Comunicat ALDE:DEPUTATUL ALDE, VARUJAN VOSGANIAN, DESPRE PILONUL 2 DE PENSII: „BANII CARE SUNT ACOLO SUNT BANII ROMÂNILOR; ACEȘTI BANI NU POT FI PRELUAȚI LA PILONUL 1 DE PENSII SUB NICIO FORMĂ”

Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a adus marți o serie de clarificări cu privire la discuția apărută în ultimele zile cu privire la Pilonul II de pensii. Liderul ALDE a precizat că banii care sunt la Pilonul II de pensii și care se ridică la o valoare de 9 miliarde de euro sunt banii românilor, iar acești bani nu pot fi preluați la Pilonul I de pensii sub nicio formă, cel puțin nu în actuala Constituție.

„În legătură cu Pilonul II de pensii, banii care sunt acolo și care sunt într-o sumă de aproximativ 9 miliarde de euro sunt banii românilor. Cetățenii români sunt titulari de cont și banii sunt proprietatea lor exclusivă, atât de exclusivă încât ei pot fi lăsați în caz de deces și moștenire. Acești bani nu pot fi preluați la Pilonul I de pensii sub nicio formă, cel puțin în actuala Constituție”, a spus Varujan Vosganian.

Deputatul ALDE a subliniat că „preluarea banilor din Pilonul II la Pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituție, ar fi un abuz și așa ceva nu cred că este posibil. Mai ales, gândiți-vă, e vorba de milioane de titulari de cont dintre care cel puțin un milion, dacă nu chiar 1,2 milioane, au conturi de peste 10.000 de lei, ceea ce deja e o sumă consistentă. În al doilea rând, ideea că s-ar putea relua chestiunea opțiunii cetățenilor  către fondurile de pensii mi se pare că, așa cum e pusă, e o idee profund eronată. Anume că dacă cetățenii români în clipa de față nu mai optează, ei trec automat în Pilonul I și numai dacă optează explicit că vor să-și păstreze contribuțiile în Pilonul II, rămân în Pilonul II. Așa ceva nu e firesc, pentru că cetățenii au optat o dată în 2008. Atunci ei au optat și dacă acum se va întâmpla altfel, se întâmplă doar dacă ei își schimbă opțiunea. Așadar, chiar în situația aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetățenii să fie rugați din nou să opteze, ar trebui așa: cei care optează să treacă la Pilonul I, trec la Pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opțiunea pe care și-au manifestat-o în 2008”.

Varujan Vosganian a precizat că la ora actuală calculele făcute cu actorii pieței arată că peste 10 – 15 ani, Pilonul II ar putea să adauge 15-20% la pensia care s-ar plăti dacă ar fi exclusiv din Pilonul I.

„Dacă ne păstrăm în limitele actuale ale pensiilor, în care se face o recirculare de la contribuțiile colectate la pensiile care se plătesc, bugetul de pensii nu ar putea să facă față evoluțiilor demografice. Singura formulă e să avem și resurse financiare noi, care vin din valorificarea, fructificarea sumelor din Pilonul II de pensii. Aceasta e singura formulă care să mărească resursele financiare pentru plata pensiilor. Calculele pe care le-am făcut eu cu colegii mei din ALDE, arată că peste 15 – 20 ani Pilonul II ar putea să adauge 15-20% la pensia care s-ar plăti dacă ar fi exclusiv din Pilonul I. Eu sunt de acord să facem o discuție, dar discuția ar trebui să pornească în primul rând de la felul în care am putea îmbunătăți Pilonul II (…) În situația în care pensia s-ar calcula prin contribuția Pilonului I și a Pilonului II, Pilonul II având o fructificare de 15 – 20 de ani, atunci pensia ar fi mai mare decât dacă s-ar suspenda Pilonul II și banii ar fi dați doar de Pilonul I. Deci, Pilonul I plus Pilonul II este mai mare ca punct total de pensie decât singur Pilonul I”, a spus Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a adăugat că „acest studiu pe care noi îl avem e realizat împreună cu actorii pieței, e posibil ca și cei de la PSD să îl aibă. Noi l-am realizat atunci când a apărut știrea că fondurile private de pensii au fost convocate la Guvern pentru a li se da nu știu ce proiect de lege. S-a dovedit că știrea era greșită. În clipa aceea, noi pentru a avea o replică fundamentată am comparat calculele noastre cu cele pe care le aveau fondurile de pensii. Ele au fost destul de asemănătoare și cred că ele sunt și la colegii noștri de coaliție”.

Deputatul ALDE a arătat că „fondurile private de pensii ar trebui să se implice și în investiții de natură imobiliară, ar trebui să se poată implica și în cumpărarea de acțiuni la companiile existente pe piață, astfel încât fructificarea să fie și mai bună. De aceea, ca să concluzionez, oricine spune că Pilonul II ar trebui să se reîntoarcă la Pilonul I și să se suspende, ignoră interesele pe termen lung ale românilor, ignoră evoluțiile demografice viitoare, ignoră faptul că România are nevoie de instrumente de refinanțare a echilibrelor macro-economice și preferă, în schimb, captivitatea într-un orizont pe termen scurt”.

Liderul ALDE a mai declarat că „nu am avut niciodată discuții cu colegii de la PSD pe tema suspendării Pilonului II de pensii și chiar dacă am fi avut-o noi am fi spus clar că nu suntem de acord cu asta (…) Citind evantaiul declarațiilor am constatat că cei care sunt direct implicați în această chestiune, adică prim-ministrul, viceprim-ministrul pe probleme economice, ministrul de Finanțe, ministrul Muncii, președintele partidului de guvernământ PSD, cu toții au spus că nu se pune această problemă”.

Varujan Vosganian a precizat că „pe viitor ar trebui să ne abținem de la orice revoluție de natură fiscală, să ne abținem de la rediscutarea nivelelor de impozitare, de la modul în care se percep taxele și să lăsăm mediul de afaceri într-un cadru predictibil în care să se dezvolte”.

