Cât pierde România din cauza neîncrederii pe care o inspiră

În anul 2008, unul din anii în care Călin Tăriceanu și cu mine am condus economia Româniiei, viitorul țării noastre părea atrăgător atât pentru români, cât și pentru străini. Odată cu anul 2009 acestă încredere a început să slăbească, lăsându-ne în prezent sentimentul că trăim într-un fel de exil interior, într-un fel de Jurassic Park în care asocierile cu anii 50 se fac tot mai adesea. Din păcate, această stare de spirit în care tot mai mulți români văd propria țară ca pe un loc al dezamăgirilor și al deznădejdii, iar străinii ne văd mai degrabă ca pe o piață de desfacere ori un atelier meșteșugăresc unde să-și croiască veșmintele cu stofe aduse de-acasă, ne costă nu doar timp, nervi și  oportunități ratate, dar ne costă și foarte mulți bani.

Ziarul Financiar ne oferă în umărul său de miercuri, 24 februarie 2016, o astfel de imagine comparativă, cu concluzii zguduitoare. În anul 2008 românii plecați în străinătate au trimis acasă 8,6 miliarde de euro. Ei își făceau locuințe în România, trmiteau bani rudelor de acasă și își pregăteau locul unde ar fi vrut poate, într-o bună zi, să se întoarcă. Par să nu mai dorească acest lucru. În 2015 românii au mai trimis acasă doar 2,6 miiarde de euro.

În ce privește investițiile străine, situația este similară. În anul 2008 am atins recordul absolut al investițiilor străine directe, 9,5 miliarde de euro. În anul 2015, străinii nu mai văd România ca pe o oportunitate. Investițiile străine au scăzut la doar 3 miliarde de euro (e drept într-o ușoară creștere față de perioada guvernării PDL).

Așadar, dacă facem o comparație între anul 2008 și anul 2015 vedem că în 2008 România a primit, de la ai noștri ori de la ai lor, peste 18 miliarde de euro. În timp ce în 2015 sumele s-au redus la doar 5,6 mlirade de euro. Toate rătăcirile, aberațiile, abuzurile și demagogiile ultimilor ani ne-au costat doar anul trecut peste 12 miliarde de euro pe care nu i-am mai primit pentru că România nu mai pare un loc atrăgător, unde merită să trăiești și să investești. Și, din păcate, nu facem decât să ne afundăm tot mai mult în aceste nisipuri mișcătoare în care fiecare zbatere nu înseamnă decât încă un pas spre înnăbușirea identității noastre.

24 Responses to “Cât pierde România din cauza neîncrederii pe care o inspiră”

  1. Filip G spune:

    Erati ministru cand aici pe blog discutam de efectele noului Cod Fiscal.
    Cum micul producator si firmele nu mai investesc.Cum cei care supravietuiesc prin forte proprii ajung la concluzia ca mai profitabil este sa fie asistati social decat sa se lupte in desisul birocratic.
    Romania prin politicile ”guvernelor politice”a pregatit terenul astfel incat sa se transforme Romania intr-o tara consumatoare si nu producatoare.
    Si totusi cei care au plecat contribuie la bugetul statului cu banii trimisi in tara,bani mult mai multi decat daca ar fi ramas sa munceasca pe salariul minim ori sa fie asistati.
    E usor de constatat………..mai greu e de remediat.

  2. Mihail spune:

    Ideea este ca nu poti fi ministru ori Prim Ministru la infinit.
    Nici daca ai ocupat una dintre aceste doua demnitati(bine sau rau), noi trebuie sa ne scoatem palaria de fiecare data, sa cadem in genunchi si sa ne ploconim zi de zi.
    Ce a fost, a fost.
    …Asa cum nu trebuie, pentru ceea ce ati facut in trecut, ca noi sa va votam la infinit.

    Intre timp, prin ceea ce ati declarat amandoi, in toti acesti ani, prin ceea ce ati intreprins, ati incalcat legea, nici nu se mai poate pune problema ca sa fiti realiesi.
    In plus, vremurile sau schimbat, vechea generatie de politicieni a…obosit, au ramas impietriti in proiect.
    Acum, totul a evoluat, pur si simplu, traiti intr-o lume paralela.

