Câteva considerații cu privire la situația actuală din ALDE, în urma părăsirii, în ziua de 19 martie 2017,a ședinței Delegației Permanente de domnul Daniel Constantin și de un grup de colegi de-ai săi

 

 1. Toate deciziile Delegației Permanente au fost luate cu majoritatea voturilor membrilor ei. Așadar nu e vorba de decizii unilaterale, ci de decizii ale majorității.
 2. Convocarea Delegației Permanente și, apoi, convocarea de către aceasta a Congresului Extraordinar s-au făcut conform statutului ALDE. Faptul că, în ciuda înțelegerilor inițiale dintre PLR și PC, Daniel Constantin a refuzat să semneze, împreună cu Călin Tăriceanu, convocarea Congresului Extraordinar, nu poate împiedica voința majorității membrilor de a respecta înțelegerile inițiale și prevederile Statutului.
 3. Daniel Constantin a comunicat, în prealabil, că este de acord cu convocarea Congresului Extraordinar dacă se respectă unele condiții, și anume instituirea unei funcții de președinte executiv pentru el însuș, și negocierea unei liste de vicepreședinți care să fie impusă Congresului și care să cuprindă anumite persoane agreate. Daniel Constantin a amenințat că dacă aceste condiții ale sale nu vor fi îndeplinite, nu va participa la ședința Delegației Permanente. Călin Tăriceanu a refuzat să accepte acest șantaj.
 4. Alegerile pentru viitoarele funcții se vor face pe baza candidaturilor, primii candidați în ordinea voturilor vor deveni vicepreședinți. Va exista o singură funcție de președinte, nu va exista nicio altă titulatură de președinte, executiv sau altcumva.
 5. Aserțiunea potrivit căreia ALDE s-a construit pe structura fostului Partid Conservator nu este corectă. E suficient să evaluăm filialele ALDE, proveniența membrilor, rezultatele obținute la alegerile locale și parlamentare. Majoritatea consistentă rămasă după părăsirea sălii de către Daniel Constantin și grupul său, este o altă dovadă a nerealismului acestei aserțiuni.
 6. Evoluția ALDE, existența unei majorități confortabile care susține organizarea Congresului Extraordinar, sunt rezultatul activității politice din ultimul an. Congresul va răsplăti pe cei care au depus o activitate politică eficientă. Menținerea unei parități între cele două fracțiuni politice care au constituit ALDE nu corespunde realității și introduce un criteriu formal care nu răsplătește pe membrii ALDE potrivit activității depuse. Câtă vreme va exista o formulă paritară și selectarea persoanelor din conducere după criteriul provenienței înseamnă că fuziunea, în mod real, nu s-a produs.
 7. Atitudinea de astăzi a lui Daniel Constantin este continuarea, de mai multă vreme, a unor poziții diferite de cele ale celuilalt co-președinte ALDE, Călin Tăriceanu. În ce privește apărarea statului de drept și a drepturilor omului, agendele celor doi co-președinți au fost diferite.
 8. Am luat act de dorința grupului care a părăsit Delegația Permamentă de a rămâne în rândurile ALDE. Tocmai de aceea nu se pune problema, câtă vreme acest lucru se va întâmpla, a luării vreunei măsuri disciplinare sau retragerea sprijinului politic a vreunei persoane. Desigur, avem în vedere și declarațiile publice care nu trebuie să dăuneze imaginii ALDE.
 9. Nu am înțeles declarația lui Daniel Constantin potrivit căreia Delegația Permanentă trebuie să se compună din reprezentanții Delegației Permanente PLR și ai Consiliului Național PC. Asta ar însemna că cei ca mine, care nu provin nici din PLR, nici din PC, să fie excluși de la decizie, ceea ce ar ignora evoluția, de peste un an și jumătate, a ALDE și o discriminare în rândul membrilor.
 10. ALDE va organiza, așa cum s-a stabilit încă de la fondarea acestuia, alegeri în ultima decadă a lunii martie. În locul formulei bicefale, va fi ales un singur președinte Se va renunța la formulele paritare, proveniența membrilor nu va mai fi un criteriu de selecție, ci votul membrilor Congresului. ALDE își va respecta obligațiile în cadrul coaliției de guvernare și cele care decurg din aplicarea Programului de Guvernare. Cei care nu doresc aceste lucruri, au dreptul la propria opțiune.

 

49 Responses to “Câteva considerații cu privire la situația actuală din ALDE, în urma părăsirii, în ziua de 19 martie 2017,a ședinței Delegației Permanente de domnul Daniel Constantin și de un grup de colegi de-ai săi”

 1. Mihail spune:

  In sfarsit, a aparut postarea si aici. Eu am descoperit-o pe Facebook.
  Oricum, Daniel Constantin o sa se victimizeze, dar este cantecul lui de lebada. Una peste alta, le-am auzit, pe Tamisa, cum “canta” lebedele.
  Urat.
  Scot un cârâit ciudat, urat, numai graţios nu poate fi numit. Iar atunci când le dai ceva de mancare(pâine), printre cele 10-15 lebede care se aduna, una sau doua le “ciupesc” pe celelalte, ca sa le fugareasca.

