Grupul finlandez Nokia a deschis în februarie 2008 fabrica de producţie de telefoane mobile de la Jucu, din judeţul Cluj. Investiţia se ridica atunci la 60 milioane de euro. La vremea respectivǎ, Guvernul liberal a alocat 12 milioane de lei pentru finanţarea lucrǎrilor de infrastructurǎ la Parcul Industrial Tetarom III, unde Nokia a primit 90 din cele 159 de hectare.
Într-un comunicat transmis de Nokia la data de 29 septembrie 2011, grupul finlandez anunţǎ cǎ “vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate.” Decizia Nokia lasǎ aproximativ 2200 de oameni fǎrǎ locuri de muncǎ. Grupul finlandez va renunţa şi la 1300 de angajaţi ai diviziei Location & Commerce. Stephen Elop – preşedintele producǎtorului de telefoane mobile – a precizat cǎ în ultimele 24 de ore au avut loc discuţii cu Guvernul de la Bucureşti, în cadrul cǎrora oficialitǎţile române au fost anunţate de decizie.
Demn de precizat este faptul cǎ anul trecut Nokia reprezenta al doilea mare exportator din România, dupǎ Dacia.
În consecinţǎ, domnule prim ministru, vǎ rog sǎ precizaţi:
- Ce mǎsuri va lua Guvernul pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate în urma închiderii fabricii de la Jucu?
- De când ştia Guvernul de la Bucureşti de intenţia Nokia de a închide fabrica din România ?
- De ce Guvernul nu a luat nici o mǎsurǎ pentru a evita închiderea fabricii ?
- Câte din angajamentele Guvernului în relaţie cu partenerii finlandezi au fost respectate în ultimii doi ani ?
Eu cred că…
1. Măsurile “anti-criză” luate de guvern au lovit din plin
2. Fabrica de la Jucu viza piaţa românească de telefoanele mobile, numai că românul nu are un comportament de ţară săraca, cumpără, de regulă, telefoanele mobile ultima generaţie.
3. Cu puţin noroc, s-ar putea folosi fabrica lăsată în părăsire pentru a scoate primul telefon mobil românesc, pentru că deja există personalul calificat
http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/09/ce-bine-ca-am-investit-dar-am-recuperat.html
@ Bibliotecaru
Trebuie sa vedem de ce a plecat Nokia. Nu putem lăsa lucrurile asa. Argumentul ca e o problema de criza e o vrajeala, ca dovada ca Nokia nu închide, ci se muta.
VV
Suntem guvernati de niste tampiti.
Chiar asa, domnule Vosganian, sunt curios daca va raspunde boculet in legatura cu angajementele respectate au ba. Ca dvs. ati adus Nokia si ei au gonit-o.
@ Buddha
Asta cu Nokia nu poate sa rămână asa.
Orice guvern avea Romania, Nokia tot pleca, ca au plecat ei din Germania …
@. Murphy
Da, Murphy, dar in timp ce ei plecau, alții veneau. La noi doar se pleacă.
@
murphy
Au plecat din Germania si au venit in Romania pe vremea cand Romania nu avea orice guvern.
Da ciudata e mentalitatea asta a voastra de baba betiva care vinde patrunjel in piata :
-”da-i dracu’ ca toti sunt la fel”.
Acum suntetI atat de penibili incat vreti sa ne convingeti ca Nokia e alcatuita din nebuni care sufera de mania plecarilor.
Vreti de asemenea sa ne convingeti ca Boc e normal la cap.
Sau ca voi sunteti altceva decat niste tembeli.
Numarul de persoane lasate fara locuri de munca este de peste 3500 doar in prima faza. Asta deoarece Nokia avea toate activitatile in afara de productia de telefoane externalizate: curatenie, catering, paza, transport personal, logistica, etc. Numarul firmelor de servicii afectate este de peste 100. La asta se adauga si putinii furnizori romani de materii prime.
Practic inchiderea fabricii va lasa fara locuri de munca cel putin 5000 de romani, prabusirea incasarilor la bugetele locale si nationale, inca o victorie portocalie impotriva poporului roman.
