Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședinții PNL Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu azi, 16 septembrie 2011

Varujan Vosganian:

Bine v-am găsit! Această conferință de presă la care particip împreună cu domnul Daniel Chițoiu, președintele Comisiei de Buget-Finanțe a Partidului Național Liberal, este menită să prezinte câteva dintre concluziile întâlnirii pe care am avut-o cu comisiile reunite din cadrul comisiilor de specialitate ale Partidului Național Liberal. Este prima dintr-o serie care va continua cu o ritmicitate săptămânală și care se va referi la temele de dezbatere din agenda publică.

Motivul pentru care facem acest lucru este legat în mare măsură de constatarea noastră că dezbaterea publică din România riscă să se îndepărteze de temele de actualitate și riscă să devină mai degrabă o dezbatere în sine și fără să răspundă la provocările realității. Statele europene sunt cu toate preocupate de criza economică. În România noi suntem mai preocupați de alegerile de anul viitor. Noi, partidele din opoziție, firește, acum vorbesc numai în numele Partidului Național Liberal, însă am comunicat colegilor de la PSD care este tema noastră și pot să spun acest lucru și din partea USL, noi refuzăm să jucăm la exerciții impuse. Noi refuzăm să participăm tot timpul la dezbateri în care avem o ținută reactivă. Noi dorim să discutăm pe cifre și pe date reale situația României. România nu-și poate permite luxul ca în toamna anului 2011 să aibă ca temă exclusivă anul 2012.

Noi considerăm, Comisiile de specialitate ale PNL, că cel mai mare rol pe care îl poate avea USL ar fi acela de a produce o mutație în stilul politicii românești. Noi trebuie să devenim din politicieni, oameni politici. Din politician poți să devii animal politic sau om politic. Animalul politic e cel care câștigă sfâșiind pe alții și avem exemple de animale politice cu prisosință în România. Omul politic e cel care câștigă prin negociere și prin dialog dar, mai important este că trebuie să transformăm politica în politici.

Profesionalizarea clasei politice presupune ca obiectivul clasei politice să nu fie ajungerea la guvernare, ci guvernarea însăși. Noi discutăm numai despre cine ar putea să câștige alegerile, discutăm mai puțin de prima zi de după. Noi propunem românilor să începem să discutăm și de România de după litera ”B”. Tot timpul discutăm de ”BB” parcă am fi în țara lui Brigitte Bardot. Eu vă propun să discutăm și despre România de după litera ”B”.

În acest context prima noastră constatare, eliberată de toată demagogia guvernamentală, este că anul 2011 va fi un an al stagnării. Nu poți invoca anul agricol în susținerea creșterii economice. Anul agricol, în proporție de 80% nu produce locuri de muncă, nu produce salarii, nu produce impozite la buget, nu produce resurse investiționale. Anul 2011, fără contrbuția lui ”Răpciune” și a lui ”Brumărel”, adică lunile septembrie și octombrie în terminologie populară, este un an al stagnării, un an al stagnării în care resursele creșterii economice sunt de fapt în recesiune. Și aici aș vrea să demascăm această demagogie a partidului de guvernământ care dorește să se poziționeze ca un partid de dreapta, un partid al investițiilor.

Chiar astăzi am trimis câteva interpelări la primul-ministru în care îi solicităm explicit să comenteze cifrele pe care noi le avem și care aparțin Comisiei Naționale de Prognoză, Băncii Naționale a României și Institutului Național de Statistică. Aceste cifre spun așa: că în primele șase luni ale lui 2011, investițiile nete din economie au scăzut cu 7% față de 2010. Dacă socotim că rata investițiilor, adică totalul investițiilor în PIB, în 2008 au fost de 32%, în 2009 de 26%, în 2010 de 22%, anul acesta vor fi probabil în jur de 20% ceea ce ne împinge cu zece ani în urmă. Deci rata investițiilor din România anului record, așa cu spun președintele și primul-ministru, ne împing în urmă cu zece ani. Suntem în 2001 cu rata investițiilor în PIB.

