Modelul coagulării dreptei româneşti

Căteva noi comentarii  cu privire la o posibilă fuziune între PNL şi PDL, înainte de a începe să discutăm despre alte teme ale zilei.

Coagularea dreptei politice, aşa cum se poate observa din 1990 încoace, s-a dovedit un proces anevoios, în trepte. În anii 90, partidele, cu excepţia UFD şi PL 93, nici nu au menţionat cuvântul “dreapta” pentru a se caracteriza ideologic, ele au preferat să rămână în zona doctrinară (creştin-democrată, libverală etc.). În acei ani, din punct de vedere ideologic aceste partide preferau să se numească mai degrabă anticomuniste decât de dreapta. Noţiune mai largă , în care intrau şi expresii democratice ale stângii, ca de pildă PSDR.

Pe stânga politică, procesul de unificare s-a încheiat, în mare, odată cu aderarea PSD la Internaţionala socialistă. Astăzi, mai toate expresiile politice de pe zona aceea (FDSN, PUNR, PRM, PS, PSM, PDAR, PSDR etc.) se regăsesc în PSD. Astfel, partidul stângii politice are o bază electorală stabilă între 25 şi 30% şi care, în condiţii favorabile poate urca până aproape de 40%.

Pe partea dreaptă, procesul a fost mai anevoios. Mai întâi că a presupus o seamă de clarificări ideologice. Apoi, un proces de selecţie naturală ce a durat cam un deceniu şi al cărui câştigător, în debutul anilor 2000, a fost PNL.  Treptele coagulării dreptei (cu nuanţele de care am vorbit) sunt trei (dintre care două s-au consumat deja):

1. Intrarea pe un palier stabil de 5-10% s-a realizat în anii 1996-2000 printr-un şir succesiv de fuziuni în zona liberală (PNL, PL 93, PAC, PNL-CD, NPL etc.).

2. Urcarea pe un palier stabil de 15-20% s-a realizat în anii 2001-2004 printr-un nou şir de fuziuni, cu un evantai doctrinar mai larg, de la liberalismul social şi până la conservatorism (ApR, UFD, PNL Câmpeanu).

3. Atingerea unui palier de 25-30% nu se poate face, pe termen mediu, doar prin resursele interne ale PNL. Este nevoie de un nou proiect de fuziuni cu un mai larg evantai doctrinar (popular, civic-liberal etc.) şi în care poate intra, de pildă, PDL.

Fireşte că putem fi împotriva unui astfel de model. Dacă vom lua în discuţie nume de persoane şi nu construcţia instituţională, în sine, obstacolele se înmulţesc. Apare, mai ales pentru cei care vor să apere monopolul de partid mare al PSD, ideea că o coagulare a dreptei nu are alt scop decât remixarea lui Traian Băsescu, idee lipsită de orice temei. Modelul pe care l-am oferit, însă, e unul simplu, care s-a verificat deja, în mare parte, şi care ar putea duce la reaşezarea echilibrată a politicii româneşti, fără riscul (şi deliciile) a tot felul de alianţe.

264 Responses to “Modelul coagulării dreptei româneşti”

  1. emi spune:

    TB nu şi-a dorit să unească dreapta pentru că risca să piardă influenţa într-un partid mare, aşa cum s-a şi întâmplat până la urmă când PD-l a devenit prea mare. A vrut doar să-şi mai mărească un pic partidul său, cu obedienţii din PNL. Dar TB îşi numise om de nădejde şi la PNL (“Trăiceanu” al tău), astfel încât recalcitranţii care nu îi suportau aerele şi metodele, să rămână cuminţi la distanţă în PNL, şi să nu-i încurce socotelile.
    TB nu vrea dreapta unită, pentru că nu o poate controla!
    Tu nu vrei dreapta unită… aşadar cine e băsist?!?!

  2. Buddha spune:

    Epolitikon
    Iertare, am citit in graba si am luat-o literal. :) Nu ca n-ar fi posibil, daca e sa pastram tenta ironica.

