Tema zilei – 24 noiembrie 2010 : “Sa ne intoarcem cu fata catre mediul privat!”

 

 

Anul 2010 a fost un an esuat din perspectiva dezbaterii privind evolutia mediului privat din Romania. Economia privata a trecut in anul 2009 printr-un proces brutal de adaptare la conditiile crizei economice. Aceasta ajustare a fost prea putin analizata prin prisma amplorii si consecintelor sale. 

Daca anul 2009 a insemnat o reasezare dramatica a sectorului privat, el a fost, din perspectiva actului de guvernare, lipsit de orice consistenta. Strategia anticriza s-a limitat la cateva masuri penibile, cum ar fi concediul fara plata la bugetari, si la altele, pripite, de felul cresterii impozitarii, care nu au facut decat sa agraveze situatia mediului de afaceri.

In acest an, din disperare si din buimaceala, in fata perspectivei atingerii unui deficit bugetar cu doua cifre si a incapacitatii finantarii acestuia, Guvernul s-a focalizat pe sectorul bugetar, maltratandu-l in fel si chip. Masurile abrupte luate de Guvern, ezitarile si ambiguitatile actiunilor guvernamentale, au facut ca anul 2010 sa fie precumpanitor un an al dezbaterilor privind sectorul de stat.  S-a vorbit indelung despre salariile bugetarilor, despre pensii, despre situatia medicilor, a profesorilor, a militarilor, despre mitingurile  politistilor si despre grevele din finante. Avand in vedere dimensiunea sociala a problemelor bugetarilor, e de inteles. Din pacate, insa, despre mediul privat, cel care plateste grosul impozitelor, care asigura, astfel, finantarea salariilor si a pensiilor si poate creste veniturile bugetului, nu s-a mai vorbit aproape nimic.

Daca dorim, cu adevarat sa iesim din criza economica, consolidarea fiscala este necesara, dar nu este si suficienta. In anul 2011 trebuie sa ne reintoarcem la mediul privat, sa asiguram masuri pentru limpezirea climatului de afaceri si pentru corelarea parghiilor active ale statului cu sistemul bancar si cu investitiile private.

Ca sa vedem cat suntem de nepregatiti sa abordam aceasta chestiune, a relansarii economice, iata cat de precara este abordarea unei teme importante, cum este aceea a nivelului impozitarii. Senatul a votat reducerea cotei unice la 10%., impotriva vointei Guvernului. Daca acest vot se repeta si la Camera Deputatilor,  ar fi  veritabila motiune de cenzura la adresa Guvernului. Probabil ca in aceasta situatie, Guvernul ar trebui sa demisioneze. O tara nu poate fi condusa si un buget nu poate fi gestionat atunci cand Parlamentul voteaza impozite cu care Guvernul nu este de acord. Din doua una, ori Guvernul pleaca, ori se fac alegeri anticipate.

In zilele urmatoare vom vorbi si despre semnificatia votului dat pentru sustinerea Acordului cu FMI si a Memorandumului suplimentar cu Comisia Europeana, unde grupul parlamentar PSD a votat  de fiecare data impotriva.

Avem nevoie de o solutie negociata de iesire din criza, nu doar cu FMI ci si cu partidele politice importante, altminteri populismul, demagogia sau nepriceperea ne vor lovi din nou. Si Romania nu are asa de multi prieteni ca Grecia sau Irlanda, economia noastra daca moare, moare singura.

Pana una-alta, sa ne reintoarcem fata catre mediul privat! 

