Exerciții impuse

Mi-e dor de o dezbatere privind reindustrializarea României. De o discuție privind atragerea de investiții,  trsategia energetică ori cea privind comerțul exterior. De abordarea unor teme morale, de modul în care tradiția și modernitatea se întâlnesc în procesul tranziției. De felul în care ne pregătim pentru președinția română a UE din 2019. Etc.etc. Din păcate, dezbaterea publică este ocupată numai de subiecte ce țin de parchete și servicii de informații.

Chiar și în această privință, nu discutăm despre reformarea acestor domenii. A discuta despre reforma în justiție este o impietate, câtă vreme justiția este infailibilă. A aborda tema relației dintre servicii și libertățile fundamentale este, în ochii multora, o tentativă de a ne slăbi în fața amenințărilor la adresa siguranței naționale. Echilibrul și controlul puterilor trebuie să fie într-un singur sens, dinspre parchete și servicii către politic, nu și reciproc. Realizarea unui dialog între puterile statului este văzută, mai degrabă, ca o tentativă de subordonare a justiției.

Din păcate, această viziune sașie privind statul de drept este ovaționată de o parte zgomotoasă a opiniei publice și exacerbată de știrile de senzație. Acest spectacol demn de teatrele antice crispează administrația, răvășește capitalul românesc, îndepărtează competențele de spațiul public și …. nu reduce infracționalitatea și evaziunea fiscală. În schimb ne mențin pe locul întâi în UE în ce privește pedepsele primite de la CEDO pentru procese incorecte.

A fost o vreme când ne preocupa brandul de țară. Acum nu ne mai lăudăm decâc cu anii de pășcărie dați ăn dreapta și-n stânga ori cu numărul de miniștri și parlamentari cercetați. Premierele nu sunt că s-au inaugurat mari investiții ori că a crescut nivelul de trai, premierele sunt că un prim-ministru ăn funcție ori un primar general al Capitalei sunt cercetați.

Singura cale de a reduce infracționalitatea este modernizarea statului. A încerca să modernizezi statul cu cătușele e ca și cum ai încerca să cânți Sonata Lunii lovind talgerele și bătând în toba cea mare.

 

43 Responses to “Exerciții impuse”

  1. Emil Mihai spune:

    Chestia asta cu reindustrializarea Romaniei , cred ca nici chiar tu nu mai crezi in ea! Cu ce sa faci industrie dar mai ales cu cine si de ce?
    Ca sa ajungi aici ar trebui sa te intrebi ce se intimpla in invatamint si apoi cum opresti hemoragia de tineri care pleaca afara! Si ca sa nu mai bat cimpii , mergi intr-o zi pe terminalul de plecari la Otopeni si stai 3 ore sa privesti ; pe urma mai discutam de industrializare! Si daca tot mai crezi in asa ceva , mergi in alta zi la un curs sa zicem la Automatica la anul 4 ( la masterat e mai mare dezastrul — sau la alta facultate din Politehnica) si vezi daca prezenta e mai mare de 30%! Dar modelul se aplica si la case mai mari: la Cambridge din 30 de studenti in electronica (anul 3) , 25 merg sa-si faca practica in banci : sistemul le-a scos electronica din cap!

    • Reindustrializare nu inseamna sa reinvii industria care a fost si nici sa accepti realitatea asta. Nu faci decat sa argumentezi ca e nevoie de reindustrializare.

    • Corina spune:

      Ai intrat cumva intr-o fabrica? Sunt destui ingineri tineri pasionati de meseria lor. Invatamantul, intr-adevar, are din ce in ce mai putina legatura cu piata muncii.

      • Corina spune:

        Rapunsul era pentru @Emil Mihai :).

      • Emil Mihai spune:

        Fac si eu ca in raclama cu vopseaua:”DA?” Va rog sa exemplificati chestia asta cu tineretul pasionat ! Si apropos , am intrat in fabrica de acu’ 35 de ani cind chiar se facea productie , am produs pe persoana fizica , si chiar produc si acum cu 25-30 de angajati; faptul ca ma chinui de 5 ani sa angajez un calificat (pe care accept sa-l pregatesc timp de 7 luni -un an , in timpul asta fiind platit undeva la salariul mediu pe economie) si nu reusesc (ultima achizitie , dupa 4 luni a plecat in Italia sa faca munca necalificata); am ajuns ca angajatii mei in productie sa fie intre 45 si 55 de ani-adica tot aia pregatiti de comunism!

