Tema zilei – 11 ianuarie 2011: “De ce am votat impotriva Aliantei PNL – PC”.

Nu m-am numarat, in ce priveste Alianta PNL – PC, printre combatantii mediatici ai zilei de ieri. Propunerile din partea mass-media nu au lipsit, intrebarea fiind de fiecare data aceeasi: care a fost motivatia votului meu impotriva respectivei aliante?! Am refuzat sa fac orice declaratie, din doua motive. Intai, pentru ca eu consider ca daca ai ceva de spus, trebuie sa spui cu curaj, dar intre membrii echipei si nu in afara ei, pentru a nu da satisfactie vrajmasilor si pentru a nu destrama echipa ce are de dus si alte batalii, nu doar pe aceasta. E o chestiune de onoare sa nu scoti in strada, chiar cu ispita unei glorii trecatoare, dezbateri/dispute care au loc intre ai tai, fie ca e vorba  de familia ta, fie ca e vorba de o familie mai mare, cum este partidul in care activezi. Din acest motiv va previn ca, desi acest comentariu se numeste “De ce nu am votat Alianta PNL – PC”, el nu prezinta toate argumentele prezentate la Delegatia Permanenta a PNL, dintre care unele critici severe la adresa celor care au negociat protocolul Aliantei, ci numai pe acelea care tin de specificul vietii politice romanesti, in general.

Al doilea motiv pentru care am preferat sa evit dezbaterea publica este acela ca mi s-a parut normal ca prioritatea, in dezbaterea publica, sa o aiba cei care urmau sa explice proiectul  aprobat, aflati intr-o larga majoritate. In fond, pentru toti liberalii, votanti sau opozanti ai Aliantei, este la fel de important ca ea sa fie convingatoare si sa aiba succes, odata ce a fost incheiata.

De la bun inceput doresc sa precizez ca votul meu impotriva nu ma alatura corului de defaimatori ce au utilizat o gama intreaga de argumente – de la despartirea definitiva de PNL , pana la inapoierea sfidatoare a distinctiilor primite in trecut cu prilejul unor festivitati liberale – pentru a trimite partidul liberal in subteranele politicii romanesti. Probabil ca ei ar fi neinduratori cu orice alta alianta care nu are ca partener Partidul Democrat. Intransigenta lor si atitudinea etica nu mai functioneaza cand e vorba de PD si de presedinte.

Nu sunt ipocrit. Desi nu sunt un om batran, sunt, totusi, destul de vechi in politica pentru a sti ca solutiile se iau arareori cu inima usoara. Principiile in stare pura nu atrag mai niciodata majoritati. Pentru a aduna sustinerea unei majoritati trebuie sa compatibilizezi principii, sub forma compromisului. Compomisuri cu ceilalti, pastrand masura si respectand cuvantul dat, asigura stabilitatea unei natiuni. Compromis cu tine insuti sa nu faci, insa niciodata, pentru ca atunci nu vei avea de ales decat sa te potrivesti tu altora si nu altii tie. Viata ta va fi o lunga si rusinoasa potriveala.

De aceea trebuie sa asumam doua ipoteze. Prima: PNL trebuie sa-si dezvolte pe mai departe viziunea de dreapta. Cea de-a doua: PNL trebuie sa participe la o constructie politica menita sa guverneze. A asuma doar prima ipoteza, excluzand-o pe cea de-a doua, este demagogie. Demagogia este precum aperitivul la masa. Se asteapta cu bucurie nerabdatoare, se infuleca pe nemestecate dar nu tine de foame. Ori, romanilor, de douazeci de ani incoace, li se administreaza mai ales aperitive, in care cartonul e mai gros pe dedesubt decat felia de mezelic pe care o primesc pe deasupra.

Asadar, nu putem pur si simplu intoarce spatele unei dezbateri privind necesitatea unei aliante. In legatura cu PD, mi-am exprimat destul de clar punctul de vedere intr-un editorial numit: “Alianta PNL – PD? Deocamdata, nu!” si care sugereaza, din titlu, cam ce cred despre asta. Despre o posibila alianta cu PSD vom mai avea prilejul sa mai vorbim.

Posibila alianta cu Partidul Conservator nu se incadreaza in aceasta orbita. Unii spun ca este o miscare premergatoare unei mari aliante “stanga – dreapta”. Eu sper ca aceasta titulatura oximoronica a unei posibile aliante sa nu se pastreze, caci de la “stanga-dreapta” poti trece foarte usor la “susul-josul”, “dealul-valea” ori “rasul-plansul”, ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic. O alianta nu poate fi, in acelasi timp si de stanga si de dreapta decat cu riscul sa se invarta intr-un cerc buimac. Dar, iarasi, sa nu anticipam, discutia despre alianta PNL – PSD ne va da lung prilej de dezbatere.

Daca Alianta cu PC a fost un exercitiu pe campul de instructie, atunci nu a fost unul de natura sa pregateasca trupele pentru adevarata batalie. Preparativele, cate vor fi fost, au fost facute in pripa si sentimentul incercat de multi dintre colegii mei liberali, cand au citit protocolul Aliantei, a fost acela de descumpanire. In protocolul acela PNL se alia cu un partid care avea undeva intre 5 si 10%. Probabil ca cineva a preluat, din lipsa de inspiratie, protocolul incheiat cu PD – sper ca nu si duhurile care l-au bantuit – si nu l-a adaptat situatiei cu totul diferite de acum. Consecintele se vor vedea in timp chiar daca, spera unii, ele vor fi atenuate de celalalt protocol pe care il vom incheia cu PSD.

