Legea de fier a democraţiei: Nici un om, oricare ar fi acela, nu se poate situa deasupra voinţei poporului său

Să ne amintim ce ne învaţă istoria despre toţi cei care au încălcat această lege.

173 Responses to “Legea de fier a democraţiei: Nici un om, oricare ar fi acela, nu se poate situa deasupra voinţei poporului său”

  1. Corneliu spune:

    Felicitari, dar MARE ATENTIE :
    LUNI, 10 DECEMBRIE 2012

    Incurcatele cai ale…”politichiei”
    sau
    “Cum sa-ti servesti adversarul la fileu”

    Doar ce ma pregateam sa-mi exprim cateva din gandurile si asteptarile post- electorale, dupa finalul atat de previzibil al votului de ieri cand, asa cum era de asteptat, au si aparut voci in PNL, pentru a strafui imprevizibila declaratie a premierului si castigatorului, in alegeri, Victor Ponta, in legatura cu ipoteticul parteneriat cu UDMR-ul. Cum toti vectorii media se ocupa de evenimentul central al lunii si, pot afirma, chiar al anului, precum si de aceasta nescontata atentie acordata ultimului iesit la urne, nu vreau sa fac prea multe comentarii pe marginea rezultatelor alegerilor parlamentare.

    Gandurile, deturnate de la ideile initiale, imi sunt, insa, canalizate spre doua aspecte care, daca se adeveresc, pot face din victoria zdrobitoare a obtinuta impotriva regimului basescu (cum s-a exprimat presedintele PNL) o mare tragedie nationala.

    Sa ma explic.

    Despre UDMR am mai facut referire si cu alte postari unde, in esenta, aminteam ca este singurul partid care si-a stiut si sustinut foarte bine interesul, in toti acesti 23 de ani de democratie originala romaneasca si si-a slujit, pana la capat, electoratul.
    Din aceasta perspectiva, vocile anti-cooptare pot fi justificate.
    UDMR-ul nu va urmari altceva decat realizarea marelui sau scop de segregare teritoriala, nu va face decat sa-si manifeste, in toate momentele si in toata plenitudinea, atitudinea antinationala si antiromaneasca (cum am scris si deprea lansarea candidaturilor la Oradea, cand momentul a inceput cu intonarea imnului maghiar – oare de ce, cand traim in Romania ?) si va raspunde, permanent, la timp si cu toata suflarea, comenzilor venite de la Budapesta (cine si de ce nu a participat la Referendumul ?).
    Aaaaa!
    Daca onorabilii parlamentari declara deschis si in scris, in fata natiunii romane si in fata forurilor internationale, ca renunta la pretentiile lor iredentiste si ca vor lupta pentru ca si populatia romana din Ungaria sa se bucure de TOATE DREPTURILE SI LIBERTATILE pe care ei le au aici, atunci cooptarea lor nu cred ca va crea nici o problema.
    Dar asta e utopia utopiilor, caci ei se comporta, din pacate, ca acel din poveste caruia, daca ii dai un deget, el iti ea tot trupul, nu numai o mana.
    Oare premierul nu-si da seama de jocul ascuns si perfid pe care-l practica aceasta “asociatie” ? Si ca tot ea, s-a folosit de gaselnita “primirii la guvernare”, pentru a-si atinge INTOTDEAUNA scopul.
    Dar cum eu sunt doar un simplu cetatean care, a traint si activat in perioada de trista amintire comunista, am reminiscente si resentimente, astazi, nu corespund “inaltelor standarde democratice europene”.
    Vreau sa inchei aceasta idee cu sublinierea ca tocmai aceste standarde vorbesc de o strategie de “clarificare” a problemelor teritoriale adica, concret, de impartirea Romaniei. (un simplu exemplu: “”Noi, secuii, suntem cu toţii autonomişti, gândim şi simţim la fel în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc. (…) Deşi va fi o manifestare de campanie a noului partid maghiar (PPMT-n.r.), noi, reprezentanţii UDMR Covasna, vom participa la acest eveniment şi vom mobiliza cel puţin jumătate din participanţi”, a spus Tamas Sandor, presedintele UDMR Covasna” – http://www.gandul.info/politica/oferta-soc-de-campanie-a-radicalilor-maghiari-federalizarea-romaniei-prima-cale-ce-poate-fi-adoptata-este-recompunerea-cadrului-imperial).
    Orice alt comentariu, legat de acest prim aspect, este de prisos.

    Al doilea, poate nu atat de “incitant”, dar in stransa legatura cu primul si, dupa parerea mea, mult mai periculos pentru USL il reprezinta “FISURA”.
    Ca ea poate fi numita “cuiul lui Pepela”, “calcaiul lui Ahile” sau oricum altfel, disensiunea incipienta creata pe tema de mai sus VA FI EXPLOATATA LA MAXIMUM de principalul inamic al Uniunii. Si, dupa cum a demonstrat-o pana acum, avand inca in mana TOATE PARGHIILE formale si informale, o va face CU CEA MAI MARE ABILITATE. Doar “DIVIDE ET IMPERA” a fost si este sloganul favorit al liderului de la Cotroceni. A demonstrat acest lucru in dezbinarea oricarei aliante care s-a aflat la guvernare cu PDL-ul.
    Chiar asa de usor s-a uitat realitatea recent incheiata ?

    Acest dublu pericol ma ingrijoreaza acum cand, noi votantii si USL-ul, ne bucuram de victorie. Chiar daca noi, simplii cetateni, stim si ne dam seama ca asteptarile noastre mari nu vor fi implinite prea curand.
    Dar acest lucru nu este atat de trist si tragic pe cat va fi el daca, in loc de INTELEPCIUNE, liderii USL, si in special premierul, isi vor etala EMFAZA, EGOCENTRISMUL, MISTOCAREALA, BASCALIA devenind ei NOII “ELITISTI” INTANGIBILI.

