Tema zilei – 31 august 2011: Tema reala nu este aceea a tranzactionarii certificatelor, ci a viitorului industriei romanesti. Si ne revedem astazi, la Gabriela Firea (Antena 3) la orele 20,00.

Ii respect prea mult pe pe prietenii mei de pe acest blog ca sa continui dezbaterea privind suspendarea de la tranzactionare a certificatelor de emisii cu efect de sera in felul in care ea a fost sustinuta de catre clasa politica in ultimele zile. Aceasta tema este de maxima gravitate pentru viitorul Romaniei si ea nu se rezuma doar la dispute politice si la cautarea vinovatilor oriunde in alta parte decat in propria gradina.

Presedintele spune, ca de obicei, ca toti sunt de vina (mai putin el). Guvernul spune ca de vina e guvernul liberal. PD spune ca de vina e PSD. Primul ministru spune ca de vina au fost diversi membri ai cabinetului sau, fie PSD fie UDMR – de parca el, ca prim ministru nu raspunde pentru toti – in timp ce in scurtul timp cat ministrul interimar al mediului a fost doamna ministru al turismului (PD), s-au faptuit miracole. Opozitia, fireste, da vina pe PD si pe actualul Guvern.

Pana una alta, precum Salomeea care cerea pe tava capul Sfantului Ioan Botezatorul, primul ministru cere pe masa capul honvedului de la Agentia de Mediu. Care i s-a si oferit. Respectivul sef de agentie, napastuit si ungur pe deasupra, nu a fost, din pacate vreun martir, ci doar un biet acar Paun, care a raspuns, in mare masura, pentru vina ori nestiinta altora.

Interesant este ca nimeni nu intreaba de unde pana unde avem noi aceasta pricopseala : un numar de 1,279 miliarde de certificate care valoreaza ba 3 miliarde de euro ( de fapt varianta 2009), ba 1,5 miliarde de euro (varianta 2010), ba 1,2 miliarde euro (2011). Aceste certificate masoara, in realitate, dezastrul din industria romaneasca. Aceasta este masura esecului nostru de a nu putea pastra pietele traditionale, de la Europa centrala si pana in Orientul indepartat si America Latina, esecul nostru de a nu reusi sa conducem procesul de privatizare in asa fel incat capacitatile de productie sa poata fi salvate. Cu cat mai multe capacitati industriale romanesti s-au inchis intre 1990 si 2005, cu cat esecul a fost mai rasunator,cu atat mai multe certificate primim.

Cred ca acum nimeni nu mai discuta in mod serios despre industria romaneasca din perioada comunista ca despre un morman de fiare vechi. E cert ca mutatiile de pe arena internationala ori evolutia tehnologiilor ar fi constrans, oricum, economia romaneasca sa reduca o seama de capacitati de productie . Acest raspuns nu este indestulator daca parcurgem lunga lista de combinate de utilaj greu,de laminoare, de uzine de locomotive si de vagoane, de tractoare, de camioane si de masini de teren, de rafinarii si fabrici de sticla, de combinate zootehnice si de fabrici de zahar etc.etc. care si-au inchis portile in toata aceasta perioada. Va aduceti, poate aminte, de scena din filmul Zorba Grecul al lui Mihalis Kakoyannis, in care satenii asteptau, la ferestre, moartea Bubulinei, pentru a se napusti sa-i ia pana si cearsaful de sub trupul neinsufletit. Disputa de acum pe certificatele acestea e un fel dureros de a ne disputa hainele mortului, mortul fiind mare parte a industriei romanesti, dand vina, unii pe altii, ca nu le-am vandut mai devreme, cand mortul era cald inca.

