Tema zilei – 27 ianuarie 2011: Unde sunt investitorii de altadata?

 

Anul 2011 a debutat nefericdit prin retragerea a trei mari companii posibil investitoare in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Vom sti dupa primul trimestru daca 2011 va fi anul in care declinul ultimilor doi ani va fi stopat. Exista cateva obstacole in calea relansarii economice. Cel dintai este legat de necesitatea alimentarii datoriei publice si a deficitului bugetar, care reduc inclinatia spre creditare activa a sistemului bancar. Cel de-al doilea este legat de imaginea negativa a Romaniei in mediile economice internationale. Iar cel de-al treilea se refera la atitudinea agresiva a partidului de guvernamant fata de mediul de afaceri, cu toate consecintele ce tin de agravarea coruptiei si a clientelismului. La asta se adauga si restrangerea pietei interne, din cauza contractiei PIB, a reducerii ocuparii si a masurilor fiscal-bugetare de anul trecut.

 

Ce-ar trebui facut? Guvernul, intai de toate, trebuie sa lase economia privata in pace, sa-si vada de treaba. Sa lase, cum se spune, banul sa circule. Sa fie garant al liberei competitii si nu factor de distorsiune. Sa nu mai introduca tot felul de masuri aiuritoare pe care sa le retraga a doua zi, asadar sa inteleaga faptul ca prima calitate a unui sistem legislativ este stabilitatea. Sa termine ce s-a inceput si sa nu inceapa mereu altceva nou, in ideea ca la investitii noi si ciubucurile se reinnoiesc. Sa se sprijine pe management si pe consultanta privata in ce priveste absorbtia fondurilor europene si derularea investitiilor publice. Sa aiba o politica coerenta si consistenta in ce priveste parghiile active ale statului (ajutor de stat, parteneriat public-privat, cofinantari, investitii publice, sustinerea exporturilor etc.). Si sa nu mai considere pe romani ca niste simple contururi de carton, fara suflet, fara nazuinte, cu care poti sa faci tot ce ti se nazare.

 

 

Imaginea Romaniei in strainatate este dezastruoasa. Am pierdut parteneri traditionali, altii n-am castigat, desi presedintele face curte asidua Azerbaidjanului si altor tari din Asia centrala producatoare de petrol si gaze precum si unor tari din Orientul mijlociu.

 

 In Uniunea Europeana, Romania anilor 2009-2010 s-a comportat ca un intrus. Iar investitiile straine din 2010 sunt la aproape o treime fata de 2008. Cand eram ministru, am vizitat cel putin douasprezece capitale europene si americane – unele chiar de mai multe ori – pentru a tine conferinte si pentru a avea intalniri cu banci si corporatii. Periodic, la Bucuresti, aveam intalniri cu American Chamber, cu Consiliul Investitorilor Straini si cu Camerele de comert bilaterale. MInistrii nostri de azi nu fac asa ceva, nu au dezinvoltura necesara si nu cunosc limbi straine.

 

 

Si pentru ca am inceput cu domeniul energetic, sa incheiem acest scurt comentariu tot cu acest sector. Nu doar investitia de la Cernavoda stagneaza. Nu se intampla nimic cu unitatile din patrimoniul Termoelectrica (Borzesti, Doicesti, Braila , Galati, Elcen etc.) dintre care la unele deja incheiaseram parteneriate, nu se intampla nimic cu modernizarea termocentralelor din bazinul Olteniei, cu statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti.  Declaratia celor trei investitori care s-au retras de la Cernavoda, GDF Suez, RWE si Iberdrola, dupa ce si CEZ se retrasese la finele anului trecut a fost trista pentru noi: “ne pastram interesul pentru a construi centrale nucleare, dar pe alte piete decat cea romaneasca”.

 

 

Strategia energetica elaborata in 2007 nu a fost asumata de actualul Guvern si, de aceea, nici reactualizata. In privinta energiilor regenerabile politica este dezastruoasa. Nici pana acum nu au fost elaborate normele de aplicare pentru legea dedicata stimularii lor, adoptata in 2008!

