Liberalism, extremă urgenţă. E nevoie de un program coerent de relansare economică

Euforia primelor zile ale noii guvernări se risipeşte. Anul economic se dovedeşte unul dificil, iar auspiciile nu par favorabile. Spre deosebire de guvernele anterioare, noul Guvern nu mai poate să cânte partitura austerităţii, ci doar a cumpătării. Ceea ce înseamnă că nu poate abandona tema justiţiei sociale, dar nici nu o poate flutura drept unic slogan.

 

Comisia Europeană reduce, pentru a treia oară, prognoza de creştere pentru anul 2012. Unii analişti consideră, chiar, că sporul de PIB nu va depăşi 1%. Aceasta înseamnă, faţă de nivelele aprobate de venituri bugetare, o contracţie de peste jumătate de miliard de euro. Adică exact cât ne permite FMI, prin majorarea deficitului bugetar. Cu alte cuvinte, pentru creşterile de salarii şi înapoierea drepturilor pensionarilor îngăduinţa FMI s-ar putea să nu fie de ajuns şi va trebui să procedăm la reajustări bugetare.

 

Cursul de schimb, fără a o lua razna, creează îngrijorări. De la începutul anului avem o depreciere externă de aproape 3%. Aceasta înseamnă, numai pe  datoria publică,  o cheltuială suplimentară de câteva zeci de milioane de euro la buget. Nu mai vorbim de impactul asupra deficitului comercial. Deja, faţă de anul 2011, primele luni arată o deteriorare a deficitului de cont curent, având drept cauză şi tendinţele deficitului comercial.

Imprumuturile riscă să se scumpească, în condiţiile în care costurile la care se asigură obligaţiunile suverane împotriva riscului de faliment au crescut în ultimele săptămâni cu cca 12% (e drept, pe o tendinţă europeană).

 

E nevoie, rapid, de un program de relansare economică, altminteri ţintele privind justiţia socială şi cele privind reducerea, pe termen mediu, a impozitării vor fi cu dificultate corelate cu obiectivul consolidării fiscale.

54 Responses to “Liberalism, extremă urgenţă. E nevoie de un program coerent de relansare economică”

 1. Corina spune:

  @VV
  Un prim semnal pozitiv tot exista: prietenii care aveau proiecte pe fonduri europene tinute la sertar de teama spagilor au inceput sa le depuna.
  Principalul meu repros la adresa politicienilor (inclusiv liberali) este lipsa de subtilitate. Isi inchipuie ca iau o masura de reducere a taxei x si toate lucrurile se rezolva. Sunt mii de lucruri relativ mici care intreprinse dau un rezultat cumulat apreciabil. Eu pot sa va spun un set de masuri care sa genereze o piata de 1 mld. EUR/an si peste 15.000 de locuri de munca. Daca se mai gasesc inca 9 insi cu idei constructive, se fac 150.000 locuri de munca.
  Ca angajator, va pot spune ca taxele pe salarii sunt mari, dar fiind aceleasi pentru toti angajatorii devin o constanta a pietei. Sunt grave arieratele statului care blocheaza economia in lant, justitia cere nu functioneaza, distorsionarea accesului la piata. Sunt piete enorme care pot fi deschise doar printr-un set de reglementari cu cap si coada.

 2. Corina spune:

  PS In timp ce rafinariile din Orientul Mijlociu, construite candva de romani, alearga disperate dupa piese de schimb, proprietarul Aversa, statul roman, se chinuie sa lichideze fabrica bucata cu bucata, dupa 2 ani de reorganizare esuata. Oare valorificam toate oportunitatile?

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, sunteţi în faţa acelui “acum ori niciodată”. Repet ca şi alţii pe acest blog, sunteţi în situaţia de a intra în istorie cu măsuri care pot ridica economia românească si o pot lansa. Toţi aşteptăm semnalul ieşirii din depresia economică în care ne-au scufundat pedelacii băsescieni, dar numai cu un set de măsuri bine ţintite şi bine argumentate putem să reuşim. Sunt convins că oamenii sunt de acord să facă eforturi dacă vor vedea că cei aleşi sunt corecţi şi morali. Asta aşteptăm de la conducători, o renaştere economică pe fondul unei renaşteri morale. Foarte bine ţintit este controlul la Poşta română, care ar trebui să se lase cu ţepe în Piaţa Victoriei (vorba unui politician ratat). Dacă faceţi acelaşi lucru şi în alte locuri asemănătoare, cum ar fi CFR, alegerile următoare vor fi floare la ureche. Dacă nu, invers.

 4. florin spune:

  ref la relansare economca, un fapt e sigur ca fosta guvernare a omorat micul intreprinzator prin masura aceea odioasa forfetara, mutand in somaj o parte din angajati, limitand consumul, reducand platile catre stat; o masura salutara ar fi reducerea cat mai mult a birocratiei din administratia locala, fisc,admin fin etc; iaar aici o masura chiar libarala, aici cu referire la asociatiile fam, pfa-uri etc, ar fi eliminarea obligativitatii de raportare trimestriala a tva-ului, dat fiind faptul ca este de notorietate ca un meserias nu va da niciodata un tun prin cererea de rambursare tva; totodata ar fi minunat daca la achizitionarea de bunuri si modernizari aduse sediului social, cum ar fi cumpararea de mobila, echipamente si amenajarile de tipul anvelopare locuinta, aar putea beneficia de reducere din quantumul impozabil; in rest sa ne ajute Dumnezeu si speram sa nu ne dezamagiti; avem sperante in dvs (usl).

 5. cris spune:

  @ VV

  Imi place ideea de cumpatare in loc de austeritate (si de prudenta).

  Cum o percep: Vine de la computare – orgine comuna pentru…computer, si ma intreb in ce masura legat de cumpana (nu in sensul de rascruce ci de balanta (fintina cu cumpana), deci ideea de calcul si echilibru. Spre comparatie, austeritatea este un exces…in minus, ca sa ne jucam cu vorbele.

  Si mai interesant, com-putare, putare este acea taiere a copacilor toamna tirziu ori primavara devreme, taiatul de uscaturi care face ca un pom sa-si dea masura rodului. ( cu discernamint – ca tot ii place ideea de discernamint si lui Mihai-, si in scopul cresterii nu anihilarii). Hai sa zicem asa, cumpatarea este ca acel curatat al copacilor care se face cu masura, limitat la uscaturi, cu anume stiinta, si pentru a expune ramurile care pot creste la aer si lumina ( gradinarul m-a invatat sa-mi tund marul cumva in cascada, in asa fel incit ramurile de sus sa nu le umbreasca pe cele de jos ci fiecare ramura, si cele mai de jos, sa aiba soare si aer ca sa rodeasca). Urmind comparatia, austeritatea (austeritas – duritate, cruzime) este taiatul copacului pina in trunchi, de nu mai creste nimic din el, doar lastaris si suferinta, iar prudenta (circum-spectia, a te uita roata) e sa asezi si un zid in jurul bietului trunchi macelarit, sa-l pui la umbra. In final, sa le pun impreuna: echilibru, curaj, discernamint, crestere. Suna bine….

