Tema zilei – 20 aprilie 2011: “Referendumul, ca agent electoral”

Trebuie sa fim deosebit de atenti. In obtinerea unor avantaje de natura electorala, Partidul Democrat si presedintele tarii nu vor avea , la urmatoarele alegeri nici un scrupul. Vor utiliza mijloace de toate felurile, unele deja consacrate, altele, ceva mai inovative, dar la fel de imorale.

Lista practicilor de tot felul utilizate de Partidul Democrat pentru a influenta alegatorii inaintea votului ori pentru a reinterpreta, in mod neeuclidian, numaratoarea voturilor, ar fi suficient de lunga pentru a da, ea singura, consistenta unui studiu de amploare. Astazi ne vom ocupa, insa, doar de unul dintre aceste tertipuri, una dintre cele mai perfide, anume organizarea unui referendum in ziua alegerilor.

Suprapunerea unui alt vot peste cel privind alegerile locale sau parlamentare este o solutie pe cat de ticaloasa, pe atat de simpla si de eficienta. Presedintele si partidul de guvernamant aleg o intrebare cu succes garantat la marele public, isi asaza campania electorala sub semnul referendumului, identificandu-se cu vointa majoritatii populatiei. Iar cand alegatorii voteaza, multi dintre ei uita de ce-au venit de fapt, adica sa-si aleaga presedintele, parlamentarul ori primarul, votand sub emotia campaniei nauce duse de Traian Basescu pentru tot felul de teme care nu au decat un singur tel: acoperirea cu ocari de tot felul a Parlamentului , a clasei politice, in general.   Tema generoasa, altminteri, daca socotim increderea de sub zece la suta de care “se bucura” Parlamentul si partidele politice. Partea tragicomica a acestei istorii este ca tocmai Partidul Democrat si liderii sai sunt cele mai elocvente exemple ale profilului omului politic de azi, demn de gravurile lui Daumier ori de caricaturile lui Jicquidi.

Ce fac dictatorii de pretutindeni? Anunta reintoarcerea la popor. Lucrurile trebuie sa se rezolve printr-o legatura directa intre presedinte si popor, Parlamentul nefiind altceva decat un incurca lume si un vanator de privilegii. Asa au facut dictatorii comunisti ai Europei, care au transformat Parlamentele intr-un fel de simpozioane  pe tema marxismului, ori dictatorii din America Latina, Asia sau Africa. Traian Basescu anunta si el reintoarcerea la popor. Ce importanta are faptul ca referendumul din 2009 s-a desfasurat fara o minima dezbatere si informare? Ca el nu a fost decat expresia mentalitatilor antistatale, adanc inradacinate in constiinta poporului roman, care ar vota cu seninatate nu doar desfiintarea Senatului ci chiar si desfiintarea Parlamentului, in intregul sau?

Traian Basescu stie ca, spre deosebire de referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral, referendumul privind modificarea Constitutiei nu se poate organiza, in fapt, odata cu alegerile locale din 2012. Pentru ca un proiect de modificare a Constitutiei sa poata fi supus votului popular, trebuie adoptat, mai intai, de Parlament, cu votul a doua treimi dintre membrii Camerelor reunite. Proiectul prezidentialo-guvernamental nu va primi atatea voturi. Dar presedintele si PD vor utiliza pana la exces aceste teme in campania electorala, sugerand ca opozitia nu doreste decat sa-si pastreze privilegiile si batjocoreste vointa populara, exprimata deja prin referendumul din 2009.

In ce priveste modificarea Constitutiei, spuneam intr-un comentariu pe acest blog ca mi se pare incorect fata de Romania sa lasam o guvernare care nu e in stare sa gestioneze prezentul sa dea un model pentru Romania urmatorilor zece ani. Va ganditi ce Constitutie ar iesi pe gustul lui alde Basescu, Boc (altminteri specialist) ori Elena Udrea? Te sparie gandul… 

51 Responses to “Tema zilei – 20 aprilie 2011: “Referendumul, ca agent electoral””

 1. alexis spune:

  Despre Constitutie putem discuta serios cu alta ocazie. In ceea ce priveste smecheriile pdleilor, exista o singura solutie: dati-i jos inainte de alegeri. Nici un sacrificiu nu e prea mare pentru acest scop.

