Tema zilei – 15 septembrie 2011: Înainte de orice numire, Guvernul trebuie sa dea socoteala pentru lamentabilul bilant al absorbtiei fondurilor europene

Ce ne spuneti, domnule prim-ministru despre aceasta situație? Credeți ca numirea unui ministru pentru fondurile europene va absolva de responsabilitate? Credeți ca un ministru fără nici o putere in partidul de guvernamant, lipsit de experienta politicii românești, va putea sa se impună in fata miniștrilor Dvs., de altminteri responsabili de tot acest dezastru? Cum putem crede ca, atât timp cat derularea fondurilor europene va rămâne tot in sarcina ministerelor si cercurile de influența vor rămâne neclintite, un ministru fără minister va rezolva ceva? Trebuie sa veniți in fata Parlamentului si sa explicați de ce s-a ajuns la acest dezastru si cine trebuie sa plătească pentru asta. După aceea discutam si de oportunitatea infiintarii ministerului fondurilor europene. Iata, așadar, cifrele privind absorbtia fondurilor europene de numai 3,5% (!?!) pentru care trebuie sa dați socoteala:

Situaţia depunerii şi aprobării de proiecte, semnării contractelor de finanţare şi efectuării de plăţi către beneficiari, raportată la alocarea UE pentru 2007 – 2013:

Până la data de 31 iulie 2011, pentru cele şapte programe operaţionale au fost depuse 28.964 proiecte, în valoare de aproximativ 225.384.499.314 lei;

Din totalul proiectelor depuse până la data de 31 iulie 2011 au fost aprobate 8.505 proiecte, în valoare de aproximativ 80.002.110.055 lei. Din această valoare, aproximativ 50.724.868.451 lei reprezintă contribuţia UE, ceea ce înseamnă aproximativ 62,7 % din alocarea UE 2007 – 2013.

Până la data de 31 iulie 2011 au fost semnate 6.468 contracte de finanţare cu beneficiarii, în valoare de 72.912.824.824 lei, din care fondurile UE reprezintă aproximativ 44.854.391.208 lei.

Plăţile totale către beneficiari din contributia UE, reprezentând pre-finanţări şi rambursări, s-au ridicat la aproximativ 10.718.681.661 lei.

Din punctul de vedere al situatiei financiare la data de 31 august 2011:

 Romania a primit pana in prezent de la Uniunea Europeana 2.7 miliarde euro (prefinantare de aproximativ 2,1 miliarde euro si rambursari de aproximativ 680 milioane euro), aproximativ 15 % din totalul alocarii financiare pentru perioada 2007 – 2013 de aproximativ 19.2 miliarde euro;

 Rambursarile interne din fondurile europene reprezinta aproximativ 4.113.053.658 lei, aproximativ 21,4 % din alocarea 2007 – 2013;

 Rambursarile din partea Comisiei Europene, de aproximativ 680 milioane euro, reprezinta aproximativ 3,5 % din alocarea financiara aferenta perioadei 2007 – 2013 (ceea ce indica nivelul absorbtiei in relatia cu Comisia Europeana)

NOTA:

 In prezent, datorita problemelor identificate de Comisia Europeana in procesul de achizitii publice, platile pentru Romania aferente Programului Operational Regional – Axa 2 Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport sunt suspendate (platile vor fi deblocate in momentul in care Comisia Europeana va accepta modul in care Romania a verificat achizitiile publice aferente acestor proiecte si a luat masurile corective adecvate);

 In situatia in care Romania nu trimite pana la sfarsitul lunii octombrie 2011, verificarile solicitate precum si masurile implementate in sensul eliminarii deficientelor din sistemul de achizitii publice sau in situatia in care aceste informatii nu sunt satisfacatoare, Comisia Europeana nu va relua platile catre Romania. Totodata, in situatia mentionata anterior, Comisia Europeana va suspenda si toate platile din instrumentul financiar FEDR (din FEDR sunt finantate POR, POS CCE, POAT, precum si partial POS Transport si POS Mediu), situatie in care bugetul de stat va fi grevat (crescand deficitul bugetar);

