Antifrate, antifrate, dar brânza-i pe bani

Vă mai amintiți, probabil, de faimosul Raport privind condamnarea crimelor comunismului, redactat de o comisie de experți, sub egida Președinției României. Președintele însuși a citit rezumatul acestui document în Parlament, dorind să devină, astfel, promotorul unei reparații istorice.

 

Cum însă comunismul nu a fost adus în România de experți, fie ei și în istorie, ci de oameni pe care tocmai lipsa oricărei expertize îi făcea să fie dispuși la orice, nici anticomunismul nu a avut mai mulți sorți de izbândă.

 

Ca să lupți împotriva comunismului, cu toate tarele mentalităților sale, trebuie mai întâi de toate sa fii sincer. A te lepăda de comunism este, ca și suferința lui Iov, un act de sinceritate. În al doilea rând, ca orice nouă haină pe care o îmbraci, ea trebuie să ți se potrivească. Se pare, însă, că lui Traian  Băsescu haina asta i-a fost cam nepotrivită, prea largă. Vă închipuiți, atunci, cât de largă trebuie sa-i fi fost lui Emil Boc, epigonul său.

 

Lupta împotriva comunismului nu se duce in bibliotecă. Nu poți lupta împotriva comunismului decât dacă pui altceva în loc și dacă îi vindeci rănile. În această a doua privință, repararea unui abuz comis de regimul comunist face mai mult decât sutele de pagini de raport de condamnare a acestuia. Dacă îi perpetuezi nedreptățile, ignorându-i victimele, mai bine te lași păgubaș, căci nu vei face decât să înlocuiești un tip de propagandă cu altul, o artă a lozincăriei comuniste cu alta, a lozincăriei anticomuniste.

 

Să vedem, în privința asta, cum stăm. În anul 2008 Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a acordat despăgubiri în valoare de circa 3,7 miliarde de lei, adică, la cursul de schimb de atunci, aproape un miliard de euro. Dacă adăugăm la asta despăgubirile acordate deportaților din Basarabia și Bucovina, românilor din Cadrilater și alte tipuri de despăgubiri potrivit legii, se mai adaugă vreo trei sute de milioane de lei. Toate aceste sume, potrivit metodologiei Uniunii Europene, au mărit deficitul bugetar. Circa 0,8% din deficitul bugetului consolidat vin de aici. Fără aceste sume, deficitul pe cash, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, ar fi fost de 3,9% din PIB. Dacă scădem și excedentele anilor trecuți din conturile primăriilor, dar cheltuite în anul 2008, ajungem la un deficit de doar 3% din PIB.

 

Un Guvern stăpân pe sine, demn și competent, ar fi putut sau ar fi încercat măcar să convingă Comisia Europeană să nu declanșeze procedura de deficit excesiv. Nu noi am adus comunismul în România, ci rușii și occidentalii. Nu e corect ca atunci când un Guvern dorește să repare abuzurile regimului comunist, asta sa fie socotit deficit și țara să fie arătată cu degetul. Nu e corect și nu e moral. Numai că Guvernul PD-PSD, în loc să spună toate acestea, în loc să protesteze, s-a bucurat și a dat fuga la București să răcnească din gură de șarpe că liberalii au aruncat cu bani în dreapta și în stânga.

 

Să vedem cum stăm cu repararea abuzurilor de când Traian Băsescu conduce Guvernul. Față de circa 4 miliarde de lei compensații acordate anul trecut sub formă de bani și de acțiuni, anul acesta, pe primele șapte luni, nivelul reparațiilor a fost de sub 200 de milioane de lei, adica 5% față de 2008.  Și asta nu pentru că nu ar exista solicitări – cred că documentațiile aflate în diverse stadii de procedură se ridică la peste două miliarde de euro – ci pentru că Guvernul, agravându-și deficitul de moralitate, nu vrea sa afecteze deficitul bugetar.

 

Vajnicii anticomuniști pun pe istorici să scrie rapoarte, de parcă nouă, care am trăit în comunism, ne mai trebuie rapoarte ca să știm că regimul comunist trebuie condamnat. Când însă vine rândul condamnării în fapt a comunismului, prin lecuirea rănilor sale, mai va. Vorba românească se aplică acestor „anti” de ocazie, „luptători” împotriva comunismului: antifrate, antifrate, dar brânza-i pe bani.

