Sa mai si radem: Interviu in “Academia Catavencu” din 19-25 ianuarie 2011

 

 

 

Mîncati andive? În ce combinatie?

 

Exista doua feluri de andive, crete si ondulate. Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura. Daca facem o analogie cu ideologiile si ph, se cheama ca ph-ul neutru e centrul, ph-ul bazic e stanga si cel acid e dreapta. Cu alte cuvinte andivele sunt o expresie a centrului-dreapta. Ducand similitudinea mai departe, corespondentul andivelor pe centrul-stanga e morcovul. S-ar putea spune, asadar, ca o alianta PNL – PSD ar fi o salata de andive cu morcovi. La care s-ar adauga ceva maioneza obtinuta de la gaina cu oua de aur. Daca n-ai morcovi, poti cauta, tot pe centrul-stanga, cartoful. Care ar fi, in lumea tuberculilor, un fel de PD-L. Si, in orice caz, dupa pilda andivelor, daca pui ingrasaminte, adica de-o alianta, nu in anul de cultura, ci in anul dinaintea anului electoral.

 

Există asemănări si deosebiri între andive si „Nu”?

 

Cum spuneam, exista andive cu foi crete si cu foi netede si ondulate la varf. Cele folosite mai des in alimentatie sunt cele cu marginile ondulate. Morala andivelor e ca nu prea e bine sa te dai cret. Adica sa zici nu.

 

Ce înseamnă să spui „Nu”?

 

Eu nu sunt andiva si incursiunile mele in viata vietilor mele arata ca nu am fost andiva nici in vietile mele anterioare. Nici gandac de Colorado, nici paduche de San-Jose, nici multe alte fapturi dornice sa rontaie morcovi ori cartofi.

Cand spui „nu” inseamna ca stii, cel putin, de ce nu ai zis „da”. Cand zici „da”, de obicei nu-ti pui problema lui „nu” si nu stii sau nu vrei sa stii de ce n’ai spus „nu”. Se cheama, asadar, ca cel care zice „nu” poate sa-ti explice mai multe lucruri despre sine si cei din jur. Totul e o chestiune de intelegere. Adesea, cand spui „nu”, intelegi, cand spui „da” esti doar intelegator.

 

„Nu” este mai sigur decît da? Nu vă e teamă să-l luati pe „nu” în brate, la vîrsta si imaginea dvs.

 

Nu stiu daca „nu” e mai sigur decat „da”, in orice caz e mai raspicat. Eu zic, insa, ca viziunea asta erotica pe care o sugerati, cu barbatul care isi ia in brate propria atitudine, precum Sarutul lui Rodin, e frumoasa, nu zic nu (!?!), dar nu e verosimila. Nu-i bine sa ai statornicia pietrei, cand e vorba de atitudini. Asa cum exista o disciplina a acceptarii, trebuie sa existe si o disciplina a refuzului. Adica nu zici „nu” cu tot dinadinsul, nu te-ai nascut cu el, asa cum unii se nasc cu negi pe nas. Zici „nu” cu gandul sa spui ceva in loc, mai bun, nu ca sa fii negationist cu tot dinadinsul. Eu, uneori, sunt negationist, dar nu capatanos.

 

Acum vedeti că Crinisor al dvs. este un om usor de dus de nas? De ce a făcut-o?

 

Eu zic ca nu trebuia sa facem o alianta cu PC, el zice ca trebuia. Ca el au zis mai multi, asadar, de data asta, a fost ca el. Dar nu cred ca nasul are vreun amestec aici, noi nu facem politica, la PNL, cu nasul. Nu c-ar fi un lucru rau, pe mine m-ar favoriza, armenii au nasul mare. A propos, stiti de ce au armenii nasul mare? Nu, nu ca sa fie sefi la PNL. Vorbeam serios. Cica au nasul mare, ca aerul e gratis.

 

 

 

As vrea argumente omenesti. Si nu-l mai apărati, si nu vă mai apărati pozitia în PNL!