    Si pentru ca, acum, este nevoie de INTELEPCIUNE, mai mult ca oricand, mi-as dori ca liderii USL sa nu mai serveasca atuuri, la fileu, adversarului ci sa mediteze si sa actioneze conform unei lectii mai vechi, dar atat de actuale:
    ” Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data. Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentru ca cine se indoieste seamana cu valul marii, tulburat si impins de vant incoace si incolo.”

  2. cris spune:

    @ emi

    nu am indoieli ca va incerca sa faca iar scandal – tendintele sale ultime, asa complet despartit de realitate cum e, sunt sa-si taie singur craca de sub posteriorul personal si al celor care-i stau ciorchine in preajma. In mod cert au pierdut citeva procente cei din ard si numai legat de iesirile lui basescu pe sticla ( nu stiu de ce am avut senzatia aceea pe care ti-o trezeste un gainatz de pasare diareic, acid, bine lipit de parbriz ca sa nu vezi pe unde conduci, si mai ales a gainatzului care-ti spune continuu, “uita-te la mine, sunt panoramic”) Foarte bine, va confirma si in fata europenilor de care se agata precum capusa ca este de fapt singurul factor care destabilizeaza o tara. Si stim ca ceea ce isi doresc si europenii si altii este o tara stabila: intre un presedinte si un parlament, pe cine ar alege ? Ii dorim deci succes domnului basescu la inghitit camile, caci, nu-i asa, fiecare pasare pre limba ei piere. (e o nesfirsita sursa de inspiratie zoo se vede)

  3. Filip G spune:

    Domnule Varujan.Am scris si in ianuarie,februarie 2012.Suntem penibili la atragerea fondurilor UE.Discutati cu cei din UE utilarea parcurilor ISU.Indiferent cine e la guvernare problemele romanilor sa fie rezolvate.Asa nu mai depindem de baietii destepti.Nu cu lopeti rezolva armata troienele de zapada ori puhoaielor de ape.

  4. epolitikon spune:

    @VV

    Felicitari!
    Si spor de acum inainte. De acum inainte USL e raspunzator in fata poporului.
    Pacat de cei care au votat cu speranta ca ungurii vor fi cu adevarat in opozitie, macar o data…

  5. emi spune:

    Imi pare rau ca necazurile nu se mai termina pentru tine, Cris. Ma uit la doamna mea si ma gandesc: “Oare nu sunt egoista cand insist sa ia medicamente, sa mearga, sa manance, etc., cand e vizibil ca nu-si mai poate duce cei 91 de ani?” Dar nu ne induram sa renuntam desi ne temem ca facem mai mult rau decat bine. Si pe bunica am indopat-o cu vitamine si medicamente care practic o sustineau artificial in picioare; rezultatul a fost ca dupa un AVG care i-a paralizat complet partea dreapta, nu a mai putut inghiti decat picaturi si in loc sa se stinga intr-o zi-doua, i-a trebuit o saptamana de chin. Dar nu putem renunta. Macar ai timp sa te obisnuiesti cu gandul.
    Neputinciosu’ are o mare dilema:
    NU POATE sa-l numeasca pe Victor Ponta premier (din motive personale!!!)
    NU POATE sa refuze numirea acestuia pentru ca e SINGUR.
    Tocmai de aceea trebuie taiata retragerea unei a treia optiuni, “pe aici nu se trece!”

  6. Adam Mares spune:

    Udrea s-a dus intr-un colegiu securizat si acum se da mare scula ca a castigat de pe locul 2. Ce oameni penibili! De ce n-a ramas in Bucuresti?

  7. Adam Mares spune:

    De ce nu i-a trimis USL-ul un contracandidat puternic acolo?

  8. emi spune:

    Pentru ca e prietena cu Victor Ponta?
    Elena Udrea va distruge si ce a mai ramas din PD-L.

  9. tiberiu spune:

    @Cris
    ma bucur ca ai reaparut pe blog intr-un moment de satisfactie pentru rezultatele USL.Iti urez sa-ti rezolvi problemele in mod optim si sper sa nu fie vorba de sanatate.Am avut emotii pana in ultimul moment ca TB sa nu-i reuseasca vreuna din manevrele lui marsave.

  10. Kronstadt an der Graft spune:

    Pentru toți cei de aici, poate vă ajută cumva.
    Ungurii sunt cei din Ungaria. Cei din afara Ungariei, inclusiv de la noi, sunt maghiari. Iar cei din secuime nu sunt nici măcar maghiari. Sunt secui.

  11. emi spune:

    Scuze, am scris AVG in loc de AVC.

  12. alex spune:

    M-am prins de ce vrea Ponta pe UDMR la guvernare. Basescu a primit acceptul liderilor PPE sa nu il numeasca pe Ponta si atunci UDMR, care face parte din PPE , sa ii imblanzeasca pentru ca:
    1)vor fi la guvernare ppe-istii prin udmr
    2)udmr(ppe) vor sustine suspendarea basesciana , sa nu aiba aia ce sa zica
    3)udmr(ppe) va vota la avizul pentru suspendare pro-usl

    Antonescu a zis-o azi. Cu udmr nu guvernare, nu constitutie, ci altceva. Adica e nevoie pentru suspendare. ZICETI-O DIRECT, MACAR DUMNEAVOASTRA, ca aveti nevoie de udmr pentru suspendare. Plus ca:

    dcnews.ro:

    Cotroceniul a informat Uniunea Europeană că va convoca Parlamentul peste 20 de zile și, abia apoi, va începe negocierile cu partidele pentru desemnarea premierului.

    Cotroceniul informează UE că va desemna noul premier după Anul NouMediile diplomatice europene acreditate la București au fost informate, ieri, de consilierii specializați ai Palatului Cotroceni, că președintele va convoca Parlamentul la 20 de zile de la data alegerilor, deci, undeva între Crăciun și Anul Nou. Abia după aceea, dl. Traian Băsescu va chema partidele la negocieri pentru desemnarea candidatului de prim-ministru. Informația a fost oferită în contextul în care Irlanda va deține, începând cu 1 ianuarie, pentru șase luni, președinția rotativă a Uniunii Europene. Bruxelles-ul a mai fost informat, prin ambassadorii acreditați la București, că va dura până când va fi desemnat noul premier. Probabil că dl. Traian Băsescu, aflat luni la Oslo, împreună cu ceilalți lideri europeni pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace pentru UE, i-a informat pe d-na Merkel și dl. Barroso în legătură cu intențiile pe care le are.

