Tema zilei – 26 ianuarie 2011: “Autoportrete legislative”

Si eu am fost la Iasi. E a treia oara in viata mea cand urechilor mele le e dat sa auda asemenea huiduieli. Prima oara mi s-a intalmplat spre amiaza zilei de 21 decembrie 1989. Atunci nu le-am auzit pe viu, ci la radio, iar in clipa in care emisiunea in direct s-a intrerupt mi-am zis: “A inceput!”. Am sarit gardul din spatele Fabricii de bere Rahova, unde lucram, caci intre timp, la intrare fusese postat un militar cu arma, si am alergat spre Piata Universitatii, cu gandul ca daca nu sunt acolo, in astfel de momente, inseamna ca am meritat tot raul pe care l-am trait pana atunci.
A doua oara a fost mult mai trist. Eram la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1990. Huiduielile multimii au urcat ca un tunet in clipa in care Corneliu Coposu s-a apropiat de microfon pentru a saluta adunarea si a omagia Unirea din 1918. De data aceeea nu mai era huiduita stapanirea, ci opozitia, ceea ce sugera – de altminteri satisfactia guvernantilor, intiparita pe figura, i-a tradat – ca multimile fusesera mobilizate si intaratate. Desi eram doar la cativa pasi, alaturi, la tribuna, vedeam cum Corneliu Coposu continua sa vorbeasca, dar nu auzeam nimic din ce spune.
A treia oara mi s-a intamplat acum, la Iasi. In primul exemplu, am avut un dictator speriat de propriul popor, ceea ce l-a dus la gesturi nesabuite si tragice pentru romani. A doua oara, am vazut un martir care nu a spus, dupa aceea, nici un cuvant impotriva propriului popor. Acum avem un dictator prin vocatie – din pacate apartenenta Romaniei la Uniunea European il impiedica sa-si urmeze vocatia cum ar dori-o – care isi uraste propriul popor. Ar fi fost interesant sa-i vedeti chipul in momentul in care s-a indreptat spre grupul de ofiteri in rezerva – ei fiind dintre cei mai vocali – pentru a le cere socoteala, fara sa-i pese ca-l lasa balta pe Mitropolit in mijlocul rugaciunilor sale.
Acest presedinte nu se da inapoi de la nimic pentru a pastra, pentru sine si ai sai, privilegiile puterii. El stie ca tranzitia puterii, in 2014 sau poate chiar mai devreme, nu va fi usoara pentru dansul. Nu se va rezolva precum intre Emil Constantinescu si Ion Iliescu, doar printr-o strangere formala de mana.
De aceea asistam in ultima vreme la tot felul de autoportrete legislative, adica legi facute dupa chipul si asemanarea si, desigur, interesul celor care le dau. Actul legislative a ajuns sa fie ca o proba la croitor. Te duci, zici cam ce vrei, croitorul iti ia masurile si-ti da haina legislativa potrivita. E mai avantajos sa ai primarii dintr-un singur tur? Poftim legea. Ce-ti pasa ca pe o astfel de filosofie, Ion Iliescu nu mai pierdea alegerile prezidentiale din 1996, iar Adrian Nastase ar fi fost si acum presedintele Romaniei? Important e ca pe presedinte nu-l cheama Adrian Nastase, ci Traian Basescu si el poate avea avantajele pe care nu si le-a creat Adrian Nastase. Incepem discutia despre primul tur cu primarii, continuam cu parlamentarii si, cine stie, terminam, cum am aratat, cu alegerile prezidentiale.
Fireste ca nu ne mai convin colegiile, asa cum au fost ele trasate in 2008. Le vom schimba si pe acelea, ca pe niste petice de gumilastic. Noi avem o gramada de bani, adunati cu toptanul, avem toate institutiile statului pe post de agenti electorali. Hai sa introducem si norma bugetara pentru parlamentari, nemaivorbind de populismul salvator al acestei masuri. S-au dovedit ambasadele , serviciile de telecomunicatii speciale si retelele de informatii straine utile in Campania trecuta? Atunci vom introduce votul prin corespondenta. Etc.etc.
Va fi un an dificil, incrancenat, pe viata si pe moarte, cu niste guvernanti care nu stiu sa piarda si vor da un spectacol trist si lipsit de scrupule in fata unui popor saracit, confuzat si dezbinat.
Si eu am fost la Iasi. Si m-am gandit ca, din pacate, daca lucrurile vor merge asa in continuare, pastorii din pictura lui Nicolas Poussin nu vor putea citi pe postamentul generatiei mele, ca o concluzie a vremurilor noastre “Et in Arcadia ego”

.

70 Responses to “Tema zilei – 26 ianuarie 2011: “Autoportrete legislative””

 1. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Vedeti? De aceea trebuie sa va intoarceti cu fata la popor! Cand i-a convenit ,asta a facut si basescu. Si a castigat! Acum este randul opozitiei. Pd-ului nu i-a fost jena sa conduca masele impotriva DVoastra in 2008. Acum au fost cateva demonstratii punctuale. Trebuia si trebuie sa fiti alaturi de ei, sa le dati o speranta. Mie, cel putin mi s-a parut foarte interesanta demonstratia de la Mioveni:patronii i-au invoit pe muncitori sa strige impotriva guvernului. Inseamna ca ceva nu-i in regula in tara noastra.