A doua temă este legată de investițiile străine. Orice cuvânt am găsi aici pentru a descrie prăbușirea investițiilor străine este eufemistic. Investițiile străine au avut o reducere dramatică. Față de 9,5 miliarde de euro în 2008, în 2009 am avut 3,5 miliarde, în 2010 – 2,6 miliarde și situația primelor șase luni arată că anul acesta vom fi sub 2 miliarde. La investițiile străine guvernul Boc ne-a împins în 2011 cu 12 ani în urmă. Suntem la investițiile străine în anul 1999, când România risca să intre în incapacitate de plată. Dacă în ceea ce privește nivelul PIB guvernarea Boc ne-a împins în urmă cu șase ani, adică abia în 2014 vom ajunge la nivelul lui 2008, în legătură cu investițiile străine și cu investițiile din economie ne-a împins cu un deceniu în urmă.

În ceea ce privește fondurile europene, guvernul riscă să nu ne ducă înapoi în timp, ci să ne ducă înapoi în spațiu, adică să ne scoată în afara Uniunii Europene. Datele pe care le avem, și pe care vi le punem la dispoziție, arată că nivelul real al absorbției este de 680 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 3,5% și, atenție, acestea sunt cifre înainte auditurilor finale. E posibil ca ele să fie reduse în urma auditului.

În aceste condiții, socotim că este doar un gest de demagogie sugestia că un ministru fără minister ar putea să rezolve problema fondurilor europene. A numi o persoană care nu are poziție politică importantă în partidul său, care nu are o experiență politică suficientă, care nu va avea minister, de fapt, și care nu va avea atribuții pentru că atribuțiile de derulare vor rămâne tot la ministerele unde clientelele au deja drumul bătătorit, este o soluție iluzorie.

Noi cerem primului-ministru să dea el socoteală pentru faptul că absorbția este numai de 3,5%, să dea el socoteală pentru faptul că Uniunea Europeană ne pune clar în vedere că dacă nu modificăm procedurile vom pierde și ce mai avem, și să dea el socoteală pentru faptul că, în clipa în care vom negocia bugetul 2013-2020, România riscă să primească mult mai puțin din 2007-2013, din cauza prestației dezastruoase a acestei guvernări.

De ce suntem exterm de fermi în această privință? Pentru că noi deja discutăm în termenii unui posibil transfer de putere. Suntem într-un moment în care există șanse de cel puțin 50% să avem un alt guvern. Spun 50% ca să nu intru în dezbateri sterile legate de procentele din sondaje și de siguranța câștigului. De aceea, cu modestie spun că sunt șanse de cel puțin 50%. În aceste condiții suntem deosebit de preocupați de ce se va întâmpla în acest an și cerem categoric guvernului să demareze consultări cu opoziția pentru acțiunile care urmează. Un program anticriză nu se va putea încheia în 2012 și nu vrem să ne trezim în situația să trebuiască să anulăm tot ce au făcut dânșii. O actualizare a strategiei energetice nu va dura numai până în 2012 . De aceea, noi considerăm că dezbaterea publică în ceea ce privește economia românească trebuie să fie demarată, bazată pe cifre, situată în realitate și în urma unui dialog politic.

Eu vreau să dau cuvântul acum lui Daniel Chițoiu care vă va spune câteva lucruri care țin de consolidarea fiscal-bugetară și care, veți vedea, întregesc din păcate spectacolul îngrijorător pe care-l ocupă investițiile și, ca să închei, preocuparea noastră majoră este legată de faptul că anul 2012 va continua stagnarea economică și că el nu va însemna ieșirea din criză, ci cronicizarea crizei.

Daniel Chițoiu:

Mulțumesc domnule ministru. Vreau să vin în completare la ce a spus mai devreme domnul ministru Vosganian legat de consolidarea fiscală. După cum bine știți, în luna august, guvernul a adoptat Strategia fiscal-bugetară pe anii 2012-2014, dar această strategie fiscal-bugetară nu a fost elaborată în sensul să vină, comparativ cu strategia fiscal-bugetară elaborată anul trecut pe perioada 2011-2013. De asemnea, această strategie fiscal-bugetară nu asigură datele și informațiile necesare pentru o politică fiscală coerentă și predictibilă pe termen mediu.

