Stimati PD-isti, oare cine se cearta de dimineata departe ajunge?

Cel mai bun mijloc prin care poti explica realitatea este realitatea insasi. Iar in privinta asta, un proverb oriental spune asa: daca se intampla o data, a doua oara nu se stie, daca se intampla de doua ori, atunci sigur o sa se intample si a treia oara.

 Sa cercetam, inarmati cu aceasta intelepciune orientala, viata politica romaneasca a ultimilor douazeci de ani. O singura guvernare a mers de una singura, cea a anilor 1990-1991, cu un FSN zdrobitor in Parlament. Apoi, am avut numai guvernari de coalitie. In general coalitiile au functionat, nu in sensul ca au fost neaparat benefice pentru Romania, dar cei care au inceput impreuna, au ramas impreuna pana la incheierea sorocului. Asa s-a intamplat in 1991-1992 cu FSN-PNL-PDAR. Apoi in 1992-1996 cu FDSN, sustinut de PUNR-PRM-PSM. Apoi in 2001-2004 cu PDSR-PC-UDMR. De asemenea in 2007-2008 cu PNL-UDMR, cu sustinere parlamentara PSD.

 Sa vedem acum ce coalitii s-au rupt. In perioada 1997-2000 coalitia CDR-PD-UDMR, si nu o data, ci de mai multe ori. Apoi, decembrie 2004 – martie 2007, coalitia PNL-PD-UDMR-PC a sucombat cu aproape doi ani inainte de termen. Cat despre coalitia PSD-PD, marea alianta pentru Romania, n-a apucat nici primul an pe de-a-ntregul.

 Concluzia este fara echivoc. De cate ori s-au realizat intelegeri intre partide, dar fara PD, ele au mers, mai mult sau mai putin poticnit, pana la capat. De cate ori PD a  fost parte a intelegerii, certurile au dus la praf si pulbere coalitiile. Ca „meritul” principal apartine conducerii PD, in ansamblul ei, ori numai unora dintre conducatorii sai, e o tema de discutie. Dincolo de asta, insa, ramane invatatura celor doua decenii: PD este un partid cu o vocatie conflictuala certa, fara prea multe scrupule cand e vorba de respectarea cuvantului dat si mai preocupat sa se catere ca pe o catarca pe spinarea aliatului decat sa duca la bun sfarsit o guvernare.

 Aviz UDMR-ului care se poate lasa tentat sa adauge o noua pagina in palmaresul intelegerilor nerespectate de PD. Si subiect de meditatie pentru PD, daca nu doreste sa ramana izolat in viata politica romaneasca, asa cum, din pacate, a reusit, in anul 2009, cu Romania intreaga in plan international.

88 Responses to “Stimati PD-isti, oare cine se cearta de dimineata departe ajunge?”

 1. Sibilla spune:

  Vrem Respect ! Manifest pentru România, pentru viitorul nostru şi-al copiilor noştri… :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/10/18/manifest-pentru-romania-pentru-viitorul-nostru-si-al-copiilor-nostri-jos-basescu-jos-mafia-portocalie-nu-vrem-dictatura/

  Dacă, ei, Băsescu şi pedelacheii sunt uniţi… UNIŢI PRIN TICĂLOŞII, să NE TREZIM, să ne implicăm, SĂ CEREM ŞI SĂ NE IMPUNEM PAŞNIC RESPECTUL, pentru că, NE-AM SĂTURAT !
  TREBUIE SĂ RENUNŢĂM LA… RENUNŢARE ! TREBUIE ! E TIMPUL !!!
  Sibilla

 2. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Păi nu sunt pensii, sunt un fel de “taxă de protecţie”, :) , adică să stea acasă şi să nu mai strice România cu prezenţa lor.
  Glumesc domnule Varujan Vosganian, dar, dincolo de glumă, cred că România ar ieşi mai ieftin să plătească neaveninţii aleşi să stea acasă.