 

Personal, nu cred in necesitatea crearii unor gigantic energetici. In 2007 si 2008 am fost reticent la propunerea de a realiza o companie mare, prin aglutinarea celor existente. Iar varianta cu doua companii a guvernului PD era menita, de fapt, sa alunge directorii indezirabili si sa tranzactioneze curentul electric la taraba. Socotesc ca unitatile noastre din domeniul energetic, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz etc. au suficienta personalitate si se pot descurca. E nevoie de o politica investitionala inteleapta si de transparenta pietelor.

 

70 Responses to “Tema zilei – 27 ianuarie 2011: Unde sunt investitorii de altadata?”

 1. Catalin Ene spune:

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DBUawOagqqBQ&h=e5b3c O emisiune cu privire la internet si la politicenii.Internetul “Amic sau Inamic al politicenilor?”

 2. Sfarma -Piatra spune:

  Domnule ministru,acum sintem in plina LUPTA DE CLASA declansata de PD si Basescu ! Trebuie lovite toate segmentele societatii !
  PD si Basescu aplica principiul leninist al luptei de clasa,care spune ca trebuie exploatate contradictiile din societate! Adica ? ,,Da’ de ce domnule tu ai salariu mare si eu nu???”’ Sau : ,,Voi nu aveti bani din cauza sectorului de stat” !!! Adica invrajbirea categoriilor sociale si profesionale !!! Dupa Armata si sectorul privat si de stat,urmeaza Biserica la malaxor,o sa vedeti ! Firmele straine serioase stiu perfect care este atmosfera de aici! D-aia pleaca !

 3. alexis spune:

  Domnul Vosganian,

  De investitori privati PDL nu are nevoie pentru ca nu poate sa mai fure din respectivul domeniu. Imi spunea cineva de ce sunt atat de proaste masurile guvernului BUB: in afara de faptul ca sunt incompetenti, principala lor preocupare sunt furturile si comisionele.

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Se confirma ce va spunean acum doua zile:fata spre popor. Nimeni nu greseste adoptand aceasta pozitie! Jur pe Biblie!

  • @un liberal optimist

   Fata spre popor nu inseamna sa faci tot ce zice poporul. Caci majoritatea este captiva in orizontul pe termen scurt, ceea ce nu este benefic pentru destinul nostru de neam.

 5. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pe de alta parte va inteleg disperarea. Orice schimbare de politica aduce avantaje intre 1-3 ani. Intre timp populatia nerabdatoare poate strica orice politica inteleapta. Imi aduc aminte de toamna anului 2008: sa mareasca Tariceanu salariile si pensiile ca sa ne platim si noi ratele la banci. OK! au zis basescu si bok (dar si M.Geoana). Cum castigam alegerile va crestem noi tot ce vreti voi!Acum se roaga sa vina Ceausescu sa le mai dea 100 de lei!

 6. antoneta_benu spune:

  Buna dimineata,
  Cat timp guvernantii nostri vor gandi strategii de dezvoltare doar pentru ei insisi, iar tara va fi un concept separat de interesele lor, doar un mijloc de propaganda electorala, atat timp vom stagna in situatia actuala. Investitorii lucreaza cu/pe banii lor, nicidecum cu/pe banii statului roman sau alti bani nemunciti, investitorii respectivi au muncit banii pe care ar trebui sa ii investeasca, nu i-au obtinut drept comision. Acesta este motivul pentru care nu vor veni in Romania cat timp aici este un mediu economic instabil: cata vreme legislatia este labila si cat timp nu sunt pur si simplu respectati. Antoneta Benu ( Vacareni- Tulcea)

 7. PAPASTRATOS spune:

  DIN CATEGORIA “SA NE MAI DESCRETIM FRUNTILE”

  Băsescu merge să “consulte” o clarvăzătoare.

  Clarvăzătoarea, foarte concentrată, închide ochii şi îi spune:

  - Vă văd trecând pe un bulevard foarte mare, într-o maşină
  decapotabilă şi lumea strigând de bucurie.

  Băsescu zâmbeşte şi o întreabă:

  - Deci, mulţimea este fericită?

  - Da, ca niciodată!

