O nouă probă olimpică: aruncatul cu ghiozdanul

Să vezi şi să nu crezi ! În discursul său de ieri, din Parlament, preşedintele a lăudat perioada 2004 – 2008 pentru faptul că economia a crescut şi asta a dus la majorarea salariilor şi  a pensiilor ! Nici un cuvânt despre toate defăimările lui Boc&comp de până acum, visterie goală, jucat banii ţării la cazinou, prădat banii din privatizare etc.etc. Din două una, ori preşedintele s-a smerit în numele ortacilor săi, ori se gândeşte la o nouă alianţă cu un nou eșantion de liberali, dacă nu cu partidul întreg, în lipsa pesediştilor izgoniţi de la guvernare.

 Despre toate astea vom mai avea prilejul să vorbim. Până una – alta rămâne valabilă concluzia comentariului meu Până şi lui Traian Băsescu îi e ruşine de propria guvernare. Dar dacă tot este preşedintele brusc preocupat de ceea ce au făcut bine liberalii, în comparaţie cu prostiile actualului Guvern (cu mult mai numeroase, trebuie să recunosc, decât binefacerile aduse de noi), îi mai dau un subiect de meditaţie.

 În urma unei legi adoptate în 2006 – cu numărul 315, pare-mi-se – s-a decis ca fiecare cadru didactic să primească o sumă echivalentă cu 100 euro pentru achiziţionarea de cărţi, reviste sau soft pentru computer. În anii 2007 şi 2008 această obligaţie a fost onorată. Ceea ce, cum bine vă închipuiţi, nu s-a mai întâmplat în anul 2009. Profesorii n-au văzut nici un ban, punând această prevedere în cufărul obiectelor pierdute, laolaltă cu creşterile salariale, cu modernizările în infrastructura şcolară, cu tipărirea manualelor noi şi cu alte deşănţate obiceiuri cu care îi nărăvise guvernarea liberală.

 Însă, vorba românească, unde dai şi unde crapă. Socotiţi că peste 300 000 de profesori puteau primi vreo 30 de milioane de euro, pe puţin. Cam jumătate din această sumă se ducea pe achiziţionarea de carte. Profesorii deveniseră, cum e şi normal, principalii clienţi ai librăriilor. Piaţa de carte din România, beletristică şi de specialitate, se ridică la vreo 60 de milioane de euro. Vă daţi seama ce tragedie a lovit piaţa de carte care se vede deposedată de un procent important de cerere.

 Dacă adăugăm la aceasta faptul că sumele alocate tipăririi de noi manuale sunt la aproape un sfert din cele de anul trecut şi că bibliotecile nu au mai primit nici un ban pentru achiziţionarea de carte, vă imaginaţi în ce situaţie dramatică sunt puse editurile şi librăriile din România. Bine cel puţin că parlamentarii majorităţii guvernamentale, în frunte cu proaspăta doamnă ministru Sorina Plăcintă, campioană absolută la aruncatul cu ghiozdanul, dăruiesc tot felul de rechizite şcolarilor, obligatoriu de culoare roz, cum ne arată, de altminteri, camerele de luat vederi.

 Am avut tot felul de revoluţii, sângerii, negre, portocalii. Cu prilejul noului an şcolar, Guvernul, prin parlamentarii săi, ne-a propus o revoluţie roz. Ceea ce tot trandafiriu se cheamă.

28 Responses to “O nouă probă olimpică: aruncatul cu ghiozdanul”

 1. costi spune:

  D-le ministru,

  Daca nu o fi vreo catastrofa, probabil ca din ianuarie o sa fiti din nou la guvernare.
  Pot sa va intreb, chiar daca nu puteti raspunde acum, cu cine v-ati dori sa colaborati…. :)

  Atunci sa vedeti “revolutie”!!!!