 3. gelu spune:

  Muschiul lui Traian!!! Pentru Muschiul lui nu conteaza criza grava in care a fost adusa tara de anusul contra-naturii mosit chiar de el, singurul lucru care conteza este Muschiul lui care vrea sa-si impuna premierul pentru ca, Muschiul lui sa nu piarda situatia de sub control al puterii Muschiului lui in aceasta tara. Un Muschi care se apleaca doar in fata frumoasei blonde de la turism ce-i aduce un aer de tinerete in Palatul Cotroceni, dupa propriile lui declaratii. Deci pentru Traian conteaza doar blonda si Muschiul lui, Romania e doar un tarim unde Muschiul lui a gasit un spatiul de desfasurare pentru a putea sa arate lumii intregi de ce este in stare acest Muschi al lui.

 4. Mi.R.A. spune:

  MISCAREA ROMANIA ALTFEL
  Comunicat

  Membrii fondatori ai Grupului de Initiativa anunta constituirea asociatiei civice Miscarea România Altfel, prescurtat Mi.R.A., având scopul de a promova generosul proiect „România Altfel” si programul strategic „România. O viziune pe 30 de ani” prin care Casa Regala a României propune propriul parteneriat istoric tuturor mediilor – politic, economic, administrativ, mass-media si civic – pentru o dezvoltare durabila a României. In acest sens, Miscarea România Altfel si-a stabilit urmatoarele obiective:

  Constientizarea si unificarea ideatica a tuturor asociatiilor, aliantelor, formatiunilor, organizatiilor si a membrilor societatii civile, indiferent de orientarile politice, pentru reformarea, purificarea morala si reconstructia din temelii a României moderne, europene.
  Mobilizarea energiilor pozitive ale natiunii române si polarizarea valorilor traditionale si contemporane în jurul celor mai morali si reprezentativi militanti pentru educarea si pregatirea congenerilor nostri, a tinerilor mai ales, în vederea reafirmarii fiintei nationale, a demnitatii si prosperitatii României.
  Adresa electronica Mi.R.A. este:http://tashy.ro/miscarea-romania-altfel/

  APEL catre membrii si simpatizantii MISCARII ROMANIA ALTFEL
  Stimati prieteni,
  A trecut o luna de cand existam in spatiul virtual. Dar a venit timpul sa ne intalnim in fapt, sa notificam formarea Colegiului Director provizoriu al miscarii., sa adoptam STATUTUL si ACTUL DE CONSTITUIRE si sa incepem demersurile pentru inregistrarea juridica. Este primul pas pe care trebuie sa il parcurgem. Va invitam sa participati la acest eveniment.
  Pentru mai multe detalii accesati: http://tashy.ro/miscarea-romania-altfel/
  Va multumim.
  INTALNIREA VA AVEA LOC LUNI, 19 OCT.2009, ORA 16.00 IN PIATA UNIVERSITATII, LA FANTANA ARTEZIANA.

  .

 5. maca spune:

  @d-le Vosganian,
  Cred ca va inselati in privinta sumelor “sifonate” de Traian Basescu & Co. Nu sunt de ordinul sutelor de milioane ci ce de ordinul miliardelor (bani de la bugetul de stat + transele FMI). In tot acest timp Basescu se plange de parlamentari, de pensii speciale, etc. Am vazut topul celor mai bogati politicieni. Cred ca este eronat, Basescu se afla pe primul loc de departe.

 6. gelu spune:

  Daca 5% e adevarat, insemna ca, treaba e nasoala rau de tot. “Surse din Serviciile Secrete ne-au informat că săsălăul Klaus Johannis, scos din anonimat de C.P. Tăriceanu şi Crin Antonescu în bătălia electorală de la Bucureşti, nu este altceva decît un pion al Dictachiorului Băsescu. Piratul îl controlează pe Johannis, al cărui scop este să ducă Opoziţia politică a sa într-o fundătură, acţiunea fiind menită să creeze zgomotul de fond necesar fraudării în linişte a alegerilor.

