Liberali şi populari

Dat fiind ca nu am participat la votul care a decis aderarea europarlamentarilor liberali la grupul PPE, vreau sa-mi spun opinia cu privire la această chestiune, cu atât mai mult cu cât pe blogul nostru ea a devenit o importantă temă de dezbatere.

Am intrat în PNL în 2003, odată cu Uniunea Forţelor de Dreapta, al cărei membru eram. Am pus încă de atunci, ca nou membru al conducerii PNL, problema aderării la PPE. Argumentele mele erau legate de apropierea ideologică dintre PNL, ca partid de dreapta, şi PPE. De altfel, încă de când se înfiinţase, Uniunea Forţelor de Dreapta, ca partid conservator, îşi manifestase intenţia aderării la grupul popularilor europeni.

Nu eram singurul, în PNL, care să împărtăşească această idee. Printre cei care, atunci, au afirmat deschis această opinie au fost Crin Antonescu şi Gheorghe Flutur. De altfel, împreună cu ei am şi avut primele contacte cu Uniunea Creştin Democrată din Germania. Împotriva iniţiativei noastre s-a exprimat Călin Tăriceanu, care, în acea vreme, ocupa o poziţie importantă în Internaţionala Liberală. Dat fiind că – împrejurările sunt cunoscute – între timp Călin Tăriceanu a ajuns preşedintele PNL, punctul său de vedere a prevalat.

Probabil că dacă atunci demersurile mele şi ale lui Crin Antonescu ar fi continuat şi PNL ar fi intrat în PPE, istoria României s-ar fi scris altfel. Este ştiut faptul că, în lipsa unei reprezentări reale a României în acest grup politic (în PPE erau PNT-cd şi UDMR) şi pe fundalul iminenţei aderării României la UE, Partidul Democrat, membru al Internaţionalei Socialiste, văzându-se marginalizat în această structură politică de către PSD, s-a hotărât peste noapte că nu mai e de stânga ci de dreapta şi a trecut la PPE. Odată cu această nouă opţiune a PD a început conflictul cu PNL ca o rivalitate pe dreapta politică, iar consecinţele le cunoaştem.

E drept că, între timp, condiţiile politice s-au schimbat. Cu sprijinul popularilor europeni, Pardidul Democrat (devenit Partidul Democrat Liberal)  a avut o evoluţie spectaculoasă şi a condus o guvernare mult mai puţin spectaculoasă. Popularii europeni au avut o poziţie severă faţă de o seamă de decizii luate de USL şi nu întotdeauna cu o bună cunoaştere a realităţilor româneşti. În acelaşi timp, reprezentarea politică a liberalismului european a continuat să slăbească, liberalii fiind slab reprezentati în mai multe state europene mari (Italia, Franţa, Spania) sau cu o reprezentare în scădere (Germania, Marea Britanie).

PNL nu şi-a definit încă doctrina post-integrare, chiar dacă unele tendinţe în acest sens au existat (vezi rezoluţia Congresului din 2010 sau documentul – niciodată asumat pe de-a-ntregul – “A doua modernizare a României”, din acelaşi an, 2010). De altfel, în cadrul PNL, clarificarea doctrinară a fost în ultimii ani ca şi inexistentă, partidul rezumându-se la valorile liberalismului tradiţional. Documentul pe care l-am prezentat încă de acum câţiva ani (inclusiv pe blog):  “Dreapta ca sinteză doctrinară”, nu s-a bucurat de interesul pe care l-ar fi meritat.

Cred că PNL se află, ca ideologie şi tradiţie, mai aproape de populari decât de liberalii europeni. Cred, de asemenea, că PNL nu poate coagula dreapta politică, menţinându-şi apartenenţa la ALDE. Probabil că, într-o bună zi, această tendinţă va exista chiar şi în plan european, prin posibila fuziune între PPE şi ALDE, ceea ce ar putea să dea un avans politic considerabil în faţa stângii politice. Prin gestul de acum, PNL se poate situa în avangarda unei necesare reaşezări în politica europeană.