Ce vreau să spun, în acest sens, legat de indicatorii macroeconomici sunt prevăzute niște cifre în strategia fiscal-bugetară pe 2012-2014 în sensul reducerii deficitului bugetar de la 4,4 puncte procentuale în 2011, trei puncte procentuale în 2012 până la 2,2 puncte procentuale în 2014, neexistând o diferențiere între deficitul pe cash și deficitul calculat conform ESA (Sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate- ESA) decât în anul 2012. Deci în anul 2012 există un deficit atât pe cash cât și pe ESA de 3%, ceea ce ne duce la concluzia că cifrele care au fost puse în Strategia fiscal-bugetară pe 2012-2014 sunt cifre care au fost ajustate din burtă și nu pe baza calculelor și prognozelor făcute de Comisia Națională de Prognoză și de Institutul Național de Statistică.

De asemenea, în ce privește partea de venituri bugetare, la partea de venituri bugetare, deși s-a prevăzut o creștere a acestora ca pondere în Produsul Intern Brut până la 33,9%, această creștere la partea de venituri bugetare este pusă numai pe seama atragerii de fonduri europene, fonduri structurale.

În ce privește veniturile fiscale, acestea își mențin ponderea pe următorii trei ani de zile, respectiv la un nivel de 19,1 puncte procentuale în PIB. Ce înseamnă acest lucru? Acest lucru înseamnă că nu s-au prevăzut și nu au de gând să ia nici o măsură în sensul reducerii evaziunii fiscale și, mai ales, nu au luat nici o măsură și nu au prevăzut nici o măsură de creștere a colectării veniturilor fiscale ca pondere în PIB.

Știm foarte bine că, în prezent, România are un decalaj față de media Uniunii Europene de peste 12 puncte procentuale la partea de venituri ca pondere în PIB. România are în prezent 32,8% venituri bugetare colectate ca pondere în PIB, în timp ce media Uniunii Europene e undeva la 44,5 puncte procentuale. Deci interesul României e de a ajunge la nivelul mediei Uniunii Europene cu veniturile colectate în PIB, mai ales ținând cont de faptul că în ultimii trei ani de zile evaziunea fiscală s-a dublat în România. Deci n-am văzut nici o măsură concretă, în cifre, în această strategie fiscal-bugetară din care să rezulte o creștere a acestor venituri, venituri fiscale. Deci, creșterea, așa cum v-am spus, e pusă pe seama numai a atragerii suplimentare de fonduri structurale.

În ce privește capitolul de cheltuieli bugetare, aici am observat că deși Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede alocările de sume ca procente în PIB pe sectoare de activitate, pe domenii, respectiv sănătate, educație, transporturi, în Strategia fiscal-bugetară, contrar Legii responsabilității fiscal-bugetare nu sunt menționate aceste procente. De aceea și noi o să facem o interpelare Guvernului, așa cum spunea și domnul ministru Vosganian, să ne spună care sunt procentele alocate din Produsul Intern Brut pe sectoarele de activitate în ultimii 20 de ani de zile, să vedem cât s-a alocat până acum și cât au de gând dânșii să aducă în anii următori.

Toate aceste elemente, pe care noi vi le-am spus și cu care nu suntem de acord și criticile aduse de către noi la această strategie fiscal bugetară, ne fac să credem că și proiectul legii bugetului de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2012 să nu aibă la bază date și cifre concrete. Și mai ales, mai mult decât atât, ținând cont că anul 2012 este un an electoral, indiferent când se țin alegerile sau modul cum se țin, comasate sau separat, alegeri locale, alegeri generale, știm foarte bine că sumele alocate, mai ales pentru cheltuielile de investiții în anul 2012, vor fi cu preponderență alocate pe clientela politică, respectiv la unitățile administrativ-teritoriale care sunt conduse de către primari sau președinți de consiliu județean ale coaliției guvernamentale la putere.

De aceea, noi solicităm, în momentul când vine guvernul cu proiectul de buget pe anul 2012, să ne dea, ca și anexă la adoptarea legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat, lista cu obiectivele de investiții nominale pentru care sunt alocate fondurile în anul 2012.

Eu atât am avut de spus legat de această strategie fiscal-bugetară și aștept întrebările dumneavoastră.

Varujan Vosganian:

O seamă din hotărârile noastre de ieri vor fi date publicității pe măsură ce se vor realiza. Aș vrea doar un lucru să adaug și asta pentru că cei care suntem aici suntem poate cel mai în măsură să evocăm acest lucru. Vorbim despre evaziunea fiscală. Despre evaziunea fiscală se discută mai ales anecdotic, se discută mai ales în termeni de răfuieli de clanuri și de tot felul de descinderi televizate.