Partidul Conservator a rupt protocolul de alianta – pentru a cata oara? – cu PSD si a incheiat un altul, cu PNL. V-ati fi asteptat ca PSD sa se simta tradat, jignit? Da’de unde! Liderii PSD au zis bogdaprosti si s-au apucat de dantuit cu veselie indracita precum Ivan Turbinca. Dinspre PNL declaratiile, cu exceptia celor implicati direct in negocieri, au fost mai degraba rezervate. Dinspre PSD, Victor Ponta, Adrian Nastase ori Liviu Dragnea au laudat noua alinata cu atat sarg incat ziceai ca PC pleca de la noi la ei (puschea pe limba!) si nu invers.

Eu nu doresc sa reiau, in contra acestei aliante, argumentele ce vizeaza persoane. Viata politica romaneasca s-a amestecat mult. Daca la inceputul anilor ‘90 stiam mai bine cine-s unii si cine-s altii, acum lucrurile s-au invalmasit , ca sa nu spunem ca e de-a dreptul o devalmasie. Cand am incercat sa vorbim in numele adevarului si al dreptatii, unii au inceput sa imparta dreptatea cu sabia si s-au incurcat, ramanand captivi in propriul adevar. De aceea, in declaratia mea la Delegatia Permanenta a PNL nu am facut astfel de trimiteri. Ceea ce ma ingrijoreaza, insa, este perspectiva cetoasa pe care o deschide aceasta alianta.

Mi-am intrebat colegii daca exista vreo garantie ca Partidul Conservator nu-si va lua din nou desaga la spinare, de data asta cu locurile atat de generos oferite de PNL. Nu exista nici o garantie, nici n-ar putea fi. In situatia in care PSD si PNL ar realiza o alianta la paritate, atunci riscul acesta s-ar diminua. Daca, insa, PSD va refuza aceasta paritate, riscurile pentru PNL si pentru coerenta unei viitoare aliante de guvernare cresc vertiginos. Intr-o formula 60% – 40%, socotind ca PC se contabilizeaza la PNL, raporturile reale dintre PSD si PNL vor fi de 2 la 1, ceea ce reduce dramatic capacitatea unei viitoare guvernari PNL – PSD sa promoveze principiile statului liberal, ale claselor medii si ale initativei private. Iar PNL, daca va guverna in aceste conditii, va iesi cam smotocit din mandat.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, intr-o buna zi, cu o anumita ingaduinta a Palatului Cotroceni, PSD impreuna cu PC si cu UDMR (sau PRM?) ar putea alcatui o majoritate guvernamentala fara liberali.

Mai exista un argument care m-a oprit sa votez aceasta alianta. Orice proiectie menita sa duca la alcatuirea unei alte majoritati si la castigarea alegerilor trebuie privita cu seriozitate. Dar cu tot atata seriozitate trebuie privite si solutiile guvernarii. E rau sa pierzi alegerile si sa nu ai sansa de a guverna. Dar e si mai rau sa castigi alegerile dar sa nu stii ce sa faci cu guvernarea. Partidele din Romania trebuie sa faca trecerea de la politica la politici, de la politicieni la oameni politici, de la “politicians” la “policy-makers”. Momentul economic este atat de dramatic incat, pur si simplu, nu avem voie sa gresim. Si nici sa ne jucam cu sperantele romanilor.

De aceea, mai intai de a ne alia, noi, cei din PNL, cu unii si cu altii, trebuie sa ne aliem cu noi insine. Cu oamenii de valoare pe care ii avem in PNL si printre sustinatorii acestuia, cu expertii pe diferite domenii, cu structurile de specialitate pe care le-am creat si care acum stau in expectativa, cuprinse de o oarecare deruta. Nu trebuie sa impunem doar paritati si algoritmuri, ci un model de societate, un model de conduita. Altminteri, in loc ca o alianta sau alta sa fie rezultatul unor impliniri succesive, ele nu vor face decat sa cronicizeze vulnerabilitati.

E merituos sa birui in lupta electorala. Dar adevarata lupta, cu mentalitatile, cu birocratiile, cu saracia, cu deficitele de orice fel, incepe abia dupa ce lupta cealalta, de la urne,  pentru care ne pregatim aliindu-ne intruna, se va fi incheiat.

144 Responses to “Tema zilei – 11 ianuarie 2011: “De ce am votat impotriva Aliantei PNL – PC”.”

  1. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Cat timp PNL nu va avea mesaje clare privind intentiile procentele reale vor ramane in marja de 20%.

  2. lorduljohn spune:

    @cris

    Buna comparatia ta!
    Am urmarit aseara prestatia Ministrului de Finante la emisiunea lui Radu Moraru. Atata stupiditate, din partea amandurora, n-am intalnit de cand mama m-a facut. Si daca la Radu Moraru nu ma mira si nici nu ma deranjeaza prea tare, la Ministrul de Finante am fost de-a dreptul ingrozit si mi s-a intarit hotararea de a face orice este posibil pentru a scoate nebunii din halatele doctorilor, a-i imbraca la loc in pijamale si a-i trimite in saloane. Impostura nu mai poate continua. Enough is enough!