34 Responses to “Antifrate, antifrate, dar brânza-i pe bani”

 1. maca spune:

  @d-le Vosganian,
  Aceasta problema va fi rezolvata la CEDO. Cred ca este cel mai echitabil posibil.

 2. Larisa spune:

  “A te lepăda de comunism este, ca și suferința lui Iov, un act de sinceritate”

  Doar ca Iov nu s-a lepadat de Dumnezeu ci din contra, aceasta a fost lucrarea pe care D-zeu a vrut sa o arate diavolului, ca Iov chiar daca nu va fi bogat va ramane curat in fata lui D-zeu si ca drept urmare D-zeu il va ridica din nou la rangul meritat. Comparatia dvs este pe scurt aiurea.

  “Vorba românească se aplică acestor „anti” de ocazie, „luptători” împotriva comunismului: antifrate, antifrate, dar brânza-i pe bani.”

  Deci dvs vorbiti despre victimele comunismului ca despre “antifrati” ; de ce nu le spuneti direct “anticristi”? Dupa logica dvs victimele =anticristi. De ce nu va duceti sa puneti artificii si sa sarbatoriti la Auschwitz holocaustul? E acelasi lucru!
  Si pentru mai multa corectitudine vorba romaneasca este “frate, frate dar branza-i pe bani” dar cred ca nici la capitolul Romanism nu excelati.

 3. anais spune:

  Sunt de acord cu dvs. De altfel, nici nu am inteles rostul acelui raport… Nu reusesc sa inteleg multe alte “vorbarii” care in plan real nu se traduc.
  Ne este cam greu atunci cand trebuie sa punem ceva in loc, in schimb, la vorbe avem experti, sunt si facultati care te invata asta.

 4. Larisa spune:

  Aveam impresia ca sunteti liberal nu nazist! Cred ca m-am inselat….

 5. Larisa spune:

  a se citi extremist in loc de nazist

 6. anais spune:

  Pentru domnisoara sau doamna Larisa:

  V-am citit comentariile anterioare iar interpretarile dumneavoastra mi s-au parut fortate. Ultimele comentarii insa, le depasesc pe celelalte iar acuzele nu-si au rostul. V-as recomanda sa mai cititi o data Cartea lui Iov si polemica pe care o are cu “prietenii” sai Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamah. Iov inceraca sa fie sincer fata de Dumnezeu, considerand ca ceea ce a primit este fie pentru pacatele sale, fie pentru a i se incerca credinta. Desi au vorbit corect teologic, prietenii lui Iov nu stiu ce inseamna suferinta. Daca pe vreunul dintre ei l-ai fi pus in locul lui Iov, probabil ca L-ar fi blestemat pe Dumnezeu si s-ar fi lepadat de El, probabil ar fi inceput sa se inchine la cine stie ce alt zeu. La o prima citire acestia vorbesc despre Maretia lui Dumnezeu dar in fapt sunt fatarnici. Iov a avut nevoie de cineva care sa ii fie alaturi, dar prietenii lui au preferat sa fie credinciosi desavarsiti, cu Biblia sub brat cu versetul in gura, dar la distanta. Groapa in care se afla Iov a fost doar un prilej de a mai tine un concurs ‘care stie mai multe versete de incurajare’.
  Acesta este interpretarea, iar exercitiul de sinceritate al condamnarii comunismului a fost un act facut in biblioteca, o predica tinuta fara sinceritatea si asumarea a ceea ce presupune. Cred ca acest lucru a vrut sa-l sublinieze domnul Vosganian.
  Apoi, cum puteti sa acuzati de extremism, cum puteti spune unui om ai carui stramosi au fost victime ale genocidului armen ?!

  “Genocidul armean, cunoscut odată ca Holocaustul armenilor sau Masacrul armenilor (în limba armeană Metz Yeghern, “Marele Rău”) se referă la doua evenimente distincte dar care au legatură între ele: primul este campania condusă de Sultanul Abdul-Hamid II între anii 1894-1896, şi a doua este deportarea şi eliminarea armenilor de către guvernul Junilor turci între anii 1915-1916. Termenul genocid e asociat celui de-al doilea episod, care este comemorat de către armeni la 24 aprilie.” Sursa Wikipedia
  Milioane de oameni au murit de foame, boli si extenuare.
  Va recomand sa cititi de asemenea “Cartea soaptelor” scris de domnul pe care il acuzati de extremism.
  Nu inteleg de ce preferati sa polemizati fara argumente. Poate aveti ceva personal cu domnul Vosganian…

 7. Larisa spune:

  @anais

  Am comentat strict la cele scrise de domnul Vosganian. Daca a vrut domnia sa sa spuna altceva ei bine eu nu am priceput.
  Domnia sa i-a numit pe luptatorii anti comunisti drept “antifrate” nu eu. Nu am timp sa citesc toate cartile din lume si nu cunosc problemele familiei domnului Vosganian. Dar din ceea ce a scris si am pus foarte clar citatele, asta am inteles.