    În timpul campaniei electorale, dl. Băsescu a făcut cunoscut faptul că nu-l va desemna pe actualul premier Victor Ponta pentru un nou mandat.

    Și asta, în ciuda faptului că USL a obținut un scor zdrobitor la alegerile parlamentare, iar candidatul oficial al formațiunii pentru funcția de prim-ministru este dl. Ponta.

    Guvernul actual nu mai poate face decât strict administrarea țării. Întârzierea formării noului guvern va aduce grave prejudicii României.

    Jocul d-lui Băsescu e țintit strict pentru prezervarea propriei puteri fără legătură cu interesul național, exprimat de români la ultimele alegeri.

    Până la data scrierii acestui material, Bruxelles-ul nu a oferit un punct de vedere nici Palatului Cotroceni și nici Palatului Victoria, mărginindu-se să ia notă de mesajul transmis de la Președinție.

  13. Adam Mares spune:

    Kronstadt an der Graft
    Eu le zic unguri pt ca vor sa faca din acele judete un satelit al Ungariei. Si pt ca vor Ungaria Mare cu Transilvania noastra.
    Au toate drepturile posibile, practic, o discriminare pozitiva.
    Sa ne mai scuteasca!

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    @Adam Mares
    Tocmai asta e, ar trebui puși în banca lor. Parcă prea au obținut tot ce și-au dorit. Este vorba deja despre discriminare pozitivă în cazul lor.

  15. emi spune:

    @tiberiu
    Sursa necazurilor lui Cris este basebocul si hotararea lui de a distruge sistemul sanitar. Tatal ei a avut soldul fracturat. Asta inseamna operatie in maxim 48 de ore. Cris a reusit sa ajunga in Romania abia dupa o saptamana si tatal ei statea inca la coada neoperat, pentru ca medicii erau superaglomerati. Astfel un om care putea fi pe picioare in maxim 6 luni… a trebuit sa-si caute de sanatate in SUA. Numai oboseala zborului cat poate distruge un organism deja obosit de suferinta. Imi amintesc cum la 5 ani am cazut din pat si mi-am rupt clavicula in trei. Nu eram in stare sa merg si m-a dus tata in brate. La fiecare pas al lui scheunam de durere. Cris, povestea ta ar trebui strigata si cunoscuta, pentru ca e povestea multor romani morti deja cu zile din cauza portocalei basiste criminale!

  16. Corina spune:

    @VV
    Feliciari! Nu e mare surpriza ca, daca dvs nu castigati si Becali intra in parlament, era semn de mare ticnire a electoratului. Nu mi-e clar de ce sunt asa de suparati liberalii pe unguri. Cum era aia cu statul in cort si scuipatul afara? Cum cred ei ca se poate face o regionalizare lina cu un UDMR recalcitrant in opozitie? Oricum, s-au aliat ei cu Becali. Ungurii sunt chiar ok (nu sunt fan unguri, dar nevrozele acestei comunitati nu ar exista daca politicienii maghiari nu le-ar alimenta si daca nu le-ar alimenta, politicienii maghiari nu si-ar mai gasi rostul).

  17. Mihail spune:

    Eu nu inteleg de ce tot va spargeti atata in figuri cu felicitarile.
    Ce a facut deosebit domnul Varujan, dar mai ales restul useleului ?
    Nimic !
    Ati vazut voi platforme economice, dicutii electorale, proiecte si programe pt. viitor…prezentate ?
    Useleul a castigat cu o singura propozitie : ” Sa-l dam jos pe Basescu ” !.
    Atat.
    Okay si eu am votat in acelasi spiriy, dar vreau sa raman rational, sa nu ma imbat cu zapada rece.
    In plus, voi ati mai fi votat, tot USL, daca stiati de viitoarea cumetrie cu UDMR ???
    Eu nici nu as mai fi iesit din casa.

  18. emi spune:

    Pentru unii romani e greu sa lupti. ei ar merita sa ramana cu Basescu presedinte… pana se lamuresc. Imi amintesc de domnisoarele fandosite care de fata cu petitorii mananca firimituri iar cand acestia pleaca pun cratita pe masa.

  19. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, o victorie zdrobitoare are , fara doar si poate, si o componenta afectiva. Sunt convins ca aversiunea fata de insolenta lui Basescu si a celor din PDL-ARD a avut de a face cu proportia infrangerii acestora. Consider insa, ca lupta politica nu este terminata pana cand PDL nu urmeaza soarta PNT-CD -ului. Dat fiind ca , oportunismul a fost steagul celor de sub Basescu, sper ca cei din conducerea USL sa nu se lase orbiti de victorie si, sa ignore necesitatea eliminarii PDL-ului din viata politica. Aduceti-va aminte de incercarile lor de a sparge PNL , cred ca acum sortii sunt de partea noastra sa le intoarcem ” favorul” !! Basescu trebuie tinut din scurt in lesa, daca incepe sa o dea de gard cu numirea , va fi necesara , in opinia mea , suspendarea lui fara prea multa tergiversare. Impachetat in garaj , pentru a se termina odata pentru totdeauna cu influenta malefica a acestuia asupra institutiilor executivului. Desi pare mult mai inteligenta mentinerea lui pentru contracararea acuzatiilor de ” nerespectare a separatiei puterilor in stat” totusi, parerea mea este ca reprezinta un arici care nu poate fi tinut in mana. Pe de alta parte, lumea civilizata poate intelege ca victoria zdrobitoare in alegeri si referendum- ul din vara, reprezinta vointa poporului roman de a scapa de un presedinte care a actionat cu ura impotriva intereselor poporului si Romaniei!! Nu cred ca, grupul de la Bilderberg va tine in brate la infinit un presedinte intrat ireversibil in antagonism cu poporul roman, cred ca , obiectivul lor a devenit domnul Ponta.
    In concluzie, domnule Vosganian, felicitari pentru victorie dar , nu uitati ca treaba trebuie , totusi, terminata !!

