In ziua de 6 ianuarie, armenii sarbatoresc ziua Nasterii Domnului. Cu acest prilej doresc sa urez membrilor comunitatii armene din Romania, armenilor de pretutindeni si celor care ii pretuiesc sarbatori fericite, un an nou mai frumos, cu belsug in casa si cu liniste in suflet.

Adesea, datorita faptului ca poporul armean sarbatoreste Craciunul dupa Anul Nou, se considera ca aceasta se datoreaza utilizarii de catre armeni a calendarului iulian, “pe stil vechi”. Acest lucru nu corespunde adevarului, dat fiind ca armenii utilizeaza calendarul Gregorian, dar sarbatoresc Craciunul pe 6 ianuarie, in aceeasi zi cu Boboteaza, in timp ce crestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie si Boboteaza pe 19 ianuarie.

craciunul-la-armeni

In fapt, sarbatorind Craciunul si Boboteaza in aceeasi zi, pe 6 ianuarie, armenii pastreaza traditiile initiale ale crestinismului. Data sarbatorii Nasterii Domnului a fost modificata in Imperiul Roman, dupa acceptarea crestinismului printre religiile imperiului de catre imparatul Constantin (Edictul din Milan, anul 313 al erei crestine). Astfel, ea a fost celebrata deodata cu ultima zi a sarbatorii pagane a Saturnaliilor, 25 decembrie, care semnifica lupta si, in cele din urma, izbanda luminii impotriva intunericului, iar prin extindere victoria binelui asupra raului. In cele din urma, aceasta modificare a fost acceptata in mod oficial de catre Bisericile crestine, in urma Sinodului din Chalcedon (451). Dat fiind ca in acea perioada Armenia se gasea intr-un aprig razboi cu persii, reprezentantii Bisericii armene nu au participat la acel Conciliu care a dezbatut si alte teme importante, precum natura umana si divina a Mantuitorului. Biserica armeana nu si-a insusit hotararile Conciliului din Chalcedon, astfel incat armenii ortodocsi continua sa sarbatoreasca Nasterea Domnului potrivit traditiei primelor secole de crestinism, potrivit careia Iisus a fost botezat dupa treizeci si trei de ani, in aceeasi zi in care s-a nascut, anume pe 6 ianuarie.

De altfel, in Evanghelii nu se pomeneste nicaieri despre data exacta a nasterii lui Iisus Hristos. Unul din motivele pentru care armenii nu au utilizat in sec. IV e.n., ca si romanii, modificarea datei pentru a o armoniza cu sarbatorirea pagana a Saturnaliilor a fost si acela ca pe teritoriul Armeniei, cel mai vechi stat crestin al umanitatii, paganismul nu mai era practicat.

Impreuna cu Biserica Ortodoxa Apostolica Armeana, exista o seama de alte Biserici Ortodoxe Orientale, asa-numite ne-Chalcedoniene, care pastreaza aceeasi traditie a sarbatoririi Craciunului pe 6 ianuarie, odata cu Boboteaza: Biserica Egipteana Copta, Biserica Ortodoxa Etiopiana si cea Eritreeana, Biserica Ortodoxa Siriaca precum si Biserica Ortodoxa Malankara din India.

Foto: Sfințirea apelor de Bobotează, în timpul aceleiași slujbe de Crăciun, in Catedrala armeană din București

51 Responses to “In ziua de 6 ianuarie, armenii sarbatoresc ziua Nasterii Domnului. Cu acest prilej doresc sa urez membrilor comunitatii armene din Romania, armenilor de pretutindeni si celor care ii pretuiesc sarbatori fericite, un an nou mai frumos, cu belsug in casa si cu liniste in suflet.”

 1. Mihail spune:

  Foarte interesant. Chiar, foarte interesant.
  Multumesc frumos.
  …In Moldova, la peste 3.000 de kilometri, o parte a moldovenilor sarbatoresc Craciunul. La telefon, am aflat ca acolo ninge serios, ca in Romania este, in unele zone, cod rosu. Aici, pe insula, este uscat, iar
  temperaturile oscileaza, in sus si in jos, in jurul lui zero grade.

