Tema zilei – 10 iulie 2010: “Onoarea de a fi catalogat drept spion si securist”

Agentia Newsin a anuntat ieri ca am pierdut procesul de calomnie intentat lui Liviu Turcu, lui Marius Tuca si Jurnalului National. Judecatoarea Mirela Pod ar fi socotit ca actiunea mea este nefondata.  Pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele, amintesc ca in ziua in care eram la Bruxelles, ca proaspat candidat la postul de comisar european, prin octombrie 2006, Liviu Turcu, un membru al Directiei de Informatii Externe, fugit din tara in 1989, a revenit brusc, afirmand ca as fi fost racolat, in anii ’80, de Centrul de Informatii Externe, un fel de retea de spionaj romaneasca. Marius Tuca i-a tinut isonul, afirmand ca garanteaza pentru veridicitatea acestor afirmatii si publicand cu titluri groase,in Jurnalul National, declaratiile lui Turcu.

Procesul, care a durat peste trei ani si jumatate (!?) s-a desfasurat cam asa: Liviu Turcu a disparut de tot in SUA, iar Marius Tuca a tras de timp cat a putut,  sustinand ca treaba lui era sa publice, nu sa verifice. Ca actiunea mea ar fi nefondata pe motiv ca ce a spus Turcu ar fi fost adevarat, nu intra in discutie. Nici Turcu, nici Tuca nu au prezentat nici o dovada si, oricum, cele spuse de Turcu erau niste bazaconii cu tinta clara de a complica pozitia mea de candidat. Nimeni pana atunci nu mai facuse vreo aluzie macar la o astfel de ipoteza si nici altcineva nu a reluat dupa aceea afirmatiile facute de Turcu. Desi, cum bine se stie, am destui adversari pe scena politica. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in timpul carierei mele am angajat, pe proprie raspundere, de vreo douasprezece ori, ca nu am fost de nici unele inainte de 1990 si, in pozitia de parlamentar, de presedinte al Uniunii Armenilor, de prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, de candidat la postul de comisar, de ministru, de membru al CSAT, am fost verificat si rasverificat de SRI, de SIE, de CNSAS, de doi si un sfert, de ORNISS, primind chiar si calificativul COSMIC TOP SECRET, unul dintre cele mai puternice calificative de acces la informatii secrete ale NATO. Daca ar fi existat macar o boare de suspiciune, as fi cazut imediat sub incidenta legii penale pentru sperjur si sunt convins ca nu s-ar fi ratat o asemenea ocazie minunata de discreditare a mea, a PNL-ului  ori a Guvernului Tariceanu.

Asadar, singurul motiv pentru care actiunea mea s-ar dovedi nefondata, ar fi faptul ca acuzatia de a fi fost spion si securist nu e nici pe de parte o calomnie, ci un compliment si ca, in loc sa fiu indignat, ar trebui sa ma onoreze. Sa nu anticipam, totusi, sa asteptam motivatiile judecatoarei Mirela Pod si, fireste, sa mergem mai departe, la recurs, pentru ca astfel de ticalosii ale securistilor raspopiti sa nu ramana nepedepsite. 

45 Responses to “Tema zilei – 10 iulie 2010: “Onoarea de a fi catalogat drept spion si securist””

  1. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Foarte interesant acest caz. Un om care in functile detinute a putut accesa cele mai inalte nivele de clasificare, dintr-odata sa fie catalogat ca apartenent al unei categorii “profesionale” care sa nu-i permita accederea spre Bruxelles.
    Tare imi este teama ca, initiatorul sau initiatorii unui astfel de demers va sunt mult mai “aproape” decat banuiti. Altfel spus, “ati fost vandut”.

  2. @MARIN

    Noi stim bine cine a pus la cale toate astea. De altfel, unul dintre initiatori, Traian Basescu, nici nu si-a ascuns ostilitatea. Intr-o emisiunea la Gabi Firea, in zilele acelea, spunea ca nu pot fi comisar pentru ca am cerut ca romii sa fie inchisi in ghettouri!?!

  3. Tiberiu spune:

    D-le Vosganian
    Calomnierea si patarea bunului nume prin dosare DNA si alte metode este un sistem eficace utilizat de TB pentru a creea populatiei impresia ca toti politicieni sint ” o apa si un pamant” si ca atare coruptia sa si a celor din jurul sau sa nu mai reprezinte un punct de atac, iar personalitatile opozitiei sa nu mai poata reprezinta o alternativa.
    Opozitia se afla in situatie de paralizie cvasitotala ceeace ii lasa libertatea de initiativa.