    Va rog, lasati-ne si mergeti acasa.

    • elenick spune:

      hai, siktir de aici, analfabetule! vezi ca ti-am lasat un comentariu la postul precedent – nu ca ai merita ceva, boala!…

  3. elenick spune:

    @vv,

    Este adevarat ca PSD-ul ar sustine o candidatura a lui Tari la Primaria Bucurestiului? Dar Tari vrea? pana acum parca a refuzat…

    Ar fi o mare lovitura a PSD-ului, pe bune! :)

    • elenick spune:

      si un mare esec al PNL-ului, dar asta merita!

    • Filip G spune:

      Tary nu poate in acelasi timp sa fie si al doilea om in stat si candidat la primarie.
      Ori odata plecat de la conducerea Senatului,i se duce si vizibilitatea publica.
      Poate la doua sectoare sa aiba candidat ALDE si UNPR………

      • elenick spune:

        asta stiu ca se discuta… dar se pare ca in toate sondajele pe Bucuresti Tari e in frunte cub vreo 40%, departe de madam Firea si restul… d-aia ziceam, pare fezabil! :)

        • Filip G spune:

          Chiar ar fi interesant sa-l vad pe Dragnea cu Tary de mana in campanie si PSD-isti tragand pentru Tary si Alde in campanie.
          Protocolul de sustinere nu-i o Alianta cum a fost USL-ul.
          Ce semnal ar da in teritoriu PSD fara candidat la primaria capitalei?
          Complicat e sa sustii traseistii Ordonantei 55 din ALDE si PSD,daca candideaza din partea PSD,ALDE si UNPR raman fara obiectul muncii.
          Complicat……… :D

          • elenick spune:

            Campania o sa fie destul de diferita; faptul ca acum sunt reglementate prin lege sumele si chiar structura materialelor/”pomenilor” electorale (mare parte din cele “clasice” sunt interzise) , ca banii vor veni din sursa bugetara, TOTUL va determina o orientare diferita a mesajelor de campanie catre alte medii ; facebook in loc de panotaj, etc…

            De aia cred ca vom avea surprize si la candidati… nu stiu de ce, dar impresia mea e ca nu s-au aruncat in lupta ADEVARATELE nume… iar Firea sa fie doar unn “iepuras” ca Busoi :)

          • E o mare ipocrizie. In campanie sunt interzise bannerele dar inainte de campanie nu.

    • Astea sunt, pana una alta, doar zvonuri.

  4. Kronstadt an der Graft spune:

    Apropo de economia noastră cea de toate zilele, am auzit o cifră, ceva de genul a trei milioane de fermieri români care fac agricultură de subzistență. Păi asta e o cifră care poate asunde un potențial frumușel. Dacă statul român din care fac parte acești fermieri și-ar pune speciliștii la contribuție, sunt convins că cel puțin o treime din ei ar putea fi determinați să devină furnizori de produse agricole. Vorba e, avem specialiști pe tema asta, au ba.

  5. cris spune:

    @ VV

    http://www.cotidianul.ro/ce-invoca-presedintele-obama-in-disputa-cu-legislativul-privind-curtea-suprema-276816/

    AOLEU! pai nu inseamna ca se amesteca politicienii in justitie daca audiaza judecatorii curtii supreme, ba in acest caz spun ca refuza sa duca procesul la bun sfirsit? Nu se poate…. Nu se duce macovei sa tipe la ei? Nici Gitenstein, nici Klemm, nici pippidi? basescu ce pazeste? :) :) :) Nu ies americanii pe strada sa nu se amestece politicienii in justitie ? – apropos, la mine se voteaza azi cine sa fie judecatorul de district… Zau, chiar regret unele absente de pe blog, imi lipsesc specialistii in justitie care imi explicau ca habar nu am despre ce vorbesc, ca scrisorile lui Madison si manualul lui Jefferson nu exista si ca justitia trebuie sa fie complet aeriana si diafana si singura independenta iar controlul reciproc al puterilor din stat se face doar conform constitutiei comuniste. OF!