  3. dragospas spune:

    @optimistule…poate ma poti ajuta aici : http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=116

  4. lorduljohn spune:

    @VV

    Hahaha, buna asta!!!

  5. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Aveti dreptate. Am auzit despre si am cunoscut multi chirurgi de geniu pianisti. De macelari n-am auzit!

  6. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Trustul Intact e o afacere care urmareste profitul. Nu conteaza de unde vin banii. Presupun ca Udrea da multi bani la cat o promoveaza. Sa nu mai spun ca moderatorii, pe de o parte sunt obligati sa respecte formatul emisiunii impus de producator ( care urmeaza si el niste indicatii), iar pe de alta parte au propriile lor convingeri. Plus frica de CNA! N-am remarcat in ultima saptamana o schimbare de formate! La RTV e la fel. Numai ca profita si ei de actuala conjuctura si va trateaza cu mai multa deferenta pe DVoastra , “disidentii”.

  7. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Aseara, dupa aparitia pe post a Domnului Tariceanu, Tiblea a intrunit un cenaclu spre desfiintarea lui Crin!

  8. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Am deschis forum-ul cu pricina. As dori sa comentez una din temele dezbatute:economiile romanilor si prostiile lui bok. Pe mine altceva ma intriga: pozitia BNR. Luna trecuta ne spunea ca romanii au 173 mld lei economii. Dupa un timp Lucian Croitoru lansa ideea ca de fapt aceste economii sunt alterate de conturile curente (astea nu sunt economii?), ulterior ne anunta BNR ca economiile sunt de fapt 100 mld lei, apoi comentariile lui A. Vasilescu, potrivit carora romanii au inceput sa-si scoata economiile pentru consum. Acum, iata-l si pe bok punand criza economica pe lipsa de apetit a romanilor de a consuma. Timp de doi ani ne-au impuiat capul ca nenorocirea vine de la apetitul romanilor de a consuma prea mult. Ce nu stiu ei (sau poate stiu?) ca cele mai multe economii nu sunt in bancile romanesti; fie sunt in bancile straine, fie sub saltea, fie in derivate.

    • @un liberal optimist

      E o aiureala intreaga cu cifrele astea. Si pe mine m-a intrigat cifra de 173 miliarde de lei, rezulta ca romanii au tot pus la ciorap in timp ce saraceau?!

  9. Ciprian Sterpu spune:

    @Varujan Vosganian
    Sunt de mult pe aici domnule Vosganian, citesc cu atentie ceea ce scrieti atat dumneavostra cat si cititorii acestui blog.

    Legat de tema actuala si inoportuna a ACD-ului as mai adauga urmatoarele:

    - intotdeauna cand PNL-ul actioneaza pe scena politica, ma raportez repede la ceea ce spun cei din jurul meu, familie si apropiati, acesta fiind primul feedback si de cele mai multe ori cel mai dur pe care il primesc. Si vreau sa va spun cu sinceritate ca aceasta alianta nu este vazuta cu ochi buni.
    Sunt constient ca, din pacate, romanii au memoria politica extrem de scurta si in timp efectele negatiove de perceptie se vor diminua, insa ramane o senzatie neplacuta in randul sustinatorilor PNL.

    - o alta problema este data de colaborarea in teritoriu, acolo unde un simplu act la tribunal si cateva declaratii la TV ale liderilor politici nu rezolva problema de fond. In actualul PC gasim foarte multi fosti PSD-isti, cu care la nivel local este greu sa colaborezi, ei fiind inca identificati de multe organizatii locale ale PNL drept dusmani/adversari politici. [ pe buna dreptate, de altfel ]

    - si o ultima constatare vine dinspre tineretul din PNL, o categorie politica [ in special cei apropiati de 30 de ani ] din ce in ce mai frustrati datorita plafonarii la care sunt impinsi. Orice alianta presupune si concesii, ori daca aceasta ACD presupune din partea PNL si cedarea unor locuri pe listele electorale locale si centrale, primii care pierd sunt tinerii. Acestia se vad din nou dati la o parte si ignorati in multe cazuri, pentru ca pe liste sa intre “colegi” de alianta din PC, asa cum am spus mai sus fosti PSD, fost securisti, fosti, fosti…. Asta va creea tensiune, asta va crea demotivare si in final asta va crea conflicte.

    Ar mai fi de spus destule, dar astept sa se mai raceasca evenimentele.

    Ciprian Sterpu

    PS. Organizatia locala din care fac parte a respins aseara orice posibilitate de a lucra cu candidati comuni si liste comune cu PC-ul. Ne temem totusi de posibile presiuni ce s-ar putea face in viitor.

    • @Ciprian Sterpu

      In PNL se gandeste tot mai putin la generatia tanara. Trebuie creata o formula de consacrarea profesionala a tinerilor. Tocmai incepusem la comisiile de specialitate. Proiectul s-a blocat.

  10. dragospas spune:

    @Un liberal optimist…acolo se duce o lupta de transee…este foarte buna pentru incercarea la anduranta…Sa nu te sperii pentru ca ponderea de basisti este mai mare decat in realitatea cotidiana. Eu sunt acolo recunoscut ca un reprezentant liberal…succes !

  11. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Unde? La Intact sau la BNR?

