Decat putin si bun, mai bine mult si prost

Aceasta zicala nu e oricand valabila, exista scrieri lungi si valoroase, ca dovada unele dintre marile epopei ale popoarelor ori bildungsromanele  cum ar fi Casa Buddenbrook de Thomas Mann ori Forsyte Saga de John Galsworthy. Avem si la noi astfel de exemple: Fratii Jderi de Mihail Sadoveanu ori Istoriile lui Mircea Ciobanu.

Cand ne referim, insa, la asumarea raspunderii Guvernului si privim cu ochii impaienjeniti sutele de pagini ale pachetelor de legi (pachete, intr-adevar) nu putem sa nu meditam la aceasta rasturnare a zicalei, pe care o practica bocaneii: decat putin si bun, mai bine mult si prost.

Mult, neindoielnic. Prost, mai presus de orice elogii. Adica nu oricum, ci o culme a harababurii legislative. Nu cred ca vreodata s-au produs in Romania acte normative care sa starneasca hazul multora si nemultumirea tuturor asa cum se intampla cu aceste pachete, ba nu, baloturi de legi. Magistratii, politistii, profesorii, medicii, functionarii publici isi exprima nemultumirea, spre satisfactia primului ministru care declara siderant: ” faptul ca toata lumea e nemultumita e dovada de netagaduit ca legea e buna(!?!)”. Cu alte cuvinte, cu cat romanii sunt mai nemultumiti, cu atat Guvernul e mai bun. Va puteti imagina ca, in aceste conditii, ar trebui sa dam jos de pe soclu pe toti voievozii si regii nostri si sa inaltam in loc, inca de pe timpul vietii, pe binefacatorul Emil Boc, izvor nesecat de nemultumire.

Legile sunt doar de fatada. Observatiile Consiliului Legislativ, amendamentele sindicatelor, ale parlamentarilor sunt atat de numeroase incat singura varianta ar fi amanarea asumarii de raspundere, daca nu renuntarea de-a dreptul la aceasta procedura. Ca sa dam doar un exemplu, faimoasa Lege a reorganizarii unor autoritati si institutii publice determina o reducere a cheltuielilor publice, ca procent in PIB, de 0,04%! Ca sa nu mai vorbim de amalgamul de masuri aiuritoare, de comasari si desfiintari facute fara nicio noima.

26 Responses to “Decat putin si bun, mai bine mult si prost”

 1. costi spune:

  D-le ministru,

  Pe scurt, doua probleme ce ar trebui amendate, astfel:

  1. In legea salarizarii unitare, la art. 49 (pct 41), art 49 (pct 15) si 50, se recunoaste de catre legiuitor existenta unor sporuri reglementate prin legea 188/1999, sporuri care nu au fost NICIODATA acordate ( nu se prevedea vreun cuantum).
  Problema este ca sunt mii sau zeci de mii de functionari care le-au castigat in instante ( de aici si prevederile art 50), mai ales in tara, iar cei din Bucuresti nu au avut aceasta sansa, Curtea de Apel Bucuresti stabilind o cutuma in a respinge astfel de solicitari.

  Cum este posibil ca printr-o prevedere DISCRIMINATORIE sa se statueze faptul ca cei ce au luat ( din 2004 pana azi), sa ramana luat, iar cei ce nu au luat sa ramana asa.

  Cred ca ar trebui facuta o mentiune cu privire la modalitatea in care aceste drepturi vor fi acordate TUTUROR functionarilor publici, intrucat ele au existat in toata perioada, fiind abrogate tocmai acum (exista precedentul primelor de vacanta);

  2. In legea privind restructurarile,etc., la capitolul privitor la cumul pensiei cu salariul, exista cel putin o prevedere care “se bate cap in cap ” cu alta.
  Mai exact, este vorba de art. 18, corobotar cu art. 26.
  Pai daca in 90 de zile MMFPS trebuie sa emita norme in aplicarea capitolului respectiv. cum ramane cu termenul de 15 zile in care impricinatii trebuie sa opteze??

  3.Inca o precizare, ca tot a “sanctionat” Colegiul legislativ forma acestor legi: UNDE SUNT SALARIILE celor de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), ca ei au si acum cu 75% mai mult decat secretarul general din ministere???

  Multumesc frumos pt intelegere si scuzele mele pentru eventualul deranj provocat!