  Comentariile dvs la povestea lui Iov nu infirma spusele mele.

  Daca dl Vosganian a vrut sa spuna altceva, ar putea sa faca acest lucru intr-un mod mai pe intelesul tuturor fara sa “balacareasca” tipologia de anticomunist.

  In this case mea culpa. Dar repet, fara a cunoaste viata particulara a domniei sale, articolul sau nu spune ceea ce vreti dvs sa sugerati.

 8. Larisa spune:

  Am recitit cele ce v-am scris si cred ca am o problema cu comunismul… Probabil inca mai am rani de pe urma lui…

  Retractez cele de mai sus.

 9. anais spune:

  Doamna, din cate stiu eu domnul Vosganian a fost arestat si batut in decembrie ’89, impreuna cu alte persoane dupa care a fost dus la Jilava. Tot atunci a fost arestat si domnul Patapievici dar nu cred ca cei doi s-au intalnit. A fost cazat intr-un subsol cu alte zeci de oameni, obligati sa stea cu mainile in sus si picioarele departate iar cei care nu rezistau erau loviti in testicule cu bocancii. Din marturisirile domniei sale, la ora 3 cand duba care ii transporta a oprit in camp a facut schimb de telefoane cu un baiat ca in cazul in care vreunul scapa, sa anunte familia celuilalt unde se afla cadavrul. A ramas la Jilava pana in amiaza zilei de 22 cand Ceausescu a fugit si probabil aceasta a fost intamplarea care l-a salvat. S-a intors apoi printre demonstranti in Piata Revolutiei.
  Probabil ca dvs ati avut de suferit de pe urma comunismului si va inteleg inversunarea dar nu considerati dusman un om care probabil isi doreste ca victimele comunismului, cei expropriati sa-si primeasca inapoi bunurile.
  In ceea ce priveste “Romanismul” domniei sale, va rog sa cititi discursul domniei sustinut in Parlamentul Romaniei la 10 aprilie 2006 despre “Evocarea idealului reintregirii cu Basarabia” din care nu va dau decat un scurt citat :
  “Solicit Guvernului României, Preşedinţiei României, conducerii Parlamentului să creeze o strategie pentru cele două maluri ale Prutului, pentru momentul în care România va intra în Uniunea Europeană şi când apropierea de Bruxelles riscă să ne depărteze de Basarabia. Iar dacă ar fi să ne întrebăm ce alegem, Uniunea Europeană sau Basarabia, noi trebuie să spunem că această alegere nu există pentru că nu poţi alege între ceva din afara trupului tău şi ceva dinlăuntrul tău.”
  La asta adaugam actiunile culturale din Republica Moldova la care participa an de an.
  Vosganian este un armean nascut aici, in Romania, si este”mai roman” decat multi altii care se bat cu pumnul in piept.
  Personal cred ca este o persoana care are multe de spus si mi-as dori ca intr-o zi un armean sa poata ajunge presedintele Romaniei. Ar fi un exercitiu de democratie.

  Va multumesc pentru raspuns.
  Anais

 10. Florin Matei spune:

  Aveţi perfectă dreptate în privinţa deficitului bugetar pe 2008, v-am urmărit şi pe micile ecrane cum, în dese rânduri, aţi încercat să destupaţi urechi şi să deschideţi ochi. V-aţi convins, însă, că nimeni nu-i mai surd decât cel ce nu vrea să audă, şi nimeni nu-i mai orb decât cel ce nu vrea să vadă. Prin minciună, demagogie şi populism, PD ţine (încă) în lesă 30 % dintre români.