  20. emi spune:

    Eu nu inteleg altceva. Daca ieri nu iesea neputinciosu’ pe retelele de socializare sa cheme maghiarii la vot, UDMR nu intra in Parlament. Acum intra in Parlament dar se aliniaza cu USL. Toata aceasta luna electorala, neputinciosu’ a luptat practic pentru USL. DE CE AJUTA BASE USL-ul???

  21. cris spune:

    @ emi

    nu ma asteptam sa-ti amintesti pentru ca am facut un singur comentariu pe tema asta. Prefer sa ma abtin indiferent de cita suparare voi fi strins si de consecintele pe ultimele luni, pentru ca in mod cert daca as comenta as fi subiectiva. Gindind la rece, obiectv medical ( acum pot, am reusit in buna masura sa-mi scot omul din necaz): Un sold fracturat se opereaza intr-o asa numita fereastra de aur de 48 de ore, in genere ortopezii cu care lucrez intra in operatie in doua trei ore dupa ajunsul omului la camera de urgenta. Dupa acele 48 de ore morbiditatea si mortalitatea ( mortalitate care si asa la o fractura de sold este de 25% pe an) cresc exponential. Ce sa spun, ca de la camera urgenta in loc sa faca internare imediat au trimis un om cu pisiorul rupt sa-si faca analizele pe cont propriu, ambulator, si sa vina peste doua saptamini inapoi la spital sa fie programat pentru operatie in inca doua saptamini ? Problema merge mai departe, recuperarea pacientilor in Romania este extraordinar de greoaie si insuficienta, gindirea aceasta in care esential este nu doar sa dai o pastila ci sa faci omul capabil fizic sa se intoarca la munca si viata sa obisnuita lipseste aproape cu desavirsire. Adica atunci cind eu imi pun un om pe picioare a doua zi si in terapie fizica de doua ori pe zi timp de cel putin doua saptamini si dupa aceea cel putin trei zile pe saptamina, in Romania terapie fizica se face de doua ori pe saptamina si pe cont propriu.

    Din pacate aceasta este situatia generala, in medie durata pina la a opera un om cu oase rupte este de 12 zile (!!!!!!) Vezi valeriu Tabara, care banuiesc ca are parte de ceva urgenta: si-a rupt picioarele vineri si va fi operat probabil in inca vreo saptamina. Ce sa comentez Emi? Ca in Romania se moare cu zile? Ca nu se face medicina in elicopterele lui basescu? Ca mi-e si durere si rusine de asemenea situatie? Prefer sa-mi salvez omul si sa-i multumesc lui Dumnezeu ca pot face acest lucru.

  22. dora spune:

    felicitari dvs. si pnl !

  23. emi spune:

    @cris
    Ai spus o singura data dar ai avut ochii in lacrimi mereu. Nici acum nu esti echilibrata complet, un ochi rade fericit ca ti-ai pus “omul” pe picioare si unul plange ca a trebuit sa sufere atat. Macar acum ai doi trandafiri imperiali langa inima ta…

  24. emi spune:

    Si noi putem fi raspandaci. Si noi putem baga oarece petarde. Deci Base, baiat istet, politician versat si cu toti boii acasa, DE CE AJUTA USL???

  25. Adam Mares spune:

    hi-hi, Ponta a zis ca va propune acelasi buget la Parlament, chiar daca numarul parlamentarilor a crescut. Ce credeti, va fi votat de parlamentari? :-)

  26. tiberiu spune:

    @Cris
    Cum este posibil ca un medic sa externeze un om cu soldul fracturat fara a-l opera ? Nu poate fi medic asemenea animal.
    la ce spital s-a petrecut asa ceva?

  27. tudor spune:

    @VV

    Felicitari pentru castigarea mandatului!

    Am vazut la tv niste prognosticuri pentru structura viitorului guvern: erati nominalizat ca ministru al economiei, dar
    in conditiile existentei altor ministere cum ar fi: ministerul energiei, al finantelor, al imm urilor si mediului de afaceri, chiar mi s ar parea lipsit de substanta un asemenea minister.

    Apoi, cu cit sunt mai multe ministere, cu atit se instituie mai multe bariere adminstrative, iar sistemul devine mai birocratic.

    Mda.

  28. hermann spune:

    Intors de la Bruxelles de la Ziua Romaniei am gasit acasa numai surprize placute, acum putem zice ca i-am ciuruit la propriu!
    Felicitari pentru toti care au pus osul sa ajungem aici, desi succesul a venit pe un vot politic negativ, sunt colegii multe in care oamenii nici nu au stiut cu cine voteaza, dar nu asta a contat, ci marinelul si campaniile de presa anti-PD-L. Asta este, mare grija in aceste conditii este mai de pret mandatul acesta, care se poate pierde la fel de usor!
    Maestre ce cuvinte mari, a inceput sa conteze norodul, pai parca…
    Ok, la treaba ca va fi vai de mama noastra, cel mai bun lucru din campanie este ca au venit in Parlament multi, multi oameni noi, ceea ce este un foarte mare pas inainte, chiar daca sunt incepatori, este un pas mare pentru tara in viitor, iar penibilul este ca derbedeul noastru deja s-a laudat ca el a adus partidul pe culmile performantei din toata istoria lui, stati sa vedeti de acum incolo!