@ Coraian Zoltan
Aceasta redimensionare a numărului de oameni ramasi fără lucru la Nokia e demna de luat in seama. E doar o evaluare aproximativa sau ai date concrete? Ar trebui sa știm si ce au cerut si nu li s-a dat.
VV
Maestre, guvernul zice ca are sase luni la dispozitie sa gaseasca solutii pentur cei 3000 de someri sau cati sunt. Da’ eu ma intreb, ca si dvs.: apai daca stiau ca astia de la Nokia pleaca, de ce naiba n-au gasit solutii pana acum?!
@ Buddha
Sau de ce n-au făcut ceva sa-i convingă sa rămână pe cei de la Nokia. Ce pot face cu cei 2000 când mai au încă aproape un milion in aceeasi situatie?
@ alex dumitrescu
Ma refeream strict la faptul ca Nokia este intr-o situatie dificila, deciziile strategice ale managmentului au fost gresite si pierd zi de zi teren in fata competitorilor. Ei au pariat pe telefoane ieftine insa piata s-a schimbat rapid astfel incat modelele produse la Jucu sunt un fel de Dacia 1300. Asta stiu si eu, stii si tu si toti care vor sa stie.
Daca n-ar face guvernarea PDL zi de zi sufieciente prostii, as mai zice, dar asa chiar nu vad sensul sa i se puna asta in carca. Strigand acum ca “vine lupul” nu o sa mai fii crezut cand e cazul.
Cu toate dezastrele pe care le-a provocat guvernul Boc, cu toata incompetenta de care a dat dovada, chiar cu tendinta acestui guvern de a spolia banul public, plecarea Nokia nu ii apartine ca vina. Cred ca pentru a fi credibili trebuie sa fim corecti si sa spunem ca Nokia este intr-un vast proces de restructurare [cifrat la aprox. 1 miliard USD] si care se poate rezuma astfel:
Nokia isi va muta cat mai multe facilitati de productie in Asia aproape de piata reprezentata de tarile emergente [in principal India China Vietnam si Indonezia] din trei motive strategice: costurile de productie sunt mult mai scazute – costurile de desfacere vor fi mai mici – si cel mai important aceste piete sunt la ora actuala singura zona unde Nokia poate spera sa-si imbunatateasca vanzarile bazate in principal pe telefoanele low-cost.
Ca exemplu al dezastrului in care se afla marele producator cotatia actiunilor Nokia la bursa a scazut in ultimul an cu aproximativ 50%.
Plecarea din Romania este inevitabila indiferent de ce ar face Guvernul Romaniei.
Ceea ce se stie mai putin apropo de marii exportatori din Romania este faptul ca, cel putin in cercuri mai restranse fie ele si publice, reprezentantii de varf ai Renault au declarat ca aproape toate capacitatile de productie din Romania vor fi inchise [relocate] in tari low-cost, in principal fiind vorba de Maroc.
Una din ocaziile cu care o asemenea declaratie a fost facuta a fost o reuniune a studentilor masteranzi ai UPB anul trecut unde s-a explicat faptul ca Dacia, fiind o masina low-cost, in timp va trebui sa fie produsa in tari low-cost si ca in Romania vor ramane doar structurile de cercetare si proiectare si anumite capacitati [e adevarat strategice] de productie.
Am dat acest exemplu deoarece el ilustreaza un lucru mai putin inteles in Romania atat de guvernanti cat si de guvernati: ideea dezvoltarii axate pe investitii atrase de costurile mici ale fortei de munca este fa-li-men-ta-ra.
Oricat de brutale ar fi taierile salariale in Romania si oricat de brutala ar fi ofensiva deliberata [ si puternic sustinuta de actualul Guvern ] impotriva pretului fortei de munca, Romania nu poate concura cu tarile din Asia si Africa.