  Cu stima,

  Costi

 2. Pachetul asta de legi are un puternic iz electoral. Trecerea in regim de urgenta prin parlament a unor masuri cu un puternic impact social, in lipsa unui audit obiectiv de terta-parte, denota o proasta intelegere a sistemului…

 3. hermann spune:

  Nu se poate pune problema de asumare la niste oameni iresponsabili, asta ar fi culmea!
  Cat despre legislatia din Romania as zice ca este tare haotica, necorelata. Ar trebui reformat tot sistemul legislativ de la noi, exista legi care le completeaza pe altele, sunt legi care au completari, abrogari una peste alta, de, su daca esti om cu scaun la cap, abia apuci sa te strecori printre ea, dar pana la urma reusesti! Imi place asta cu bocaneii, este super, insa cred ca ne irosim prea mult timp cu ei, pentru ca deja fac parte din istorie, hm… ce onoare, pacat ca nu are cine sa o onoreze!
  Pe ei, inca un pic si sper sa scapam acest popor pentru a nu stiu cata oara in istorie de lepre si jigodii si inca, cate din astea ‘om mai face de acum incolo, ca doar suntem tineri si avem un popor de rahat care iti ofera surprize la fiecare ciclu electoral!

 4. @anais
  Nu stiu din ce motiv, dupa ce am citit comentariul tau, nu s-a atasat textului. Dar sunt cateva intrebari la care as vrea sa raspund.
  Intai: e usor sa critici cand esti in opozitie. Pai, cand esti in opozitie chiar trebuie sa critici, cand e de criticat. De ce n-am criticat faptul ca Guvernul nu a marit TVA sau nu a renuntat la cota unica? Pentru ca e bine. De ce am criticat introducerea impozitului forfetar, majorarea contributiilor sociale? Pentru ca e o eroare sa majorezi impozite pe timp de criza! In Parlament votam unele din proiectele de legi ale Guvernului, pe altele nu. Nu suntem absurzi. Dar aceste pachete, mai degraba baloturi, de legi sunt facute cu neglijenta si au numeroase carente. In afara de lingaii de serviciu nimeni nu e de acord cu ele.
  Spui apoi ca in douazeci de ani au fost si alti conducatori decat Basescu, Geoana si Boc si ar trebui impartite responsabilitatile. De acord, dar nu in mod egal. Anul trecut visam sa fim a saptea tara din Europa ca putere economica si eram pe locul intai la crestere si la investitii. Acum suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana ca ritm de dezvoltare si nu stim daca vom mai putea intra in zona euro la 1 ianuarie 2009. Si nu-mi spune ca asta e o fatalitate, indiferent de Guvernul care ne conduce!
  Nu inteleg de ce treci apelative ca “bocanei” si “piticot” in registrul ireverentios. “Bocanei” este un apelativ simpatic, fara nuanta peiorativa, cum ar fi iliescieni, basescieni, pesedisti, taranisti etc. Nu e vina mea ca Boc si-a facut numele de ras. Iar “piticot” nu se refera la inaltimea nimanui, ci la un joc din copilaria mea.
  Multumesc pentru aprecierile privind romanul “Cartea soaptelor”.

 5. @costi
  Intr-adevar, unii au capatat anumite drepturi castigate in instanta iar altii nu, pentru ca nu au avut inspiratia sa actioneze statul roman in justitie. Nu poti, insa, sa contesti un drept si sa il acorzi decat celor care il castiga prin justitie. Eroarea a fost a celor care au legiferat in perioada 2001-2006, si care au amanat anumite drepturi, socotind ca in acest fel nu mai trebuie sa le plateasca. Guvernul a considerat ca mentiunea “dreptul cutare nu se plateste in anul bugetar cutare” exonereaza de la plata lui. Instantele au socotit ca trebuie platit retroactiv. Nu in toate cazurile, dar cel mai adesea.
  De acord cu observatiile tale la asumarea raspunderii. Sunt mult mai multe inadvertente. Avem, cred, peste doua mii de amendamente. Practic, legile acestea ar trebui rescrise.

 6. @hermann
  Cum e, cum nu e poporul roman, e al nostru si trebuie sa ne descurcam cum putem. Faptul ca nu am avut independenta pana in secolul XIX pentru Regat si pana dupa primul razboi mondial pentru celelalte teritorii a avut efecte in mentalitatea noastra. Ba mai adauga, apoi, si jumatate de secol de dictatura (1938-1989).Nu e usor sa fii liber.

 7. @Dispecer Blogosfera
  Perfecta dreptate ai. Niste legi care urmeaza sa se aplice in viitor, cea privind reforma in invatamant in anul scolar viitor, cea privind salarizarea unica tot la anul, puteau fi dezbatute in Parlament. Dar Guvernul vrea sa fie premiant. Numai ca a fost prins copiind.