 2. tudor spune:

  Avem toata admiratia pentru Poporul Armean!

 3. Mihail spune:

  …vedeti, ati avut dreptate, Tudoricâ vorbeste la plural, deci in numele serviciului…si a colegilor, ca doar Majestate nu o fi. :P

 4. Mihail spune:

  Iona is este lupul care pazeste oile. Numai gura lui sa manance.
  Ţine teoria politicienilor neprihaniţi. El este virgin, nu are dosar, nu are nici un schelet in garderob.
  …Un profesoras de provincie(un primar) care si-a cumparat sase case din meditatii.

 5. Adam Mares spune:

  Reiau urarea de dincolo
  Shnorhavor Nor Dari iev Surp Dznunt! :-)
  https://youtu.be/6n0Vt86SETk

  Totuși, de ce sărbătoresc așa? Care este explicația?

 6. tudor spune:

  Prim ministrul Grindeanu imi pare un tip echilibrat si cu bunsimt.
  Are insa , din start, cateva probleme majore, carora, cu toata bunavointa din lume, nu stiu cum le ar putea face fata.
  Prima: programul de guvernare pe care trebuie sa l urmareasca “la virgula” , bazat pe reducerea de taxe si cresterea salariilor si a pensiilor simultan este realizabil doar pe hartie, iar asta o sa vedem cu precizie la 25 iulie 2017, cand vor apare cifrele pe primul semestru.
  A doua: asimilarea guvernului cu vointa psd nu este de natura a genera performanta administrativa. Doar teoretic si la limita interesele unui partid politic corespund cu interesele unui guvern, chiar si politic. “Partid” vine de la “parte”, adica grup din societate cu anumite interese, pe cand guvernul este al Romaniei.
  A treia: calitatea majoritatii ministrilor este submediocra; nu poti obtine performanta cu actori contraperformanti.
  Un singur exemplu dau, cel de la ministerul de interne: sunt necesare numeroase reforme si restructurari; in plus, intr un asemenea minister ar fi nevoie la conducere de o persoana cu autoritate morala si profesionala …. Faptul ca dragnea i a dat doamnei carmen dan “bun de ministru” nu este nicidecum suficient pentru un transfer de autoritate.

 7. tudor spune:

  VV

  adevarul este ca preotii armeneasti, asemeni celorlalti din bisericile orientale sunt chiar caraghiosi in odajdiile alea… :)))

 8. cris spune:

  Un Craciun fericit si …un cadou de Craciun: Raport de 28 de pagini al Henry Jackson Society, think tan neoconservatv de la Cambridege, fondat si condus de nume celebre din UK si SUA, academicieni si student la Cambridge.. Citeva idei au fost traduse si publicate de evz, dar raportul complet este splendid si trebuie citit si facut cunoscut as zice.

  din evz, cu scuzele rigoare ca nu am timp sa traduc eu insami ideile principale ale documentului

  “- Există îngrijorări legate de faptul că serviciile secrete dirijează sub acoperire anchetele anti-corupţie. Totuşi, guvernul a refuzat să investigheze alegaţiile că serviciile secrete au infiltrat justiţia şi procuratura.

  - Au existat numeroase abuzuri juridice. Persoane arestate au fost plimbate prin faţa presei încătuşate, rude ale suspecţilor au fost ameninţate că vor fi inculpate, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru a implica alte persoane mai importante, iar dovezile s-au scurs sistematic în presă.

  - Principii fundamentale, consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca şi de Charta UE a Drepturilor Fundamentale, sunt violate în mod sistematic. Printre acestea, dreptul la un proces corect şi prezumţia de nevinovăţie.

  După ce recomandă o intervenţie a Departamentului de Stat american, a Comisiei Europene şi a altor organisme internaţionale, raportul conchide:

  „Liderii europeni s-au arătat extraordinar de naivi crezând declaraţiile României privind lupta împotriva corupţiei, aceasta a devenit ea însăşi o unealtă a corupţiei politice.