Urmatoarea tema: cine e de vina? Daca privim din perspectiva pe care am sugerat-o suntem de vina, intr-un fel sau altul, cu totii. Nu am fost pregatiti sa fim cu adevarat liberi si sa ne luam destinul in propriile maini. Suntem de vina ca in 1990 am dat inapoi, dintr-o data, participatiile romanilor la beneficii, subcapitalizand industria si creind pusee inflationiste uriase. Suntem de vina ca am permis distrugerea cooperativelor agricole, a statiunilor de mecanizare si a sistemelor de irigatii. Suntem de vina ca, intr-o maniera populista, am risipit sume uriase prin privatizarea sub forma certificatelor de proprietate, din care romanii nu s-au ales cu nimic, si ale caror principal beneficiar a fost managementul Societatilor de Investitii Financiare si partidele in jurul carora acestia gravitau. Suntem de vina ca am ingaduit prea multe privatizari tip MEBO, fara sa ne gandim ca respectivele companii nu vor avea finantarea necesara activitatilor curente si investitiilor. Suntem de vina ca am permis privatizarea unor mari unitati de productie fara sa cerem garantii suficiente ca acestea nu vor deveni obiectul unui oneros negot de deseuri metalice si terenuri pentru constructii. Suntem de vina ca nu am reinnodat relatiile comerciale externe si am permis preluarea intreprinderilor de comert exterior si a celor de constructii in strainatate de catre tot felul de escroci ori de securisti inflitrati. Lista este chiar mai lunga.

Si, fireste, suntem de vina ca nimeni nu e de vina. Acest Guvern PD este exemplar in ce priveste neasumarea oricarei responsabilitati. La trei ani de cand a preluat conducerea Guvernului, Partidul Democrat nu pare a fi de vina pentru nimic. Probabil ca nu citim aceleasi documente. Din cele pe care le citesc eu rezulta ca suspendarea vizeaza doar neconformitati constatate in estimarea pentru anul 2010 si nu vizeaza anii anteriori (au fost prezentate astfel de rapoarte incepand cu 2007 si de fiecare data rapoartele de evaluare au continut unele observatii/recomandari insa gradul de neconformare nu a justificat oprirea de la tranzactionare). Sa mai adaugam si faptul ca anul trecut Parlamentul a aprobat o lege privind tranzactionarea acestor certificate si responsabilii directi pentru derularea procesului erau ministrii economiei, finantelor si mediului. Cel putin doi dintre acestia sunt de la PD.

Interesant este ca dezbaterea se duce  de parca, daca am fi vrut sa vindem aceste certificate, am fi gasit imediat cumparatori. Cu alte cuvinte, pietele internationale abia asteaptau oferta romaneasca, pentru a se napusti sa ne cumpere certificatele. Nimeni nu se intreaba cum e posibil ca, daca pietele internationale sunt atat de agtragatoare, pretul unitar al certificatelor sa scada la aproape o treime in doi ani? Nu as vrea sa sugerez in acest fel ca Romania n-ar fi putut vinde deloc certificate daca s-ar fi caznit sa indeplineasca conditiile de tranzactionare. Dar sugestia ca asta ar fi putut rezolva deficitele ori refinantarea datoriilor romanesti e departe de adevar.

De fapt, principala observatie a forurilor internationale e legata de faptul ca Romania ramane in continuare o necunoscuta pentru romani. Guvernul nu a fost in stare, de doi ani si jumatate, sa evalueze in mod corect cantitatile de emisii astfel incat sa putem dovedi temeinicia vanzarii de certificate. Aceasta este o alta tema de dezbatere pe care ar trebui sa o ducem in Romania: noi nu ne cunoastem indeajuns tara, nu am convenit asupra unei serii de indicatori pe care sa o interpretam cu totii in acelasi fel si informatia nu este indeajuns de publica pentru ca romanii sa fie constienti de situatia reala. In lipsa unor repere pe care sa le acceptam cu toti, disputa politica devine un dialog al surzilor in care fiecare isi are propri Romanie.