 

Omeneste vorbind, un conducator de partid doreste sa-si duca partidul la o victorie cat mai sigura. Cu cat mai multi, cu atat mai sigur. Cand esti in familie, inviti pe cine-ti place, Cand esti la restaurant, ceilalti, de clelalte mese, au venit de capul lor. Cand se da de baut la restaurant, bei cu cine se nimereste. Cam asa e si in politica noastra. Scenele de familie s-au cam terminat de mult. Inainte vreme, prin anii 90, era mai simplu, stiam mai bine care-s unii si care-s ailalti . Intre timp lucrurile s-au cam invalmasit. De atata invalmaseala am ajuns la devalmasie.

 

Cine este Voiculescu? a)Turnător, b)afacerist veros, c)smecher, d) toate trei. Alegeti un răspuns si comentati

 

In mod paradoxal, cu cat un om e mai complex, poate fi definit in mai putine cuvinte. Pentru oamenii legendari e destul un singur cuvant. Indeobste, oamenii legendari au o calitate de netagaduit, care ii deosebeste de noi ceilalti: sunt morti. Noi, astilalti,  suntem cate putin din fiecare. Nu stiu daca din ceea ce ati pus dumneavoastra in tavita,a,b,c,d, ca pruncului la botez, sa vedem ce-o sa se faca atunci cand va fi mare, dar totusi…Stiu, insa, ce nu e domnul Voiculescu, Nu e mogul. Pentru asta ar fi trebuit sa fie mongol si sa faca un Taj-Mahal.

 

 

Cu ocazia zilei Eminescu, comentati:

„De ce nu vii tu ? Vină ! Cobori în jos, luceafăr blînd, Alunecînd pe-o rază” si comparasi acest nu” cu „Nu spera si nu ai teama, Ce e val ca valul trece”.

Dacă ar fi spus „Da” poate nu ne-ar fi dat o moarte asa de tragică la o vîrstă atît de fragedă, nu?

 

„Nu” are o mare cariera in literatura romana, l-a folosit si Eminescu, dar si Cosbuc, Arghezi, Goga, nu mai vorbesc de „Nu!” – ul lui Eugen Ionescu. Dar, asa cum spunea Hegel, ca omenirea, de la vechii greci n-a mai descoperit nimic, pentru semnificatia lui „Nu” trebuie sa ne intoarcem la dansii, adica la grecii antici. „Nu” este o litera a alfabetului grecesc, aparent poarta ghinion, pentru ca e a treisprezecea litera, dar pana la urma poarta noroc, caci in sistemul lor numeric, litera „nu” este echivalentul lui 50. Cu alte cuvinte, daca spui „nu” cand trebuie,cu toate riscurile, poti sa iei 50% si chiar peste.

 

38 Responses to “Sa mai si radem: Interviu in “Academia Catavencu” din 19-25 ianuarie 2011”

 1. lorduljohn spune:

  @VV

  Elegant, ca de obicei. In curand vom deveni toti armeni pentru a putea beneficia de singura gratuitate a haosului PD.

 2. Lucian spune:

  Domnule Varujan stiti ce ma intereseaza pe mine de la dumneavoastra ca simpatizant PNL. Sa cistigati alegerile la dumneavoastra in circumscriptie detasat. Ma mai intereseaza deasemeni sa sutineti democratia, un parlament bicameral, o republica parlamentara, sa veniti cu un proiect prin care sustineti atit cit puteti initiativa privata, sa luptati pentru descentralizare, sa convingeti citi mai multi romani sa iasa la vot si sa voteze impotriva extremismului populist. Sa luptati pentru interventia discreta a statului in problemele economic-o-sociale. Ar mai fi multe, dar ma rezum numai la atit pina acum. Daca realizati aceste deziderate dupa care tinjim de mai mult de 20 de ani atunci aveti onoarea si respectul meu de politician cu principii clare. Daca nu atunci sa o dam dracului de Romanie ca si asa a ajuns de ripa.

 3. lorduljohn spune:

  @Lucian

  Din pacate a o da dracului pe Romania e ca si cum te-ai injura singur de mama. N-ai vrea mai bine sa-i dai acolo pe cei care te supara si nu Romania.

 4. @VV Delicios interviu! Imi aduce aminte de cel din revista Tango.