În final, purtătorul de cuvânt al ALDE a subliniat că „în coaliție niciodată nu s-a pus problema unor divergențe structurale. Știu că s-au invocat discuții despre candidaturi la președinția României, legate de modul în care vom participa la alegerile europene, de faptul că ALDE crește și că asta ar putea să fie la un moment dat un subiect de neliniște pentru PSD, deși eu nu cred deloc asta, eu cred că PSD ar trebui să se bucure că ALDE crește în sondaje, pentru că pentru noi, PSD și ALDE, obiectivul e ca în permanență PSD plus ALDE să aibă cel puțin 50% în intențiile publice, să se vadă că exprimă în continuare voința majorității românilor. Nu pot să spun că există divergențe de o asemenea profunzime, dincolo desigur de orgoliile personale, de comportamentele personale. Nu putem fi identici, pentru că dacă eram identici erau dânșii la ALDE sau noi la PSD”.

70 Responses to “Comunicat ALDE:DEPUTATUL ALDE, VARUJAN VOSGANIAN, DESPRE PILONUL 2 DE PENSII: „BANII CARE SUNT ACOLO SUNT BANII ROMÂNILOR; ACEȘTI BANI NU POT FI PRELUAȚI LA PILONUL 1 DE PENSII SUB NICIO FORMĂ””

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    de la scoaterea iveala a citorva protocoale pur si simplu stalinisto-fasciste semnate intre niste adevarati penali si care au pus parlamentul intre paranteze s-a declansat jihadul! Dar nu jihadul pentru inlaturarea acelor nemernici, ci jihadul statului paralel despre care iohan zice ca nu exista iar dumneavoastra ziceti ca s-a mai estompat!

    Deci, se inventeaza orice tema falsa cu putinta ca sa nu se ajunga sa se mai discute despre protocoale, sau despre legionarul iohan care suspicioneaza intelegeri secrete cu “niste evrei”

  2. epolitikon spune:

    @VV
    Am citit azi pe hotnews ca v-ati exprimat privitor la cireasa de pe coliva Romaniei. De ce acum? Ce veti face daca PSD se va atinge de banii romanilor, fie si prin suspendarea virarii la Pilonul II a acelei minuscule contributii?

    Vreau sa intelegeti un singur lucru: banii aia sunt singurii pe care urmasii mei ii vor lua in caz ca eu crap inainte de pensie. Si nu sunt chiar putini!
    In schimb, in aceeasi situatie, de la Pilonul 1 vor lua zero lei. Eventual ajutor de inmormantare.
    Asadar, jos labele de pe ultima farama de bani cinstiti din tara asta!

  3. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    va mai zic unul din jocurile care se face: se forteaza o suspendare a presedintelui pe legea veche a referendumului, inainte ca presedintele sa ajunga in situatia de a promulga noua lege a referendumului in care pragul este de 30% :D

  4. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    zi de doliu pentru corneliu zelea iohannis, Tariceanu achitat!

    postaci! Nimic? Nu vi s-a dat inca nimic?

    • cris spune:

      Nu am sa spun felicitari, e bizar sa spui felicitari la normalitate – anormala a fost acuzatia adusa. Adica am discutat la acel timp de ce e aberanta, complet aiuritoare daca o raportezi la orice inseamna principii si jurisprudentza europeana, americana, CEDO, drept de a nu te autoincrimina, etc, etc. Interesant e altceva, a fost facuta intr-adins asa, nu pentru a obtine neaparat condamnarea, aceasta era doar un bonus subinteles, ci pentru a ingropa social, psihic, politic, un om cu o cota de incredere ridicata, care a fost foarte vocal referitor la ce inseamna cu adevarat stat de drept. Asa cum in cazul lui Grebla acuzatia a fost de acelasi tip, ridiculizanta, dorind in primul rind discreditarea, si nu doar a lui personal ci a CCR. Ei, aceasta trasatura, acest obiectiv, ingroparea de viu (cum spune portocala, “e mort si nu stie inca”, umbla, vorbeste si e de fapt deja mort in descompunere) a cuiva, tine de Zersetzung, sunt metodele tipic kagebiste, Stasi – iti amintesti ce spuneam despre STASI si Mielke-, de descompunere a cuiva, imaginii, carierei, credibilitatii sale. Vorbim de metode clar, indiscutabil, securiste.

      Iohannis…. probabil arunca iar vreun palton pe masina si da din picior, las’ ca mai da el vreun ordin si trepadusii sai mai fierb acolo vreun scenariu in care sa poata spuna ca altii sunt penali si el, el e insusi statuldedrept.

      Si da, probabil ca unii isi asteapta partitura ca sa aiba vreo “opine”, PNL-ul se vede ca si-a primit-o la gogoritza lui Iohannis via Orban – ca s-a facut Orban de rahat e una, ei il pun si-n ventilator. Dar pe Gigi te rog sa-l lasi, Gigi are ora fixa, suna clopotelul la patru, scrie doua cacareze la patru dimineata, attaboy – adica lasa-l ca-i strici bunatate de dresura si incepe sa faca pipi si in casa pe covor la cele mai nepotrivite ore.

      • ☻sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        :)

        au primit intre timp si partitura, i se comunica sa nu se grabeasca cu euforia ca inca nu e definitiva si irevocabila decizia :D

        cit despre marga, da, e mult pina si faptul ca i-am pomenit numele acu citeva cuvinte… :D

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        :)

        au primit intre timp si partitura, i se comunica sa nu se grabeasca cu euforia ca inca nu e definitiva si irevocabila decizia :D

        cit despre marga, da, e mult pina si faptul ca i-am pomenit numele acu citeva cuvinte… :D

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ VV

        un comentariu similar cu cel de mai sus a mers in asteptare, din greseala s-a printat un caracter inaintea numelui, va rog sa-l stergeti daca dati de el

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        la un moment dat kovesi a zis intr-o conferinta ca da, e obligatoriu ca sa fie inregistrate video audierile facute de procurori, asa prevede legea, dar ca unii procurori inregistreaza toti iar altii doar ce considera necesar … :D

        cum iti imaginezi ca ar fi reactionat americanii la asa ceva daca ar fi zis procurorul general din sua acelasi lucru?

