Tragedia de la Viişoara ar trebui să ne trezească la realitate

Declaraţiile grandomane privind aplicarea, cât mai curand posibil, a Tratatului de stabilitate, cot la cot cu ţările europene dezvoltate, şi, în consecinţă, eliminarea posibilităţii de a finanţa suplimentar sectorul public, au primit, zilele trecute, o replică tragică din partea realităţilor româneşti.

 

Potrivit prevederilor Tratatului şi contextului economic românesc, dacă Tratatul s-ar aplica, România ar trebui să aibă un deficit bugetar de până la 1% (în condiţiile în care creşterea potenţială a PIB este în jur de 2%) . Dacă socotim că sarcina datoriei publice este de peste 1,5% din PIB, aceasta înseamnă că, practic, finanţarea sectorului public se va face cu o poziţie bugetară excedentară. Adică nu vom cheltui pentru şcoli şi spitale nici măcar cât colectăm, sub formă de taxe şi impozite. Şi asta pentru a fi în pas cu ţările Europei de vest care au decis ca, pentru a stăvili creşterea datoriei publice şi a deficitelor bugetare ce le-au asigurat dezvoltarea economică, să se oprească şi să-şi tragă puţin sufletul.

 

Vrem să avem aceeaşi ţintă cu aceste ţări şi asta este bine. Să vedem, însă, dacă putem utiliza şi aceleaşi mijloace. Cu alte cuvinte, dacă plecăm din acelaşi punct. Iată ce aflăm: într-o şcoală din comuna Viişoara, din judeţul Dâmboviţa, trei fetiţe au căzut în haznaua din fundul curţii. Una dintre ele, în vârstă de opt ani, şi-a pierdut viaţa. Incidentul a fost de un dramatism şi de un  grotesc de neimaginat. Concluzia ? Directoarea a fost destituită, fără ca cineva să ia în seamă apelurile disperate pe care le lansase autorităţilor, pentru finanţarea unor instalaţii sanitare cumsecade. Problema s-a rezolvat odată cu găsirea acarului Păun.

 

Câte şcoli sunt în situaţia asta ? Câte dintre ele, în condiţii normale, ar primi autorizaţie de funcţionare ? Dar spitalele ? Cum putem să ne lăudăm că o să avem excedent bugetar cu o astfel de reţea şcolară şi cu o astfel de reţea spitalicească ? Pe spinarea cui facem bravadă ?

 

Doresc să aflu de la Ministerul Finanţelor Publice şi de la MInisterul Educaţiei care a fost evoluţia sumelor alocate pentru infrastructura din domeniul educaţiei între anii 2002 – 2012 şi cât anume dintre aceste sume au fost îndreptate către şcolile de la ţară. MFP ţine sub straşnic secret aceste cifre. E drept că e mai de bon ton să te răfuieşti cu rectorii universităţilor din Ardeal decât să repari haznalele şcolilor din sate. Moartea acestui copil este, însă, o palmă usturătoare pe obrazul societăţii româneşti care, deşi a ales ca imn Deşteaptă-te române, nu se mai trezeşte odată.

 

 

 

 

30 Responses to “Tragedia de la Viişoara ar trebui să ne trezească la realitate”

 1. Bibliotecaru spune:

  Viişoara îmi aduce aminte de seria “Bobocilor”. Vă amintiţi care era motorul filmului Toamna Bobocilor? Absolvenţii erau repartizaţi în Viişoara iar ei obţineau negaţie şi plecau. Astăzi nu-i mai trimite nimeni în Viişoara… nici ei nu mai vin.

  Personal, când am văzut cum erau puse acele dale de beton… mă întrebam cum de stăteau ele acolo, chiar şi fără să sară cineva pe ele. Eu nu pot să cred că acele dale erau puse acolo de către un arhitect sau inginer.