  29. hermann spune:

    Uitati comentariile de la votanti, grija mare pentru paunasi:

    “Senatorule, bucurăte că te-am votat și las-o mai moale. Miniștri nu se pun după câți au votat în județ, ci după merite și ”capacități”. Oameni buni, treziți-vă și terminați cu nesimțirile. Nu vreți să învățăm din ceea ce tocmai s-a întâmplat. Bucurați-vă de scaunul pe care l-ați câștigat și puneți oameni competenți să facă treabă, că timpul trece repede… Și nu uitați că acest procent s-a obținut datorită băsismelor și nu neapărat vouă, de aceea mulțumiți lui Dumnezeu pentru această șansă și fiți mai modești față de acest popor necăjit. Eu nu regret că v-am votat, dar speranțele sunt uriașe…

  30. emi spune:

    @tudor
    Se pare ca Angela Merkel nu-si mai permite sa lupte pe fata, ataca acum tematoare prin dos (o fi dosul incapator al lui Base?)

  31. cris spune:

    @ emi, @ tudor

    E articol scris de Karl Peter Schwarz, incepe cu “patru din cinci romani au votat fara sa gindeasca politicieni corupti si criminali” Acest individ merita replica, e un articol la fel de halucinant si insultator ca aberatiile lui macovei si basescu. Este de-a dreptul xenofob. Dar replica ar trebui sa fie o sesizare la redactia FAZ si chiar o dare in judecata: acest individ numeste o natie de 20 de milioane, sau citi vom fi fiind, o natie de imbecili, criminali si corupti care voteaza criminali si corupti. Cred ca MAE ar trebui sa raspunda.

    Articolul complet:
    http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wahl-in-rumaenien-kroete-oder-schwein-11988755-l1.html

  32. Mihail spune:

    Buna dimineata,

    Va propun un articol interesant, preluat din: http://www.pesurse.ro

    Trei scenarii despre viitorul premier. Cine câştigă şi cine pierde dacă preşedintele îl desemnează pe Victor Ponta în fruntea Guvernului

    Victoria copleşitoare a USL îi lasă preşedintelui Traian Băsescu destul de puţine opţiuni pentru nominalizarea prim-ministrului, chiar dacă în perioada campaniei electorale spunea că nu poate trece peste propriile sentimente. E posibil însă ca negocierile să se amâne până după convocarea Parlamentului, potrivit unor surse bine informate. Deci este posibil ca după 20 decembrie să înceapă tratativele pentru numirea premierului, când toate părţile ştiu exact pe ce mizează.

    ScenariuL 1: Traian Băsescu îl acceptă pe Victor Ponta ca premier al USL
    Preşedintele Băsescu are o experienţă destul de lungă cu Victor Ponta, cei doi se cunosc foarte bine, dar nu au încredere unul în celălalt. Cu toate acestea, majoritatea covârşitoare pe care o va avea USL în Parlament l-ar putea determina pe preşedinte să accepte rezultatul votului şi să-l nominalizeze pe Victor Ponta, pornind de la premisa că oricum premierul se va eroda masiv înainte să vină vara din cauza problemelor economice: FMI şi Comisia Europeană l-au avertizat deja pe premier, potrivit unor surse bine informate, că nu vor mai încheia un nou acord cu Guvernul Ponta 2, fiindcă Executivul nu a respectat nici una din promisiunile făcute în faţa principalilor finanţatori ai ţării. Ca atare, România nu va rămâne descoperită şi nici va mai avea cum să se împrumute din afară la dobânzi rezonabile.

    Un eventual cabinet Ponta 2 nu va avea suficiente resurse pentru a reporni economia, pentru a reduce şomajul şi a readuce standardul de viaţă al românilor la nivelul anului 2008. Va fi foarte complicat pentru Guvernul Ponta 2 să răspundă aşteptărilor electoratului, aşa că imaginea şi credibilitatea sa se vor eroda foarte repede. Liderii USL vor continua, însă, în paralel, strategia propagandistică de diabolizare a preşedintelui pe canalele media pe care le controlează, în aşa fel încât Traian Băsescu va continua să rămână în imaginarul colectiv principalul vinovat al faptului că românii trăiesc din ce în ce mai rău.

    Când liderii USL simt că pierd prea mult teren atât din cauză că nu reuşesc să facă faţă confruntărilor economice, cât şi fiindcă intră în coliziune cu interesele UE, prin modificarea instituţiilor de tip DNA şi ANI, vor recurge la demiterea lui Traian Băsescu. Pe termen scurt, Traian Băsescu va fi omul compromisului, care menţine stabilitatea ţării şi toată lumea va fi mulţumită, inclusiv reprezen-tanţii Occidentului. Pe termen lung, Traian Băsescu va rămâne vulnerabil în faţa unei majori-tăţi de două treimi în Parlament.

    Scenariul 2: Traian Băsescu îl refuză pe Victor Ponta şi face o altă propunere din USL

    Preşedintele invocă lipsa de integritate a premierului Ponta, care şi-a copiat lucrarea de doctorat, dar şi declaraţiile lui anti-occidentale din perioada suspendării de astă-vară. Traian Băsescu face o altă propunere, tot din rândurile partidului cel mai bine clasat, de pildă pe Mircea Geoană, fostul lider al PSD, care are multe uşi deschise la Washington şi care este bine văzut la Bruxelles. Întrebarea este dacă există o falie pe care preşedintele ar putea să o exploateze în USL, în aşa fel încât să aibă o majoritate parlamentară care să-i susţină propunerea. Prima reacţie la o astfel de mişcare a preşedintelui ar fi demiterea sa imediată.

    Scenariul 3: Traian Băsescu rupe USL cu ajutorul UDMR şi-l pune pe Victor Ponta premier
    Interesul subit pentru UDMR manifestat simultan atât de Victor Ponta, cât şi de Traian Băsescu este cât se poate de pragmatic. În paralel, enervarea PNL faţă de apetitul socialiştilor de a se alia cu maghiarii sugerează teama acestora de a fi abandonaţi de PSD. Potrivit lui Viorel Hrebenciuc, PSD strânge în jur de 38 la sută din voturile exprimate pe 9 decembrie, ceea ce ar putea însemna peste 40 la sută din mandatele parlamentare. Cu un astfel de scor, PSD poate guverna singur cu sprijinul UDMR, la fel cum a făcut Adrian Năstase în perioada 2000-2004. Cu o astfel de alianţă, Traian Băsescu este mai puţin ameninţat, fiindcă PNL va intra în opoziţie şi va fi nevoit să colaboreze cu PDL, iar Victor Ponta va deveni mult mai cooperant.