Noi ne manifestăm regretul că proiectul pe care l-am demarat în 2007 cu administrația fiscală spaniolă și care ar fi trebuit să se încheie în 2009 a fost abandonat. Proiectul nostru de combatere a evaziunii fiscale este un proiect instituțional și-l vom da publicității în octombrie, atunci când vom avea din nou comisiile reunite. El are câteva principii clare și care reduc drastic evaziunea fiscală din România și se bazează pe următoarele lucruri:

  1. Informatizarea completă a sistemelor fiscale. Ceea ce presupune cunoașterea de către administrația fiscală în timp real a tuturor fluxurilor financiare ale unităților economice. Interoperabilitatea între instituții, toate acestea. Ăsta e primul lucru și cu asta nici nu mai trebuie să întârzii cu returnări de TVA pentru că le face în timp real.
  1. Toate informațiile prin interoperabilitate sunt comunicate în timp real. De exemplu: toate tranzacțiile notariale se comunică în timp real unui server central. Nu ne mai trezim în situația că la administrația fiscală un proprietar de acum 20 de ani rămâne în continuare titular de impozite, numai pentru că nu s-a făcut schimbarea. Deci, în timp real, tot regimul proprietății din România este cunoscut.
  2. Fiecare cetățean va avea un cod de identificare fiscală, așa cum este codul numeric personal, un fel de CNP fiscal.
  3. Toate salariile se plătesc numai pe card, cu excepția celor care se plătesc unor persoane care locuiesc în zone în care nu există rețea bancară. Toate celelalte drepturi – dividende, drepturi de autor, colaborări, absolut toate se plătesc numai prin card bancar.
  4. Toate bunurile de folosință medie și îndelungată, însoțite de certificat de garanție, se comunică într-un server central. Nu obligăm pe nimeni să plătească cu cardul, dar în clipa în care cumperi un frigider, un prăjitor de pâine, o mașină, ele sunt însoțite de certificat de garanție. Certificatele de garanție se trimit în timp real la administrația fiscală. În acest fel, administrația fiscală are în timp real o situație clară a tuturor fluxurilor financiare ale firmelor și persoanelor. În acest fel, zonele de risc se identifică în secunde. Nu mai trebuie să faci descinderi în en-gros-uri, nu mai ești tentat să faci abuzuri cu controale la firme pentru că zonele de risc sunt identificate. Asta presupune însă, închei, un mare nivel de onestitate și pregătire profesională din partea administrațiilor fiscale.
  5. Într-o astfel de situație, declarația de venituri n-o mai face persoana. O face Fiscul. Fiscul îți trimite acasă declarația de venituri pentru că Fiscul cunoaște toate veniturile tale.

Aceasta este o mare revoluție în domeniul administrației fiscale pe care noi intenționăm s-o facem. O începusem. Din păcate, lumea uită că noi am fost la cârma guvernului doar un an și jumătate, și într-un guvern minoritar, lucru pentru care multe teme au rămas neterminate, inclusiv programul de combatere a evaziunii fiscale.

Eu vă mulțumesc, împreună cu Daniel, și așteptăm întrebările dumneavoastră.

Întrebări mass-media

Jurnalist: Pentru dumneavoastră domnule Vosganian, pentru că PNL până acum nu și-a anunțat clar poziția, veți vota în privința înființării noului minister de afaceri europene împotrivă?

Varujan Vosganian: În legătură cu această chestiune, noi socotim că tema de fond e legată de asumarea de către întregul guvern a responsabilităților care îi revin. În situația în care guvernul nu oferă, într-o dezbatere cu cele două Camere ale Parlamentului, o explicație și o asumare de responsabilitate – nu mă refer la asumare de răspundere ca procedură constituțională, pentru dezastrul de până acum, nu avem niciun fel de speranță că înființarea unui astfel de minister ar putea să aducă ceva util, pentru că cei care vor derula în continuare programele operaționale vor fi tot miniștrii de până acum.

În al doilea rând, nu discutăm despre niciun fel de numire până când nu ni se prezintă organigrama ministerului și relațiile sale funcționale cu celelalte ministere. Pe noi ne interesează mai puțin persoana, ne interesează instituția.