        • Draga Emil, nu e cum spui. De pilda, aproape 80% din exporturi sunt produse manufacturate. 50% din exporturi apartin industriei de automobile, electronice si electrotehnice. Problema e ca riscam sa mergem doar pe lohn, cu piese de schimb pentru altii.

      • Ai dreptate si in plus invatamantul politehnic a inceput sa se revigoreze.

  2. Kronstadt an der Graft spune:

    Frumoasă temă dle senator și sunteți mai mult decât calificat s-o abordați. Felicitări. Din păcate aveți dreptate cu agenda publică, numai că nu populația este cea care care o propune, ci guriștii și gargaragii din presa partizană sunt cei care o întrețin. Oamenii civilizați nu se coboară la nivelul ăsta, dar din păcate se pare că încep să se împuțineze. Iată rezultatul a peste douăzeci de ani de educație precară, oameni de top cu carențe educaționale. Se pare că o mare parte din educația românească s-a dus la canal.

  3. Filip G spune:

    Tema ar fi:
    Cum salvam ce inca nu a fost distrus?
    Forta de munca calificata o sa fie o mare problema in Romania.
    Tinerii o sa produca plus valoare pentru alte tari,statul o sa ramana sa plateasca pensii si ajutoare sociale.
    Asa cum sunt blamati tinerii ce pleaca sa munceasca in alte tari ei contribuie prin banii trimisi in tara .
    Cat de apreciati si respectati sunt de autoritatile statului?

  4. Mihail spune:

    …adica sa inteleg ca nu a mai ramas niciun leutz acordat Iasului care nu a fost etalat, trecut in revista, scos, cu ranga, in evidenta, bagat cu de-a sila (expresie moldoveneasca) pe gatul cititorului ?
    Mai sa fie !
    Sau, armeanul se gandeste la retehnologizarea CUG-lui, a Nicolinei, a CFS-lui, a lui Metalurgica, IMAMUS si IUPSR ? Punem si Tehnotonul ?

  5. Mihail spune:

    Despre papuci de plaja si halate de baie. Despre doua doamne tare-tare importante din tara:

    http://www.dcnews.ro/raluca-pruna-mai-rau-decat-carmen-iohannis-remarca-lui-victor-ciutacu_499969.html

  6. cris spune:

    Citeam un text al lui Viktor Frankl

    “Numai că existenţa individuală trebuie să aibă o comunitate pentru a avea sens, ci şi comunitatea are nevoie de existenţa individuală pentru a avea un sens.

    În aceasta constă diferenţa esenţială dintre comunitate şi o masă de oameni. Departe de a furniza un cadru de referinţă pentru existenţa individuală, masa nu tolerează individualitatea.

    În vreme ce relaţia individului cu comunitatea poate fi comparată cu relaţia dintre o piesă (tesera) şi întregul mozaic, relaţia sa cu masa este asemeni relaţiei dintre o piatră de pavaj standardizată şi pavajul gri monoton: fiecare piatră este tăiată la aceleaşi dimensiuni şi are aceeaşi formă şi poate fi înlocuită de către oricare alta; nici una dintre ele nu are importanţă calitativă pentru întreg. Iar pavajul, în sine însuşi, nu reprezintă un întreg integral, ci mai degrabă o mărime scalară. Pavajul uniform nu are valoarea estetică a unui mozaic, ci numai o valoare utilitaristă – tot aşa cum o masă de oameni distruge demnitatea şi valoarea omului, extrăgând din oameni numai utilitatea lor.”

    Romanii nu se doresc a fi o comunitate, mozaic de individualitati ci o masa si… un pavaj util, ca e vorba de uniformizarea exclusivista a vreunui partid unic stapin al adevarului si succesului, ca e vorba de uniformizarea lor cind e vorba de interceptari ori de abuz, ca e vorba de uniformizarea hip facebook, si asa mai departe. Cam asta cred ca se intimpla, Se doreste a se cinta simfonia in gri nu sonata lunii. Si atunci talgerele sunt instrumentul adecvat pentru dumnealor dirijorii.

  7. Mihail spune:

    Dragos Patraru dixit :

    ”Dacă mă iau după comentariile din ultimele săptămâni, Iohannis a primit cea mai grea etichetă din partea susținătorilor săi. Practic, ca președinte, atunci când nu se mai așteaptă nimic de la tine, ești terminat. Nici Băsescu n-a reușit să ajungă atât de jos. La Băse era vorba de ură, venită dintr-o dragoste nebună. La Iohannis, e indiferență. Care-i mult mai nasoală decât ura!”, e atacul lui Dragoș Pătraru.