Tema de fond este, insa alta. Ea este legata de confuzia totala in ce priveste viitorul tarii. Suntem de vina ca nu ne-am vandut certificatele suplimentare, racnesc unii si altii ca din gura de sarpe. Sunt, insa, ele cu adevarat suplimentare? Romania nu mai intentioneaza deloc sa-si dezvolte industria? Ramanem o tara care se roaga la Rapciune si la Brumarel sa ne dea vreme buna, care isi inchide institutele politehnice si care isi trimite fierarii betonisti si macaragii peste granita, sa-si caute de lucru aiurea? In care singurele sectoare vii, cu exceptia putinelor privatizari care rezista, sa ramana fabricile pe lohn, altminteri un fel de colonialism industrial? Si daca, totusi, vom avea un Guvern cu scaun la cap care sa reafirme necesitatea REINDUSTRIALIZARII Romaniei, ce vom face? Vom umbla sa cumparam la loc certificatele pe care Guvernul PD umbla de zor sa le vanda, ca sa-si acopere golurile din economie si din cap?

Dezbaterea privind tranzactionarea acestor certificate se duce intr-un mod politicianist. Guvernul trebuie sa-si faca treaba si intr-un timp scurt sa dea o imagine reala privind cantitatea de emisii, pe sectoare economice si pe unitati economice. Insa, adevarata dezbatere este alta si ea se leaga de viitorul industriei romanesti si de modul in care parghiile active ale statului pot fi utilizate pentru a sustine aceasta noua viziune. Ca sa stim daca si cate asemenea certificate merita sa vindem, ca sa nu arvunim viitorul.

51 Responses to “Tema zilei – 31 august 2011: Tema reala nu este aceea a tranzactionarii certificatelor, ci a viitorului industriei romanesti. Si ne revedem astazi, la Gabriela Firea (Antena 3) la orele 20,00.”

 1. Mihai Andrei spune:

  Adică aceste certificate se vând pe vecie ? Credeam că e un drept “la poluare” cedat (vândut) doar pe un an sau, în orice caz, pe o perioadă determinată.

  • @ Mihai Andrei

   Fireste ca se vand pe vecie. Daca ai nevoie apoi sa-ti dezvolti capacitatea industriala si , in consecinta, emisiile, peste cota acordata (minus certificatele vandute) trebuie sa cumperi altele. Protocolul de la Kyoto are drept obiectiv mentinere nivelului emisiilor la un anumit nivel.

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Suntei pe cai mari daca a inceput sa va invite Trustul Intact. Mai invata si ei carte cu aceasta ocazie !

 3. Bibliotecaru spune:

  Iată expresia mercantilismul suprem. Noi observăm, cu toţii, că nu mai putem nega faptul că procentul CO2 din atmosferă este prea mare… ajungem la concluzia că trebuie să limităm producerea CO2. În concluzie, cine produce mai mult CO2 este “amendat”. Iată însă că banii cumpără poluarea de la cei care nu o folosesc, adică nu o produc. Ce spune domnul Băsescu?, spune că statul român ar putea să primească nişte bani pentru ca alt stat să nu respecte limitarea emisiilor de CO2, adică să polueze în general.
  Din punct de vedere al actul mercantil, vorbim despre o soluţie, pentru că există tranzacţionări în întreaga lume cu aceste certificate, în realitate însă este găsită o cale de polua în continuare deşi, în aparenţă, s-a stabilit că “trebuie să avem grijă” cu această poluare. Iar dacă emisia de CO2 nu se diminuează, ce sens are să mai existe aceste certificate? Desigur, există pentru ca statele slab industrializate, precum România, să-şi vândă părticica din viitorul lumii pentru ca alte state, puternic industrializate, să-şi bată joc de viitorul lumii. Nu este un plan diavolesc la mijloc? Scuza noastră peste 10 ani, când vom constata că nu mai putem să trăim pe planetă, va fi… da, dar am primit bani. Scuza lor va fi… da, dar am plătit bani. Adunând se obţine “Crăpaţi fraţilor, e totul plătit!”.

  • @ BIbliotecaru

   Obiectivul Protocolului de la Kyoto se refera la efectele globale ale emisiilor de sera, deci pe ansamblu trebuie sa ramana acelasi nivel al emisiilor. Daca o tara vinde, isi reduce dreptul de a emite in favoarea alteia.