 5. adrian spune:

  de cum ati pomenit de gandacul de Colorado m-am simtit, cumva, implicat in acest interviu :))

 6. cris spune:

  @ VV

  sunt chiar mai multe soiuri: chicorée frisée, adica andiva creata, escarole (andiva bavareza) cea ondulata, andiva belgiana – cea cu frunza lunga dreapta, puntarelle (andiva romana, ori de catalonia – arata ca un manunchi de frunze de papadie), radicchio care arata ca o varza mica si rosie. Si sunt din neamul margaretelor. Oricum, discutia de mai sus are un gust amarui si discret condimentat, de andiva.

 7. @VV L-am citit mai tarziu. :-)

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  Iar vorbeste basescu deja de ceva zeci de minute, si televiziunile s-au blocat ca proastele pe discursul lui. El nu face decit sa citeasca de pe lista aia… si pun pariu ca daca i-ar cere cineva sa repete niste idei care le-a rostit in discurs nu cred ca va fi capabil sa-si aminteasca decit faza cu introducerea votului prin corespondenta.

  In toata balaria aia de discurs, introducerea votului prin corespondenta este inceputul unei noi serii de manipulari pe care o vom vedea in urmatorul an, anume pregatirea fraudarii masive care va urma. Elstrecoara intr-un noian de vorbe care nu vor fi nici criticate nici apreciate de nimeni, deoarece a vorbit mult dar n-a zis nimic. Aproape nimic, caci veti vedea ca introducerea subiectului votarii prin corespondenta in acel discurs are ca scop precis demonetizarea termenului si adormirea vigilentei opozitiei fata de acest subiect.

  Mai acu citeva zile basescu prelucra alt termen din gama electorala, anume aberatia sponsorizarii candidatilor de la buget si chipurile urmarirea cheltuirii banului. Alta prosteala pe fata. Adica intr-o tara unde 5000 de oameni calculeaza luni de zile pensiile a 80 000 de militari si unde toate erorile sunt negate cu o nerusinare lipsita de orice limita basescu ar vrea sa ne faca sa credem ca frauda electorala ar putea fi verificata, corectata si pedepsita de cineva in tara asta. A trecut mai bine de un an de la validarea lui basescu in urma unora dintre cele mai fraudate alegeri existente vreodata in tara asta. Inca de atunci astept RAPORTUL AUTORITATII ELECTORALE PERMANENTE si voi continua sa astept si sper ca opozitia sa inceapa sa faca presiuni infernale ca institutia aia sa-si faca datoria sau sa fie supusa unui control parlamentar.

  In mod cert, inca o votare fraudata e ultimul lucru care as putea sa-l mai suport in tara asta.

 9. tudor spune:

  @sorin gyorgyfalvi

  Aveti dreptate, chiar nu inteleg de ce partidele din opozitie nu sesizeaza parchetul in legatura cu AEP, care nu respecta termenele legale.

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  Mi-am adus aminte uitindu-ma la cozile de la institutii, de o intimplare de acum 2 ani, cind mi-a venit ideea sa trimit impreuna cu declaratia de la ITM un momorystick in loc de discheta. Cind ii vine rindul angalatei mele, da memory stick-ul functionarei de acolo… aia il ia, il pipaie, se uita pe toate partile si zice: ce-i cu asta ? Angajata mea ii zice: pai e in loc de discheta. La care functionara zice: da ce, te crezi in Star Trek ? Ai discheta, iti iau declaratia, nu ai discheta… vii din nou. Bineinteles ca avea si discheta, dar faza mi-a folosit la alte institutii, cum ar fi somaj, sanatate bucuresti sau casa de pensii.

  De asemenea imi aduc aminte ca inca de prin 2007 am avut de-a face cu minunatul program pilot SIUI… la casa de sanatate ilfov. A fost cel mai cretin soft care il vazusem pina la vremea respectiva. Era extrem de greu sa il faci sa-ti dea o raportare care sa o pui pe discheta. Procedura era “sa te faci” ca vrei sa-l trimiti prin mail, dadea o eroare, si dupa ce inchideai toate ferestrele regaseai raportul intr-unu din folderele programului. Mi-a luat 2 luni sa aflu procedura asta, cu oricine am vorbit nu reusiste sa-mi dea sfatul de aur, si nu ma refer al rpieteni ci la angajatii minunatei case de sanatate. Am incercat sa fac raportarea cu programul folosit de CASMB, care nu avea probleme, dar guess what: nu mi-au primit declaratia pe motiv ca nu e facuta cu minunatul soft, cu toate ca avea EXACT aceleasi cimpuri ca si programul folosit de CASMB. M-am intrebat atunci : oare ce-or face firmele care au angajati din 10 judete ?