        • cris spune:

          Respectarea legii e facultativa, e dupa bunul plac, si , mai ales, pentru unii nu are consecintza caci scopul lor suprem e “drept” si desigur scuza mijloacele. Mai mult, trebuie sa si stea inghetzata, sa nu se modifice nimic din ce e anormal, detrimental unei societati si favorabil abuzului – care abuz, acesta dupa ei nu exista.

          Si la americani justitia e un organism viu, vorbim de importantza jurisprudentei, perfectibil, Miranda Rights de pilda nu sunt acolo dintotdeauna ci din 1966, de la Miranda v Arizona, incalcarea amendamentelor 5 si 6, dreptul la a nu te autoincrimina si cel la asistentza juridica. La noi nu se discuta in acest mod, se iese sau cu heirupul schimba legea, sau nu aude nimeni vreo discutie, sau se iese cu noua jalba in protzap, buhuhuhu independentza justitiei, si cu figuri in zeghe trase in tzeapa. Mai vezi si timpenii a la Orban, sa se inghete activitatea CCR sau sa I se suspende sentintele…de ce a la Orban, fiindca respectivii spun unei omeniri ca Romania e neguvernabila, un stat esuat fara institutii care trebuie pus sub tutela, urit si prostesc.

        • cris spune:

          Wow, Kovesi e penala…punem pariu ca nu va fi numita asa de iohanescu, si ca nici vorba ca dreptii de la pnl sau usr sa considere ca cineva cercetat penal trebuie sa-si dea demisia?

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Cris

            punem, dar cu cine? Noi doi impotriva cui? :D

          • edi spune:

            Esti cam ipocritã reprosând “atacurile la persoanã” si nu o criticã pe idei.
            Pãi, ce contin comentariile tale dela ultimile douã articole ? Nu-s cam pe muchia trivialului ? Nu vezi cã iar pretinzi exact ceeace tu nu respecti ?

            Parcã dupã revenirea asta pe blog trimiterile la zona “animalã” s-au cam extins… dar, bineînteles, tot ceilalti sunt cei care vin cu un limbaj “neadecvat” :) .

            Polarizarea opiniilor face ca puterea sã fie victimizatã de unii, simultan cu diabolizarea opozitiei. In cealaltã tabãrã lucrurile sunt identice, doar “semnele” de grup sunt, bineînteles, schimbate cu 180 de grade.
            Hibele sunt doar la adversari.
            Oare ?
            Dupã anii de compromis si coabitare cu utopia comunistã, dupã “tranzitia” ultimelor trei decade care nu au limpezit mare lucru din punct de vedere etic, toatã lumea e foarte intransigentã cu toatã lumea în privinta moralei.

            Iar asta este ceva de o perversitate tot asa de cumplitã. Sã vezi doar “inocenti” într-o parte si doar “demoni” în partea cealaltã.

            Hai sã vedem cine este usã-de-bisericã în peisajul ãsta !

            Cum a început “reforma” din justitie, si, mai ales, cãnd ? A fost o realã reformã sau doar ocazia de care a profitat Bãsescu de a arãta urbi-et-orbi cã-si poate aduce la barã vechii tovarãsi-de-drum [mai ales pe unul :) ] fãrã nici un fel de remuscare, demonstrãnd astfel “mãretia dreptului” ?

            Oare cine este autorul moral al structurii operative care a fãcut posibilã strângerea datelor si probelor necesare ?

            Tehnic, da, au fost necesare întelegerile care sunt diabolizate acum, protocoalele, dar astea se vor acum devoalate ca elemente oculte. culmea, chiar de promotorul CARE A PUS LA CALE ACEST BALANS DE PE SCENA POLITICÄ.

            Pãi, e fain sã ai controlul cãnd detii puterea, dar cum naiba te dezici IMEDIAT de metodã cãnd devii si tu, helas, un fel de muritor din afara orasului-interzis ?

            Aud ?
            …cã ziceai de dezbateri de idei, mmm ?

            Asta faceti, asta facem în România de sute de ani, e metamorfoza Coriolandrãgãnescianã a victimei de ieri în cãlãul de mâine.

            Dar, kioru’ a inovat chiar si-n materia asta, el a inversat datele problemei, ducând perversitatea pe noi culmi ["de civilizatie si progres" :) ].

            Si, uite asa, oamenii fac alegeri, în cunostintã de cauzã sau, iatã, prin filtrul massmedia-ei partizane.

            Fiecare crede cã E DE PARTEA BUNÄ A FORTEI.

            Pentru mine, ai optat în sustinerea “hotiilor” (la categoria /bãieti/) si a “scorpiilor” (la categoria /fete/).

            Invers, voi trei (hai, patru…) puneti pe toti ceilalti în gãleata de “hastag”, chit cã eu, cel putin, cam detest organizatiile (…cam dela Pamfil Seicaru încoace, cãnd aflasem cã, finalmente-organizatiile-servesc-în-principal-organizatorilor [dada, Varujane !])

            Dar dacã asta te face fericitã pe tine, iesirea scorpiei din om la ivealã, deh, atunci…, stii, era vorba aceea a bâtrãnului Ratiu…

          • edi spune:

            PS : …si cine este mai vinovat (sau mai putin vinovat), cel care cu cinism a pus în operã deturnarea institutiilor statului în folos propriu cam timp de 1o ani, sau, cel care scoate si mortii la vot (pentru o cauzã “dreaptã” claaar, scopul scuzã… ) pentru demiterea “cinicului”, cine-si face judetul un soi de ducat propriu, cine mãcinat de complexe si frustrãri organizeazã la începutul mileniului trei o jalnicã commedia dell’arte la conducerea unei tzãri ?