  Klaus Johannis (Ionanis – în cartea de identitate) este, de fapt, un personaj politic controlat de Băsescu şi şantajat de acesta printr-un Dosar Penal consistent, care, cu cca. două săptămîni înainte de lansarea la apă, a dispărut de la DIICOT Sibiu.
  Conform surselor noastre, “neamţul” este nimeni altul decît fostul iubit al Laurei Kodruţa Kövesi. Legătura celor doi a fost de notorietate în anii ‘90, ulterior baschetbalista, protejîndu-l de lege constant pe edilul Sibiului şi scoţîndu-l din diverse încurcături.
  Procurorul general al României este unul dintre artizanii “intoxicării Johannis”, operaţiune politică coordonată de celebrul de acum “Grup Zeus”, din SPP.
  Dosarele penale aflate în cercetarea DNA, unde Johannis este suspectat de afaceri cu mafia imobiliară şi corupţie, sînt “apă de ploaie” pe lîngă cel dispărut în condiţii necunoscute de la DIICOT Sibiu. Conform informaţiilor aflate în posesia noastră, primarul Johannis este cercetat, încă din 2005, într-un dosar care analizează împrejurările în care nişte fundaţii, aşa-zis caritabile, ar fi intermediat înfierea unor orfani români despre care nu se ştie unde au ajuns.
  Pentru propunerea de prim-ministru, Johannis a fost recomandat de personaje ale masoneriei europene, care habar nu au că, de fapt, sînt manipulate de la Bucureşti, iar Antonescu a înghiţit “gulguta otrăvită”, cooptîndu-l şi pe Mircea Geoană. Ambii au căzut, de fapt, în plasa Dictachiorului Traian Băsescu, care, în spatele show-ului “uite independentul nu e independentul” – îşi face nestingherit jocul politic abject, al cărui scop este menţinerea la Putere, prin orice mijloace.”

  • Imi amintesc cum, pe vremea cand am fost desemnat pentru postul de Comisar european, un personaj pe nume Liviu Turcu, a scris o biografie a mea, in foileton in Jurnalul National, care era complet de-a-ndoaselea vietii mele, din care reiesea ca am fost securist si spion. Asta m-a invatat sa fiu mai retinut la povesti de-astea. Intre timp am aflat ca si Lucian Croitoru a fost turnator.
   Nu mai exagerati talentele combinatorice ale lui Traian Basescu. In timpul mandatului nu i-a reusit mai nimic.

 7. Oricum, înainte de a vota, testaţi-vă orientarea… Dispecer Blogosfera

 8. maca spune:

  @gelu,
  Dar Antonescu & Geoana nu cunosteau nimic despre Johannis? Am citit despre el niste scandaluri cu procese de retrocedare dar atat.
  @ D-l Vosganian,
  Stiu ca poate fi o mare prostie, dar Basescu a afirmat Geoana ar fi fost taranist. Este adevarat asa ceva?

  • Despre Johannis s-a gasit numai decizia Curtii Europene privind o retrocedare de terenuri. Au fost, din pacate, numeroase astfel de cazuri, nu s poate spune neaparat ca primarul este vinovat, iar cuvantul scandal cred ca este excesiv. Sa adaugam si ca legislatia precum si diversitatea cazurilor au impiedict adesea aplicarea corecta a principiului garantarii proprietatii.
   Geoana nu a fost taranist, dar a fost sustinut de PNT pentru a ocupa pozitia de ambasador al Romaniei la Washington. Geoana fusese purtator de cuvant al MAE pe vremea mandatului lui Teodor Melescanu.