  - Şi oamenii aleargă după maşină?

  - Da, alearga în jurul maşinii, ca nebunii. Poliţiei îi este foarte
  dificil să facă loc maşinii.

  - Sunt şi oameni care poartă drapele?

  - Da, drapele şi bannere cu cuvinte de speranţă pentru un viitor mai bun.

  - Chiar aşa? Şi oamenii strigă, cântă?

  - Da, oamenii strigă fraze de speranţă: “Oh! De-acum încolo totul va
  fi mai bine!!! Poporul este în sărbătoare.

  - Şi eu, eu cum reacţionez la toate astea?

  - Nu pot să văd!

  - Nu? De ce?

  - Coşciugul este închis.

 8. antimarinari spune:

  @antoneta_benu
  “…cata vreme legislatia este labila si cat timp nu sunt pur si simplu respectati. ”

  subscriu .

  ar fi de bun augur daca :
  - ar fi interzise ordonantele de urgenta pe timpul cat parlamentul se afla in sesiune ( ele isi gasesc locul doar pe timpul vacantelor parlamentare ). In felul acesta , pe acest aspect, cred ca se respecta si ceea ce doar graim a fi separatia puterilor.
  -
  - s-ar interzice ordonantele/ ordonantele de urgenta acolo unde legifereaza legea organica , inclusiv , si mai ales, in domeniul fiscal
  - s-ar respecta ceea ce codul fiscal zice aici :
  Modificarea şi completarea Codului fiscal

  ” (1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
  (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.”
  - S-AR INTERZICE CLAR , ceea ce era un subiect si pe acest site mai acum cateva zile , si anume TAXA LA TAXA ESTE ILEGALA ! ( nu ai cum sa pui TVA peste o alta taxa instituita ( de pilda peste taxele vamale, peste accize , etc )

  • @antimarinari

   De acord cu cele doua, ordonante de urgenta numai in situatii speciale si codul fiscal modificat pentru anul urmator numai pana la 1 iulie. Din pacate, slabiciunea majoritatilor politice si buimaceala sunt compensate de aceste procedee nu dar frecvente, ci exclusive.

 9. Intreb si eu mai mult sau mai putin retoric, unde sunt investitorii romani.
  Capitalul romanesc, putin si dispretuit de guverne evita jurisdictia fiscala si in general administratia romaneasca.
  Capitalului romanesc ii lipseste in primul rand un stat care sa-al protejeze cat decat. Idiotenie mai mare decat aceea ca expatrierea capitalului ai fi o “infractiune” n-am mai auzit.
  In curand posesia capitalului va fi infractiune si posesorii de bani purtati cu catuse la parchet.
  Porcul de stat roman se inchina cu smerenie la tot ce e fond speculativ straina fiindca li se pare lor ca suna bine “fond de investitii”. In dispretul investitorilor romani pe care ii considera de aceeasi teapa cu ei, adica hoti si excroci ordinari.

  • @alex.dumitrascu

   Nu e rau sa vina straini, dar ei trebuie sa intre in concurenta cu un capital romanesc consolidat, singurul care da stabilitate si duce la emanciparea mentalitatilor. Din pacate, conditiile istorice au fost potrivnice dezvoltarii capitalului romanesc iar acum moare si ce se mai infiripase.

 10. lorduljohn spune:

  @astralro

  Omule bun, ti s-a mai explicat de o mie de ori, sunt acolo de unde cheltuie doamna Udrea, dnul Patapievici, dna Culcer si multi, multi, disperant de multi altii.

 11. Sfarma -Piatra spune:

  @ ASTRALRO

  Tu crezi ca tara asta a ajuns in halul asta din cauza unor banuti de la BCR ? Nu crezi ca sint alte cauze???
  Nu cumva a ajuns asa din cauza PROSTIILOR si INCOMPETENTILOR AGRESIVI care sint pastoriti de Amiralu’ fara flota ?

 12. lorduljohn spune:

  @astralro

  E cazul sa-ti fie. Fi sigur ca nu vom mai vota gasca de maimutoi. Stai linistit!