            Mmm ? …cã zic…

          • edi spune:

            PS2 : …deci, n-avem de-a face cu fetzele aceluiasi rahat ?

          • emi spune:

            De aceea exista fata si reversul monedei/medaliei, binele/raul, sus/jos, frumos/urat, traim in dualism si putem alege.
            Galbena e si mierea dar si pisul… :)

          • cris spune:

            Domnule draga, in multe vorbe discuti cum sa apuci un rahat de capatul curat, how to pick up a trud by the clean end – e definitia corectitudinii politice.

            Mai rau, pina acum ai stat, te declari, alaturi de unii care pretind sa bage pe gitul altora ce prezentati ca si capatul curat al rahatului. Si aveti cica aprobarea occidentala, ca stiti ca sunteti politically correct. Sorry, rahatul e rahat, nu are capat curat, si unii o stiu. Aveti pretentia ca e curat la un capat doar ca puneti un #, beculetze si labutze cu justitia pe el? sau mai curat decit celalalt?… ce curat?, e imaculat, sfint. Nu draga, e capat securist, lupul schimba blana dar naravul ba, si basescu aici a fost genial, la schimbarea la PPE, a creat noul lup securist in blana occidentala. Iar din partea mea care m-am trait tineretile sub securismul lui ceasca, indiferent ca-l vopsiti asa zis occidental – haida de, imi spui mie asa ceva care traiesc in occident de niste ani? crezi ca merge cu cioara vopsita?- tot securism ramine si urit mirositor oricit si oricum se vopseste si ce blanuri schimba.

            Nu, nu exista nicio justificare curata pentru protocoalele si portocalele lui Kovesi si Coldea.

            Mai mult, nu va bateti doar cu cei de la capatul celalalt al rahatului, ci categorisiti pe oricine ca fiind la capatul celalalt doar fiindca nu va inghit capatul asa zis curat. Regret, nu inghit nici prostiile unora dar nici pe ale voastre. Sa-ti spun ceva ce se vede ca nu intelegi si nu intelegeti: da, asa e, nici capatul pesedist nu e bun, stiu lucrul asta, il stim, dar ipocrizia asa zisei drepte sau societatii civile ale voastre e un jihadism caraghios in falsitatea lui, ce faceti e inca mai rau si mai prostesc decit ce face psd-ul. Nu se asteapta nimeni la nimic pozitiv de la psd, dar ati reusit performantza de a fi mai penibili chiar decit pesedeul, printr-un contrast cu totul nenorocit in final faceti ca celalalt capat sa para unora parfum – inteleg ca dasteptii hashtagului chiar l-au citit pe Alinsky si ii imparteau carticica prin piata, cititi-l naibii pina la capat: regula 11, daca exacerbezi insultele la adresa altuia, il ponegresti in fel si chip vine o limita dupa care acesta e perceput ca pozitiv, devine underdog si va stringe suport.

            Bref, iti place Iohannis, iti place Kovesi, va credeti occidentali si rontzaiti la capatul acela de zor ca-l acoperiti cu frisca, va priveste, dar nu mai incercati sa-l bagati pe gitul altora. Nici unul dintre noi astia mai vechi aici nu am ridicat vreodata in slavi pe dragnea sau psd-ul, pur si simplu vedem rahatul ca exact ce este, rahat, si nu e parfumat oricum il intorci.

    • Marga Maggie Gigi spune:

      In afara faptului ca esti un tembel care posteaza nonstop aici, tie ce ti s-a mai ordonat , doftorasule ?

  5. epolitikon spune:

    @sorin
    Postez eu un link catre cel mai cunoscut cotidian de rezistenta din RO:
    http://kmkz.ro/de-ras/romania-e-moarta-o-mai-tin-geam-pana-ii-iau-banii-de-pensie-din-pilonul-2-apoi-o-ingroapa

    • Termină cu prostiile.

    • Eu cred că asta e o glumă. Dacă acuzi candidați la primărie, candidați la prezidențiale, prim-miniștri și miniștri, judecători la Curtea Constituțională etc.etc., îți faci mendrele politice și după aceea ei sunt nevinovați se cheamă că ești sub media europeană???? Care e media europeană la prim-minitri, miniștri și șefi de partide achitați???????

  6. edi spune:

    Bravo, Varujan, …asa da ! Chapeau !

    …bine cã le mai aminteste cineva colegilor “de platou” [ :) ...deci, ar fi si "de preludiu", pe cale de consecintã... :) ] cã si-au luat ca parteneri, “la bine si la rãu”, totusi, niste oameni cu viziune liberalã si cã nu e permis chiar orice, adicã s-ajungi sã-ti negi convingerile doctrinare fundamentale… ? …se cam golea bazinul electoral, usor-usor, iar cãnd nu mai ai pentru cine face politici…

  7. Adam Mareș spune:

    O atitudine de liberal, într-adevăr! :-)

  8. edi spune:

    Din seria “Dacã doriti sã revedeti…” [...cã sunt sigur cã daaa !]

    @ criso-gyorgyfalvi-emi

    Sãraca de tine, …probabil s-au acumulat niste probleme, deh… !

    Oricum, remarc c-ai ajuns cam la limita trivialului, …dar sper cã vei reusi un control desãvãrsit asupra umorilor, nu-i asa, cris ? …hai, cã, stim cã vasta ta culturã nu te va lãsa sã aluneci chiar într-acolo !