164 Responses to “Liberali şi populari”

 1. lordul john spune:

  @elenick

  si, cat mai are basexu? 6 luni.

 2. emi spune:

  Dupa viteza cu care se devoaleaza “conservele”, PSD are un morcov de i se vad frunzele pana aici…

 3. tiberiu spune:

  @lordul John
  Basescu mai are cca 6 luni la Cotroceni,dar poate ca urmeaza inca X-ani la Victoria daca reuseste sa impuna un presedinte care sa il desemneze premier.

 4. cris spune:

  @ Lordul John

  etica, moralitatea a ceea ce faci nu e niciodata ceva minor si nedemn de discutat. Dupa cu, vezi nu discut chestiuni doctrinare, necesitatea unei coagulari – detest cuvintul, sugereaza un trombus un blocaj, coagularea e mecanism prin care oamenii fact infarct si crapa- traba PNL cum vede acest lucru si ce necesitati vede pentru viitor, dar dispretul fatza de alegatori in aceasta situatie este absolut mizer. Trebuia sa informati inainte: nu v-a venit ideea peste noapte, dupa alegeri, in vreo conjunctura justificatoare ci aceste lucruri evident s-au discutat si hotarit cu cel putin saptamini inainte. Nu exista nicio scuza pentru asta. Daca eu nu fac asa ceva, daca nu dau omului respectul meritat, imi pierd meseria, licentza si poate chiar libertatea; pnl cu dispretul dumisale suveran in aceasta suituatie – voi votati ca noi am hotarit deja sa facem cum ne taie capul si nu consideram necesar sa votati in cunostintza de cauza -, crezi ca merita alta judecata din partea mea?

 5. tiberiu spune:

  emi
  Securistii basisti se bucura degeaba.Crin daca va bate palma cu basecu si Udrea nu are nicio sansa sa fie votat de electoratul liberal.
  Comportarea lui este lipsita de noima.Pe cine crede el ca pacaleste cu aceste jocuri de gradinitza ? Pe nimeni inafara de el insusi ! :-)

 6. emi spune:

  Adevarul e ca Tariceanu a anuntat ca se duce sa se caciuleasca in fata lui Ponta si ca va trada PNL de cu repetitie.El a respectat-o pe Cris foarte profund…
  Si pe Elenick!

 7. emi spune:

  Tiberiu, esti bantuit!
  De propria imagine!

 8. cris spune:

  @ elenick

  pai n-ai citit recentul program liberal? o insiruire de generalitatzi si infantilisme propagandistice. La ce crezi ca te poti astepta pe mai departe?

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  cuvintul coagulare a fost introdus in exprimarea politica de catre boc, care folosea un crunt limbaj de lemn invatat la stefan gheorghiu :D

  n-am inteles de ce unii care aveau pretentii de papion au adoptat acel cuvint, mai ales din cauza faptului ca provenea de la boc

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  intelegi acum de ce atunci cind noi ceream un nou program politic aprobat de un congres nu primeam niciun raspuns sau primeam raspunsuri cretine de genu “nu se face un congres pentru orice fleac” ?

  uite ca acum pot face 2 congrese unu dupa altul… acum nu mai e costisitor

 11. cris spune:

  @ sorin

  pentru ca nu papionul este dovada a integritatii? pentru ca de fapt dincolo de papion gindesc similar, cu acelasi dispret suprem fatza de “mahalaua inepta” si “viermii”?

 12. tiberiu spune:

  Emi
  Eu nu ma bucur de temerile antibasistilor pesedisti.
  Si ca sa te linistesc,
  jur ca nu voi vota cu Crin ( sau oricare alt candidat)pe care il voi suspecta de complicitate cu basescu si udrea.
  jur sa votez cu Ponta, daca el va fi singurul candidat antibasist.
  Jur sa militez in acest sens cu toata fortade acum inainte.