  12. dragospas spune:

    pe forumul unde te-am rugat sa ma ajuti :)

  13. dragospas spune:

    daca vrei sa te lupti in idei cu basisti,locul e ideal….gasesti dupa pofta sufletelului :)

  14. dragospas spune:

    @varujan…maestre,avem nevoie de date economice comparate intre guvernarea liberala si actuala…numai asa devenim credibili. Iata ca recent GIP-ul lui Ciuvica publica niste documente din care rezulta ca sperietoarea cu explozia numarului de bugetari in timpul guvernarii liberale a fost o gogoasa…iata linkul : http://blog.grupul.ro/?p=1163

    Daca aveti date asemanatoare va rog sa gasiti modalitatea de a ni le pune la dispozitie, intr-o sectiune separata a acestui bog. Multumesc pentru toate raspunsurile pe care ati avut amabilitatea sa mi le oferiti!

  15. Kronstadt an der Graft spune:

    N-aş vrea să ratez ocazia să reamintesc aici faptul că după 2000 singurele posturi care îl făceau praf pe Adrian Năstase erau cele al aliaţilor pesedeilor, adică ale lui Felix. De aici i s-a şi tras dealtfel căderea, să fim serioşi. În concluzie pisicile sunt foarte independente, degeaba le momeşti cu delicatese că fac tot ce vor ele. Mai umblă prin alte ogrăzi, mai sparg câte un bibelou, nu prea te poţi baza pe pisici. Iar mârtanul Felix mai are şi clopoţei.

  16. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Ati vazut prestatia lui Ciutacu de aseara de la Firea? Mai tineti minte bancul cu Soarecele si Vaca pe care vi-lam spus?

    Sper sa nu fie asa dar tocmai devotamentul si abnegatia unora in a slavii sa nu cumva sa fie tocma frina de mina care sa impiedice aceasta(te) alianta(e) in a capata sprijinul necesar. Stiti bine ca daca e prea mult Romanii ori se SCIRBESC ori NU AU INCREDERE.

    Daca nu stiti ce s-a discutat asa pe scurt va spun ca Dl Ciutacu a inceput in analiza votul celor 4 Impotriva Aliantei.
    Dupa cum incepuse Dl Ciutacu credeam :’

    ‘frate, uite un om INTREG LA MINTE care apreciaza si analizeaza ca in PNL e Democratie, asa independent fara partinisme PNL-PC si o sa explice el cum e aia cu, CULTUL PERSONALITATII la PDsi Basinel.

    Cind colo el amaritul o da cu ‘ Coane Orban MANDEA Citacu, Gadea si ailalti antenisti te scoseram din bucluc’; ‘Ofuscata sa taca din gura ca l-a pupat in CUR pe Base 5 ani’; ‘ Vosganian s-o lase moarta ca e pe linie moarta si doar face valuri’; ‘iar Tariceanu sa n-o mai dea l-a intors ca se ruga de DUMNEZEUL MEU AL MARE VOICULESCU sa devina Vice-Pres’.”

  17. cris spune:

    @ VV

    Acum precupetzele lui basescu dau de zor din flasneta asemuindu-l pe domnul Antonescu cu basescu. E aceeasi tehnica veche in care te acuza ca esti exact ceea ce detesti mai mult si raspindesc zvonul cu o forta si insistenta implacabila. De ce spun tehnica veche, pentru ca au lovit intotdeauna in oamenii de verticalitate interioara numindu-i si raspindind zvonul ca sunt securisti. Acum avem o variatiune pe aceeasi tema. Efectul e zdrobitor, o data ca poti spune ceea ce esti dar e foarte greu sa demonstrezi ceea ce nu esti, cu atit mai mult cu cit este un nume, o desemnare vaga, generica, un soi de ceatza in care dai din miini – te poti bate cu un om, dar cum te poti bate cu fumul? A doua oara, ca traire personala, ca furie si sentiment de nedreptate pe care le traiesti, si durere cind iti vezi oameni apropiati plecind urechea si uitindu-se strimb la tine, ca sa nu spun de cei care te si acuza sau te parasesc.

    Securistul sef a dat tonul cu “porumbacul” si nu are nici o jena sa-si puna haita de zarzavagioaice sa-l asemuiasca pe Crin cu detestata sa persoana. (toti suntem de vina, nici unul nu e mai bun decit celalalt, toti suntem o apa si un pamint, nu?, exact ce fac si in parlament, ei voteaza si de vina sunt toti, inclusiv cei care pleaca din sala).

    Lectia de viata, pentru domnul Antonescu, si trebuie asumata repede, este ca nu trebuie sa faca un partid concav asa cum am mai spus asezindu-se in afara acestuia, ci trebuie sa se aseze in mijlocul unui partid si nucleu de forta convex, acel “For an impenetrable shield, stand inside yourself”.

    A doua lectie de viata este insa pentru dumneavoastra cei deja loviti, deja lasati singuri odata, pentru ca tocmai dumneavoastra sunteti acel nucleu de forta convex care sa-l traga pe domnul Antonescu inauntru.

    • @cris

      Chestia e ca starea asta tensionata din PNL, in parte escamotata de votul larg majoritar al Aliantei cu PC, s-ar putea sa se amplifice odata cu alianta cu PSD, daca ea nu va fi facuta pe baze paritare.