 9. @maca

  Exagerezi, maca. Ce e drept, insa, PD se comporta ca un fel de camera de comert si industrie. Daca tot n-are ideologie…

 10. gelu spune:

  Voi liberalii ati dat in bolinzeala??? Adica numai Basescu e oaia rea si bolnava din PD-L, Udrea, Ridzi, Videanu. Berceanu, Blaga, Boc, Flutur, Stolojan prezinta aripa bune si cinstita a acestui partid? Adica chiar daca iese Antonescu presedinte avem toate sansele de a-i vedea pe cei numiti de mine din nou prin guvern sau alte posturi la virful de putere al statului. Si eu care credeam ca, daca Antonescu va cistiga Cotrocenul, toti hotii de hoti pedelaci vot ajunge sa fie imbracati in zeghe?

 11. gelu spune:

  Liberarilor, dormiti in continuare in pantofi. Basescu are votantii lui in numar de 30% din cetatenii cu dret de vot iar daca la alegeri, nu se obtine o prezenta la vot de 70%, prin neprezentarea la vot, Traian Basescu are sansa singura sa fie reales. Iar voi liberalii nu luati masuri pentru a scoate oamenii la vot, va culcati pe o ureche cum ca, acesta scade in sondaje si Antonescu sau Geoana va cistiga alegerile. Uitati-va, faceti un calcul simplu de audientele posturile de televiziune si radio la care Basescu bate cimpii zilnic si comparati-o cu audienta pe care o au emisiunile la care voi liberalii sunteti invitati s-o sa constatati ca, Traian are un grad de penetrare la nivelul intregii tari de cel putin 3-4 ori mai mare ca, al vostru.

 12. gelu spune:

  Si iar dormiti in pantofi, tot va atentionez de luni bune cum ca, sa va puneti la punct strategia de control prin adevar a forumurilor si mass-mediei romanesti, dar voi, ori nu va intereseaza practic, ori sunteti plantati inca cu conserve foarte bine mascate, nu vreti s-o faceti. Nici dupa atentionarile mele repetate tot nu vreti s-o faceti. Nu vreti asta e clar, pentru ca, daca ati vrea ati penetra forumul de la ziare.com, citit pe zeci de mii de cititori zilnic si nu i-ati mai lasa pe pedelii de serviciu sa va improste zilnic cu minciuni si injurii. Iar daca voi nu vreti sa faceti acest lucru, sa fiti sanatosi. O sa cistigati alegerile la sfintul asteapta si asta pentru ca, nu va doare sufletul nici macar de voi dar nici de viitorul acestei tari.

 13. gelu spune:

  Efectiv sunteti, b.o.i!!! Scuzati-mi limbajul dar asta meritati. Intrati pe “http://www.ziare.com/actual/opinii/10-22-2009/patru-pentru-turul-al-doilea-927255#comentarii” si convingeti-va singuri. Un articol aparut la ora 6 dimineata, citit deja de 1800 de cititori si comentat de o pleiada de minciosi portocalii care isi fac meseria cu brio pe seama nepasarii si incostientei voastre a liberalilor care nici macar de razboiul electonic, in mesaje pe forumuri, nu vreti sa-l cistigati.

 14. dom ‘le mai dati-le o sansa si tinerilor jurnalisti din tara asta care se gudura de foame in fata tuturor lighioanelor sinistre care-si zic cu fala oameni de afaceri, doar ca sa apuce sa roada ca niste boschetari anonimi o coaja bolovanoasa de paine…vor sa faca cariera dar nu le intinde nimeni o mana izbavitoare…voi astia de la centru,aveti burdihanele pline si va dati la gioale de plictiseala in tot soiul de animozitati, controverse, disensiuni meschine si inventate…mereu si mereu aceleasi personaje pe sticla, la petreceri mondene, pe bloguri, prin ziare ori reviste…dk vreti sa stiti cum e si ce face poporul intrati pe http://crizeleluarvinte.wordpress.com… curve ieftine, extremisme, strigate de disperare, ciudatenii, randuri lirice de calitate, aforisme, apeluri la desteptare, povesti cu si despre prosti si lichele, analize mai putin ortodoxe, halucinatii, vise sparte, furii incontrolabile etc