  3. tiberiu spune:

    la fiecare vorba debitezi cinci prostii/minciuni ( hotareste singura ce).
    1)Incepi prin a debita o minciuna gognata ca Base nu doreste coagularea dreptei cand in realitate situatia este exact invers.TB a dorit enorm fuziunea PNL si PDL in perioada 2004-2006 si s-a exprimat in acest sens ,tocmai ca sa dispuna de un partid mult mai mare pe care sa-l poata controla.Nu numai ca PNL lui Tariceanu( “omul de nadejde” a lui base) nu a dorit acest lucru dar i-a zburat de la guvernare PDL-ul lui base (si bine a facut) ba l-a si suspendat pe base.
    2)Base a pierdut controlul PDL nu pentru ca a devenit ” prea mare” ci a devenit “prea mic” pentru un “razboi atat de mare” si a pierdut guvernarea prin motiune de cenzura cand UNPR( aliatul lui base) si cativa pedisti au votat pentru demiterea lui guvernului MRU
    3)Base a pierdut complect controlul PDL cand acesta nu a fost de acord sa o puna sefa pe blonda lui base si atunci de nevoie base
    le-a spus” adio PDL”
    4)Base ar fi mort sa coaguleze dreapta,dar ce sa vezi oamenii lui MRU, Neamtu,Pavelescu nu vor sa se “coaguleze” sub aripa mortala a lui base
    5)Conditia pusa de PPE(prietenii lui base) pentru aderarea PNL este ca Antonescu sa faca ce nu poate face base, adica sa coaguleze dreapta.

    CONCLUZIE-Adevarul este ca base este mort sa fuzioneze PNL cu PDL pentru ca vechea lui garda de mafioti din PDL( Boc, Videanu, Vass, Boagiu,Igas ) sa anihileze PNL antibasistdin interior si i-a delegat pe Antonescu sa faca aceasta treaba murdara cu sarcina de la PPE.Iar eu spun NU acestui plan basist.Simplu.

    baga-ti bine in cap securisto ca nu s-a nascut omul care sa ma balmajeasca iar tu ai ZERO SANSE.

  4. tiberiu spune:

    Cred ca v-am demonstrat de sute de ori ca manipularile voastre au ZERO sanse, dar probabil ca sunteti bine platiti sa continuati sa va debitati aberatiile fara noima.Am mai declarat de nenumarate ori : pe acest blog manipularile basiste NU VOR TRECE.

  5. Filip g spune:

    Doar necrofagii se alimenteaza din proiecte moarte.
    “Jos Basescu” e un proiect mort odata cu koabitarea.
    “USL traieste” de asemeni
    Ori proiecte facute din interes pentru moment nu vor duce tara mai departe.
    De regula eu nu pun suflet in proiecte fara finalitate.
    Proiectul in care sunt gata sa pun umarul e proiectul in care candidatul PSD nu castiga presedentia RO.
    Asta ar fi un dezastru pentru democratie pe termen lung.PSD sa fie condamnat sa guverneze Dumnezeieste,e deja o povoara pentru ei.Pe cine sa dea vina pentru esec……

  6. Tiberiu spune:

    Ziua marii finale de la Roland Garros
    HAI Simona !

  7. emi spune:

    TB nu poate controla partide mari pentru ca nu are timp sa faca atatea dosare.
    CPT nu rrezista 4 ani daca nu era “basist” si pesedist. Ca se certa toata ziua cu TB era fiindca nu se intelegeau mereu la pret si pentru ca dadea bine la tv. Si VP se cearta toata ziua cu TB tv. coabiteaza linistit cu el si Kovesi.
    Ai demonstrat dooar ca vrei ca PNL sa ramana vesnic mic si pricajit, si in opozitie. Adica fix ce vor TB si VP.

  8. emi spune:

    VV sustine proiectul unificarii, tu Tiberiu injuri acest proiect. Ar trebui sa intelegi ca asta nu e blog rosu ci albastru. Se vede clar si in fotografia de sus.
    Daca tu nu poti vedea o constructie politica care ar putea rezista inca o suta de ani, din pricina unei gasti de maxim 30 de persoane, este problema ta. PD-L are mii de membri!

  9. Tiberiu spune:

    @VV
    ATENTIE proiect basist “Pericoloso Spargersi !!!!