  Eu am multa experienta in lucrul cu excelul, dar si cu anumite feluri de baze de date interactive, si mi-am facut softuri proprii adaptate nevoilor. Vreau sa va spun ca TOTI BANII cheltuiti pentru softuri in ultimii 11 ani au fost cheltuiti EXACT AIUREA. De fiecare data cind m-a enervat un anumit aspect, mi-am zis ca jaful asta e posibil doar din cauza incompetentei si slabei pregatiri a functionarilor. In ultimii 2 ani insa constat ca pedelistii au descoperit in asta o adevarata mina de aur. Si nu e vorba doar de licitatiile smenuite, ci de posibilitatea manipularii informatiilor in interes propriu. Adica, in timp ce ei tin tara in ceata privind situatiile reale elimina si orice umbra de transparenta a informatiilor si in timp ce ei fac pe prostii si incompetentii in spate lucreaza o masinarie informatica foarte bine pusa la punct. Vezi centralizarea informatiilor de la alegerile prezidentiale. Comparativ cu… postarea rezultatelor recalcularii pensiilor militare pe site-ul MAPN la interval de O SAPTAMIIIIIINA. Mai mult decit atit, acolo tabelele cu acele calcule sunt date in format pdf, cu intentia claara de a ingreuna posibilitatea cuiva de a reverifica acele calcule. Cu ritmul actual de calcul, inseamna ca recalcularea pensiilor facuta de liberali pentru toti pensionarii trebuia sa dureze 45-50 de ani.

  Uitati-va cu un alt ochi la toate discursurile celor de la putere, si veti vedea ca INTOTDEAUNA ei se adreseaza oricui altcuiva decit cei despre care vorbesc in acel discurs. De exemplu Oprea ieri in timp ce vorbea avea in cap exclusiv pe acei care neavind tangente cu armata putea fi derutat de discursul lui. Mai concret, badea Gheorghe din Talmaciu de Sus precis ca zicea in sinea sa in timp ce-l auzea pe Oprea: bai da nesimtiti militarii astia, Oprea se chinuie sa le tina pensiile peste 3000 de roni, si aia nu sunt in stare sa aduca niste adeverinte, iar mie cu pensia de 400 de lei nu imi sare nimeni in aparare.Lui badea Gheorghe in schimb nu-i zice Oprea nimic direct, lui i-i se adreseaza boc indirect cind zice ca pune biciul pe parlamentari in timp ce pe de alta parte pune CAS la boschetari. Totul e facut sa para un haos, dar in spatele acestui haos acesti indivizi isi fac mersu si submineaza la greu economia nationala.

  Ati luptat pentru drepturile functionarilor in disputa cu politizarea pedelista. Pe buna dreptate as zice. Dar, sunt convins ca politica asta se va intoarce impotriva opozitiei cind va incerca sa curete aparatul bugetar de clica pedelista instaurata in acesti ani.

  • @sorin gyorgyfalvi

   Problema clicii trebuie sa se termine intr-o buna zi, altminteri vom avea numai capatanosi in structurile bugetare. PDa facut mult rau punand tot soiul de neica nimeni in posturi de conducere, mai ales pe la judete.