  18. cris spune:

    VV, am invatat ca intotdeauna suferinta ori nedreptatea facute mie au un sens, ca il descopar mai devreme sau mai tirziu, inclusiv acela de a nu lasa pe altul sa devina victima si a nu reactiona cu aceeasi repeziciune superficiala, indiferenta sau scurtime de minte cu care au reactionat poate altii din jurul meu. E mai mult decit consolare, e capacitatea magica de a transforma raul in bine, sau mai bine spus raul major numit nonsens in sens. E timpul dumneavoastra, al lui Tariceanu, Nicolaescu si celorlalti loviti in acest fel sa va vindecati de raul facut odata. Niciodata o sentinta de judecata nu va indeparta nici calomnia nici raul facut. Singurii care pot sa o faca, prin atitudine, acea diferenta de atitudine de care vorbea Viktor Frankl, capacitatea de a alege cum raspunzi indiferent de ceea ce ti-a fost facut tie, sunteti dumneavoastra.

    Liberalii sunt recunoscuti ca individualitati, si asa cum in lume se spune ca sunt de stinga, asa li se si reproseaza ca acest individualism le este caderea, ca nu stiu sa faca pasul de la individ la “impreuna”. E timpul sa fiti impreuna, pentru ca , vorba americanului, “make no mistake” a inceput o batalie pe viata si pe moarte. No man left behind trebuie sa fie crezul si al domnului Antonescu, si al dumneavoastra al fiecaruia in parte.

    De cite ori incerci sa comunici o experienta de viata ca intelepciune are un aer naiv. Nu pot sa ma abtin – rid eu insami la seriozitatea a ceea ce spun: imi amintesc de Toma Caragiu cu “sorcova vesela, da’ are o sopirla-n ea”. Ne-au sorcovit destul cu sopirle si brontozauri zeci de ani. Ajunge, s-a terminat cu sorcoveala, si e un motiv pentru care brontozaurii au pierit demult in istorie….

    • @cris

      Sa nu dramatizam. Nu se pune problema ca mi s-a facut o nedreptate, pentru ca nimeni nu m-a facut vinovat de ceva. Chestiunea este subiectiva. Unora din conducerea PNL, carora le-a placut foarte mult de mine pana in martie 2010, nu le mai place. Subiectivismele sunt irationale, nu pot fi explicate fara stanjeneala. Deci nu e o chestiune de dreptate ori de nedreptate, ci e o chestie de gust. Noi suntem ingaduitori si mai asteptam. Nu prea mult, insa.

  19. cris spune:

    @ Barosanul

    Uite de aceea, de ce am spus mai sus. Din scurtime de minte si coada lunga de brontozaur cu clopotei. Sorcova vesela, dar are-o sopirla-n ea….Obiceiul sorcovitului cu gusteri la romani.

  20. cris spune:

    @ VV

    Nu ma refeream la acum ca nedreptate, ci la campania de calomniere de cind trebuia sa fiti europarlamentar. Se joaca acelasi joc, sunt previzibili ca metode indiferent ca fac variatiuni, exploateaza aceleasi sentimente umane, cinta pe aceeasi tema. Daca exista propensitatea spre farimitare in pnl, fiti sigur ca o vor exploata la maximum si in orice fel.

  21. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Scuzati-mi poate jignirea dar, iar ati (atit Dv cit si PNL-ul) dat dovada de NAIVITATE. Cu toate ca ati fost mai mult Creduli ia Alianta PNL-PC.

    Ati afirmat mai sus ”VarujanVosganian says:
    Ianuarie 12, 2011 la 11:25 am
    @dragospas

    La votul din Delegatia Permanenta a PNL se stia ca daca facem alianta cu PC, vom avea paritate cu PSD. Se pare ca a fost o afirmatie pripita sau o dezinformare.”

    Nu Domnule Vosganian, NU SE STIA pt ca nu aveati un PROTOCOL SCRIS SI SEMNAT CU PSD. Asta CREDEATI Domniile voastre.

    Apropos, vedeti ce inseamna sa nu aveti ceea ce eu si Cris numeam de multe ori ‘UN THINK TANK ?’. Si contrar celei spuse de Cris deciziile sa fie luate AUTOCRATIC de catre un Leader? Cu politici facute pe picior.

    Sincer NU POT SA CRED de ce Naivitate dati dovada!

    Pai PSD a zis BOGDAPROSTE sa plece PC, dintr-o data ei au cistigat 7-10 %. Cum? PSD au actual o cota de incredere de 36%, PNl 24% translatat un partaj aprox de 60% la 40%. Asa ca sa fiti fericiti daca PNL-PC obtineti un 45%.

    TOTUSI privind pozitiv chiar daca PNL pierde 5-6 locuri in parlament fata de citi are acum e mai bine sa ai mai putin din ceva decit 100% din NIMIC. Ma refer la fotoliul de Presedinte al Romaniei si PNL-PC-PSD la Guvernare cu un Priministru Independent gen Iohanis, dar nu el.

    Asa ca n-o dati intr-o CIOLANIADA!