  8. Mihail spune:

    Siiiii….declaratia plina de savoare a deputatutului PNL Ovidiu Raetchi:

    „Observ că din păcate, Călin Popescu Tăriceanu, cândva un om lucid şi cu simţul ridicolui, a ajuns să formeze cu Cristiana Anghel un cuplu tip Alexandru Arşinel-Stela Popescu în materie de drepturile vesele ale omului pentru infractori. Şeful Senatului a ajuns trompeta lui Cocoş, Micky Şpagă şi Sile Cămătaru. Cineva ar trebui să îi spună lui Tăriceanu că apărarea libertăţii infractorilor nu e liberalism”.

    • Mihail spune:

      @ Filip G,

      iarta-ma, nu am vazut si postarea ta.
      Asa de tare m-a distrat zicerea lui ala de la PNL despre Tariceanu, incat am avut “orgasm”.
      …In plus, m-am gandit ca domnul Vosganian citindu-l pe Raetchi, o sa-i iasa ochii din cap ca la melci. Un fel de meculetz cu…barba.
      :P

      • Filip G spune:

        “Domnule Tăriceanu, ne întrebăm de ce ați coborât nivelul discursului politic atât de jos, de ce simțiți nevoia să vă impuneți doar prin folosirea unui limbaj suburban, mai ales când vă referiți la foștii dumneavoastră colegi de partid? Credeți că aceasta este singura soluție să vă mai impuneți vocea în spațiul public? Observăm că de mai bine de un an de zile v-ați erijat într-un vajnic luptător împotriva actului de Justiție și ne întrebăm dacă furia cu care blamați acțiunile din Justiție nu au legătură cumva cu faptul că tot mai mulți dintre partenerii dumneavoastră sunt vizați de anchete penale. Credeți că îi ajutați blocând și criticând în permanență actul de Justiție?! De altfel, nu putem să nu facem legătura între schimbarea de atitudine a dumneavoastră și coalizarea politică cu Victor Ponta. Ați început să reacționați visceral în tandem cu acesta. Vă reamintim însă că, spre deosebire de Victor Ponta, dumneavoastră încă mai dețineți o poziție importantă în ierarhia statului român, iar o asemenea conduită se reflectă asupra instituției pe care o conduceți”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe.

        PNL sustine ca limbajul lui Tariceanu a ajuns sa semene cu cel al lui Victor Ponta si copiat in acelasi timp dupa cel al lui Traian Basescu.””

        Apropos azi ALDE a suferit o pierdere in trashumanta de primavara

        http://www.stiripesurse.ro/senator-renun-a-la-mandat_986133.html

  9. Filip G spune:

    ”VarujanVosganian spune:
    martie 14, 2016 la 10:58 pm
    Bine ca joaca PNL pe partea PD. Dar de ce joaca ALDE pe partea PSD, ca merge singur in alegeri. Noi, cel putin, la Iasi, așa facem.”

    Pactul de colaborare in alegeri are efectul pactului de koabitare a lui Ponta.
    O gresala strategica cu efecte dezastruoase pentru ALDE.
    Localitatile tarii nu conteaza ,conteaza cum e la Bucuresti.
    ALDE e aliatul PSD-ului…………efectul psihologic.

    • Mihail spune:

      @Filip G,

      vezi ca te-a intrebat ceva armeanul despre “suburban”. Nu-i raspunzi ?
      Hai ca sunt oleaca curios.

    • Vremurile cand intre PNL (PD) si PSD erau diferente ideologice au trecut. Diferente mai sunt intre persoane, n intre partide. Sa fsim seriosi, fiecare s-a aliat cu fiecare, oamenii s-au amestecat, au trecut dintr-un partid in altul.

  10. Mihail spune:

    Antenele aproape ca au finalizat mutarea. Singurele.
    Deci, unde este lege, pot sa spuna ce vor domnii Tariceanu, Vosganian etc, caci legea se respecta.
    Poate afla si Domniile lor ca asa trebuie sa se-ntample intr-un stat de drept.

    http://www.paginademedia.ro/2016/03/sediul-antenelor-din-bucuresti—ploiesti-mutat-total-pana-pe-25-martie-romexpo—sediu-temporar

  11. Mihail spune:

    @ Filip G.

