O premieră în politica românească: investigarea unei declarații politice

 

Libertatea de opinie este una dintre expresiile cele mai elocvente ale drepturilor fundamentale ale omului. Cu atât mai mult când e vorba de dreptul de exprimare al reprezentanților poporului, ipoteză necesară, deși nu suficientă, pentru orice democrație.

Există frânturi de discursuri care au creat concepte (ex. Cortina de fier – Winston Churchill), care au dat speranțe (Și eu sunt un berlinez – J.F. Kennedy), care au insuflat curaj (Am avut un vis – Martin Luther King). Există, însă, altele care au învrăjbit popoare, au născut ură și au creat panică. Pe acestea din urmă le-a exprimat cel mai bine Orson Welles când a folosit o voce ce părea a lui Franklin D. Roosevelt pentru a crea panică în dramatizarea Războiului lumilor a lui H. G. Wells.

Păstrând, desigur, proporțiile, în această ultimă categorie includem și recenta declarație a senatorului PNL Florin Cîțu, ce anunța introducerea unei taxe pe cifra de afaceri a băncilor. Dat fiind că respectivul senator are o anume expertiză în domeniul bancar și este vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului, piețele financiare l-au luat în serios, deși nu era cazul, și cotațiile bursiere ale băncilor au avut de suferit. În premieră absolută în politica românească, o autoritate a statului, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, a demarat o anchetă. Iată comunicatul ASF din 31 august 2017: „Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă – manipulare prevăzută de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ca urmare a vehiculării în spaţiul public a unor informaţii referitoare la o posibilă introducere a unei taxe pe activele bancare”

http://www.money.ro/florin-citu-investigat-dupa-declaratii…/

Sunt câteva posibile comentarii ce pot fi făcute într-o atare situație:

1. O astfel de inițiativă poate fi benefică, în condițiile în care impune oamenilor politici o anumită responsabilitate în ce privește propriile declarații.
2. Există, totuși, riscul ca o astfel de investigație să devină un precedent nedorit, în condițiile în care diverse alte instituții ale statului ar demara anchete similare de câte ori s-ar simți vizate/lezate de unele declarații politice.
3. E posibil ca această inițiativă să ofere un șir lung de dispute politice, dat fiind că în ultima vreme și alte declarații, inclusiv ale unor oficiali guvernamentali, au avut consecințe negative măsurabile asupra bursei și asupra percepției de piață a mediului de afaceri.
4. Pe ansamblu, însă, indiferent de rezultatul ei, această investigație poate să contribuie la profesionalizarea și responsabilizarea clasei politice.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/pierderi-masive-pentru-actiunile-bancare-dupa-declaratiile-lui-florin-citu-membru-al-comisiei-de-buget-finante-care-anunta-o-taxa-speciala-pe-active-de-0-5-16711959

40 Responses to “O premieră în politica românească: investigarea unei declarații politice”

  1. Filip G spune:

    Aici intra si delaratiile premierului privind bancile.
    Samanta neancrederii in sistemul bancar a fost semanata de Tudose.
    Expulzarea ambasadorului SUA———Plesoianu.
    Vezi declaratiile lui Tary si Dragnea privind ambasadorii.
    Normal ca unii isi pun intrebarea daca Romania e o tara normala cu oameni normali.
    Cand una spui si alta faci ,normal ca nu mai esti credibil.

  2. Filip G spune:

    Bravo ,sincer m-a uns la inima discursul USR in parlament!

