Extras din stenograma şedinţei Senatului din 5 aprilie 2016: Discurs în cadrul dezbaterii privind propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea privind interzicerea finanțării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului

 

Domnilor senatori,

Să facem un exercițiu de imaginaţie, să presupunem că, în spaţiul celor două principate, Moldova şi Muntenia, ar fi existat o astfel de „propunere legislativă” la 1350, încât domnitorii să nu susţină construirea de lăcaşuri de cult. Nu ştiu dacă sunteţi informaţi în legătură cu situaţia urbanistică a celor două principate, dar lăcaşuri civile, case, sunt foarte puţine. În Bucureşti, case mai vechi de 1800 practic nu există. E una singură pe strada Spătarului, care a fost construită în a doua jumătate a secolului XVIII. Practic, Moldova şi Muntenia sunt complet deposedate de clădiri civile înainte de 1800 și asta din cauza faptului că, sub suzeranitate turcească, capitulaţiile interziceau comerţul exterior (doar cu dreptul de preemţiune al Porţii) și, din acest motiv, nu exista burghezie și, în consecință, nici burguri, practic, nu exista o viziune urbanistică.

Amintirile cele mai prețioase pe care le are Vechiul Regat, de la Alexandru cel Bun până la Constantin Brâncoveanu, sunt bisericile şi mănăstirile noastre. Mă întreb ce ar fi turismul nostru în Bucovina, în zona Vâlcei fără bisericile şi mănăstirile pe care, în nesăbuinţa lor, neţinând seama de punctul de vedere al domnului Remus Cernea, domnitorii le-au construit!

De aceea, vă rog să aveţi în vedere că adevărata cultură românească între anii 1350 şi, practic, până la Biblia de la 1688, dacă nu chiar mai târziu, a fost datorată mănăstirilor şi bisericilor noastre.

A doua temă: Desigur că nu e obligatoriu ca noi să avem o mare catedrală.

Vă întreb: câţi dintre dumneavoastră, mai ales după 199o, au vizitat Domul din Köln, Domul din Milano, Catedrala Saint Paul, Capela Sixtină, Catedrala Notre-Dame? Probabil că v-aţi simţit mândri de faptul că omul poate construi astfel de edificii. Şi ele, fiecare, constituie nu doar edificii religioase, ci constituie efigii ale mândriei naţionale a ţărilor acestora şi, în acelaşi timp, embleme ale civilizaţiei europene.

A dori să ai în România un edificiu de acest fel nu este neapărat un hazard, pentru că, dacă ar fi fost aşa, nici Catedrala Notre-Dame, care s-a construit în sute de ani, nici Domul din Milano, care nu s-a terminat nici până azi, nici Catedrala Sagrada Familia, proiectată de Gaudi la Barcelona, care nici ea nu s-a terminat până azi, n-ar fi fost niciodată construite. Şi mă întreb ce ar fi fost civilizaţia europeană, dacă, odată cu Imperiul Romano-German  al lui Carol, la 814, s-ar fi decis să nu se construiască nicio catedrală de o asemenea anvergură.

Acum vine a treia temă, în principiu corect spusă: să lăsăm bisericii posibilitatea de a avea un rol bugetar. De acord, dar aş vrea să vă recomand ceva tuturor: niciodată să nu anulaţi ceva fără a pune altceva în loc! E o dezbatere amplă în lumea ortodoxă privind rolul social al bisericii. Personal am susţinut asta, din păcate, din motive “binecuvântate”, mandatele mele nu au fost niciodată suficient de lungi, ca să pot să aplic asta. Mi se pare normal ca  o seamă de orfelinate şi aziluri să fie în administrarea bisericii, pentru că un bătrân bolnav sau un copil orfan au cel puţin la fel de mare nevoie de îngrijire duhovnicească, aşa cum au nevoie şi de îngrijire medicală.

Da, într-o bună zi, dacă biserica va deveni ordonator de credite, aşa cum sunt Ministerul Educaţiei sau Ministerul Sănătăţii, atunci vom putea discuta altfel. Nu este cazul acum!

Iar chestiunea asta cu impozitarea pentru biserică este un măr otrăvit. În clipa în care românii vor vedea pe fișa de salariu că trebuie să dea impozit la biserică vrând-nevrând, atunci s-ar putea ca relaţia afectivă cu biserica, ce este profundă astăzi, să se răcească, nemaivorbind de faptul că nu poţi să obligi un om care nu merge la biserică sau care este fundamental ateu să plătească impozit pe lumânări, sau, mă rog, ce or fi la alte biserici. De aceea, propunerea asta este un măr otrăvit.

Şi un ultim lucru doresc să-l spun în această privinţă: da, statul român plăteşte în fiecare an bani la Schitul Prodromu, da, statul român a plătit sume de bani pentru a face o casă de pelerinaj la Ierihon, da, statul român a dat bani pentru bisericile româneşti din străinătate! Să nu dăm?! Dacă întreb românii de acasă dacă cunosc măcar un singur român, unul singur, care nu-i născut sau educat în ţinuturile istorice, adică România de azi, Basarabia, Bucovina şi Timoc, 99% dintre români nu ştiu numele niciunui singur român care nu-i născut în România!! De fapt, noi nu avem fii ai exilului! Romțânii născuți în străinătate se îndepărtează de spiritualitatea romțnească. Şi, de ce?! Pentru că n-am avut biserici româneşti unde românii să meargă, pentru că n-au avut casa românească peste tot!

De aceea, vă rog să aveţi în vedere că aici avem şi o dimensiune naţional-patriotică, avem o dimensiune ce ţine de esenţa poporului român. Să nu ne jucăm cu vorbele! Eu nu ştiu  în ce judeţ a călătorit domnul Cernea, unde nu s-au construit spitale sau școli în ultimele decenii. Pot să vă spun că, în Iaşi, numai în ultimul deceniu, s-a construit Institutul de  Medicină Legală şi Institutul de Oncologie. Probabil că în fiecare judeţ s-a construit un spital, s-au construit licee, colegii sau universităţi.

De aceea, nu cred că a construi Catedrala „Mântuirii Neamului” cu o parte din bani bugetari este o lovitură atât de grea pentru reţeaua medicală sau reţeaua şcolară românească, pentru că biserica, fie ea ortodoxă, catolică sau de orice altă credinţă sau rit, face şi ea parte din educaţia noastră şi din sănătatea noastră morală.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)

 

 

 

123 Responses to “Extras din stenograma şedinţei Senatului din 5 aprilie 2016: Discurs în cadrul dezbaterii privind propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea privind interzicerea finanțării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului”

 1. Adam Mares spune:

  Să recunoaștem, totuși, că BOR nu întreprinde o activitate social-umanitară pe măsura posibilităților sale. Are deduceri fiscale și o avere imensă, iar în societate nu e vizibilă decât prin merțanele unor clerici ori când mai vedem vreo știre cu pelerinajele la moaște.