  Disciplina în construcţii este un punct vital în acest caz. Ai nevoie de un milion de avize ca să faci un coteţ… şi totuşi… o şcoală…

  Cumva trebuie să revină specialiştii în mediu rural şi în micile oraşe. Vin alegerile locale. Poate că USL ar trebui să pună un accent mai mare pe renaşterea vieţii în astfel de localităţi. Nu văd de ce un sat nu ar avea o fanfară sau o trupă de teatru sau un cerc de lectură sau o revistă, un ziar, un studio TV sau toate acele lucruri mici care construiesc oamenii mari.

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  1. Tratatul, asa cum este el, trebuie “fentat”, renegociat sau, pur si simplu ignorat. Ce se poate intampla? Niste bani care se opresc la sursa, din cei care, oricum nu au cum sa vina din diverse si multiple cauze(interne si externe-nu detaliez).
  2. Cazul Viisoara ne duce tot catre Tratat:desi presupun ca acel WC de doi lei nu a fost facut cu bani europeni, oricum, el ne explica modul in care se cheltuiesc bani publici:terenuri de fotbal in panta, bazine de inot fara surse de apa, sali de sport fara finantare de intretinere, parcuri rurale netrebuincioase(ruralul in sine este un mirobolant parc-ce Dumnezeu!).
  3. Daca atragerea de bani europeni se reduce doar la risipirea banilor publici romanesti si ai europenilor(caci ei dau banii!), mai bine lipsa. Haznaua aia de la Viisoara putea fi facuta de un mester cu nici 10.000 de lei, fiind si sigura si ecologica.Acum zece ani(cam pe cand era facuta porcaria aia) cativa oameni am sponsorizat o toaleta scolara ca la carte cu nici 200.000 milioane (vechi). Din pacate, a desfiintat-o bok!Scoala cu totul, nu numai toaleta!

  • @ un liberal optimist

   Problema cu haznaua aceea si cu alte sute ca aceea e ca avem nevoie de multi bani ca sa ajungem o natiune civilizata. Ori cu excedente bugetare n-o sa reusim sa recuperam decalajele.

 3. Filip G spune:

  Am o nepotica la toamna in clasa 0.
  A fost testata si stresata o ora,apoi ADMISA.
  Intrebarea intrebatoare: Ce a consumat doamna din sticla aflata pe masa?
  Sora si fratele ei sunt in clasa 3-a si a 2-a in toamna la scoala din sat.
  Clasa (o) se formeaza la nivel de comuna,la distanta de 12 km.
  Microbuzul nu are capacitate pentru toti elevii,clasa zero ,5-8.
  Cum e sa amesteci copii de 5 ani cu elevi de clasa 8-a intr-un microbuz?

 4. un liberal optimist spune:

  @Filip G. ,
  Si daca o lasi acasa un an ce ti se intampla?

 5. Filip G spune:

  @un liberal optimist
  Scoala nu poate face presiuni pe parinti sa dea copii in clasa zero.
  Dar primarii au sarcina sa rezolve aceasta problema.
  Cum totul e pervers in romania ,nu sti unde incepe un abuz si unde se sfarseste.
  Trezesti un copil de 5 ani la 7 dimineata sa faca naveta pentru un moft de ministru.

 6. anca spune:

  @VV
  Mai introduceti un cuvant intre “readucă cu“, ca sa evitati cacofonia. Se vede neplacut in titlu.

 7. un liberal optimist spune:

  @Filip G,
  N-am timp sa citesc idiotenia aia numita “lege” a invatamantului. De aia te intreb:ce risca parintii daca nu-si duc progeniturile la clasa “zero”?. Pe timpul lui Ceausescu era obligatoriu sa-ti copilul in clasa intai. Cine nu l-a dat n-a patit nimic. Si era dictatura. Oricum, voi cere imperativ USL sa desfiinteze aceasta lege antinationala. Sper ca si voi impreuna cu mine…

 8. tiebriu spune:

