Nu știu să fi existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros decât cel de acum.

 Iată o declarație de azi a prim-ministrului, în urma anunțării rezultatelor economice de pe trimestrul I/2021 (creștere 2,8% față de trim IV/2020): „ România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.”
Am trei comentarii:

1) În primul rând, nu a fost vorba de o criză economică structurală, ci de una indusă de constrângerile economice aberante din timpul stării de urgență. E firesc ca, odată constrângerile înlăturate, economia să-și revină. E ca și cum după ce ai închis luni în șir magazinul, să te lauzi că după ce-l redeschizi ai mai multe vânzări. Să te fălești că ai redresat economia după ce i-ai cauzat pierderi uriașe și inutile e cel puțin ciudat.
2) Nu este, nici pe departe, cea mai mare criză economică din ultimul secol. România a trecut prin crize mult mai profunde. Un singur exemplu: Marea depresiune din 1929 – 1932, care a dus la scăderea cu 50% a producției industriale, la falimente bancare de răsunet, la o criză agrară de proporții, la un mare număr de șomeri, la scăderi dramatice ale veniturilor.
3) Creșterea de 2,8% față de trimestrul precedent nu are nimic spectaculos. Creșterile din ultimele trei trimestre sunt cauzate de prăbușirea economiei în trim II/2020 (-11,9% față de trim I/20). După acea prăpastie în care a căzut economia României cauzată de starea de urgență (o mare eroare), în următoarele trimestre ritmurile de creștere au fost, cum e și firesc, mari (T3/T2 – 5,6%; T4/T3 – 4,8%) Creșterea din Trim I/2021 nu e nici pe departe la fel de spectaculoasă ca în trimestrele precedente și, de fapt, nici nu e creștere, dacă ne raportăm, cum ar trebui, la Trim I/2020 față de care Trim I/2021 înregistrează o scădere de 0,2%.

5 Responses to “Nu știu să fi existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros decât cel de acum.”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  ca raspuns… poate-i raspundeti si la omul asta, ca asteapta de 3 luni si ceva…

  http://vosganian.ro/?p=9319&cpage=1#comment-340515

  :D :D :D

  Si asta cu economia mai lasati-o, ca daca dupa 3 decenii de minciuni statistice inca va mai luati dupa cifrele lor inseamna ca n-ati inteles nimic din nimic! E ca aia inflatia de 1.79% cind si chiorii vad ca preturile au luat-o razna…

  Cutsu asta e cel mai mare mincinos si falsificator de realitate pe care l-au putut gasi securistii, il face pe Boc sa fie invidios…

  Sau, vorbesti de crestere economica cind duci datoria publica de la 43% la 60% din PIB pe motiv ca pe aia inca n-o percepe nimeni? Or s-o plateasca urmasii cu robia lor ca negrii pe plantatie, ca altceva de vindut n-or sa mai aiba! Astia de bine ce merge economia vor sa vinda tot ce mai era ramas, nuclearlelectrica, hidroelectrica, portul constanta, aeroporturi, samd… Sau de bine ce merge economia au incalcat legea care e chiar si acum inca parca in vigoare pentru marirea pensiilor? Doar aia singura ar fi dus la cheltuieli de vreo 5-6% din PIB in fiecare an! Unde mai era cresterea economica daca respectau legea? V-au prostit sa acceptati indatorarea pe motiv ca vin banii de la UE (care erau oricum dreptul nostru si nu meritul lor!) iar acum reiese ca banii aia nici vorba sa vina inca, nici vorba sa vina toti, nici vorba sa fie cheltuiti pe prostiile pe care le au astia in cap?

  Apoi idrazniti sa faceti calcule pe cifre aruncate la plezneala cind din momentul in care au venit hotii la putere v-au dat cu flit oridecite ori ati vrut sa stiti date despre indatoare? Adevarul despre dezastrul economic de acum o sa-l aflati eventual doar la vreo 2 ani dupa ce dispar astia! Romanii de rind or sa afle mult mai devreme, pe pielea lor! Sa-i convingeti pe ei ca o duc bine si ca avem crestere economica de 3%, sa vedem ce-o sa va spuna!

  Si apropo de manipularea prin procente statistice, poate macar acum o sa intelegeti si dumneavoastra ca minciunile nu merg la infinit! Ei au ajuns sa minta in halul asta fara sa-i puteti combate din simplul motiv ca si dumneavoastra inainte foloseati aceleasi minciuni! Cu cresterea asta economica pe care am realizat-o aproape in fiecare an din ultimii 30 de ani… economia s-a evaporat toata! Si de prosperat prospera doar slugile stapinilor din afara care au preluat tara asta pe gratis toata!

 2. Cifrele nu pot fi măsluite grosier, pentru că la un moment dat asta se observă și atunci e de rău.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   Cifrele pot fi mascate grosier! Cum sa vorbesti de crestere economica in conditiile indatorarii cind e la mintea cocosului ca infuzia de capital are impact direct asupra economiei chiar si atunci cind sunt furati toti banii?! Problema iese la iveala doar cind vin scadentele la datorii, iar atunci vremelnicii guvernanti nu mai au alta solutie decit sa rostogoleasca acele datorii, impovarind populatia cu dobinzile aferente la infinit!

   Cum a facut de pilda nemernicul boc, a indatorat Clujul pina in 2041 pentru niste rahaturi, asazisa magistrala facuta cu 130 de milioane de euro, banii furati aproape toti (bagati in bordurile de marmura de la videanu), clujenii fericiti… or sa plateasca nepotii ceea ce nici n-or sa mai aiba la vremea aia!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   De mai bine de 6 ani zic ca daca vor veni hotii la putere primul lucru pe care-l vor face va fi sa se imprumute peste 10 miliarde de euro (ziceam eu atunci in naivitatea mea!). Ei bine, s-au imprumutat si continua sa imprumute ZECI de miliarde de euro! Si cea mai tare chestie este ca nimeni nu stie, nimeni nu intreaba UNDE SE DUC BANIII!!! In mod cert nu merg in investitii care vor aduce beneficii pe viitor, ci ajung integral in buzunarul hotilor!