 6. tiberiu spune:

  @VV
  Spre liberalism cu toata viteza inainte !
  O mica intrebare insa :cine va “semnaliza” in directia liberala in noul guvern ?

 7. emi spune:

  Opt-uz e asa de opt-uscat ca nici pe pluta nu vrea. Trebuie lovit ca sa-l poti salva de la inec dar teama mi-e ca dupa, il da in judecata pe salvamar pentru ca i-a facut buba si pentru ca asa a gasit mintea lui oportunitatea sa-si umple buzunarele. Exact ca sarpele incalzit la san. Daca va continua sa dea din maini si din picioare ca apucatul, e posibil sa ramana singur in apa involburata sau impreuna cu cei care nu au habar sa inoate.

 8. cris spune:

  @ emi

  spune-i lui tiberiu, ca el e cu mizericordia. (si il iubim exact pentru asta – daca pun smiley la altele, probabil ca trebuie sa si pun un “vorbesc serios” la asta).Pe linga mizericordie trebuie si discernamint, nu poti ajuta pe cel care nu doreste asa ceva, si parte din toleranta este, pe cit de dur suna, sa-l lasi pe acela sa faca ce doreste, in spatiul lui, chiar daca aceasta inseamna inec.

 9. aurel ian spune:

  @ cris
  Sunt profund mâhnit de aversiunea pe care o nutriţi faţă de mine, cu atât mai mult cu cât aţi intuit corect încă de la început că, personal, nu am absolut nimic cu dvs. – pârdalnica asta de slujbă mă obligă să scriu aceste mărşăvii. Dar având în vedere profesiunea dvs., cât şi specializarea în geriatrie, mi-au dat lacrimile când am văzut că aţi ajuns să-mi doriţi moartea prin înec.
  În speranţa că acestea vor fi de natură să lămurească situaţia ingrată în care mă aflu vă rog, stimată d-ră doctor, să agreaţi expresia sentimentelor mele cele mai alese.

 10. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @Corina stie ce spune. Asa si trebuie sa se intample. Sunt declaratii politice toata ziua menite sa dea incredere. Pana ce toate aceste bune intentii nu se intampla pana la ultimul om batjocrit de haita basesciana in ultimii trei ani jumate, nimeni nu scoate banul de la ciorap sa investeasca in economie. Ca liberal, economist si om politic stiti la ce ma refer!

 11. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Bine ai revenit. Să ştii că eu am avut ceva semnale pozitive săptămâna asta, m-au sunat nişte clienţi din Austria de care nu mai auzisem nimic în ultimii 2 ani, de înspăimântaţi ce erau de prostia guvernării băsebok.

 12. Aya spune:

  CONEXIUNEA MONICA MACOVEI- TRAIAN BASESCU- MARE CRIMINALITATE TRANSFRONTALIERA ORGANIZATA

  ( TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT; continuare)

  Relatia Monica Macovei – Traian Basescu (conex, si Traian Basescu- Viktor Bout) in materie de mare criminalitate organizata (trafic armament- tigari) este idelungata si complexa.
  Pe scurt, aceasta relatie cuprinde- printre altele:
  - acoperirea juridica asigurata de Monica Macovei, in operatiuni de mare criminalitate desfasurate de anumite firme (si de catre indivizi implicati in marea criminalitate);
  - implicarea Monicai Macovei in exercitarea de presiuni pentru exonerarea de raspundere a celor implicati in marea criminalitate organizata (atat presiuni ale “societatii civile”, via APADOR CH cat si, incapand cu 2005, in calitate de ministru al Justitiei, pozitie in care a colaborat direct cu Traian Basescu in incercarea de a sterge urmelor unor infractiuni de mare criminalitate organizata- cu precadere legate de traficul armament- tigari).

  Urmeaza, prezentate pe scurt, cateva “puncte” ale colaborarii Monicai Macovei- cu implicarea directa a lui Traian Basescu- in operatiuni de mare criminalitate organizata.

  1. Tigareta II.
  Operatiune tipica de mare criminalitate organizata, constand in trafic tigari- armament desfasurat pe Otopeni miliar (16/17 aprilie 1998) prin asocierea infractionala a “varfurilor” Traian Basescu (care a asigurat securitatea operatiunii la Bucuresti) si Viktor Bout (traficant de arme, vechi colaborator cu Traian Basescu) care a asigurat transportul efectiv al armamentului catre zone de conflict.
  Din incarcatura de tigari, echivalentul a 25% ajuns la firma GIPP a generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- avand sediul, in epoca, in strada Turbinei nr. 23 (cartier Floreasca).

  GIPP se afla un relatii privind traficul si comercializarea ilicita de marfuri (inclusiv tigari) cu firma Business Woman, a carei avocata era Monica Macovei.
  Asociati in firma Business Woman erau Jamal Al Atm si generalul Nicolae Florica (fost sef al Garzii Financiare).

  Monica Macovei s-a ocupat de acoperirea juridica a actiunilor de mare criminalitate organizata desfasurata (SI!) de aceste firme (Business Wiman si GIPP)- sau implicand colaborarea lor in astfel de operatiuni ori a actionarilor si “colateralilor”.

  Multe dintre actiunile de acoperire a infractiunilor de catre Monica Macovei se leaga de personaje implicate in Tigareta II- si de colaboratori ai acestora intru infractiuni ulterioare, legate de trafic de armament, tigari- armament.

  2. Acoperire juridica a marii criminalitati organizate de catre Monica Macovei:
  a. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament si tigari desfasurat de fratii Gadban- aflati in legatura cu Frontul National de eliberare a Palestinei. Tigarile erau introduse in Romania cu colaborarea infractionala a lui Gheorghe Florica. De contrafacerea juridica a actelor si a operatiunilor se ocupa Monica Macovei.
  Operatiunile de mare infractionalitate transfrontaliera desfasurate de fratii Gadban, cu implicarea lui Gheorghe Florica- si beneficiind de asistenta Monicai Macovei- au fost protejate si de Virgil Magureanu si colaboratorii sai (Business Woman era o firma acoperita a SRI): Traian Basescu asigura protectia desfasurarii traficului de armament,.

  b. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament- tigari desfasurat prin “agentul” Khalil Kassan (in beneficial Frontului National de Eliberare a Palestinei si organizatiei Al Fatah) cu implicarea generalului Gheorghe Florica si cu sprijinul lui Alexandru Bunea- un apropiat si om de legatura al lui Traian Basescu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor (cand TB era ministru).

  c. In decembrie 1999, cu sprijinul direct al lui Traian Basescu- minsitru al Transporturilor, in epoca- fostul ofiter al servicilor armatei, Cornel Purcarea ,punea bazele unui amplu trafic de armament si substante explozive prin firma ROMAGRO CEREAL SRL- asociat principal fiind Bilal Wehbe. In afacere a participat si cel care, la sfarsitul anilor 1990 si in prima parte a anilor 2000, a fost unul dintre principalii furnizori de arme (prin operatiuni de criminalitate organizata transfrontaliera) ai miscarii Hezbollah si ai UNITA- numele lui este Bakri Imad Abdul Reda (un apropiat al lui Cornel Purcarea).