 2. Presupun ca ati sarit gardul in parcul din spatele cinematografului Modern. Sau poate pe Rahova imediat dupa piata Cosbuc, mai era o potiune de gard “saribil”. In piata, langa ;inia de tren cred ca era pazit.

 3. Despre viitoarele alegeri , taiati-le de pe lista. Basescu nu poate fi dizlocat prin alegeri organizate de pedele. Nici pedeleul.
  Intorceti-va spre popor, vedeti Tunisia.

 4. lorduljohn spune:

  @VV

  Privirea lui Traian Basescu, din timpul aniversarii de la Iasi, spune multe despre intunericul din sufletul si uneori din creierul sau. Este penibil cum niste oameni fara valoare fac apel la valori cum ar fi Imnul si Te deum-ul. Desigur aceste doua momente ar fi meritat tot respectul, chiar daca nu ele au fost huiduite ci mediocrul din fruntea scarilor Grand Hotel Traian. Pe de alta parte, ma gandesc ca miscarile de strada si protestele degenerate nu il vor indupleca pe Traian Basescu, ci il vor face sa decreteze o stare de necesitate si sa-si continue joaca de-a Conducatorul.
  Trecand peste toate, dar neuitand nimic (greu inghit alianta cu “conservatori” ca dna Minca si dl Hogea, dar ma consolez cu gandul ca si noi avem uscaturile noastre), Alianta cu social democratii trebuie sa prezinte un plan coerent si realist care sa renasca speranta romanilor. Si mai avem nevoie ca purtatorii de mesaj ai partidului (inclusiv cei ce vor ocupa posturile ministeriale) sa fie credibili si foarte bine pregatiti. Nu mai merge cu impostura!

  • @lorduljohn

   Oamenii au huiduit de cum l-au vazut pe Basescu. Poate ca nici nu auzeau ca se canta imnul. Dar de Basescu care a dispretuit momentul de rugaciune, ce sa mai spunem?

 5. atreides spune:

  ”Acum avem un dictator prin vocatie – din pacate apartenenta Romaniei la Uniunea European il impiedica sa-si urmeze vocatia cum ar dori-o” Din pacate pentru el, din fericire pentru noi.

 6. lorduljohn spune:

  @VV

  Asta a fost ceea ce m-a frapat si pe mine.

 7. Blogatu spune:

  Am publicat pe Blogatu.ro interviul pe care vi l-am luat cu ocazia conferintei Omagiu celor invinsi http://blogatu.ro/2011/01/video-interviu-cu-varujan-vosganian.html

 8. lorduljohn spune:

  @VV

  Impostura este totala si trebuie sa inceteze: un presedinte popular european (crestin democrat) care se cearta in timpul slujbei, dna Udrea care ne tine lectii de morala din Biblioteca Academiei, profesorul de drept constitutional care da ordonante neconstitutionale, ministrul bacalaureat pe principiul Seris venit usus ab annis, absolvent de drept fara o secunda de practica pus la interne pe principiul ca stie legea, un ministru de externe care ne vorbeste de personalism de pe pozitiile comunistoide ale PD, un ministru de finante si unul al muncii care par desprinsi din Ilf si Petrov si exemplele pot continua.

 9. Geta spune:

  Basescu la Paris a castigat si tot la Paris o sa piarda.
  La mitingul de ieri de la Mioveni, au fost angajati care au iesit si cu acordul tacit al conducerii uzinei Dacia, conducere care “banuiesc” are legaturi cu Parisul.
  Cand se organizaeza mitinguri in Bucuresti, iese Dragnea cu o zi inainte si anunta 10000 de manifestanti din Teleorman, adusi cu autobuzul si platiti la intoarcere, care numai nemultumirea nu si-o striga si s-a ratat protestul, inainte de a incepe.
  Intr-un interviu, domnul Caramitru spunea ca Iliescu in ’89 n-a riscat nimic, ca a iesit dupa ce Ceausescu a fost prins.
  Dumneavoastra atunci ati sarit gardul si acum va amestecati cu tărâţa si o sa dati mana cu oamenii lui Iliescu, probabil cei care intaratau multimea la 1 decembrie 1990.
  Dupa alegerile din 2008, ati conditionat intrarea la guvernare doar de obtinerea functiei de prim-ministru pentru PNL si ati ramas in opozitie, in timp ce PSD-ul, in stilul caracteristic, a intrat la guvernare si l-a facut mare pe Boc.
  De ce nu v-ati aliat atunci cu PSD-ul?
  De ce va aliati acum, tot fara obtinerea functiei de prim-ministru?
  Daca este paritate, de ce nu are PNL-ul aceasta functie?
  Aceasta functie era garantia romanilor ca nu se vor intoarce in 2004 si nici ca Basescu nu va mai conduce guvernul.
  De ce alianta inainte de alegeri si nu dupa?
  De ce nu lasati populatia, prin vot, sa dea putere PNL-ului si o negociati inainte la paritate?
  Este PNL-ul condus de domnul Antonescu, mai pregatit de guvernare cu un prim-ministru PSD-ist, decat PNL-ul condus de domnul Tariceanu?
  Inseamna ca PNL-ul s-a schimbat si din pacate, nu s-a achimbat in bine pentru romani, s-a schimbat in bine pentru unii membri ai lui.