    • @Tiberiu

      Ia gandeste-te ce s-a mai intamplat cu dosarul lui Chioariu ori al lui Pacuraru? Absolut nimic. Sa suspenzi un ministru al justitiei fara sa ai dovezi si sa nu avansezi inca doi ani dupa aceea este inimaginabil intr-un stat democratic. Fireste ca nimeni n-a fost sanctionat pentru asta.

  4. un liberal optimist spune:

    De fapt, atunci, ce avea TB cu dv.?

    • @un liberal optimist

      Prezenta mea in Guvernul Europei, ca lider PNL, nu-i convenea. Iti dai seama ca eu n-as fi fost nici Leonard Orban, nici Ciolos, ci as fi fost prezxent in politica romaneasca prin declaratii, conferinte etc. Iar dupa ce se incheiat mandatul as fi fost cu atat mai important. El a vrut-o pe Boagiu, a turbat cand Tariceanu s-a tinut tare. Dar Dumnezeu m-a razbunat. am devenit ministrul finantelor si i-am dat si mai mult de furca li Basescu. Daca Tariceanu nu m-ar fi avut langa el, i-ar fi fost mult mai greu sa reziste agresiunilor lui Basescu.

  5. Marcel Eremia spune:

    Va rog sa publicati (atunci cand vor apare) si motivatiile judecatoarei. Chiar sunt curios cum a “rupt” judecatoarea legatura dintre aceste acuzatii si realitatea pe care Dvs o sustineti (si va cred), astfel incat a considerat actiunea Dvs. ca fiind nefondata… Mai ales ca spuneti ca nu s-a adus vreo dovada in sprijinul celor afirmate de catre Tuc’ si Turc’.

    Sper ca nu va veti opri aici si veti continua pana la aflarea adevarului legat de acest episod, in speranta in care veti devoala, public, “cu acte in regula”, implicarea tuturor personajelor implicate.

    Succes!

    • @Marcel Eremia

      Sigur ca o sa public motivatia. Daca ar fi existat vreodata cea mai mica dovada, nu-ti dai seama ca ai lui Basescu ar fi facut uz de ea? Eram, practic, al cincilea om in stat, si al treilea daca avem in vedere importanta atributiilor. Pe Remes si pe Pacurare i-au suspendat entr infinit mai putin. As putea sa-ti povestesc cate probleme am avut cu Securitatea in anii 80 si cum am stat la puscarie, dar nu mai are rost acum….

  6. Vesicele politeturi dintre turci si armeni.

  7. Aveam si eu un rand de unchi pe care ii chema Sotir. De abia acum inteleg cat erau de dubiosi. Unul din eia lipsit de acasa vreo saptamana si nu a vrut in ruptul capului sa spuna unde a fost.
    Nu a aflat nimeni niciodata, nici macar nevasta-sa.
    Si a mai si venit asa de obosit ca a dormit doua zile cu pauze de cate 10 minute intre reprizele de somn.
    Fereasca Dumnezeu de serviciile astea, numai spion sa nu fii.

    • @alex.dumitrascu

      Mie-mi spui care am fost spion de spion, in conditiile in care n-am iesit din tara nici pana in Bulgaria inainte de 1990…Am spionat in sectorul agricol Ilfov, la Bragadiru, unde am luat post dupa facultate.

  8. bla bla spune:

    foarte dubios … si de ce ar fi asta un compliment?
    si o onoare?

    • @bla bla

      Pai nu e. Dar daca actiunea mea a fost respinsa, nu mai ramane decat interpretarea asta, cum ca judecatorii socotesc ca ceea ce au facut Turcu si Tuca nu e o calomnie. Dar sa vedem motivatia.