 4. un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Scuzati-ma, dar iar muriti de grija altora. Toata treaba asta cu emisiile si incalzirea globala (din aceasta cauza!) este o cestiune de dansii inventata. Asa cum stiti ,de multe decenii economia s-a decuplat de munca, asa incat se fac bani din orice fel de tranzactii una mai hazoasa decat cealalta:cu aur, cu argint, cu obligatiuni, cu ipoteci, cu certificate CO2, cu pariuri pe meciuri, pe grau, pe porumb, pe portocale, natalitate, mortalitate s.a. E foarte bine ca mai putem vinde certificate CO2, problema se pune, unde se duc banii astia? Ca oricum, daca ar vrea careva sa investeasca intr-o industrie poluanta, pune niste filtre inteligente si incaseaza bani si pe certificate CO2!Mult mai multi decat ar costa respectivele filtre.

 5. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist
  Stimate domn,
  Eu unul recunosc. Da, sunt prostul care moare de grija altuia. Din păcate de data asta mor de grija mea.

  Lucrurile stau, din păcate, aşa cum spun mai sus. Introducerea controlului emisiilor de CO2 are la bază tocmai dorinţa de a limita emisia de CO2. Tranzacţionarea acestor certificate conduce tocmai la o poluare mai mare decât ar putea să fie, adică tocmai pe dos decât este intenţia. Cel care pierde este locuitorul de mâine al globului pământesc care va avea mai mult CO2 decât se putea reduce astăzi.

  Tranzacţionarea certificatelor nu este ceva dubios sau exotic.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Emissions_trading

  Din păcate, după cum vedeţi acolo, nimeni nu pune problema că astfel de tranzacţionări înseamnă, într-un fel sau altul, un ajutor în distrugerea planetei. Ele dau bine economic, dar deloc bine scopului acestor certificate.

  Eu nu ştiu dacă efectul de seră este inventat şi nici dacă încălzirea planetei are legătură cu creşte nivelului de CO2 din atmosferă, ştiu însă că arderea sau putrezirea pădurilor defrişate, arderea combustibililor fosili din ultimul secol, reprezintă un aport semnificativ de CO2 în atmosferă şi dispariţia semnificativă a oxigenului. La respiraţie şi nu poate să însemne ceva de bine.

  • @ BIbliotecaru

   Din pacatesunt tari, cum e China sau Brazilia sau India, care nu se prea sinchisesc de emisiile noastre si isi vad de treaba inainte. Asa incat Europa este preocupata, iar China nu e. Si cerul e acelasi pentru toti, din pacate.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Păi asta spun şi eu. Deşi obiectivul este reducerea emisiilor, cei mai bogaţi îşi permit mai mult decât le este plapuma pentru că plătesc şi iau de la cei ce nu consumă sau nu se sinchisesc.

  O gândire asemănătoare o are şi Guvernul României, şi nu numai el. Este criză. Un sărac mănâncă, un bogat mănâncă… dar cureaua se strânge numai la cel sărac, pentru că el nu are puterea să-şi suplimenteze hrana prin bani. Aşa era şi pe vremea socialismului, toţi egali în sărăcie, averea întregului popor, hrana raţională… dar unii trăiau în vile proprietate pe străzile cu nume de capitale şi alţii stăteau cu chirie într-un apartament confort doi.

 7. epolitikon spune:

  @VV
  Exact ce a spus Mihai Andrei ma interesa si pe mine dar am citit raspunsul.
  Nu intru in detalii pentru ca ar insemna sa pun mai multe intrebari despre cum s-a ajuns la acea cota pe tara si alte chestii mai mult sau mai putin tehnice.

  Totusi, daca acele certificate sunt “pe vecie”, rezulta ca E TOTAL INOPORTUN sa le vinzi acum.
  De ce acum si nu peste 50 de ani? Facem la fel ca si cu aurul?
  Poate peste 20 de ani vor valora de 12 ori mai mult daca e sa luam in considerare ca poate populatia globului va creste, ceea ce va insemna poluare mai mare deoarece industria trebuie sa produca mai multe bunuri si servicii. Desigur, exista si eventualitatea producerii unor evenimente care sa reduca drastic populatia dar atunci nu cred ca ar mai interesa pe careva problema certificatelor de poluare.