 10. Sfarma -Piatra spune:

  Basescu culege ce a semanat de 6 ani incoace ! Odata trebuia sa i se intimple si lui !

 11. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Chiar credeti ca poporul cere prea mult? Poate doar o stare de normalitate de pe vremea guvernarii Domniei Voastre..

  • @Un liberal optimist

   Va mai trece mult pana cand Romania sa aiba starea de normalitate din vremea guvernarii noastre. Nu era numai legata de cifre, ci si de o anumita atitudine.

 12. cris spune:

  Probabil ca basescu a citit Regula No 1 pentru dictatori: Nu clipi. http://www.nytimes.com/2011/01/22/world/europe/22iht-letter22.html
  Am citit aticolul dupa ce m-am gindit ca acest individ practica o conditionare pavloviana, si fata de ai lui: cling, cling clopotelul, toti urla “opozitia e de vina” ( si se vede si in comentariile, chiar ale unor ziaristi, referitor la manifestatiile de la ziua Unirii: nu e adevarat ca e o multime nemutumita si furioasa, opozitia e de vina, i-a adus cu autobuzele). Si fata de acest popor: indraznesti sa raspunzi legal, constitutional, democratic, iti arat eu tie, fac legea si mai rea sa iti treaca ideile astea nastrusnice ca poti protesta cumva (discursul catre militari).
  Nici basescu nu clipeste… Si totusi nu e asa, si se vede clar in fotografiile pe care le-a pus la dispozitie Corina. Fotografiile acestea ar trebui marite si postate peste tot.

  Ca tehnica el insusi face un popor sa clipeasca continuu, azi cu militarii miine cu indemnizatiile, poimiine cu TVAul, raspoimiine cu educatia, apoi cu inchiderea spitalelor si cu Dumnezeu stie ce mai inventeaza. Ca la tortura, iti baga in ochi mereu si mereu un far pina te ameteste si te orbeste. E cazul sa nu mai clipeasca nici oamenii, ci sa-l priveasca drept in fata si sa nu mai plece capul. Asa, temeinic, pina la capat.

  • @cris

   Asadar, guvernul Boc face prostii fara sa clipeasca. Tu spui ca a nu clipi e dovada de hotarare. Dar eu iti spun ca cei care ne conduc azi se tem si asta ii face mai periculosi.

 13. lorduljohn spune:

  @cris

  Impostura este totala. Acelasi discurs il avea Iliescu la inceputul anilor 90: fortele reactionare erau de vina, elementele de tip legionar, Campeanu si Coposu vor sa vanda tara, etc.

 14. cris spune:

  @ LordulJohn

  Asa e milord, numai ca ce se intimpla acum depaseste ca intensitate si spirit malefic anii 90. Ma gindeam acum citeva zile la ai tai de la Pitesti, ai mei de la Pitesti si Aiud si la campania aceasta de exterminare a batrinilor de care e obsedat basescu: taie pensiile, nu poti sa le tai impoziteaza-le, scoate-i din sistem, pensii nesimtite, militari rezervisti si pensionari, stat “asistential”. De ce crezi ca are basescu aceasta obsesie de exterminare morala si chiar fizica a oamenilor virstnici? E doar asa la intimplare, sau are numai considerente pseudo-economice? Pe mine ma bate gindul ca pur si simplu vrea sa stearga istoria vie si oamenii ei.

  Cit de importanti sunt oamenii si memoria lor, cit de importanta e istoria nescrisa? L-am urmarit pe Sorin amintindu-si ce s-a intimplat in decembrie 89 – detaliile pe care le da el nu sunt scrise in nici o carte, le stim noi cei care am fost de fata. Citeste gindurile de mai sus, pentru VV istoria e vie, asa cum e si Cartea Soaptelor. M-am intrebat si eu unde sunt sabiile lui Jianu (nu m-am intrebat niciodata pentru ca nu conteaza, sabiile din memoria mea sunt mai importante decit obiectele in sine) Bun si internetul la ceva: Am gasit una, adica la ce muzeu e. Dar au fost doua, si in nici o carte de istorie nu e scris ca cel care le-a avut pe perete a facut si ani de inchisoare la Pitesti pentru ca le avea mostenire. Una dintre sabii sta expusa cu doua vorbe despre Iancu Jianu pe o placuta la muzeu, atit; pentru mine insa, transmis pe trei generatii din neamul Jienilor, inseamna si suferinta unui Jian pus in cea mai cumplita inchisoare comunista si “reeducat” pentru ele. Asa am crescut, e unul din faptele de viata care mi-a fost zidit in minte copil fiind si are greutatea tuturor chipurilor, ochilor, buzelor, miinilor care mi-au povestit despre ele. Cred, stiu, ca aceasta memorie vie e radacina pe care ne punem sufletul la verticala.