  In aprilie 1998, Cornel Purcarea si Bilal Wehbe au fost implicati in “Tigareta II”, in stransa relatie cu Jamal Al Atm, asociat cu generalul Gheorghe Florica in firma Business Woman- avand-o ca avocat pe Monica Macovei.

  Dupa izbucnirea scandalului Tigareta II, in 1998, Jamal Al Atm a “fugit” (a se citi, a fost scos) din Romania si, pe de alta parte, prin protectia lui Traian Basescu si a serviciilor au fost tinuti “departe de justitie” unii dintre cei implicate in traficul transfrontalier tigari- armament. Este vorba, in primul rand, de Cornel Purcarea si Bilal Wehbe.
  Generalul Gheorghe Florica, implicat in mari operatiuni de criminalitate transfrontaliera prin mai multe firme (nu doar Business Woman dar si, de exemplu, prin SC Romolt Imex SRL) care au operat, in mare parte, contrabanda tigari- armament atat pe Otopeni militar cat si in porturile romanesti, a fost un “capat de fir” care, odata derulat, ar fi putut duce la cei implicati la nivel inalt in astfel de operatiuni.
  Din ratiuni a caror detaliere este inutila, anchetele s-au desfasurat nu doar incet, dar si conducand catre drumuri infundate.

  Unicul care “nu a putut fi facut scapat total” a fost, totusi, Gheorghe Florica. Arestat initial in mai 1999, a fost eliberat dupa aproximativ doua luni, in urma unor puternice presiuni politice. Cei cu memorie buna isi vor fi amintind comunicatul ridicol prin care Parchetul militar “isi recunostea vina” – ceea ce, ulterior, l-a ajutat pe Gheorghe Florica sa castige niste bani de la statul roman, pe motiv ca ar fi fost arestat fara temei!

  In timpul guvernarii Adrian Nastase – in 2003, mai exact- Gheorghe Florica a fost condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in urma cercetarii implicarii sale in diferite cauze, traficul cu tigari (tigari = “precursor” armament) avand cea mai mare greutate. Unul dintre dosare chiar viza contrabanda de proportii cu tigari prin portul Constanta si aeroportul militar Otopeni.

  Monica Macovei s-a implicat activ in sustinerea si disculparea lui Gheroghe Florica (lucru de asteptat, intrucat ea insasi era implicata in marea criminalitate organizata transfrontaliera) – initial (mai exact, pana la sfarsitul anului 2004) in calitatea sa de “varf” al APADOR CH.

  Incercarile Monicai Macovei de a folosi societatea civila, la inalt nivel, pentru acoperirea marii criminalitati transfrontaliere o descalifica uman si professional si o recomanda ca fiind o adepta a infractionalitatii.

  Odata cu instalarea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, cu sprijinul direct, nemijlocit al lui Traian Basescu (chestiune fireasca intrucat erau vechi colaboratori in materie de mare criminalitate organizata) soarta lui Gheorghe Florica s-a schimbat radical.
  Cu Gheorghe Florica s-a intamplat un fapt unic in Romania.
  In ianuarie 2005, imediat dupa instalarea Manicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, autoritatile romane au incheiat “un acord” cu Gheorghe Florica, angajandu-se sa-i plateasca 19.794 euro (10000 euro daune, considerand ca “9794 euro acopereau cheltuielile de judecata”) pentru “arestarea ilegala din 1999”.
  Gheorghe Florica renunta astfel, la procesul intentat statului roman la CEDO- iar CEDO radia, de rolul sau, dosarul deschis impotriva Romaniei.

  Tot atunci, Monica Macovei a sprijinit repunerea generalului Dan Voinea in functie, la sectia Parchetelor Militare, pentru a avea siguranta ca nici unul dintre cei care desfasurasera operatiuni de mare criminalitate transfrontaliera (tigari- armament) – in care era ea insasi implicata puternic- nu va fi anchetat, judecat, condamnat.
  (Pentru a preveni orice intrebare fara sens, de tipul “de ce l-a repus pe Dan Voinea in functie cata vreme in timpul fostului sau mandat fusese retinut Gheorghe Florica timp de doua luni?” precizez anticipat: pentru ca Dan Voinea avea vulnerabilitati si raspundea la toate comenzile).

  IMPORTANT:
  In zilele urmatoare voi aborda, separat si in detaliu, relatia (privind implicarea in marea criminalitate) intre Monica Macovei si firma GIPP- apartinand, formal, generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- la sediul careia (in epoca, in strada Turbinei nr. 21, cartierul Floreasca) au fost aduse si descarcate, in noaptea 16/17 aprilie 1998, cele 750 baxuri cu tigari, “constatate lipsa” in Operatiunea “Tigareta II”.
  Voi revela si relatia care se stabileste intre GIPP- Monica Macovei- Traian Basescu- trafic de armament- Viktor Bout.

 13. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI,
  Ieri seara, de vorba cu un prieten avocat pe care nu l-am mai intalnit de vreo trei ani, am avut confirmarea pentru ce tot incerc sa va spun de cativa ani buni. Romania a ajuns in starea mizerabila in care suntem doar din cauza grupului infractional organizat de basescu. Noul guvern trebuie sa pedepseasca exemplar toata gasca asta ordinara care a oprit Romania de la cursul ei firesc. Imi povestea despre excelenta motivatie judiciara care au adus-o pe Iulia…din Ucraina in puscarie. Si atentie, fata asta draguta n-a chinuit mandrul popor ucrainian, cum a chinuit basescu blegul asta de popor roman. Va mai dura ceva timp pana cand oamenii isi vor scoate banii sa inceapa sa investeasca. Desi, ma amuz cand vine Doamna Campeanu si spune ca banii retinuti pensionarilor cu pensie de peste 1000 lei, vor fi impozitati cu 16%(cuuum?deci o pensie a fost impozitata ilegal, iar banii returnati trebuie sa fie impozitati inca o data!?). Sau, tot doamna Campeanu:”sumele de returnat nu se aplica si mostenitorilor”. Va vine sa credeti ce prostii spune doamna asta?
  Sau taxa pe fast food si bere, sau tot felul de taxe de solidaridate, Robin Hood..
  Eu zic ca fetele astea si baietii astia care formeaza guvernul par a fi treziti din betzie cam de-o juma’ de ora. Doamne pazeste-ne.

