Avem cu toții datoria să oprim această agresiune la adresa culturii naționale!


De astăzi, de la ora 15,00, dacă nu se întâmplă vreo minune, Revista „Familia” nu va mai avea, potrivit unei decizii a Consiliului Județean Bihor, personalitate juridică și va deveni un compartiment în cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Postul de director va dispărea, iar redactorul șef va fi un fel de șef de birou în cadrul bibliotecii.
Revista familia

Motivul aparent este reducerea de personal anunțată de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean. Doar aparent, deoarece, pe parcursul a două întâlniri, conducerea revistei a anunțat că este de acord cu reducerea personalului, dar, firește, nu și cu renunțarea la identitatea ei legală. Reducerea revistei la nivelul unui compartiment în cadrul Bibliotecii Județene înseamnă, practic, încetarea existenței de sine stătătoare a revistei, cu consecințe negative asupra activității ei culturale.
Revista „Familia” face parte din patrimoniul cultural național și nu-i este nimănui permis să se comporte în acest fel. Revista a fost înființată în 1865 de către Iosif Vulcan. În paginile ei au debutat Mihai Eminescu (Eminovici) și George Coșbuc (Bușcu). Mari scriitori români, de la Vasile Alecsandri și Bogdan Petriceicu Hașdeu până la Octavian Goga s-au numărat printre colaboratorii revistei.
Nimic nu este mai periculos decât să lăsăm cultura română pe seama contabililor și a activiștilor politici. În calitate de cetățean român, m-am alăturat semnatarilor petiției on-line care cere scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean a acestei propuneri defăimătoare la adresa culturii naționale. https://www.petitieonline.com/petiie_impotriva_desfiinrii…. În calitatea mea de prim vice-președinte al Uniunii Scriitorilor din România (revista Familia apare sub egida USR) îmi exprim indignarea pentru această inițiativă și solicit să fie stopată imediat.

Comments are closed.