  Antonescu in combinatie cu basescu are ZERO SANSE de a castiga prezidentialele.Garantat !

 13. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  cam asa ceva….

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  pai votantii din marile orase sunt mai greu de prostit si de mintit in fata, mai degraba asta e motivul pentru care sunt scorurile astea….

  bucuresti < 10%

  mie mi s-a parut chiar mare scorul

 15. liberalism spune:

  @all
  Voi ati citit articolul din link-ul pe care l-am dat? Voi realizati ce se intampla in PE si ce jocuri se fac? Cat dramatism ca poate va trece PNL la PPE! Pana acum criticati guvernarea. Acum nu va mai pasa ca Ponta guverneaza la TV, cred ca nici nu stiti cine sunt ministrii actuali. Nu va mai intereseaza gazele de sist, Rosia Montana, privatizarile, nu va mai intereseaza de ce nu s-a rezolvat asa zisa regionalizare Absolut nimic. Nici ca si-a tras Ponta politia de partea lui etc. Toata lumea este super multumita, am vazut si marea iesire in strada pe care ne-o vantura Pacala… Va doare ca PNL a castigat un parlamentar in plus fata de alegerile trecute si ca vor trece la PPE si se vor alia cu PD-L-ul. Asta este marea durere. De votat nu votati (ca sunteti scarbiti), in politica nu va implicati pentru ca este usor sa stai pe marginea si doar sa critici. Nu mai faceti comparatii intre politica si profesiile d-voastra , pentru ca nu exista termeni de comparatie. In stiinta politica exista expresia: “Cine ia, ce, cand și cum” . Am spus, eu n-am stomac de a face politica dar nici nu ma revolt pentru deciziile luate de un partid. Nu-mi convine taxez la vot si merg mai departe.

 16. cris spune:

  @ sorin

  sunt putine lucruri sa ma supere atit de tare, am vazut multe la viatza mea, exista justificari pentru multe actiuni aparent imorale, exista nuantze, emotii, umanul in final, merita sa iti iei timp si daca judeci sa judeci in liniste si drept. Dar un lucru n-am sa-l accept vreodata, dispretul fatza de omul de linga tine, a-l considera marioneta, imbecil, vita. Si asta e ceea ce vad acum si la fel de puternic ca la pdl-ul care considera oamenii viermi, ca la psd-ul din 90 cu minerii, ca la javrele acelea de baroni pdl, psd sau de ce soi or mai fi care se ratzoiesc la oricine cu superioritate, dispretul.

 17. emi spune:

  Tiberiu
  Atunci ce mai vrei de la noi?
  Du-te sa te antibaseasca Ponta cu Kovesi de mana!

 18. cris spune:

  @ liberalism

  nu, noi nu intelegem, si nici nu conteaza sa intelegem, suntem niste vite imbecile, analfabete care oricum nu trebuie luate in seama.Nu ne implicam? cum indraznesti? tu scrii la FMI reclamatii impotriva aluia cu pantofi rupti sau barosanul si cu mine? tu scrii parlamentului European la referendum un protest sau noi astia care am fost pe acest blog, atunci? tu te-ai dus vreo 500 de mile dus si intors la referendum sau eu?

 19. cris spune:

  “noi” care? ai ajuns ca si geoana “nici NOI nu mai stim citi suntem’?

 20. emi spune:

  Cris, esti spion rus in SUA?
  Cum ai primit viza?!?!

 21. Kronstadt an der Graft spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  Am aterizat pe blog mai acuș ceva timp și abia apucai să cetesc cele opinii, când am dat de conceptul șmenocrație pe care l-ai propus. Să pic jos, am rămas fără aer! Felicitări pentru idee, briliant, trebuie introdusă în nomenclatorul termenilor politici românești.
  Pe de altă parte mi se pare de-a dreptul hidos să ne batem capul dacă va fi PPE sau ALDE grupul în care va intra PNL dacă va mai ieși din perfuzii, pentru că în aceste momente cona Harachirița Antonescu își desăvârșește misia de a torpila la comandă bietul partid, așa cum a fost sabordat și PNȚ-ul de către actualul echipaj de pirați, care l-a capturat și i-a azvârlit peste bord pe cei din vechiul echipaj. Nu pot să uit ce ochelari aburiți avea Ciorbea când vorbea despre felul în care a fost fentat. Mândru avocat, falnic popor! Halal!