 In prezent, sunt blocate si neutilizate la nivelul beneficiarilor finali aproximativ 500 milioane euro, datorita diferentei dintre sumele acordate ca prefinantare beneficiarilor si cele platite efectiv de acestia in baza unor facturi. Cu toate acestea, Guvernul Romaniei a decis in mod eronat acordarea de imprumuturi catre Autoritatile de Management pentru continuarea proiectelor;

 Comisia Europeana critica vehement sistemul de achizitii publice din Romania, precum si modul in care entitatile implicate in verificarea / controlul / monitorizarea acestui proces isi desfasoara activitatea, invocand grave abateri de la prevederile Regulamentului 1083/2006;

 Datorita temerilor Comisiei Europene ca deficientele identificate in derularea Programului Operational Regional se regasesc si in cadrul celorlalte Programe Operationale, Romania trebuie sa realizeze verificari (atat ale sistemului de achizitii cat si ale procesului de achizitii aferent proiectelor finantate din fonduri europene) precum si sa adopte masuri corective pentru remedierea deficientelor identificate, pana la sfarsitul lunii octombrie 2011.

 In functie de concluziile acestor verificari si de masurile corective adoptate, Comisia Europeana poate decide suspendarea pentru Romania a tuturor finantarilor aferente celor spate Programe Operationale. In aceasta situatie, efortul financiar necesar continuarii implementarii proiectelor va trebui asumat in principal de Guvernul Romaniei.

22 Responses to “Tema zilei – 15 septembrie 2011: Înainte de orice numire, Guvernul trebuie sa dea socoteala pentru lamentabilul bilant al absorbtiei fondurilor europene”

 1. alexis spune:

  Aceasta noua gaselnita a guvernului Basescu-Udrea este inca o dovada a stilului de a lua decizii a echipei care din nefericire ne conduce. Orice decizie sau solutie trebuie sa aiba la baza o atenta studiere a cauzelor. ori slaba absorbtie a fondurilor nu se datoreaza lipsei unui minister de resort ci incompetentei si coruptiei. Leonard Orban nu va reusi sa rezolve aceste probleme si se va face de ras. Ma si intreb de ce a ales sa se bage in tarate.

 2. Filip G spune:

  Metodologia de aplicare la masurile 121 a fost gresita din start,
  Criteriul de a beneficia de aceasta masura sunt:
  Sa ai Bacul luat,ori se stie ca la tara cei ce doresc sa se dezvolte nu au 12 clase terminate.
  Al doilea criteriu era sa fii sub 40 de ani,ori tineretul de azi are alte repere decat munca in agricultura.
  Daca nu se revizuiesc aceste deficiente fondurile vor ajunge la cei care nu produc nimic

 3. Filip G spune:

  Masura era:Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”

 4. Mihai ANDREI spune:

  1. “Leonard Orban nu trebuia sa pactizeze cu acest guvern.” O fi supărat pe frate-su, Şică. Oricum, şi cronologic vorbind, face o prostie, cu mai puțin de 1 an până la căderea acestui guvern.
  2 Din păcate pentru ei, şi Boc în expunerea de motive şi el în discursul de investitură, ar trebui să citeze integral textul dvs. de mai sus. În loc de asta vor fi ceva acrobaţii verbale, eventual cu referinţe şi la gradul de absorbţie din primul an de după aderare (2007), când nici procedurile nu erau definitivate, să mai dea vina şi pe guvernul dvs.
  3. E savuros cazul de la Timiş – mită pentru PD. Mi-au dat lacrimile în faţa abnegaţiei şefei de la ITM !!!

 5. tudor spune:

  @VV
  Leonard Orban este si el un soi de “progresist”/
  Sa i fie rusine!