Sa ma corecteze dl. Vosganian daca gresesc dar daca exista o strategie a actualului guvern – sau mai curand a presedintelui Basescu – aceasta este axata pe scaderea costurilor cu forta de munca in ideea ca astfel Romania va devenii o zona atractiva pentru investitii in capacitatile de productie destinate pietei UE, pe masura ce Polonia, Cehia si Ungaria in special devin prea scumpe.
In principiu, strategia ar functiona daca pe Terra ar exista doar Europa. Problema domnului Basescu si “marilor” consilieri economici ai domniei sale se numeste Asia si usurinta cu care capacitatile de productie pot fi transferate acolo.
Singura zona in care aceasta migratie industriala nu isi arata inca efectele este zona productiei high-tech – dar pentru asa ceva Romania are nevoie de infrastructura materiala si umana si imi pare rau sa o spun: ea nu exista.
@ Radu Vasilescu
Când eram ministru,in întâlnirile pe care le aveam cu Călin Tariceanu si cu investitorii străini exact asta spuneam – sa nu ne bazam pe forța de munca ieftină, căci asta e un avantaj trecator. Ai perfecta dreptate.
@Radu Alexandru Vasilescu
De acord cu punctul tau de vedere. Daca ne-am fi nascut ieri am fi fost mirati de plecarea Nokia din Romania. Dar cum acest lucru nu s-a intamplat nu putem decat sa asistam la aceste migratii cauzate de ratiuni de piata. Problema guvernului Boc nu e ca a plecat Nokia, au mai plecat si altii si vor mai pleca, ci ca nu a luat nici o masura activa majora in ceea ce priveste piata muncii, mai ales in privinta incurajarii capitalului autohton, atat cat este el. Prima masura pe care a luat-o a fost sa ucida IMM-urile prin impozitul minim.
Chestiunea cu forta de munca ieftina ca principal argument pentru atragerea investitiilor este o bula, la fel de mare ca cea imobiliara, nu tine. Al doilea aspect referitor la forta de munca ar fi ca nu mi se pare o mare afacere sa vindem ce avem mai ieftin si ceea ce avem mai scump, adica inteligenta, sa o exportam gratis.
@ lorduljohn
Tema e ca unii pleacă iar alții nu vin.
@VV
eu unul cred ca e posibila si o “influenta” a paduchilor de pe florile olandeze .
eu cred ca acestia sunt de vina pentru ca a plecat Nokia .
@ VV
si acum sa fim mai putin sarcastici .
IN PRIMUL RAND , eu unul as multumi de-a dreptul companiei Nokia pentru perioada cat a stat in Romania si pentru cat au eusit sa faca.
Vrem nu vrem, a stat un 3 ani si a dat de munca unor oameni , iar in conditiile de azi , se vede treaba ca e mare lucru.
IN AL DOILEA RAND, sarcastic, sarcastic, dar ceea ce am spus mai sus, nu e de neglijat , pentru a se confirma urmeaza sa mai vedem cine va urma .
Ca dracu, din cate stiu Olanda este pe primul loc ca nivel de investitii in Romania, si atunci ma intreb CINE DRACU si-a permis sa joace el sah cu Olanda ? nu de alta ,dar e redus de-a dreptul si nu are nici o cadere pentru un astfel de joc .
@ antimarinari
Olanda e pe primul loc datorită firmelor străine înscrise in Olanda. Nu capitalul olandez e cel care investeste in Romania.
@all
Revin cu noua Alba ca Zapada (Noua Republica) si cu indemnurile sale desprinse parca din indrumarul NKVD sau din Carticica sefului de cuib:
“Celor care aderă la ideea înnoirii dreptei, le facem câteva recomandări.
Răspândeşte manifestul Noua Republică și textele de mobilizare ale dreptei cât mai departe: în diaspora, înainte de toate, dar și prietenilor, rudelor, vecinilor şi colegilor tăi de muncă.
În discuțiile despre stânga versus dreapta, nu te limita la prieteni şi familie.
Nu subestima valoarea entuziasmului la vârstele tinere. În 1989, tinerii au provocat căderea comunismului. În 2012, tot tinerii trebuie să blocheze ascensiunea socialismului falimentar.