 22. emi spune:

  Noi cei care credem intr-o constructie puternica de dreapta si avem rabdare sa urmarim cum decurg lucrurile, chiar daca nu ni se pot spune toate secretele.

 23. emi spune:

  Brasov, te stiam persoana responsabila care nu jignea. Ce dezamagire! Alta “conserva”…

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Am auzit cu urechile mele cum Crin a anuntat conditia PPE sa primeasca PNL: ca PNL sa coaguleze TOATE gruparile de “dreapta”.Este evident ca asta este conditia pusa de Basescu.”Toate” formatiunile de dreapta adica inclusiv PMP si Noua Republica.Daca Antonescu accepta aceasta conditie,oricum de subtil ar4 fi bagate aceste formatiuni in “dreapta reunita”, va jur ca nu-l votez pe Crin ci pe Ponta.Este deja clar ca PPE in combinatie cu basescu planuiesc sa anexeze ” noua dreapta” ,noul presedinte sa formeze o alta majoritate parlamentara si sa-l desemneze pe Basescu premier !!!!!
  Nu ma voi lasa pacalit de aceste masinatiuni de culise si nu cred ca electoratul liberal va accepta sa gireze o aventura numai ca sa fie Crin presedinte.Dupa ce am auzit de conditionarea PPE spun deja un NU hotarat aderarii la PPE.
  Daca kucrurile vor evolua in acest fel nedorit va cer sa va alaturati d-lui Tariceanu intr-un grup liberal independent si sa militati vehement impotriva deturnarii doctrinei si scopurilor politice ale PNL

 25. lordul john spune:

  @cris

  Politica, din pacate, nu are legătură cu etica. Nicăieri in lume! Doar comuniștii aveau etica si echitatea socialista. In profesia ta iti pierzi licenta, in politica iti pierzi sau nu locul de parlamentar (in funcție de electorat).

  Minora mi se pare frasuiala asta cu PPE. Major mi se pare proiectul pentru Romania, indiferent cine il face.

  De 75 de ani in Romania se construieste pe baza de ura, comunismul a fost construit pe ura, FSN-ul a fost construit pe ura, CDR-ul a fost construit pe ura, USL a fost construit tot pe ura.

  De asta nu tine cosmelia.

 26. lordul john spune:

  @cris

  Daca PSD-ul vine cu un proiect credibil pentru Romania, asta este, îl susțin!

  Degeaba te superi. Electoratul, in esenta, nu este o cireada de vite captive (cu exceptii). Are libertatea si puterea votului.

 27. Pacala spune:

  @all
  Cata vreme primarii, membrii de partid nici macar nu au fost consultati, crin este si demisionar si mai e si perdant, toata chestia va fi o mare fasaiala. Trist. Iohanis e cunoscut ca primar, dar sa devina candidat la prezidentiale cu sanse reale ar trebui sa bata tara 6 luni nonstop.

 28. elenick spune:

  lord john,

  aici iti dau dreptate : romanul e dispus sa inghita multe, sa ia palme, etc, dar uita de toate daca in final “e bine”. Daca intr-adevar una dintre formatiunile astea agitate, de pe dreapta, de pe stanga,etc e capabila sa articuleze un Program coerent pentru Romania, uite si eu las supararea deoparte si votez!

  Dar am atatea experiente nefericite….