 6. Kronstadt an der Graft spune:

  Leonard Orban dacă o să se comporte ca un cal troian şi o să dezvăluie adevărul din spatele portocaliştilor, atunci va fi felicitat. Dacă o să se lase dus de măgarul traian, o să suporte consecinţele.

 7. maca spune:

  @d-le senator,
  Va rog sa ma scuzati pentru numirea de deputat din postarea anterioara, cat si pentru greselile de ortografie, trecute si viitoare.
  I-mi rezerv insa dreptul de a simpatiza anumite personalitati din spectrul politic in functie de convingeriile personale.

 8. tudor spune:

  @VV

  “Guvernul boc trebuie sa ne prezinte o analiza privind rezultatele la bacalaureat …”
  “guvernul boc trebuie sa ….”
  Cred ca ar trebui sa iesim aceasta retorica
  Este absolut evident ca boc si ai lui au un singur comandament: sa castige viitoarele alegeri
  Ceea ce spuneti dv este valabil pentru un guvern responsabil, ceea ce evident nu este cazul.

  Prin urmare, important nu este ce ar trebui sa faca guvernul boc, ci ce ar trebui facut ca acest guvern sa si inceteze existenta.
  Aceasta este chestiunea fundamentala.

  In aceasta ordine de idei, eu intreb: are opozitia capacitatea organizatorica pentru a castiga detasat viitoarele alegeri?
  Are expertiza necesara?

  Evaluarile mele nu mi dau prea multe motive de optimism.
  Vorbim de cel mai prost guvern din istoria moderna, cel mai corupt , care guverneaza intr o perioada dificila.
  In mod normal un asemenea guvern n ar avea nici o sansa de a mai castiga niste alegeri

  Daca exista asemenea incertitudini – si ele exista – inseamna ca avem o problema.
  Incertitudinea unei viitoare schimbari a majoritatii guvernamentale tine de calitatea opozitiei; de fapt, de calitatea managementului opozitiei.
  Inclusiv ceea ce se intampla zilele acestea – stabilirea candidatilor usl-face parte din aceeasi strategie pierzatoare.
  Am sentimentul ca tot ceea ce se intampla de la inceputul anului – incepand cu infiintarea usl – face parte dintr o cronica a unui esec anuntat.
  Nasol
  Atunci, care i problema?

 9. tudor spune:

  Erata:
  stergeti
  “atunci, care i problema?”

 10. Mihai ANDREI spune:

  @MACA
  Dragă Maca, problema nu e opţiunea ta politică vis-a-vis de ale altora (sau de ale noastre). Ce e grav e că în însăşi solemna ta promisiune faci o teribilă greşeală de ortografie – “îmi” se scrie legat. Însă ieri ai făcut greşeli mult mai grave, gramaticale de-a dreptul, nu doar ortografice. Soluţia acestei probleme nu stă într-un angajament solemn, nici măcar în utilizarea tastaturii cu băgare de seamă, ci în lecturi susţinute. Astfel, exprimarea îngrijită (din punct de vedere ortografic, gramatical, lexical şi logic) va veni de la sine.

 11. PAPASTRATOS spune:

  Domnule Senator,

  Pentru acest Guvern incompetenta este o reala VIRTUTE. Asa cum bine ati sesizat, in procesul de absorbtie a fondurilor europene s-au creat reale premize favorizante savarsirii unor infractiuni care au dus la aparitia unui cerc vicios din care cu greu vom mai iesi si care ne-a creat o imagine total nefavorabila in plan european.
  Romania, daca ar fi fost guvernata pentru si in interesul cetateanului, cu bogatiile pe care le are si cu fondurile europene puse la ar fi trecut prin aceasta criza cu demnitate si ar fi putut fi un exemplu de buna practica dar, cu BASESCU si BOC (doi incompetenti incontestabili) am ajuns de rasul Europei.

  Asa cum am facut-o intotdeauna, salut aceste analize prezentate de dvs. dar, avand in vedere numarul redus al celor care acceseaza informatiile prezentate de dvs., numarul redus al celor care pricep sensul acestora si interesul redus vis-a-vis de acestea cred ca trebuie sa faceti mai mult (in cadrul USL sau ca om de cultura).