PD s-a obișnuit să lanseze tot felul de dezbateri publice, fără să ofere suficiente elemente pentru discuții. Vă amintiți regionalizarea, fără un act normativ. Vă amintiți chestiunea ajutoarelor sociale, aruncându-ne în ochi cifre, fără să ne explice care sunt aceste ajutoare, dacă beneficiarii ajutoarelor sociale sunt și copiii, care au drepturi consacrate de Organizația Națiunilor Unite – și sunt peste patru milioane care au aceste drepturi, și dacă ai opt milioane (de persoane), sunt și copiii – Așa și acum. Noi nu putem discuta despre un nminister al absorbției fondurilor europene fără să știm ce fel de minister e acela.

Și a treia temă, nu poți să adaugi ministere fără să treci, prin parlament, întregul guvern. Să fie limpede! Păi dacă ar fi așa, ne-am trezi mâine cu un guvern care nu mai are numărul actual de miniștri, are jumătate din miniștri, are dublul miniștrilor și noi votăm numai persoane. Ca să nu mai vorbim de faptul că persoana în cauză, altminteri onorabilă, nu se încadrează în peisajul general, va fi probabil folosită ca o cauțiune morală – personal, l-aș fi sfătuit pe domnul Leonard Orban să se gândească de două ori înainte de a accepta. Va fi un ministru practic fără minister. Va fi, de fapt, un alibi pentru același mod oneros de a derula fondurile europene. Va fi folosit și e păcat de experiența de până acum a domnului Orban să se lase folosit în acest fel de un guvern care nu îl merită. Nu-l merită până acum. S-ar putea ca domnul Orban să se dovedească foarte potrivit acolo, eu îi doresc să nu se întâmple acest lucru, să nu avem un nou teoretician al politicii, cum avem la Ministerul Muncii.

Jurnalist: Cum vedeți situația de la Iași. PC a decis să meargă cu…

Varujan Vosganian: Eu văd situația de la Iași de la circa 500 de metri, pentru că situația de la Iași se discută 500 de metri mai încolo, la USL și poate că eu nu sunt cel mai bun, eu sunt înlăuntrul lucrurilor și poate că, așa cum sunt și operele de artă care trebuie privite din afară, poate că eu n-am cea mai bună percepție despre asta. Eu cred însă că dacă faci o alianță, o faci până la capăt.

23 Responses to “Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședinții PNL Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu azi, 16 septembrie 2011”

  1. PAPASTRATOS spune:

    Foarte interesante informatiile furnizate de dvs. si foarte descurajatoare in ceea ce priveste evolutia nivelului de trai al romanilor.
    Nesimtitii care acum guverneaza aceasta tara ar trebui sa fie exilati definitiv din viata politica romaneasca.

    Intrebare:
    Aveti certitudinea ca datele cu care vehiculeaza Comisia Nationala de Prognoza si Institutul National de Statistica sunt reale ?