    Raspuns: tzatzoi ! :P

    • Filip G spune:

      Daca il intreaba pe Ilie Nastase o sa-i explice cum e cu greselile neprovocate de adversar.
      Asa-i in tenis,in politica ca si in tenis trebuie sa le fructifici.

  12. Adam Mares spune:

    @VV
    Ar fi o chestie experimentală (așa se numesc astăzi unele tribalisme)! :P

  13. Mihail spune:

    Poetul Florin Iaru anunţă lansarea unei reviste de proză scurtă sub numele de “iocan”, prima de acest fel de pe piaţa românească. Publicația se adresează cititorilor şi scriitorilor care doresc să “îşi scoată prozele de la sertar şi să le publice”. Primul număr va fi lansat la jumătatea lunii aprilie – începutul lunii mai.

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    Țara arde și babele…
    Se pare că Putin le-a ordonat sclavilor din armata-i să spele putina din Siria. Cică și-au atins obiectivele. Dacă obiectivul a fost golirea visteriei statului rus atunci da, a fost atins. Acum dacă nu se mai poate zbengui prin Orient probabil că o să încerce niscai manevre prin zona noastră. Ar fi bine ca ai noștri să fie cu ochii-n patru și să lase diletanții la vatră.

  15. Mihail spune:

    Comentarii despre articolul din Der Spiegel:

    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-14-martie-2016/

    • cris spune:

      Verseck are si pretentia ca a facut o analiza nu ca si-a exprimat o opinie – atunci trebuia sa se documenteze si articolul sa fie scis pe asemenea baze nu sa fie un atac la persoana: sa prezinte echilibrat inclusive declaratiile lui Tokes sau motivarea acestui corp al celor care poarta decoratia si i-a retras-o, ori faptul ca exista o hotarire judecatoreasca definitiva in acest sens si presedintele oricare ar fi acesta e obligat sa o respecte…. E propaganda pura,cardstacking, adica prezentare unei bucatele de adevar pe care se insista si impanata cu informatii false, partinitoare si concluzii aiuritoare.

      hai sa fim seriosi, citesc presa germana de mult mai mult timp decit domnul Cristoiu si mult mai extins: la ora asta numai Focus mai e cit de cit de citit ca analize fiindca e o decadere a presei germane cumplita ca partizanat si lipsa de profesionalism de citiva ani incoace. Ma deranjeaza pe mine lipsa de profesionalism a acestui domn jurnalist, si numai de partizanat pro-Iohannis nu ma poate acuza careva, are o multime de miscari gresite domnul Iohannis, si mi-am luat o multime de palme de cind am spus-o, adica de cind s-a ales presedinte PNL pentru ca am punctat problemele legate de dinsul, si imi mentin aceeasi opinie – si eu sunt “trompeta prezidentiala” probabil. Are multe minusuri Iohannis, dar motivul pentru care il spurca acest Verseck, scuze, nu are temei, e profund subiectiv si nedocumentat, in opinia mea de om care nu il ridica si nu l-a ridicat vreodata in slavi pe Iohannis, cu motive deloc legate de adevarat jurnalism.

      Bref: domnul Cristoiu bate cimpii, dar cum unii iau lumina de la dinsul, ce sa mai spui, ia si dinsul lumina de la Verseck. “Ia de la basescu” adica…

  16. Ivi spune:

    Reindustrializarea Romaniei …remodernizare….
    Toate astea inseamna pur si simplu a avea o coerenta, adecvata si vizionara politica a inovarii si cercetarii…
    Ori acum 2 ani Romania a preluat “lanterna rosie” – pe ultimul loc in UE (la procent in finantare, la numar de cercetatori, etc….)
    Din 2009 cand guvernul Boc-Basesxu au redus brutal fondurile de la aproximativ 0.7 % cat au fost in 2008 (guvernul Tariceanu) la sub 0,3 %, nimic nu s-a schimbat cu toate ca au fost 3 premieri diferiti (Ungureanu, Ponta, Ciolos….)
    Da e nevoie de o adevarata dezbatere pe aceste tematici – insa inainte de orice ai nevoie de efectuarea unui exercitiu de “foresight” de prospectiva si anticipare – si in baza acestui raport sa incepi dezbaterea publica…
    Te angajezi sa lansezi si sa provoci clasa politica, mass media, societatea civila, specialistii in a face acest foresight?