 11. cris spune:

  Votul prin corespondenta – e mai mult decit suspecta fervoarea cu care vor sa-l implementeze. Ca sa aveti o comparatie, de cind cu pasapoartele biometrice, te pun sa calatoresti cu sutele de kilometri, sa-ti faci appointment, sa stai la coada si mai astepti inca trei luni dupa sa ti se trimita pasaportul. Nici vorba sa poti sa-ti trimiti pasaportul prin posta si nici macar sa te duci la cel mai apropiat consulat – cred ca pasaportul romanesc, tinind seama si de cit dai pe drum sa-l obtii, este cel mai scump pasaport din lume. Cel mai tare m-a facut sa rid locatia pentru romanii din Alaska, daca vor fi vreunii pe acolo – Los Angeles, din Hawaii insa trebuie sa te duci nu la Los Angeles ci la Washington, sa strabati un continent. Si ce sa zic daca e vorba de vot, nul problemo, “se face prin corespondenta”? Sa fim seriosi. Mai si aud ca reprezentantii diasporei gen Lubanovici cel care reprezinta trei continente si a fost ales cu o mie de voturi, au “salutat” initiativa. Cita grija din partea statului roman, a lui baconski si basescu, pentru binele diasporei, imi dau lacrimile de emotie….

 12. cris spune:

  Imi dau lacrimile si cind vorbeste basescu de Cioran. Credeam ca l-a citit numai pe “cartarascu”. Si ca sa ne pastram in registrul catavencu, sa-l promoveze domnul lubanovici si pe Cioran. http://catavencu.ro/un-frezor-cu-apucaturi-de-escroc-in-parlamentul-romaniei-37700
  Ca oricum mai are o belea pe cap cu alt partener al dumnealui de afaceri care e si dumnealui investigat, pentru niste escrocherii imobiliare inteleg.
  Mda, cred ca e cel mai bun nume pentru toata sleahta oranj – verde praz (mai nou): mafie suna prea dragalas si romantic, sunt escroci. Escrocheria ridicata la rang de politica de stat. In limba adoptiva a lui Cioran din caracteristicile principale ale escrocului:

  “L’escroquerie est l’art de la disproportion. Si tu faisais la comparaison de ce que représente en argent tout ce que tu donnes à l’escroc par rapport à ce qu’il te donne en retour, tu constaterais que tu es largement perdant. Mais tu ne feras pas ce calcul. Un escroc débutant ne fait pas non plus ce calcul. Soit il t’a donné un petit quelque chose, soit il a intensément rêvé de te donner un grand quelque chose. Dans les deux cas il en éprouve une fierté infinie. Fort de ce mérite ineffable, c’est bien la moindre des choses s’il se sert en retour… abondamment.

  L’escroc te fera participer à de nombreuses réunions où seront débattues en staff les dernières nouvelles, les nouveaux espoirs. Ces nombreuses séances de travail sont harassantes et lourdes d’émotions. L’escroc te maintient dans un état de stress qui t’épuise et émousse ton esprit critique. Tu vas y perdre la santé, mais c’en vaut certainement la peine. Qu’importe si tu n’as plus l’esprit clair, il s’occupe de tout. ”

  Interesant nu? – escrocheria este arta disproportiei si a incarcarii emotionale – dai mult pentru vorbe goale si ca sa ti se ia si mai mult; iti pierzi mintile, dar aceasta se si urmareste, ce importanta are ca tu nu mai puterea sa gindesti clar, gindeste escrocul pentru tine….

 13. lorduljohn spune:

  @cris

  Asta este tactica PD-ului: sa-ti spuna ca o pensie care scade, in fapt creste, ca votul in doua tururi e mai nereprezentativ decat votul intr-un tur, ca votul prin corespondenta nu poate fi fraudat, ca nu mai sunt bani, in timp de 4 md EUR se dau pe sali de sport, in timp ce orele de sport se scot din programa scolara, sa-ti spuna ca unul care si-a luat bac-ul in conditii de clementa si a facut dreptul la “fara speranta”, neprofesand o secunda, e “un baiat care cunoaste legea”, ca pensionarii sunt asistati social, ca albul e negru si daca nu te conving de asta prin vorba buna, isi asuma ei raspunderea pe o lege care sa spuna ca e asa.
  Dupa plasa luata de Basescu cu “intelectualii” vii (cartarescu, liiceanu, plesu, tismaneanu, etc) care au inceput sa se delimiteze discret de impostura PD, Jupanul s-a reorientat catre cei morti care nu se pot dezice de acapararea politica practicata de “baieti”.
  Pe de alta parte, impostura este practicata si in presa, din greu. Cum a zis Basescu ceva de bine de Cioran, s-au si repezit sa-l denigreze pe Cioran.