  2. Mihai ANDREI spune:

    1. Combaterea evaziunii fiscale e din categoria sociologică “biciul şi zăhărelul” – trebuiesc CONCOMITENT luate şi măsuri stimulative de relaxare pentru a putea spera la rezultate decente în această luptă. Sunt multe situaţii ce ţin de tehnica legislativă – momentan nu se doreşte diminuarea acestui fenomen pentru că reprezintă o sursă minunată de bani negri pentru sacoşele portocalii. La anul va fi şi mai rău – am experienţa din 2009 când reprezentanţii lui Blaga-Blejnar te împingeau în această direcţie (în loc să te descurajeze), numai să cotizezi la PD pt campania lui Băsescu. De pildă, acum se laudă cu încasări mai mari din acciza la ţigarete, ceea ce e doar o jumătate de adevăr (mult mai periculoasă decât o minciună sadea), “uitând” să menţioneze creşterea în valoare absolută a nivelului accizei de la 1 ianuarie. Veţi vedea la anul: în ciuda acestei creşteri a accizei, încasările vor scădea din nou – blejanarii şi igaşii vor merge iar la clienţii lor cu propuneri de genul “te lăsăm cu TIR-urile de ţigări nevămuite, doar să dai şi tu la partid 1 euro per pachet”. După 21 de ani experienţă în afaceri, aş putea vorbi ca Şeherezada pe această temă.
    2. Lipsa de profesionalizare e prezentă în toate straturile societăţii româneşti, nu doar în politică. Să vorbim despre ziarişti: conferinţa dvs. de presă nu şi-a găsit loc nici măcar la televiziunile de ştiri ! Cred că nici n-au înţeles datele tehnice pe care le-aţi furnizat, nici nu le-au găsit destul de savuroase pentru publicul larg. Deci, trebuie să mai lucraţi la comunicare. Câteva sugestii glumeţe, de week-end:
    - împănaţi-vă discursurile cu 2-3 dezacorduri crase, igaşiene;
    - contribuiţi la îmbogăţirea limbii române – contraatacaţi cu BRACARDIER;
    - nici o conferinţă de presă fără referiri grosiere la chiloţii elenelor;
    - comparaţii spumoase între loialitatea UNPR şi fidelitatea Ramonei Columbeanu şi altele (Udrea, Turcanu, etc.)
    - puneţi faţă în faţă etiologia prăbuşirii nivelului investiţiilor (nu doar străine) cu cele ale scufundării submarinului K-19 – tot din zona incompetenţei delirant-etilice.
    Astfel, “prompteristele” noastre nu vă vor mai ignora şi veţi reuşi să strecuraţi şi informaţiile importante, serioase, în buletinele de ştiri.

  3. @ PAPASTRATOS

    Pai tocmai asta vreau sa-l intreb pe Boc, daca datele sunt reale. In orice caz, altele nu avem, trebuie sa le credem. Dar ele arata cat de slaba este guvernarea PD.

  4. @ Mihai Andrei

    Ai uitat inelul coclit de la degetul mic si unghia lunga de la acelasi deget cu care te scarpini din cand in cand la ureche.

  5. Mihai ANDREI spune:

    c-aşa-i românul … pe cuvânt de onoare că nu exagerez deloc: la una din firmele mele am avut un tânăr administrator care nu şi-a tăiat unghia lungă decât după ce l-am apostrofat a treia oară !!! ameninţându-l că-l dau afară, având în vedere că din funcţia respectivă mă reprezintă şi pe mine, ca patron, nu doar firma.

  6. Mihai ANDREI spune:

    În context, o zicere suculentă a igaşului pe care am aflat-o abia azi, în excelentul editorial al lui Radu Paraschivescu din Adevărul de azi:
    “La început de mandat, Igaş a atras atenţia publicului printr-o glumă de autobază. Întrebat de o ziaristă despre absenţa din peisaj a lui Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, ministrul a ricanat lubric: „Ce e, domnişoară, deja vi s-a făcut dor de ciocan?” Încărcătorii din porturi, vagonetarii din schimbul trei şi proxeneţii din zona Mătăsari au jubilat în faţa ambiguităţii decoltate a demnitarului.”
    P.S. Extrem de interesante şi editorialele din Cotidianul de azi.

  7. alexis spune:

    Nu e greu sa ne dam seama de ce a murit proiectul cu informatizarea in vremea PD-ului. Iar in ceea ce priveste nivelul intelectual, guvernul Boc concureaza din greu cu ultimul de pe vremea lui Ceausescu.

  8. Mihai ANDREI spune:

    Alexis:
    te plimbi incoştient pe nisipuri mişcătoare – C-tin Dăscălescu sau Tudor Postelnicu ar câştiga uşor un proces de calomnie contra ta, având în vedere că-i insulţi prin comparaţia cu boc şi igaş. mai multă rigoare se impune chiar şi pe tărâmul figurilor de stil !

  9. Mihai ANDREI spune:

    Ioan Oltean: “Vreau să mai spun un lucru şi pe acesta trebuie să-l reţină domnul Lăzăroiu, că nu a ajuns ministru în temeiul calităţilor domniei sale excepţionale. A ajuns ministru că l-a propus PDL.”