 2. Adam Mares spune:

  Apoi, mai e o chestiune legată de proiectul Catedralei, începând de la numele aiuritor (a Mântuirii Neamului) până la stilul arhitectural. Ce stil va fi? Sau e suficient să fie un monstru precum Casa Poporului?
  Catedralele pe care le-ați amintit au personalitate artistică, sunt opera unor arhitecți și artiști celebri.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Pentru ceea ce se întâmplă astăzi prin Europa legat de islamizarea tinerilor, putem spune că o mare vină ar avea-o și biserica cea creștină în ansamblul ei. Astăzi chiar putem constata că există mai mult ateism în rândul vesticilor, decât în rîndul celor veniți din veacul ateu al estului.
  Din păcate nici la noi lucrurile nu merg către o stare mai bună. Preoțimea actuală în loc să stea cu mâna întinsă spre stat și să profite cu cinism de monopolul asupra nașterilor și înmormântărilor, mai bine s-ar apuca de apostolat în rândul maselor, așa cum făceau vechii propovăduitori ai creștinismului. Mai ales că astăzi nu numai că n-ar mai fi în pericol de a deveni martiri, dar ar fi și ajutați de cei mulți care încă mai au credință creștină. Fără să mai vorbesc de puzderia de mânăstiri care au fost deschise sau redeschise în ultimii ani și în care sunt angrenați o mulțime de călugări și călugărițe. Nu comentez nivelul lor de misticism, dar după părerea mea cea mai concretă dovadă de credință este capacitatea de a atrage de partea creștinismului a celor din afara sa. Din păcate ar putea lua lecții de la credincioșii neoprotestanți, care au succese deosebite în aceste locuri în care creștinismul ortodox a fost menținut cu sacrificii inimaginabile timp de două mii de ani.
  Legat de punctul privind obligația bisericii de a se ocupa de educație și de sănătate, părerea mea este că astfel am fi mai binevoitori cu mai-marii acestei instituții, dacă ei s-ar ocupa cu seriozitate și cu frică de Dumnezeu de aceste îndatoriri. Cu faima de consumatori nesățioși de resurse și profitori ai monopolului nașteri/decese, nu se construiesc catedrale naționale.

  • Sunt de acord cu ce spui legat de occident. Biserici si manastiri raman golite. De pilda, in sudul Frantei avem o manastire romaneasca pe lacasul unei manastiri catolice dezafectate.
   Cat despre calitatea preotilor, nu e diferita de calitatea oamenilor politici, a jurnalistilor, a sindicalistilor etc.

  • Cum adica monopol?!? Vrei sa inmormantezi si tu?

   • Mihail spune:

    Punem pariu ca o va face mult mai bine si mai elegant ?

   • Kronstadt an der Graft spune:

    Ideea e că se folosesc de acest monopol pentru a scoate profituri extrem de nejustificate. Membrii celorlalte culte de la noi sunt mult mai rezonabili în astfel de situații.

    • Adica o inmormantare catolica sau protestanta costa mai putin decat una ortodoxa?

     • Kronstadt an der Graft spune:

      Evident, e un fapt constatat. Una dintre cele mai frecvente tehnici de colectare de fonduri în astfel de situații este cea de vânzare a cărților bisericești la niște prețuri năstrușnice. Dacă vrei să botezi un copil, de exemplu, nu scapi fără a achita 2-3 astfel de cărți.

     • Pe asta n-o stiam , ca la botez e obligstoriu sa cumperi carti religioase.

     • Shadow spune:

      Da o inmormantare catolica sau protestanta costa mai putin. Este verificat personal. Pana si un botez sau o nunta costa mai putin.

     • Banuiesc ca cele neoprotestante costa si mai putin. Cele ale zoroastrilor, care isi lasau mortii sa-i manance pasarile costau cel mai putin. Lasand glumele macabre deoparte, nu stiu sa-ti raspund la tema asta, dar cred ca depinde si de preot.

     • Shadow spune:

      @Dle Vosganian
      Binenteles ca depinde de preot. Nu ii ia patriarhia banii. Din pacate majoritatea celor cu care am “lucrate eu” in ultima vreme sunt pusi rau de tot pe “zeciuiala” dar si pe “talibanism”.

     • Cred ca e o suma care se ia pe chitanta. Restul, asa e, e la indemana preotului.

    • Mihai Şomănescu spune:

     De inmormantari se ocupa firmele de pompe funebre, nu bisericile. Unele parohii sau episcopii au intr-adevar, propriile servicii de pompe funebre, dar sunt o mana. In rest, n-are nicio legatura ce spuneti dvs cu biserica. Sau vreti sa slujiti slujba inmormantarii si sunteti suparat ca nu o puteti face?

 4. D. Vosganian, cata vreme vreti sa ne mai tineti cu povesti de copi mici, numai biserici si catredale ai in cap indoctrinatule, noi vrem spitale, educatie si alte lucruri de care avem nevoie,nu stiu cine va pus acolo!!!

 5. Nu vrem biserici, vrem spitale!!!

 6. cris spune:

  Mda, si ce face statul roman legat de catedralele…. invizibile?

  Domnul profesor Danaila a publicat in buna masura pe banii lui, si cu ajutor de la cei din strainatate care au facut donatii se vede, un tratat de neuroanatomie functionala. Si isi vinde totusi singurul bun pe care il are, apartamentul, ca sa poata sa lucreze mai departe…Nu e o biserica, nu permite oamenilor sa se roage, doar ii ajuta sa supravietuiasca, ajuta la vindecarea lor….iar in ce priveste valoarea medicinii romanesti este intr-adevar o catedrala. Ce se face pentru acesti oameni care ridica singuri catedrale, invizibile se pare, ale inteligentei romanesti si devotiunii pentru viatza si munca?