 2. lorduljohn spune:

  @VV

  Da, maestre, se spărie gandul la posibilitatea intruchiparii intr-o Constitutie a viziunii despre lume si viata a tovarasilor din PD. Dar gandul e de mult spăriet la neputintele democratiei intr-o societate nefamiliarizata cu valori in general, daramite cu valorile democratice.

 3. cris spune:

  Probabil pedeul ar trebui sa citeasca si legile lui Murphy: pe unde trec eu se strica tot, din pacate nu pot trece peste tot. Din moment ce vor revizuire a constitutiei pe sapte intrebari, si oricum parlamentul nu conteaza, probabil au scapat urmatorul articol din legea 3/2000 de oerganizare a referndumurilor:

  Art. 7.
  (1) Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin “DA” sau “NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: “Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?”

 4. Sfarma -Piatra spune:

  Smecheria lui Basescu se pare ca va mai fi utilizata odata !
  Trebuie o mobilizare a PNL si PSD in Bucuresti,sa lamureasca si sa explice oamenilor ce ascund intrebarile cretine din buletinele de vot !!!
  Astea sint intrebari de sondaj IRSOP !!!
  Domnule Vosganian,va intreb,daca la vot s-ar cere NUMAI buletinul de vot care are doar intrebarea directa si simpla : ,, Sinteti de acord cu mentinerea celor 6 sectoare” ? Se poate asa ?

  • @ Sfarma Piatra

   Eu nu vorbeam de referendumul asta. Dar daca tot ai deschis vorba, e o tema cretina. Bucurestiul a fost intotdeauna impartit in vremuri democratice, in perioada interbelica sectoarele erau pe culori.

 5. PAPASTRATOS spune:

  Subscriu opiniei lui “alexis”.
  Cred oricum ca, declaratia presedintelui Crin Antonescu privind boicotarea parlamentului, i-a cam pus un pic pe jar. Trebuie sa fim tari si sa mobilizam masele sa iasa la vot; romanii trebuie sa fie constientizati asupra necesitatii votului si asupra obtiunilor pe care le pot avea in cabina de vot si anume:
  1.pro-votand pentru o anumita formatiune politica;
  2.contra-anuland buletinul de vot

 6. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, mi-am propus sa nu ma mai alatur corului de vaicareli opozitioniste. USL trebuie urgent sa angajeze o firma de PR in stare sa contracareze intreaga strategie deja verificata pe turmele de romani saraci si prosti.Iar antenele mogulului sa treaca la treaba si sa reprezinte canalele de transmitere ale mesajelor utile. Cand vor capata rating o sa li se alature si alte televiziuni; altfel, n-au incotro. Tampenii de astea cu demisiile din Parlament si autoritatile locale sunt niste paleative periculoase. Trebuie urgent recladit prestigiului Parlamentului si al celorlalte organisme alese. Infierate cu “manie proletara” tot ce este executiv. E singura solutie!

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, legat un pic de temă, una din performanţele cele mai importante pe care le-a reuşit actualul preşedinte şi executivul pe care îl girează este că încrederea populaţiei pentru instituţiile publice se apropie de punctul critic. Nicicând românii nu au fost mai dezbinaţi ca naţiune mai mult ca acum. Unul din punctele de pe agenda dumneavoastră ca opoziţiecred că ar trebui să fie renaşterea încrederii populaţiei în statul de drept şi în instituţiile sale, şi refacerea încrederii creştineşti între români. Dacă nu o faceţi dumneavoastră o s-o facă alţii, şi aceia vor rămâne în istorie. Cred că se apropie un moment istoric. Cine ştie să profite de el, câştigă.

  • @ Kronstadt

   E drept ca si Parlamentul, in ansamblu e de vina, dar dispretul aratat de Presedinte si de Guvern l-au adus in situatia de a fi, la cota de incredere, sub zece la suta!

 8. Ce-ar fi costat in 2009 sa se ceara simplu boicotarea “referendumului”??
  Frica. Avem o clasa politica fricoasa. In definitiv clasa politica inseamna membrii mai marcanti ai diferritelor partide.
  Ar trebui sa vedem prin ce se deosebesc astia de restul muritorilor de sunt asa fricosi.