 2. maca spune:

  D-le ministru,
  Ma gandesc, cu mintea unui om simplu, ce s-ar fi putut face cu aceste 60 de milioane acordate profesoriilor. Daca as fi fost eu ministru as fi alocat sumele astea pt 2 proiecte de restructurare si tehnologizare pt uzinele Tractorul si Rulmentul din Brasov. Nu stiu daca suma ar fi ajuns, dar macar incercam. Salvam un oras intreg de la dezastru economic. Plus 5000 de locuri de munca. Ori macar o parte din ele. Cand ma gandesc la sumele alocate Ministerului Turismului si Tineretului, cateva sute de milioane de euro ma gandesc ca puteam moderniza/retehnologiza intreaga industrie brasoveana, IAR, Tohan-Zarnesti, Uzina 2, Metrom si altele. Am fi putut achizitiona ultima tehnologiereorganiza productia, moderniza infrastructura de productie, informatiza, etc. Poate e doar parearea mea partizana de nespecialist. Dar decat sa dai 75000 eur pe o scena mai bine cumperi o masina cu comanda numerica. Cred ca aduce ceva mai mult profit.

 3. Florin Matei spune:

  Să mai existe oare încă un escadron de liberali gata de trădare? Ar fi, recunoaşteţi şi dumneavoastră, prea mult…

  Altfel, că pomeneaţi de o nouă revoluţie, să ştiţi că paharul se poate umple tot aşa de bine şi cu apă de trandafiri. Sau cu suc de portocale…

 4. @costi

  Asa cum arata acum, nici cu PSD, nici cu PD. Daca insa vor pierde alegerile s-ar putea sa fie mai smerite. Un PD fara Basescu ori un PSD fara Geoana si Vanghelie ar putea sa fie mai comestibile. Orcum, sunt egal departate de noi ca naravuri si ideologie.

 5. @ Florin Matei

  Eu am imaginat ce-ar putea fi in capul lor nu ce vom face noi. Cred, totusi, ca daca Basescu ar castiga, presiunea asupra alesilor nostri ar fi cumplita. De dragul lor, trebuie sa castigam.

 6. @maca

  Banii acordati profesorilor erau corect acordati, caci nu doar elevii trebuie sa se educe, ci si profesorii, intr-o lume in miscare. Dar ai dreptate cand spui ca unele sume trebuie realocate de la cheltuielile administrative catre investitii.

 7. Larisa spune:

  In carta drepturilor omului scrie:
  “Principiul egalitatii nu exclude mentinerea sau adoptarea de masuri care sa prevada avantaje specifice in favoarea sexului sub-reprezentat.”

  O dezbatere a acestui subiect pentru largirea reprezentativitatii femeilor in politica gasiti la linkul de mai jos:

  http://nordiclarisa.wordpress.com/2009/09/17/ladies-agreement-club-egalitate/

  Astept comentarii,

  Larisa

 8. costi spune:

  D-le ministru,

  1. Daca, in aceasta tara, nu ar mai fi oameni ca el, ca Florin,

  http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/09/florin.html

  2. Daca in scoli nu ar mai fi asa ceva:

  http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/09/manifest-pentru-o-scoala-corecta.html

  3. Daca noi toti, poporul asta, nu am mai fi astfel:

  http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/09/foarte-tare.html

  POATE ca un guvern al Romaniei (oricum s-ar numi el) NU SI-AR MAI PERMITE a face pe Dumnezeu!

  Pana atunci…….

  Cu stima si scuze pentru linkuri ( am crezut ca e mai scurt asa ), sper sa avem, intr-un final, mintea cea de pe urma.

  Doamne ajuta!