 11. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Stimate domn,
  Lupta cu mentalităţile şi “apucăturile” dictatoriale cunoscute de România socialistă prin intermediul Partidului Comunist nu pot dispărea decât într-un singur mod, oferind o alternative la ele. Eu mă aşteptam ca partidele istorice PNL şi PNŢ să vină încă din primul moment al reaşezării pe scena politică a României cu cărţi doctrinare, cu cărţi despre ce înseamnă o normalitate instituţională, cu cărţi despre istoria politicii pe care PCR a făcut-o pierdută în anii socialismului românesc.
  Mă aşteptam ca anii de început pentru deceniul ’90 să fie inundaţi de lectură doctrinară liberală, ţărănistă, creştin-democrată, social-democrată, naţionalistă chiar… o lectură cu desăvârşire interzisă în socialism. Mă aşteptam ca liderii partidelor istorice să scoate sute şi mii de cărţi despre esenţele filosofice ale partidelor pe care le conduc, o balansare de la învăţământul de partid cu care PCR-ul îndoctrinase atâtea generaţii de sacrificiu.
  Cei care au condus partidele istorice, oameni care fără doar şi poate erau citiţi şi cunoşteau foarte multe despre partidele ce le conduceau, aduceau ca argument numai o amintire istorică de început de secol XX, fără nici un argument în contrapondere la materialismul dialectic, poate doar cu pretextul oportunităţii născute din faptul că occidentul e mai bogat decât orientul ex-socialist.

  Mă aşteptam iarăşi ca piaţa cărţii să fie inundată de manuale de specialitate în alte discipline interzise, de la cărţile inginereşti despre noile tehnologii vestice până la cărţi despre macro-economie, management, sisteme instituţionale, explicarea constituţiei, a capitalismului, a economiei de piaţă… din păcate nu a existat, la nivel de masă, decât un transfer de terminologie.

  Eu vă pun o întrebare banală. Dacă aţi fi întrebat astăzi de un tânăr devenit membru de partid de 5 minute în PNL care sunt link-urile spre doctrina naţional-liberală, ce site-uri ocrotite de partidul din care faceţi parte i-aţi indica? Atenţie, am spus doctrină şi nu program politic, statutul partidului… doctrina, adică suportul filosofic. Cum ar putea să înveţe un tânăr nou venit în partidul dumneavoastră care este modelul de gândire liberal, cum ar putea să-şi însuşească credinţa liberală, cum ar putea să înveţe să aibă reacţii liberale, ce cărţi de politici economice liberale i-aţi indica… mă rog, înţelegeţi, cum ar putea deveni un liberal adevărat şi nu un membru de partid care ar putea fi la fel de bine penelist, peneţist, peremist, pedelist, pesedist sau udemerist? Puteţi să-mi oferiţi şi mie aceste link-uri, o cale spre literatura de care s-a ocupat, de-a lungul timpului, PNL pentru a dota tinerii veniţi în partid cu un punct de vedere liberal asupra problemelor socio-economice?
  Şi o a doua întrebare, legată strict de prima, de ce nu promovaţi aceste link-uri prin blogul dumneavoastră.

  PS.
  Am observat că aveţi un citat din Alexis de Tocqueville pe frontispiciul blogului… Deşi este o lectură liberală interesantă, sper să nu-l indicaţi ca doctrină, relativ la liberalismul PNL de astăzi.

 12. Cepeca spune:

  Imi place articolul. Este clar. Ma ajuta sa ma clarific cu privire la “deficitul catastrofal” lasat de liberali, asa cum declara Basescu si anturajul.

  Corect. Condamnarea comunismului se face cu actiuni de reparare si nu cu declaratii politicianiste.

 13. @maca

  La CEDO se rezolva cazuri punctuale. Daca ajungem sa invingem comunismul prin Curtea Europeana a Drepturilor Omului, adica daca propria noastra clasa politica nu e in stare sa se lepede de comunism, atunci e degeaba. Nu din strainatate vine leacul, ci din noi insine.

 14. @Larisa

  Draga Larisa, noi doi avem o problema de comunicare, dar o sa se vindece cu timpul. Sensul cuvintelor mele a fost acesta: Lepadarea de comunism vine din sincveritate, adica din convingere. Convingerea este parte a unei credinte, de data asta credinta ca trebuie sa fim altfel decat in comunism. Ca intensitate, ca sinceritate si autentic, am comparat-o cu suferinta lui Iov. A te lepada de comunism si a crede in Dumnezeu vin din acelasiu izvor nu crezi?