  33. tiberiu spune:

    @all
    1)Toti trebuie sa inteleaga ca neutralizarea definitiva a mafiei basiste necesita uniunea tururor fortelor democratice, inclusiv UDMR. Asa cum se sugereaza si din articolul din FAZ Romania va fi supusa unor mari presiuni politice si financiare externe menite sa-l salveze pe Satan de la cotroceni care a reusit sa insufle aliatilor strategici teama viscerala ca Ro va schimba optiunile strategice spre Est cu guvernul Ponta. UDMR poate fi o punte de comunicare eficienta cu PPE spre aripa care asculta acum numai ce i se sopteste de la Cotroceni
    2)Trebuie pusa presiune mediatica pe base pentru intarzierea desemnarii premierului.Nu este posibil ca o tara intreaga sl sa fie paralizata si fara buget pentru hachitele unei javre turbate si nesatisfacute.

  34. Filip G spune:

    O dedicatie de la mine pentru USL si maiestru;
    http://www.youtube.com/watch?v=_MKX2rhpHhU

  35. Sfarma -Piatra spune:

    Felicitari pentru URIASA VICTORIE !!! PNL are cel mai mare numar de parlamentari de la Ionel Bratianu incoace!!!
    USL-ul sa functioneze ca si pina acum,ca un mecanism precis,intransigent,faca compromisuri compromitatoare !
    Traiasca Partidul National-Liberal !!!
    JOS BASESCU !!!
    JOS BASESCU !!!
    JOS BASESCU !!!

  36. emi spune:

    @Filip G.
    Ce frumos! Suntem o colonie de condori!

  37. emi spune:

    @cris
    Karl Peter Schwarz de la FAZ face paralele dar pierde din vedere calitatea factorului uman. Romanii nu prea urasc si implicit nu prea ridica arma, prefera sa dispretuiasca si sa ignore.

  38. Mihail spune:

    Sa tragem cu pusca-n “condori” !
    Jos udemere !

  39. emi spune:

    @Mihail
    Condorul e simbol maghiar?

  40. emi spune:

    Ca sa vezi, si Mark Gittenstein are “o ultima dorinta”. O fi condamnat la moarte?
    http://www.cotidianul.ro/ultima-dorinta-a-lui-mark-gitenstein-201548/

  41. Filip G spune:

    @emi
    Pentru domnul ambasador:
    http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/s-au-implinit-5-ani-de-la-moartea-lui-teo-peter-fiul-dez

    Sa omori si sa fii liber e mai grav decat ………….un dosar comandat

  42. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Felicitari maestre pentru mandatul de senator obtinut intr-o maniera asa de categorica! Felicitari echipei USL Iasi !
    In alta ordine de idei,au inceput sa circule liste neoficiale ale membrilor viitorului Cabinet Ponta. Pe o asemenea lista sunteti nominalizat drept ministrul economiei. E adevarat?
    Dupa ce euforia victoriei va trece,in USL va incepe indiscutabil impartirea functiilor in administratia publica centrala si in deconcentrate. Va rog sa nu uitati de discutiile anterioare de pe blogul dvs. si sa aveti in vedere anumite criterii dupa aplicarea carora sa numiti persoanele pe functii. Va incepe o batalie dura intre activistii PNL,PSD si PC care vor solicita functii pentru implicarea in campania electorala. Exista riscul sa fie numite persoane fara nici un fel de expertiza in domeniul respectiv.

  43. un liberal optimist spune:

    tiberiu,
    Nu te entuziasma! Eu nu prea am incredere in Ponta! Sa vedem cu ce parlamentari s-a ales PNL si cum isi va juca sansele la sfarsit de an si mai ales anul viitor. Eu raman la parerea ca in conditiile economice si sociale romanesti PNL trebuia sa devina cel mai mare si puternic partid. Din pacate nici doctrina nu este adaptata la aceste conditii si nici calitatea liderilor din teritoriu nu-i prea grozava. Pana la urma, cu toate locurile castigate in Parlament continua sa ramana la conditia de partid “balama”. Mai discutam!

  44. Buddha spune:

    VV
    Maestre, felicitari inca o data!
    Din pacate, uitandu-ma pe siteurile de stiri, observ cu stupoare ca valul de simpatie pentru USL a adus in Parlament multi – prea multi – neaveniti. Chiar si la USL…Radu Surugiu deputat?! Florin Alexe mai treaca-mearga, e presedinte tnl, hai sa zicem, dar Radu Surugiu?! Raluca Ispir?! Doamne Fereste-ne si pazeste-ne! Ca sa nu mai spun ca vad ca totusi intra Roberta, Udrea, Blaga, MRU etc.

    Atunci de ce naiba au mai fost alegeri, daca oricum a iesit toata lumea?!
    Si eu de ce am votat USL, daca va aliati cu UDMR?!

    CUrat murdar, Maestre, va rog sa transmiteti mai departe.

  45. Pacala spune:

    @all,
    Am mai scris aici. Conform constitutiei, parlamentul se poate intruni dupa ce il convoaca Base in maxim 20 de zile de la data oficializarii rezultatelor. Deci pana atunci, pauza. Apoi, tot constitutia zice (Am citat atunci atunci si articolele) ca Base cheama la consultari partidele. Dupa asta, da mandat unui om sa incerce sa faca guvern. Incearca 10 zile, reuseste, merge in parlament, nu isi depune mandatul. Acel nene poate si incerca, caz in care se voteaza in parlament. Daca avem 2 incercari nereusite, se poate dizolva parlamentul. Contracarare posibila – sesizare CCR de conflict institutional. Repet, de ce nu ar juca totul Basescu asa? Ce ar mai avea de pierdut. La o suspendare nu se face cvorum….