  Daca pun alaturi ce inseamna oamenii, istoria vie, pentru fiecare dintre noi, cu aceasta campanie acerba de otravit minti si suflete, si cu basescu dind proclamatii la aprozar intre doua copane si un sapun, tocmai el care face tot ce-i sta in putinta sa orchestreze aceasta otravire cu o minutiozitate atit de bolnava incit ajunge la numarat de bibilici si iepuri, deja ma ingrozesc. ( mda, conferinta catre militari si toate discutiile gen tabara, udrea, oprea care au urmat au fost pe aceeasi linie, culpabilizarea pe baza de bibilici)

  Mi-e sufletul greu pentru ca m-am gindit la Pitesti: Imi pare ca se incearca un experiment Pitesti national, cu masca democratica si cu manusi legale: Rind pe rind sunt torturate si invrajbite intregi categorii sociale. Armata, medici, profesori, mame, pensionari, bugetari, nebugetari. Fiecare e pe rind facut asistat social, nesimtit, hot si mai stiu eu ce. Fiecare e pus sa ridice piatra si sa loveasca pe altii pentru a fi apoi lovit. Se cauta ca toate celelalte categorii sociale sa urasca si sa pedepseasca rind pe rind cite o anume categorie. Ulterior vine rindul si altei categorii sociale, ( categorie sociala? Dumnezeule, nu sunt “categorie” abstracta ci oameni) si alteia, si alteia, moara de suflete, in care fiecare sa se simta victima si calau pina cind isi pierde complet identitatea. Acest individ vrea ca oamenii unei tari intregi sa-si piarda identitatea pina devin, nu-i asa, un receptacol gol, bun de reeducare. Esti sigur ca asta si-a facut scoala la marina, nu cu Tzurcanu si NKVDul?

 15. Geta spune:

  Probabil tot “altfel” s-au pus si cand s-a infiintat Alianta DA si dupa alegeri partidul care a avut functia de prim-ministru a ramas la guvernare.
  Chiar credeti ca de data aceasta o sa fie altfel?

 16. PAPASTRATOS spune:

  Domnule SENATOR,
  Interesanta analiza a vremurilor pe care le traim ! Aveti perfecta dreptate ! Situatia in tara este foarte grea si, as spune eu, fara precedent. Spuneati candva ca, o vina a clasei politice ce avea sa se nasca dupa evenimentele din 1989, a fost aceea ca nu a stiut ce sa puna in loc; astazi, traim tragismul in care, o gasca de neaveniti se “chinuie” sa distruga si acel praf de democratie pe care il respiram cu simtamantul unei natiuni libere dar, de fapt este foarte clar ca, incet, incet, devenim marionetele unui totalitarism modern dar eficient pentru aceasta mica gasca. Intrebarea alarmanta este ce se intampla cu acest popor ? Desi, ca urmare a unei miscari stradale realizate de militarii in rezerva nemultumiti, am asistat la o dospire a nemultumirilor sociale-pe care foarte bine ati evidentiat-o si dvs.-totusi aceasta natiune tace. Oare sa fi avut atat de enorma dreptate OMUL ADRIAN SOBARU ????

 17. tiberiu spune:

  @All
  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/206876/Eckstein-le-promite-autonomie-ungurilor.html
  Cine se revolta numai la ideea unor unor concesii ,absolut necesare pentru injghebarea unei noi majoritati parlamentare,va primi niste megaconcesii de la tata-Base, care (spre deosebire de opozitie) intelege perfect regula de aur a politicii in zilele noastre:”majoritatea subtire cu multe concesii se tine”
  Sa fiti iubiti si fericiti !

 18. tudor spune:

  @vv
  Multumim pentru postarea hotararii judecatoresti! Cu doua zile inaintea postarii am vrut sa va reamintesc de promisiunea pe care o facuseti, dar m am gandit ca aveti atatea pe cap si poate ati uitat.
  Nu doresc sa discut sustinerea juridica a hotararii- vai mama ei -, dar nu pot sa nu mi exprim surprinza neplacuta provocata de precaritatea limbajului doamnei judecatoare.
  Este evident ca veti castiga procesul; daca as fi avocatul dlui tuca l as sfatui sa si ceara scuze public si sa incerce un aranjament financiar.
  Oricum, ticalosia dlui tuca din perioada cand facea pe independentul la marius tuca show, eu nu i o uit.

 19. tudor spune:

  Ca veni vorba de 1 dec 1990: imaginea care mi s a impregnat cel mai puternic in memorie din toata acea perioada este aceea de care vorbeati: Corneliu Coposu cuvantand si Petre Roman care asmutea multimea sa l huiduie. Zambind de satisfactie, Ion Iliescu il tragea de mana, parca zicandu i : ” gata, ajunge, ne dam de gol, ce naiba!”
  vad ca acum dl roman face pe democratul si pe marele liberal. Sa i fie rusine ca inca nu si a cerut scuze!