  “În primăvara anului trecut, s-a iscat un adevărat iureş în spaţiul public ca urmare a declaraţiei acamicianului Leon Dănăilă, eminent neurochirug, potrivit căreia îşi va vinde apartamentul la bloc pe care îl are în Capitală – singurul bun pe care îl mai deţinea – pentru a face rost de banii necesari publicării unui tratat de specialitate. La aproape un an de la această declaraţie făcută unui reporter din Botoşani, academicianul Leon Dănăilă spune că regretă. „Nu trebuia să spun nimic. Ca să nu se supere lumea“ (….) Cu tot ajutorul promis de Academie, Leon Dănăilă şi-a vândut apartamentul pe care îl avea în Bucureşti, singurul bun de care mai dispunea pentru a face rost de bani necesari finalizării unei cercetări începute în urmă cu ceva timp.”

  http://adevarul.ro/sanatate/medicina/academicianul-leondanaila-si-a-vandut-apartamentul–carelocuia-In-vor-investiti-banii-1_5703cfb85ab6550cb8a00fc0/index.html

  Imi cer scuze, nu e un repros, e tristete.

 7. Mihail spune:

  Eu totusi, daca as fi Stat, nu as da bani pentru construirea acestei biserici.
  Vor sa o faca, atunci sa solicite bani de la populatia care doreste sa cotizeze, insa nu se la buget.
  Biserica ortodoxa pare foarte bogata, daca nu-si poate permite aceasta constructie, atunci sa se oprească.
  Am văzut proiectul ei, nu am cazut pe spate si nici nu cred ca a cazut cineva vazand-o.
  Privind-o mă duce, imediat, cu gândul la biserica din centrul Chisinaului, care are nu unul, ci trei altare aurite.
  Îmi cer scuze dar nu le inteleg rostul.

 8. Mihail spune:

  Stirea momentului este despre cei doi super spioni care au privit-o prin gaura cheii pe madam Kovesi.
  Sunt cateva teorii, care mai de care mai inflorite, insa cea a lui Victor Ciutacu, pare tare interesanta:

  http://www.stiripesurse.ro/victor-ciutacu-scenariu-exploziv-in-cazul-spionajului-la-kovesi-tabloul-e-mult-mai-larg_989538.html

 9. Isabella Parvan spune:

  Domnule Vosganian,
  Se pare ca oamenii nu sunt de acord cu ideile dumneavoastra, si ma bucur mult. Ar trebui sa vedeti cat sunteti de “out of touch” cu poporul care il serviti, or ar trebui sa-l serviti.
  Domul Cernea are perfecta dreptate, in anul 2016 ar trebuii ca politicienii sa se opreasca a construi biserici si sa inceapa sa-si ajute poporul nu prin rugaciune ci prin fapte concrete, adica spitale, scoli, autostrazi….

  • Draga Isabella, din pacate, incepem sa avem scoli care nu mai au elevi. Nu se pune problema sa construim scoli noi, caci numarul elevilor scade, ci sa le modernizam pe cele care exista. Nu e asa sigur ca in privinta asta oamenii nu sunt de acord cu ideile mele. Sunt foarte multi oameni care merg la biserica si acum, de Pasti, vor fi chiar foarte, foarte multi. Daca nu se construiesc autostrazi nu e in niciun caz din cauza bisericilor.

   • Lehel spune:

    Din pacate ati evitat sa raspundeti la restul comment-ului… am discutat despre scoli (as mentiona ca din banii care vor fi cheltuiti pe catedrala, am fi putut sa modernizam toate scolile din tara), dar nu ati zis nimic despre spitale: stiati ca teoretic spitalele trebuie demolate si reconstruite sau mutate intr-o cladire noua in fiecare 30 de ani? Majoritatea spitalelor functioneaza de cel putin 50 de ani, daca nu 100.

    Si in al doilea rand de ce nu s-ar putea cheltui banii alocati pentru BOR pe autostrazi? Nu inteleg de ce ziceti ca nu exista o legatura directa.

    • Sigur ca banii pentru biserici ar putea fi cheltuiti pentru altceva. Si banii pentru Capela sixtina puteau fi cheltuiti pentru altceva. Si banii pentru memorialul de la Tg Jiu al lui Brancusi puteau fi cheltuiti pentru altceva. Sunt convins ca la Tg Jiu erau si oameni care mureau de foame, si totusi primaria a decis sa faca acel memorial. Si bine a facut.

 10. Roxana Dica spune:

  Cu toate ca as vrea sa remarc cate secole s-au scurs de pe la 1300 incoace si schimbarile de observat in jur, mi-as dori sa nu uitam asa de usor de Uniunea Scriitorilor. Parca ar fi de pus niste intrebari:
  - de ce nu sunt pe site si statutele anterioare anului 2013? Am fi putut afla ceva despre evolutia situatiei de la US si masura in care adoptarea celui mai nou a respectat vechile prevederi.
  - de ce a fost adoptat statutul 2013 de catre Consiliul National? O reglementare de baza a unei organizatii ar trebui sa fie votata de catre Adunarea Generala, asa, respectand esentele democratiei.
  - de ce acum( statutul 2013) conducerea US se alege separat in filiale? Oricate explicatii ati da, tare suna a fuga de confruntarea cu Adunarea Generala.
  - de ce nu sunt pe site regulamentele interne care guverneaza activitatea US? US nu e doar a scriitorilor romani, iar societatea romaneasca ar avea nevoie de un exemplu de transparenta venit din partea elitelor. Se discuta despre multele inscrieri din ultimii 10 ani si despre excluderile recente. Ar fi interesat sa stim care sunt criteriile de apreciere folosite si in ce masura sunt respectate de actualii diriguitori.

 11. emi spune:

  „Suntem datori să ridicăm în Capitala tuturor Românilor… Biserica Mântuirii Neamului ca simbol al unităţii sufleteşti a întregului neam.”
  Regele Ferdinand, (10 mai 1920)
  http://www.catedralaneamului.ro/index.php/istoric

 12. Roxana Dica spune:

  Scuze pentru acronimul gresit! Ar fi trebuit sa scriu USR, nu US.

 13. Diana spune:

  Incep prin a scrie ca subscriu celor scrise de @Adam Mares dar si la ce scrie de @cris
  Vreau sa se inteleaga si sa se retina ceva: fiecare e liber sa creada sau sa nu creada intr-o divinitate; credinta trebuie purtata in suflet si nu trebuie masurata prin batai cu pumnul in piept… A crede – sau a nu crede – e un drept fundamental al oricarui om, iar daca e asa, cei care cred au nevoie de biserici, deci de bani; cei care nu cred au si ei nevoie de la fel de multi bani (la nivel de societate), dar pentru altceva decat pentru cladiri…
  Intrebare: Cum impacati ambele “tabere”?
  Multumesc.

  • Pai sa aiba bani și unii și altii. Cand eu conduceam economia ajutam si bisericile, maream și salariile și pensiile, ajutam si investitiile.