 9. Ce părere aveţi despre salarizarea funcţionarilor publici?

 10. Blioju Iuri Vasilica spune:

  Buna ziua domnule Varujan Vosganian, sunt in acord cu dvs, se vede ca sunteti inteligent. Un alt om inteligent , de care imi place , este domnul Dinu Patriciu. Eu sunt un simplu electrician, lucrez afara pe cont propiu din 2000, Nigeria cu Shell Gas, Franta-Paris efecte luminoase speciale, pentru sarbatorile de iarna, Arabia Saudita cu ARAMCO, si acm in Libya la rafinarii. Multi romani, ca mine , plecati singuri pe propiile puteri, sunt in asentimentul PNL-ului, dar mai trebuie ajutat acest partid. nu cred ca ve-ti citi dvs aceste rinduri, dar vreau sa stiti , ca PNL inseamna ceva pentru multi romani.
  Doresc poporului roman, de aici de departe, multa intelepciune, fiindca se apropie alegerile, si toti vrem sa o ducem mai decent, sa aiba si copiii nostri un viitor bun,o viata normala.
  doamne ajuta tara mea si romanii de pretitindeni.

 11. maca spune:

  @d-le Vosganian,
  Aceasta “asumare” de raspundere mi-a adus aminte de Teoria Formei fara fond. Practic am copiat modelul institutional din vest, mai putin cadrul lor functional (normele de aplicare).

 12. @costi
  Daca ma intrebi, si PD si PSD sunt la egala departare de noi. Va depinde mult, dupa alegeri, de cum va arata un PD fara Traian Basescu sau un PSD fara Geoana si Vanghelie. Personal, daca ar fi sa optez intre ele, as alege un PD fara Basescu.

 13. @maca
  Era bine ca suta de euro sa mearga la profesori. Daca am ramas sa facem drumuri sau sa investim in industrie din banii de carti ai profesorilor inseamna ca am ajuns tare rau.

 14. @maca
  Asumarea de raspundere e o comedie. Un exemplu: Cati Andronescu inainteaza ParlamentuluiLegea reformei in invatamant, cu deplitizarea scolilor, si in aceeasi zi da un ordin de schimbare a directoilor prin semnatura sa. Mare rusine!

 15. @ Blioju Iuri Vasilica
  Miracol acest Internet! Iti urez succes acolo unde esti si mi-ar parea bine sa te vedem intr-o buna zi acasa si, fireste, mulumit cu ceea ce ai gasit aici.

 16. maca spune:

  @d-le Vosganian,
  Am ajuns extrem de rau, iar “salvarea” din aceasta situatie poate fi facuta doar prin sacrifici enorme in plan social. Practic ar trebui ca toate resursele sa fie indreptate spre industrie, infrastructura si daca se mai poate face ceva si in agricultura. Un alt domeniu primordial ar trebui sa fie modernizarea armatei. Este imposibil sa pastram aceleasi mig-uri vechi de 30 de ani. Salariile/sporurile/indemnizatiile ar trebui sa fie ultima preocupare.

 17. anais spune:

  In timpul guvernarii PNL s-au dat bani pt construirea de scoli, stiu asta nu din discursuri ci am vazut localitati in care chiar s-a facut ceva. Cei care au aparut apoi in reportaje tv, declarand ca nu au primit, nu le-a ajuns, etc, au fost prosti manageri. Imi amintesc ca profesorii erau revoltati cand guvernul PNL spunea ca nu-s bani pt salarii, ca o crestere asa cum doreau era imposibila iar opozitia de la acea vreme a speculat acest fapt………Iata ce spunea dl. Croitoru, lider sindical care dorea sa faca “politici si strategii” si drept urmare a vrut sa evolueze de la conditia de simplu lider sindical:

  Reporter:Şi de ce aţi ales PD-L?
  “A fost o atracţie reciprocă, la fel ca într-un mariaj. Ne-am plăcut şi am decis să ne căsătorim. A avut cea mai bună ofertă dintre toate partidele cu care am negociat. M-au rugat să conduc departamentul de educaţie şi să mă ocup de strategii şi politici educaţionale şi în cadrul programului de guvernare.”aprilie 2008

  Iata o alta declaratie a domniei sale din septembrie 2008:
  “PNL practică o politică antinaţională prin aducerea învăţământului la cel mai de jos nivel din istoria sa, la limita colapsului”. Ziarul Gandul

  Dl. respectiv nu putea merge la PSD, acolo la Educatie scaunul era ocupat de dna Andronescu asa ca a simtit un fior de atractie pt PDL…
  Apropo, mai este dl Croitoru pe undeva?! Mai este vicepresedinte al Comisiei pentru Invatamant? Ce mai spune acum, ca anul trecut il tot vedeam la TV….