    Te fortezi, si tu, si gyorgyfalvi, dar si micutza emi, în a pune pe toti ceilalti în acelasi borcan, cu hastagul de rigoare, aberezi de parc-ai sti ce fac ceilalti în timpul lor liber, cu cine se vãd, ce preocupãri au, etc.

    Mãcar gyorgyfalvi e afectat de propaganda A3 (oficina Media a pesede), dar am dubii cã stai acolo zilnic sã te “reîncarci”cu orele de emisiuni dirijate în scopul sustinerii pesede.
    Tanti, crede-mã, habar n-am de forumurile “VOASTRE” (cum spui) !
    N-ai decãt sã crezi/imaginezi ce vrei tu si elfii tãi !

    Nostim e cã te faci cã nu observi cã-n tzara asta nimeni nu este usã-de-bisericã, dar fain-frumos sã-i victimizãm doar pe unii si sã-i diabolizãm doar pe ceilalti.
    Fiindcã iesiri-la-offside-si-faulturi se fac de ambele pãrti, astea au început pe vremea kiorului care i-a asmutit pe unii din institutiile statului pentru a-si anihila adversarii, CU PRETENTIA DE A DOVEDI ALIATIILOR EUROATLANTICI CÄ PRIN JUSTITIE REFORMEAZÄ.
    Dilema mea este dece, cei care au acceptat toate astea nu ies sã devoaleze autorul moral al acertor lucruri.

    Dar, în oglindã, nici scumpul de pesede, cu al sãu combinator “în oglindã”, Dragnea, n-au fost mai prejos, au “scos” mortii la votul dela referendumul din 2012, si, din nou cu premeditare, au fortat spargerea întelegerii cu PNL si Antonescu.
    Iar de restul devalizãrilor, ce sã mai vorbim, alea sunt deja /Default/, gen bussines-as-usual.

    Si voi vã fortati ca în jocul ãsta dement, sã aveti pretentia de a CONVINGE cã doar unii sunt “îngerasi”, iar ceilalti “demoni” ? ?

    Zãããu ?
    Dupã toatã aberatia comunismului si sechelele post-…, voi faceti galerie cui, “bãietilor buni” ?

    Tu stii foarte bine cã aici lucrurile/caracterele sunt RELATIVE, dar ai ales ceeace e PENTRU TINE rãul MAI MIC.

    Criso, toti stim aici cã procedãm astfel, fiindcã ASTEA SUNT ALTERNATIVELE PE CARE NI LE PERMITEM, ÄSTIA SUNT CEI PLECATI, DIN SOCIETATE, SÄ “SERVEASCÄ PATRIA” !

    Dar tu ai ales cã-ti sunt mai simpatici cei din arhetipul HOTZI (la categoria masculin) si cele din arhetipul SCORPII (Iliescu dixit !) (la categoria feminin).

    Excelent !

    Dar cei ai cu restul celor ce au alte afinitãti elective
    I-ai fi vrut pe un alt blog ?

    Pãi, ce fãceai asa, vã dãdeati retzete cu sefu’, cu înteleptul-gyorgyfalvi si cu micutza-emi ?
    …si dupã aceea gata, ura-si-la-garã, si la culcare cã-i târziu ?

    Vezi?, ce vrei tu este, din nou, cam utopic pentru cã fiecare e subiectiv si vede lumea conform perceptiilor sale.

    Toatã treaba este ca, din nervi în exces si alte frustrãri, sã nu te apuci sã rupi gradenele peluzei si sã sari la bãtaie la fanii celorlalti.

    Asta deja nu se mai cheamã sport, ci altfel…

  9. Mihail spune:

    Iata si povestea adevarata despre vanzarea lui Arsenie Boca:

    http://evz.ro/adevarul-parintele-arsenie-boca.html

  10. Mihail spune:

    Privind, de la peste trei mii de km, privind, tu aflandu-te intr-o societate corecta…realizezi cat de caraghiosi si inapoiati sunt romanii.
    Si nu-ti mai doresti ca sa mai revii.

  11. cris spune:

    @ Sorin

    Cam asa ceva, nu stiu cu cine am putea face pariul :)

    Am curiozitatea sa urmaresc altceva acum. Stii ca nu ma atasez de personaje politice, nu sunt groupie, prefer sa urmaresc jocul politic mai rational, mai rece si pus in contexte ceva mai largi: In mod obisnuit vesticii prefera sa sustina un singur personaj, presedintele unei tari, si un cerc restrins de acoliti ai acestuia. I se trec cu vederea destule atita timp cit respectivul serveste vreunui scop, se asteapta de la acesta o anume atitudine si ca acesta sa-si intareasca pozitia in statul respectiv, se asteapta de pilda sa-si creeze un partid puternic ca sa fie capabil ca niste dati urmaotare sa cistige alegerile cu mai putina cheltuiala din partea vesticilor- ai vazut ceva din aceasta tactica in ce-l privea pe basescu, dar te asigur ca e valabila pentru multe tari.

    Din pacate asa ceva de multe nu se termina bine, deloc democratic ci dimpotriva cu aparitia vreunui mic dictator – e motivul pentru care l-as fi preferat pe Ponta ca presedinte, deloc agreat, dupa cum stii: in cazul nostru, ca tara post-dictatura, exact accentul pe un presedinte si mentinerea unui parlament in stare larvara ne va duce la pieire.