  @VV
  “Moartea acestui copil este, însă, o palmă usturătoare pe obrazul societăţii româneşti care, deşi a ales ca imn Deşteaptă-te române, nu se mai trezeşte odată”.
  Este sarcina propagandei USL sa transforme acest eveniment nefericit intr-o “parghie mediatica” indreptata impotriva autoritatilor raspunzatoare care guverneaza Ro.
  De ce nu se folsesc vorbitorii USl exprimari mediatice de genul:
  “Daca populatia nu va intelege ca este ultima sansa de a inlatura raul basist-pedist natiunea se va ineca in dejectiile portocalii precum copiii din Viisoara in hazna”

 9. Filip G spune:

  @un liberal optimist ,
  Ce am aflat eu prin sat e asa:
  -Daca ai ajutor social si nu inscrii copilul in clasa zero,il poti pierde.
  -Alocatia copilului poate fi suspendata ori taiata.
  -Iar daca ai vre-o problema de rezolvat cu autoritatile vei fi mustrat ca nu cooperezi.
  Precedente recente demonstreaza ca totul e posibil.Dictatura actuala e mai perversa,se aplica in functie de individ.
  Iar starea materiala proasta a cetateanului il lasa fara replica.

 10. un liberal optimist spune:

  @Filip G.,
  Am inteles! Nenorocitii astia isi mentin o lege idioata profitand de precaritatea materiala a familiilor. Asta inseamna ca cine e pe picioarele lui si le poate baga in figurile lor de ordinari.De aceea trebuie sa militam pentru desfiintarea acestei legi idioate. Mai ales ca in materie de curriculum national suntem inca in faza traducerii manualelor finlandeze!

 11. Domnule senator, nu participati la experimentul de la RealitateaTv? Toata floarea cea vestita din politica se perinda pe acolo. :)

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Haznaua aia era o latrina putin mai mare, care nu se stie cat a costat. Problema este ca trebuie intarit controlul asupra cheltuirii banului public la toate nivelele.Ne tot plangem ca nu avem bani in conditiile in care autoritatile isi bat joc de ei.Eu as infiinta o Agentie(nu minister ca e politizat) al investitiilor, care ar trebui sa avizeze si un WC, daca e cazul! Da-o naibii de autonomie locala daca nu este in interes public. N-ati vazut ce agresiv era viceprimarul comunei?Ceva era putred acolo. Am inteles ca se vrea destituirea bietei invatatoare(si director).

 13. tiberiu spune:

  @VV
  De ce “ai fi fost” si de ce nu “poti fi” ?

 14. Dorin spune:

  Bibliotecaru spune:

  “Eu nu pot să cred că acele dale erau puse acolo de către un arhitect sau inginer. Disciplina în construcţii este un punct vital în acest caz.”

  Nici nu erau puse de un arhitect sau inginer, erau puse acolo de un “Dorel” antologic.

  Iar serviciile de disciplina in constructii judetene, parca n-am sti cu ce se ocupa… sunt acele oficine ale lu’ tanti Nuti in teritoriu.

  In plus, sunt alea care au fost “reorganizate” si comasate pe criterii stiintifice (sau stiintifico-fantastice, in amintirea unei alte Lenute specializate in industrie chixo-comica) astfel incat in momentul de fata unii cetateni din judete mai putin norocoase trebuie sa faca un drum de cateva sute de kilometri pana in judete invecinate ca sa-si rezolve treburile.

  Au treburi complicate pe cap, de unde sa aiba ei timp si pentru o nenorocita de hazna, intr-o nenorocita de comuna? Ei au aspiratii europene, ba chiar mondiale!

 15. tiberiu spune:

  @VV
  ma multumesc deocamdata cu postul de propagandist-aspirant.
  Din aceasta postura observ cu insatisfactie ca ati cam pierdut prim-planul mediatic.In plus TB cu misculatiile lui, prin demiterea operativa a guvernului Boc si investirea guvernului Ungureanu a reusit sa slabeasca presiunea cetateneasca care se infiripase, sa demobilizeze protestantii si sa genereze o oarecare simpatie pentru Ungureanu si ceilalti ministrii marioneta.Asteptam ,asteptam si nu vedem replica USL.Asa cum am mai spus asa zisul boicot parlamentar (complect gresit i se spune “greva”) este total lipsit de eficienta.Deci…?