 

14 Responses to “Tema zilei – 24 noiembrie 2010 : “Sa ne intoarcem cu fata catre mediul privat!””

 1. Un liberal optimist spune:

  Din cate vad si aud nimeni nu mai da vreo sansa acestui Guvern (ma rog Puteri, pentru ca in ecuatie intra si Basescu si cele 3 grupari cvasilegitime care o sustin). Desi sunt multinationale care au intrat pe piata care fac recrutari de personal in eventualitatea unei reveniri economice in urmatorii 2 ani. Si Ford se pregateste de largirea productiei, Dacia produce febril pentru export, asistam la “bula” metalurgica etc. Totusi piata romaneasca s-a restrans foarte mult ( totusi, virtual este a 7-a piata din UE!).Aceasta putere seamana cu acel bivol din filmele cu animale salbatice, inconjurat de o haita de lei, care in loc sa atace decisiv fiecare leu in parte, se stropseste inutil la fiecare membu al haitei, obosind.Asa a procedat in 2009 (alaturi de PSD , sa nu uitam!) atacand pe toata lumea:bugetari, pensionari, mediul privat.Ce-a rezultat? Un haos generalizat, o apatie generala atat a institutiilor (in care lucreaza grasii de bugetari!), a cetatenilor si a firmelor. Nivelul de neimaginat a pietei nefiscalizate este un argument de netagaduit. Nici una din masurile haotice n-a dat nici un rezultat. Solutia trebuie sa vina numai de la politic, astfel incat sa se instaureze un climat de calm si incredere. Astfel, cetatenii si firmele vor scoate banii, vor iesi cu ei pe piata, revigorand economia. Sigur si noul Guvern va trebui sa investeasca cu folos fondurile, sa investeasca inteligent, stopand risipa catre clientela politica.Atragerea fondurilor europene va trebui atribuita unor firme private specializate ( cazul Spaniei si Irlandei). Nici scaderea TVA la 5%, nici scaderea cotei la 10%, nici alte masuri tampe luate de actualul Guvern nu vor fi operabile in lipsa unei puteri politice cu viziune. De exemplu, programul Rabla, a termoizolarii locuintelor, Prima casa etc s-au dovedit un esec lamentabil. Incercati sa ajungeti la un acord cu PSD, cu ungurii si minoritatilor, pe baza unui program comun. Daca se va intampla o minune in 2012, teama imi este ca Romania va fi atat de jos ca nu se va mai putea face nimic. Atunci sa vedeti greve generale si demonstratii antiguvernamentale!

 2. George_escu spune:

  Stati linistit … organele de control ale statului sunt cu fata doar spre mediul privat :)

 3. PAPASTRATOS spune:

  Domnule V V,
  Mediul privat in Romania anilor 2009-2010 nu a constiuit o preocupare a actualei guvernari in sensul dinamizarii acestuia pentru a deveni un mijloc de sutenabilitate a bugetului centralizat.
  Desi poate am sa par prea dur, personal apreciez ca, intre Guvern si Mediul Privat a existat o simbioza precum ce dintre un uliu infometat si o vietuitare muribunda aflata pe fundul unei prapastii. De aceea bugetarii au devenit tinte ale asa ziselor masuri de austeritate, pentru ca ei sunt paria acestei societati care, fara nici un drept se “hraneste” din acest buget. De pensionari imi este mila si sa mai vorbesc. Au ajuns saracii intr-un hal fara de hal. Sincer va spun, imi este mila cand ii vad ca stau la acele cozi interminabile pentru a primi cateva alimente sau 2-3 paini. Dar nimeni nu spune care este diferenta dintre cozile de acum si cele de pe vremea lui Ceausescu; atunci oamenii stateau la cozi avand bani in buzunare, acum stau cu buzunarele goale sa primeasca din mila UE sau a unei case de ajutor reciproc.

  Cand se va indrepta ceva in tara asta, Domnule V V ?
  Cand aveti de gand liberalii sa ne mai conduceti destinele ?

  • @PAPASTRATOS

   Cu diferenta ca nu sunt de acord cu felul in care compari cu perioada comunista. Daca vrei sa stii punctul meu de vedere, am scris un comentariu acum ceva vreme pe tema asta. La intrebarea cu liberalii, nu stiu ce sa-ti raspund, nu depinde numai de noi. Cand om putea sa guvernam singuri, atunci o sa-ti dau un raspuns raspicat.