    Proiectul coagularii dreptei este de fapt un proiect basist neto. Base i-a dat “comada” lui Antonescu “via” PPE.Adica Antonescu a fost insarcinat de base prin PPE ,care a conditionat aderarea PNL de realizarea a ceeace basescu insusi nu poate realiza deoarece est complect discreditatat ,atat de discreditat incat nici macar sclavetii basisti MRU,Neamtu si Pavelescu nu intentioneaza sa se uneasca sub “aripa mortala”( nu protectoare) a lui base.
    Fuziunea PDL cu PNL este de fapt ca amestecul de “fecale basiste” in “oala de sarmale ” penelista.In momentul in care PNL va fi complect infectat de basisti in toate organizatiile si forurile de conducere, introducerea restului de dejectii basiste (PMP,FC,Noua Republica etc) va fi o pura formalitate iar PNL va disparea ca organizatie si ca
    ideologie,iar penelistii autentici se vor vedea deposedati de propria lor casa si vor fi nevoiti sa parasesca politica si eventual sa edifice un nou Partid dupa ce vor fi fost deposedati si de numele de PNL care va fi ramas in posesia basistilor.Este un proiect sinucigas pentru PNL si voi milita neobosit impotriva lui.

  10. Filip g spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/06/07/exclusiv-triceanu-explic-ce-se-va-ntmpla-sptmna-vi//#news
    Senzational,Tariceanu o sa-l depaseasca pe DD Senzationalul!
    De la platforma economica,partid,saptamana viitoare e grup de intiativa.Dupa grup ce urmeaza?
    Penibil rau!

  11. Tiberiu spune:

    @VV
    Un NU absolut fuziunii cu PDL
    Un DA rezervat si vigilent unei colaborari cu PDL pentru un candidat comun.

  12. Tiberiu spune:

    @VV
    Candidatul comun al dreptei trebuie sa se angajeze public si prin documente sa nu il numeasca niciodata pe TB premier si sa nu colaboreze cu PMP lui Udrea.

  13. Liberalul spune:

    Treziti ca dintr-un vis urit, multi liberali de la baza partidului realizeaza acum ca prin abandonarea identitatii liberale, partidul se indreapta catre autodistrugere. Sper ca la alegerile interne, acestia sa aibe curajul sa vina cu o alternativa care sa pastreze identitatea liberala a partidul; precum si apartenenta la familia liberala europeana.

    • @ Liberalul

      NU cred ca se pune problema abandonarii identitatii liberale. Cat despre ALDE si PPE, nu sunt la fel de categoric. ALDE si PPE nu fac parte din traditia liberala.

  14. emi spune:

    Tiberiu, tu tremuri si de frica copiilor.
    Ma intreb de ce nu ti-e frica de TB, si ii faci reclama cu spor…

  15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    “@ Radu Vasilescu

    Nu stiu de unde ai scos-o ca un salariat plateste de trei ori cat un patron. CASS nu este platit doar de salariat. In plus patronul plateste impozit pe profit, pe dividende etc.”

    Eschivati raspunsul si pretindeti ca nu intelegeti logica intrebarii domnule Vosganian:

    Contributiile sunt platite si de angajat si de angajator – foarte corect. In fapt insa ele reprezinta costuri cu munca respectivului, costuri care se adauga la salariul net.

    Cand un patron, sa ii spunem x-ulescu, vrea sa angajeze pe cineva el nu calculeaza doar salariul brut si salariul net al angajatului – ci aloca o suma care sa acopere salariul net + toate contributiile si impozitul pe salariu – contributii suportate fie de el fie de angajat.

    Cu alte cuvinte valoarea reala a MUNCII LEGALE nu este salariul net ci, salariul net plus toate contributiile si impozitele platite.

    Ori aceasta suma totala este cam de 2 ori mai mare decat salariul net pe care il ia angajatul gigel. Cu alte cuvinte patronul x-ulescu CHLETUIE circa 800 de euro pentru a-i da lui gigel 400 salariu net.

    Despre asta e vorba si repet: cine nu crede n-a vorbit vreodata cu un patron care plateste salariile in mod complet legal.