    Vad ca acum alesul nostru e intr-o pozitie interesanta, extrem de neineminatic a calcat in niste strachini sensibile, drept care probabil cel putin dintr-o anume parte I se va diminua suportul -a fost cultivat de catre americani ca sustinator al ideii de Intermarium, daca iti amintesti am dat aici un articol Stratfor in 2014 in care era clar ca presedintii tarilor implicate vor fi umflati ca aparentza, incredere in sine, ca sa participe mai bine in acest proiect, pe scurt positive reinforcement sau “bula nu mai plinge ca nu ai capul patrat”. Avind acestea in minte si pozitia domnului Iohannis clar atasat de berlinici si mai ales extrem de neindeminatic in domeniul discursului sau diplomatiei, ma intreb cum se vor desfasura lucrurile de acum incolo pe acest joc al suportului licuricesc, dar, sincer, nu-i prevad o soarta prea buna. Nu stiu, e de urmarit, isi vor cauta alt reprezentant si ma intreb in ce masura vor incepe sa mearga cu dragnea – caci nu vad pe cine altcineva ar avea disponibil- ca interviuri, prezentari, articole, etc, etc. Iar de partea berlinicilor, caci nici lor nu le convine un partener strachinist, pe cine vor mai scoate la interval – Iohannis nu cred ca e singura conserva cultivata pentru ca la un moment dat sa fie scos la interval, e foarte posibil sa vedem un Siegfried Murescan, la fel deja educat si pregatit, incepind sa fie umflat cu pompa. E foarte posibil sa vezi iar o rocada ca cea cu Antonescu de pilda si un Orban complet descalificat cedind pozitia unui proaspat venit in partid si sustinut de nemti, Muresan adica. Va fi interesant de urmarit.

    • emi spune:

      Intr-un fel diabolic, daca interesele licuricilor coincid, tara este lasata fara resurse, dar in interior e pace… :)

      • emi spune:

        Asadar marea dilema ramane si daca esti un Stat, si daca esti o persoana: alegi sa platesti karma cu avutie/bani sau cu pace/sanatate???

        • cris spune:

          vezi mai sus, dilema este: on what end do you pick up the trud :)

          • edi spune:

            “Săraca” de tine…, cauți o lume perfectă, dadada…
            …că zici tu că o meriți…

            O să rămâi doar cu spitalul ăla.
            Deh, unicate ca tine…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      Zici asa: alesul nostru…

      Pai nu prea e alesul nostru, din mai multe puncte de vedere. In primul rind ca nu l-am votat, l-a votat Varujan Vosganian cind il avertizasem explicit ca omu e un dobitoc! Sa ne amintim doar din categoria “triste amintiri” faza cind Vosganian ii cerea lui Crin Antonescu sa vina sa-i faca campanie lui Iohannis alaturi de el…

      http://vosganian.ro/?p=5612

      Apoi iarasi nu prea e alesul nostru pentru ca sa ne amintim cum era situatia in turul 1 si ce s-a intimplat in turul 2! Dupa parerea mea, asa cum sistemul a procedat si in cazul “alegerilor” lui basescu si a pdl-ului… s-a furat exact cit a fost necesar ca sa cistige iohannis! Sunt absolut convins ca daca ponta ar fi avut 10 milioane de alegatori, ai fi vazut o situatie paradoxala in care ar fi participat la vot 20 de milioane de alegatori … plus 1! :D :D :D

      Deci, eu zic sa nu ne batem capul, nu s-a schimbat nimic intre timp (in bine cel putin) si va fi cum a mai fost! Asta e si motivul pentru care nici pe orban nu-l intereseaza nivelul ridicolului in care se afla, nici pe kovesi n-o intereseaza ca s-a mai aflat inca o magarie, nici pe iohan nu-l intereseaza cantitatea de anti-vomitive consumata in timpul “discursurilor” lui… E pe sistemul: ciinii latra, caravana trece!

      In ultimii 14-15 ani cistigatorii alegerilor de orice fel s-au decis in alta parte decit la urna, si cred ca asta-i cam tot ce ar trebui sa ne intereseze!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      referitor la ce ziceai despre pregatirea pe turnanta a lui siegfried muresan, nu cred ca tine… El face parte din exact aceiasi cloaca din jusul lui orban, astia cu IFN-urile care iau dobinzi de mii la suta… Daca e sa fie debarcat orban se va face cu oameni din tabara adversa. Mie mi-ar parea rau sa plece orban, ducea pnl-ul in jos destul de bine :D Dar daca totusi trebuie sa fie debarcat ma rog mult sa fie cineva din vechea garda pedelista! :D Turcan, Videanu, Stolojan, Vass, Anastase, sau as vrea mult mult mult sa vina emiiiiiiiiiiiiiiiiiiil booooooooooooc! :D :D :D

      • cris spune:

        Muresan a fost crescut de nemti, ei isi prefera omul lor, PNL-ul a ajuns wc-ul din ograda al PPE, adica al lui Merkel, pe cine crezi ca va pune pazitor acolo? pe unul din wc-ul din ograda, ceva ce ei considera un vierme ascultator dar tont, sau pe unul de la centru? hai, punem pariu, ca aici, de amorul artei corectitudinii politice, putem. Zi, pe ce facem prinsoare?

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Cris

          Deci tu pariezi ca e adus Muresan?

          Eu pariez ca ramine orban :D

          … desi m-ar fi uns la suflet sa aud la televizor Presedintele Partidului National Liberal Cristian Busoi s-a intilnit cu… :D

          • cris spune:

            aici suntem de acord, busoi, ce pierdere daca nu ar fi el presedintele PNL…. :)

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Cris

            iti zic una si mai gretoasa: radu f alexandru! :D :D :D :D :D :D :D

            l-am vazut pe vierme la “sarbatorirea a 143 de ani de la infiintarea pnl”, crede-ma, nu cred ca poate fi ceva mai scarbos….