   • Diana spune:

    :) Ce dragut… E asa de simplu de zis! Nu trebuie sa fim doctori in economie pentru a sti ca nu exista resurse si pentru unii si pentru altii. Stiu ca bani de la stat “merg” spre biserici mai putini decat castiga bisericile prin activitatile prestate si tocmai de aceea finantarea ar trebui macar redusa daca nu sistata (pentru toate cultele).
    Cuvant cheie: “eram” – acum nu mai conduceti economia, dar stiti care-i bugetul… Stiti ca investitiile mai mult nu sunt, dar se promit cresteri salariale si marirea pensiilor (consumul ajuta PIB, dar fara investitii…); stiti ca se importa mai mult decat se exporta; stiti care-s datoriile s.a.m.d. si, totusi, insistati pt finantarea cultelor la greu (desigur, nu se va redresa economia RO daca nu vor mai fi finantate cultele, dar, totusi…). Sa fie, cumva, un fel de “campanie electorala”? Vreti sa dovediti cuiva ca erati bun la conducerea economiei si o faceti pe spatele cetatenilor? De ce nu ajuta clericii ortodocsi (financiar) pe toti acei oameni saraci si batrani si bolnavi din parohiile lor? Nu le raman bani pentru cupole aurite? Din tata-n fiu devin preoti si fiecare are nevoie de o cladire, unde sa slujeasca… Hm…

    • Stiu ca investitiile mai mult nu sunt. Dar atunci cand investitiile erau ati votat pe altii. Cred ca romanilor le place mai mult cand nu sunt investitii de la buget decat atunci cand sunt Ca dovada ca in 2008 peste 80% dintre romani au votat altceva decat partidul de guvernamant care a crescut nivelul de trai in conditiile in care datoria publoica era cea mai mica din Europa. Cand ai fost ultima oara la slujba?

 14. Diana spune:

  Domnule Vosganian, cred ca nu puteti – adica puteti, dar nu e logic – compara anul 1350 cu anul 2016.
  In epoca respectiva domnitorii se temeau de excomunicare, se temeau de multe altele; in acea epoca barbatii cu poale lungi detineau “tainele invataturii”, oamenii erau inculti, nu stiau scrie si citi si credeau orice li se spunea.
  Exemplele pe care le dati despre Notre Dame si celelalte iar nu se potrivesc. Atunci era spectaculos sa ridici o asemenea cladire – azi e banal (numai cine nu vrea n-o poate ridica).

  Bineinteles ca erau putine case – materialele de constructie erau scumpe si taxele / birurile erau mari, majoritatea oamenilor isi puteau permite doar bordeie; oamenii donau bani bisericilor, inclusiv domnitorii (donau din visterie pt a nu fi excomunicati – si laicii se temeau de asta pe atunci). Mai tarziu, multe dintre cladirile de locuit au fost demolate de-a lungul timpului pt a lasa loc blocurilor pt “clasa muncitoare”, altele au ajuns in paragina pt ca ultimii proprietari n-or fi avut mostenitori…

  Foarte adevarat; avem acele biserici si manastiri care inseamna ceva (nu toate se afla in cea mai buna stare, din cate am inteles)… Si ma bucur ca le avem, fac parte din istoria si cultura noastra – sa le pastram, sa le intretinem.
  Intrebari:
  1. Ce sens au azi bisericile care au cupole aurite?! Modestia e desueta?
  2.Unde e, azi, arta care se regaseste in bisericile de odinioara de pe care se scorojesc picturile?
  Multumesc.

  • Sunt de acord sa reparam bisericile vechi. Prioritar e sa repari ce exista si apoi sa faci altele noi. Sa stii ca mai multe biserici s-au construit după 1990 de alte religii, mai ales de catre neoprotestanti, decat de ortodocși. Nu trebuie construite cupole aurite, asta fac mai ales rușii. Dar și picturile lui Gustav Klimt sunt aurite, de ele de ce nu zici?

   • Diana spune:

    Am asa o banuiala… ca ma pacaliti. Unde pot verifica daca neoprotestantii au construit mai multe decat ortodocsii? Iar daca chiar au construit mai multe nu cred ca i-a costat cat ii costa pe ortodocsi.

    :) Klimt, banuiesc (n-am cea mai vaga idee, de fapt!), nu a primit finantare de la stat pentru a-si realiza picturile aurite (chiar daca a primit, nu cred ca a ajuns la sumele la care ajung cei care ridica azi biserici aurite). Iar ati comparat mere cu pere.

    Acum, ce sa mai scriu? A! Despre bisericile ortodoxe românesti placate cu aur: biserica Sf. Mihail si Gavril (din Cajvana, Suceava, localitate neracordata la sistemul de căi ferate, 6901 locuitori la recensamantul din 2011) – tabla de inox care o acopera e “bombardata cu aur”, are 7 cruci placate cu aur etc. (cate ar fi putut face “oamenii biserici” cu sumele cheltuite pt asa ceva?); Ghimbav (Brasov), biserica poleita cu aur (cateva sute de mii de euro – unii zic un milion); Fagaras, catedrala are cupola aurita si cetatea… deh, nu e in “custodia” bisericii (astfel de monumente istorice nu intra in “dimensiunea national-patriotica”?) s.a. (n-ar trebui sa le stiti si dv?)
    “Manuale gratuite, nu biserici aurite”.
    Smerenia se masoara in aur?

    • Chiar n-ar trebui sa le stiu Eu nu fac recensamântul bisericiilor în felul acesta. Eu cred doar că n-ar trebui să fie niciun sat fără biserică, indiferent de credința locuitorilor. Nu inteleg lozinca asta Manualele nu sunt gratuite?

    • Shadow spune:

     @Diana
     Intrebati unde puteti evrifica pe buna dreptate ca neoprotestantii au construit mai multe decat ortodocsii. Nu stiu in Romania daca exista statistici si pe unde sunt ele. Stiu insa ca in Franta de exemplu moscheile erau pe undeva pe la 2000/ an in timp ce orice cult crestin daca aveau 1-2 era mare lucru.
     Dar va intreb si eu unde pot verifica ceea ce “unii zic un milion”? Asa-i ca n-am unde?

 15. Diana spune:

  Da, cultura de atunci s-a datorat bisericilor si manastirilor, dar n-a prea fost impartasita laicilor, chiar daca mai tarziu primele scoli au functionat pe langa biserici.
  Intrebari:
  Dle Vosganian, dv ce credeti? Pamantul se invarte in jurul Soarelui sau Soarele in jurul Pamantului? Cel putin un preot ortodox sustine ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, ca asa ar fi spus “Sfintii Parinti” si trebuie sa-i credem pe acestia, nu pe astrofizicieni sau pe astronomi etc.. Nu e cam… mult? Pentru ca nu era “sfant parinte” Copernicus (care a fost preot) a fost un idiot pe care il contrazic azi doar niste clerici (din mai multe religii, nu doar cea ortodoxa)?
  Multumesc.