 14. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Aşa e – cred că nimeni nu s-a aşteptat la sprintul năucitor al dezertorilor din ultima săptămână dinaintea moţiunii. În plus, e mult mai greu decât s-o iei de la zero, ca Tăriceanu, acum se pleacă la drum cu un handicap teribil. Şi, mai ales, au fost lăsaţi pe banca de rezerve câţiva “super-grei”, care ar fi explicat mult mai coerent planul de ieşire din marasm, chiar dacă n-ar fi putut face mai mult în 10-12 zile.

 15. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @all,
  Tot il aud pe Cezar Preda-un nimeni in drum-dandu-si cu parerea despre politichia romaneasca. Pai baiatului asta care a supt pe la toate partidele si toate miscarile, care n-a castigat in viata lui un mandat(ala de europarlamentar nu se pune ca a fost pe lista, si din pozitia de consilier al basescului) ar trebui sa i se cerceteze dosarul stiintific mai intai. Pentru ca din cate mai stiu si eu toti tinerii “democrati de viitor” din jurul Presedintelui Constantinescu si al consilierului sau ,Doamna Zoe Petre, si-au castigat “demnitatile universitare” cam la Oha. N-ar trebui careva sa le cerceteze doctoratele, lucrarile stiintifice, examenele de grad universitar?
  Voua vi se par ca unii ca Cezar Preda, Cioroianu, MRU si nu mai stiu cati asa zisi intelectuali tinerei ( din jurul Universitatii Bucuresti si CDR), chiar au tinuta de intelectuali? eu m-am cam saturat de idioti de astia care sa-mi strice odihna de dupa amiaza si spritzul de seara.

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @all,
  Rectific:nu Cezar, doar Cristian. Dar tot un drac din pdv politic. Din punctul meu de vedere Cezar e mai valoros decat Cristian. Pentru ca Cezar este un inginer cinstit, care a absolvit o Politehnica dura de dinaintea Revolutiei, a si practicat meseria de inginer intr-o intreprindere comunista din Buzau, a crezut ca face si el o afacere din politica, a gresit partidul si in rest.. treaba lui. Pe cand toti handicapatii astia de dupa Revolutie care si-au facut studiile la Oha cred ca ar trebui trimisi la groapa de furnici. Abia astept o reforma in invatamantul universitar…
  Sa vad cine naiba ii angajeaza daca raman someri..

 17. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Bine ai revenit.In lipsa ta eu am fost “optimistul de serviciu”. Acum eliberez postul de “optimist”. Am totusi o problema m-am cam “molipsit” de optimism intre timp si mi-e frica sa nu raman cu “optimism cronic netratabil”.Ai cumva o sugestie terapeutica, dar ceva naturist ?

 18. tudor spune:

  Foarte buna distinctia dintre austeritate si cumpatare, din pacate ii scapa distinsului nostru coleg @aiurel ian, asa ca voi incerca sa i explic eu, mai pe intelesul lui:

  @aiurel ian
  gelule visane, hai sa ti explic cum sta chestia cu austeritatea si cumpatarea:

  AUSTERITATE = tai pensii si salarii si faci un patinoar cu 12 mil euro

  CUMPATARE = in loc sa faci un patinoar cu 12 milioane de euro la care lucreaza 100 de oameni, faci doua patinoare cu 8 mil, la care lucreaza 200 de oameni:
  - te alegi cu un patinoar in plus;
  - primesc salarii 100 de oameni, in loc de somaj, adica oamenii astia platesc taxe la buget si de restul de bani isi hranesc si si imbraca copiii, isi achita facturile, isi platesc creditele: adica platesc tva statului si tin economia in functiune;
  - ramin 4 mil euro sa platim datoriile facute de basescu

  Ai priceput ceva?

  Boule!

 19. tudor spune:

  @VV

  Cepoi asta nu inteleg ce rol are, sa aplice legea sanatatii a lui basescu?
  usl ul n avea un program pe medicina?

  ca sa nu mai spun ca in romania, a vorbi despre taxe pe mincare, care oricum e relativ foarte scumpa, si n campanie electorala, tine mai degraba de prostie decat de medicina.

  Nu inteleg de ce partidul liberal a luat ministerul muncii si nu l a lasat pesedeului, cum e si normal; in locul lui putea sa ia sanatatea sau invatamintul.
  Pare ca ministerele se distribuie in functie de oameni si nu de principii.

  Mda.

 20. tudor spune:

  @all

  imi cer scuze, am jignit specia
  bos taurus
  boul e un animal pasnic, folositor si deloc basist.

  @aiurel ian
  rectific:
  JAVRA!

 21. tudor spune:

  @un liberal optimist

  Inca o data, condoleante!

  Bine ai revenit!

 22. cris spune:

  @ tudor

  dumnealui este ceea ce este si fiecare pasare pre limba ei piere, e dreptul lui. Vorbeam despre discernamint si dreptul omului asupra propriului destin. Toata lumea stie din filme despre blue code, resuscitare. E doar o fatza a monedei.

  Exista si DNR – do not resuscitate: omul iti spune ca nu vrea acest cod, daca ii sta inima in loc si moare moare, basta, iar omul isi asuma aceasta decizie sub semnatura. (daca tu doctorul faci resuscitarea, din bunatatea inimii tale si constiinta profesionala, poti fi dat in judecata pentru vatamare).

  Exista si AMA – against medical advice: doctorul iti spune ca trebuie sa stai in spital ca mori altfel, iar tu vrei sa te duci sa maninci pizza, semnezi hirtia ca iti asumi aceasta raspundere, maninci pizza e dreptul tau

  Exista si ROT – refusal of treatment – tu spui ca acela e tratamentul indicat si omul il refuza, isi asuma raspunderea, semneaza, e treaba lui.

  Toate acestea nu sunt nimic altceva decit respectare a libertatii de decizie – spun mai jos despre ce este vorba cu aceasta libertate.

  Unora nu le convine ca le respecti aceasta libertate, incearca sa se lipeasca de tine in orice mod, inclusiv incercind sa-ti trezeasca “aversiune”, (tiberiu o numeste, pe buna dreptate, hartuire) nu concep ca sunt inexistenti pentru tine, sunt liberi pe tarlaua lor, undeva in neant, treaba lor, decizia lor. Iar aceasta incapacitate de a-si asuma deciziile, incercarea de a te face pe tine tzap ispasitor pentru scurtimile propriului caracter e deja un picut patologic.