Fă o listă cu toţi cunoscuţii tăi şi, cu acordul lor, transmite-le pe email mesaje care lămuresc riscul falimentului în cazul revenirii stângii la putere.
Arată prietenilor tăi importanţa implicării.Nu te lăsa descurajat de sondajele propagate de televiziunile stângii.
Apără marca Noua Republică: concept, oameni, acţiune.
Descoperă noi lideri la nivel local şi fă-i cunoscuţi liderilor de la centru.
Nu lăsa activitatea de recrutare mereu pe seama altora.
Nu pierde mai mult timp pe internet decât poţi obţine în întâlnirile directe.
Regula principală: mesajele scurte sunt mai eficiente (less is more). Reciteşte de două ori mesajul înainte de a-l trimite.
Noua Republică e un proiect care va ţine cont de noile tehnologii media. Astăzi, producerea unui videoclip, a unui slogan, a unui poster şi a altor mesaje vizuale este facilitată de canale precum YouTube, Vimeo, etc. Exploatează aceste oportunităţi unice. Încearcă să produci un clip viral.
Există oameni care nu cunosc resursele vaste ale comunicări pe Internet (e-mail, Facebook, Twitter). Un simplu SMS poate genera astăzi un mesaj pe blogul personal, Facebook şi Twitter.
Vorbeşte despre proiectul Noua Republică în intervenţiile tale la staţiile locale de radio şi TV.”
Va veti mira sa aflati cine sta in spatele acestui personaj. Tinta lor nu este electoratul autohton, ci diaspora.
@ lorduljohn
Vom avea o postarea pe tema miscarilor acestora.
VV
Pai sa vedeti maine-poimaine cum or pleca si aia de la Renault, Doamne Fereste! Eu cred ca Nokia a plecat pt ca infrastructura regionala e la pamant. Guvernul asta e de aproape 4 ani in functie si nu a facut nimic ca sa pastreze nokia in romania.
@ Alex
Nu exista încredere in autorități. Dacă nu avem noi, obisnuiti cu toate cele, cum sa aibă străinii?
E sigur ca Nokia nu e in “dificultate” si ca nu a luat decizii strategice gresite. Pur si simplu reloca productia nu o reduce.
Gogomanii astia din guvern sunt in starte sa spuna ca Nokia pleaca fiindca e tampita si nu se ridica la nivelul de pretentii al doamnei Vass.
In fapt, nu baga nimeni de seama ca prin bunavointa bnr accizele vor fi calculate la anu’ la un curs de 4,35
Ori asta inseamna combustibil, utilitati si productie scumpa, chestie imprevizibila si jegoasa ca si autorii ei de la guvern si de la bnr.
Nokia si altii vor pleca datorita tembelismului si impredictibilitatii finantelor romanesti. Da de TVA ca e de 24% de ce nu caraie nimic lingopedelacii postaci pe forumuri?
@ alex.dumitrascu
Exista si voci care spun ca Nokia a pierdut competiția cu alți producători. E si o declarație a lui Varujan Pambuccian de azi in sensul asta. Si el se pricepe la comunicării.
@ Alex.dumitrascu
Comunicatii nu comunicării. In rest, ai dreptate, si cu TVA si cu altele.
@ VarujanVosganian
A spus chiar directorul Nokia.
Ei au venit în România ca într-o ţară din lumea a treia şi au vrut să scoată acel model simplu de un milion de lei pentru românii săraci. Sigur, nu cu aceste cuvinte. Numai că românii nu mai cumpără de mult timp modelele ieftine, ei se aruncă la vârful de gamă. Vânzarea în România este importantă la modelele de cam 100 de dolari, acum bătaia e pe iphone 4 şi se aşteaptă iphone 5 şi 6 să scadă pe la preţuri de 100 de dolari. BlueBerry deja s-a “trecut”.