  In alta ordine de idei, Romania sa zica MERCI ca incompetentii lu’ Boc n-au reusit sa vanda aceste certificate deoarece ar fi fost un alt JAF NATIONAL sa vinzi un asemenea drept doar pentru cateva miliarde de euro. Suma ar fi fost extrem de mica si Romania ar fi pierdut enorm!

  Parerea mea: sa nu vindem acele certificate, indiferent de pret. Sa vanda privatii daca au chef, nu statul.

  PS: Statul roman ar putea oferi companiei Voestalpine un mic incentive prin a-i ceda cu titlu de bonus cateva astfel de certificate daca aceasta din urma decide sa investeasca la Agigea in acea otelarie estimata la vreo 6 mld. euro si nu in Bulgaria, Turcia sau Ucraina?

  • @ epolitikon

   La aceasta cota s-s ajuns estimandu-se nivelul de emisii din 1990. Cum între timp industria s-a imputinat, au scazut si emisiile, drept care avem o cota neemisa si carepoate fi creată celor care depășesc cota admisă. Contra cost, fireste. Când ne vom dezvolta noi, dacă vindem acum, o sa cumpărăm de la alții.

 8. maca spune:

  @ d-le senator,
  daca mai circula atatea masini dacia & logan ? Se mai punea problema in mod ecologic in Romania care produce jeguri gen Logan & Jafster si pt export ?

 9. adrian spune:

  Chestiunea tranzactiei este un model japonez. O chestiune similara se aplica (din cate stiu eu) in Japonia in legatura cu dreptul de a construi pe inaltime si in densitatea utilizarii terenului. Exista o medie care poate fi depasita daca bogatul il poate momi pe vecin sa-i vand lui dreptul de a construi de care nu uzeaza. Astfel, o parcela poate avea un zgarie nori colosal iar vecinul un P+1 limitat la P+1 caci potentialul sau de dezvoltarea a fost deja fructificat de colosalul zgarie nori de alaturi. Contra cost ca la CO2.

 10. un liberal optimist spune:

  @All,
  Ca veni vorba de emisiile CO2. Pai n-ati vazut ca se iau tampitii astia de ecologisti si de bietele furnizoare de lapte, branza, cascaval si pulpe de gratar? Ma refer la bietele vaci care sunt cele mai modeste fiinte de pe pamant:consuma iarba, fin ,coceni, apa, paie si bataie!
  Ma intreb ce putere mecanica reala are o masina Euro5? Pai daca plec eu de la o intersectie cu orice masina Euro1, sau 2 nu ma mai prinde nimeni. Decat daca-si omoara motorul!Ca sa nu mai spun ca tampitii astia de europeni nu mai acorda nicio subventie pentru Euro5. Mai tineti minte ca pe la inceputul deceniului trecut benzina si motorina ecologica erau mai ieftine cu 30-40%? Acum sunt mult mai scumpe. Dovada ca toata povestea asta cu incalzirea globala e o poveste s-o inghita prostii!

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Va contrazic: modernizarea oricarei industrii depinde de cel ce investeste in ea. De ce credeti ca in 1888 Batranul Bratianu a dat Legea incurajarii industriei nationale? Nu l-a costat nimic. A dat atatea stimulente incat Romania s-a transformat dintr-o colonie turceasca ( in sens economic) intr-un stat modern.Ce ne costa sa dam si azi o lege cu cateva zeci de articole?

 12. tudor spune:

  @VV

  Dle Senator,
  In acesta seara RTv a difuzat un interviu cu Dl Murjan, militarul acela care si a dat foc la cotroceni.
  Decent, informat, cursiv.

  Acel zero absolut, fost tzucalar al lui basescu – il numesc pe dl Saftoiu – il caracterizeaza ca avand un “delir argumentativ”.
  Este o rusine ca dl acesta este in pnl.
  L ati mai pus si vicepresedinte al unei filiale judetene, fara nici o legatura cu activitatea lui.

  Sa ne fie rusine!