  9. cris spune:

    Pina si nenorocitii de oameni inundati care au indraznit sa-si spuna durerea sunt securisti. De pe site-ul favorit de portocale – asta e unul care posteaza 28-30 de comentarii/zi cu “strategul iluminat” si “udrea cea blinda”:

    “Ati plantat oameni de-ai vostri pe traseu care sa-l abordeze pe Presedinte . Ati organizat apeland la lumea interlopa – vezi cazul Galati , si asta numai Politia putea sa o faca avandu-i la mana cu ceva , deci iata caz de Siguranta Nationala !- aruncari cu oua sau rosii dupa cum indemnau unii de pe aici in Presedinte sau Premier . Matracuca aia care se dadea a fi cadru didactic , care a vociferat si a gesticulat vreo 10 minute – …care se zborsea la modul cel mai ordinar la Seful Statului si care zbiera ca nu are bani – de parca asta era problema lui sau a mea , baba aia care – s-a vazut ca era informat prezidentul – tot spunea de mai multe zile prin sat ca primarul PDL fura , ziaristi INSOLENTI , obraznici , tupeisti , nesimtiti care-i tineau calea cu intrebari impertinente , samd .
    Iar puneti la cale LOVITURA DE STAT bai securistilor si comunistilor vanduti !?? ”
    Romania are se pare aproape 22 de milioane de securisti, si un strateg iluminat, nepatat, aureolat, expert in toate, luptator neinfricat, etc, etc.

    • @cris

      Nu cred ca ostilitatea populatiei fata de conducatorii ei a fost vreodata mai mare decat acum. Asa ca toti laudatorii astia de ocazie ori de profesie isi bat gura degeaba.

  10. maca spune:

    Nimeni nu mai are incredere in justitia romana, vedeti si dvs d-l Vosganian ce magari se fac. Ganditi-va la noi oamenii simpli care avem de a face cu aceasta institutie ce soarta avem, ne peirdem venituriile, ne ruinam vietile, ne sunt luate locuintele cu acte false, ne sunt calcate drepturile in picioare. Justitia e in functie de interese de bani de pile si de “comenzi” la nivel inalt.

  11. Tiberiu spune:

    @VV
    Aceasta este metoda lui TB , o calomnie ,o invitatie la DNA,o retinere de 24 de ore cu tam-tam.Nu este important sa se finalizeze o invinuire ,important este ca persoana pe care TB o considera “pericuiloasa” sa fie compromisa public si sa fie ocupata tot timpul cu propria sa aparare si dezvinovatire.Este un mod de a scutura tot timpul “sacul cu soricei” ca acestia sa nu poata “roade sacul” si sa iasa afara.
    Nu exista nici un scrupul cind e vorba de compomiterea adcersarilor politici. Acesta este un mod abil de a transmite populatiei un mesaj subteran :”toti politicienii, inafara de mineTB, sint niste mizezrbili, chiar si prietenii mei din PDL. Singura si ultima voastra sansa sint eu TB.”
    Metodele lui TB sint extrem de eficiente in raport cu cele ale opozitiei care s-a lasat bagata in “sacul” lui TB desi avea majoritatea parlamentara in 2009. In loc s-o foloseasca pentru a-i impune un alt guvern decit Boc,PNL s-a cramponat de postul de prim-ministru iar PSD a facut din asta o chestiune de vorgoliu, si a mai si sarit direct in “sacul”lui TB. Ar trebui sa trageti concluziile de rigoare : TB foloseste in mod exceptional de abil dictonul “Divide et impera”. NU ar fi cazul sa trageti concluziiloe de rigoare ? Continund asa democratia romana a devenit o prada usoara pt. TB
    Datorita conduitei puerile a opozitiei TB a acaparat deja toata puterea in stat. Speranta intr-o “implozie” a PDL stind cu mainele incrucisate si asteptind sa se petreaca o schimbare de la sine la viitoarele alegeri parlamentare este o pura naivitate.Pana atunci TB va zdrobi definitiv opozitia iar viitoarele alegeri vor fi o simpla farsa cu rezultat stiut dinainte : cistigator indiscutabil PDL !

    • @Tiberiu

      Daca intentia lui TB este sa castige, inseamna ca e din cale-afara de abil, caci momentan e departe-departe de asa un obiectiv. Cat despre opozitie, noi am lansat o invitatie la dialog pe care PSD o refuza, socotind ca e mai bine sa astepte pana cand p-oate guverna singur. Astfel incat cred ca pe ei trebuie sa-i certi.