 29. Liberalul spune:

  @lordul joh, chestia asta cu noi proiecte nationale si putere globala o trimbitau si popularii de la partidul Fidesz a lui Viktor Orban. Astazi, oricine critica sau se pronunta impotriva masurilor adoptate de guvernul national al lui Viktor Orban este demonizat, etichetat ca un socialist-liberal antinational, antimaghiar.

 30. Kronstadt an der Graft spune:

  emi
  Fără supărare, dar nu admit să fiu înșelat de personaje de mâna a doua care se bagă unde nu se pricep și care mai și fac pe zmeii în ogradă, după care se duc cu căciula în mână să primească oaspeți.
  Nu sunt de acord ca într-o organizație națională cu milioane de membrii și simpatizanți care își pun speranțele de mai bine în conducătorii acesteia, liderul să se comporte ca o cocotă ajunsă la menopauză, care intră într-un mariaj împotriva opiniei generale, care nu reacționează la nici unul din actele partenerului de impunere în căsnicie și care în momentul în care constată că este abuzată în loc să pună piciorul în prag părăsește brusc domiciliul. Iar când constată că mai este și fluierată de cei din familie se duce glonț la vecini cu poalele în cap, smiorcăită toată că vrea protecție.

 31. liberalism spune:

  @cris
  Daca atat ati inteles din ceea ce am spus imi pare rau. Eu n-am facut pe nimeni vite imbecile si analfabete. Am spus sa nu mai comparati politica cu alte profesii si sa urmariti cum se face politica si in alte state europene si nu numai.
  PS: Si daca am facut vreun demers nu spun raspicat. Si nu conteaza ca mergi 500 km, sau iti vine urna acasa, important este sa votezi
  PS2: Vai! Cum indraznesc? Dar ce o sa-mi faceti? Deja simt amenintarea. Eu vorbeam de implicarea in politica nu de petitii, scrisori etc. Din acestea se fac mii, zeci de mii. Cel mai usor lucru posibil pe site-ul PE.

 32. Kronstadt an der Graft spune:

  lordul john
  Din păcate nu mai există credibilitate la nici una din formațiile politice actuale. Pot promite orice program politic pentru România. Dacă vor să mai recupereze ce-au pierdut trebuie să muncească din greu ani în șir, să pună în practică cu migală proiecte după proiecte pentru a fi crezuți. Nu poți să minți mereu și mereu și să mai fi crezut după o vreme.

 33. lordul john spune:

  @liberalul

  Bravo lui Victor Orban! In Ungaria la o populatie de 9000000 locuitori, muncesc 4,5 mil!

  @Kronstadt

  In regula, fa tu un partid care sa faca ce promite si te urmez!

 34. emi spune:

  Kronstadt an der Graft
  Crezi ca vorbesti cu elevii de gimnaziu?!?!

 35. Pacala spune:

  lord john
  Am inteles, ai functie in PNL brava. Noi suntem insa cei care au votat PNL. Nu fi angoasat ca lumea incepe sa isi piarda si bruma de speranta si asteptare de la PNL.
  Tu ai vrea ca acum toti votantii de la PNL sa vina sa zica – iubim PDL, ca a facut …. si a dres … si Basescu … si Udrea??? Nope, nu se uita asa usor.

 36. tiberiu spune:

  Crin sa plece acasa-e discreditat total !

 37. Kronstadt an der Graft spune:

  emi
  Eu te înțeleg, poate ai o anumită considerație față de Crin omul. Nici eu nu contest valoarea oratorică a personajului, numai că s-a suit pe o treaptă prea înaltă pentru puterile lui și în loc să recunoască adevărul a încercat să braveze inutil, încurcându-i pe cei din jur. De asta sunt supărat pe el. Sunt liberal convins și-mi pare rău să văd ultima redută a politicii cu pedigree ajunsă în ruină.