 9. Sfarma -Piatra spune:

  Domnule Vosganian,cretina necretina se face tot CUM VREA Turkmen Basi si madam Cocos alias Udrea !!!
  Nu vedeti ca toate chefurile si obsesiile astora se pun in practica mai devreme sau mai tirziu ?

 10. epolitikon spune:

  Pai, de ce nu face USL-ul un astfel de referendum in ziua alegerilor ca sa beneficieze ei de acest asa-zis avantaj psihologic?
  Scrie undeva ca presedintele are prioritate in a-si alege ziua propriului referendum si cei din opozitie au dreptul la referendum la +/- 1 an fata de data referendumului realizat la propunerea puterii si/sau a presedintelui?

  Eu am scris pe blogul unui jurnalism online ca avem nevoie sa utilizam mai des si mai profund instrumentul democtratic numit referendum. Dvs. politicienii aveti responsabilitatea sa nu va bateti joc de el si sa nu-l aruncati in derizoriu (de ex. porcaria de referendum la Capitala).

  • @ epolitikon

   Presedintele poate convoca referendumul dupa bunul sau plac, din pacate. Cat despre capitala, nu inteleg de ce acuzi intreaga clasa politica pentru aiureala de la Bucuresti?

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  Pentru manipularea din 2009 o mare parte din vina o are si faptul ca opozitia NU A FACUT NIMIC pentru avertizarea in campania electorala a electoratului cu privire la procedura de vot, si nu a indrumat electoratul cum sa procedeze atunci cind nu doreste sa cada in plasa manipularii.

  Spre exemplu, eu am citit bine legea, si cind m-am dus la vot am cerut sa mi-i se dea doar formularul pentru alegerile Presedentiale, specificind faptul ca NU DORESC sa particip la referendum. Doamna care era la masa era o reprezentanta a unui partid din opozitie, si la solicitarea mea a ramas stupefiata, intrebind Presedinta de comisie daca se poate face asa ceva. Presedinta de comisie era portocalie, si a zis cu tupeu ca NU SE POATE, ca ei sunt obligatis a dea ambele formulare. Bineinteles ca eu stiam ca voi pati astfel, si i-am solicitat sa-mi arate in care lege este prevazuta obligativitatea participarii la referendum. A avut loc o mica disputa, care a incetat atunci cind eu am inceput sa-mi notez pe hirtie numele persoanelor implicate, dupa care am luat DOAR formularul pentru presedentie, am votat si am plecat. Nu asta e important insa, ci faptul ca mare majoritate a populatiei nu stia ca are acest drept cit se poate de banal, si au fost manipulati.

  Acelasi tip de manipulare se incearca si pentru asazisa lege a Bucurestiului, fapt care poate fi evitat extrem de simplu: USL sa indemne electoratul sa voteze exclusiv pentru intrebarea legata de numarul de bugete locale, indicind numarul intrebarii si raspunsul corect IN CAMPANIA ELECTORALA.

  Constat inca odata ca in opozitie raminind prea putini oameni corupti nu mai exista oameni care sa se prinda de smecheriile perverse ale actualilor guvernanti, dar constat ca nici nu exista prea multa lume care incearca sa desluseasca capcanele portocaliilor, si de aceea mi-am exprimat de multe ori teama ca alegerile viitoare vor putea reprezenta un esec pentru USL.

  Cum ar fi daca actulala putere ar modifica in ultimul moment regulamentele de functionare ale camerelor Parlamentului prin angajarea raspunderii, care le-ar da voie ca tot prin angajarea raspunderii sa modifice Legea Electorala sau chiar Constitutia ?

  Veti zice probabil ca asa ceva e halucinant, dar eu va spun ca la cite halucinatii am vazut ca s-au petrecut in ultimii 2 ani jumate nu m-as mira daca s-ar intimpla si asta !

  • @ sorin gyorgyfalvi

   A fost o greseala ca nu s-a boicotat deschis referendumul. Opozitia nu credea ca vor fi peste 50% votanti si ca referendumul se va valida. Cat despre asumarea raspunderii pt Constitutie, asa ceva nu se poate. Sunt si lucruri pe care Basescu nu le poate face.