  Ce tot spui acolo? Cand m-am referit la antifrati, nu m-am referit la victime, ci la calai! Daca cei de acum se cred anticomunisti iar aceia erau comunisti, potrivit negatiei din matematica, daca cei de acum sunt frati intre ei, atunci cei impotriva carora se fac ca lupta le sunt antifrati. Numai ca ei de fapt nu lupta de loc, inclusiv din motivele pe care le-am spus mai inainte. Asa ca, chestia cu nazismul de care ma acuzi e din alt film. Poate i-o spui primarului de Constanta, care se imbraca in uniforma nazista.

 15. @anais

  Sincere, sunt impresionat.

 16. @Cepeca

  Vom mai vorbi despre deficitul bugetar pe anul trecut. Sa adaug un lucru. Atunci cand noi am predat stampila, pe 22 decembrie 2009, aveam un deficit mult mai mic, in limite rezonabile, pentru ca introdusesem, dupa aparitia semnelor crize, limite la cheltuieli. In ultima decada din decembrie a fost o adevarata praduiala.

 17. @Bibliotecaru

  Bibliotecarule, mi te imaginez ca pictura lui Arcimboldo a omului facut din carti.
  PNT si PNL au fost, la inceputul anilor 90, mai ales anticomuniste, cand Romania avea nevoie mai ales de o viziune despre ce va urma. Nu am reusit sa ne eliberam atunci de povara trecutului si el a marcat primii ani de politica. In plus, nu am avut, ca in Cehoslovacia, Polonia ori Ungaria, grupuri politice care sa fi activat in anii ’80 si care sa preia conducerea imediat dup Revolutie.

  Ai dreptate cu ideologia. In PNL e o anume preocupare pentru principii, ele se gasesc si in documentele sale statutare, dar mai putina preocupare pentru lectura. Trebuie sa reparam aceasta lacuna.

 18. @Florin Matei

  I-a ppedepsit Dumnezeu. Toate defaimarile la adresa noastra s-au transformat la ei in neputinte. Deficit bugetar urias, incapacitate de a plati datoriile catre firme, datorie publica tot mai mare.

 19. Bibliotecaru spune:

  :)
  http
  z.about.com/d/arthistory/1/0/V/Y/gaml1007_01.jpg

  Tocmai ce mi-am dat barba “à la ZZ Top” jos… În rest destul de aproape de adevăr, şi eu sunt plin de semne de carte… Cărţi… nu atâtea câte mi-aş dori. Dar poate politica românească îşi aduce aminte de directiva europeană de scanare a cărţilor… Ştiţi cu câte cărţi a contribuit România la faimosul Project Gutenberg? Una singură, pusă probabil de autor… Ce spuneţi, putem face ceva în acest sens? Preşedintele spune că elevul se duce pe Google să caute în cărţi ştiinţa, premierul spune şi el în discursul său despre manualele puse la dispoziţia tuturor pe internet, de la PSD am primit tot felul de promisiuni că lucrurile se vor schimba… promite ceva şi PNL-ul?

  Până acum PNL m-a dezamăgit în această problemă şi mi-a dat cu praf în ochi. Amănunte:

  http
  giconet.blogspot.com/2008/01/virtualitatea-bibliotecilor-virtuale.html

  Domnule Varujan Vosganian, oricum am da-o sunteţi un intelectual şi un om al literelor fine. În condiţiile în care tineri sunt mult mai interesaţi de sex, fumat, alcool, droguri (şi iată că domnul Băsescu este gata să le ofere politic), nu credeţi că un politician ca dumneavoastră ar trebui să ofere tinerilor accesul facil la cultură? Nu pot să cred că pentru o dimensiune atât de importantă a societăţii româneşti nu se pot găsi soluţii, chiar şi fără câştig politic imediat.

 20. Larisa spune:

  Cuvantul “antifrate” este folosit in gneral de fostii comunisti care vor sa se apere impotriva celor care lupta pentru blamarea comunismului. E clar ca a fost o neintelegere in ceea ce priveste articolul dvs.

 21. ioanaika spune:

  Bravo!!! In sfarsit Presedintele nostru a gasit o solutie ca sa o ducem mai bine, sa iesim din criza, sa scada deficitul bugeatar: legalizarea consumul de droguri si prostitutia… super tare. La ce o sa ne mai trebuiasca cartile,cultura generala daca d-lui vrea sa faca din superba noastra tara, una plina de drogati si prostituate cu acte in regula(ce e drept nu ai nevoie de prea multa scoala ca sa practici asta). Probabil ca vor fi viitoarele ”meserii banoase ”cu care ne vom mandri noi tinerele vlastare, asta bineinteles, daca mai castiga un mandat stimabilul nostru presedinte.