 38. alexis spune:

  Dle senator,

  Argumentele dv. sunt corecte. Modul in care a procedat conducerea PNL este insa profund incorecta. Si PD a procedat mai corect: a trecut la PPE inainte de alegeri europarlamentare, iar electoratul a votat, cat de constient asta ramane de discutat, un partid apartinant PPE. Dar conducerea demisionara a PNL (care ar trebui sa gestioneze doar treburile zilnice ale partidului, daca ar intelege ce inseamna democratia si demisia) a luat aceasta decizie de importanta capitala fara sa consulte partidul. Si mai ales a luat decizia a doua zi dupa alegeri. Fata de eventualii alegatori care au votat cu buna stiinta cu un partid apartinand ALDE decizia se incadreaza simplu la capitolul “nesimtire”. Mai ales ca multi am votat PNL gandindu-ne si la ce ne-a facut PPE in 2012. Si inca o data: masura a fost adoptata de o conducere demisionara.

  • @ alexis

   Aici ai dreptate, conducerea PNL ia decizii ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si nu ar fi interimara. Dar si deciziile erau urgente, cum ar fi aderarea parlamentarilor PNL la un grup sau altul, dupa alegeri.

 39. emi spune:

  PNL nu trebuie sa faca fericiti membrii PSD!

 40. Tiberiu spune:

  PNL in primul rand nu trebuie sa-i faca fericiti pe basisti,pe securisti si PPE-isti colonialisti fomisti.

 41. emi spune:

  Elena Udrea nu pare fericita…
  Il admira cu jale pe Viktor.

 42. ionescu spune:

  Varujan,
  Suntem tari la planuri şi fragili la punerea lor în practică!
  Mie, derept să spun, nu-mi este la îndemână Iohannis preşedinte PNL, dar nu-mi surâde nici “extremismul” lui Ghişe. Mă supun hotărîrilor congresului. Dacă la alegerea lui Călin T. aş fi gândit ceea ce e în stare să facă acum poate eram considerat idiot. Uite dum se schimbă omul după cum bate vântul. O fi şi masoneria asta bună la ceva dar în cazul lui după a patra nevastă ar fi trebuit să realizăm că e un tip instabil, boem, dezinteresat şi superficial. Chestia cu “guvernarea Tăriceanu” ţine dacă vorbim de guvern în ansamblul lui nu de el ca ins. Pe el l-a interesat ca afacerile în care are o cotă de siguranţă să-i meargă! Eu şi amicii mei suntem dispuşi să-l credităm pe Crin la preşidenţia României , dar jocul de culise care s-a devoalat acum cu ppe-ul, cu alte afirmaţii făcute şi apoi ignorate, mă cam îngrijorează. Uite Băsescu-fost marinar- are simţul pericolului. Sunt absolut sigur că toate afacerile şi şmenurile lui – inclusiv vila din Modrogan-sunt acoperite legal şi va dormi liniştit după plecarea de la Cotroceni. Pentru aproape 45% din pesedişti Iliescu reprezintă mama şi tata! Spusele lui la adresa lui Crin sunt tot un motiv de îngrijorare. Va fi greu, dacă nu imposibil acum, să lămurm oamenii că e o vorbă aruncată la mânie sau că e un senil ce nu ştie ce spune. Pentru o altă imagine a lui Crin trebuie lucrat nu glumă şi timpu-i scurt iar numărul denigratorilor lui a crescut! Readucerea lui Mircea Diaconu în sprijinul lui Antonescu cred că ar aduce un plus de putere. Are stil direct în argumentaţie şi poate prezenta adevărul …

 43. tudor spune:

  Pentru a lua pulsul, am facut parte din biroul unei sectii electorale. In aceeasi cladire mai erau doua sectii.
  La toate cele trei sectii Mircea Diaconu a obtinut mai multe voturi decit pnl; la a mea, MD 86, pnl 56.

  Mai mare rusinea!

  Scorul real al pnl acesta este, undeva sub 10%.

  In loc sa lase capul in jos si sa si ia talpasita, dl antonescu se imburica in continuare.
  Dumnealui traieste intr o realitate paralela, inca se mai viseaza presedintele romaniei, fara sa aiba habar ca peste 75% din populatie il detesta profund.