Nokia se mută pentru că nu a avut vânzări în România… cu gândul că în China sunt mai mulţi săraci care au nevoie de un telefon mobil extrem de ieftin. Părerea mea este că iau o mare plasă pentru că cei din China iau un telefon mobil de 200 de euro şi-l contrafac pe la 30 de euro… fără probleme.
@ Bibliotecaru
Nu cred ca Nokia a avut in vedere Romania ca principala piata. Ca dovada ca exporta foarte mult.
Ce li s-a promis si nu li s-a dat ar putea probabil sa va lamureasca o cunostiinta de-a noastra comuna.
Date concrete nu am, era doar o evaluare bazata pe discutiile de ieri, probabil intr-o saptamina voi avea informatii concrete: firme afectate, numar de persoane, etc.
In ceea ce priveste motivatia plecarii, acesta nu poate fi legata de piata, salarii, etc. Asta deoarece la fabrica din Ungaria au salariul mediu la fabrica din Komarom (conform afirmatiilor in particular a unor – de acum – fosti angajati) de 2.2 ori mai mare decit in Jucu. Basca, distanta din Jucu pina in orient este cu vreo 500 km mai mica ;). Nu sta in picioare nici argumentul ca romanii nu cumpara telefoane ieftine, fiindca capacitatea fabricii niciodata nu a fost dimensionata pentru piata din Romania. In rest nu vreu sa fac speculatii si comparatii intre situatia din Romania si Ungaria.
@ Coraian Zoltan
Asta cu fabrica din Ungaria e o informație extrem de interesantă.
@ VarujanVosganian
Sunteţi economist. Dacă ai producţie în România şi România nu absoarbe producţia… ce poţi face cu producţia? O exporţi. Probabil că exportul era spre China şi acum se duc în China. Repet, după ce am spus-o eu, a repetat-o şi directorul Nokia România. Nu am nici un motiv să mă îndoiesc.
Eu îmi aduc aminte de nişte muncitori chinezi din România care făceau grevă pentru că vroiau salarii mai mari (şi cereau salariu cam cât al preşedintelui României)… Am mari dubii că vor găsi în China mână de lucru mai ieftină decât în România.
Domnule Vosganian,
Din ce am auzit şi eu de pe la prieteni mei interesaţi în domeniul IT, preţul la aparatura IT, adică nu numai telefoane, dar şi PC-uri, laptopuri, tablete grafice… ajung în România să aibă adausuri care depăşesc frecvent 100%. De cele mai multe ori, comandând prin internet din Europa, cu tot cu transportul scump prin curier, tot costă mai mult cu 2-5 milioane. Gândiţi-vă că şi la jumătate de preţ faţă de România cineva, undeva, face totuşi profit. Eu unul nu-mi cumpăr celulare, le folosesc pe cele vechi ale celor care le schimbă. Nu am nici o problemă că am un celular model de acum 5 ani sau 8 ani.
Poate faptul că în România aceste aparte IT se vând cu o foame de profit de această anvergură este motivul pentru care Nokia nu poate vinde în România. Eu unul mă îndoiesc că la această oră puteţi găsi în magazin foarte multe celulare sub un milion de lei vechi, adică tocmai din cele făcute în România de Nokia.
@ Bibliotecaru
Nu stiu ce sa-ți spun privind piata telefoanelor. E drept, insa, ca multe produse sunt suspect de scumpe in Romania.
DOMNULE Vosganian,
Trebuie sa recunosc ca, desi nu prea urmaresc viata politica (stiu c-o sa va enervez, dar mi se pare, cu mici exceptii, o adunatura de neispraviti), n-am avut cum sa ratez zilele astea discutiile tv despre baietii destepti.
Va scriu pt ca mi-a placut foarte mult pozitia dvs!! Mi-am zis: ei bine, da, iata un om pentru care merita sa merg la vot! Nu pot vota la Iasi, asa ca sper ca veti candida la un post si mai mare, sunteti singurul om politic pentru care eu as iesi acum din casa.
Jos palaria!
@ Bogdan
Iti multumesc foarte mult, Bogdan.