  • Biblia nu e un manual de astronomie, ci un indrumar de morala. E simbolică.

   • Diana spune:

    Stiu foarte bine ca Biblia e un indrumar de morala, e simbolica, dar clericul spune “oitelor” ca astronomii mint si vrea sa-i faca pe unii a crede ca Biblia e manual de astronomie. Oamenii sunt INVATATI ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, si nu doar atat: le mai spune si ca Pamantul e plat!

  • Poate nu știi, dar eu sunt absolvent al facultății de matematică și am avut o diplomă în mecanică cuantică.

   • Diana spune:

    Acum aflu, :) si stiu ca stiinta si credinta nu sunt incompatibile, asa cum stiu ca institutia bisericii nu trebuie confundata cu credinta.

  • Shadow spune:

   Multa vreme scolile erau arondate bisericilor. Mai exista inca in Romania o gramada de scoli “vechi” construite langa bisericile la care erau “arondate”. S-a iesit din “arondarea” asta sub comunisti care nu credeau decat in “sfantul manifest” al lui marx si engels. Cat rau a facut manifestul ala comparativ cu ceea ce au facut bisericile nu cred ca e cazul sa mai dezbatem. Sau poate ma insel.

   PS. Ca idee, invatamantul modern a fost si el “organizat” in Europa occdentala de niscaiva religii crestine. De exemplu protestantii ca deh ei erau mult mai pragmatici si mai organizati.

 16. Diana spune:

  Cum, adica, sa se retina tuturor din salariu “zeciuiala”? Toti cei care se bat cu pumnul in piept ca vor “milioane” de biserici ar trebui sa se inghesuie sa completeze un formular prin care cer sa li se retina bani – n-ar fi interesant de aflat cati sunt dispusi sa plateasca din propriul buzunar pentru ce-si doresc cu ardoare… in teorie? Daca relatia cu biserica se raceste inseamna ca n-a existat decat la nivel declarativ.

 17. Diana spune:

  De ce sa nu fie impozitate veniturile bisericilor? Salariile pe care azi le primesc popii nu sunt, cumva, intre masurile “reparatorii” datorate pentru “fapta” lui Cuza (si guvernul condus de M.Kogalniceanu)? Azi, popii se dovedesc a fi si politicieni sau, oricum, se amesteca rău in politica. Isus a fost, cumva, politician si n-am habar? A facut El lobby pe langa regi sa sponsorizeze vreun templu?

  Construirea Catedralei Mantuirii Neamului n-o fi atat de impovaratoare, dar pe langa aceste pomeni mai sunt si pentru alte biserici, pentru alte si alte… “trebuinte religioase” si nimic din profitul bisericilor nu se impoziteaza pt a se vira sumele la stat. Se castiga bine din donatii, din taxele pe care le platesc mii de oameni cu diverse “datini”, din turism religios, din paduri, din sumele rezultate in urma vanzarii diferitelor produse etc. Vad si multi calugari pe strada, nu chiar cu mâna intinsa dar pe acolo…
  “Reinvestirea” acestor profituri nu-i indestuleaza pe clerici?
  Multumesc.

  • Bisericile au același regim ca și alte clădiri de patrimoniu.

   • Diana spune:

    Iar va dati pe dupa cires. :) Sa nu fie pretins “impozitul pe cladiri/terenuri” daca vreti, dar veniturile din turism si alte cele de ce sa nu fie impozitate? Ca doar n-or fi cladiri de patrimoniu.

  • Când ai fost ultima oară la biserică?

   • Diana spune:

    De ce vreti sa stiti? :)

    Zice Isus: Nu faceti casa Tatalui Meu casa de negustorie ( Ioan 2:16 ). A se vedea si Ioan 14: 1-3; s.a.
    Mai lesne este sa treaca o camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu (Matei 19, 24).

    Si atunci, de ce atata nevoie de lux prin biserici si prin… buzunarele unora care se dau mari credinciosi? Pentru imparatia lui Dumnezeu ar renunta la averi toti cei care se dau mari credinciosi si sponsorizeaza (prin bugetul de stat) bisericile? :) :) :)

 18. Diana spune:

  Un fel de concluzie: argumentele dv… scârţâie. :)
  Institutia bisericii nu trebuie confundata cu credinta.
  Nu cred ca exista aceasta “dimensiune national-patriotica” la care va referiti. Sunt foarte multi cei care vor sa aiba o multime de biserici românesti, deci ar putea “sponsoriza” ridicarea acestor lacasuri – si nu e nevoie de cladiri impresionante prin lux, ci doar de o modesta… chilie (in strainatate mai ales). Dimensiunea national-patriotica se masoara, cumva, in dimensiunea unei cladiri cu o cupola aurita si o cruce in varf, cu clopote imense si din materiale extrem de scumpe, cu “lucratura” la fel de scumpa? Chiar e nevoie de biserici intre blocuri de locuit, unde nu toti locatarii vor sa asculte o slujba de inmormantare sau veselia nuntasilor, mai ales in zilele de odihna (legale)?
  Unde-i modestia ceruta in Biblie? De ce voia Isus sa darame templul? (retorica)

  • Pentru noi, armenii, biserica a fost forma de supraviețuire in diaspora. La fel pentru evrei. De ce nu ar fi si pentru români? La intrebarea daca e nevoie de biserica intre blocuri poti raspunde in noaptea de inviere, vazand cati oameni se aduna acolo.

   • Diana spune:

    “Forma de supravietuire in diaspora”. OK, pt diaspora, dar… cele mai multe biserici pe care le sponsorizeaza statul si ale caror venituri nu le impoziteaza sunt in RO. Suntem, cumva, sub ocupatie straina (hm) si nu stim? Mai repede se moare de foame si de boala decat din lipsa de cladiri…

    Paştele e o data pe an, Craciunul la fel; nunti, botezuri, inmormantari, zeci de sarbatori (cu batut de clopote) sunt in tot timpul anului, slujbe se tin aproape in fiecare zi… Se adunau oamenii si la bisericile care erau pana acum si nu simteau nevoia unora in plus.

