Tema zilei – 13 aprilie 2011: Cum a salvat mostenirea liberala Guvernul pedist

Iata ca, dupa Grecia si Irlanda, Portugalia, nemaiputand rezista presiunilor legate de datoria publica, a decis sa ceara sprijinul mecanismului de ajutor financiar al Uniunii Europene. Cum se explica faptul ca toate aceste tari au riscat incapacitatea de plata si Romania, desi a trecut prin contractii economice severe, a evitat o astfel de situatie? Ei bine, tocmai datorita mostenirii lasate de Guvernul liberal careia guvernarea actuala, in loc s-o defaimeze in fel si chip, ar trebui sa-i fie recunoscatoare.

La sfarsitul anului 2009, datoria suverana a Portugaliei era de 76% din PIB,continuand sa urce amenintator, iar a Greciei de 126,8 % din PIB. Expuerea Irlandei, datoria garantarii creditelor bancare, era de ordinul a sute de  milliarde de euro. Prin comparatie, datoria publica totala a Romaniei, la sfarsitul anului 2008, era de doar 13,3% din PIB! In perioada 2004 – 2008, fata de crestere a PIB, in echivalent euro, de peste 200 %, datoria publica a scazut de la 18,8% la 13,3%. Datoria externa publica era, in 2008, de numai 6% din PIB! In acest fel, Romania avea, dupa Letonia, cea mai mica datorie publica in Uniunea Europeana. Acesta a fost motivul pentru care Romania a putut sa-si gestioneze intr-un mod relativ onorabil datoriile, nefiind pusa in situatia de a fi in incapacitate de plata fata de creditorii sai.

Datorita proastei guvernari, insa, Romania risca sa intre in incapacitate de plata fata de cetatenii sai, Daca fata de ceilalti creditori, Guvernul nu ar fi putut lua masuri unilaterale de reducere a datoriei, fata de proprii cetateni a facut-o : a redus salariile si a crescut impozitele. Ar fi redus, in inconstienta sa, si pensile dar Curtea Constitutionala nu i-a permis.

Chestiunea e ca datoria publica urca vertiginos, de la 13,3% din PIB in 2008, la 33% in 2010 si, probabil, la 40% in 2011. Daca noi am fi lasat o astfel de datorie in PIB, cu eforturi de refinantare de cca 20 mld euro/an si cu dobanzi, speze si alte comisioane direct platibile din bugetul de stat de peste 3 miliarde de euro, Romania ar fi urmat exemplul Greciei si al Portugaliei Numai ca, nefiind in zona euro, noi nu am fi gasit mecanisme financiare sa ne sara in ajutor.

Asadar, domnule Boc, mai gandeste-te odata, atunci cand defaimezi mostenirea liberala. Mai bine zi-i bogdaproste. Si cere, de pe acum, iertare celor care iti vor urma. Si, bineinteles, romanilor care vor plati oalele sparte.

97 Responses to “Tema zilei – 13 aprilie 2011: Cum a salvat mostenirea liberala Guvernul pedist”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  @Dorin
  Cred că unii dintre noi au uitat îndemnul băsecian, să ne îndreptăm privirile către helicoptere. La ce ne mai trebuie nouă şosele, autostrăzi şi căi ferate, vom circula prin aer, ca şefu statului. Aşa că, cât este el la putere n-o să vedem prea multe noutăţi la nivelul căilor de acces.
  Cât despre spitale, să fie clar, fără oameni capabili degeaba infrastructură. Iar Băsescu iar o zise şi aici, cum că dacă nu le convine ceva doctorilor să se ducă în altă parte. Bănuiesc că nu a vrut să-i înjure, deci pot pleca în străinătate, putem sta şi fără ei. Care-i logica politicii de desfiinţare a intelectualităţii, promovate de Băse, nu reuşesc s-o pricep neam.

 2. cris spune:

  @ Dorin

  Ai dreptate intru totul. Iti aduci aminte poate discutia pe care o aveam despre sanatate ca domeniu de interferenta fie si numai la ceva atit de marunt ca accesul pentru o ambulanta ori un carucior la locuinta unui om. Evident ca actualul ministru al sanatatii nu are nici cea mai mica idee de ceea ce spui tu ori eu ori altcineva, si probabil nu are nici cea mai mica idee ce scrie in programul pdl pentru sanatate – acela probabil a fost copiat destoinic si impanat ca sa “dea bine” (nici macar nu e minciuna ci inselatorie, minciuna o fi o problema etica, inselatoria este deja una legala).
  Este acelasi amatorism idiot, obraznic si pagubos pe care il vezi in fiecare domeniu, si cu atit mai exacerbat cu cit cineva e mai “sef”.