  3. elenick spune:

    Cum va spuneam, dupa ce au esuat compromiterea sefei DNA prin scandalul Black Cube (nu am mai auzit un caz similar in lume, in perioada moderna!), lobby-ul din Congresul american sau articole negative in presa internationala, gasca penala complotista merge mai direct fortand demiterea LCK pe baza unui control suspect al IJ trimis de Tudorel Toader sub pretext si mai suspect – dupa stenogramele alea trimise si ”dezvoltate” de presa prietena, RTV, A3, EVZ, etc… Iata ca adevarul despre scopurile acestui control ies la iveala…

    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/acuzatii-la-inspectia-judiciara-control-abuziv-la-dna-787886?refid=digisport

    Tudorele, nu mai bine iti mancai matale pensia linistit, fara sa te compromiti in acest hal, fara sa fii ”instrumentul” ghilotina pt LCK a gastii penalilor (inclusiv cei din fruntea guvernarii) ?

    • cris spune:

      Lobby in congresul American? – nu elenick, a fost o audiere, repet, audiere, in comisia Helsinki, pro si contra, 2 martori favorabili doi nefavorabili, si unii din cei care au sesizat comisia, desi nu prezenti fizic au fost asociatiile judecatorilor din Romania, in plus nu s-a discutat doamna Kovesi ci efectele pozitive si excesele luptei anticoruptie in genere.

      Control suspect? Dar asemenea controale exista oriunde in lume, in orice domeniu, si IJ e cea in masura sa o faca in Romania in aceasta situatie. De ce nu astepti raportul respectiv ca sa-ti faci o parere? Mi se pare cam ciudat, daca e vorba de altcineva e vinovat de la prima vorba sau aluzie in media, ca e politician, medic sau ce-o mai fi, daca e vorba de Kovesi, macar asteapta sa vezi ce arata acel control. In plus, ca mechanism, normal este ca acel raport sa se discute si procurorii daca au ceva de comentat, daca au nevoie sa se apere, o vor face la acel timp, dupa ce apare, asa se face in orice institutie oriunde: ai un control, emiti propriile tale obiectii la acesta DUPA ce devine cunoscut raportul, apoi se ajunge la o concluzie si niste masuri – de ce sunteti atit de ingrijorati si ca s-ar putea ajunge la un raport? Cade un drob de sare de pe soba? Asteapta si apar-o pe Kovesi dupa…asa insa, acest pus miinile in cap, blestemat controlorii si personalizare, inca inainte sa se vada raportul, “preventiv” LOL, arata cam bizar…

  4. tudor spune:

    Cam asta e psd ul, distruge orice e bun pentru Romania:
    http://www.cotidianul.ro/neurochirurgi-scoliti-la-paris-isi-dau-demisia-pacienti-in-pericol-306467/

    Cu adevarat CIUMA ROSIE!

    In acest timp, dupa ce a demis prin fax inpectorul scolar general de la Buzau care ocupase postul prin concurs anul trecut si a pus, interimar, pe o pesedista, febletea vice premierului Ciolacu.
    Cucoana aia a mai fost inspector general pe timpul psd ului, a participat la 3 concursuri si a picat de fiecare data.

    Cine e vicepremierul Ciolacu?
    Un neicanimeni absolut, nu l recomanda decat fidelitatea fata de Daddy – principala calitate a unui demnitar public, astazi?

    “Incompetentii” lui Ciolos il aveau pe aceeasi functie pe dl Borc, “competentii” astia au o facatura.

    http://www.mediafax.ro/economic/biografie-borc-propus-la-economie-lucreaza-de-15-ani-la-lafarge-a-fost-sef-de-cancelarie-al-lui-radu-vasile-14886935

    Desigur, asa cum dl VV ne a spus despre 2tose ca … o fi baut el cerneala in loc sa mearga la scoala, dar e masestru la sah, asa ne va spune si despre asta, ca e bun la oina :)

  5. Adam Mareș spune:

    “PSD a depus la începutul noii sesiuni parlamentare un proiect de lege prin care se înfiinţează un program de voluntariat militar ce presupune o Gardă Civilă, care va funcţiona în ţară la nivel local în subordinea primarului şi va fi coordonată la nivel judeţean de prefect!!!
    Nu vi se pare ca suna un pic ca in vremurile demult apuse din Germania nazista cand partidul nazist si-a facut corpul de armata SA (Sturm Abteilung) cu care a instituit teroarea in tara?
    Doamne fereste!”