  12. bla bla spune:

    e logic. daca pdl nu mai exista, tb la fel… cum puteti sa guvernati cu psd? ca partid unic , fara opozitie? e absurd. numai astfel poate supravietui romania? batalia electorala nu ar fi de preferat unei coalitii…? atunci pe cine mai votam…?il votam pe remus cernea. ar fi o idee… si asa dupa alegeri, bogatii cu bogatii si saracii cu saracii…
    nu ma asteptam la asa ceva de la pnl. psd are dreptate, au judecat ca niste barbati. ati fost impreuna sa doborati dusmanul. dar acum drumurile se despart, concurenta pentru guvernare, e mai cinstit asa!

    • @bla bla

      Cred ca nu ne intelegem, adica facem bla bla. Sigur ca dupa viitoarele alegeri,lucrurile se schimba . Credeam ca vorbim despre ce ar fi de facut acum, pana atunci.

  13. La ultimele alegeri romanii au gresit de doua ori, o data cand au ales puterea si a doua oara cand au ales opozitia.

  14. Dorin spune:

    Citeam pe undeva un comentariu interesant apropo de slabiciunea aparenta a democratiei fata de statul totalitar. Oamenii care respecta cu strictete regulile par intotdeauna slabi in fata dictatorilor care nu-si fac nici un fel de scrupule morale cand este vorba despre respectarea vreunei reguli.

    Un exemplu elocvent in acest sens este comportarea ca presedinte a domnului Emil Constantinescu. Prestatia domniei sale, respectand mereu regulile democratiei, a parut “slaba” in aparenta prin comparatie cu actualul “presedinte jucator”, care isi face drum chiar si pe sens interzis, daca pe acolo vor sa treaca “muschii lui”.

    Totusi, ar trebui sa nu uitam ca i se datoreaza domnului Emil Constantinescu faptul ca actualmente Romania este membru deplin al Uniunii Europene, faptul ca putem calatori oriunde in Europa pe baza cartii de identitate iar copiii nostri sunt acceptati la oricare universitate de pe continent in conditii similare copiilor din Occident.

    Inainte de a deveni domnia sa presedinte, politichia romana privea mai degraba spre est, spre integrarea deplina a Romaniei in CSI.

    De aceea, valoarea unui politician poate fi judecata doar privind in perspectiva istorica, dincolo de “valurile” vremelnice pe care le face fiecare individ in momentul in care este in functia respectiva.

    Oare cu ce se va lauda Traian Basescu la terminarea mandatului? Care vor fi marile sale realizari de politica externa, “materia prima” a muncii unui presedinte? Sa fie oare marea sa realizare discreditarea lui Vosganian? Sau poate faptul ca si-a “ciuruit” contracandidatul la alegeri, cu un procent de 51% fata de 49%?

    Cel mai probabil, va fi vorba despre trasarea noului meridian teoretic, axa Washington-Bucuresti-Patarlagele :)

    • @Dorin

      Sunt de acord ca Emil COnstantinescu are dreptul sa ramana in istorie mai mult decat Traian Basescu . Discreditarea mea nu poate fi o realizare pt Basescu caci n-a reusit sa ma discrediteze. A reusit sa ma opreasca de la ocuparea pozitiei de comisar european intr-un mod josnic, lucrand pe la spate, dar pentru mine, pana la urma, a fost poate mai bine pentru ca am putut sa fac mai multe ca ministru. Bine ar fi pentru Basescu, dupa incheierea mandatului, sa se retraga pentru ingrijiri.

  15. un liberal optimist spune:

    @bla bla,
    Nu prea stiu in ce ape coclite te scalzi, dar dai niste posturi aiuritoare…

  16. un liberal optimist spune:

    @Dorin,
    Presedintele Emil Constantinescu a facut ce trebuia pentru Romania. Din pacate PM… astia au fost. Oricum, va intra in Istorie..

  17. Va invit sa semnati in apelul de mai jos pentru apararea lui Varujan Vosganian:
    http://codrinscutaru.blogspot.com/2010/07/apel-pentru-apararea-lui-varujan.html

  18. bla bla spune:

    sincer, e foarte simplu. eu ma duc la vot, da? si vad coalitia psd – pnl – nu pot vedea a nimic mai absurd. dupa alegeri daca se face o coalitie de guvernare mi se pare normal…
    se poate pune cineva in locul meu, sau poate doar sa se gandeasca ” noi suntem un partid de 25 la suta , maxim, in carca cui ne mai suim? ca sa guvernam si noi?” eu astept mai mult de la pnl. ce i asa de aiuritor ?
    opinie de alegator.
    chiar daca sunt un big idiot…eu tot pnl votez..:/

  19. [...] de cabinetul Boc şi structurile sale. Într-o ţară care nu mai are valori, s-a ajuns din nou la denigrarea lui Varujan Vosganian. În 2006, domnia sa a dat în judecată Jurnalul Naţional şi pe Marius Tucă, cei care au [...]