    • Pacala spune:

      Niste referinte doamna pls

      • cris spune:

        Scrisorile federaliste 47-51 vorbesc despre sistemul de checks and balances. . In ce priveste judecatorii problema ridicata este ca nu au legitimitate daca nu sunt votati de populatie – de aceea judecatorii pina la nivelul federal sunt ALESI de cetateni. Iti dai seama? in Romania omul de toate zilele, media nu au voie sa discute despre un judecator, daca e bun sau nu, daca e correct sau nu, in State judecatorii sunt discutati la singe si sunt alesi, sunt supusi aceluiasi scrutin public, ca un parlamentar ori primar.

        Judecatorii federali si cei ai Curtii supreme sunt numiti. Madison a gasit o cale de a asigura legitimitatea si mentinerea sistemului de checks and balances in cazul lor: sunt numiti de presedinte si aprobati de senat – similar sunt demisi de senat, si au fost destui demisi; adica alegerea/demiterea e hotarita prin reprezentanti ai populatiei, si o iau foarte in serios, dupa cum vezi si in disputa de acum cu Obama.

        Iar, spre comparatie, cum se discuta in senatul Romaniei ceva despre justitie, cum indrazneste tariceanu sa deschida gura, cum tzop sare CSM ca ars ca nu au voie, si desigur sare si alaiul de presa si postaci trogloditi care se dau occidentali dar sunt de un primitivism incredibil, cu o gindire comunistoida, de speriat, de o ignorantza care iti face greatza ( l-am auzit intimplator pe tarceanu vorbind despre sistemul de checks and balances – la modul cel mai serios este singurul om din Romania, singurul politician pe care l-am auzit discutind cu asemenea intelegere, si simplitate a omului care intr-adevar intelege, pe acest subiect)…

        A discuta, inclusiv in parlament, e parte din sistemul de checks and balances, este normal democratic sa faci asa ceva. Ca populatia sa discute despre justitie si judecatori, ori media, e parte a legitimitatii pe care ar trebui sa o aiba judecatorii. Constitutionalist American, existenta justitiei intr-un turn de fildes, separat complet de populatie si de parlament, fara posibiltate de control, e nedemocratic. Adica, te rog sa ma crezi ca ma uit la pippidi, basescu, csm si altii asemenea care iti fac cu degetul sa taci referitor la justitie ca la a saptea nu minune ci absurditate a lumii….

        mecanismul de alegere destituire a judecatorilor, detaliile acestui sistem de checks and balances sunt in manualul lui Jefferson.

        Scrisorile federaliste incepind de la 47

        http://avalon.law.yale.edu/18th_century/fed47.asp

    • La americani daca presedintele ar spune de senat si congres ce spune Iohannis, ar merge la pascut.

  6. Mihail spune:

    Din nou, ma vad nevopit ca sa-i dau dreptate lui Baselu, face o analiza pertinenta despre nemtzalau, explicandu-ne cat de penal este Prima Nevasta, dar si Presedintele.
    Cu Prima nevasta este usor, o bagam la Beciul Domnesc:

    http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-acuza-ii-grave-la-adresa-lui-klaus-i-carmen-iohannis_983893.html

  7. Mihail spune:

    Eu nu cred ca bucurestenii pot fi atat de prosti incat sa-l voteze si sa-l aleaga pe Tariceanu ca primar.

    Au vazut cum a incalcat grav legea, indemnand la nerespectarea ei, in cazul antenelor.
    Astazi, a votat pentru neurmarirea gheneralui cu masinutza scumpa si jacuzi la biorou.

    Bun, pot intelege ca o fatuca ca elenik este asa cum este(proasta si needucata, deh scoala) dar la bucuresteni am mari asteptari.

    In plus, Tariceanu a fost contrazis copios de care ambasadorul USA. Cum sa votezi asa ceva ?
    Tariceanu nu mai are ce cauta printre oamenii politici noi.