 12. Mihai sr. spune:

  @ VarujanVosganian

  Draga varujan,
  Am avut o deosebita placere sa vad ca ti-ai pigmentat eseul tau cu referirea la
  Jiquidi. Presupun ca te-ai referit la Constantin. In familie, am avut o schita in creion la caricatura facuta lui Luigi Cazzavillan de la Universul. Ne-a fost confiscata in ’46 la o perchezitie. Eu eram copil, dar tot mai tin minte.
  Dar despre acuarela lui, “La fântână” ce parere ai ?

  Ce fac dictatorii de pretutindeni ? … Putem vedea pe viu, la Basescu.
  Are succes, pentru ca pastreaza aparenta de democratie parlamentara in tara.
  Iinaintea mea s-au scris suficiente cu privire la actualul parlament. Subscriu, la ideia ca este jalnic. Se voteaza totul dupa cum sunt dosarele la DNA, sau dupa cum se ti se da alocatia de la buget. A disparut constiinta, ca si notiunea de popor.

  Nu trebuie uitam ca majoritatea creata cu asa zisii “independenti” sau cu cei din UNPR, cu ajutorul careia se violeaza azi si legile si constitutia (in curand, si referendumul) a fost aleasa pe listele actualei opozitii. Cand s-au facut listele alea, la ce va-ti gandit ?

  Ma enerveaza ca nu pot sa te contrazic si trebuie sa-ti dau dreptate, cu privire la modificarile preconizate constitutiei romaniei.
  Cred ca vor reusi sa-si faca si constitutie pe masura (azi sunt sceptic … ).
  Ce daca, te sparie gandul, pe ei, nu-i sparie.

  Tare mi-e frica ca voi, toti celilalti, oameni onorabili din parlament, demni de stimă si respect, nu faceti decat sa fiti “decorul” piesei care se joaca pre numele ei “democratia la romani”

  Este timpul sa va ganditi bine daca nu e cazul sa parasiti cu toti, in corpore, acest parlament. Nu se mai poate lupta cinstit acolo. Armele voastre politice au devenit ridicule.
  Trebue sa vada si sa inteleaga Europa. Pana nu e prea tarziu.

  • @ Mihai sr.

   Basescu nu e dictator, in sensul traditional. Nici nu poate, intr-o tara din UE. Doar ca incurca si strica lucrurile, cu ambitiile si cu firea lui conflictuala. Si ne face de ras.

 13. Arestarea din saptamana patimilor. Mimarea unui ritual satanic care presupune savarsirea unei crime in aceeasi perioada.
  Asta e in spatiul public. Crima propriuzisa exista, dar nu e cunoscuta.

 14. Adica e…”discreta”.

 15. tudor spune:

  @VV

  Domnue Senator,
  Foarte de acord cu analiza dumneavoastra, in integralitatea sa.

  Intrebarea care se pune este cum pot fi contracarate intentiile basesti, cu atat mai mult cu cat acestea sunt atat de evidente.

  Intradevar, subiectul este extrem de interesant.

  Intrucat este o chestiune prin excelenta politica, in mod evident este sarcina opozitiei politice de a contracara .
  Consider asadar ca discutia ar trebui sa se reduca la activitatea opozitiei.

  • @ tudor

   Daca lucrurile vor continua cu alte aberatii, cum ar fi votul prin corespondenta, va trebui sa trecem la masuri limita, cum ar fi boicotarea Parlamentului sau miscari de strada.

 16. tudor spune:

  @VV

  Prin urmare, ar trebui intocmit imediat un plan de masuri
  Masuri corecte nu se pot lua in lipsa unei analize corecte a celor trei categorii de forte din campul politic: adversarul, posibilii colaboratori, fortele proprii.

  a) adversarul = presedintele basescu si partidul democrat; acestia au la dispozitie toate institutiile statului (exceptand curtea de conturi, care n are insa nici o relevanta in context) , televiziunea publica, care a devenit de o slugarnicie jenanta, alte cateva posturi tv si jurnale.