  46. Filip G spune:

    Psd fuzioneaza cu UNPR apoi Ponta anunta colaborare cu UDMR.Sa nu ne trezim cu surprize.Psd cu functia de priministru si cu sperante de a da si presedintele.

  47. Pacala spune:

    @all,
    O analiza a alegerilor, destul de la obiect si clara:

    Pe lung despre duminică
    Prima constatare la care ne obligă rezultatele alegerilor de duminică este aceea că a scăzut dramatic cursul voturi-mandat. Noi ne-am mai împuţinat, ei s-au înmulţit binişor, cam asta e situaţia.

    Cum nu mă pricep la analize, nici n-am chef să mă prefac că mă pricep, vă propun să trecem iute prin subiectele ultimelor zile, fără ifos analitic. Teoretic rezultatele ne scutesc de orice comentarii – cel puţin ăsta e stereotipul pe care l-am auzit repetat de zeci de ori zilele astea. Şi fireşte, abia după ce se stabilea că rezultatele ne scutesc de comentarii, urmau ore bune de comentarii. Dar hai să le luăm pe rând:

    a) Rezultatele

    Scorul obţinut de USL, în opinia mea, nu este unul spectaculos, ci logic. PSD a fost în mod constant un partid de vreo treizeci şi ceva de procente, PNL este un partid care stă mai mereu la peste douăzeci de procente, undeva către douăzecişicinci. Dacă mai adăugăm aici PC, UNPR şi votul anti, atunci scorul obţinut la alegerile de duminică nici nu mai e atât de spectaculos, ci doar unul normal.

    În partea cealaltă, PDL e un partid de vreo zece- doişpe procente, aşa că rezultatul obţinut duminică e chiar foarte bun.

    Ceea ce s-a întâmplat de această dată este că alegerile nu au mai fost organizate de oamenii lui Băsescu, deci s-a umblat mai puţin la butoane. Iar dacă alegerile ar fi avut loc după reţeta pe care o propuneau cei de la PDL la un moment dat, în regula “câştigătorul ia totul” sau “uninominal pur”, atunci lucrurile arătau cu adevărat dramatic.

    Am auzit tot felul de comentatori portocalii încercând să citească rezultatul votului într-o cheie teribil de originală. Spuneau aceştia că, iată, USL a obţinut ceva peste patru milioane de voturi, deci a pierdut vreo trei milioane de voturi faţă de referendum. Logica e aiuritoare şi ar trebui să permită articularea unui bapeamătism de tipul : n-aţi câştigat, aţi pierdut. Duşul matinal şi o cafea tare i-ar putea ajuta pe aceşţi tulburaţi să privească lucrurile şi dintr-o altă perspectivă: USL nu a pierdut, nu a câştigat. A luat exact voturile pe care a contat mereu. Iar dacă se simte nevoia alăturării rezultatelor alegerilor de cele ale referendumului, atunci pedeliştii ar trebui să ia în calcul ipoteza că mulţi dintre potenţialii lor votanţi e posibil să fi votat pentru demiterea lui Băsescu.

    b) PDL
    Partidul lui Blaga e prăbuşit. Reuşeşte să intre în Parlament doar datorită mecanicii redistribuirii. Deja tensiunile par a răbufni în interiorul PDL.

    Proasta guvernare, aroganţa, nesimţirea şi transformarea partidului într-un instrument al lui Băsescu au adus PDL în această situaţie. Asocierile bizare cu Tokes, ieşirile Monicăi Macovei şi o întreagă linie de conduită în care PDL a ţinut să se plaseze împotriva curentului dominant de opinie, împotriva voinţei populare, folosind ameninţarea presiunilor externe pentru a reduce la tăcere pe oricine i s-ar opune, pentru a amuţi chiar vocea străzii, toate acestea au dat rezultatul pe care îl vedem.

    Cei de la PDL se pot iluziona că USL se va eroda la guvernare, că tensiunile mocnite din sânul USL vor lucra la refacerea încrederii în PDL, totul fiind doar o chestiune de timp. Lipsiţi de accesul la resurse, cu un acces la instrumentele puterii drastic diminuat, pedeliştii se pot aştepta ca lucrurile să se înrăutăţească. Singura lor autentică şansă este decuplarea de Băsescu. Dacă vor continua să rămână atârnaţi de acesta, mizând pe infima simpatie de care se mai bucură, atunci PDL e un partid condamnat. Dacă îşi vor decapita conducerea, aducând din nou un lacheu de al lui Băsescu şi menţinând partidul la stadiul de pompă de desfundat chiuveta prezidenţială, atunci, foarte probabil, prăbuşirea va continua. Dacă însă vor avea curajul decuplării de Băsescu, îşi vor asuma şi cere scuze pentru greşelile guvernării şi vor deveni un partid de opoziţie nu doar în raport cu USL, ci şi cu Băsescu, atunci lucrurile se mai pot schimba în bine. E greu de crezut că aşa ceva se va întâmpla, totuşi.

    Şi mai e ceva. PDL trebuie să revină rapid la decenţă. Pentru că votul masiv împotriva lor a fost un vot împotriva mizeriei şi abjecţiei. De la nesimţirea de tip Anastase, la tupeul de tip Udrea şi murdăria pe care pedeliştii au numit-o campanie electorală.

    c) USL

    USL este acum un obez aflat în postura de prim solist al teatrului de balet. Scorul uriaş obţinut în alege nu anulează problemele evidente ale USL. Amalgamul numit USL ascunde multe facţiuni aflat în competiţie, ba chiar pe traiectorie de coliziune. În PSD există suficiente grupări care au o viziune diferită de a lui Ponta. La liberali conflictul Antonescu-Tăriceanu a încetat de mult să mai fie discret. Adăugaţi curioasele personaje din UNPR şi tot circul bizarilor alcătuit din noii parlamentari importaţi din tot felul de zone ale societăţii, fiecare cu nălucile sale, fiecare cu ţăcăneala sa.