    • @Barosanul

      Ce te napustesti asa? N-am vrut decat sa spun ca la intrebarea privind paritatea, secretariatul general ne-a spus ca s-a negociat. Pe unii chestia asta i-a ademenit. Pe mine nu. Exac asta am zis si eu, ca PSD s-a bucurat ca scapa de PC. Iar de PSD inca n-am discutat pe blog. Revino-ti! Nu te mai ratoi pe degeaba…

  22. cris spune:

    @ VV

    Tocmai pentru ca subiectivismul e irational, este si cel mai propice teren pentru manipulare de orice fel. Nu am nici o baza in intelepciunea altora inclusiv a lui crin, dar am incredere in intelepciunea dumneavoastra.
    PS: daca port palarie am si un simt dramatic, dar asta nu ma face o drama queen, adica emfatica. (smiley face)

  23. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Tiblea e un barbos gretos care are o emisiune dupa Ora de foc, adus de la postul de radio al lui tuciurescu (i-am uitat numele real).

  24. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    In general imi displace sa ma contrez cu postacii portocalii pentru ca stiu ca sunt platiti si imi pierd vremea cu ei. Pe de alta parte nici nu am atat de mult timp. Ma simt bine intre liberali, uneori si cu socialistii pentru ca intre ei multi sunt oameni de calitate si sinceri in opiniile lor.

  25. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Oricum Ciutacu nu va agreeaza de multa vreme. Nici Gadea. I-am provocat eu si mi-au raspuns. Sa n-aveti incredere in ei. Sunt duplicitari.

    • @un liberal optimist

      Cred ca d-l Gadea s-a suparat pentru ca la invitatiile domniei sale la emisiune, puneam unele conditii legate de tematica si de numarul invitatilor. La dl Ciutacu zau de stiu.

  26. dragospas spune:

    @Un liberal optimist …ok este in regula !

  27. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Pe mine nu ma surprinde cifra de 173 mld lei. Ea poate fi reala. Eu cred ca sume mult mai mari nu sunt in depozite sau conturi curente ci in cutii de valori sau la saltea. Pe de o parte multi bani provin din piata nefiscalizata dar si din abtinere de la consum, din cauza incertitudinilor economice. Si sa nu uitam ca autoconsumul la noi are cel mai mare procent in UE.

  28. tudor spune:

    @Cris
    Tehnica de care zici a strabatut veacurile si a fost dusa la perfectiune de toate sistemele in care societatea civila este gaunoasa; cred ca adevarata problema a noastra este in primul rand societatea civila si de abia apoi clasa politica.

    Despre reactia dlui antonescu … cel putin neinspirata.
    Astfel, dumnealui ca om politic de nivel inalt trebuia sa aiba o pozitie institutionala.
    Eu, in locul dumnealui as fi procedat astfel:
    As fi adresat presedintelui basescu o scrisoare deschisa la modul : “dle presedinte, in emisiunea … difuzata de postul … in ziua de .., la ora …, la intrebarea reporterului privind … , dumneavoastra, inainte de a mi pronunta numele ati introdus sintagma ” porumbacul, porumbelul , nu mai stiu …” . Doresc sa mi comunicati daca sintagma dumneavoastra se refera la o eventuala colaborare a mea cu fost securitate.
    Cu multumiri anticipate

    Ulterior, in functie de reactia dlui basescu, mi as fi rezervat dreptul de a am adresa justitiei.

    Prin urmare, consider ca dl antonescu a fost prost sfatuit.
    In aceeasi ordine de idei am constatat ca, din nefericire, pnl nu are , cel putin in structurile de conducere, juristi de prima mana; nici pe penal, nici pe civil, nici pe constitutional, fapt oarecum paradoxal. Daca lne luam consilieri doar ca sa ne spuna ce frumosi simpli, e nasol

  29. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, consider problema aliantelor politice “aranjate” pentru cistigarea alegerilor viitoare a fi secundara riscului politic prin
    care trece societatea romaneasca. Conducerile politice ale partidelor
    se concentreaza asupra luptei pentru putere si ignora cauzele apatiei
    politice generale in rindul poporului de rind. Statul, oricit de nociv ar fi el pentru populatie, se mentine prin ” servitutea voluntara” consimtita a la
    long de majoritatea care accepta resemnarea pasiva in fata faradelegilor
    comise de guvernanti. Disolutia grava a unei societati se produce atunci cind CREDINTA in capacitatea statului de a mentine subzistenta poporului dispare , cu alte cuvinte, statul se prabuseste cind credinta poporului in
    capacitatea statului de a guverna dispare. Romania se afla in pragul acestei orori, populatia si-a pierdut increderea in statul “democratic” in
    pragul prabusirii. Cind cetatenii si-au pierdut increderea , devin indiferenti la “cerintele si datoriile fata de stat” inceteaza sa se bazeze pe stat in viata lor de zi cu zi. Intr-un regim politic falimentar principala diviziune nu este intre partidele politice ( care concureaza pentru putere) , ci intre, clasa politica care guverneaza si masa mare a cetatenilor care sint
    indiferenti de cine guverneaza !!
    Aceasta este situatia critica in care se afla Romania, apatia politica,
    absenteismul masiv la vot arata disadisfactia si neincrederea poporului
    in clasa politica indiferent cine preia puterea. Riscul colapsului “statului
    de drept” si inlocuirea acestuia cu dictatura este cit se poate de real.
    disolutia statului a inceput deja, cetatenii nu mai asculta de guvernanti
    fiecare incercind sa supravietuiasca sfidind orice reglementari de ordin fiscal, administrativ, ecologic, educational etc….
    Consider ca procesul de decivilizare si disolutie a societatii civile romanesti
    ar trebui sa fie preocuparea centrala a conducerii PNL, descifrarea
    evolutiilor sociale, in plan national, sint mult mai importante in lupta politica, decit consumarea energiilor cu “aliante de fatada” care au o foarte mica sansa sa influenteze constiinta si evolutia sociala a natiunii……

    • @Sorin Muncaciu

      Si eu cred ca cel mai important obiectiv este recuperarea politicului pentru societate si educarea in spiritul culturii politice. Dar cei din politica vor avantaje imediate, n-ai ce sa faci.