  b)fortele de (posibila ) colaborare, in care includem partidele politice parlamentare (udmr) , cele neparlamentare, sindicatele, organizatii neguvernamentale si, cel mai important, cetatenii activi politic sau interesati de problematica publica

  c)fortele proprii

  Inainte de a proceda la numita analiza, trebuie insa facuta … analiza analizei.
  Doresc sa spun ca precedentele evaluari ale conducerii pnl , facute evident in baza unor analize, s au dovedit eronate : credinta dlui antonescu ca ar putea castiga prezidentialele din 2009 ( n ar fi fost exclus, dar intr o conceptie diferita), evaluarea din ziua votului, mai mica cu 5% decat voturile contabilizate (nu a luat in calcul furaciunea, fapt care denota necunoasterea realitatii procesului electoral romanesc) , graba infiintarii usl justificata prin daramarea guvernului boc in primavara acestui an.
  Prin urmare, analiza situatiei actuale trebuie pornita de la recunoasterea erorilor anterioare.

  • @ tudor

   Pe de alta parte, daca formai USL, in aceasta formula, nu trebuia asteptat, caci procedurile de desemnare a candidatilor pentru locale e destul de laborioasa.

 17. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, eu inteleg perfect previziunea dumneavoastra in cea ce priveste ” strategiile ” portocaliilor, si mai ales, mintea diabolica a lui9 Basescu. Vorba aceea : puterea corupe, puterea absoluta corupe in mod absolut dar, mai ales, coruptii cauta puterea cu orice pret !! Astora le este clar ca, odata cu puterea, se duce si sandramaua si, doamne fereste, vor infunda si puscaria. Problema este, din nou, faptul ca democratia constitutionala a statului, de drept, este limitata de natura intrinseca a statului. Nici o constitutie nu se aplica prin ea insasi, ea este interpretata de oameni. Problema statelor democratice este ca, constitutia este interpretata de Curtea Constitutionala parte a statului, in consecinta, interpretarile vor fi favorabile puterilor statului. Degeaba o democratie are “checks and balances” si “separarea puterilor in stat” daca judecata ultima apartine reprezentantilor statului monopolist pe justitie. Totusi, referendul ca forma directa de exercitare a vointei cetatenilor are ascendenta asupra puterii statului , fiind o exprimare a dorintei generale a cetatenilor care , fiind majoritara, nu poate fi ignorata dar, din pacate , poate fi manipulata. Puterea avind mijloacele de a manipula conditiile de referendum in favoarea sa si in defavoarea oponentilor politici.
  Dupa cunostina mea, ca rezultat al unui referendum numit TABOR( tax payers bill of rights) din 1992, statul Colorado este limitat, de conditiile impuse de acest referendum, la a taxa populatia dupa placul “reprezentantilor alesi”. Este intradevar, o forma a democratiei directe care, are ca efect ingradirea puterilor statului in a taxa populatia.Ce doresc sa demonstrez cu aceasta?? Faptul ca un referendum bine gindit, are potentialul finalizarii luptei noastre ideologice, de a ingradi puterile discretionare ale statului democratic. Din acest motiv, consider ca referendum este un mijloc de contracarare a monopolului statului in domeniul taxari si justitiei.
  Acum citeva zile, de la programul de stiri, am aflat de un procedeu democratic care este legiferat in statul Wisconsin, unde se desfasoara un conflict intre legislativul republican si sindicatele salariatilor statului. Acest demers, perfect democratic, consta in stringerea unui numar mare de semnaturi pe o petitie care , nici mai mult nici mai putin, automat, reintroduce repetarea alegerii prin vot a parlamentarului respectiv in competitie cu fostii candidati, adica repetarea alegerii candidatului respectiv. Ce parere aveti, daca o asemenea procedura de repetare a alegerilor , in cazul evident, in care un parlamentar incalca flagrant scopul pentru care a fost ales, nu credeti ca o asemenea lege ar fi oprit orice vot impotriva intereselor poporului roman ?? Nimeni din parlamentul Romaniei , nici chiar portocalii, nu ar fi indrazni sa sustina, de atita amar de vreme, un executiv incompetent si criminal !!!
  Consider ca daca prin referendum, s-ar adopta o asemenea procedura , prin care parlamentarii ar fi permanent sub ” sabia lui Damocles” adica a sanctiunii cu “trimiterea acasa pentru reconfirmare printr-un nou vot” nu ar mai avea tupeul sa faca minarii si sa adopte legi contrare interesului celor care l-au pus acolo…..O asemenea tema de referendum cred ca le-ar da fiori in creer PDL-istilor si nu numai……

 18. Ieseanul spune:

  @VV
  “Basescu nu e dictator, in sensul traditional. Nici nu poate, intr-o tara din UE. Doar ca incurca si strica lucrurile, cu ambitiile si cu firea lui conflictuala. Si ne face de ras.”
  Corect ! Poate asa ii ajutati sa revina cu picioarele pe pamant pe aceia care vorbesc (inclusiv pe acest blog) de revolutii si alte grozavii.