    Alcătuirea guvernului şi apoi împărţeala plăcintei va fi primul moment de gălăgie. Pentru că toate găştile vor trebui satisfăcute şi e greu de realizat. Susţinătorii de până acum ai USL, odată votul încheiat, îşi vor aminti scrâşnetul de dinţi cu care şi-au însoţit votul pentru tot felul de candidaţi bizari. Bâlbele, gafele, prostiile nu au cum lipsi, iar guvernul USL nu poate supravieţui la nesfârşit din amintirea odioaselor guvernări Boc.

    Succesul celor de la USL, de azi, li se datorează celor aflaţi în Piaţa Universităţii, acum aproape un an. Autentica, puternica şi hotărâtoarea opoziţie a reprezentat-o vocea străzii. Ei i se datorează schimbarea. Strada şi presa le-au oferit pe tavă, celor de la USL, o guvernare. Cum au oferit-o o pot şi lua.

    Nimeni nu aşteaptă miracole de la USL. Pentru următoarele 12 luni aşteptările noastre, ale tuturor, se pot rezuma cum nu se poate mai simplu: linişte şi un început de normalitate.

    d) Băsescu

    Băsescu a fost inexistent pe buletinele de vot, dar omniprezent în votul de duminică. Nu cred că îşi mai poate permite să refuze nominalizarea lui Ponta, dar omul e capabil de orice. Evident, acum caută un nume. O propunere de premier care să câştige simpatia populară. Nu cred însă că va forţa lucrurile, nu şi-o mai poate permite. Nu acum. Cred că îl va nominaliza pe Ponta şi va reveni la hărţuiala obişnuită, aşteptând momentul în care ar putea lovi.

    Scenariul în care ar putea să încerce încropirea unei alte majorităţii, care să includă PDL este practic imposibil de realizat acum. Dar nu e exclus ca, pe termen mediu, Băsescu să încerce să valorifice tensiunile din USL şi să forţeze o majoritate cu PDL şi PSD sau PNL, ceva mai târziu. Un lucru e cert, despre linişte şi stabilitate nu poate fi vorba, cu Băsescu încă la Cotroceni.

    Cam astea ar fi lucrurile de discutat. Mai există şi nefericita declaraţie a lui Ponta, legată de UDM, declaraţie care a născut, firesc, multă preocupare. Am auzit savanta părere că Ponta este obligat la asta pentru a-şi cumpăra bunăvoinţa europenilor. Asta mi se pare o prostie! Dacă acei europeni despre care este vorba socotesc că rezultatele alegerilor din această ţară nu au nicio importanţă, că voinţa populară, exprimată prin vot – care nu mai poate nicicum fi contestat de această dată- nu contează, daca acei europeni se pot arăta mai puţin ostili faţă de România doar dacă le asigurăm fără încetare câtorva şmecheri de la UDMR acces la banul public, atunci chiar trebuie să ne întrebăm ce naiba căutăm noi în acea Europă. Iar dacă premierul României e incapabil să dialogheze cu omologii săi europeni şi are nevoie de intermedierea UDMR, atunci să se lase de politică şi să se apuce de apicultură.

    Mai adaug ceva, în încheiere. Nu am să “trec în opoziţie”. Asta e teza tâmpită a lui Cristoiu, conform căreia purtătorul de opine trebuie să fie mereu în opoziţie. E o prostie. Ca traficant de opinii, fie că eşti comentator, analist, gazetar sau blogger, nu eşti niciodată în opoziţie, pentru bunul motiv că nu ai acum (sau nu ar trebui să ai cum) să ajungi vreodată la putere. În opinie nu faci opoziţie programatic, nu eşti un fel de Gigi Contra prestat, care are un butonaş în cur de la care e asmuţit într-o direcţie sau alta, dar mereu în opoziţie. Am, am avut şi voi avea opinii. Atât. Opinii. Şi voi continua să mi le exprim ca şi până acum. Critic. Am criticat fără menajemente USL şi liderii săi când se aflau în opoziţie, i-am criticat ajunşi la putere, nu văd de ce ar trebui să simt nevoia unei reprogramări acum. Nu am să fiu în opoziţie, nici la putere. Voi continua să am opinii – ale mele, nu cele regurgitate de alţii- şi voi continua să mi le exprim, indiferent cui convine sau nu asta. Chiar şi atunci când nu vor mai interesa pe nimeni. Dar nu simt nevoia de repoziţionare. Pentru că în tot ceea ce scriu, în toate cele pe care le spun, am fost mereu atent la nişte principii, nu la stindarde, nici la nume. Asta e tot.

    http://moshemordechai.ro/pe-lung-despre-duminica/

  48. Marius Bacau spune:

    @buddha
    Ce spui tu despre cei care au intrat in Parlament e adevarat. In Vrancea a intrat in Parlament un tractorist care a absolvit la foc automat doua facultati si care se pare ca e si doctor in stiinte. Victor Roman e numele lui. Nu stie sa scrie dupa dictare,iar despre un discurs coerent nici nu poate fi vorba. Sustinut de Oprisan presedintele Republicii Vrancea pentru ca ii plateste taxa de smecher,abonat la bani publici si executant de lucrari de proasta calitate. Unul ca asta a ajuns deputat !!!!! E din noaptea mintii.

  49. emi spune:

    @Filip G
    Nu masuram gravitatea faptei, totusi aiuritul care l-a ucis pe Teo Peter a gresit, a fost omor din culpa, in tim ce Gittenstein se foloseste de FUNCTIA POLITICA pentru a PREMEDITA FABRICAREA UNUI DOSAR. Deci functie+premeditare+fabricare dosar. Cam cate capete de acuzare sunt aici?
    Dar ai si tu dreptate, daca ne omoara si nu patesc nimic, de ce ne-am mira ca isi permit sa comande fabricarea unui “biet” dosar?