    • tudor spune:

      Nu mi “se pare”, chiar asa e!

    • cris spune:

      SA?

      Adam, dar Germania a avut si inca are ce se numeste protectie civila. A fost obligatorie pina in 2011 – serviciul militar era obligatoriu si se putea opta echivalent pentru protectia civila. Serviciul militar nu mai e obligatoriu, e lege suspendata dar care poate fi repusa in vigoare oricind, iar protectia civila e voluntara acum, era si este in serviciul administratiilor locale. Ce fac este mai ales protectia in cazul dezastrelor acum, se numeste local Katastrophenschutz, THW – Technishes Hilfswerk, la nivel federal, si inseamna niste zeci de mii de voluntari.https://en.wikipedia.org/wiki/Technisches_Hilfswerk
      Structuri similare sunt si aici la mine sunt in orice tara, in Franta, Norvegia, oriunde.

      Ai gasit comparatia corecta ca localizare – Germania, dar nu ca obiective ale unui asemenea corp. Daca e gindita pe acest model de oameni care sa fie antrenati special si sa raspunda la diferite catastrofe ca voluntari ajutind jandarmii, SMURD-ul etc, ce e rau in asta? Si vad ca despre asa ceva e vorba “Garda Civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonată la nivel județean de prefect. Garda Civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii, alunecări de teren, cutremure și ori de câte ori situația o impune, conform propunerii. Acesta este compusă din voluntari ce desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă.” Sper sa nu o faca tot ca tichie de margaritar – sa faci o pregatire de doua zile la cinci ani e caraghios, oamenii aceia de fapt nu vor sti nimic din ce se face in caz de dezastru….dar, vad din partea a doua a legii, vor exista niste regulamente aferente.

      Scuza-ma, m-ai socat de-a dreptul, am in fatza imaginea babei cu broboada in cap care isi pune mina la gura ca ce aude e vai extraterestru , muica: cine a scris asemenea articol si ride ca proasta in tirg? – ziaristii astia se mai informeaza si despre ce se face in lume sau doar hahaie ca asa isi inchipuie ca sunt ei destepti?…. Nu te supara, nu vrea sa te jignesc cu ceva, e realmente socant pentru mine, eu am participat la asemenea exercitii de nu stiu cite ori, am imbatrinit si nu ma mai bag la asa ceva acum, dar nu m-am gindit o clipa ca cineva din Romania s-ar putea gindi ca sa ajuti oameni in situatii catastrofale poate fi privit ca SA….Dar nu, nu e nimic anormal, multe tari au asa ceva, UE are un serviciu de protectie civila….Voi acolo faceti exercitii de resuscitare pentru civili, participa cu miile pe cite un stadion, de ce vi se pare anormal?

      • Filip G spune:

        A participat si baiatul meu la ”pompieri voluntari”,la un moment dat nu mi-am permis sa-i mai platesc deplasarile la sute de km,el neavand serviciu.
        Acum e student….. :D

        • cris spune:

          Ma bucur, Fillip

          Sa iti inveti copilul sa dea o mina de ajutor altora, sa-l incurajezi in acest sens, sa vrea si sa stie cum sa o faca, e poate cel mai important lucru pentru devenirea sa. M-as bucura ca in Romania asemenea proiect sa creasca si asa cum trebuie, in fond acesta e civismul, sa fii om intre oameni si sa nu ai rezerve in a-I ajuta si in cel mai concret mod cu putinta atunci cind au cel mai mult nevoie, nu doar sa fii hip pe un facebook, sa “socializezi”, sau sa iesi la o manifestatie.

    • Sună ca in Noaptea furtunoasă. Jupân Dumitrache și Ipingescu erau in Garda civilă.