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Mie mi se pare că asta este cea mai importantă temă a campaniei electorale pe care trebuie să o susţineţi, permanent. Eu ştiu că PNL-ul este partidul oamenilor întreprinzători, cu iniţiativă. Tocmai că anul 2009 a fost anul în care pediştii de la guvernare au stat şi s-au uitat pasivi cum se sting una câte una miile de firme private, şi nu numai atât dar în loc să ia măsuri pentru salvarea lor au mai omorât intenţionat un mare procent din ele prin legea impozitului minim.
  Mie mi-e clar că intenţia guvernului şi a prezidentului a fost slăbirea sursei de impozitare pentru a avea motive să facă împrumutul de la FMI. După halul în care au gestionat economia şi măsurile pe care le-au luat în ideea slăbirii instituţiilor statului, oricum o întorc tot încercare de dictatură îmi iese. Poate greşesc.

 5. Barosanul spune:

  Lansez si eu o intrebare. Daca s-au micsorat salariile cu 25% iar acum se vor mari cu 15 %, cu cite procente trebuie majorat ulterior pentru a se ajunge la suma avuta inainte de micsorare?

 6. Un liberal optimist spune:

  Vestea proasta e ca se mai taie, dupa principiul:”Atat poate tara!”.

 7. [...] National al Blogosferei, Aliosa, Chat Noir , Mirela Pete, Atitudini, Alex Mazilu, Mihai Voicu, Varujan Vosganian, Transildania, Oana Niculescu Mizil, Griska, Pro Atitudine, Corina Cretu, [...]

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  Mai bine sa nu va auda boc, si sa nu-si reindrepte atentia asupra mediului privat care a mai ramas, pentru ca asta n-a auzit de cresterea veniturilor asa cum o concepeti dvs. Pentru el crestere inseamna mariri de taxe, inventari de biruri noi, si daca isi mai da si stolojan cu parerea o sa apeleze si la nationalizari.

  Probabil ati uitat ca suntem sub incidenta art.53 din Constitutie, si n-am auzit pe nimeni sa prevada o data la care sa se renunte la el.

  Sper sa nu-mi ziceti ca asa a prevazut CCR, adica aplicarea acelui articol doar pina la 31 dec.2010, caci am vazut in ce masura respecta boc deciziile CCR. Cu un simplu telefon de la basescu, CCR modifica tot ce vrea. Asta se intimpla deoarece in Constitutile articolele au fost facute cu prezumtia bunei credinte a celor care sunt la un moment dat pusi in situatia de a o interpreta.

  ARTICOLUL 53
  (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

  De exemplu, expertul boc poate sa spuna ca articolul a fost aplicat pentru prevenirea unui dezastru, pentru ca nu scrie nicaieri ce inseamna DEZASTRU. Daca as fi interpretat eu, pe articolul asta dadeam o lovitura de stat si ziceam ca am facut-o pentru prevenirea unui dezastru: guvernul boc !

  Train im era IT. Se putea face foarte usor o Constitutie cu adevarat modena, cu definitii pentru absolut fiecare cuvint interpretabil, si cind citesti si nu esti lamurit… dai clic pe cuvint si iti apare definitia. Asa este de exemplu FIDIC, regulamentul utilizat in UE in domeniul contructiilor de orice fel. FIDIC este extrem de greu de interpretat, si de aceea hotii de la PD nu vor lucrari din fonduri structurale. Acolo NU SE POATE FURA. Si stiu foarte foarte bine ce spun, pentru ca am lucrat pe FIDIC. Oamenii care au facut FIDIC-ul pur si simplu au gindit toate variantele la care s-ar putea ajunge, si le-a pus pe hirtie. Ma tot intreb oare noi de ce nu suntem in stare sa facem acelasi lucru domeniu cu domeniu ? De ce nu se poate face o legislatie supla si pragmatica, neinterpretabila ?