 16. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, cred ca in privinta ” aceleiasi tinte ca tarile”..
  occidentale bogate nu aveti dreptate !! Nu este logic ca o tara in tr-un lung curs de dezvoltare, transformata intr-o colonie europeana prin tratatul de aderare, sa aiba un comportament economic cu aceleasi ” tinte” ca tarile care conduc acum destinele Europei. Germania cu o populatie de aproape patru ori mai mare ca Romania are un PIB de peste 3 trilioane de euro si noi un PIB de sub 150 de miliarde. Cum Dumnezeu sa avem, noi si Germania, aceleasi ” tinte” eonomice ?? Saracia endemica din Romania este rezultatul pseudo-capitalismului promovat de clasa politica romaneasca. Sa fie foarte clar, domnule Vosganian, starea unei natiuni este determinata de calitatea prestatiei conducatorilor acelei natii. Procentajul mare de impostori, de hahalere, interesate numai de propasire lor personala, sint cauza dezastrului economic in care se afla natiunea romana. Din nefericire, acestui dezastru ii cad victime oameni inocenti, precum fetita de la Viisoara. Nici politicienii oameni de caracter, patrioti care doresc sincer binele Romaniei, nu sint fara vina !! Toleranta in partidele politice a oportunistilor, a hahalelelor, a indivizilor fara caracter, a stat intodeauna la baza ascensiunii lor politice de acaparare a puterii in partide. Spiritul acesta primar tribal se manifesta la cele mai inalte nivele ale structurilor politice romanesti. Il protejam pe “x” desi este o jigodie dar, avem in vedere binele tribului. Inregimentarea de tip tribal este impotiva spiritului liberal. Librealismul recomanda libertatea individuala de gindire, nu inregimentarea oarba in spiritul dominant al tribului. Africa este , a fost si va fi consecinta spiritului de confruntare intertribala. Balcanismul este , de fapt, expresia aceluiasi spirit primitiv tribal. Confruntarea inter-etnica, in spirit tribal, a fost handicapul istoric prin care, Balcanii se deosebesc de restul Europei. Balcanismul este expresia reprezentativa pentru confruntarea intre etnii, avind ca rezultat, involutia tuturor partilor implicate. Din pacate, PNL a avut parte in scurta istorie de dupa 89′ de o gramada de impostori si nevolnici in conducerea partidului. Nu exista , dupa parerea mea, nici acum o cultura de inlaturare a oportunistilor din conducerea si reprezentarea partidului. Nici acum nu exista un nucleu ideologic care sa nu tolereze “derapajele ” de la doctrina liberala. Mai mult, sint tolerati indivizi care au adoptat pozitii total opuse culturii liberale, cum a fost cazul notoriu al domnilor Daianu, Melescanu,Campeanu, Stolojan etc.etc. Eu cred ca, esenta asocierii liber consimtita a unor cetateni intr-un partid, este crezul lor politic si ideologic comun !! Nu au ce cauta in conducerea si reprezentatea unui partid acei indivizi care, nu impartasesc acest crez !! Deasemeni, nu au ce cauta in partid aceia care s-au folosit de functia politica pentru a obtine avantaje materiale nemeritate. Toti aceia care fac parte din ” sistemul ticalosit” nu au ce cauta in conducerea unui partid. Pentru ca , daca nu sint inlaturati din partid, atunci ce deosebire sa inteleaga alegatorii intre noi si PDL, de exemplu ??
  Domnule Vosganian, va rog sa reflectati asupra faptului ca, numai conducatorii unei natiuni sint singurii raspunzatori de starea natiunii din care fac parte. Astazi sint raspunzatori aia de la PDL si UDMR pentru dezastrul din ultimii patru ani dar, si conducerea PNL se face vinovata de acceptarea, in formula votului uninominal, a atitor tradatori promovati de PNL care, au facut jocul politic al PDL.
  In virtutea experientei legislaturii prezente, selectionarea viitorilor candidati PNL va fi un test de maturitate a conducerii PNL ,atit la nivel centra,l cit si local, in judete.