    Acum daca vrem sa evitam subiectul atunci bine … insa matematica – nu impresiile politice – ne arata clar ca un patron plateste 16% impozit pe profit [la care - daca e prost si doar daca e prost mai plateste si dividende altfel gaseste metode sa-si ia banii eschivandu-se - ca asa e in Romania] iar din valoarea totala a muncii unui angajat [care repet reprezintat totalul alocarii facute de patron pt angajarea respectivului] statul ii ia jumate.

    Daca asta e corect sau onest sau politica de dreapta atunci … bine!

  16. Enache Lucian spune:

    PNL-ul nu a aparut din “spuma marii”. Are trecut si sper si viitor.. E greu sa-mi dau seama cati tradatori pe metru patrat suporta PNL -ul In acelas timp instalarea unei conduceri “discretionare si dictatoriale ” daca nu valorifica anul 2014 pentru acces la putere atat partidul cat si conducerea lui va fi vin pericol. Prima miscare tactica a PSD -ului este anularea posibilitatilot Presedintilor de Consilii Judetene LIbera de a fi ordonatori de credite in marile proiecte de infrastructura. Asocieri regionale pentru traseele de autostrazi, drumuri regionale este solutia pentru lasarea in ofsaid a domnilor Dragnea si Sova

  17. tiberiu spune:

    Doamne Iart-o pe Roaba Ta Emi ca nu stie ce vorbeste !

  18. Pacala spune:

    @ Radu Vasilescu
    Toti liberalii o dau cu cota unica si atat, habar nu au daca ii intrebi cat e un brut si cat e un net, cat ia statul din tona de benzina ca impozitare directa au ba, asa ca nu mai insista. Cei ceilalti participanti la blog nu le au cu finantele…

  19. Filip g spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/06/07/bomb-cine-este-prezideniabilul-pmp//#news
    Interesant de vazut cat voturi poate capta din PSD,eu cred ca are destui nemultumiti din PSD care il voteaza cu placere ca fost PSD-ist
    Deci procentele lui Ponta se subtiaza……..

  20. emi spune:

    Dumnezeu este in fiecare dintre noi, mai precis in fiecare celula, sub forma materiala de ADN. De aceea nu pot pricepe oamenii cum e cu ADN-ul, e un asemeni unui “computer” holografic care ne defineste mai mult decat ne putem imagina. Fiecare celula vie are o inteligenta infinita, cat timp este conectata la energia universala.
    Nu stiu la care Dumnezeu te rogi tu, Tiberiu, dar nu conteaza. Important este sa poti dialoga cu Domnul Zeu, indiferent cum il numesti. Diferenta este ca religia cere sa vorbesti Domnului in genunchi, ceeace evident nu e nevoie.
    Asadar nu exista sus sau jos, alb sau negru, bun sau rau, exista o constiinta care dispune echilibrarea kharmei sau experimentarea iubirii si creatiei in lumea materiala.
    In aceste conditii, cu cine vorbesti tu, Tiberiu?!?!

  21. Tiberiu spune:

    Produsele unor dejectii ca Udrea,MRU si C.Diaconescu nu le consumam aici.Iti recomand sa cauti clienti pentru astfel de produse “apicole” in mediile basiste,ei sunt deprinsi sa manace kkt cotidian.

  22. emi spune:

    Corect era “te iert!” sau “iarta-te!”, adica sa vorbesti constiintei tale sau constiintei mele. Altfel pot presupune ca esti un habotnic vesnic in genunchi.

  23. emi spune:

    De fapt, puteam sa imi inchipui si dupa cum vorbesti…

  24. Filip g spune:

    @Tiberiu,
    http://adevarul.ro/news/societate/cafea-fecalede-maimuta-1_50abf5dd7c42d5a6638330a9/index.html
    Trage aier in piept consuma o ceasca din cafeaua recomandata indulcita cu MIERE de MANA.
    Te ajuta Gogu” sa aflii ce e mierea de mana,daca nu gasesti intreaba,Nu pun 2 link-uri sa nu intre la moderare………

  25. tiberiu spune:

    De cate ori sa-ti spun ca produsele pe care incerci sa le comercializezi nu au cautare aici.Ti-am sugerat sa le oferi prietenilor tai basisti.Ocupatia lor curenta sa manace KKt si de aceea sunt sigur ca le vor accepta cu placere.Daca nu reusesti sa gasesti clienti pastreaza-le pentru tine si mananca-le sanatos.
    Sa-ti fie de bine !