  30. tudor spune:

    @Sorin Muncaciu
    Stimate Domn,
    Constatarile dumneavoastra tin de substanta gravitatii realitatii romanesti.
    Din pacate , in general in politica se opereaza cu evenimente. Partidele politice romanesti sunt un fel de televiziuni de nisa; se pliaza necesitatea imediata

  31. tudor spune:

    erata
    “necesitatii imediate”

  32. Mihai spune:

    Am retinut cateva expresii, dar ma framanta cateva nedumeriri:
    1. “Principiile in stare pura” sunt de dorit, d-le Vozganian, dar ce facem cu
    cealalta expresie: “PNL trebuie sa participe la o constructie politica menita sa guverneze”
    Se pot pastra “Principiile in stare pura” intr-o “Alianta PNL – PD” ?
    2. Recunosc ca PNL s-a alit “cu un partid care avea undeva intre 5 si 10%”, dar in alianta cu PDL (care are mai mult), cum se vor vedea consecintele (“Consecintele se vor vedea in timp”).
    3. Ma intreb si eu “daca exista vreo garantie ca Partidul Conservator nu-si va lua din nou desaga la spinare”, dar cu PDL este vre-o garantie ?
    Sunt de acord cu dv. ca nu trebue “sa ne jucam cu sperantele romanilor” si chiar asa sa faceti d-lor din conducerea PNL. In voi a mai singura speranta a multora din tara asta. Va sugerez sa va ganditti mai putin la functiile viitoare si sa va concentrati pe inlaturarea raului de azi. Lupta fratricida nu onoreaza pe nimeni.
    Faceti viata politica morala si vom avea timp si pentru “Principiile in stare pura”.
    Va doresc succes.

  33. Tiberiu spune:

    @VV
    Restaurarea democratiei calcata in picioare de javrele turbate portocalii nu este un obiectiv “anti” ci cel mai “pro”. Problema este DACA si mai ales CUM vor da politicienii de buna credinta continut acestui obiectiv politic primordial.
    Un lucru este cert politica opozitiei in care fiecare partid era pe “barba lui” a esuat lamentabil permitand “haitei” de javre sa sa praduiasca nestingheriti buzunarele cetatenilor fara nici o opreliste.
    Scopul final al Noii Aliante politice(daca va fi realizata) nu trebuie sa fie numai una de “hingherit” javrele dar aceasta misiune este inevitabila,asa cum scopul aliantei antinaziste nu era de a infrange masina de razboi germana ci acela de a conserva democratia in Europa. Este adevarat ca infrangerea fiarei naziste prin alianta ruso-americana a avut un pret considerabil (extinderea blocului comunist in Europa) dar alternativa ar fi fost cu mult mai rea -ca intreaga Europa sa devina nazista.
    Ceeace s-ar fi putut realiza cu un pret politic minor in 2008 ,dupa alegerile parlamentare, daca PNL si PSD ar fi avut constiinta responsabilitatii , acum se va putea realiza infinit mai greu si cu pretul unor concesii politice incomparabil mai mari.
    Care este insa alternativa ?

  34. tudor spune:

    @Tiberiu
    Pentru ca suntem pe blogul unui liberal important doresc sa fac o precizare nu numai pentru dv, dar si pentru ceilalti de pe aici, in calitatea mea de “nemembru” pnl:
    in 2008, in urma alegerilor legislative, existau 3 blocuri : pd, psd si pnl udmr. dupa cateva zile de incordare, udmr a spart intelegerea cu pnl si a anuntat ca doreste sa formeze guvernul cu pd.
    in aceasta situatie , psd a facut pasul urmator, anuntand ca sunt dispusi sa se alieze cu pd – alianta pentru romania – dar conditionand de neparticiparea udmr.
    ulterior, psd ul , ca sa se mai scoata, prin vocea guzganului rozaliu, a emis diversiunea conform careia “pnl ul a tradat”; cum a tradat? simplu:tariceanu nu a mai vrut ca in seara anuntarii rezultatelor sa anunte – asa cum s ar fi inteles, chipurile cu psd c- victoria.
    ce victorie sa anunte tariceanu,
    dupa ce a iesit Hrebenciuc cu chestia asta ce m a surprins a fost ca cel care si a insusit o imediat si integral a fost radu tudor – iar baiatul asta nu e chiar naiv;
    cred ca ori n ati urmarit foarte atent acele momente, ori sunteti mai naiv decat dl radu tudor

  35. tudor spune:

    @VV
    Domnule Senator,
    ajutati ma si pe mine cu o informatie va rog: ce valoare, nominala sau procentuala din bugetul anului 2008 , respectiv 2010, reprezinta cheltuielile cu rostogolirea datoriei publice?