 8. Incompetenta naste mostri la nivel guvernamental…Mamuti de legi tampite. Sunt curios daca acum chiar le mai pasa sau deja e febra alegerilor. Toate astea din cauza unui singur lucru: aceasta alianta nefireasca de guvernare!

 9. octaaa spune:

  Domnule Vosganian, adevarul e ca Romania va fi obligata sa taie din fondurile de salarii si de pensii la greu. Altfel nu se mai poate.
  Pe langa faptul ca sint absurd de mari in comparatie cu salariile din sistemul privat, mai e si faptul ca Romania nu mai poate trai la infinit pe datorie.

 10. anais spune:

  Multumesc pentru raspuns, domnule Vosganian. Nu va contrazic doar ca imi doresc sa asist la discutii fara acuze cu iz de mahala, mi-ar placea sa vad un candidat care spune “noi aici am gresit si asta am facut bine, asta putem sa facem pe viitor” nu doar ” noi am facut asta sau aialalta iar voi nu ati facut nimic” iar apoi in aplauzele “lingailor” sa mai spuna o gluma legata de adversari. Vreau sa nu mai existe haosul asta, sa vad oamenii zambind, sa existe decenta, toleranta si sa nu se fure atat. Dar probabil ca e o utopie mai mare decat Utopia lui Morus…mai ales asta cu furatul……
  P.S. Si Iisus cu o mie de brate mi-a placut…
  Pe curand, anais

 11. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Aş vrea să vă propun un moment de reflecţie…

  Dacă Parlamentul României ar fi ocupat de oameni care nu şi-ar guverna activitatea imperativ, după disciplina de partid, contrat prevederilor constituţionale, ci conform menirii lor, aceea de a reprezenta, prin delegarea puterii, poporul român, suveran în ţara sa, credeţi cei de la Guvern, Judecătorii, Preşedintele, “băieţii deştepţi”… ar mai avea reacţiile pe care le au acum?

  Credeţi că dacă domnul Boc ar da un examen adevărat şi neprotejat de o majoritate de 70%, prin angajarea răspunderii guvernului exact în condiţiile gândite de constituantă, un examen care ar implica pierderea carierei politice în caz de eşec, lucrurile ar mai fi atât de simple? Credeţi că dacă istoria ar consemna în manuale numele celor care angajează poporul român în acţiuni nebuneşti de îndatorare şi “absurdizare”, crime ale umanităţii pe termen lung, pentru ca viitorul să-i dispreţuiască după cum sunt dispreţuiţi marii criminali, credeţi că s-ar mai bătea politicieni pentru câştigarea puterii absolute?

  Părerea mea este că marea problemă apare mai ales atunci când politica vrea să contorsioneze realitatea pentru ca dincolo de uşa închisă pe care scrie democraţiei să fie dictatură.

 12. Bibliotecaru spune:

  PS.
  La momentul http://vosganian.ro/?p=75&cpage=1#comment-3 vă rugam să explicaţi, pe un post, cum se face că deficitul bugetar dintr-un an nu angajează la plată bugetele ulterioare care trebuie să plătească împrumuturile făcute pentru acoperirea deficitului… Consider că este un element important al înţelegerii bugetului şi ar trebui să cunoaştem, o dată pentru totdeauna, acest aspect. Mă gândesc că nici deficitul bugetar al domnului Boc, cu atât mai mult imensul împrumut luat de la FMI, nu are legătură cu noi în acest caz. Nu ştiu de ce, dar eu o impresie că toate aceste deficite ajung tot pe spinarea încovoiată a poporului. De aceea, pentru că v-am auzit de câteva ori spunând acest lucru, anume că deficitul bugetar al unui an care a trecut nu are legătură cu bugetele ulterioare (ca şi cum împrumutul nu este achitat din bani bugetari şi nu apar în ele în dreptul cheltuielilor) sunt curios şi eu cum vine asta.

  Şi aş mai fi curios… Da, cred că vă voi mai adresa o întrebare. Cam câţi ani estimaţi că trebuie să muncească românii în condiţii de mizerie pentru a achita datoria totală (externă şi internă) a României.