  Cu stima,

 12. Mihai ANDREI spune:

  PAPASTRATOS:
  1. Retransmite şi tu cele mai concludente mesaje ale d-lui senator tuturor celor din agenda ta de e-mail.
  2. Cred că dl. VV face tot ce e omeneşte posibil întru propagarea în masă a acestor idei – poate doar suportul tehnic s-ar putea optimiza – hai să ne gândim cu toţii cum s-ar putea realiza acest lucru.
  3. Ce-i drept, nu toţi liderii USL depun aceleaşi eforturi – fie că nu pot, fie că nu vor – e, totuşi, greu să participi lunar la câteva zeci de dezbateri televizate – atât din punct de vedere fizic, cât şi intelectual.

 13. tudor spune:

  @Mihai Andrei

  Excelenta ideea ta!

 14. PAPASTRATOS spune:

  @Mihai Andrei

  De foarte mult timp retransmit comentariile Domniei sale VV.
  Ma refeream la faptul ca VV sa mobilizeze mai multi lideri USL si oameni de cultura sa faca acelasi lucru si anume, sa prezinte cu argumente fata reala a Romaniei de azi.

 15. Barosu Alb spune:

  E si normal ca trebuie sa de-a declaratii Guvernul in fata U.E., dar e normal sa fim mereu sanctionati ca nu ne indeplinim cerintele impuse? Adica ce fel de joc este acesta, de-a soarece si pisica. Cat ar mai dura pentru ca o tara cum suntem noi, sa fim exclusi din U.E.? Cumva atunci romanul ar pune osul la treaba? Ramane de vazut.

 16. Sfarma -Piatra spune:

  Tocmai a fost zburat schizofrenicul ala de Lazaroiu din ,,guvern” !!!
  Da’ vine Sulfina…..
  Dom’le da’ astia de la PD, chiar nu au pe nimeni de meserie ???

 17. maca spune:

  @Mihai Andrei
  Da ai dreptate in privinta asta nu am lecturat nimic de la terminarea liceului.

 18. epolitikon spune:

  @Filip G
  Masura 112 nu prea are nimic de-a face cu “Instalarea tinerilor fermieri”.
  Este doar un ajutor acordat tinerilor care in prezent se ocupa intr-o forma sau alta cu activitati agricole. Uitati-va pe grila de punctaj.
  Macar sa-i schimbe denumire ca acea schima induce lumea in eroare (tinerii interesati de agricultura mai ales).

  Sunt si eu interesat de agricultura (de pomicultura, ca sa ma feresc de DSV ca n-am de gand sa dau spaga luna de luna precum dau altii) si m-am luat cu mainile de cap cand am citit schema aia si mai ales grila de punctaj.

  Dar nici nu ma mira pentru ca in Ministerul Agriculturii isi fac veacul o multime de dinozauri cu apucaturi comuniste care nu s-au adapatat decat la caciuleala capitalista, nicidecum la altceva.

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sunt sigur ca Orban va avea aceeasi prestatie ca ministru ca si comisar european:adica una neimportanta si fara substanta. Atat doar ca isi va mai adauga un titlu de ministru. Oricum, nu cred ca-l va angaja vreo multinationala. Dovada ca dupa pozitia de comisar european s-a salvat intr-o functie de tutar al lui basescu. Asa, un fel de Lazaroiu, de Sulfina s.a.

 20. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am avut dreptate:Orban nu va gestiona niciun eurocent. Toti vor ramane la ministerele de resort. Dar a fost un bun prilej ca bok sa mai critice o data Opozitia pentru perioada 2005-2007, perioada cat si pd a fost la guvernare, inclusiv Orban pastrat in structurile de integrare. Din pacate, n-am auzit niciun lider al Opozitiei sa-l ia la misto pe bok pentru afirmatiile sale tampe.