 22. maca spune:

  Cred ca e momentul sa lasam micile detalii la o parte si sa ne concentram asupra nucleului problemei care este setea de putere a d-lui presedinte Basescu. Aceasta este principala problema a societatii romanesti. Sub falsa motivatie a luptei impotriva dezastrului economic Basescu incearca sa preia puterea absoluta. Acum nu mai am nici un dubiu in ceea cel priveste. Deci, vot de blam pt d-l Basescu. Pt orice initiativa din partea dansului. Trebuie sa ne trezim odata!

 23. Of topic:
  Cum ţara a intrat în făgaşul normal de funcţionare: a venit şi a doua tranşă de la FMI, odată cu iluzia că această ţară este responsabil guvernată, trebuia să încercăm dacă (de dragul infinitivului, măcar) ne mai descurcăm cu schimbarea agendei publice? Eu cred că nu. România, este un pacient remanent ce nu mai răspunde la panaceuri! Desigur, putem înţelege politic demersul propus. Ne lasă rece, însă, discursul de manual…E clar că cineva ne consideră idioţi. E clar că cineva confundă schimbatul periodic al şosetelor cu schimbarea opiniilor. Politice, desigur…

 24. OFF TOPIC
  După ce am aflat de la ministrul afacerilor interne Nica faptul că transportatorii interni (cu vehicule pentru care ai nevoie de permis categoria D) sunt ocupaţi în perioada 22.11-06.12 a.c. , perioadă ce coincide fericit cu intervalul de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale (cu tot cu eventualul tur doi), iată că asistăm la un nou joc de-a “nu te supăra frate”. Un joc ce presupune aplicarea de palme reciproce pe obrazul partenerului de guvernare. În acest spirit, prim-ministrul Boc a anunţat remanierea ministrului, uitând cel puţin două lucruri: primo, ministrul de interne Nica nu este funcţionar public – fiind numit politic – motiv pentru care are dreptul şi la declaraţii politice şi, secundo, e foarte posibil ca toată declaraţia să fi fost doar o gogoaşă ce nu trebuia să fie înghiţită de PDL. Desigur, suntem foarte curioşi de reacţia preşedintelui-jucător…

  • Avem de-a face cu un guvern specialist in autobuze. Dan Nica spune ca toate autobuzele sunt inchiriate, Blaga, noul ministru de interne spune ca nici vorba, doar sunt vreo patruzeci de mii. Cearta autobuzelor arata cat de penibil e sa vorbesti in Romania de corectitudinea votului.

  • Prea putin se mai vorbeste despre unirea cu Moldova. Cand am avut intalnirea cu Jose Manuel Baroso la Bruxelles, prilejuita de nominalizarea mea drept comisar european, unionismul meu a fost privit ca o infractiune politica. Doar pe la Iasi se mai agita steagul unionismului, in Ardeal si in sud nici poveste.

 25. gelu spune:

  Stimate Vosganian e asa de greu sa nu va mai lasati calcati in picioare de pudeleii astia nemernici, uitati-va la emisiune doamnei Firea de la Antena3, ce ca..ca..o maninca nesimtitul asta de Boureanu. E asa de greu sa va puneti la punct o contra-masura vis-a-vis de minciunile debitate de ei cu cele 3 miliarde de euro pe care vaz Doamne, PNL i-a jucat la ruleta pe care s-o explicati coerent cu dovezi de la Institutul de Statistica, BNR si Ministerul de Finante? Nu va inteleg, ce fac strategii dumneavoastra? Basca cum ca, trimiteti in emisiuni in care stiti ca, vin pudeleii cu gura mare dar mai ales mincinosi si obraznici ca: Boureanu, Sulfina Barbu o doamna cu bun simt si finuta ca, doamna Cimpeanu care este din start o prada buna de umilit in ochii telespectatorilor de aceste japite? Eu ma lupt pe Ziare.com cu fitilistii pudelei si acestor ca..na..lii trebuie sa le raspunzi pe masura din prima clipa cind sar pirleazu. E pacat de Dumnezeu ca, rezultatele PNL in timpul guvernarii Tariceanu sa fie bagate in derizoriu de nemernicii astia care maninca ca..ca..o in toate segmentele mass-media romanesti despre voi. Voi liberalii ati pierdut in procente in optinunea de vot a cetatenilor, pentru numele lui Dumnezu nu inteleg ce doriti de fapt? chiar pe seama acestor minciuni si fitile lansate de ei. Luati aminte la PD-L prin care toti pudeleii vorbesc acelasi minciuni, voi trebui numai sa veniti cu contra-argumente adevarate vis-a-vis de minciunile lor si nu o faceti? Nu se cistiga electoratul cu articolele dumneavoastre corecte si pertinente deoarece majoritate cetatenilor nu au posibiliatea sa le citeasca pe net si nici capacitatea intelectuala s-o faca. Mai ales cind pe blogurile dumneavoastra intra cei liberali in suflet si simtiri si nu pedeleii sau pesedeii.