  Există dovezi clare că anchetele sunt folosite pentru reglări politice de conturi, că procurorii acţionează în complicitate cu guvernul, că asupra judecătorilor se fac presiuni pentru a avea o rată ridicată a condamnărilor, că serviciile de informaţii interne, lucrând sub acoperire, manipulează sistemul judiciar şi că abuzurile în timpul proceselor au devenit obişnuinţă.

  Ca urmare, standardele drepturilor omului sunt în mod regulat violate, inclusiv dreptul la un proces corect şi cel al prezumţiei de nevinovăţie.

  Toleranţa Uniunii Europene faţă de România creează riscul cât se poate de real al unui autoritarism, în timp ce alte ţări înţeleg că asemenea campanii anticorupţie oferă acoperirea perfectă pentru nerespectarea standardelor democratice, care se presupune că ar trebui să fie liantul dintre toate ţările europene.”

  http://www.evz.ro/pungasia-anticoruptie-binomul-pus-la-zid-un-raport-devastator.html

   • cris spune:

    Va rog, e de citit integral. Dupa atita laudatio la adresa DNA-ului si onor doamnei justitie Stanciu e o pereche de palme, o galeata de apa rece, il pune pe domnul Iohannis cu declaratiile dumnealui de azi de pilda intr-o pozitie de-a dreptul ridicola.

    Apropos, ce a fost iesirea aceea cu avocatul poporului ? Cum adica sa submiti o lege pentru verificarea constitutionalitatii e ceva periculos ?????? Constitutia poate fi sau nu oportuna dupa cum ne convine, numai dumnealui poate sa sesizeze CCR? E acceptabil si moral sa existe legi neconstituionale? Daca nu vorbim despre ceva nu exista? ( vorba neamtului: was ich nicht weiss, macht mich nicht heiss) Discutia, dialogul, in societate, in parlament, cu alte institutii sunt convenabile doar daca se discuta ce vreau EU, cum vreau EU, cu guvernul MEU si parlamentul MEU ? N-am inteles…Domnul Iohannis nu isi mai arunca paltonul pe masina dind din picior ci o arunca pe puscalau pe masina dind din picior?

    Ce a fost iesirea aceea ridicola ?

  • cris spune:

   textul original e mult mai sever, as spune “socant” de sever
   Trebuie citit in intregime.

   “Romania is a country of particular concern. Although it has earned international praise for its recent
   efforts to stamp out corruption, a detailed examination of Romania’s anti-corruption activities shows
   that they often provide convenient cover for acts of political score settling and serious human rights
   violations. The methods used show a considerable degree of continuity with the practices and
   attitudes of the communist era.
   The strong correlation between those targeted for prosecution and the interests of those in power is
   indicative of politicised justice. Cases have often been accompanied by campaigns of public
   vilification designed to maximise their political impact. Far from being above politics, Romania’s
   National Anti-corruption Directorate (DNA) is an active participant in its partisan struggles.
   Although the rule of law requires the justice system to work independently of government, there is
   clear evidence of collusion between prosecutors and the executive in Romania. It is apparent that
   politicians continue to exert considerable operational influence over the DNA using their control of
   key appointments and that high-profile investigations have been politically directed.
   There is growing concern about the covert role of the intelligence services in directing anticorruption
   prosecutions. The Romanian Intelligence Service (SRI) carries out 20,000 telephone
   intercepts on behalf of the DNA every year, initiates DNA investigations and, in its own words,
   regards the judicial system as a “tactical field” of operations. The government has refused to
   investigate allegations that the SRI has infiltrated the judiciary and prosecution services.
   Both the SRI and the DNA have been criticised for undermining judicial independence. Judges
   who fail to do the DNA’s bidding and rule in its favour have themselves become targets of
   investigation, while those deemed friendly to its interests have seen their loyalty repaid. A pliant
   judiciary willing to bend the rules helps the DNA to maintain extraordinary conviction rates of 92%.
   Methods routinely employed by the DNA amount to serious abuses of process that would cause
   outrage in most democratic countries. These include parading those arrested in handcuffs for the
   benefit of the media, threatening the relatives of suspects with indictment as a form of leverage,
   offering suspects immunity in exchange for implicating someone more senior and newsworthy,
   remanding defendants in detention for long periods in order to punish and stigmatise them and
   systematically leaking evidence to the media to prevent a fair trial.
   Important principles of justice enshrined in the European Convention on Human Rights and the
   EU’s Charter of Fundamental Rights are being routinely violated as part of Romania’s anticorruption
   drive. These include the right to a fair trial, the right to a presumption of innocence and
   protection from inhuman and degrading treatment.”