 2. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  Scriitorul este chiar acum la A3. Am verificat, camasa nu este iesita din nadragi. Chiar mai mult, arata impecabil.

 3. cris spune:

  Am vazut doar prima parte a emisiunii, ati avut o prezentza buna. Cit am vazut a fost o discutie consistenta, mai putin participarea domnului busoi care mie imi trezeste o senzatie de bulgare de seu, maleabil si alunecos.

  Nu stiu daca Lazar si Kovesi ar trebui demisi vorbind de atmosfera de ansamblu din Romania, din partea mea da, ar trebui sa plece, CCR a specificat ca este o incalcare GRAVA a Constitutiei, si va amintesc ca insusi presedintele este suspendat pentru incalcari GRAVE ale constitutiei. Problema este ca nu cred ca asa se va schimba ceva, sistemul in sine trebuie sa se schimbe nu doar o persoana. Sunt curioasa sa vad evaluarea domnului Toader si ce propune.

  Ceva interesant:

  https://www.romaniacurata.ro/de-ce-revocarea-lui-kovesi-e-o-idee-proasta/

  Totusi nu ma pot impiedica sa-i spun doamnei Pippidi ca e cam tirziu, cam prea tirziu sa-si dea seama abia acum: a irosit ani in care putea ca discutind statul de drept sa vorbeasca si despre drepturile omului si importantza lor, sa o fi miscat macar o singura nedreptate… a preferat sa elogieze DNA-ul si sa urle din adincul plaminilor coruptia. Acea normalitate a statului de drept care sa tina in limite rezonabile coruptia si sa permita oamenlior si unei tari sa se dezvolte firesc, nu exista, dinsa nu i-a dat vreo atentie…pina acum. Dinsa este din pacate unul dintre cei care au contribuit la aceasta imagine strimba a statului de drept cu cele doua excrescentze ale sale umflate pina la grotesc, coruptia si anticoruptia. Degeaba isi da seama abia acum despre ce dezechilibru major s-a creat si cu ce consecinte. Mda, asta e, ce sa zic, si daca unii au vorbit de mai devreme, Tariceanu, dumneavoastra, eu in felul meu inutil si de neobservat, la ce a folosit?

  • cris spune:

   citesc o carte captivanta – Why nations fail a lui Acemoglu si Robinson
   s-a tradus si in romana de curind, 2016
   https://carturesti.ro/carte/de-ce-esueaza-natiunile-280384

   Nu stiu inca daca sa o recomand, n-am citit destul, dar e foarte bine cotata, si imi place de la primele pagini. De gust o prezentare TED a lui Robinson…..poate asa aflam si noi de ce avem drumuri nationale ca in Congo si de ce trebuie si Romania sa aiba institutii incluzive in loc de unele extractive si ceva coerenta in loc de atita extreminari reciproce ca sa poata sa supravietuiasca, darmite sa apartina cu adevarat de UE si nu de Congo, Zimbabwe si alte asemenea tari.

  • Totuși, e o lipsă de logică la doamna Pippidi. Spune că procurorii nu trebuie schimbați dect dacă au încălcat legea. Dar Constituția nu e o lege??? Ba e chiar legea fundamentală.

   • cris spune:

    Tot e pe calea intelegerii despre cum s-a strimbat statul de drept, cam greu la inceput, dar macar e un inceput – a avut de altfel o serie de articole care arata o schimbare interesanta la dinsa.

    In alta ordine de idei, CCR a tradus in limba engleza hotarirea cu pricina 68/2017 – splendid, la timp fiindca pe 22 martie inteleg ca e o discutie in LIBE (o voi urmari) si sper ca europarlamentarii au acces la acest text – asa ceva ar trebui sa ajunga si la domnul Timmermans de pilda. In plus in Mai este al XV-lea Congres international al curtilor constitutionale, la….. Bucuresti in acest an ( coincidentza fericita si mai ales bine venita dupa ce s-au ratzoit unii ca vor judecatorii CCR in catuse), si CCR va discuta deciziile 63 si 68/2017. Sper sa nu fie trecuta cu vederea de media.

    • Inteleg ca minisatrul justiției pregătește evaluarea pentru saptămâna următoare.

     • cris spune:

      Ba inteleg ca domnul Toader va fi si la discutia LIBE de miercuri. Iar o miscare excelenta. E o discutie importanta cea din LIBE, desigur caut link-ul si-l postez la timpul respective. Cred sa ne va da o idee catre ce se indreapta suportul european, catre un stat real de drept sau catre unul procuraresc.

     • Nu e sigur catre ce se indreapta Europa :(

 4. Adam Mareș spune:

  Guvernul nu mai are bani pentru co-finanțarea proiectelor cu fonduri europene derulate de administrațiile locale. Așa-zisa vicepremieră, Sevil Shhaideh, a anunțat că plafonul de împrumut la nivel național pe 2017 a fost deja atins.
  Halal guvernare!