      • cris spune:

        :) sper sa nu fie asa ceva, aici e privit foarte serios, ca si in Germania.

        Vedeti atitia oameni ajutind pe cei care au trecut prin furtuna Harvey…. dar nu e doar FEMA acolo si nici doar oameni de bine, sunt organizatiile de voluntari deja antrenate pentru asa ceva care participa. Cum credeti ca se organizeaza o comunitate sa reactioneze rapid la dezastre, si reactioneaza imediat – nu asteapta bolnavii din vreun spital sau virstnicii din vreun Nursing home sa vina FEMA sau vecinul milostiv…. se reactioneaza in minute, ore, tocmai pentru ca exista acesti voluntari si pentru ca sunt antrenati pentru asa ceva.

        Nici nu se ocupa doar de dezastrele locale sau din tarile lor dar, au corpuri de voluntari care pleaca si in alte tari sa ajute.

        Foarte bine, sa organizeze asa ceva ca lumea, sa se racordeze la European Civil Protection http://ec.europa.eu/echo/index_en si sa creasca.

  6. cris spune:

    VV

    il ascult acum pe domnul Toader – lucky me, la noi e 1 maiul American, labor day,

    Il ador, spuneti-i ca are un fan in State, a fost fulminant la treaba cu ingrijorarile ambasadorului American – daca se refera la alegerea procurorului general, poate atunci vrea ceva de tip American, adica numirea lui prin intermediul senatului, o sa-i propun… e in sfirsit un raspuns dupa sufletul meu la “ingrijorari” :) :) :) ( o micuta corectura, ca asa e si in medicina pacientul isi stie de multe ori boala mai bine si decit medicul, numai ca o stie doar pe aceea: e numit de presedinte, aprobat sau nu de senat, respeciv presedintele poate demite sau senatul poate suspenda/impeachment si camera deputatilor termina procesul de suspendare atunci automat prin demitere – asa e la orice procuror de rang inalt sau judecator, sunt convinsa ca stie, doar a dorit sa faca explicatia mai scurta) Asa se face, no posturing, calm, rezervat, da, sigur ca va ascult, ce-ati zice sa facem ca la dumneavoastra ?

    Asa ceva ne trebuie, oameni care stiu si ce se intimpla in Romania, si in lume si sunt capabili sa discute oricind cu oricine in aceasta privintza.

    • tudor spune:

      Toader bate campii, de fapt de face de rahat !
      Argumentul este foarte simplu: nu se poate face nicio numire in magistratura fara CSM, pentru un motiv foarte simplu: asa e legea: CSM ul se ocupa de cariera magistratilor.
      Infiintarea CSMului s a facut la solicitarea UE in procedura de negociere a aderarii Romaniei , tocmai pentru a preveni amestecul politicii in justitie.

      Marii aparatori ai statului de drept de astazi nu s altii decat pesedistii care n 2004 discutau in sedinte de partid pe cine aresteaza, iar dl tariceanu este cel care si a “asumat” raspunderea pe legile justitiei, introducand ministerul justitiei in procedura de numire. Atunci ii cadea bine, cand era in gratii cu basescu, iar macovei nu era procuroare comunista… acum vrea iar sa ne dea lectii.
      Adica, nenea tariceanu, daca ce ai propus matale zici ca nu e bine, de ce te mai bagi, bre, in seama?

      PS: cand presedintele senatului american va numi procurorul general fiind inculpat, neaparat in voi adora si eu pe Toader … negresit!

      • cris spune:

        domnule, PRESEDINTELE STAELOR UNITE, ca parte a executivului, numeste procurorul general, acesta e aprobat sau nu in SENAT, ca parte a legislativului, si stai linistit ca nu toti senatorii americani sunt culmea curateniei morale sau legalle. (Nu vezi lucrurile transate decit la nivel personal, kovesi, iohannis, atit?…. ideea de parlament o ai in vreun fel, de parlament nu doar de indivizi la un moment sau altul in parlament? )Si desigur propuneri vin dinauntrul JUSTITIEI si aici, nu isi face presedintele singur lista, I se fac propuneri.