 13. dragospas spune:

  Iau act de pozitia dumneavoastra cu privire la situatia in domeniul energetic. Nici eu nu vad in regula actiunea PD-L de comasare a tuturor producatorilor de energie din Romania in doua mari companii. Spiritul liberal nu cred ca poate accepta situatia in care sa se poata sprijini aparitia a inca unui monopol.

  Referitor la producatorii de carbune (lignit) si energie din Oltenia,aici am un alt punct de vedere. Prin spargerea CNLO in SNLO + complexele energetice ,nu s-a facut altceva decat condamnarea pe termen mediu a exploatarii de carbune la situatia de muribund perpetuu.

  Stiti foarte bine ca inclusiv dumneavoastra ati tolerat dezvoltarea blocajului financiar intre diferite unitati ale statului si ma refer in primul rand la relatia dintre SNLO si RAN Severin,dar exemplele pot continua. Imi aduc aminte cum grupuri de interese (presupun ca liberale) aduceau un carbune de proasta calitate din Serbia in dauna lignitului de la noi. Carbunele sarbesc banuiesc ca platit imediat ,cel romanesc platit la calendele grecesti…

  Situatia acestui blocaj, plus managementul defectuos si neprofesionist al managerilor numiti pe niste criterii care nu le-am inteles niciodata ( nici profesionisti si nici macar liberali) au dus la deteriorarea situatiei economice a unitatilor de productie de care vorbeam (in primul rand SNLO) astfel incat nu vad decat varianta contopirii lor intr-o unitate energetica unica in Oltenia care ar putea sa cuprinda si cateva mici hidrocentrale.

 14. @
  astralro

  Omule, Basescu al tau e dovedit colaborator cu acte din decizia cnsas. Atata ca deocamdata nu s-au gasit notele informative fiindca i s-a distrus dosarul. Da’ cine stie Turcu plateste….

 15. cris spune:

  @ alex

  turcu arunca praf in ochi. Domnul turcu a aparut pe firmament cu listele dupa ce Mugur Ciuvica a aparut in 2006 cu documentarea despre colaborarea lui basescu. Si s-a creat asemenea agitatie si haloimas incit “s-a uitat” de dosarul lui basescu. Deja basescu e un specialist pe arta calomniei, birfei si culpabilizarii colective in care sa se ascunda pe sine si pe ai lui ca hotul care striga hotii. Ce sa se mai ocupe CNSASul de basescu, aveau altele de facut. Emil Constantinescu a vazut cu ochii dumnealui dovezile, si proaspete, nu vorbim de un turcu care vorbeste din amintiri cetoase de 20-30 de ani. Si? turcu cel cetos si nalucit ca si cuvint si persoana, un om despre care nu exista macar dovada unei existente pe 20 de ani, aparut din ceturi ca olandezul zburator, a contat mai mult decit spusa unui presedinte care a citit dovezi scrise cu putin timp inainte. Nu ti se pare ciudat?

 16. cris spune:

  @ alex

  How interesting! Ce ziceam? Stiu eu, daca zice pacepa ce zice, inseamna ca si portocaliii sunt in aceeasi oala, nu? ce conteaza? toti sunt in aceeasi oala, dar babuinii oranj sunt cei care vor sa “schimbe ceva”, si nu ne intereseaza, acestia sunt hoti bine intentionati. Dar in privinta altora stim sigur ” ca sunt minjiti cu ceva”, fara nici o dovada, ba chiar si cu dovada ca sunt nevinovati, ba chiar si inainte de o judecata. Astia sunt hoti rau intentionati. Nu-ti aduce a securistii buni si securistii rai ai lui turcu? E penibil. Mai au multe asemenea bibilici?

 17. cris spune:

  @ alex

  cred ca trebuie schimbat proverbul cu ulciorul: bibilica nu merge de prea multe ori la apa, isi pierde penele lipite in dos, devine ridicola, se vede ca e maimutoi nu bibilica.

 18. Sfarma -Piatra spune:

  @ ASTRALRO

  Ce ar fi sa behai tu la alta masa,daca sintem asa de rai pentru tine ???
  Du-te la Amiralu’ tau,cel mai iubit fiu al crismelor !!!