 14. antimarinari spune:

  ” Varujan Vosganian: “Majoritatea și-a reconstruit dictatorul: Băsescu”
  INTERVIU
  16 Dec 2009 de Eugen Istodor | 4025 vizualizari
  | Recomanda

  Cartea șoaptelor este cartea anului 2009. Varujan Vosganian a scris-o în timp ce alți parlamentari dormeau în Parlament. A rescris-o în timp ce era ministru al Finanțelor și cînta bugetul la pianul din cabinet.
  Reporter: Din ce boașe ați mai scos și cartea asta?
  Varujan Vosganian: Am scris vreo trei romane pînă acum. Puse la sertar. Pînă-n 1990 eram unul dintre cei mai bine plătiți autori de umor din România, am fost în turnee cu Tamara Buciuceanu, cu Divertis, cu Silvestru. Scriam scheciuri, nuvele umoristice. Apăreau în Urzica și erau citite în Centrala Berii de către șeful de personal și chiar șeful de personal m-a chemat ca să-mi spună că modelele din schițe sînt prea aproape de realitatea din Centrală. În 1996 aveam gata și programul de guvernare al Alianței „Dreptate și Adevăr“ și o carte de poezii. Poeziile le-am lăsat să aștepte, era prea năstrușnic să le lansez pe amîndouă. Cartea șoaptelor a fost terminat în 2006, cu trei zile înainte de a fi propus comisar european. După aceea, în tihna muncii mele de ministru de Finanțe, l-am mai tăiat de vreo trei ori. Am tăiat bugetul și vreo mie cinci sute de pagini din carte.

  Rep.: Vă bateți joc de mine?
  V.V.: Vă poate spune colegul meu de bancă de la Senat, Teodor Meleșcanu. În timpul ședințelor, transcriam de pe caiete în computer. Asta a fost istoria romanului.
  Rep.: Păi, ați tot plimbat romanul. În loc să-l publicați și să vă fie bine, l-ați amînat și ați făcut politică.
  V.V.: Pentru creație, vorba lui Zaharia Stancu, îți trebuie șezut de fier și analize bune. Mi-am făcut analizele și nu mi-am găsit ura viscerală față de Băsescu, ura clamată de toți. Dar acolo este o călătorie la Vadu Roșca și la Suraia, pe unde erau bătrîni armeni ce se contraziceau între ei, supraviețuitori ai răscoalei din 1959. O întîlnire cu torționarul acelor oameni. Un aldămaș al mărturisirilor băut cu victime și torționar. După documentare, am spus că nu-l public pînă nu văd cu ochii mei culoarea nisipului din Mesopotamia, unde au fost ucise convoaiele de armeni. Am așteptat și ocazia a apărut. Invitat în Siria, am făcut o călătorie pe șesurile Mesopotamiei. Și iar am jurat să nu public decît după ce n-oi mai fi ministru. În carte vorbesc despre genocidul nerecunoscut de autoritățile turcești, iar eu eram președintele Comisiei de dezvoltare economică româno-turce. Iar presa a vrut să speculeze acest lucru. De aceea, cartea a apărut exact cînd trebuie.
  Rep.: Băsescu a împușcat un armean.
  V.V.: Poate dacă eram consultat de un psihanalist ar fi ieșit și Traian Băsescu undeva prin minte. Băsescu, Geoană, Tăriceanu sînt parte a melancoliilor și fanteziilor mele. Frustrările n-au corespondent în tabelul lui Mendeleev.
  Rep.: Dă-l în pizda mă-sii pe Băsescu, dă-l dracului.
  V.V.: Eu zic că lucrurile care ți se întîmplă sînt lucrurile pe care le iei în seamă. Autoritățile care-ți permit să faci abstracție de ele sînt cele perfecte într-o țară.
  Rep.: Cum poți scrie carte și buget?
  V.V.: Politica e arta comunicării. Nu e trăncănit, arta de a respira cu zgomot. Comunicarea e altceva. Ai nevoie de o lungime de undă și de un partener de încredere. Economia e cultură managerială. Și mai e ceva, le poți îmbina. Dacă ești sincer, poți face mult mai multe. Orice activitate pe care-o faci are un corespondent energetic. Cînd construiești un buget, cînd ai un accident la mină, cînd stai la dezbateri, sînt multe energii negative în jur fiindcă se împarte pîinea, se împarte la unul doar. Dacă n-ai un sistem de protecție energetică. Eu am o forță nativă, chiar paranormală. Uite, am fost șef toată viață. De la grădiniță la Revoluție și-n politică.
  Rep.: N-ați fost comisar european, n-ați fost prim-ministru.
  V.V.: Un comisar european n-are voie să publice un asemenea roman. Comisarul are o viață ce începe să nu prea fie a lui. Eu am un profil personal mai rebel, mai capricios, iar prim-ministru nu am fost fiindcă voiam să susțin oameni pe care-i credeam mai pregătiți. Unul dintre aceștia a fost Traian Băsescu. El a fost unul care m-a acceptat inițial, ca apoi să accepte că sînt securist, mafiot, extremist, iredentist, rasist, mai ales rasist, declarația proprie.