        Zau nu esti buricul pamintului ca desteptaciune si oricine altcineva nu-ti convine un imbecil, nici n-ai habar despre ce e vorba vad – ce-i aia “presedintele senatului American propune”?-. dar chiar n-ai dram de idee de checks and balances inseamna…..stii ceva, mai domoleste-te un pic, serios, nu e oricine idiot si tu singurul destept de pe pamint, mai si asculta citeodata inaine sa te repezi,. Iar daca mie imi place reactia cuiva, e opinia mea, nu ti-o impune nimeni si tie, ce crezi tu despre Toader, din perspectiva ta, te priveste.

      • Iar spui tâmpenii. Președintele Senatului american nu numește pe nimeni.

      • cris spune:

        @ Tudor

        Imi cer scuze, discutam degeaba si nu mi-am dat seama: m-am lamurit, vad exact aceleasi argumente pe mai multe forumuri ale dumneavoastra, inclusiv greseala cu presedintele senatului care ar numi procurorul general, ignorarea faptului ca senatul aproba sau NU numirea facuta de presedinte adica e forumul decisional final, inclusiv adresarea cu kaghebisti oricui spune altfel decit dumneavoastra… Nu te intereseaza domnul meu de fapt deloc ce e adevarat si nu, niciun fel de principii, doar preiei si transmiti mai departe, fara macar o urma de gindire, ce sunteti instruiti sa spuneti…sa repeti pina si greselile din lozinca de genul “presedintele senatului” spune foarte multe. Pacat, inca traiam cu impresia ca esti un om care gindeste, vad ca ai ajuns doar sa repeti lozinca zilei, pardon, sa o scuipi cu dispret, ca asa e hip probabil. Imi pare rau. Imi cer scuze, nu te mai deranjez cu vreun comentariu, vreodata, nu are rost.

        • tudor spune:

          “Greseala” cu presedintele senatului SUA nu mi apartine mie, ci domnului acela care si a angajat baiatul la universitatea unde este rector, impotriva legii.
          Adica, precum acele “doamne” , a cerut “plata inainte”!

        • tudor spune:

          Tare mi e teama ca ai “sindromul ciuvica” cu variatiuni.

          Tipul a fost “umflat” de nastase pentru un banal articol pe net si denunta “abuzurile” din “ultimii zece ani”.

          Ca ciuvica o face pe bani multi (cica 20 000 euro/luna) e , cumva de inteles; mai greu de inteles este cand cineva , fara vreun interes direct, sprijina fostele structuri comunisto securiste sa si permanentizeze controlul societatii romanesti, in timp ce inaintasii sai au fost prigoniti tocmai de inaintasi astora!

    • Si mie mi s-a părut ca Toader a fost foarte bun și nemilos cu ambasadorul american și cu procurorii.

      • cris spune:

        a fost superb

        Stiti ca nu le am eu cu aplaudatul veunuia sau altuia, in genere spun un aha, bine. Adica, va asigur, este exact stilul la care se poarta discutiile de acest tip in orice institutie occidentala, politicos, fara mila, la subiect: poate discuta oriunde, oricind cu oricine din CV, CE, CEDO, de oriunde doriti, de la egal la egal.

  7. tudor spune:

    @cris
    @vv

    In perioada 2010 – 2012, pe cand basescu isi facea de cap, la limita statului de drept (la limita, dar nu peste aceste limite, cum faceti astazi) protestam pe la toate Inaltele Porti, doar doar ne vor sprijini.
    Era, adica, foarte important ce ar fi declarat ambasadele occidentale sau statele unite.

    Astazi, cand aceleasi pravalii sterg pe jos cu lupta voastra pentru “statul de drept” ati devenit, brusc, buricii pamantului, “patrioti”, jmecheri.
    Vai, ce i a zis o Toader ambasadorului Klem …. “adorabil”!