  12. Emi spune:

    Frumos spus @VV: “sunt banii romanilor”!!!
    Inevitabil imi vine in minte intrebarea, de data asta cui ii curg balele sa puna mana pe ei?!?
    Ca si raspuns, in vine in minte discutia armenilor din cavoul gol, dupa moartea lui Kennedy…

  13. Epolitikon spune:

    https://www.timesnewroman.ro/life-death/caruta-cu-fier-vechi-rasturnata-la-iasi-politia-nu-poate-interveni-deoarece-primaria-a-catalogat-o-ca-arta-moderna

    Cred că dl. Vosganian este încă sub efectul inaugurarii acestuia monument ce va deveni emblematic pentru Iasi

  14. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    ati vazut ca jandarmeria stie si sa-si faca treaba? protestatarul care a strigat spontan impotriva lui iohannis a fost amendat imediat cu 2000 de lei si indepartat de la fata locului! :D :D :D

    • Mihail spune:

      iar altii i-au pus catusele unui tip de 72 de ani. Cica ar fi baut.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Ilie Nastase e baiat mare, se descurca, mie mai mila mi-e de femeia care si-a luat 3 ani de puscarie pentru ca a furat citeva lalele de pe rondul din sensul giratoriu…

    • cris spune:

      Desigur. Apropos, domnul Malin Bot e OK? e la arest preventiv, judecat, amendat, ceva acolo ca a batut un virstnic?

      Banuiesc ca nu te-ai uitat la antena3 aseara – pardon, ca nu te-ai lasat spalat pe creieri :) A fost ceva care nu stiu daca ti-a atras atentia, au pomenit reforma inchisorilor in State. Se discuta demult, a fost punct de campanie prezidentiala, acum e vorba de trecerea legii prin senat/camera legislativa. Saptamina trecuta, Trump a facut un summit pe tema asta la Casa Alba, imaginile erau de la acest summit. (il vezi pe iohanescu facind asa ceva si nu sa strige de dimineatza pina seara “penalii”?) Sigur ca e mult mai extinsa decit gratierea din ianuarie a PSd-ului, si si costa mai mult, 50 mil de dolari se vor aloca annual doar programelor de reducere a recidivismului. Dar de remarcat este suportul pentru aceasta reforma, felul in care oamenii obisnuiti discuta si sunt ascultati, faptul ca cei din inchisori sunt considerati oameni cu drepturile lor, inclusiv dreptul lor la o sansa, ca un asset chiar, ca oameni care tratati asa cum trebuie pot ajunge, din nou, membri productivi ai unei societati….

      Ei cum crezi ca m-am putut eu uita la rezistacii lui peste cu “nu gratierea si vreti sa scape penali, scapa violatorii, sa nu se discute de femei gravide ca atunci toarna copii, toata lumea la inchisoare”. Ca psd-ul dadea o ordonantza in doi peri e una, dar sa vezi asemenea spectacol de cruzime de la mii de oameni, inclusiv de la niste vajnici rezistaci de aici, urlind impotriva unor semeni ai lor in fond, a fost dezgustator. Cum sa vinzi unuia care traieste altundeva, unde se discuta normal o reforma a sistemului de incarcerare, ca cineva/ong-uri, indivizi, care dau dovada de atita ura si neomenie sunt occidentali, de dreapta, culme a civismului? Ce diferentza majora, ce prapastie….pardon, daca spun asa ceva, daca am spus-o si atunci “apar pesedeul si penalii”.

      Mda, e trist ca alternativa la psd sa fie ceva de asemenea troglodism trufas si crud si sa fie atit de fals, de vopsit ca modernitate in gindire si democratie, caci, deh, daca pui un # pe ceva inseamna ca imediat esti si occidental, pfui. Nu, nu e nimic occidental in heirupismul pesedist de atunci, dar in reactia # cu atit mai putin… desigur inclusiv de la Iohannis nu ai cum sa te astepti la o reactie ca cea a lui Trump, de la o mucava de presedinte democrat nu poti astepta altceva decit “penalii” caci nu-l doare de oameni ci doar de interesele sale si alegerea/realegerea dumnealui ca presedinte.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        m-am uitat aseara, da.

        Totusi, problema din sua nu are nimic de-a face cu cea din romania! Cred ca esti de acord ca in sua cei din inchisori sunt preponderent… vinovati! :D

        Apoi, noi aici suntem pusi in situatia paradoxala de a apara drepturile omului exact impotriva atacurilor venite din partea unora care chiar ei ar fi trebuit sa fie in puscarie!

        La noi puscariile sunt pline cu oameni saraci, abandonati chiar de catre stat, si care au ajuns sa se simta mai bine in puscarie decit afara! Iar cei care au pus mina pe justitie si carora le convine ca situatia sa ramina asa dau din vuvuzele ca sa creeze haos si sa nu aiba cineva luciditatea de a readuce lucrurile la normal..

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        stai sa vezi, ca acum vor sa refaca UNTR-ul (uniunea nationala a tradatorilor din romania) sub aripa tradatorului de neam victor ponta! S-a intilnit zilele astea cu oprea (nu intimplator si nashul sau), specialist in trafic de teroare, omu care trebuia sa ajunga dupa planurile securistice sef al SRI cu Maior premier si ponta presedinte…

        O sa vedem probabil o campanie de-a dreptul gretoasa a securistilor care vor umfla pinzele noului partid pe la toate sursele media din dotarea lor…

        Am o lista intreaga de insi pe care atunci cind ii vad pe ecran apas instant pe telecomanda…

    • Am văzut… Pe când cei care înjurau Guvernul fără aprobare n-au pățit nimic…

  15. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Cris

    dupa mine vreo 90% din populatia globului traieste cu sentimentul ca nivelul maxim posibil de inteligenta e cam undeva pe-aproape de cel la care au ajuns ei, cu indulgenta ar accepta ca e cu vreo 20% mai mare…

    Deci, a incerca sa arati cuiva ca e prost e un non-sens absolut, pentru ca daca ar fi fost dotat cu o anumita capacitate de intelegere n-ar mai fi fost cazul sa-i spui ca-i prost pentru ca n-ar fi fost chiar prost. Prin urmare, cei care considera ca vizionarea antenei3 e spalare de creier pot fi ori unii care incearca o manipulare ieftina, ori cei care sunt pur si simplu prosti!