   .http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/01/Romania-paper.pdf

   @ Shadow

   Articolul pe care l-ai prezentat tu se vede ca era intr-adevar doar inceputul unei asemenea reactii :)

   • cris spune:

    niste mici amanunte referitor la societatea Henry Jackson: Henry Jackson a fost senator democrat – liberal dreapta/ neoconservator, considerat de Reagan “one of the greatest lawmakers of our century,” Societatea respectiva din UK are un correspondent American si multi sustinatori de dreapta in lume. Este practic partea activa s departamentului de studii internationale de la Cambridge. Corespondentul American este departamentul de studii internationale de la University of Washington – in Seattle, una dintre cele mai vechi si prestigioase universitati americane-, care si poarta numele.lui Henry Jackson.

   • Textul asta ar trebui dezbatut in România, numai că nu există acea societate civilă care să facă asta.

   • Shadow spune:

    gand la gand cu bucurie nu am vazut postul tau si l-am postat si eu la alt articol. Vezi si cine semneaza articolul asa ca idee. Cine e “baiatul ala”?

 9. Adam Mares spune:

  @VV
  Știu că aveți umor, dar văd că ați început să aveți și umor involuntar! :P
  Dacă râdem de madam ministresa de la interne ne batem joc de elite?!!!
  Dacă asta e elită, eu sunt popă armean! :-)

 10. Adam Mares spune:

  “Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri ca eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se impunea CAS si CASS va asigura venituri suplimentare la buget de 1,9 miliarde lei, care pot acoperi integral majorarea salariului pentru angajatii din cultura, cresterea pensiei minime de la 1 martie, transport gratuit pentru toti studentii si dublarea burselor acestora.
  In deschiderea sedintei de guvern de vineri, Grindeanu i-a cerut ministrului de Finante sa fie atent la mentinerea veniturilor la bugetul de stat si a citat exemplul eliminarii plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se mai impunea CASS, si de care beneficiaza, potrivit premierului, 36.000 de persoane.”

 11. emi spune:

  Primiti cu colindul?
  https://www.youtube.com/watch?v=ll8BURJ0GnY
  La multi ani!

 12. Mihail spune:

  “uniforma” preoţilor armeni ma duce cu gandul de fiecare data la doua chestii: filmul cu Oblio si la Ku-Klus-Klan.
  Imi cer iertare.
  Asa lucreaza creierul meu, acestea sunt asociatiile pe care le face.
  Dar, respect Biserica Armeneasca, asa cum respect orice biserica.
  Craciun fericit !

 13. Mihail spune:

  @Adame,

  Nu stiam ca esti superficial, cum sa citesti pe sarite.
  Ramai doar un pupacios inversunat.
  Pacat, brânza buna in burduf de….

 14. Mihail spune:

  @HM tudorel(1),

  Aleteţa, sa nu te plimbi, noaptea pe la orele trei prin curtea palatalui, ca or sa te impuste serviciile, adica coledgii.

 15. Adam Mares spune:

  Ce am mai aflat de pe fb:
  Polonia, cu o populație dublă față de a noastră, are un PIB de peste 500 de miliarde USD. Ungaria, cu jumătate din populația noastră, are un PIB de 120 miliarde USD. Ca să fim ca ei, ar trebui să avem un PIB de circa 250 miliarde USD. Acum suntem la 178, tindem spre vârful din 2008, când am sărit de 200 miliarde USD. Dar diferența e de 70 de miliarde USD.

 16. Adam Mares spune:

  Și dudukul e trist
  https://youtu.be/DTVBLbQ1wBQ