    Ce v ati mai fi dat in stamba daca vreo ambasada a unui stat UE ori SUA ar fi facut declaratii in sprijinul vostru!
    Nu va convine pozitia acestora – va pute!

    In timp ce va bateti in piept cu “statul de drept” – pe care nu dati, in fapt, doi bani – cautionati cam tot ce are mai scarbos istoria politica romaneasca din ’89 incoace: atacuri la multinationalele care sug sangele poporului, la bancile exploatatoare care lucreaza in pierdere pentru a nu plati impozit pe profit pentru a l repatria (in fapt, in tarile de rezidenta impozitul pe profit este mai mare decat in Romania, iar daca acestea si ar externaliza profiturile spre paradisuri fiscale e treaba fiscvului sa demonstrezxe ca e ilegal), inventati conspiratii mondiale si sorosi care n au alta treaba decat sa saboteze lupta voastra pentru “statul de drept”; ati devenit mari adoratori de moase si – nimic nu mi se pare mai scarbos – pangariti pana si iia romanesca, facand din ea mijloc de propaganda.

    Dupa ce ati praduit cam tot ce avea tara asta ati coborat la un abject “nu ne vindem tara” si “agenturili straine”, in timp ce sustineti , ca politica de stat, incoronarea prostiei, a “devotamentului” fata de el lider maximo ca principala si suficienta conditie a accesului in functii publice, justificand o cu explicatii pentru care pana si voua ar trebui sa va crape obrazul de rusine!
    Nicolicea: ” si daca nevasta mea a castigat premiul Nobel, sa n o pot angaja pa cabinetul parlamentar!?”
    Nicoliceo, nevasta ta n a luat niciun premiu Nobel, dar ai avut grija ca, dintr o anonima ziarista s o conectezi la o tzutza consistenta:
    http://revista22online.ro/70262320/soia-lui-nicolicea-numit-ef-la-transgaznicoleta-vera-a-fost-jurnalist-la-naional-i-click.html

  8. tudor spune:

    Cornel Nistorescu nu e vreun fan al Presedintelui Iohannis, nici protestatar #rezist si in mod sigur nu mi citeste postarile.

    Am tot scris ca actuala alianta politica este cea mai proasta formula guvernamentala din istoria Romaniei.
    Da , prostia, slugarnicia, apartenenta la gashka napadesc Romania ca nicicand in istoria sa, cu justificari gen nicolicea considerate acceptabile de oameni care se pretind onorabili.

    Doamnelor si Domnilor, Cornel Nistorescu:
    Nu știu alții cum sunt, dar mie (ca să-l parafrazez pe Ion Creangă), cînd mă întîlnesc cu tot felul de proști prin tot felul de instituții publice, îmi vine să urlu și să mă urc pe pereți. Că de înjurat sau de făcut altceva nu poți încerca. Asta ne blochează. Ei ne încurcă viața, noi trebuie să fim civilizați, politicoși, politically correct, să nu ridicăm tonul și să nu-i luăm de guler sau de gît.

    Cum se face că au ajuns în mai toate locurile importante, calde, bine plătite, unde se împart dreptate, drepturi, autorizații, avansări etc.? Cum se face că din asemenea locuri ne otrăvesc viața și uneori ne deturnează destinul și lor nu li se întîmplă nimic? Dacă ai ghinionul să te întîlnești pe șosea cu un prost beat pulbere, ajungi rapid pe lumea cealaltă. Oricîte idei de Nobel ți-ar trece prin cap, toate se duc dracului prin grija unui imbecil. Dacă te examinează un prost care are un tată important și a fost promovat pe pile, ratezi toate concursurile, o iei pe drumuri greșite sau capotezi nervos, ca un internat la Bălceanca. Dacă intri în competiție cu un prost, el cîștigă fără emoții. Știe regulile proștilor și este mai adaptat la slăbiciunile României decît orice absolvent de Harvard sau doctor în științe de la Princeton.