  10. Mihai ANDREI spune:

    Să nu fim răi cu igaşul:
    1. Încă nu împlinise 25 de ani când şi-a “desăvârşit” studiile liceale;
    2. Această uşoară întârziere are motivaţii cât se poate de nobile – şi-a acordat o perioadă sabatică tocmai întru profesionalizare – absolvind cu brio şi o şcoală profesională (de politică sau tâmplărie, nu reţin).
    3. Urmare a acestor armonioase acumulări cantitativ/calitative, dar având încă mintea odihnită, a absolvit concomitent şi Magna Cum Laudae 3 (trei) facultăţi ale unor universităţi prestigioase nu pentru criteriile academice, ci pentru cele pecuniare, extrem de oneroase.
    4. Urmare firească a acestor împliniri spirituale, în 2004 a devenit Consilier Judeţean şi Preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliul Judeţean Arad !!!
    5. După ce va fi înfăptuit toate măreţele idealuri prezumate de actuala sa funcţie, îi prevăd o merituoasă carieră în diplomaţie, poate chiar într-un înalt post la UNESCO.

  11. tiberiu spune:

    @VV
    Afirmati ca “În România noi suntem mai preocupați de alegerile de anul viitor. Noi, partidele din opoziție… refuzăm să jucăm la exerciții impuse.”
    Problema alegerilor este intradevar problema centrala a viitorului national si individual si nimeni nu mai este interesat in mod real de alt subiect.Din punctul de vedere al puterii nu intereseaza evaziunea fiscala ,politica investitii si de atragere a fondurilor europeene etc. decat in masura cand devin resurse pentru alimentarea “pusculitei” de partid.Ei se pregatesc sa cumpere masiv voturile, sa pregateasca diverse metode de fraudare ale alegerilor(sunt probabil si altele inafara de mult comentatul vot prin corespomdenta) si sa constituie grupari politice “fantoma” , ca filiale PDL sub acoperire care sa pacaleasca cati mai multi alegatori si sa impieduce USL sa obtina majoritate absoluta.Proiectul reorganizarii teritoriale este de vaemenea proiectul dezorganizarii opozitiei etc.
    Fata de acest amenintarea acestui amplu program fraudulos antidemocratic menit sa impiedice cu orice pret opozitia sa acceada la putere,vreti sa oferiti alegatorilor cifre si analize ? Complet gresita aceasta strategie in opinia mea.Cei care au un pic de minte au inteles demult ca fosta guvernare liberala sprijinita de PSD a fost una incomparabil mai buna pentru tara si pentru cetatenii ei.Cei care nu au inteles nici nu vor sa inteleaga (fiind afiliat puterii)sau nu ii duce mintea.
    Ceeace ar trebui sa faceti ar fi sa luptati prin toate mijloacele pentru contrcararea acestui gigantic plan de fraudare deja clar conturat, dar mai ales sa elaborati cu UDMR un proiect comun care sa fie suficient de atractiv pentru ca ei sa paraseasca tabara puterii. Este f. simplu. In loc de asta doriti sa abordati o strategie perdanta ?

    • @ tiberiu

      Exista si alegători care prefera analizele si solutiile. Nu gândi in alb si negru. Strategia trebuie sa fie diferentiata pe tipuri de alegători. Cei care vor si dezbateri, nu numai cearta, sunt dintre ai noștri si trebuie castigati.

  12. tudor spune:

    @tiberiu

    udmr ul nu pleca de la putere, indiferent de ce proiecte le ai propune,
    pentru un motiv foarte simplu:
    nu pleaca de la putere
    punct

    daca ti inchipui cumva ca udmr ul si nu numai
    fac coalitii de guvernare de dagul programelor,
    inseamna ca inca mai crezi in mos craciun
    si alba ca zapada
    mda

  13. alexis spune:

    Din nefericire l-am cunoscut pe Dascalescu, iar pe Postelnicu l-am vazut la televizor. Este greu sa discutam despre nuante. Eu ma refeream la o anumita calitate a educatiei (excelent portret facut lui pitigas de dl. Andrei) si de modul in care, atunci si acum, erau selectate elitele.

  14. tiberiu spune:

    @Tudor
    In Mos Craciun cred nu numai eu ci si miliarde de crestini care sarbatoresc Craciunul an de an.
    Cu Alba ca Zapada este alta “poveste”.Intre un basm si o traditie crestina este o mare deosebire . In ceeace priveste UDMR este o simpla opinie, dar pozitia ungurilor in privinta reformei regionale si a votului prin corespondenta demonstreaza ca luicrurile nu sunt asa de solide cum crezi in sfera puterii,iar amenintarea cu DNA a lui Borbely a creeat o fisura definitiva.
    Trebuie insa o cu totul alta abordare a relatiilor cu minoritatea maghiara.