  26. emi spune:

    Pana una alta, tu esti cu gura plina…

  27. Filip g spune:

    @Tiberiu,
    liberalii nu au ochelari de cal nici botnita,Calul nu trebuie sa vada in lateral sa se sperie,astfel stapanul il duce unde doreste.Nu o sa reusesti sa puni botnita unor liberali care gandesc liber.deci cel putin cu mine nu incerca nu o sa-ti mearga.Nu am stapan si nici nu*s simbrias deci spun ce gandesc.Gandurile mele sunt la purtator.

  28. tiberiu spune:

    Stiri despre congresul Prosilor si Mafiotilor Prezidentiali sa le scrieti pe pereti la voi la buda,nu pe blogul acesta .Clar jeguri basiste ?

  29. Filip g spune:

    “Jos Basescu”!
    USL ,traieste!

  30. emi spune:

    Tiberiu, eu te iert! Problema este că nu reuşeşti să te ierţi tu însuţi. În rest vei vorbi singur, pentru că nu eşti în stare să vorbeşti civilizat, aşa cum obişnuiesc liberalii. Între tine şi Gelu nu văd mare diferenţă, nici ca limbaj şi nici ca opţiuni politice, aşadar: să koabitaţi bine!

  31. tiberiu spune:

    @VV
    Deosebirea dintre “colaborare ” si “fuziune’ este ca deosebirea intre a avea cu un coleg/a de serviciu relatii de munca sau relatii sexuale.
    Nu este o deosebire ca de la cer la pamant ?

  32. tiberiu spune:

    P.S
    Si in relatiile de munca si in cele intime se pot destrama.In cel de-al doilea caz despartirile sunt de multe ori dramatice si cu consecinte pe termen lung atunci cand te “combini” cu o persoana nepotrivita.

  33. emi spune:

    “Vrabia mălai visează…”

  34. Tiberiu spune:

    @VV
    Sa incerc sa fiu mai concret si mai plastic pentru a realiza dimeniunea absurditatii fuziunii plecand de la comparatia relatiilor dintre partide cu relatiile personale.”Fuziunea” preconizata ar include conform planului si renuntarea la unul din sediile celor doua partide din considerente de economie.Asta este ca si cum doua persoane decid sa se casatoreasca si renunta la una din casele lor de “burlaci”.Desigur ca o astfel de masura este rationala atunci cand exista incredere reciproca absoluta bazata pe “fuziune sufleteasca” si “efuziune” componente inerente unei casatorii din dragoste.In realitate este vorba de o “casatorie din interes” cu o formatiune politica discreditata prin comportamentul ei public si basismul ei obedient,antinational si antidemocratic.Asta este ca si cum te-au decide sa te casatoresti din interes cu o tarfa de strada si sa te comporti ca si cum te-ai castori din drsgoste.Este ckar ca de la o tarfa ordinara nu ai a te astepta la lucruri bune ,iar in cazul de fata prin unificarea sediilor PNL se poate trezi ca un sot aruncat in strada,fara un acoperis, de nevasta lui curva.
    Trebuie sa recunoasteti ca niciun om normal cu scaun la cap num ar proceda intr-un astfel de mod imbecil.
    As putea admite si chiar am vazut situatii cand oameni aparent normali se casatoresc cu curve ordinare atrasi sexual irezistibil,dar sa renunte la bunurile lor in favoarea unui partener necredibil din start este ceva absolut rarism si dovada de idiotenie.Liberalii chiar si-au pierdut simtul de conservare?

    • @ Tiberiu

      Draga Tiberiu, aici nu merge cu parabole. Chestia e ca avem pe stanga un partid mare si pe partea ailalta un fel de ceata a lui Pitigoi, cu cinci-sase partide. Ti se pare confortabila pozitia asta, sau cauti subiecte de distractie?