 13. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Maiorul(r) Murjan a fost pus pe picioare si cu ajutorul SCMDRR. Despre familia Saftoiu m-am exprimat pe aici de multe ori. Niste cartite ordinare. Pentru onoarea liberalismului jigodiile astea ar trebui”ejaculate” urgent din PNL.

 14. tudor spune:

  @VV
  Felicitari pentru prestatia dv la emisiunea din seara asta.
  Ati fost singurul (si primul) care a adus lumina asupra subiectului, altfel toata lumea isi dadea cu parerea, ca, deh!, asa e romanul , le stie pe toate, iar politicienii, mai abitir.
  Ne bucuram ca va vedem des, la fel ne bucura si calitatea prestatiilor dumneavoastra.

 15. Kronstadt an der Graft spune:

  Înţeleg că aceste certificate ar putea face parte din zestrea pe care România o poate pune la dispoziţie celor care ar dori să facă investiţii la noi. Ca şi Roşia Montană, trebuie să fie vândută pentru câţiva arginţi unor şmecheri? Oare noi românii suntem de râsul tuturor? Mai rău ca o colonie africană? Vine cine vrea şi ia ce vrea de aici, explicându-ni-se că aşa e mai bine pentru noi?
  Bravos naţiune, hala să-ţi fie! Am senzaţia că clasa noastră politică iar a rămas repetentă.

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Off topic:v-as ruga sa va dati cu parerea in legatura cu stradania USL de a-l convinge pe Oprescu sa candideze in numele USL. Sigur, ca ipochimenu se codeste ca fata mare la pat. Mai vad ca si cretineii aia de la OTV de vreo doua luni tot dau emisiuni despre , retineti, sa nu cadeti pe spate”ciocoiul Oprescu”.
  Acum, sa va spun parerea mea ca bucurestean:mie imi convine Oprescu deoarece a reparat toate stricaciunile lui basescu si ale lui videanu, ia acum ma simt foarte confortabil ca nu mai sunt restrictii de circulatie. Nu prea mai apare la TV, nu ma mai agreseaza zilnic ca Lis, basescu si Videanu, traficul e destul de relaxat(sigur, si din cauza crizei basesciene). In consecinta cred ca Subiectul Oprescu este unul mort. De ce nu-l propuneti pe Tariceanu candidat de primar general? daca a condus el o tara pe locul 7 in UE, credeti ca n-ar fi capabil sa faca o Capitala mai mult decat Micul Paris?

  • @ un liberal optimist

   Am învățat multe lucruri in politica. IATA unul: nu te antepronunti in public in legătura cu părerea altuia, mai ales dacă vrei sa faci un deal cu el.

 17. tudor spune:

  @un liberal optimist

  Si, ca dovada ca n a fost o greseala, jegul de saftoiu continua apoi (secondat de cartianu) spunand ca dl in cauza “are nevoie de asistenta de specialitate”.
  Cica asta este unul dintre expertii pnl pentru viitoarea campanie.
  Mai mult chiar, se vorbeste ca va fi si platit pentru asta.
  L as scuipa …

 18. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Cred ca ati remarcat ca mai am putin si-mi sustin doctoratul la injurat cartite gen fam. Saftoiu sau Petre Roman.

 19. tudor spune:

  @un liberal optimist

  coana safta preacurata nu stiu ce tupeu a avut atunci cand s a cerut la liberali.
  si nici ce au gandit cei care i au oferit un loc eligibil pe listele pnl.
  am vazut la tv cativa tineri trimisi de guvernul nastase ca bursieri ai statului : straluciti.
  i a oferit vreunuia dintre acestia pnl ul vreo functie, vreun loc eligibil, ceva?
  n ai sa vezi!
  ne am specializat in recuperarea deseurilor basescului.
  chiar daca acestea (roman, saftica ), atunci cand au avut ocazia, au facut rau pnl ului.

  “masochismul, ca politica de cadre a pnl” cred ca poate fi o tema importanta de dezbatere interna

 20. tudor spune:

  oare ce o face in timpul asta dl antonescu?