  Ciracii sai, autonumti delegatie permanenta, ar fi in stare sa voteze, postfactum, desigur, orice nastrusnicie i ar trece acestuia prin minte; daca antonescu i ar pune sa voteze ca anul are doar doua zile, prima crin, iar a doua antonescu, cu maxim doua voturi impotriva si cativa cartitori, inteleapta hotarire ar trece lejer. A doua zi (Ziua Crin) doamna pocora , iluminata parca de o noua revelatie, dar in fond certaretzagresiva, va incerca, cu acelasi bagaj lingvistic submodest, sa lumineze boborul despre binefacerile gandirii liberale.

  Spanac!
  (v am avertizat de mult :) )

 44. liberalism spune:

  @tudor
  Daca faceti sondajul in jurul a 200 de persoane, vi se pare credibil? 75% il detesta profund? Doamne! De aia n0au venit acestia la vot pentru ca-l detesta pe Antonescu. Ma faceti sa rad. V-ati pierdut ratiunea din cauza urii pe care o aveti d-voastra fata de domnul Antonescu. PNL a castigat un europarlamentar fata de mandatul trecut. Ce a pierdut? Sapati-i groapa in continuare lui Antonescu daca asta va da satisfactie. Vad numai avertizari si amenintari pe aici. Frumoasa democratie!

 45. liberalism spune:

  @tudor
  Am uitat sa va intreb ceva. A candidat Antonescu si eu nu stiu?

 46. ionescu spune:

  Tudor are ceva dreptate în special în ceea ce priveşte lipsa resurselor umane care să dea o strălucire intelectuală contactului cu publicul. Mediocritatea însă este la modă în toate partidele. Mai ales la psd e aceeaşi situaţie ca în vremea lui Lăpşneneu…
  Am mai spus-o şi o repet: Crin nu este dispus să dea mâna cu România. Să nu dea când o fi preşedinte dar acum atitudinea lui ţine la distanţă locuitorii ei. Plus că nu-la avantajează deloc chipul său netelegenic, deşi în realitate e foarte simpatic. De aceea ar trebui să fie văzut de aproape de o majoritate imensă. Mai are o carenţă: într-un fel e să vorbeşti cu presa şi altfel cu Gheorghe. Nu cred că are informaţii reale “de jos”…Nu cred că are nici strategi de campanie si consilieri cu spirit organizatoric şi tactic. Nu am văzut nimic creator în adunările organizate până acum. E nevoie de o confruntate cu adversarii în teren nu de şedinţe mamut cu liberalii şi simpatizanţii.
  Mai are 152 de zile de la 1 iunie . Când o ia la picior prin ţară? Nu cu alai. Inopinatul, neobişnuitul, vizita şoc, iată posibilităţi de contact cu realităţile. Eu mă pot culca pe o ureche după proverbul”sunt eu prost, da când văd altul mai prost ca mine îmi creşte inima”, dar Crin să nu-şi ignore proştii ce-i sunt adversari! Căci sunt mulţi!

 47. alexis spune:

  Adica, cei care au votat PNL crezand ca voteaza ALDE, da-i incolo de fraieri.

 48. emi spune:

  Adica homosexualii?!?!
  Sau socialistii?!?!

 49. Liberalul spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Domnule Vosganian, liberalismul are in centrul sau individul (libertatea este valoarea cea mai de pret a fiecarui individ). Nu este corect sa-mi cereti acceparea traseismului politic, renuntarea la principiile liberale (incl. la pluralismul politic, etc) in numele unor proiecte politicianiste, in numele interesului national, sau mai stiu eu in a carui nume.

  @emi, diagnostic de Alzheimer mi-ai pus, la DEX m-ai trimis, masca m-ai facut, acum bagi placa zgariata cu homosexualii si cu bolsevicii. Sunt curios ce mai urmeaza…