  35. Filip g spune:

    @Tiberiu,
    daca iei in calcul faptul ca “Politica e o curva”intelegi multe lucruri.Depinde cat de jos ajungi,poti fii curva in cercuri restranse ori curva printre boschetari.
    In Hunedoara cele doua partide deja vorbesc pe aceiasi voce.
    Cum va fi campania pentru prezidentiale in care Dragnea aproba proiectele preferentiar fara implicarea guvernului dupa recenta ordonanta?
    O sa fie un singur vinovat PSD ori asta ii inebuneste,nimeni nu o sa creada ca PP-DD-ul e vinovat chiar daca e captat l-a guvernare

  36. emi spune:

    Eu vad “relatia” care a “format” PD-l un pic altfel. PD-l a fost indragostit de TB, l-a ales drept “Fat-Frumos” (probabil are vazul slab), iar iubitul TB s-a dovedit un peste, si l-a trimis la produs.
    Ca sa scape de “peste”, a trebuit sa fuga (cu urnele), ca sa nu se aleaga prin metode specifice, pestoaica drept presedinte.
    Ce a mai ramas din sufletul PD-l, terfelit de smecherul peste-scorpion, numai un mosnegut intelept precum PNL mai poate alege si pune in valoare.
    Faptul ca PD-l a renuntat de buna voie la zvapaiatul TB si a ales de buna voie o mezalianta cu PNL, arata ca a inceput sa se maturizeze.
    E adevarat, poate sa mai faca surprize, dar la fel de bine poate fi o fuziune reusita. Cat despre “pestele-scorpion”, este clar ca a insemnat mai mult insatisfactie si durere spirituala decat placere, si are fata de el resentimentele pe care le provoaca un “violator”.

  37. Filip g spune:

    http://www.cotidianul.ro/alegerea-elenei-udrea-in-fruntea-pmp-decesul-politic-pentru-traian-basescu-239226/
    MRU ,acum se simte sedus si abandonat.In urmatoarea saptamana trebuie sa se decida pe cine sustine.Stati linistiti din candidat prezidentiabil e iesit de mult din carti,problema se pune astfel:
    Cat de departe esti dispus sa mergi in penibil si Tariceanu se afla in aceasta situatie………..

  38. Filip g spune:

    http://filmehd.net/memoirs-of-a-geisha-memoriile-unei-gheise.html
    (no comment)
    Fiecare e liber sa dea frau imaginatiei,doar e un blog liberal!

  39. Filip g spune:

    http://www.stiripesurse.ro/psd-a-trecut-la-executii-liberalii-out/
    Ca riposta PNL trebuie sa mearga la tribunal sa spulbere imaginea ca “USL,Traieste”

  40. Filip g spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/06/08/ultima-decizie-luat-de-mru/#news
    Chiar asa MRU,nu conteaza “dimensiunea si calitatea politica”?
    Da cine esti tu si cine e partidul tau sa tratezi partenerii cu aroganta si dispret?
    Nu exista decat doua variante pe partea dreapta mergi cu Basescu ori cu PNL.
    Daca Forta Civica e un partid cu staif,atunci calitatea politica conteaza .
    Dimensiunea ,de asemeni o colaborare cu PNTCD ,liberalii lui Chiliman,ce inseamna in procente?
    Aaaaaaaaaaaaa,daca faci politica de liliputan,atunci e bine,esti Alice in tara Minunilor

  41. emi spune:

    MRU se baga in seama. Vrea sa obtina atentie, dar probabil va ramane repede singur. Cine ramane intr-un partid de 2%?!?!

  42. Filip g spune:

    @VV,
    pot intelege faptul ca PNL nu a rupt alianta USL l-a tribunal pana dupa Europarlamentare.Dar acum trebuie rupta inainte de a anunta Tariceanu(platforma economica,partid ,grup,etc)
    Asa cetateanul primeste semnalul ca USL nu exista juridic.
    In acest caz Tariceanu nu poate invoca USL-ul in proiectul sau.Ieri l-am urmarit l-a TV,e un om frustrat care e capabil sa distruga PNL precum NERO Roma dand-ui foc,sa construiasca ceva maret marca Tariceanu.Sa fim totusi lucizi folosind parghii legale.