  • Este stupefiant cum pot acesti oameni sa vehiculeze cifre false cu atata seninatate si sa le sustina la infinit. Am avut doua emisiuni televizate, una cu Sulfina Barba, cealalta cu Cristian Radulescu, in care fiecare din ei denigra guvernarea liberala dar invocand cifrele din timpul guvernarii Boc si trecandu-le in seama noastra! Deci ceva-ceva stiau ei, numai ca nu in carca cui trebuie. Tot poporul saracul trage ponoasele…

 26. Pentru început: Hopa-mitică este o jucărie specific românească. Unii dintre noi, cu amintiri din epoca franzelei, îşi amintesc lesne de ea. Pentru cei cu amintiri din epoca aditivilor şi amelioratorilor, amintesc faptul că datorită formei mai grele şi rotunjite la bază, această jucărie folosea egoist gravitaţia şi revenea invariabil la poziţia iniţială…

  În prezent: România trece printr-o criză politică, cu premize şi efecte economice grave, întreţinută de lupta continuă dusă pe frontul agendei personale de către preşedintelui Băsescu. Din raţiuni de imagine, putere ş.a.m.d.

  Personaje: PDL şi PSD, ex-colegi de bancă la şcoala primară pentru guvernare din Piaţa Victoriei. Un fel de vis neîmplinit sau desăvârşit până la ultimul amănunt…

  Asemănări: Ambele partide pledează “nevinovat” în procesul de divorţ intentat electoratului, în urma mariajului nereuşit, pozând în victime ale celuilalt…

  Deosebiri: PDL-ul îl are pe Băsescu şi Boc, iar PSD-ul îl are pe Geoană şi Vanghelie. Foc-foc-apă versus Apă-apă-foc…

  Concluzii: Şi totuşi, găselniţa cu revenirea la poziţia iniţială a jucăriilor nu ar trebui să aibă aplicare decât în amintirile electoratului. În caz contrar, se lasă cu…

  • Declaratiile aiurite si razgandelile sunt posibile pentru ca electoratul nu sanctioneaza astfel de deprinderi iar presa e dispusa sa le uite foarte repede. Cat despre tradari, ele sunt la ordinea zilei, mai ales in ce priveste primarii. Si totul pleaca de la arbitrariul cu care se impart resursele.

 27. gelu spune:

  Domnule Vosganian e asa de greu sa scrieti un raport cu cifrele Institutului de Statistica, a M.Finante si a BNR cu toate realizarile din timpul guvernarii liberale pe care sa le dati spre studiu si invatare tuturor penelistilor care sunt trimisi in emisiunile de televiziune sa combata alturi de reprezentantii boureni si barbuleste ai PD-L lipsiti de bun simt si cu gura mare. Si sa-i instruiti pe acestia sa nu se mai lase calcati pe coada si sa-i puna din prima clipa la punct pe acesti imbecili cind sar pirleazul si devini obraznici. N-o mai trimiteti pe domana Cimpeanu sa fie folosita ca, pres de sters picioarele de imbecilii astia, nu puteti gasi niste liberali mai combativi?