 21. tudor spune:

  @VV
  pd ul macar ii recupereaza cu profit, sa si intareasca majoritatea

 22. PAPASTRATOS spune:

  Domnule SENATOR,
  Candva spuneati ca, in 1989 sub impulsul unei victorii de moment asupra unui regim pe care-l apreciam ca asupritor, nu am stiut ce sa punem in loc. Nu am stiut sa ne croim o societate functionala in contextul international de atunci. Si iata ca efectele sa resimt astazi. Sunteti printre putinii care “culpabilizeaza” clasa politica care s-a perindat de la 1990 incoace ! Sunteti printre putinii care sunt framantati de mostenirea pe care o lasam generatiilor viitoare ! Oricum, va trebui sa identificam raspunsul la urmatoarea intrebare :
  “Generatiile viitoare isi vor aminti de noi cu respect sau vor simti un sentiment de usurare ca au scapat de noi ?”

 23. Mihai Andrei spune:

  Într-adevăr, felicitări pentru emisiunea de la Gabi Firea. S-au confirmat spusele “liberalului optimist” – în lipsa unui moderator agresiv, v-aţi putut dezvolta armonios argumentaţia.
  Cu prietenie, 2 mici observaţii:
  1. Tot n-ati precizat român’lor (cum zice Băsescu) că certificatele verzi nu sunt anuale, deşi aţi putut remarca din corespondenţa de ieri această confuzie majoră, persistentă chiar şi în minţile acelora dintre noi ceva mai informaţi decât media.
  2. Maghiarii sunt altfel decât restul omenirii şi la topica onomastică: la ei First Name e Last Name şi viceversa. Deci nu se spune dl. Barna, acesta fiind prenumele său.

  • @ Mihai Andrei

   Eu stiu asta legat de Barna si de unguri, dar cu el imi permit sa fiu familiar, caci am lucrat impreuna, a fost secretar de stat la transporturi. In plus imi place mai mult Barna decat Tantzosh sau cum l-o mai fi chemand. Cat despre certificate, poate ca ai dreptate, sa fim mai exacti, dar pentru asta e nevoie de mult timp si rabdare.

 24. Dan spune:

  Intr-adevar, asa-zisul avantaj al certificatelor de emisie arata unde au ajuns industria si economia Romaniei. Insa daca este sa ne gandim cum ar trebui sa fie viitorul economiei sau industriei romanesti, sau al agriculturii, al serviciilor publice etc. trebuie sa ne gandim la alte trei subiecte: cine, cum si cand? Cine va schimba acest curs, cum si cand o va face? Dracul sta in detalii. Mai intai a fost cuvantul, dar cineva l-a transformat in realitate.

 25. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Mi-as dori ca Motiunea impotriva eliminarii subventiilor la caldura sa cuprinda si un program coerent si optimist pe urmatorii 4-5 ani pentru eficientizarea sistemelor de producerea energiei termice alaturi de introducerea sistemelor de termoizolare si de energii alternative, bazate pe atragerea fondurilor europene. Aceste programe sa fie cunoscute si de cetateni, astfel incat sa fie determinati sa iasa la vot in cunostinta de cauza. Trebuie sa scapam odata de eterna grija privind venirea iernii. Sigur, ar mai trebui mentionata in Motiune si ticalosia abjecta a actualei Puteri.
  Imi aduc aminte de generosul Program din 2008 privind introducerea sistemelor de energii alternative ,precum si zecile de mii de locuri de munca ce s-ar fi creat in urmatorii 10-15 ani.