  20. [...] – dupa modelul “maestrului” sau Niki Manolescu – se burzuluieste pe blog si ameninta cu recurs. Un navetist cu state vechi pe meleaguri sovietice, Vosganian face acum pe [...]

    • @Ciondaneala KGB – CIA

      Iata-va, baietasi albastri, ati scos iarasi capul? Intai, ca nu renunt la recurs, asa ca nu va mai pierdeti vremea de pomana. Astfel de ticalosii securiste cum s-au intamplat in 2006 trebuie pedepsite. In al doilea rand, trebuie sa va dezamagesc, SIE a dat un document – e pus la dosarul de la Tribunal – cum ca n-am fost niciodata in evidentele lor, nici inainte, nici dupa 1989. Cat despre prietenie cu Sorin Vantu, cred ca dupa doi ani de ministeriat la economie si finante, chestia asta cu prieteniile de afaceri cu Vantu, cu Patriciu etc.etc. nu mai tine. Daca n-am facut astfel de smecherii cat am fost ministru, cu atat mai putin acum. Iar tampenia asta cu navetist cu state vechi pe meleaguri sovietice de unde mai e? V-a pierit fantezia cu totul?!? N-am fost niciodata in Uniunea Sovietica. Prima oara am trecut frontiera de la Prut in 1991, cand Eltin il detrona pe Gorbaciov. Daca v-a trimis Turcu si Tuca, spuneti-le ca-si pierd vremea de pomana.

  21. tudor spune:

    STIMTE DOMNULE VOSGANIAN,
    admirabila cartea, am sorbit o cu multa placere. Inca un document despre admirabilul popor armean.
    ca v a respins actiunea am inteles, opinia dnei judecator. dar de ce i a trebuit atata timp pentru asta?
    v am admirat ca ministru liberal, alaturi e dl tariceanu. privind retrospectiv, cred ca era mai bine daca, in urma promulgarii de catre presedinte a legii cu maj salariilor profilor (amuzanti cei care, in momente electorale diferite, ii numesc “dascali”, sugerand apostolatul, vezidoamne!), guvernul liberal isi dadea demisia.
    partidul liberal, in acest moment, cred ca duce lipsa de imaginatie. si e si cam anchilozat, ca orice partid serios, dealtfel.
    sa auzim debine, stimate domn!
    cu mult respect

    • @tudor

      De doua luni de cand au pornit comisiile, oamenii fac un efort real sa inteleaga lumea din jur si sa o modeleze. Sa vedem daca programul care o sa iasa ti se va parea rodul unei gandiri anchilozate. Mai asteapta si tu o luna si ceva.

  22. KinR spune:

    @bla, bla
    a fi hot, mincinos, tradator si tot ce in general este considerat josnic la om (pana la a nu fi om), pentru pupinbasisti ca tine, ca venind de la abjectie dejecta sau dejectia abjecta (cum ti-o fi pe gust) ce s-a cocotat – prin toate aceste “calitati umane” la care tu – ramnesti, in fruntea statului, sigur ca “acuzatia de a fi fost spion si securist” este un compliment care pe Dl Vosganian – cum nici pe foatre multi dintre romani – nu-l poate onora.
    Pastreaza tu onoarea asta mai cioara deghizata-n portocala.

  23. Jimmy spune:

    Aveți dreptul și obligația să solicitați satisfacție. Mergeți până la capăt, indiferent cât va dura. Numai pentru asta TB ar fi obligat de moralitate să-și dea demisia. Dar… obrazu-i gros și mintea-i paranoică. Vai de noi!

  24. [...] intalnirea domnului Varujan Vosganian cu bloggerii liberali. Varujan Vosganian ne-a vorbit despre situatia procesului de calomnie pe care l-a intentat lui Liviu Turcu, Marius Tuca si Jurnalului National, si a tras un semnal de [...]