    Valea Plopului, un sat din judetul Prahova, nu are apa curenta sau canalizare, dar are 28 de biserici!!! Lacasele de cult sunt inclusiv la gradinita, la scoala, in curtile oamenilor, pe dealuri sau in văi… O biserica la fiecare 10 familii! Indraznesc sa afirm ca e cam mult… Nu ar fi fost mai utili banii pentru canalizare si apa curenta? Zic si eu…

    • De boala se moare, ai dreptate. Din pacate, nici nu cred ca e vreo societate, oricat ar fi de prospera, unde sa nu se moara din boala. In Rommânia se moare de foame? Adică moartea prin inaniție e un fenomen frecvent? Sincer, chiar crezi asta?

 19. Marian Durau spune:

  Domnule V. V., mor oamenii in spitale chiar in clipa asta din cauza lipsei de medicamente si a personalului medical, din cauza conditiilor jalnice in care sunt internati, etc si dumneavoastra ne spuneti noua de istoria romaniei de acum 700+ de ani. Invatamantul e la pamant tot din cauza lipsurilor si nepasarii unor oameni ca dvs. Pregatiti moartea unui popor tot mai sarac si mai flamand pe zi ce trece. Ne spuneti ca sunt destule scoli pentru ca sunt din ce in ce mai putini copii fara sa va ganditi si la cauzele acestei scaderi a populatie. Nu este pentru ca asa vrea Dumnezeu, Dumnezeu nu vrea catedrale mari si urate, nu Dumnezeu vrea biserici din km in km, nu populatia vrea biserici! NU Catedrala Mantuirii neamului o sa ne mantuiasca nici pe noi nici pe dvs. Mai bine deschideti ochii la ce nevoi are aceasta tara si oamenii care o populeaza! Sunteti oameni de nimic care profitati de nivelul intelectual scazut al unei populatii saracite, crescute in mizerie cu frica zilei de maine. Sustineti ca biserica ofera o alinare sufleteasca dar oamenii se zbat intre viata si moarte cu dureri fizice cauzate de ignoranta oamenilor ca dvs. care teoretic ar trebui sa gasesca solutii pentru durerile lor. Spiritualitatea ajuta dar nu e nevoie de bani pentru asta, nu e nevoie de sume enorme de bani pentru a ajuta un om sa-si gasesca linistea sufleteasca. In schimb e nevoie de bani pentru a putea duce o viata sanatoasa, e nevoie de bani pentru a studia, pentru a creste un copil in conditii decente… e nevoie de impicarea oamenilor ca voi in gasirea de solutii pentru asta. De asta sunteti alesi, nu pentru a ajuta la construirea de biserici. Ganditi-va ce altceva ati putea face cu acele sume deloc de neglijat pentru tara asta. V-am amintit doar…se pare ca ati uitat toti.

  • Crezi ca atunci cand s-a inceput Sagrada Familia la Barcelona nu erau acolo oameni care mureau de foame? Crezi ca atunci cand s-a construit turnul Eiffel nu erau oameni care mureau de foame in Franta? Crezi ca atunci cand s-a construit canalul Suez sau Panama nu erau oameni care mureau de foame acolo? Mereu vor fi, din păcate, oameni care vor muri de foame. Si mereu va exista dorinta de cutura și credință. Mereu se va crea simboluri ale culturii si credintei, poate mai ales pentru ca, din pacate, sunt oameni care mor de foame.

   • Marian Durau spune:

    Nu cred ca acesta este raspunsul dvs. Nu exista comparatie intre cele doua catedrale din nici un punct de vedere. “Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei)…. Aceasta NU este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare….Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”. ” sursa Wikipedia. Turnul Eifel a fost la vremea sa cel mai inalt edificiu construit de om din lume. Constructia sa a costat in jur de 6 milioane de franci din care doar 1.5 milioane au fost subventie de la guvernul francez. Are cca. 7 milioane de vizitatori anual din care aprox. 75% sunt turisti straini, fiind cel mai vizitat monument cu plata din lume (ghiciti unde merg acesti bani)… cat despre utiltatea canalului Suez nu mai are rost sa vorbim … Nu faceti cinste acestei tari domnilor. Aveti idei fixe fara viziune in viitor. Traiti intr-o lume a voastra batandu-va joc de oameni cu aceasta mentalitate invechita. Avem destule biserici in tara asta si daca acestea nu se descurca sa se intretina singure inseamna ca sunt prea multe. Avem nevoie de investitii masive in educatie pentru a putea fii o tara prospera pe viitor, de investitii masive in sanatate pentru a putea avea o viata mai lunga pe acest pamant, de investitii in infrastuctura pentru a dezvolta economia acestei tari si de oameni cu viziune in viitor nu blocati in trecut. Cu aceste idei invechite Romania nu va progresa niciodata. Si va mai zic odata pt. ca vad ca nu ati inteles. Dumnezeu nu vrea catedrale, oamenii nu vor catedrale, voi le vreti sau poate nici voi dar va incanta sustinerea acestor biserici in alegeri. Aplecati urechea la ce vor oamneii, tinerii in special pentru ca ei vor duce tara mai departe si era de datoria dvs sa le lasati o mostenire frumoasa cand parasiti aceasta lume. Vo primi in schimb o mega catedrala, o moschee intr-o tara a altora si…cam atat. Sper sa se sparga bula in care traiti domnule Vosganian si sa veniti printre noi. Va asteptam.

    • Văleu, de unde atata patimă??? Intăi că aceasta catedrala n se face numai cu bani de la stat. Al doilea, că eu, ca ministru al finanțelor, am dat de o sută de ori mai multi bani la sanatate și educație decât la culte. De unde știi ce vrea Dumnezeu? Nu va preocupati de mostrnirea mea, după cum ganditi nu va numărati printre mostenitorii mei.

    • Shadow spune:

     @Marian
     Da Sagrada nu a fost decat partial finantata de stat si poi Gaudi a fost lasat “singu”. A lucrat ani de zile singur. Cel mai exceptional arhitect modern a murit intr-o saracie lucie. La ora actuala Sagrada a fost “terminata” si “renovata” pe bani publici in principal si apoi donatii.

 20. Adam Mares spune:

  Asta ce porcărie mai este?!