 26. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Observ cu uimire ca nici presa nici Opozitia n-a remarcat o alta pungasie a actualului regim. Noul cod fiscal prevede reevaluarea impozitului pe proprietati la valoarea lor de piata. Cine stabileste valoarea de piata?Primariile? Pe ce baza? Atata vreme cat stau nevandute milioane de proprietati ar trebui ca reevaluarea sa fie facuta in jos.Tare imi este teama ca se doreste o noua confiscare a proprietatilor, in favoarea clientelei actualului regim. Cunosc familii care au muncit o viata sa-si cumpere o proprietate(se faceau tranzactii imobiliare si pe timpul comunismului) si sa si le intretina. Acum sunt pensionari si abia fac fata cheltuielilor de intretinere. Ii dai afara din casa lor, in loc sa-i stimulezi si pe altii sa-si cumpere si sa-si ingrijeasca proprietatile? In aceste conditii un eventual cumparator ar fugi ca dracul de tamaie de proprietati cu impozit supraevaluat (la urma urmei in mod artificial).

 27. tiberiu spune:

  @VV
  Am urmarit aseara emisiunea RTV unde d-l Patriciu si-a exprimat nemultumirea indreptatita pentru confuzia ideologica care a rezultat prin constituirea USL. Subscriu la aceasta constatare.Pur si simplu conducatorii USL nu fac nimic pt. a explica electoratului ratiunile politice ale aliantei si nu fac nimic pentru a-si afirma in continuare identitatea ideologica diversificata, fara insa a intra in controverse aprinse datorita deosebirilor de vederi.
  Oamenii cunosc ce este PSD, PNL, PC in mod independent dar nu inteleg nimic din politica USL in sens constructiv ,nu destructiv(antibasescubocudrea).
  Trebuie gasita o formula prin care mesajul mediatic liberal sa se auda distinct din “corul USL” pe mai multe “voci”. In aceasta chestiune s-a instapanit o tacere suspecta care pare sa legitimeze teza pedista de spre “alianta socialista”.
  Nu intamplator guvernarea liberala sustinuta parlamentar de PSD a fost o cea mai fructoasa.Pur si simplu nu lamuriti electoratul cum fiecare partid isi pastreaza identitatea actionand totusi in armonie in cadrul acestei coalitii aparent nefiresti.

 28. @ un liberal opimist

  Lucram la comisia Economica la programul pe energie.

 29. @ un liberal optimist

  Valoarea de piata nu se poate stabili decât in urma unei expertize sau prin cotatiile de bursa. ASA ca nici eu nu prea înțeleg.

 30. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eu cred ca valoarea de piata nu o poate stabili decat Piata, adica atat cat e dispus sa plateasca cumparatorul. Va imaginati cat de mult pierde statul roman din aceasta cauza? Sunt milioane de proprietati in indiviziune. Pentru a scoate din indiviziune o proprietate co-proprietarii trebuie sa cheltuiasca mai multi bani decat valoarea proprietatii. DVoastra ati cumpara o proprietate cu 3-4 co-proprietari? Unul, daca nu vrea sa vanda, s-a terminat tranzactia.Acum daca pe langa cheltuielile stabilite arbitrar de instante si notari multi co-proprietari stau cu ele uitandu-se cum se ruineaza si-si pierd valoarea initiala.Din aceiasi cauza se tergiveseaza si exproprierile pentru diferite lucrari publice.Deci , trebuie rapid modificata legislatia in domeniu pentru accelerarea circulatiei proprietatilor.Nu supraimpozitarea lor aduce mai multi bani la buget.

 31. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  1. Felicitari pt turul de forta la televiziuni si opiniile pertinente exprimate in ultimele zile!

  2. USL-ul asta (FSN-izat) e chair asa de corup? La Focsani nu poate gasi un candidat ADEVARAT si se complace a alege intre UN BARON HOT/Spagar/ SECURIST (Renato)- Marian Ipocrit Oprisan si UN Hot/Traficant de Tigari/ Traficant de Influenta EUROPROIECT (Sosele Vrancea) Nini Sapunaru?

  Cu astia vreti sa scimbati soarta Romaniei?

  Stiti ce face USL-ul? Se transforma intr-un PDL COSMETIZAT.

  Pacat de persoane ca Dv, Maria Grapini, Maria Campeanu si 2-3 alti.

 32. @ Barosanul

  Ce-i drept, am avut foarte multe invitatii la tv. Dar săptămâna viitoare nu prea o sa apar, plec la Mantova, sa prezint Cartea Soaptelor in limba italiana.