  • Cred, Anais, ca mai toate comunele au avut cate o scoala care a fost construita sau renovata in cei doi ani de guvernare liberala. De altfel fondurile pentru educatie au crescut de vreo trei ori intre 2005 si 2008 iar veniturile profesorilor practic s-au dublat. Cat despre calitatea educatiei, asta e o alta tema, care nu se poate masura doar in cifre.

 18. Bun regăsit! Nu ştiam de blog, l-am găsit în tiribomba unui foarte tânăr liberal, ex-ţărănist, Alexandru Marin.

  Bună ideea blogului, neaşteptată pentru un armean incompetent. :D

  Mă aşteptam ca liberalii să reacţioneze energic privind dezvăluirea ministrului Nica, despre cei peste 3000 de votanţi multipli la europarlamentare, care nu pot fi urmăriţi penal din caută că A.E.P. refuză accesul la documente. Au trecut două săptămâni şi nimeni n-a zis nimic.

  Pasivitatea poate fi complicitare la infracţiune cu premeditare.

  Duminică frumoasă!

 19. complicitate, evident … :)

 20. @roxana iordache

  Blogul meu nu e totusi atat de bun ca sarmalele si muraturile tale.

 21. @larisa

  Sunt de acord cu concluziile tale. Nu uita ca acelasi principiu l-am aplicat atunci cand a fost vorba de tratamentul aplicat minoritatilor nationale. Fireste, femeile nu sunt o minoritate in sens numeric, dar pot fi considerate ca atare daca socotim problemele pe care le intampina si proportia in care sunt reprezentate in varful ierarhiilor institutionale.

 22. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Stimate domn,
  Eu mă gândesc şi că un mic efort ar putea face ca revistele, cărţile… informaţia în general, să fie pe Internet, cu acces gratuit, la îndemâna profesorilor, dar şi a elevilor şi oricui este interesat. Câştigul din reclama pusă pe site-uri este destul de atractiv ca marile publicaţii să-şi permită, pe lângă versiunea tipărită, şi o versiune electronică. Eu unul cred că o astfel de acţiune nu ar costa nici măcar un milion de euro pe an… bani care, cu siguranţă, se vor întoarce. Ce spuneţi domnul Varujan Vosganian, îmbrăţişaţi această idee?

  Dacă da, liberalii au, în general, o raţiune de om întreprinzător, de ce nu ar face un liberal acest sistem care să ajute profesorii să rămână în actualitate mult mai mult decât 100 de euro pe lună, fără să aştepte ceva din partea guvernului? Este evident o sursă de venit, chiar şi pe timp de criză, iar profesorii ar fi astfel ajutaţi.

 23. ioanaika spune:

  Nici unul de pe lista… si totusi trebuie sa votam un presedinte caruia sa nu-i fie rusine ca este roman, care sa nu spuna, si chiar mai rau, sa si creada ca in Romania sunt copii care termina o scola romaneasca si care dupa parerea actualului presedinte, au diplome de PROSTI.
  Pe de alta parte cred ca ne meritam soarta…asa suntem noi romanii, daca ni se arata si ni se da o galeata frumoasa precum portocala, vedem totul roz….si astea sunt consecintele…

 24. @ioanaika

  Stai sa vezi ca Traian Basescu a mai zis una gogonata. Ca e suparat pe tinerii care isi denigreaza tara. De parca tinerii au facut tara asa cum e. De parca PD-PSD nu au nici o vina ca Romania a redevenit un spatiu al deznadejdii.

 25. Genial titlul.
  Apreciam curajul si tarai de a rezista printre creaturile care sunt la putere (si nu numai) in Rmania!