  “O asociație de care cel mai probabil nu ați auzit până azi (dar care are deja 4.000 de membri) a obţinut trecerea unui amendament la Legea 8/2006 (votat ieri în Camera Deputaţilor, for decizional) – Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Ce spune, pe scurt, amendamentul:
  - că membrii UZPR vor avea dreptul la o suplimentare de 50% a pensiei (ca la USR)
  - că UZPR este singurul organism al breslei care poate stabili dacă un jurnalist este profesionist sau nu “pe baza criteriilor de ordin estetic şi deontologic”
  În conducerea acestei UZPR sunt nume deja binecunoscute publicului ieşean: Adi Cristi şi Cassian Maria Spiridon. Aşa că dacă vreţi pensie specială, dragi colegi jurnalişti, ştiţi acum pe lângă cine să vă daţi bine ca să vă luaţi certificatul de jurnalist estet şi deontolog. Totul ar fi de râs dacă nu s-ar întâmpla pe banii statului, adică ai noştri.” – George Onofrei

 21. cris spune:

  http://www.cotidianul.ro/tariceanu-propune-excluderea-presedintelui-tarii-279168/

  OK, pozitia mea o stiti, prefer scrisorile federaliste ca si concept legat de justitie, adica judecatorii alesi prin vot, iar la judecatori de nivel inalt (federali si de Curte Suprema in SUA) numirea de catre presedinte si confirmare/revocare decisa de reprezentantii alesi ai unei natiuni. Asta nu inseamna politizare ci democratizare, feedback direct sau prin repreantanti in ce priveste a treia putere a statului.

  Nu spun nu unei asemenea propuneri dar as vrea sa-l ascult pe domnul Tariceanu argumentind aceasta pozitie/propunere legislativa a dumnealui. Unde? : ar trebui organizat ceva mai bine site-ul ALDE, scuze dar e prost ingrijit, Inteleg cine e propus/unde, dar cind e vorba de propuneri legislative, argumentarea lor, e zero. Pina si la aceasta ultima declaratie ca ALDE e singurul partid liberal se da un link catre textul motiunii, link care nu duce nicaieri de fapt (am citit motiunea pe site-ul camerei deputatilor). (???)

 22. Poenaru Dan spune:

  Prin anii ‘90 domnul Vosganian, alături de alţi colegi precum Ionuţ Popescu a fost una dintre cele mai vocale voci în susţinerea fondurilor de investiţii. Se aducea un elogiu susţinut acestui tip de activitate economică ‘’modernă’’ menită să propulseze România spre culmi înalte de eficienţă şi prosperitate. În fapt, acţiunea a fost un şiretlic prin care indivizi ce fac parte din oligarhia înavuţiţilor de astăzi, au devalizat economiile populaţiei, profitând de lacunele legislative ale momentului şi de insuficienta cultură financiară a cetăţenilor.
  De economiile acelor cetăţeni au beneficiat desigur doar ‘’organizatorii’’ care, după deznodamântul dezastruos al afacerii, nu au pomenit până astăzi nici un cuvânt despre ‘’rolul extraordinar’pe care l-au avut « ’ în dezvoltarea ţării ». Nici domnii Vosganian şi Popescu n-au mai vorbit despre acest « instrument modern de investitie » sau de rolul lor în promovarea acestei scheme frauduloase.
  Astăzi, domnul Vozganian ne propune o altă afacere. Suspectat în ultima vreme de anumite ilegalităţi, domnia sa simte nevoia unei retrageri ‘’strategice’’ sub pulpana Bisericii Ortodoxe. Isteţ de felul dumnealui, politicianul Vosganian recurge la tot arsenalul de cunoştinţe, de tehnici oratorice menite să inoculeze în mintea colegilor săi din Parlamentul României necesitatea finanţării unei costrucţii pe cât de costisitoare, pe atât de sinistre. Iar discursul din parlament este expresia lamentabila a oportunismului politic prin care se face un aberant recurs la istorie pentru a argumenta necesitatea finantarii Catedralei.
  Acelaşi discurs şi acealeaşi motivaţii persuasive le regăsim în discuţiile din comentariile de pe blog, în cadrul cărora domnul Vosganian propune românilor să fie senini şi fericiţi şi să cotizeze la acest proiect, chipurile ”în folosul lor ‘’.
  Acestui individ nu-i pasă că România a ajuns polul habotniciei în Europa şi că se obturează pe zi ce trece calea spre modernitate a ţării. Dumnealui nu-i pasă nici de prăbuşirea, rând pe rând a elementelor constitutive ale unui stat laic, modern şi cu adevărat civilizat. Nu-i pasă nici de interferenţa nepermisă a oligarhiei bisericeşti în activitatea instituţiilor statului. Semnificativă printre acestea este imixtiunea pe care biserica o exercită cu obrăznicie în educaţia tinerei generaţii. Penetrarea intereselor bisericeşti în învăţământul din România rămâne un impediment major, sufocând orice iniţiativă de reformare şi orientare spre ştiinţă a educaţiei.

 23. Kate Mantis spune:

  Domnule Vosganian, vad ca nu duceti lipsa de tupeu. Veniti aici sa predicati in favoarea unei investitii monstruoase si inutile intr-o tara cu grave probleme reale. Va cunosc de ceva vreme, v-am urmarit evolutia politica si stiu ca nu sunteti un novice sau ingenuu, asa ca imi rezerv dreptul sa nu cred nici o clipa in evlavia ce v-a lovit brusc de cand va cauta DNA-ul cu catusele.
  Nu intentionez sa polemizez cu Dvs pe tema « necesitatii mantuirii neamului ». Va spun doar ca asta este o gogorita, nimic mai mult si Dvs o stiti bine. Credinta este o optiune individuala si ca atare apartine sferei intime, personale. Constitutia consfinteste un drept si nu o obligatie. Putem avea optiuni diferite in domeniul spiritualitatii. Ca atare, corect este ca cei ce-si doresc biserici, manastiri, catedrale sau orice alta forma de lacas de cult sa cotizeze in mod individual pentru inaltarea lor. Bugetul tarii este al tuturor, nu numai al credinciosilor.
  Faceti-va catedrala, domnule Vosganian, contribuiti generos la inaltarea ei (ca aveti de unde) si veti avea sansa sa fiti mentionat printre ctitori, sa intrati in istorie si veti putea sa va mantuiti daca asta va e dorinta.
  Aidoma Dvs, sunt si eu un cetatean al acestei tari, parte a acestui neam, cu diferenta ca eu nu doresc sa fiu mantuita pe banii mei, nici sa va inlesnesc Dvs « mantuirea » din contributia mea la bugetul tarii.
  Domnule Vosganian. Sunteti un fel de Mantis religiosa ; dati spectacole penibile in Parlament, plangand la tribuna ei cu o totala lipsa de demnitate, in incercarea de a va impresiona colegii.Putin va lipsea sa va scuipati in san si sa faceti matanii. Eu insa nu cred nici in lacrimile Dvs, nici in piosenia afisata. Cred insa ca frica de inchisoare v-a facut sa va pierdeti in egala masura bunul simt si uzul ratiunii.
  Nu cred ca ceea ce v-am scris aici va va schimba atitudinea dar am tinut sa va scriu aceste randuri ca sa stiti ca nu-i puteti prosti pe toti cetatenii acestei tari. Imparatul e gol, domnule Vosganian. Gol pusca !