  Rep.: De ce armeanul nu era pe față îndepărtat? Politica e comunicare.
  V.V.: De ce pe față? Dacă spui unuia în față e un mod de a-l ajuta să se îndrepte, dacă i-o spui prin spate e un mod de a-l încovoia. A, să nu uit, după acest moment, nimeni n-a mai repetat aceste acuze, deși eram același, dar ministru de Finanțe, cu acces la documente clasificate, membru în CSAT. Securist, rasist, iredentist. Cosmic Top Secret. Caraghioasă situație.
  Rep.: Cartea șoaptelor v-a îndemnat să alegeți securiștii, comuniștii pesediști.
  V.V.: În anii ’90 erau buni și răi. Eram de partea celor buni. Eram mîndru. După aceea, toți au fost cu toți. Antonescu, singurul, nu a fost din lumea asta. Tentații a avut și el: parlamentar, ministru, dar nu era din filmul ăsta. Bun, cînd auzi că toți spun „Toți sînt hoți“, nu cu reproș, ci cu alint. Cînd vezi că sînt votați tot mincinoșii și hoții, iar sloganul politic potrivit este „Fii om cu mine, sînt om cu tine“. Cînd am văzut toate astea, peste sufletul meu s-a lăsat o liniște resemnată. Schimbarea nu se face cu viteza luminii, ci cu cea a sîngelui. Așa am ales. Gînd simplu: sînt oameni care respectă regulile? Da, PSD cu PNL. PD-L cu Băsescu nu respectă nici o regulă. Pentru a construi un sistem, ai nevoie de reguli.
  Rep.: Dar au cîștigat, v-au învins. Băsescu iar v-a împușcat.
  V.V.: Au cîștigat? Cei care nu au reguli și cîștigă? E foarte grav. Disprețul față de reguli este și asta o regulă. Regula la noi este că nu ne plac regulile.
  Rep.: Băsescu se pișă pe noi toți. E regula de aur.
  V.V.: Această relație purgativă este stabilită de un singur om. Cu membrii partidului lui. Activitate limitată. Asta nu-nseamnă că e o regulă pentru societate. Ales de o majoritate, majoritatea a ales ce-i place ei. Dacă ai observat în manualul de fizică sau de chimie, nici o regulă n-a fost adoptată printr-un referendum, sau prin alegeri. Legile prin care noi trăim în această lume nu-s adoptate de majoritate. Majorității îi place Băsescu. În timpul comunismului, oamenii erau nesinceri ca să se protejeze și știau că nu pot fi liberi. După ’90, au văzut mulți ce greu e să fii liber. Și cît de greu e exercițiul sincerității. Văzînd Golgotha asta, inconștient, majoritatea și-a reconstruit dictatorul. Cei mai talentați oameni politici sînt Iliescu și Băsescu? Da, din această neputință. De asta Antonescu nu intră la guvernare. De aceea vrem să ne protejăm partidul. Vine iarna, știi cum stau conservele pentru vremuri grele? Așa și noi. Lucrurile bune se păstrează. Nu se risipesc la guvernare. Acum. Antonescu e președinte. De prim-miniștri e plin PNL.”
  SURSA :
  http://catavencu.ro/varujan-vosganian-majoritatea-si-a-reconstruit-dictatorul-basescu-22317

 15. tudor spune:

  hai sa va dau o tema de meditaie: stiti ca sunt iliale unde, la consultarile birourilor permanente, toti membrii s au exprimat impotriva aliantei mari?