    Politica a adus ultimele armate de proști care au cucerit România. Sunt solidari și aliați între ei, gomoși și parfumați în exces, au sprijin politic sau din servicii, au și diplomă de la universități comunale sau din Transnistria și se dau în mașini scumpe și bătătoare la ochi. Cum să îi recunoașteți? Simplu! Prostul ține morțiș să arate ce are și cine este, iar cînd îi prezinți o problemă care depinde de el, începe să se scarpine și să o scalde. Proștii sunt doctori în îngropat orice fel de dosar al oricărui semen, deși sunt mari artiști la dat sfaturi care nu li se potrivesc.

    Proștii dau pe afară de incompetență și trufie. Nu putem scăpa de ei decît cu o puternică, poate chiar violentă revoluție care să țintească mecanismele incompetenților. Adevărul este că un analfabet la locul lui, care se zbate cu necazurile sale zilnice din gospodărie, nu mai este un prost, ci un om modest, stimabil, care cinstește locul pe care trăiește.

    Revolta noastră vine din puterea proștilor care ne conduc și din deciziile netoate pe care le iau. Cum putem scăpa de permanenta decădere a societății, generată mai ales de exercițiul proștilor din mai toate centrele de decizie?

    Puterea proștilor a venit cu noua clasă politică. Fiecare partid, indiferent de orientare, și-a strîns șleahta de mediocri și, la fiecare împărțeală, i-a propulsat în poziții cu greutate la semnătură. Și prostul din politică este viclean. Nu promovează decît unul mai prost decît el. Dacă ar susține un altul mai deștept și mai priceput, s-ar trezi zburat într-o clipă. Asta înseamnă că politica ni i-a adus pe cap și tot ea ar trebui să ni-i ia de pe umeri.

    Cum și cine? Astea sunt întrebări la care nu putem răspunde decît cu o altă revoluție.

    Dacă ne întoarcem la rădăcina lucrurilor, găsim o lume politică mobilizată mai ales de sentimente în zilele agitate ale lui 1989. Din acele zile și din regimul comunist s-a născut clasa politică responsabilă de decăderea României. Fenomenul a luat amploare și cu fiecare zi avem parte de alții și mai incompetenți în locul incompetentului plecat în altă parte sau promovat cu macaraua. Am intrat într-un soi de cerc vicios, într-o boală incurabilă și contagioasă, care se multiplică cu fiecare prost mic instalat pe o funcție mare. Fiecare cu incompetența lui „naște“ alți proști cu o viteză de iepuroaică.

    Cum am putea declanșa o operațiune de curățare a societății? Pare mult mai mai greu și mai fără șanse decît o campanie anticancer. Și totuși, un politician, un partid, un grup civic ar putea lansa o campanie de eradicare a ignorantului cu ifose și cu ștaif. O revoluție de recuperare a profesionalismului și competenței ar putea fi secretul unui partid politic sau idealul unui luptător.

    Ați auzit vreun lider care să insiste la măsuri de reconsiderare a competenței, de susținere a oamenilor instruiți și performanți, de promovare a pricepuților cu caracter? Adică a profesioniștilor morali? Eu n-am auzit de nici un politician român care să vizeze sau să încerce așa ceva. Doar sute de lei, procente, metri de asfalt și kilograme de făină și lapte. Probabil că de îndată ce ar declanșa o asemenea campanie, oamenii l-ar arăta cu degetul și l-ar trimite la oglindă sau în jurul său s-ar face un gol enorm.

  9. tudor spune:

    Astept cu interes momentul cand Victor Ponta va povesti cum a aranjat cu Tiberiu Nitu, fostul procuror general, sa inchida dosarul Bombonicai Dragnea cu evaziunea fiscala de 9 milioane :)