 13. maca spune:

  Nici o persoana cu pretentie de intelectual nu poate sustine prostiile donului prim ministru Boc. Aceste abereatii legislative nu trebuie sa “treaca” de filtrul parlamentului cu orice pret. Daca guvernul Boc va cadea va fi si mai bine. Un guvern demisionar nu va mai putea emite atatea ordonante aberante. Partea rea este ca PD-L ar putea pune laba pe Ministerul de Interne si frauda masiv alegeriile.
  Chiar daca trec, aceste aberatii pot fi combatute cu o alta aberatie dea guvernului Boc. Ordonanta care da dreptul guvernului de a modifica, abroga legiile inaite de intrarea lor in vigoare. Deci.. cui pe cui.

 14. @ Codrin Scutaru
  Culmea este ca aceasta alianta e facuta intre frati buni, de sange, dar ceea ce face dificila guvernarea e tocmai faptul ca seamana prea mult, sunt la fel de lacomi si de demagogi.
  Cu atat mai dificil este pentru PNL de a imagina vreo coalitie cu unul din ei.

 15. @maca
  Trebuie, in primul rand, interzis turismul electoral. In 2004, la turul 2, am protestat impotriva fraudelor din turul I si Comisia electorala a interzis turismul electoral. Daca atunci Basescu a fost vocal in a cere aceasta, acum tace malc.

 16. Dupa patru ani de crestere economica, guvernarea noastra a lasat in 2008 o datorie publica, in procente de PIB, mai mica decat cea din 2004. Iar datoria externa guvernamentala era de 7% din PIB, de departe cea mai mica din Uniunea Europeana. Cum se face ca un buget cu deficit sa lase mai putine datorii? Simplu, plateste mai multe datorii din urma decat face altele noi.
  Actuala guvernare este, din acest punct de vedere, un dezastru. In primele sapte luni a imprumutat de pe piata interna de zece ori mai multi bani decat anul trecut (52 miliarde lei fata de 5,2 mld in 2008). O sa platim cam sapte ani datoriile Guvernului Boc.

 17. @ Bibliotecaru
  Cred ca multi parlamentari se rusineaza de guvernarea pe care o sustin. Dar foloasele sunt mai mari decat ponoasele, de aceea tac si inghit.

 18. @octaaa
  Asta cu datoria la infinit, te contrazic. Statele Unite traieste pe datorie, uriasa in comparatie cu a noastra, si o duce bine mersi. Problema nu e sa faci datorii, ci sa ai de unde le plati.
  Salariile bugetarilor nu sunt mari, sunt mai mici decat in mediul privat. In sectorul bugetar exista insa sisteme de recompensare care maresc veniturile. De pilda, al treisprezecelea salariu. Cate firme isi permit sa plateasca un salariu in plus? Ori sporul de vechime, de mediu rural, de antena, de stress, de anticoruptie, de limbi straine, stimulente pentru Ministerul Muncii, de Finante si al Mediului etc.
  Iar de pensii nu cred ca va avea cineva curaj sa se atinga. Poate sa nu le mai creasca, dar sa le micsoreze in marile nominala, nu cred.

 19. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Spuneţi:
  “Problema nu e sa faci datorii, ci sa ai de unde le plati.”

  Eu aş spune că problema nu este dacă faci datorii, dar, dacă nu vrei să le plăteşti, trebuie să-ţi construieşti un imperiu destul de mare ca să nu-şi pese când vine scadenţa. Cine îndrăzneşte să spună astăzi Americii că trebuie să dea banii înapoi?

 20. No, şezurăţi şi cujetarăţi mult până să găsiţi titlu-ăsta. A cui a fost ideea?

 21. maria spune:

  d-le vozganian esti jalnic las-o balta cu politica

 22. Ion spune:

  Ma coscovitule ! De cate ori apari pe sticla esti ridicol ! Esti fals.Nici tu nu crezi in ce spui.Ai tradarea in sange !

  • @Ion

   Daca am tradarea in sange, e bine s-o aflu, pentru ca pana acum am fost inconstient, n-am tradat pe nimeni. Daca tu, insa, zici ca pe langa hemoglobina am, si tradare, poate imi dai niste idei. Chestia cu coscovitul de unde ai scos-o? Ca la minte nu stiu, dar fizic vorbind, par destul de zdravan.

 23. gabriele spune:

  Esti un jalnic, incompetent care razi de altii carora nu le ajungi nici cu scara la degetul mic de la picior, si care , in comparatie cu tine sunt cineva si sunt niste valori!!! Mai lasa-ne !!! Esti pe nicaieri la fel ca Antonescu, Tariceanu, Pocora si alti politicieni inchipuiti ce sunteti!!! Mars din politica!!!