 3. cris spune:

  @ LordulJohn

  Interesant este ca nu ai cum sa le supraestimezi inteligenta nici daca te stradui din rasputeri si ai o mizericordie de sfint. Daca fac efortul sa-si schimbe numele, email-ul, tonul, stilul de scris, etc, de ce fac dupa aceea efortul sa se dea de gol? de penibilitatea pixelilor albastri, ori de ridicolul pseudomoralismului care nu vede in nici un fel injuriile aduse de ei – vorba ceea abia avu itzic un nou acces alcoolic – ce sa mai vorbim…

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  @cris @lorduljohn
  Probabil că şi în blogosferă sunt obligaţi să poarte uniformă. Deci mai mult ca sigur că sunt verificaţi (inspectaţi) şi vine prima de Paşti, aşa că trebuie să fie activi. Mai răsfiraţi băieţi, mai răsfiraţi, că blogosfera-i mare!

 5. un liberal optimist spune:

  @Ieseanul,
  Dupa cum lesne ai constatat pe aici nu prea gasesti nici liberali nici penelisti; sigur cu exceptia acestui nick, pe care mi-l asum. De asemenea, sunt convins ca ai observat ca rareori suntem de acord unii cu altii; ba mai mult ne tamponam frecvent chiar si cu proprietarul acestui blog. Pe cate bloguri ai mai vazut atat liberalism? Acceptam orice comentator sincer. Candva am avut si un socialist convins pe aici, caruia Maestrul i-a dat lui dreptate, dupa o lunga disputa cu mine. Sa fii convins ca nu ne plac postacii mercenari care n-au nimic in cap , dar scriu la comanda altora. Si niciodata, niciodata n-o sa convingi pe nimeni ca pd-ul reprezinta o doctrina sau orice altceva cat de cat stimabil. In fond sunt o gasca de ratati si mafioti de ultima speta. Daca USL , atunci cand va ajunge la guvernare o sa uite sa-i trimita acolo unde le e locul or sa aiba o mare problema de credibilitate in fata romanilor. Sigur vor avea soarta PNTCD, PUNR, PRM. In politica nu trebuie sa ai multe idei. Ci un set minimal de principii. Pe care sa le inteleaga si cel mai idiot locuitor al Cetatii.

 6. epolitikon spune:

  @viespar
  Poate mesajul dvs. e in spam si nu a fost vazut.

 7. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eu nu m-as da pe mana lui Stoica si a lui Predoiu. In ce va priveste, e alegerea DVoastra!

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Da, Maestre, asa o fi. Pentru ca in zilele noastre nu mai esti sigur pe nici-o statistica. Si chiar daca ar fi 5%, ce-ar fi? Imi aduc aminte ca prin 2008 Mugur Isarescu declara ca atunci cand deficitul de cont curent va scadea spre 5% Romania va avea o mare problema. Iar acum vreun an ii tragea de maneca pe guvernanti cu expresia:” Atentie la 5% cu deficitul de cont curent”. E adevarat ca economia nu-i matematica, dar nici sa te tii cu dintii de un scaun timp de 20 de ani, dand la fiecare mandat chifle peste chifle. Si sa mai si acuzi romanii ca nu sunt competitivi, in conditiile in care ultima ta forma de pregatire academica a fost un doctorat pe timpul Impuscatului.Ce mi-e Guvernul bok, ce mi-e stafful prezidential si ce mi-e guvernoratul BNR?

  • @ un liberal optimist

   Chestia e ca pe masura ce creste PIB , creste si deficitul de cont curent. E imposibil, in conditiile actuale, sa ai o crestere economica de 5% fara sa ai un deficit de cont curent spre 10%.

 9. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In 2008 ajunsese spre 12-14% si ce mai plangeau “analistii”! Ar fi interesant de comparat structura exporturilor de azi cu cea din 2008!

 10. alexis spune:

  Ce mare adevar se ascunde in spatele declaratiei de la sfarsit: cere de pe acum iertare celor ce vor veni: amar vom plati “performantele” acestui “guvern responsabil”. Multe generatii de acum incolo.