 23. cris spune:

  Daca tot avem parte de psihanaliza manelizata, hai sa punem si ceva psihanaliza structurata, cu riscul enervarii unora. Erich Fromm, Escape from Freedom: Libertatea este cu mult mai dificila decit ne inchipuim, drept care in timp, impotriva individualizarii, adevarata libertate, au aparut mecanismele de a scapa de aceasta:

  1. Autoritarianism. Omul incearca sa scape de libertate fuzionind cu altii, devenind parte a unui sistem autoritarian, fie prin submiterea catre putere, fie prin asumarea puterii. In amindoua aceste pozitii scapi de asumarea deciziei individuale: ca supus faci ce zice altul, ca “putere” faci ceea ce “trebuie” facut.

  2. Tendinte destructive. Autoritarienii raspund existentei prin eliminarea propriei persoane din joc – daca eu nu exist cum ma poate rani cineva? sunt invincibil, sunt aparat. Destructivul spune: daca eu distrug pe cei din jurul meu, cine ma poate rani? Aici e radacina multor actiuni destructive: brutalitate, insulte, umilire, vandalism, crima, terorism. In conceptia lui Fromm este si radacina comportamentului autodestructiv, droguri, alcoolism: daca eu ma distrug pe mine insami, cine imi poate face mai mult rau decit pot eu sa-mi fac?

  3 Conformism. Autoritarienii se ascund in ierarhie. Da, dar intr-o societate democratica vorbim mai degraba de egalitate decit de ierarhie.Deci exista si aceasta scapare de individualitate si libertate: frustrarea nevoii de a alege dispare de la sine daca doar copiezi ce fac altii, Fromm il numeste comportament cameleonic, daca iei culoarea mediului si arati ca un milion de alti oameni nu mai esti singur, da, dar nu mai esti nici tu insuti, deci, din nou scapi de propria persoana.

  La domnul cu pricina vezi o baleiere continua intre primele doua tendinte, in raportul cu noi ceilalti, dar problema nu este a noastra ca nu am putea trai fara dumnealui, ci faptul ca dumnealui nu poate trai fara noi: atunci ar trebui sa fie fatza in fatza cu sine insusi asumindu-si propriile opinii si decizii fara sa transforme pe altii in cirje, presuri sub care sa-si ascunda gunoiul personal, fara posibilitatea de a organiza piese de teatru in care dumnealui sa-si exorcizeze micimile aruncindu-le pe seama altora. Iti inchipui cit de cumplit ar fi? Revenind la ce spuneam acum citeva zile: parazitismul, nu pot exista fara cei care sa le furnizeze papica, obligati sa fie cu adevarat liberi, dispar.

 24. cris spune:

  @ Mihai

  Multumesc pentru Keith Jarrett.

 25. Mihai ANDREI spune:

  @ cris
  Libertatea înseamnă asumare (mă refer la libertate în sensul înalt definit de Lordul Acton, pe care l-ai citat recent, nu la anarhie sau sociopatie.) Acest tip de asumare nu este, evident, la îndemâna tuturor. Extrapolând, dar nu foarte mult, gândeşte-te la mulţimea de lefegii de incontestabilă valoare profesională care n-au curajul să-şi ia soarta în propriile mâini. Din varii motive, le lipseşte doar o cantitate infinitezimală de curaj (încredrere în ei înşişi) pentru a o face.

 26. PAPASTRATOS spune:

  Obdervatiile dvs. sunt corecte mai ales ca, de modul cum se va gestiona tara va depinde si succesul alegerilor din toamna.
  Referitor la inapoierea drepturilor pensionarilor, personal as fi avut o alta opinie si anume:
  Celor care au pana in 70 de ani (inclusiv) le-as fi creat conturi la CEC cu sumele aferente ce li se cuvin, cu obligativitatea accesarii acestora dupa 24 de luni timp in care ar fi beneficiat de o dobanda egala cu jumatate din cea care ar fi fost acordata in mod normal.

 27. murphy spune:

  In timp ce dvs. erati in campanie o sa fiti uimit dar, pe la Bucuresti, chiar despre cumpatare se vorbea. Cica bem si mancam prea mult, mai ales bere si fast-food. Si mai sunt si necumpatatii aia de benzinari care nu se mai opresc din facut profituri. Asa ca s-a propus solutia corecta in logica liberala, adica niste taxe in plus. Deci ocupati-va linistit de campanie deoarece se ocupa Guvernul cu programul liberal. Si Florin Georgescu inca n-a iesit la rampa!

 28. tiberiu spune:

  @cris
  Aspecte de psihologie sociala mentionate pertinente. ln cazul domnului cu pricina si a faptului ca “nu poate trai fara noi” sunt cred cateva explicatii :
  1)ordinul superiorilor se executa nu se discuta(cel mai probabil)
  2)este propria ordonanta interioara de a combate o reduta antibasista deoarece:
  a) este unul din profitorii jafului institutionalizat al vechii guvernari si schimbarea ii afecteaza interesele materiale
  b) adera afectiv psihologic la tagma oprimatorilor basisti-sadisti ai natiunii

 29. emi spune:

  Pentru ca e sambata, “n-ai pe cineva?”:
  http://www.youtube.com/watch?v=ESZ4EhwKIlA

 30. tiberiu spune:

  @emi
  tocmai ca “are pe cineva” care ii da ordine .Altfel ce om normal ar continua ?

 31. Filip G spune:

  Am fost plecat o luna de zile la tara,albinutele avand prioritate dupa familie.
  Dezbateri puternice la nivel local.Duminica vizite din partea forurilor judetene.
  -Infintam o asociatie,colectam lapte,etc
  Toate doar in campania electorala,lumea le priveste scarbita.
  Iar curentul periculos apare din partea celor ce cred in iluziile lui DD
  Trebuie strategii bine gandite si realiste.Usor de pus in aplicare si eficiente.

 32. tiberiu spune:

  @aurel
  Debitezi aiureli.
  Cate “degete” are “mana de elevi” 10.000-20.000, sau mai multe ?
  Ce ar fi mai periculos dupa mintea d-tale o armata de sute de mii de soldati sau niste oseminte ?
  Mizerabila politica antinationala pedista, a derivat si din faptul ca si-a bazat supravietuirea pe UDMR,care fireste a exploatat vulnerabilitatea regimului portocaliu pentru a-si promova interesele grupului sau etnic..Astfel odiosul regim portocaliu, a girat iredentismul maghiar si a completat esecul mirobolant pe toate planurile al celei mai respingatoare guvernari de dupa 89.
  Pledezi pentro o cauza pierduta.