 28. gelu spune:

  Intrati mai care sunteti buni in a scrie versuri, vorba vine, pe forumuri si combateti toate lighioanele pedeliste care de cele mai multe ori te jignesc doar pentru ca, nu esti pe linie cu ei. Ei avind doar o singura sarcina sa discrediteze tot ce nu e pro-Basescu si pro-PD-L si sa arunce o groaza de minciuni la adresa contra-candidatilor si a partidelor pe care le reprezinat acestia dar in special a PNL. Demontati-le minciunile cu date concrete,iar raspunsurile voastre adresate acestor mincinosi inmagazinati-le in mape, in memoria computerului pe grupe legate de tematica minciunilor lor ca, sa fiti operativi in munca depusa, copiati si postati cele postate de mine mai departe pe toate forumurile cu trafic mare de cititoti si ziarele on-line, daca nu sunteti asa buni in exprimare ideilor. Va jignesc, jigniti-i la rindul vostru de zece ori mai mult, va jignesc din nou jigniti-i din nou de o suta de ori mai mult si uite asa in scara exponetiala pina se vor satura sa va mai jigneasca. Ca sa va convingeti intrati pe Ziare.com si vedeti cum ma comport eu cu ei. Cititi de asemenea tot ce am postat eu aici vis-a-vis de fraudarea alegerilor si tactica folosita de Traian si formatorii de opinii din presa-romaneasca si raspinditi ideile mele mai departe in special combateti tactica acelora care l-au votat pe Traian in 2004 dar care acum sunt oripilati de toata clasa politica romaneasca incit nu se mai duc la vot cum ca, nu au cu cine vota. Exem. Ioana Dobre, CTP si Mircea Badea. Toti acesti fiind platiti contant sau cu cecuri in conturile lor din strainatate, acestia stiind ca, in lipsa masiva la vot va iesi Basescu care are ultrasii lui de 30% din electorat iar pentru a-l bate pe Traian este nevoie de o prezenta de 70% din tot elctoratul la vot. Va implor sa faceti acest lucru pentru ca, la ora actual Traian Basescu si cu securistii lui din spate sunt cea mai mare belea pentru aceasta tara. Si inca un mandat cu el in fruntea tarii, Romania va ajunge efectiv sa fie dezmembrata ca, entitate statala. Nu e de glumit, Basescu este marinar prin pregatire profesionala si mai apoi securist prin clivaj, caracter ce este format din zeci de straturi dupa trebuinta momentului, profun imoral in caracterul cu care s-a nascut dar si bisnitar si nu unul de rind ci unul care a strins 1 milion de lei inainte de Dec. 89 din buf cind o Dacia costa 70.000 de lei. Si cine numai n-a cunoscut un bisnitar in viata sa nu poate sa inteleaga ce caracter poate avea un asemenea specimen inuman. Deci cu dragoste pentru viitorul acestei tari urmariti-mi sfaturile copiindu-mi strategia mea de pe Ziare.com dar mai ales sfaturile postate de mine pe acest blog si invadati netul, de dimineata pina seara, noaptea cind nu puteti dormi, cind aveti timp liber , lasati berica sau alte cele, stati pe net, fiti bine crescuti in limbaj, propagati numai adevarul, nu folositi niciodata minciuna si nu jugniti pe nimeni in mod arbitrar. Raspundeti minciunii cu adevarul dar nu va lasati calcati in picioare si intoarceti jignirile insutit si inmiit asupra celora care va jgnesc in mod gratuit. Si n-o faceti in primul rind ca, liberali chiar daca sunteti liberali in simtiri, faceti-o ca, romani iubitori ai Romanie prezente si viitoare si ca, iubitori de dreptate si adevar. In speranta ca, imi veti urma sfaturile spor la treaba si ginditi-va, va rog sa faceti ceeace faceti din dragoste de tara, pentru viitorul nostru si al urmasilor nostri. La ora actuala Traian Basescu si PD-L reprezinta dusmanii natiei romane si a statului unitar si indivizibil Romania. Deci acesta nu trebui sa ajunga in turul doi iar daca ajunge in turul doi nu trebuie sa ajunga presedinte. De aceea convingeti-va prietenii, cunoscutii, rudele, colegii de serviciu cum ca, sa se duca masiv la vot si sa nu-l voteze pe Traian Basescu nici picati cu ceara. Cu dragoste de tara cu credinta in Cel de Sus inainte. Si schimbati canalul in momentul cind Badea in Gura Presei o ia pe aratura cu clasa politica de care este oripilat si nu se duce de aceea la vot. Toate cele bune gelu cu g mic.

 29. Groza spune:

  Staful de campanie a lui CA trebuie sa urmareasca adversarul.Adica TB a condamnat comunismul dar la CETATE pe podium a fost si GIGI NETOIU care il fila pe DAN DESLIU si TANASE.