 19. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Faptul ca rezultatul unui referendum este doar consultativ pentru Parlament e in avantajul opozitiei de data asta. In fapt orice rezultat al unui referendum poate avantaja doar puterea, si doar atunci cind ea are majoritate calificata in Parlament. Daca va ginditi un pic, acest mecanism de expresie populara nu isi poate atinge scopul niciodata, sistemul a fost gindit prost… ca multe alte mecanisme legislative. El nu respecta norme minime elementare de dreptate sociala, ci e facut sa avantajeze pe cei mai bine plasati politic din momentul respectiv.

  Eu sunt de parere ca unul din factorii economici cei mai importanti este moralul populatiei, moral care in ultimii 2 ani jumate a scazut drastic. Prin ce am afirmat mai sus referitor la referendum am vrut sa remarc faptul ca dreptatea sociala ar trebui sa fie principiul de baza in formarea legislatiei, iar azi lipsa dreptatii sociale este simtita de toata lumea pe toate planurile si de aici vine si imposibilitatea de a mai cistiga increderea populatiei spre a gindi pozitiv, sau spre a se crea initiative.

  Eu unul sper ca USL sa convina pentru restabilirea echilibrului dreptatii sociale prin modificarea legislatiei dupa cistigarea alegerilor, dar mai sper si ca acest lucru va fi realizat prin dialog social general in toata aceasta perioada de pina la alegeri.

  • @ sorin gyorgyfalvi

   Ba nu, atunci cand referendumul valideaza constitutia, e in regula Dar cand referendumul e facut ca sa oblige Parlamentul ca, apoi, sa modifice constitutia, nu mai e in regula.

 20. @
  vv

  Ce are Basescu cu armenii?
  Ce i-au facut?
  Daca a ajuns sa-si dea cu parerea in disputa armeano azera inseamna ca e bolnav cu capu’ pe chestia asta.
  Cum ati reusit sa-l enervati in halu’ asta????

 21. tudor spune:

  @VV
  legea electorala va fi adoptata in ultimul moment posibil legal, astfel ca reactia despre care vorbiti, retragerea din parlament, sa fie inutila.

 22. epolitikon spune:

  @Varujan Vosganian
  Nu am stiut faptul ca presedintele e peste ceilalti cand vine vorba de a convoca un referendum. Inteleg ca legiuitorul a gandit altceva cand a dat aceasta posibilitate si nu a luat in calcul un eventual Basescu…

  Ce se-ntampla la Bucuresti imi provoaca o profunda mahnire. Si repet, avem nevoie sa apelam la vointa poporului mai des insa pentru chestiuni importante.

  • @ epolitikon

   La Bucuresti e nevoie de vointa primarului general pentru referendum. Tot asa cum, in plan national, e nevoie de presedinte. Sper ca Oprescu sa nu puna botul la tampenia asta cu referendum in sapte puncte.

 23. @
  vv

  Maine la 18.00 e o preafrumoasa cantare liturgica la care nu lipsesc.

 24. O sa incerc sa ridic pe net cel putin doua minute.

 25. Sfarma -Piatra spune:

  @ ALEX DUMITRASCU

  Da’ ce prostii a mai zis Basescu despre armeni ? I-a injurat ?

 26. epolitikon spune:

  Altfel spus, urez tuturor un Paste cu liniste, caldura, bucurii, miel, drob, oua rosii, bafta la ciocanit oua si alte lucruri bune ce-si mai doreste fiecare!

 27. Sfarma -Piatra spune:

  Dom’le ministru,va doresc dvs si familiei Paste Fericit !
  Si TRAIASCA PARTIDUL NATIONAL-LIBERAL !!!

 28. [...] Tema zilei – 20 aprilie 2011: “Referendumul, ca representative electoral … [...]