    • @ Filip g

      Stolojan a rupt aproape o treime din PNL. Erau, insa, alte vremuri. Ei se duceau cu Basescu, care zicea ca se duce la populari. Acum cei care se rup ar trebui sa se duca cu PSD, e mai complicat.

  43. Filip g spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/06/09/ce-ex-liberali-se-pregtesc-s-devin-din-nou-membri-/#news
    Ce sa zic de demnitate si onoare?!?
    Asta e echivalent cu intoarcerea pe dos a chilotilor pentru a fii purtati o vreme.
    “Rozi si Raba”aveau un scheci”izmene curate ,dar purtate”

  44. anca dragomirescu spune:

    Nu contesta nimeni necesitatea unificarii dreptei. Eu am inteles si aderarea la ppe in loc de alde in actuala conjunctura in care liberalismul e in scadere in europa.
    Sunt deceptionata insa pentru ca noi alegatorii si membri pnl nu suntem intrebati privind prezidentiabilul. De ce trebuie sa acceptam un tradator si sa il dam uitarii pe domnul Crin Antonescu singura personalitate care l ar fi putut invinge pe Ponta. Cum poate fi adus din nou domnul Crin in prima linie a pnl?

  45. emi spune:

    Evident, se poate decide la Congres si revenirea domnului Crin Antonescu.

  46. emi spune:

    Am semnat petitia online, pentru ca vreau sa stie domnul Crin Antonescu ca nu este singur:
    http://www.petitieonline.com/crin_antonescu_preedintele_romaniei_2014votai

  47. Filip g spune:

    @anca dragomirescu,
    @emi,
    din pacate revenirea lui Crin nu e posibila pentru alegerile din noiembrie.
    Un om cu caracter si onoare nu se rasuceste precum Tariceanu.
    O sa vedeti implicarea lui Crin in campanie.
    Cine crede in Crin il urmeaza,deci urmaritii traseul politic!

  48. PETRESCU VERONICA spune:

    Eu am votat USL-ul.am crezut ca va fi mai bine asa!!!….Crin m-a deceptionat,nu va fi niciodata ceea ce am crezut ca e!!!!pentru mine nu e stanga-dreapta…eu vreau sa traiesc decent dupa ce am slujit cu credinta turismul 32 de ani…sa nu mai vad balacaraia asta ieftina…dar pana la urma Eu cu cine sa mai votez??????????????????

  49. Cheznoiu Costin spune:

    Stimate domnule Vosganian, va propun un alt unghi de abordare a problemei.
    Nu credeti ca mai importanta decat coagularea dreptei ideologice este coagularea fortelor politice care isi asuma valorile statului de drept? Marele rau pe care PSD l-a produs Romaniei, de la Iliescu la Ponta, l-a produs prin faultarea constanta a acestor valori si lungirea peltelei neocomuniste, nu neaparat prin orientarea de stanga.Orientarea de stanga nu a facut decat sa le asigure un bazin electoral larg.
    Disfunctionalitatea aliantelor CDR-PD in 96’ -2000 si DA in 2005-2007 nu a fost data de divergente ideologice importante ci de tentatia unora din parteneri de a face rabat de la valorile democratiei in favoarea protejarii intereselor de grup.
    Pana la urma, daca romanii au vocatie de stanga, de stanga sa fie, dar sa fie democratica.
    Cred ca mai util ar fi ca fuziunea PNL-PDL sa se faca in jurul constructiei unui statut care sa asigure o solida instaurare a democratiei interne de partid si sa garanteze apararea statului de drept atunci cand partidul este la guvernare, si nu in jurul negocierii candidatului anti Ponta si a functiilor in viitoarele structure de conducere.
    Cat despre trecutul glorios al PNL, daca asigurarea unui viitor mai bun pentru copiii nostri presupune renuntarea la mostenirea inaintasilor, atunci, cu strangere de inima trebuie facut si acest pas. Asta ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca din istoria partidului fac parte si anii cand neintelegirele dintre Bratieni si Maniu au facut posibila revenirea lui Carol II si practic alunecarea tarii spre fundatura istoriei numita communism.