 20. tudor spune:

  Problema dlui basescu este ca nu intelege democratia ca pe o cursa de stafeta in care fiecare alearga atat cat poate trage echipa dupa el si in care atunci cand obosesti predai stafeta , de bunavoie, unuia mai odihnit, important fiind ca echipa (tara) sa castige.
  Dl basescu va lupta pana la sfarsit si va utiliza orice mijloc.

 21. tudor spune:

  @Cris
  Paralela pe care o faci intre Pitesti si actualul mod de a face politica al unora pe care i stim m a surpins.
  M a surpins prin evidenta ei, la care totusi nu m am gandit.
  Multumim pentru semnalare !
  Daca ai in familie oameni care au fost acolo, te rog sa te gandesti ca noi, de aici, suntem alaturi de tine ; ne poti transmite ceva din greutatea aceea … Asemenea tristete nu poate fi dusa de o singura persoana.

 22. tudor spune:

  @Cris
  Vezi, de aceea ii reprosam acum ceva timp dlui VV – care , evident, n are nici o vina – ca in 4 ani de guvernare partidul liberal n a avut limpezimea de minte sa introduca in programul de invatamant ceva gen educatie civica.
  Sa invete copiii, inclusiv la liceu, despre Declaratia de Independenta, Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului, despre Pitesti, Aiud, Canal etc; sa citeasca Panta Rhei, Arhipelagul Gulag sao O Zi din Viata lui Ivan Denisovici si multe altele …

 23. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, acest articol nu face decit sa confirme cea ce v-am atras atentia, mai demult, aceea ca democratia nu este perfecta si ca sint probleme cu “implementarea” ei intr-un regim democratic prin reprezentare. Nu numai autoportretele legislative sint problema, intr-un parlament in care sustinerea guvernului se poate cumpara. ” Diavolul este in detalii” deoarece, dupa ce se promulgheaza legea, urmeaza adevarata palma data democratiei : legea se transfera birocratiei portocalii pentru stabilirea normelor de aplicare a susnumitei legi. Care va sa zica, parlamentul voteaza o lege proasta si birocratia o transforma intr-o lege crincena, impotriva intereselor populatiei at large.
  Realitatea ca masinaria portocalie face tot posibilul sa ramina la putere, nu nu ar trebui sa mire pe nimeni, ei sint constienti ca dupa pierderea puterii, represiunea impotriva lor va direct proportionala cu suferinta pe care au pricinuit-o poporului de cind sint la putere. Nu este nimic inprevizibil in atitudinea presedintelui si a partidului stat portocaliu !! Dupa parerea mea,problema este cu discursul politic din opozitie a PNL. Consider ca situatia dezastroasa in care se afla poporul roman, sub conducerea portocalie, necesita un discurs politic mult mai radical decit acela pe care-l auzim, fragmentar, din gura fruntasilor PNL. Cred ca PNL ar trebui sa dea o declaratie publica care sa fie extrem de dura cu guvernarea actuala si care sa reflecte nominal toate cauzele de suferinta ale cetatenilor , deasemeni, declaratia respectiva sa aiba “dinti” , in sensul ca, toti aceia care participa la guvernarea actuala, sau o sustin in parlament, fiind constienti de efectul de genocid asupra populatiei, vor fi trasi la raspundere dupa preluarea puterii de un guvern PNL. Mai mult, sugerez sa fie atacata direct la obiect hotarirea guvernului de a sacrifica populatia
  pentru sadisfacerea dobinzilor impuse de bancherii occidentali . Este absolut necesar ca tradarea intereselor nationale sa fie expusa si comparata cu alternativa, pe care guvernul a desconsiderat-o, si care, nu ar fi necesitat nici un regim de austeritate , nici un control asupra deficitului bugetar si nici o reducere a pensiilor si veniturilor bugetarilor.
  Consider ca ignorarea de catre propaganda PNL a adevarului, in cea ce priveste, optiunea guvernului de a sacrifica populatia, creaza impresia ca nu a existat nici o alta alternativa, prin care guvernul sa fi putut evita fortarea populatiei la pragul saraciei. Cea ce, evident, nu este adevarat!!
  Optiunea guvernului portocaliu de a sacrifica populatia este un act criminal daca, a existat o alternativa de trecere prin criza dar, poate fi considerat un act normal daca, mitul inexistentei alternativelor nu este spulberat !!
  Nu inteleg deloc pasivitatea propagandei PNL, daca nu este activa acum, cind tara trece printr-o criza grava , atunci cind va deveni un factor in viata politica?? Mai mult, cred ca este o datorie patriotica din partea propagandei PNL, de a atrage atentia acelor parlamentari care, sustin politic genocidul portocaliilor, ca vor exista consecinte pentru faptele lor iresponsabile, ca a pune interesul personal inaintea interesului natiei prin sustinerea parlamentara a unui regim aberant , trebuie si va fi sanctionata de urmatoarea legislatura. Numai transarea ferma si explicita a responabilitatii pentru actele guvernarii actuale va putea, sub amenintarea cu raspunderea directa, sa produca o schimbare in atitudinea acestor parlamentari. Daca nu exista spectrul ” responsabilitatii” pentru sustinerea guvernului actual, nepariciparea la votul motiunilor va fi considerat un act scuzabil , de disciplina de partid, si nicidecum cea ce este, de fapt, ” un act de favorizare a genocidului”.
  In concluzie, domnule Vosganian, sint de parere ca, nu manevrele portocaliilor trebuie sa ne mire ci, pasivitatea propagandei noastre in contextul unei crize atit de profunda prin care trece tara !!