 33. Mihai ANDREI spune:

  @ tiberiu
  Culmea e că au început să-şi dea seama ei înşişi (maghiarii) de prostia cu învăţământul în altă limbă decât cea a statului în care trăiesc şi muncesc, mai curând şi mai concret decât politrucii de ambele etnii. Am la firmă un tânăr maghiar (cu “şcoala” făcută după revoluţie, în maghiară din clasa întâi până la a XII-a) care înţelege, evident, tot ce-i spun în română, dar nu reuşeşte să ia examenul teoretic pentru permisul de conducere – nu se încadrează în timp, altminteri ştie răspunsurile ! E adevărat că şi chestionarele respective sunt formulate cu nişte preţiozităţi “juridice” miliţieneşti, dar, totuşi, să nu pricepi în timp util întrebările …

 34. cris spune:

  @ tiberiu

  O specificare la Fromm: stai linistit ca nu dispar ei cu totul. In fapt, orice societate este un joc intre libertate si nevoia de a scapa de aceasta libertate, intilnesti toate tendintele exprimate in cele mai felurite nuante, la cele mai felurite intensitati, in cea mai fluida stare cu putinta. Stiu eu, poate ca ceea ce trebuie sa cautam este un soi de buna cumpanire, ( imi amintesc de bibliotecar spunindu-i lui itzic ca e des-cumpanit) de echilibru intre toate aceste tendinte cu toata varietatea lor, un echilibru care sa se mute din ce in ce mai mult in timp in favoarea libertatii: ca este vorba de economie si favorizarea liberului intreprinzator, ca e vorba de invatamint si reformularea lui pe notiunea de capital uman, ca e vorba de medicina sau de orice alt domeniu.

  Evident guvernul Ponta nu e cel care sa faca asa ceva, si tare as vrea sa se abtina de la incercari de tipul germana in zece zile: de cepoi ce sa mai comentez, mi-am spus parerea si cite cepe degerate dau.

  Coinicidenta: Tocmai vorbeam de Filip si albinutzele lui. Aparu Filip – ce-ti mai fac albinele prietene?

  Tiberiu, iti aduci aminte de povestea cu gradinarii de la sfirsitul Citadelei – “In aceasta dimineata si eu mi-am curatat trandafirii”?

 35. tiberiu spune:

  @Aurel
  Orice mijloc de a indeparta “ciuma pedista” antinational este legitim.
  Pledezi pentru o cauza pierduta.

 36. mimi spune:

  Domnule Vosganian,
  In link-urile de mai jos aveti doua informatii despre importanta care se acorda turismului in lume:

  http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2012/05/189651.htm

  http://www.eturbonews.com/29335/travel-and-tourism-contributes-nearly-usd2-trillion-america-gdp

  In primul link aveti anuntul Departamentului de Stat al SUA din 10 Mai 2012 cu privire la lansarea Strategiei Nationale pentru Turism. Turismul constituie una din temele de campanie ale presedintelui Obama.

  Al doilea link prezinta un studiu efectuat de Oxford Economics, in colaborare cu World Tourism and Travel Council cu privire la impctul industriei turismului asupra economiei celor doua Americi, in comparatie cu alte ramuri economice.

  Acest interes crescand pentru turism vine de la faptul ca, in conformitate cu prognozele Organizatiei Mondiale a Turismului (UNWTO) incepand cu anii 2015-2016 se va depasi cifra de 1 miliard de cetateni care, anual, vor calatori in afara granitelor.

  Este numai greseala noastra, daca, vom trata in continuare cu superficialitate acest domeniu, lipsind Romania de sansa unei dezvoltari sustenabile pe acest segment economic.

  Cu regret afirm, sansa atingerii obiectivului strategic national, media nivelului din UE in toate domeniile, nu se poate face fara atragerea in Romania a cetatenilor romani care au ocupat sau ocupa functii de management in multinationalele din strainatate.
  Ca un exemplu, consider ca ar fi normal ca, in momentul alegerii directorului de la Tarom, sa fie consultat domnul Calin Rovinescu, CEO Air Canada. Sunt convins ca dansul ne-ar putea recomanda persoana potrivita.
  http://www.aircanada.com/en/about/media/bio/index.html

  Destinul ni-l facem numai noi, iar in fruntea noastra este clasa politica…

 37. cris spune:

  @ emi, @ tiberiu

  vorbeai de nebunul si salvamarul. Ce spuneam de DNR, AMA, ROT – rezolva tocmai asemenea problema, ai dreptul sa faci ce vrei dar trebuie sa-ti asumi si raspunderea daca faci dupa cum te duce neuronul acela care nu e liber ci doar razlet.

  Ca tot e weekend si se vorbeste de unguri. Cred e un zgindarit intr-adins – ca sa nu ai grija de lucruri mai importante se trezesc niste smuciti si niste asmutiti sa mai tulbure apele nitel in Romania, ca parca nu era destul: nu e marea destul de agitata hai sa mai facem si furtuni in lighenase. Hai sa mai aruncam o pisica moarta ca poate tace toata lumea cind vine vorba de discutii importante si se cearta pe biata pisica.

  Tocmai am citit in Cotidianul despre Huniadi Cantores si am cautat sa vad cine sunt si ce cinta. Incintatori oamenii.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZAVelhJkb90&feature=relmfu

 38. cris spune:

  Daca te uiti la compozitia grupului e si mai dragut. Cred ca oamenii normali la minte isi vad de ale lor, iar des-cumpanitii zbiara: un pic de sobrietate ce Dumnezeu, ca zau nu suntem la gradinita sa ne jucam de-a pisica moarta la popa la poarta. Sa auzi pedelistii strofocindu-se pe nu stiu care iredentist acum, dupa ce au tacut milc atunci cind le-a convenit sprijinul udmr ba au si facut orice sa le promoveze interesele, dovedeste ca tupeul e doar o absenta a bunului simt, ar trebui considerata un handicap si nu dovada vreunei forte paranormale.

  http://www.huniadicantores.ro/about.php?lang=en

 39. tiberiu spune:

  @cris
  Pentru mine “Citadela” este opera literara suprema,fara egal, sublimul filozofiei si poeziei.Mi-a schimbat radical viata, modul de gandire si de a intelege lumea.Fiecare fraza a acestei carti ascunde o comoara de intelepciune de viata.Pasajul care m-a socat si care mi-a dat impulsul sa aprofundez cartea asta ciudata(am fost scandalizat ca era numit “roman” !!!)a fost urmatoarea :
  “Nedrept cel ce spunea despre minuscula sa casa:o construiesc ca sa-i cuprinda pe toti prietenii mei adevarati.
  Dar ce isi inchipuie el despre oameni?!Eu daca as vrea sa-mi construiesc casa pentru adevaratii prieteni ,n-as putea s-o cladesc destul de mare,caci nu cunosc pe nimeni in lume care sa nu-mi fie macar in parte prieten,fie partea aceasta cat de mica,de trecatoare .Si chiar din cel pe care il condamn la moarte as alege un prieten daca oameni ar putea fi impartiti.Chiar si pe cel care mi-ar taia capul daca i-ar sta in putinta. Sa nu crezi ca este vorba de induiosare facila,sau de indulgenta,sau de dorinta,sau de simpatie vulgara caci eu raman rigid,inflexibil si tacut.Dar e numeros pritenul meu risipit si mi-ar umple casa daca l-as invata sa mearga”
  Ceeace numeai “mizericordie” este din punctul meu de vedere
  ” exuperysm”.Trebuie insa sa fim f. atenti cu basistii,e bine cred sa avem fata de ei si putina empatie, dar una dura si intransigenta, fara sa fim luati de fraieri.