  15. Dorin spune:

    Nu cred ca are rost sa mai discutam. UDMR nu pleaca de la guvernare, va merge cu portocaliii de gat prin foc si furtuna pana cand totul tandari va fi. Insa aceeasi UDMR va fi extrem de interesata sa participe la guvernare daca, intamplator, urmatoarele alegeri ar fi castigate de USL. Atunci vor descoperi, ca prin farmec, ca au avut intotdeauna afinitati cu programul social al PSD sau cu doctrina liberala sustinuta de PNL. Intrebarea este daca in momentul respectiv coalitia de la guvernare se va face ca inchide ochii la faptul ca UDMR sunt, azi, partasi la marsaviile portocalii, sau nu?

  16. tudor spune:

    @VV
    hait!
    vad ca pc ul a inceput deranjul.
    avand in vedere ca alianta s a facut cu aproape doi ani inaintea alegerilor, e suficient timp de paruiala

  17. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, consider evaziunea fiscala ca un fenomen complex care ar trebui, cel putin in teorie, sa fie analizat pe componente. Economia subterana are o componenta a ilegalitatii in zona interlopa rezultatul unor actiuni de agresiune impotriva sectorului privat sau chiar a statului dar, are si o componenta legitima, unde cetateni care respecta legea in general, aleg sa incalce fiscalitatea impusa de stat , sa evite monopoluri create de lege, restrictii legate de aprobari de functionare, restrictii de atestare, etc.etc. . Exista o diferenta foarte mare intre factori economici care incalca fiscalitatea si regulamentele absurde ale statului pentru a putea face profit sau care, raporteaza numai o parte din activitatea economica tot in scopul de a se mentine in business si activitatile lumii interlope. La fel se intimpla si cu piata la “negru” a muncii, angajatori si angajati evita legea pentru a putea conduce o activitate economica profitabila. Dat fiind ca in doctrina liberala economia subterana este conceputa , in mare masura , ca un rezultat al fiscalitatii si legislatiei irationale a statului care, forteaza antreprenorii sa recurga la asumarea riscului de a desfasura activitati economice ilegale sau partial ilegale, ma asteptam, ca domnul Chitoiu sa atace in primul rind climatul fiscal-legislativ care forteaza agentii economici la ilegalitate. Adevarul este ca , exista o cultura si o practica de jupuire a agentilor economici de catre organele de aprobare si control al activitatii economice, mai mult, legislatia este in asa fel facuta sa acopere abuzul acestor organe. Coruptia rampanta la nivelul organelor de stat se reflecta si in gradul de colectare a darilor fiscale. Nu va suparati dar, racnind din toti bojocii ca trebuie inasprita colectarea darilor , ca sa se ajunga la nivel “european”, fara o analiza a cauzelor existentei si amplificarii economiei subterane, nu mi-se pare un gest de orientare liberala. Mult mai rational mi-s ar fi parut, un atac frontal la deficientele organizatorice pe care guvernul , in stupiditatea lui, le perpetueaza in domeniul colectarii taxelor. Un exemplu este desfiintarea executorilor fiscali de pe linga Curtea de conturi unde, desi cei judecati si condamnati la plata taxelor dorm linistiti ca nu exista executori ai curtii care sa-i forteze sa plateasca. Ce sa mai vorbim de anumiti ” fabricanti” care refuza sa plateasca impozite si taxe, din urma, santajind guvernul si administratiile locale cu concedieri masive si dezobedienta sociala.
    In concluzie, nu sint deacord cu atitudinea unui liberal care ” combate economia subterana” fara ca sa faca deosebirile necesare si concludente asupra diferitelor cauze ale ilegalitatii fiscale !!

  18. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Excelente analizele, ca de obicei. Marele obstacol al unui stat liberal il reprezinta legislatia economica. Asa cum am mai scris, un program economic si social trebuie insotit de proiecte de legi care sa-i dea substanta. In acest fel si ultimul buticar, PFA-ist, taran-”fermier”, pensionar, asistat social, asigurat, primar ar intelege esenta acestui program. Altfel, si in absenta unei prese inteligente ,va ramane un text ca Levantul pentru basescu!