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Cititi stirea in intregime: Peter Ekstein “Candidatul la Presedintia Uniunii a aratat ca „proiectul privind autonomia teritoriala trebuie imbratisat de majoritatea locuitorilor din regiunea respectiva, fie ei maghiari, romani sau rromi”
  Disperat sau nu Base supraliciteaza pretul UDMR.
  Ce poate face opozitia (care deocamdata este o pura fictiune) ?
  Sa apeleze la sentimentele “samaritene” ale ungurilor, care ar trebui sa renunte sa profite de aceasta ocazie istorica,ca sa primeasca in schimb ce? Sa fie partasi la o coalitie fictiva PSD-ACD, care se afla inca in “scutece” si care se poate desface la prima ocazie lasandu-i cu “buzele “umflate”? Chiar dv si multi alti membrii proeminenti PNL s-au pronuntat fatis impotriva politicii de aliante pe care incearca sa o implementeze Crin cu mana forte. Care va fii rezultatul final greu de spus,ceeace este insa clar ca aceste aliante nu sunt credibile dupa felul in care se “coc”.E clar ca lipseste le “drojdia” care sa injghebe “aluatul politic” De ce ar trebui sa creada ungurii mai mult in aceste aliante decat dv ?

  • @tiberiu

   Va veni o vreme cand ungurii vor regreta atitudinea de acum. N-o sa ma bucure, nu va folosi nimanui. Dar au nevoie de o lectie. Prea se cred indispensabili (nu in vestimentatie, desigur).

 25. tudor spune:

  @VV
  Cred ca @Sorin Muncaciu sesizeaza faptul ca s a creat un decalaj intre exasperarea populatiei si atitudinea opozitiei
  E de discutat, dar cred ca observatia este corecta

 26. cris spune:

  @ VV

  intre a-ti fi frica si a-ti arata frica e o diferenta. Sunt de acord ca interior le o frica infioratoare si este unul din motivele pentru care actioneaza cu atita hotarire la a distruge tot ce le sta in cale (inca o data, se vede bine in fotografiile Corinei). Important insa nu e ca ei nu clipesc cind distrug, ci ca aceasta natiune, noi, sa nu mai clipim ca niste gaini abia trezite din somn si zburatacite, indiferent de ce le mai trece astora prin mintile bolnave ca manipulare. Raspunsul trebuie sa fie NU, si nu “poate”, ori “merge si asa”, ori “ce-mi pasa, nu ma afecteaza pe mine”, ori ” bine le-a facut, sunt niste hoti toti”

 27. Kronstadt an der Graft spune:

  Este destul de neplăcut faptul că a trebuit să iasă în stardă un segment al populaţiei pentru a-şi cere drepturile. De parcă n-ar exista opoziţie.

 28. antimarinari spune:

  @VV
  “VarujanVosganian says:
  Ianuarie 26, 2011 la 8:05 pm
  ….Nu, dar sper ca alianta asta sa nu se comporte ca aceea.”

  Problema e ca daca vom continua sa calcam din greseala in greseala , tot succedandu-se guverne peste guverne, si acestea tot in mocirla ne vor tine, sa nu ne miram ca maine , poimaine vor apare “albii aceia cheliosi “, si nu va fi exclus sa ne execute direct pe stadion .
  extrema dreapta e pericolul pentru esecul , prostia ,mocirla si nedreptatile care se aduna .
  de aceea obligatia pt PNL este foarte mare , dar si pentru noi toti in acelasi timp

 29. @
  vv

  Stiu ca se chema fabrica de bere Bragadiru. Rahova nu-i zicea nimeni. Nu cunosc decat doua fabrici carora sa li se fi pastrat denumirea antebelica: Guban si Adegsgo. Cu Guban a fost o poveste intreaga, dar cu Adesgo cred ca a fost o intamplare ciudata. Adesgo de fapt inseamna Adelstein si Goldsmith. Pe asta n-au mai redenumit-o.
  Oricum cartierul era o betie de…mirosuri. Orzul prajit de la Bragadiru se amesteca in anume dimineti de primavara cu mirosul turtelor de seminte de la fabrica de ulei Muntenia.
  Ambele mirosuri erau superbe si absolut gratuite.
  Tot in apropiere, pe Viilor era fabrica de conserve Flora.
  Fosta patroana a reusit sa ramana pe proprietatea ei cu…chirie bineinteles. Locuia in pavilionul portarului . A reusit sa si moara in
  ‘casa ei”.
  Tot in ‘casa ei” locuieste in prezent si o batrana pierita detot, in plin centrul orasului(pe Academiei). Locuieste cu chirie, la mansarda in blocul care ii apartinea si care i-a fost confiscat. Nici vorba sa o bage in seama nesimtitul de stat roman si sa-i retrocedeze cel putin mansarda.
  In zilele caniculare de vara, poate fi vazuta stand pe o treapta de la intrarea principala cu o carte in mana. In germana sau franceza.
  Anume trecatori milosi incearca sa-i dea un ban dar ii refuza cu blandete.