 5. redguy1973 spune:

  @VV din declaratiile domnului D.Constantin am inteles ca ”iubeste” ALDE,”iubeste” Guvernul,si este suparat ca el si cei din jurul lui nu vor avea functii de conducere in partid .
  Sau asteapta ca prietenul lui V.Ponta sa se duca la PRU 2.0 ca sa-l urmeze acolo?:-/

 6. George spune:

  Intrebarea de 1000 de puncte:

  Vor reusi D Constantin si V Ponta sa rupa suficient din ALDE, respectiv PSD, astfel incat nici macar cooptarea UDMR la guvernare sa nu fie suficienta pentru o majoritate?

 7. Filip G spune:

  http://psnews.ro/psd-istii-s-au-sucit-au-respins-ordonanta-traseistilor-in-senat-167120/
  Ce ar mai fi de spus,cand interesele o cer,traseismul e bun………

  • Asta e un fel de prinde orbul, scoate-i ochii.

   • Filip G spune:

    Asta inseamna incredere in institutiile publice care jongleaza cu legile si ordonantele asa cum interesele o cer.
    Daca Senatul analiza OUG inainte de finalul mandatului,multi primari isi pierdeau posturile.
    Si se mai mira politicienii de faptul ca cetatenii nu au incredere in ei.
    Daca sunt neseriosi………..

    • Mihail spune:

     Daaaa, ca in restul tarilor, parlamentarii si politicienii, pozeaza, atunci când au timp, celor care picteaza ingeri in biserici.

 8. Pacala spune:

  @vv
  Poate invatati de aici si dati o lege similara. Chiar daca ar fi cu copy ai paste si tradusa cuvant cu cuvant. ONGurile trebuie sa intre in legalitate. Daca vreti sa guvernati 4 ani
  http://www.stiripesurse.ro/ong-urile-din-ungaria-se-tem-ca-masurile-impotriva-lor-propuse-de-orban-le-vor-scoate-in-afara-legii_1186715.html

  • Partidele politice nu pot fi finnțate din străinătate. Inlegătură cu ONG nu cred că se pune problema interzicerii unei astfel de finanțări. S-ar putea doar solicita ca aceste finanțări să fie declarate.

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @VV

  v-am avertizat demult in legatura cu acest mic nemernic cu aspiratii sa devina mare…

  Din ce-mi amintesc eu acel partidulet numit PC cred ca toate alegerile le-a participat alaturi de cineva ca imediat dupa alegeri sa rupa legaturile cu cei care i-au trecut si puntea aia… Deh, compromisurile se platesc. Acum e bine totusi ca e timp destul pentru ca o rupere la nivel de partid sa poata fi reparata.

  Trimiteti-l la ponta cu tradatorii lui cu tot, si electoratul ii va trimite la groapa de gunoi a istoriei pe amandoi la pachet.

  • Mihail spune:

   Efectiv nu inteleg ce are in cap Daniel Constantin. Poate si-a dorit ca sa se lipeasca de un partid mare. A reusit. Acum, ce mai poate urma, este la capat de drum ?
   Ocupa o functie importanta, o demnitate importanta. Toate acestea cu un partid de buzunar. A crescut pe cârca lui Tariceanu, iar acum musca mana care l-a facut om.

   • Nu înțeleg nici eu. Pentru resursele sale electorale și pentru varsta lui a avut o carieră foarte bună. E vice-premier. Dar, mai știi, cornul Niebelungilor când sună trebuie să te prezinți…

  • Așa este. PC a fost întotdeauna parte a unei alianțe, singur nu ar fi depășit pragul niciodată. fNu vreau să fiu malițios și nu cred că e corect să spunem că PC nu a avut propria contribuție la alegeri. PC fără noi sigur nu ar fi intrat in Parlament. E posibil ca nici noi fără ei. Sunt mulți colegi din PC cu care ne intelegem bine si care nu s-au raliat gestului lui DC. Dacă va continua pe această atitudine, pentru DC va fi tot mai greu să se integreze in ALDE după Congres.

 10. Mihail spune:

  Asa ceva, atat de tragic si atat de nedrept:

  https://www.bugetul.ro/fosta-avocata-a-alinei-bica-rupe-tacerea/

 11. Mihail spune:

  @Varujan Vosganian,

  Stiu, sunteti poet si scriitor, dar lebedele nu canta.
  Doar scot un cârâit dizgratios. In fiecare dimineata, stau pe barca, beau cafeaua si le dau bucatele mici de paine, ca sa manance. Sunt multumite, insa cârâie fericite.
  Pe Tamisa, langa barca, sunt :lebede, gaste si rate salbatice. Mai este o “chestie” haioasa, cu gatul lung. Am zarit-o si prin Delta, dar nu stiu cum se numeste. Insa are un tupeu…este singura pasare care are curajul de a se fâţâi pe cheu, pe trotuar.
  Daca ar fi sa aleg, as alege gastele salbatice. Macar astea au de toate, sunt indraznete, istete, zboara si fac, un fel de ga-ga-ga.
  Nici macar nu sunt rele precum lebedele.