  • Draga Kate, eu nu vreau sa prostesc pe nimeni. Eu spun ce cred. Nu am plans in Parlament, stii bine asta, mai bine ai citi ce am spus acolo, s-ar putea sa-ti foloseasca. De cate ori am condus economia, romanilor le-a fost bine. Dar poate ca tu nuvrei ca romanilor sa le fie bine. Imparatul e gol, e adevarat. Numai ca imparatul nu sunt eu :)

 24. Maria M spune:

  Ajunge cu atitea biserici care n-au nicio valoare logica, umana, morala sau divina ! Avem nevoie de spitale, scoli, dispensare, gradinite, institute de cercetare, stadioane, sali de sport, sali de spectacole!

  Am ajuns in secolul 21 cu aceasi mentalitate ramase din Evul Mediu! Este timpul ca Romania sa se ridice la standardele Uniunii Europene! Este imposibil ca sa ne indoctrinam natia in jurul unei religii. Ganditi-va la restul poporului!! Spitalele sunt deplorabile, scolile stau sa pice pe copii. Cum puteti sa traiti cu dummeavaostra stiind ca nu respectati aganjamentul luat ca reprezentant al statului fata de cetatenii ei?? Este inadmisibil! Luati decizia corecta!!

 25. Maria M spune:

  aprilie 8, 2016 la 4:08 am
  Ajunge cu atitea biserici care n-au nicio valoare logica, umana, morala sau divina ! Avem nevoie de spitale, scoli, dispensare, gradinite, institute de cercetare, stadioane, sali de sport, sali de spectacole!

  Am ajuns in secolul 21 cu aceasi mentalitate ramase din Evul Mediu! Este timpul ca Romania sa se ridice la standardele Uniunii Europene! Este imposibil ca sa ne indoctrinam natia in jurul unei religii. Ganditi-va la restul poporului!! Spitalele sunt deplorabile, scolile stau sa pice pe copii. Cum puteti sa traiti cu dumneavoastra stiind ca nu respectati aganjamentul luat ca reprezentant al statului fata de cetatenii ei?? Este inadmisibil! Luati decizia corecta!!

  • Shadow spune:

   @Maria
   Ok bisericile si religia sunt “raul” vietii moderne. Totusi aveti o explicatie pt care femeile romance nu mai procreaza? De ce avem o “natalitate in berna”? Din cauza de “mentalitate de ev mediu” sau poate din cauza de “standarde europene”?
   Daca majoritatea romanilor ar fi indoctrinati religios nu ar fi crescut numarul cuplurilor ne-casatorite in dauna celor casatorite, nu a r fi crescut nici numarul de avorturi si nici nu ar fi scazut natalitatea. Comparativ tarilor africane mult mai “indoctrinate” religios romanii sunt pe “invers”. Credeti ca este de la “spitale” si “scoli” care stau sa pice pe “copii”?
   Altfel am inteles ne trebuie si sali de spectacole, stadioane, sali de sport, etc. Nu de alta dar populatia “imbatranita” trebuie sa-si ocupe timpul cu ceva daca “natalitatea” nu mai “este moderna” dupa noua religie “europeana”.
   Asa-i ca e “admisibil”?

 26. emi spune:

  Cum se apropie campania electorala, infloresc subit postacii…

  • Avem si postaci atei :)

   • emi spune:

    Constructia unei biserici este sustinuta de o comunitate.
    Este interesant ca un sat sau un cartier cu doua-trei miii de oameni pot ridica biserica mandra, dar un neam de douazeci de milioane nu se pot uni pentru un simbol national.
    In timpul comunismului cea mai mare/frumoasa biserica din Braila era Biserica Greaca (biserica ortodoxa a comunitatii grecesti :) ). Dupa Revolutie se faceau discutii in Braila (ca acum la nivel national), daca avem sau nu nevoie de o Catedrala. Pai daca Braila este oras romanesc, e frumos sa aiba grecii cea mai frumoasa biserica din oras, mandria romanului brailean unde e? Cladirea in forma de L la NV de catedrala este cantina saracilor.
    https://www.youtube.com/watch?v=RUhOFqTUb-8

   • Shadow spune:

    @Dle Vosganian

    1. ateismul este o religie ca oricare alta.
    2. aveti postaci noi “la tona” deci a inceput campania si “periculos cum sunteti” aveti parte de atentia “bine cuvenita” a serviciilor. Ii drept ca i-au trimis la dvs pe ai mai “slabuti” dar orisicat e “de bine” :-)

    • Astea sunt abia iscoadele :)

    • cris spune:

     daca se trezesc ca musca-n lapte, adica fac asemenea morala revolutionara fara sa fi citit inainte – e si usor de citit- despre investitii in scoli, gradinitze, spitale de la titlul “ce ati facut pentru judetul Iasi?” sunt slabi rau de tot chiar daca sunt la tona. Unii sunt bullshit artists si se cred spin doctors…. ce sa faci, vanitate, vanitate….

     Shadow, imi aduci aminte de pariul lui Pascal cu ateismul o religie ca oricare alta. Il stii nu?

     “Daca crezi în Dumnezeu si se dovedeste ca el nu exista,
     nu vei fi pierdut nimic, dar daca nu crezi si se dovedeste ca
     exista, vei merge în Iad. Asadar, este iresponsabil sa
     fii ateu.”

     De fapt e cam asa:

     1. Daca crezi in Dumnezeu si Dumnezeu exista, o sa fii rasplatit cu o viata vesnica in rai, deci un castig infinit.

     2. Daca nu crezi in Dumnezeu si Dumnezeu exista, o sa fii condamnat la un iad vesnic, deci o pierdere infinita.

     Din perspectiva ateistului:

     3. Daca crezi in Dumnezeu si Dumnezeu nu exista, nu o sa fii rasplatit, deci o pierdere finita.

     4. Daca nu crezi in Dumnezeu si Dumnezeu nu exista, nu o sa fii rasplatit, dar ti-ai trait viata asa cum ai vrut, deci o pierdere finita.

     Ateistul are un calcul finit, cel care crede o vocatie a infinitului, fiecare cu religia ori perspectiva lui, mai ingusta sau mai larga. :)

     • Shadow spune:

      @cris
      eu as scoate-o pe aia cu iadul exoterm sau endoterm, ca banc era de o logica implacabila :-). Si nu de alta dar se aplica la “toata lumea”.