  • @alex.dumitrascu

   Nu i se mai spunea Fabrica de bere Bragadiru. Fabrica Bragadiru era “Fulgerul”, faprica de bere, spirt si drojdie din comuna Bragadiru. Celei din Piata Cosbuc i se spunea Bere Rahova si chiar facea o bere care se numea “Rahova”.

 30. transildania spune:

  Domnule Vosganian,
  aveti perfecta dreptate, si era de asteptat ca Basescu va umbla la toate legile electorale si ne-electorale in mod pentru a-si acorda un avantaj nedemocratic.
  Aici insa trebuie sa va fac (nu Dvs. personal) mai multe reprosuri.
  Spuneti foarte corect (folosind persoana 1-a in loc de persoana a 3-a):
  “Fireste ca nu ne mai convin colegiile, asa cum au fost ele trasate in 2008. Le vom schimba si pe acelea, ca pe niste petice de gumilastic. ”
  Insa in 2008 cand erati la guvernare de ce nu ati purtat grija ca asa ceva sa nu se poata intampla? Toata lumea stie ca votul uninominal (si cel majoritar si cel de acum proportional-mixt) nu poate avea un minim de corectitudine (cel majoritar oricum nu are) decat daca colegiile uninominale au un numar egal de locuitori intre ele, si sunt trasate de catre o institutie 100% neutrala si independenta!! Atunci insa in lege ati lasat acest lucru la latitudinea guvernului care le poate modifica prin hotarire simpla!
  Si din start, de ce ati imbratisat si deschis aceasta cutie a Pandorei care este uninominalul cand era evident ce se afla in ea (colegii de gumilastic, aliante contra naturii etc., candidati unici)?

  Iar acum in ceasul al 12-lea PNL in loc sa avertizeze publicul despre aceste pericole mai sustine oficial uninominalul majoritar…

  Este adevarat, va urma o lupta incrancenata pe viata si pe moarte, iar una dintre batalii va fi desemnarea democratica si constitutionala a sefului de guvern (de catre majoritatea parlamentara). Indiferent ce vor sa interpreteze unii in Constitutie, atat in spiritul cat si in litera ei majoritatea decide. Franta are o Constitutie mult mai prezidentiala, iar asta nu-l scuteste pe presedintele francez sa desemneze pe acea persoana care e propusa de majoritate (indiferent din care partid, si daca acesta a avut sau nu cei mai multi parlamentari). Nici in trecut si nici acum partidele democratice nu au explicat acest lucru. Daca ar fi facut-o nu ar fi fost nevoie de nici o alianta formala (de fapt nici acum nu ar fi nevoie doar din aceasta cauza).

  Atunci macar acum cand e foarte tarziu ar fi bine sa faceti aceste lucruri, sa informati opinia publica ce e uninominalul majoritar, ce ne paste pe toti daca ar fi sa fie introdus la parlamentare; cat de ilegitim si nedemocratic este uninominalul intr-un tur care exista deja la sefii judetelor, daca ar fi sa fie introdus si la primarii; si cum se desemneaza primul ministru intr-o democratie (nu doar europeana, mai nou si in Africa). Asta e munitia Dvs. pentru aceste batalii, cu ea trebuie sa va inarmati si sa o folositi.

  • @transildania

   Votul uninominal a fost o greseala. Una din multe altele pe care Guvernele le-au facut sub presiunea opiniei publice. Ar trebui sa ne intoarcem la votul pe liste. Sa te tii cati analisti si lideri ai opiniei publice vor sari cu gura. Votul uninominal a triplat costurile campaniilor electorale si a redus calitatea parlamentarilor.

 31. @
  vv
  Eu zic cum i se spunea inainte de 44. Acum se pare ca a fost retrocedata …familiei Bragadiru, probabil prin…mandatar.

 32. In cartier i se spunea Bragadiru’. Nu stia nimeni de “rahova”

 33. tudor spune:

  @ transildania
  Indiferent ce ar fi stabilit prin lege electorala pnl, tot prin lege (sau OU) ar modifica pd , pentru a obtine avantaje.
  PD ul va modifica colegiile in functie de primariile pe care le controleaza.

  pnl nu avea in acea perioada forta politica de a se opune presiunii presedintelui si a celorlalti actori politici in favoarea votului majoritar

  Acum insa se pot trage doua concluzii majore :
  1. calitatea reprezentantilor rezultati in urma votului nominal este sub cea rezultata din alegerile pe lista
  2. sistemul uninominal implica costiri mult mai mari, ceea ce genereaza in mod automat cresterea coruptiei pentru acoperirea acestor costuri.