    Multumesc mult,

  36. Kronstadt an der Graft spune:

    Domnule senator, poate repet dar insist, în ultima perioadă la vot vin de regulă cei înregimentaţi politic, naivii şi disciplinaţii. Asta ar fi cei 40% din alegători. Aceştia sunt şi cei care consumă regulat televiziunile pentru informare, fiecare cu preferinţa lui. Aşa a ajuns ca în 1996 PROTV să fie factor important în câştigarea alegerilor de către Convenţie şi de aici şi obsesia lui Năstase de a controla media în general. Tot de aici şi tupeul lui Voiculescu de a sta veşnic în parlament, pe spinarea canalizării pe care o administrează.
    În zona celor care nu votează este bazinul de alegători din care poate PNL-ul să scoată procentele câştigătoare, dar cu o politică chibzuită şi fără derapaje şi cu privirea aţintită şi în viitor, nu ca pedeii care lucrează după dictonul: după ei pototpul. După părerea mea cu puţină abilitate nici nu trebuie prea multă osteneală ca pedeii să fie spulberaţi la alegeri, cu toţi banii lor, dacă nu chiar şi din cauza asta.

  37. tiberiu spune:

    @Tudor
    Nu are sens sa controversam despre “potcoave de cai morti” ci sa privim inainte. Problema este daca actualmente D-l Antonescu si D-l Ponta vor demonstra mai multa vointa si creeativitate politica decat in trecut D-l Tariceanu si D- Geoana.Ramane de vazut.
    Daca in trecut erau suficienti numai “doi pentru un tango”(PSD-PNL) astazi este nevoie de “trei intr-o barca”(PSD-PNL -UDMR) pentru o noua majoritate parlamentara.

  38. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Prietenii care trateaza problema reprezentarii PNL in teritoriu au dreptate. A te baza doar pe canalele media favorabile este o naivitate. Ziarele au disparut, posturie radio sunt comerciale, televiziunile la fel. Toate lucreaza pentru rating. Ar trebui ca organizatiile locale sa fie dinamizate si sa iasa pe strada implicandu-se in actiuni civice, demonstrand intentiile partidului. Asa, multi cetateni inerti, coplesiti de grijile cotidiene pot sa contribuie la schimbare. Din cate imi amintesc si 1996 si in 2004 majoritatea canalelor media erau ostile Opozitiei. Acele alegeri au fost castigate si datorita actiunilor stradale. Cu ceva emotii pentru ca si atunci se cumparau si furau voturi la greu. In 2012 s-ar putea sa fie mai usor in situatia coalizarii Opozitiei.

  39. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Normal! Numai ca in sondajul A3 au ajuns la 3%. Acum sa nu ne suparam; ne-au facut si noua cadou vreo 4-5%. Pai, ce-i de colea’?

  40. mereanu spune:

    D-l Varujan Vosganian:
    “Chestia e ca starea asta tensionata din PNL, in parte escamotata de votul larg majoritar al Aliantei cu PC, s-ar putea sa se amplifice odata cu alianta cu PSD, daca ea nu va fi facuta pe baze paritare”
    … pai avea cum sa fie propusa “la paritate” alianta cu PSD, fara aceasta prealianta?!
    Va apreciez tinuta de boier al mintii, ar fi pacat (nu crima… desi Romania trage sa moara si sa devina colonie), sa nu va intelegeti cu d-l Crin Antonescu pentru a da jos actuala “tagma a jefuitorilor”, si pentru a va dedica inceperii reconstructiei unei Tari.

  41. mereanu spune:

    D-l Varujan Vosganian:
    “Chestia e ca starea asta tensionata din PNL, in parte escamotata
    de votul larg majoritar al Aliantei cu PC, s-ar putea sa se
    amplifice odata cu alianta cu PSD, daca ea nu va fi facuta pe baze
    paritare”
    … pai ar fi avut cum sa fie propusa “la paritate” alianta cu PSD,
    fara aceasta prealianta?!
    Va apreciez tinuta de boier al mintii, ar fi pacat (nu crima…
    desi Romania trage sa moara si sa devina colonie), sa nu va
    intelegeti cu d-l Crin Antonescu pentru a da jos actuala “tagma a
    jefuitorilor”, si pentru a va dedica inceperii reconstructiei unei
    Tari.

  42. cornel spune:

    Dle V.V., nu ştiu de ce vă opuneţi acestor alianţe, acum când numai aşa se mai poate salva câte ceva din ce a mai rămas; ca apoi să se şi îndrepte ceea ce e strâmb în ţara asta. Poate l-aţi citit pe Pascal Bruckner care demonstrează, printre altele,apusul doctrinelor.
    Că acestea erau necesare în epoca de naştere şi copilărie a partidelor politice, dar nu şi acum, când ele au devenit caduce. (P. Bruckner – Melancolia democraţiei – Ed. Antet). După opinia mea dacă dreapta/stânga împrumută una alteia tehnici, metode şi chiar pasaje din ideologia/doctrina lor, de ce n-ar deveni, pentru momente de răscruce, DE CENTRU.
    Un exemplu istoric este alianţa celor două democraţii occidentale cu U.R.S.S.-ul lui Stalin pentru înfângerea nazismului.

    • @cornel

      Asta cu Stalin e interesanta, desi, daca te gandesti, pentru estul Europei a fost o mare tragedie. Eu nu ma opun demersurilor serioase. Asta cu PC nu mi s-a parut a se incadra aici.

  43. cornel spune:

    Va multumesc pt.raspuns. Eu sper ca urmarea post alianta sa fie benefica.