    In afara de asta, un alt non-sens sunt avertismentele impotriva spalarii creierului! :D :D :D Si asta din cauza faptului ca oamenii dotati cu un anumit nivel de inteligenta nu pot fi subiect de spalare de creier, dar… prostii nu stiu asta! Daca ar stii ar insemna ca n-ar mai fi prosti si nu s-ar mai teme de asa ceva… :D :D :D

    Apoi, nu pot sa nu constat ca de-a lungul vremii oameni care au fost ajutati in ascensiunea lor de antena3 odata ajunsi sus si dezvelindu-li-se nimicnicia au devenit deodata atacatori ai antenei3. Asa au facut si portocalii, dar si urmasii lor “liberalii” :D

    M-am tot gindit zilele astea ce ar trebui sa insemne in esenta sa notiunea de liberal, si am ajuns la concluzia ca un partid liberal autentic ar trebui sa interzica prin statut afacerile cu statul ale membrilor sai. Nu condamn prin asta afacerile cu statul, ele pot fi si corecte, dar consider ca ele nu au nimic de-a face cu adevarata ideologie liberala.

    Ori daca ne uitam la asazisii liberali de azi vedem ca pe ei ii uneste exact genul de afaceri care intr-un fel sau altul isi obtin veniturile din slabiciunea statului, din slabiciunile legislatiei, samd… Ar fi de analizat in ce masura ASF este in spatele propagandei mincinoase facute zilele astea referitor la pilonul 2 de pensii…

    • cris spune:

      :) te referi la superioritatea iluzorie, propensitatea oamenilor de a se supraestima, numita si efect primus inter pares, Lake Wobegon effect, sau … Dunning-Kruger.

      A, stai ca iti dau ceva dragut, la premiile IgNobel cred ca anul trecut chiar, a fost prezentata o opera numita a incompetentei. Aria Dunning Kruger:

      https://www.youtube.com/watch?v=BdnH19KsVVc

      Ce imi zgirie urechile permanent la repetitia asta vomitiva cu “nu te uita la antena3 ca te spala pe creieri” e faptul ca vine de la basescu, din timpul referendumului. E preluata de actualii in ideea ca o prostie spusa de destule ori va fi adoptata de unii mai saraci cu duhul – ca si cum nu ar exista telecomanda si oamenii nu si-ar putea alege liberi la ce vor sa se uite din suta de canale de televizune.

      • cris spune:

        Uite-l pe basescu, ti-l amintesti? https://www.youtube.com/watch?v=Out9Xy32B8o

        deci putem spune linistiti ca cei atit de ferventi cu “nu te uita la latrina3, ca nu e real ce prezinta” sunt…cum se spunea, “noi suntem urmasii lui Traian, urmasii lui Traian Basescu”.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Cris

          cum sa nu mi-l amintesc :D

          Dar nu stiu cum se face ca exact aceia care il sustineau la vremea aia vin azi cu hashtagul in fata si urla de zici ca le-a luat foc haina… :D :D :D

          Pe mine ei cel mult ma amuza, cu cit urla mai tare cu atit sunt mai fericit, asa imi dau seama ca incet incet ajung sa fie disperati! :D :D :D

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Cris

          cit despre statul paralel, ei sunt organizati exact precum familiile siciliene au ca lojele masonice, sunt o mare familie in care totul se decide si ramine in interior! Modul cum se comporta ei acolo in interior e foarte comparabil cu cel al familiei din filmul The Celebratioin, o capodopera dupa parerea mea…

          https://www.imdb.com/title/tt0154420/

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Cris

          si ma mai amuza cum vin unii tineri de 20 si ceva de ani si vor sa-mi dea lectii de implicare intru schimbare… cind eu am fost primul organizator al unui miting anti Iliescu in Cluj in primavara anului 1990, miting la care am adunat cu chiu cu vai vreo 50 de oameni, in timp ce in partea cealalta a Somesului “marelui” centru de liberalism cluj napoca erau vreo 20000 de manifestanti pro Iliescu…

          Oare ce-as putea zice azi: ca munca mea din anii 90 a dat roade de-s atitia liberali in cluj… sau ca aia doar si-au schimbat camasile? :D :D :D

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ Cris

        da, e un fel de explicatie logica a acelui efect…

      • cris spune:

        Nu stiu, Sorin, am ajuns sa numesc dreapta si civismul romanesc, statul de drept, anticoruptia knock-off, poseta de plastic ordinar pe care se pune o pleasca de tinichea sa zica Prada ca doar doar o lua ochiul necunoscatorului si ii da purtatorului o falsa aura de superioritate. Mai mult, fiind ieftin ca braga elimina orice este autentic, autenticitatea UFD-ului, autenticitatea unui Coposu daca vorbim de politica… se vinde, acapareaza piatza, e complet lipsit de calitate, la prima purtare se jupoaie plasticul, se descoase si se face zdrentze, rugineste pleasca, nu-i nimic se arunca la gunoi si se cumpara altceva de proasta calitate la urmatoarele alegeri, e preferat de multi.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Cris

          Da. Daca-i spui unui prost ca e prost se va simti jignit. Motivul? Simplu: orizontul vazut de el in materie de stiinta e foarte aproape de el, dincolo de orizont e ceata deasa…

          Daca-i zici unui destept ca e prost nu se va supara, el stie ca n-are cum sa fie om de stiinta in toate domeniile, si el insusi atingind un nivel superior intr-un anumit domeniu este convins ca in orice stiinta pentru a atinge un nivel similar e destul de greu, necesita mult studiu si perseverenta… Si atunci se va pleca in fata celui care detine mai multa stiinta in orice domeniu.

          Asta este si motivul pentru care prostii nu au simtul ridicolului in ce priveste nivelul lor de necunoastere. Iei un sofer pedelist si-l faci consilier si el va incepe sa se creada un mic dumnezeu, va zice: maaaamaaa ce tare sunt! :D :D :D