  Prin urmare, consider ca pe baza acestor concluzii pnl ar putea redeschide subiectul; se pot organiza discutii la care sa fie invitati specialisti ai problemei (cred ca cel mai bun in acest moment este Cristian Parvulescu) si altii.
  Sunt curios cu ce argumente vor veni cei din asazisa societate civila (IPP, SAR)

  Mi as dori ca un reprezentant al liberalilor sa i zica dlui Talmacean (sau cum l o chema) , cand mai afirma ca a castigat colegiul in care a candidat , dar nu a ajuns in Parlament: “daca legea aceea a permis ca dv , castigand colegiul, sa nu ajungeti in Parlament, a fost o lege buna!”

  • @tudor

   Suntem destulde putini curajosi decisi sa redeschidem subiectul. Partidele se tem de reactia ostila ka reintroducerea sistemului pe liste. Putem incerca macar o formula mixta, ca in Germania.

 34. tudor spune:

  @VV
  Nu stiu cum era berea nefiltrata, dar cea filtrata era cam naspa. Toti cautam berea Grivita. Daca v as fi stiu, as fi baut Rahova doar de hatarul dumneavoastra.

 35. tudor spune:

  @VV
  Pacat ca nu sunteti dispusi sa redeschideti subiectul.
  Mi as fi dorit s o vad pe societatea aia civila reprezentata de Andreea Pora sustinand sistemul electoral mult iubit generator de parlamentari autisti (ini cer scuze, ii jignesc pe autisti)

 36. Tiberiu spune:

  @VV
  Daca ungurii vor obtine autonomia teritoriala, la care viseaza de peste o jumatate de veac,ca urmare a exploatarii inteligente a actualei situatii politicela, evident ca nu ei vor regreta.
  Ungaria care detine presedentia UE sprijina Roamnia la intrarea in Schengen ca urmare a promisiunilor actualilor guvernanti romani sa fie acordata autonomia maghiara.
  Ce face opozitia ? “Nevazut necunoscut”

 37. Mihai sr. spune:

  D-le senator,
  Subscriu previziunilor negre enumerate de dv. Am si eu aceleasi ganduri ucigatoare: “Presedinte nu se da inapoi de la nimic … “, sunt sigur.
  Speranta mea, si nu numai a mea, ramane tot la dv., la cei de langa dv. si la PNL.
  Credeti ca mai putem scapa ?
  Multumesc.

 38. transildania spune:

  Daca ne uitam mai atent cine din opinia publica striga cel mai teare dupa uninominal in 2006-2007 vedem ca sunt cei care atunci erau “jurnalisti, analisti” apropiati ai cotroceniului care intre timp au fost rasplatiti cu diferite functii.
  Greseala majora a fost ca cei care stiau ce inseamna acest sistem nu i-au combatut atunci din start, mai ales in campania pentru referendum.

  Daca acum se introduce un sistem rezonabil (de exemplu liste partial deschise, in circumscriptii cat mai mari posibile) nu cred ca ar mai sari atatia analisti si lideri de opinie, decat cei mentionati care s-au compromis.
  In a doua jumatate a anului 2010 am avut impresia ca foarte multi fosti sustinatori ai uninominalulului (sau alti analisti si lideri de opinie care habar nu aveau ce e) l-au facut pe buna dreptate de exemplu de tradarile din parlament, si masurile dezastruase adoptate anul trecut facute posibile de tradatorii care au schimbat rezultatul alegerilor. Cred ca uninominalul a fost si mai este de fapt si conform unui sondaj intr-o zona de mare neincredere.

  Abia la inceputul acestui an cand atat pd-ul cat si cei din opozitie au inceput sa se intreaca in propuneri din ce in ce mai halucinante si nemaiauzite de uninominal (un singur tur la primarii, doua tururi la parlamentare, alegerea uninominala a consilierilor locali!!) lucrurile au luat o noua turnura.

 39. transildania spune:

  Comentariul anterior este adresat domnului senator.

  @tudor
  Sunt absolut de acord cu concluziile tare.

  Vreau sa fac doar o remarca la ceea ce spuneai (“Indiferent ce ar fi stabilit prin lege electorala pnl, tot prin lege (sau OU) ar modifica pd , pentru a obtine avantaje.”).
  Lucrurile nu stau asa!! Legea electorala este o lege organica, este chiar prima lege organica mentionata in Constitutie.
  Ea nu poate fi modificata decat cu majoritatea tuturor parlamentarilor, 240 de voturi pentru. Si nu poate fi modificata prin ordonanta.

  PD-ul singur nu are aceasta majoritate, iar UDMR-ul a spus ca nu vrea uninominal majoritar. Deci legea nu poate fi modificata asa cum vrea PD-ul decat daca cei din opozitie ar vota cu PD-ul!!