 15. Andrei spune:

  Dle Vosganian, asteptam demult un asemenea articol. Eu am mai spus pe unele forumuri teoria PD-ului ca un “Canibal politic” pentru partenerii de coalitie. De fapt, PD isi priveste coalitiile din care face parte ca pe o oportunitate de a distruge un adversar. Cat a fost alaturi de CDR si de PNL in 96-2000 si 2004-2007, respectiv, PD-ul nu a facut altceva decat sa distruga din interior partidul-partener. E evident. Aceasta e o parte a doctrinei lui Basescu. In cele doua guvernari de dreapta, el nu s-a razboit cu PSD-ul, deci cu opozitia. Tinta tunurilor a fost permanent coalitia de parteneri, sau PNL-ul. In aceasta actiune pe care eu as numi-o in cateva feluri: tradare, uzurpare, cinism, PD-ul nu a precupetit nici un efort. A atacat partidele prin 3 cai majore: 1.discreditare politica, prin aruncarea raspunderii. 2.scindare din interior, prin sustinerea unor grupari. 3.critica directa la TV; 4.asmutirea ministerului justitiei si DNA asupra liderilor si altor membri PNL in 2007. E incredibil cum acest plan diabolic i-a tot mers. Pentru ca dl Basescu o face deliberat. E premeditat si cu rea-credinta, va spun! Asa a facut permanent. Intai in FSN, apoi in CDR, apoi in DA. Si o va face cu oricine care ar alege sa faca coalitie cu acest monstru canibal. Este f bine ca alte partide au ales sa-l izoleze, numai ca acum incearca sa ademeneasca PNL la guvernare. Nu trebuie cu nici un chip ca PNL-ul sa mai ajunga pe mana acestui ticalos de Basescu! Niciodata PNL nu mai trebuie sa faca coalitie cu Basescu, ii va distruge ca pe PNTCD. Si poate ar trebui puse tunurile pe fostii PLD-isti. PNL trebuie sa spuna: noi NU guvernam cu tradatorii de profesie, in veac.

 16. otilia spune:

  Neamul l-ati facut singur de rusine. Repet, mergeti pe drumul constiintei dumneavoastra si va veti vedea ca intr-o oglinda. Sunteti acid in raspuns si totodata mieros cu cei care sunt de acord cu dumneavoastra. Va amintesc ca si cei care nu sunt de acord merita atentia unui politician, macar pentru a fi convinsi ca aveti dreptate (…si adevar). Apropos, cati bani v-a dat Vantu pentru casa de la Suceava?

 17. @otilia

  Draga Otilia, daca mi-am facut neamul de rusine sau nu, eu zic sa-l lasi pe el sa hotarasca. Ma refer la armeni, desigur. Cat despre casa din Suceava, de unde ai scos-o? Nu-i asa ca e usor sa spui lucruri urate despre altii. Normal e, atunci, sa votezi tot pe cei care fac ca tine, adica putin le pasa de adevar. Te mai miri ca Basescu si Geoana au ajuns in turul doi si nu Antonescu? Ce zici, ne cerem putin scuze pentru chestia cu casa din Suceava?

 18. Motiunea de cenzura a fost respinsa! Guvernul ramane in functie, iar salariile si pensiile vor fi taiate. Romania intra in faza a2a a crizei. Rata mortalitatii va creste considerabil datorita lipsurilor financiare, o duceam foarte prost pana acum insa acum devine un cosmar. Cati batrani or sa moara ca nu au ce manca, nici nu mai vorbim de medicamente, cati oameni or sa rabde de foame?

  Situatia in urmatoarele 3 luni va degenera complet, la sfarsitul anului va incepe faza a3a a crizei, prabusirea monedei si lipsa resurselor de energie.

  Dumnezeu Sa Ne Ajute!