 16. tudor spune:

  @VV

  Conform unei expresii cazone, in calitatea dv de viitor ministru de finante, “va creez o situatie”:
  - din estimarile mele o buna parte din pensiile militarilor vor creste, unele chiar spectaculos, iar , avanf in vedere legislatia romaneasca si cea europeana, cei care vor primi mai putin vor castiga sigur in instante.
  Intrebare: care credeti ca vor fi reactiile decidentilor BB cand vor constata asta

 17. andrei spune:

  Mie imi place cum gandeste Lucian, dar castigati alegerile si reusiti sa faceti tot ce a zis el acolo, posibil sa avem o speranta pentru tara asta.

 18. antimarinari spune:

  @tudor
  “hai sa va dau o tema de meditaie: stiti ca sunt iliale unde, la consultarile birourilor permanente, toti membrii s au exprimat impotriva aliantei mari?”

  daca BPLocale si/sau judetene ar fi lasate sa decida conform propriilor constiinte , “alianta mare “cu siguranta nu va fi acceptata .
  iar intr-o democratie , chiar si numai de partid , majoritatea trebuie sa decida , si nu altfel .
  NICIODATA FSN-isti !

 19. cris spune:

  @ antimarinari

  daca s-ar discuta, s-ar aduce argumente de o parte si de alta, s-ar ajunge la o cale comuna de intelegere si mai ales la suport. Conditionalul optativ, poate cea mai frumoasa inventie a ratiunii daca te gindesti ca nu exprima numai probabilitatile ci si capacitatea si dreptul la optiune.
  Daca nu exista discutie, creezi premizele pentru nemultumiri si farimitare – daca nu-ti respecti si apreciezi oamenii si hotaririle lor, nici ei nu te apreciaza si mai ales nu-ti vor acorda suportul si soliditatea care sunt atit de necesare. Daca nu dai dreptul la optiune si nu-ti consideri oamenii ca fiinte dotate cu inteligenta si vointa, ci o turma ascultatoare, pierzi din vedere faptul ca nu sunt si nu vor actiona ca oile. Kronstadt intreba cui ii e frica de normalitate? Sa-l parafrazez: cui ii e frica de oameni?

 20. cris spune:

  @ VV

  Deputat, PDL fireste, pentru cele doua Americi, Australia si Noua Zeelanda. Si eu am auzit de el acum putin timp. I-am citit biografia si este exact ce spune Catavencu. In plus doi din anturajul lui apropiat sunt in belele mari, unul pe frauda imobiliara altul direct cu FBIul. In fine, personal nu ma amestec in asemenea comunitati, am vazut destule figuri bizare, imbogatiti peste noapte in strainatate – rid si acum, imi amintesc cind eram in Germania, intendentul gupului de bloculete unde stateam, neamt get beget, m-a intrebat la un moment dat: stii e un roman abia venit, a cumparat din senin doua blocuri pe strada de alaturi, e de la securitate nu-i asa? E foarte putin probabil ca cineva care e frezor (acest lubanovici), doar a avansat la dat din butoane la strung si nu se stie cum a ajuns sa aiba o mica afacere cu textile sa ajunga la o casa de un milion in Portland, aproape in totalitate achitata, doua masini de cel putin 50.000 bucata, etc, etc ( declaratia de avere de pe site-ul camerei deputatilor). O fi America tara tuturor posibilitatilor, dar banii nu cresc in copac, muncesti de-ti trece os prin os. E foarte posibil sa fie un soi de money laundry.

 21. cris spune:

  @ VV

  Si probabil ca acum cu voturile prin corespondenta – ce prostie, ia zile ca o scrisoare sa ajunga dintr-o parte in alta, de posta intre continente ce sa mai zic, anul asta au ajuns felicitarile la o luna distanta – lubanovici asta si cei ca el probabil ca vor fi letter laundry, spalatorie de voturi prin corespondenta.