 40. tiberiu spune:

  @aurel
  Ti-am spus ca vorbesti aiurea.Despre ce vorbesti? Uiti ca acesta este pe un blog liberal? Noi toti cei de pe acest blog pledam pentru o economie de piata moderna, bazata pe initiativa, creativitate si productivitate.Noi respingem clientelismul de stat corupt, depravat, incompetent, delicvent,antinational generat de guvernarea oranjgutanilor pedisti-basisti. Ati generat inapoiere,primitivism si coruptie dupa chipul si asemanarea lui base si a celor ca el care au citit in viata doar doua carti (una e abecedarul).
  Te-am rugat de nenumarate ori sa ne scutesti de opinile d-tale. Toti te-au rugat sa ne dai pace. Ce vrei de la noi ? Vrei sa ne agasezi cu orice pret ? OK daca iti imaginezi ca asta va serveste interesele, dar iti spun ca in modul asta lumea va uraste din ce in ce mai mult.
  Asa cum gasca portocalie s-a cramponat de putere, asa d-ta incerci sa-ti impui prezenta nedorita.
  E lipsa crasa de bun simt,dar o sa-mi spui ca pedistii nu cunosc notiunea asta.

 41. cris spune:

  @ Tiberiu

  Sabato vorbeste despre cartea – sticla cu mesaj aruncata pe mare: va ajunge cindva, cumva in miinile cuiva. Cu Citadela se intimpla un lucru interesant: oriunde ai fi, naufragiat pe o insula ori alta a vietii, cumva ea te cauta si te afla. Ii pun alaturi de St Exupery pe Gibran, cartea unui canadian, Placide Gaboury – Un Torrent de Silence si cartile lui Jung.

  Auzi, ce sa-i recomandam lui aiurel, Gog al lui Papini sau On disobedience al lui Fromm? Stii ce era interesant cu itzic, citea domnule, mitocaneste si nebun, in felul lui, dar incerca sa tina pasul, googleian sau nu, si nu oricum ci spunind propriile pareri despre ce citea. O atitudine nu doar pseudo-docta ci si autosuficienta in nulitatea sa e insa statuta si plictisitoare.

  Uite, aiurel, hai te rog, citeste Gog, e in librarii, nici nu costa mult, poate ne luminezi si pe noi cu parerea ta despre ce ai citit. E o alta carte a unui spaniol, Ruiz Zaffon – Umbra Vintului, cu o idee interesanta, ca in fiecare biblioteca exista o carte pentru tine, una uitata care te asteapta – o fi Gog, o fi alta, dar si pe tine te asteapta undeva o carte. Ce zici, hai, macar din ambitie, ca sa ai cum sa ne dai peste nas cu o carte…..

  Revenind, tiberiu

  Nu stiu de ce imi vine in minte o spusa a lui Fromm:

  “The fact that millions of people share the same vices does not make these vices virtues, the fact that they share so many errors does not make the errors to be truths, and the fact that millions of people share the same forms of mental pathology does not make these people sane.”

 42. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, beleaua mare este ca toti tampitii isi iau licentele, masteratele, doctoratele si titlurile universitare aiurea in tramvai. Ele, saracele titluri stiintifice nu folosesc la nimic decat la a se face de ras ,atat detinatorul cat si fraerul de sef care il numeste intr-o functie publica. Functie publica ce n-are absolut nicio legatura cu titlturile stiitifice ale persoanei respective. Detinatorul unei functii publice trebuie obligatoriu sa aiba in spate o bogata experienta in domeniu ca de la soldat la capitan…general. Cine vrea titluri stiintifice sa pofteasca la catedra sau in cercetare.
  Acum, recunosc ca si eu am cazut cu multi ani in urma in capcana colectarii titlurilor stiintifice(desi chiar nu doream sa ma dedic profesoratului si cercetarii) dar la vremea aceea chiar aveam ceva de spus in acel domeniu. Si multe din acele idei chiar se regasesc la diverse trepte departamentale. Insa pe cartea mea de vizita nu o sa vedeti ceva incepand cu dr. ing…..Nici macar in CV.
  Ca veni vorba de fraerul care numeste. Ma gandeam, evident la Victoras. Totusi, pana la urma tot a nimerit-o:un profesor de preuniversitar pe functie de ministru.

 43. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, deocamdata IMF-ul, stapinul nostru, a dat guvernului Ponta relaxarea temporara a latului, bineinteles ca nici astia nu sint timpiti si inteleg sa ajute ” temporar” coalitia care va cistiga parlamentarele si, care va instala majoritatea pentru urmatorii 4 ani. Dupa parlamentare insa vor veni cu pretentii de “dijma”! Spre disperarea PDL-ului care se vede tradat de IMF , plata banilor taiati de Boc va fi suficienta pentru cistigarea parlamentarelor. Problema pe care dumneavoastra o ridicati este relansarea economiei in extrema urgenta pe termen scurt si , daca se poate lung. Daca asta este intentia USL, atunci va trebui sa-mi spuneti , pentru un ” liberalism de urgenta” , cit de departe poate merge un plan rapid si mai ales care este intervalul de timp despre care vorbim ??
  Este posibil pentru inceput sa fie posibila executia unui program scurt liberal a la Erhard, bineinteles daca PSD-ul inghite o galusca pur liberala. Daca nu inghite , un compromis de tipul : fortarea cresterii cererii interne concomitent cu fortarea productiei interne si, mult mai tirziu, “redistributia de tip socialist”. In concluzie , domnule Vosganian cit de departe si in ce “time frame” doriti un program rapid cu canse de scuces ???

  • @ Sorin Muncaciu

   In privinta relansarii nu exista program pe termen scurt doar. Exista , insa, masuri urgente. Noi am luat in toamna lui 2008 cateva astfel de masuri. Guvernul Boc le-a anulat pe toate, Efectul s-a vazut.