  • @ Sorin Muncaciu

   Tintele comune se refera la conceptul de convergenta, care e central in Uniunea Europeana. Cat despre candidati, am scris un comentariu mai demult asupra riscului tradarii, ca noi sa castigam alegerile pentru altii.

 17. tiberiu spune:

  @VV
  In calitate de propagandist-aspirant si chibitz politic va rog sa-i transmiteti lui Crin un mesaj din partea mea in legatura cu “scamatoria” de ieri seara a lui TB.
  Explicatiile pe care le-au dat Crin si Ponta la “bomba” lansata de TB conform careia el deja i-a oferit lui Ponta postul de prim ministru au fost total neconvingatoare.S-a afirmat sau ca nu a fost vorba de asa ceva sau ca propunerea a fost facuta la bascalie,insa stenogramele demostreaza ca nu a fost asa.
  TB a facut acea propunere la deruta, dar daca prin absurd propunerea ar fi fost acceptata V.Ponta ar fi devenit in mod automat prizonierul lui TB si a majoritatii lui parlamentare,ceeace crea premizele distrugerii USL(visul “umed” al lui TB).Propunerea “otravita”a lui TB a fost adresata asadar nu USL-ului ca formatiune politica, ci lui V.Ponta personal tocmai pentru a lichida USL,in timp ce Ponta ar fi fost lichidat politic odata intrat in serviciul personal al lui TB si controlat de majoritatea artificiala din parlament.PSD ramasi fara “capetenia”-tradatoare Ponta ar fi intrat si ei intr-o criza profunda.
  Raspunsul corect la noua intoxicare marca TB este deci cu totul diferit :propunerea lui TB a fost extrem de serioasa dar si extrem de nociva pentru opozitie si deci de aceea inacceptabila.

  • @ tiberiu

   Stenogramele nu cuprind toate nuantele. Apoi, cum sa propui un prim ministru despre care spui ca nu l-ai propune nici in ruptul capului daca ar castiga alegerile?

 18. tiberiu spune:

  @VV
  Ideea lui TB nu era absurda .Asa cum am aratat TB i-a facut lui Ponta acea “propunere rusinoasa” ca sa sparga USL,sa-l ia pe Ponta ca servitor si sa submineze PSD care si-ar fi pierdut astfel presedintele trecut in tabara basista.Evident nici el nu credea ca cei din USL sunt atat de fraieri ,dar iata ca partial jocul lui i-a reusit acestia facandu-se public de ras.
  Problema este ca nici Antonescu si nici Ponta nu au explicat clar de ce nu au dat curs propunerii,pentru ca ei insisi nu au inteles clar jocul lui TB. Sa afirme insa ca nici macar nu le-a fost facuta o asemenea propunere ridica serioase semne de intrebare privind seriozitatea lor(Baiatul meu sustine ca sefii opozitiei sunt “blat” cu TB !).
  Insist sa-i transmiteti lui Crin mesajul meu,chiar o explicatie tardiva logica este preferabila actualei situatii cand toti trei sefi USL au cazut de “fazani”.

 19. @ aurel ian

  Asadar, banii au fost dati de guvernul liberal, iar de atunci cei care au eliberat autorizatia de functionare nu au vazut ca reparatiile nu s-au facut. O fi avand si directoarea vina ei, dar cine i-a dat voie sa functioneze asa? Oricum, apreciez faptul ca partidul de informeaza cu exactitate cum sa faci sa-i iei apararea.

 20. @ Aurel ian

  Nu mai inventa. N-am cerut nimănui sa aducă elogii PNL.