 19. Sfarma -Piatra spune:

  Nazistii lu’ Horthy de Romania,acuza pe altii de cea ce ei au practicat de-o viata ! Turnatoria jegoasa !!!

 20. antoneta_benu spune:

  Multumesc! Bun gasit! As fi preferat sa nu am dreptate.

 21. tudor spune:

  Hai ca ungurii astia sunt chiar simpatici!!!!

  Au inventat un nou santaj la boculet : un parteneriat care sa le garanteze trecerea legii minoritatilor.
  Si le au dat si termen.

  Facem pariu ca va se va face?

  • @tudor

   Eu zic ca e riscant pentru minoritati sa dezbatem iarasi o lege a minoritatilor. Drepturile dobandite sunt consistente, a le readuce in memorie nu e chiar bine pentru organizatiile minoiritatilor.

 22. tudor spune:

  @alex.dumitrascu
  @Sfarma -Piatra

  Cand am intrat pe acest blog, m am apucat sa polemizez cu Itzik, iar @VV mi a sugerat sa l tratez cu indiferenta; mi era imposibil sa ma abtin.
  De abia ulterior mi am dat seama ca indiferenta e singurul tratament pe care l merita si care , in acelasi timp, ii enerveaza.

  Asa ca propun sa i injuram o singura data

 23. @
  astralro
  -renunta sa-mi mai spui “prietene” ; nu suntem
  -nu-mi mai spune nici liberal ca nu sunt.
  -”cazul unuia care sigur este manjit cu ceva ” . Cam asa ii judeca Hitler pe evrei. Sau Stalin pe toata lumea. Sigur era fiecare manjit cu ceva.
  Si despre tine sunt sigur ca esti manjit cu ceva. Din cauza asta puti.

 24. Sfarma -Piatra spune:

  @ TUDOR

  Ai dreptate ! Dar e al dracului de greu sa ma mai abtin !

 25. @
  cris

  Increderea nemasurata pe care o au astia in indivizi gen Pacepa Turcu sau Basescu e semnificativa.

 26. @
  astral.ro

  PS:

  Tembelule.

 27. “Redoutant à la fois un afflux de patients étrangers dans leurs hôpitaux et trop de soins transfrontaliers à rembourser, le Portugal, la Pologne, la Roumanie et l’Autriche avaient voté contre la directive, mais n’ont pas réussi à empêcher son adoption. Après un ultime vote des Vingt-Sept au printemps, la directive devrait entrer en vigueur en 2013. ”

  http://www.la-croix.com/article/index.jsp?docId=2452412&rubId=4077

  Stiati ca din zgarcionie Romania a votat impotriva directivei?

 28. mecanicul-L spune:

  Excesul de pupat in fund pinguinul glazurat, da pe-afara cu desteptaciunea din capul de bostan al pd-leprelor.
  @ astralro,
  “Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de analist politic de sub birou, … si pupincurism”

 29. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cat de idiot poate fi guvernul bsescu-bok! La inceputul saptamanii basescu le ridica osanale subofiterilor aratant ca ei merita sa iasa in castig dupa recalculare, dupa care iese bok si spune ca o sa le surplusul. Ce s-a intamplat de fapt? Subofiterii au avut soldele sub salariul mediu pe economie. Ne facand cerere si nici alergand dupa adeverite de venit, li s-a recalculat automat dupa salariul mediu pe economie, castigand procente bune. Cu acestia se laudau Oprea si Igas ca au castigat. Ce inseamna sa faci o lege fara sa cunosti domeniul pe care actioneza! Acum pe langa ofiteri o sa vina si subofiterii in instante ca sa-si apere un drept castigat. La urma urmelor au dreptate. Nu e vina lor ca guverrnul este idiot.

 30. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cat de deplasat poate fi un sef de stat care se lauda la Bruxelles ca va instaura teroarea dosarelor in propria tara..Sa fie vreo amenintare impotriva parlamentarilor care se pregatesc sa paraseasca barca plina de gauri a puterii? Pana si “prietenul” Orban l-a parasit, in ciuda concesiilor prostesti facute ungurilor.Sau e un santaj pentru Legea minoritatilor?

 31. tiberiu spune:

  Deunazi vorbeam cu baiatul meu :” Poate acum si romanii se vor destepta si vor face ce fac arabii .”
  El mi-a spus: “tata uita de prostii, romanii nu sunt arabi”

 32. tudor spune:

  Sa revenim la tema economica deschisa de Maestru:

  1, Nu cred ca se poate intampla un reviriment sustenabil al economiei romanesti fara o crestere spectaculoasa a investitiilor straine
  2. Incurajarea capitalului romanesc nu se poate face prin legi speciale, doar cadrul general prietenos pentru afaceri poate crea si consolida capitalul autohton
  3. Romania trebuie sa intre serios in eficientizarea diferitelor active despre care nu s a vorbit pana acum; de curand am vazut la tv cum s au investit 500 000 euro intr o sala de fitness a unui hotel din Cluj al RAPPS! De ce nu se vand toate acestea iar RAPPS sa se desfiinteze?
  In 2009 l am auzit pe presedintele basescu spunand ca fiica cea mica nu a fost cu ridzi la mangalia , deoarece a fost “la mine, la neptun”.
  A platit cazarea la neptun dra basescu? dar dl presedinte plateste concediile acolo?
  Dar cat costa numai intretinerea vilei de la neptun intr un an, cu personal, spp, etc?
  dar cate sunt in toata tara?
  Dar domeniul de la scrovistea, cu zeci si zeci de angajati si spp isti, in conditiile in care presedintele a fost acolo de 2 ori in sase ani, in schimb merg fel si fel de tipi de pe la ministere si servicii?

  Cred ca cel mai corect ar fi sa se aloce celor mai importante persoane din stat o suma de bani, anuala, pentru “diverse” . De ex, presedintele sa primeasca 100 000 euro cu care sa si plateasca concediul si excursiile la munte sau unde mai vrea, si asa mai departe.

  Adica sa facem un stat al cetatenilor , in care presedintele sa fie doar primul dintre egali. Asta nu inseamna nici egalitarism, nici comunism.
  Mie mi se pare mult mai normal sa fie luat cu sofer de acasa un academician decat nu stiu ce sef de printr un minister

  Despre capitalul romanesc .. ce sa mai vorbim!
  Uitati va ce atitudine are presa romaneasca fata de cei mai multi investitori romani, uitati va cum a fost obligat patriciu sa vanda rompetrolul – singura companie cu capital romanesc care mai era pe piata etc

 33. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Peste 2.2 milioane de pensii au fost taiate ILEGAL. Alianta PC-PNL-PSD intreprinde ceva? Cum putem ajuta niste sarmani de pensionari sa-si recapete UEGENT drepturile?

  Pe mine ma stiti ca fiind radical, asa ca sper sa nu va surprinda faptul ca daca ar fi dupa mine BASESCU, BOC, UDREA, BERCEANU si VIDEANU ar trebuie EXECUTATI asemenea lui Ceausecu pentru GENOCID, iar ADRIAN NASTASE, VLADESCU, MUGUR ISARESCU inchisi pe viata pt SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE.

 34. cris spune:

  @ alex

  Am citit articolul; deci vrind nevrind tarile UE vor trebui sa plateasca prin sistemul de asigurari tratamentul in alta tara din 2013. Inteleg de ce Romania s-a opus – vor fi obligati sa plateasca pentru cei care, dezgustati de starea sistemului medical romanesc, vor vrea sa se duca in alta tara. Si atunci se va vedea si mai bine care sunt costurile actului medical cel luat in derizoriu acum – caci nu-i asa, chiar daca exista asigurare de sanatate romanul trebuie sa se duca sa-si cumpere singur de la tifon la pacemaker, la stenturi. Si din 2013 acestea vor trebui acoperite de CAS, asa cum se face in orice tara civilizata pentru ca, Austria sa zicem, va pretinde acest lucru si nu-i va trimite pe oameni la cumparat de tifon.
  Ceea ce multi nu realizeaza este ca plata doctorului intr-o spitalizare este abia 1-2% din costul spitalizarii, 99% inseamna materiale, medicamente, proceduri, materiale folosite pentru acestea (substanta de contrast pentru CT scan sau RMN ori filmele de exemplu, siringi, chimicalele folosite in laboratoare, etc etc). Ori in Romania statul abia se zbate sa plateasca salariile doctorilor si acelea mizere, si un minim de functionare a spitalelor, in rest bolnavii sa-si cumpere singuri si medicamente si solutie salina, si tifon, eventual si seringi, samd. Iti dai seama la cit ar putea creste costurile suportate de stat in cazul in care fie si numai o mica parte din romani ar decide sa se trateze in strainatate? Mai mult, sunt bani complet pierduti in sensul ca nu se reintorc in circuitul medical si economic romanesc in nici un fel, nici macar prin plata personala a pacientilor pentru diferite materiale: asa cum am mai spus acesti bani in majoritate trebuie de fapt sa se reintoarca spre fabricile si firmele care produc/distribuie medicamente, materiale dispozabile, substante folosite in laborator, hirtie, etc, etc. Adica sistemul medical si tot ce e legat de acesta se va deteriora si mai mult. Pe de alta parte Austria sa zicem, daca se teme, si pe buna dreptate, ca nu va primi aceasta reimbursare de la statul roman, isi pune spitalele in pericol si nu numai, tocmai din cauza acestui circuit complex si extrem de dinamic al platilor.

 35. Aligatorul spune:

  Intr-un recent interviu facut de jurnalista Euronews prim ministrului suedez (dl.Fredrik Reinfeldt) in timp ce acesta era prezent la Forumul Economic Mondial in Davos, s-a discutat pe langa altele despre relansarea spectaculoasa a economiei suedeze, care in decurs de 20 de ani a ajuns sa fie una dintre economiile model a UE.

  Permiteti-mi sa va citez o parte a interviului facut in limba engleza (interviul complet se poate asculta/citi pe siteul euronews).

  euronews:’‘In one of the panel discussions George Soros has gone as far as to say that at the moment we have a ‘two speed Europe’. The countries that are struggling on the one hand, and the more robust on the other. He thinks that could even lead to a disintegration of Europe – do you think that’s going too far?’‘

  Reinfeldt: ‘‘Yes, I think so. And we should remember that those who are performing very well today were in great trouble like Sweden 20 years ago. So you could actually change the path, you could do right, you could reform your economy, you could increase your competitiveness and come out as a stronger economy, so it’s not a division that will always stay the same, and I think that’s a very important thing to remember.”

  euronews: ‘‘You were telling me that you’re here because in some respects you are an example to a lot of nations, that you’ve done the right thing, and you’re going to be on panels discussing that here. What have you done right?’‘

  Reinfeldt: “Well, first of all we did not give our taxpayer’s money to banks, we did not give it to cover costs or losses in non-competitive industries or companies.

  “We directed it to investments in research and development, in a ‘put work first’ principle. And also combined with very active labour policy, on-the-job training and measures like that. I think that has given us a position where we were trying to increase mobility, and to give resources to what was to come, not so much give money to what has been.”

  Credeti ca noi, ca tara, avem puterea, resursele necesare pentru a realiza ceva asemanator?

  Sau vom avea din ce in ce mai mult o Europa cu doua viteze, lucrurile evoluand negativ, astfel incat diferenta dintre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate sa creasca si mai mult pe viitor?

  Multumesc

  • @Aligatorul

   Guvernul nu are strategie industriala, nu are strategie energetica iar ceea ce noi facusem nu si-a asumat. Romania nu a fost in viteza a doua, a fost in marsarier.

 36. @aurel

  Acest blog nu vorbeste numai de Basescu, ba, daca imi permiti, vorbeste tot mai putin de basescu. Astfel incat nu inteleg bine dojana ta. Nu poti, totusi, sa faci abstractie de situatia tarii si de cine o guverneaza.

 37. @aurel

  Pe mine te-ai gasit sa ma certi pentru alianta cu PC?!?

 38. Aligatorul spune:

  Si credeti ca exista vreo modalitate realista de a o scoate din marsarier intr-un viitor catusi de apropiat? Ce model de urmarit propuneti?

  Ca asa, putem sa ne schimbam guvernantii pana la infinit, fara sa alegem o directie anume… Fara sa stim calea de urmat, cum ajungem unde ne-am dori sa ajungem?

  Eu unul cred ca modelele de urmat exista, insa suntem prea obisnuiti sa nu ne asumam o cale anume…

 39. Aligatorul spune:

  Insa ca sa puteti pune in aplicare acest program aveti nevoie sa aveti parghiile in mana… Din pacate PNL-ul nu este (sa speram ca doar deocamdata) inca in masura sa puna in aplicare un asemenea program. Cum facem deci ca acei oameni – intr-adevar capabili, si nu pusi sa-si “safeguardeze” interesele proprii – sa ajunga la carma tarii, care pot sa faca schimbarile necesare? Sa dea suflu unei intregii natiuni …. acest lucru e foarte greu de realizat presupun..

  • @Aligatorul

   Respectul fata de valoarea umana ramane o problema a intregii societati romanesti. Politicul trebuie sa faca primul pas si inca ezita. Ba, adesea, dimpotriva, incurajeaza mai degraba activismul de tip pecerist.

 40. @aurel

  Ba sa dai sfaturi si sa dojenesti, nu te sfii. Aici noi nu ne suparam. Suntem toti prieteni.

 41. Aligatorul spune:

  Eu, ca tanar nu sunt deloc multumit de perspectivele oferite de aceasta tara. Si acest sentiment regasesc la multi dintre prietenii mei.
  Insa cunosc si multi oameni de suflet care ar fi in stare sa faca mai mult pentru tara lor numai de-am crea “atmosfera” necesara (macar) sperantei in mai bine (onestitate,corectitudine,egallitatea de sanse).
  Altfel consider, ca pana una alta, pe termen lung pierdem cu totii, bogati si saraci laolalta.

 42. Aligatorul spune:

  Asta seara la TVR1 s-a concluzionat: studiile efectuate pe tema asta arata clar – CORUPTIA duce la saracie si in nici un caz invers. Cum stam noi la acest capitol? Pe partea inferioara a scalei cu siguranta…

  • @Aligatorul

   Daca socotim cati bani au cheltuit PSD si PD in 2009 si cam cat estimam ca a adunat PD, sunt cam 7-8 miliarde e euro investitii publice controlate de clientela politica. Iti imaginezi cat jaf.

 43. Aligatorul spune:

  Si se poate continua asa pana la infinit? Adica cat timp sunt doar cativa care isi umfla astfel buzunarele, vom fi noi – majoritatea – care pierdem.
  Ratam sansa unei dezvoltari durabile bazata pe o competititie sanatoasa. Pe termen lung este o strategie care ne va duce din ce in ce mai jos…
  Cum sa concuram astfel cu celelalte tari cand ne taiem singuri atat picioarele cat si mainile? Nu ne va ramane decat (daca nu am ajuns deja destul la acest nivel) sa fim din ce in ce mai mult slugii tarilor bogate.
  CHIAR MERITA?
  Se gandeste cineva serios dintre cei care merg pe mana coruptiei la viitorul unei intregii natiuni, din care vor face parte si copiii lor?

 44. @astralro

  Cand ne reintoarcem la guvernare o sa-i folosim. Sunt la locul lor, pentru a-i folosi la investitii, creste deficitul. Au fost “imprumutati” pentru plata datoriei publice, prin acelasi procedeu al emiterii de titluri se pun inapoi si se utilizeaza. Era o tampenie sa nu-i folosim temporar pentru datorie si sa platim dobanzi la alti bani imprumutati. Tu crezi ca daca risipeam doua miliarde de euro mai eram acum in fata computerului, sa-ti raspund?

 45. @astralro

  Bine ca te-ai gasit tu, adevaratul liberal…

 46. @astralro

  Ba nu te supara, eu nu am avut nici o treaba cu DIE inainte de 1989. N-am pecat nici pana in Bulgaria, macar.Asa intelegi tu, ca Pacepa a zis ca toti eram securisti inainte de 1989?