 44. emi spune:

  @VarujanVosganian
  Laura Codruta Covesi, DEMISIA! Asta nu-i fals si uz de fals?
  Roberta Anastase, DEMISIA! Si inapoi la clasa intai!
  Traian Basescu, DEMISIA! Si pentru ca pe astea tu le-ai numit!

 45. emi spune:

  @Tiberiu
  Superbe vorbele tatalui tau! Pe cativa de pe aici ii vad suflecandu-si manecile pentru a ajuta la construirea turnului, dar sunt si vreo doi care doar se uita dupa seminte si baga “soparle” anticipat, pentru distragerea atentiei celorlalti. Chiar crezi ca il convingi pe aiurei sa se murdareasca?

 46. emi spune:

  @cris
  Ii trebuie o gaura prin care sa citeasca. Si la 16 ani vedea bine dar acum nu stiu daca mai poate citi prin gauri…

 47. emi spune:

  @aiurei
  Cum sa fie barbatii porci, esti nebun? Poircii sunt comestibili.

 48. Filip G spune:

  @cris
  Am scos prima productie,o miere aromata si gustoasa.Acum este inflorit salcamul.
  Apropos pentru clasa politica: fiind parinti incercam sa producem bani pentru a tine copii in scoli,taxele sunt mari la master chiar daca ai 10 pe linie.Locuri de munca pentru tineri nu-s.
  Asteptam un semnal in sensul acesta.
  Raman un liberal optimist cu dilemele mele:
  -Votez candidatul USL la primarie ori presedintele liberal local?
  Liberalii sunt impartiti in acest sens.
  Sper sa fie bine!

 49. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eu zic ca da. Marile problemele sunt in preuniversitar. Calitatea totmai scazuta din universitati este consecinta degradarii continue a preuniversitarului. Ca profesor stiti foarte bine acest lucru.

 50. @ all

  Alta belea:
  Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat

  Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala publica documente care demonstreaza ca lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat.

  In decembrie 2011, Laura Codruta Kovesi a sustinut la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara teza de doctorat cu titlul Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal. Laura Codruta Kovesi a fost insotita de un cortegiu de sustinatori in frunte cu George Maior, directorul SRI si Marius Iacob, procurorul general adjunct. Procurorul general al Romaniei a primit pentru aceasta lucrare calificativul magna cum laude. http://grupul.ro/wp-content/uploads/2012/05/01-Laura_Codruta_Kovesi-Viorel_Pasca.jpg

  Lucrarea Codrutei Kovesi este un plagiat incepind chiar de la prima propozitie. Prima fraza din lucrarea procurorului general este urmatoarea: „La inceputul secolului XXI, crima organizata a devenit unul dintre pericolele cele mai grave la adresa existentei, stabilitatii si continuitatii societatilor statale din cauza transformarii grupurilor infractionale primitive de tip mafiot in adevarate intreprinderi criminale, cu scopul de a se opune autoritatilor statale si de a teroriza intreaga comunitate prin exacerbarea violentei, diversificarii modurilor de operare, a diversificarii structurilor de tip criminal si comiterea de infractiuni din aproape intregul spectru al infractionalitatii”. Aceasta reproduce cuvint cu cuvint, fara sa citeze, prima fraza din studiul Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate publicat de Col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si Drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat. http://grupul.ro/wp-content/uploads/2012/05/LCK_7-Dragoman7.jpg

  Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele, lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate. Procurorul general a copiat inclusiv lucrari disponibile pe site-uri precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/ etc.

  In incercarea de a-si ascunde frauda, Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice, ca si cum ea ar fi citit lucrarile respective. In realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrarile plagiate cu tot cu note. Pentru ca ridicolul sau fie deplin, nici macar aceasta copiere nu a fost facuta cu acuratete. Fara sa citeze sursa, Laura Codruta Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje intregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu, Spalarea banilor si finantarea terorismului publicata in 2006 pe site-ul Institutului National al Magistraturii. In lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citeaza articolul Conexiunile intre terorism si criminalitate publicat in Jane’s Intelligence Review in 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscuta specialista in domeniul crimei organizate si terorismului. „Copy-paste-ul” i-a jucat aici o festa Codrutei Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, procurorul general copiaza si notele in care se facea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greseste numele autoarei, botezind-o „Tamam M.” http://grupul.ro/wp-content/uploads/2012/05/LCK_16-NL_161_1.jpg

  Lucrarea inexistentei „Tamam M.” apare inclusiv in bibliografia tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, ceea ce demonstreaza o data in plus intentia de frauda a acesteia. http://grupul.ro/wp-content/uploads/2012/05/LCK_doctorat_bibliografie_Tamam11.jpg

  Laura Codruta Kovesi a copiat inclusiv pasajele in care a subliniat faptul ca formuleaza concluzii personale. La pagina 20 din teza de doctorat, procurorul general spune: „Putem concluziona ca in era globalizarii organizatiile criminale nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-si coordoneze actiunile, pentru ca progresul tehnologic a creat posibilitatea sa-si conduca afacerile indiferent de locul unde se afla, datorita multiplelor retele de calculatoare si telecomunicatii”.

  „Concluzia” personala a Laurei Codruta Kovesi este, in realitate, copiata dintr-o alta lucrare: „In era globalizarii, organizatiile situate in afara legii nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-si coordoneze actiunile. Revolutia tehnologica a creat posibilitatea sefilor de retele sa-si conduca afacerile, indiferent de locul unde se afla. Multe dintre actiunile lor pot fi duse la indeplinire prin intermediul retelei de calculatoare si telecomunicatii.” (Amenintari la adresa securitatii si apararii nationale si colective)

  GIP si Militia Spirituala publica un tabel in care sint puse fata in fata pasaje plagiate de Laura Codruta Kovesi si textele originale. Tabelul nu reproduce decit o mica parte din textele copiate de procurorul general fara a folosi ghilimele si fara a cita sursa. Publicam, de asemenea, o parte dintre paginile tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi puse fata in fata cu paginile din lucrarile plagiate.

  Este inadmisibil ca un plagiat evident care poate fi demonstrat printr-o simpla cautare pe Internet sa nu fie descoperit de nici una dintre institutiile care ar fi trebuit sa verifice autenticitatea lucrarii, cu atit mai mult cu cit acestea detin softuri create special in acest scop.

  GIP a transmis documentele care demonstreaza plagiatul Laurei Codruta Kovesi Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si Universitatii de Vest din Timisoara. Potrivit articolelor 20, alineatul 3, articolului 50, alineatul 2 si articolului 69 alineatul 2 din Codul studiilor universitare de doctorat si potrivit articolului 170, alineatul 1 din Legea 1/2011 a educatiei nationale, titlul de doctor al Laurei Codruta Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie sa raspunda in fata legii.

  Am transmis, de asemenea, documentele care probeaza faptul ca lucrarea de doctorat a procurorului general este un plagiat Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

  Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala