea castigarii alegerilor?
  3)In opinia meas aveti nevoie de o personalitate charismatica care sa conduca coalitia si care sa armonizeze frictiunile inevitabile , care sa elaboreze planurile operationale, un fel de comandant suprem, altfel nu aveti nici o sansa.