Un gand pentru Teodor Melescanu

Nu am putut participa la sedinta Biroului Permanent din19 septembrie, deoarece ma aflam la Erevan, la festivitatile legate de implinirea a doua decenii de la proclamarea independentei Republicii Armenia, invitat fiind de presedintele Serj Sarkissian pentru a primi o inalta distinctie a statului armean. Imi exprim regretul de a nu fi fost prezent, pentru ca astfel as fi avut, poate, prin exprimarea pozitiei mele, contribui la evitarea prezentarii unei declaratii excesive privind sensul unora dintre opiniile publice ale colegului nostru, Teodor Melescanu.

Ma numar printre cei care, in numele echipei liberale si impreuna cu ea, am dus numeroase batalii intr-o viata politica extrem de dura, mergand chiar pana la nimicire, lipsita de reguli elementare de politete si de dialog, fara scrupule si contaminata de mentalitatea antidemocratica potrivit careia castigatorul ia totul. Unul dintre cei care au luptat umar la umar cu mine este si Teodor Melescanu. Personalitati ca el aduc vietii politice cate ceva din distinctia si eleganta de care ducem atata lipsa. Trebuie, mai intai, ca noi, cei din echipa liberala, sa ne respectam si sa avem incredere unii in altii, sa selectam si sa promovam valoarea umana, pentru a avea apoi o sansa in plus de a fi convingatori in fata opiniei publice. De aceea consider aceasta aparenta neincredere si amenintarile voalate la adresa lui Teodor Melescanu rezultatul unei regretabile stari de moment decat o stare de spirit care sa ne caracterizeze de aici inainte.

 

21 Responses to “Un gand pentru Teodor Melescanu”

  1. un liberal optimist spune:

    Fiind extrem de ocupat in ultimele zile m-am cam indepartat de tumultul vietii politice dambovitene. E drept, acum o zi sau doua am vazut la o televiziune de stiri o replica a domnului Melescanu, despre care am o buna parere. Puteti sa ne spuneti despre ce-i vorba?

  2. Atitudini spune:

    Si ceilalti care au iesit cu declaratii?

    Postarea lui Ludovic de pe Facebook?

    (la asta ma refer: “Inca 5 ani de asteptare pentru PNL, primul partid din Bucuresti. Cum sa sustii la primaria capitalei un om care a refuzat sa sustina in turul 2 al alegerilor prezidetiale candidatul sprijinit de PNL si de PSD si care astfel a pus umarul la resaparea lui Basescu? Cum sa il sustii pe un primar general paralel cu Bucurestiul si cu administratia? Cum sa sustii un primar general care si- a impartit frateste cu PDL pozitiile bugetofage ? Cum sa il sprijine PNL pe copilul de suflet al lui Ion Iliescu?”)

    In loc sa fim uniti… ne dam la glezne. Nu e suficient de puternic adversarul de ne permitem sa fim imprastiati?

  3. Bogdan Brătianu spune:

    viaţa politică românească se radicalizează pe zi ce trece. în alb şi negru se va descrie lumea până la armaghedonul electoral. dacă nu rupem acum pisica ea ne va mânca, aşa cum a făcut’o şi în anii trecuţi. cu siguranţă că trebuie să ne respectăm, cu siguranţă că între noi nu îşi au rost punctele de vedere tranşante, meschinele orgolii, dovezile de afecţiune pentru conducător sau bănuielile paranoice specifice muncii politice româneşti. cu toate acestea nu cred că ar trebui să fim gri în păreri. epoca diplomaţiei şi mănuşilor este suspendată până la eliminarea acestei stări de urmărit, îndosariat, mânjit, cumpărat, ameninţat, fixat ca în insectar de propaganda agresivă bolşevică practicată de partidul-stat. aici nu este vorba despre normalitatea unei vieţi politice, fie ea şi mai agitată sau mai fără reguli morale ca cea românească, ci despre lupta pentru supravieţuire a unei democraţii. griurile ne’au adus aici. faptul că t. băsescu şi camarila lui nu au fost executaţi de la început, de la primele semne că se va ajunge aici.

    sunt sigur că nu agreeaţi punctul meu de vedere, dar sunt ferm convins că ar cam trebui să fim mai tranşanţi în opinii, să ştim ce vrem şi mai deloc toleranţi cu “micile derapaje”. lanţul complicităţilor cu mănuşi ne va sugruma ca naţiune.

    vă spun aceste lucruri cu toată simpatia şi afecţiunea ce v’o port dumneavoastră şi domnului meleşcanu, deopotrivă. nu am dorit nicio secundă să ajungem aici dar mai abitir nu vreau să ajung să fiu nevoit să plec din românia pentru a trăi liber sau să bat munţii cu arma în mână precum moşii mei la vremea lor. dacă pot face ceva acum, o voi face. şi o fac în porţiunea mea de traşee.

    • @ Bogdan Brătianu

      Intr-adevăr, nu înțeleg bine ce spui. Dacă noi Facem greșeli, greselile noastre sunt mai putin greșeli, numai pentru ca sunt ale noastre? Noi nu trebuie doar sa-i schimbam pe pedisti, trebuie, mai ales, sa fim altfel decât ei. Dacă trebuie sa devenim un fel de PRM pentru a-i schimba, eu, unul, nu suNt de acord.

  4. Mihai ANDREI spune:

    @v.v:
    Datorita absentei, faceți același tip de eroare ca și dl. Meleșcanu – va luați după oficioasele basiste. Nu s-a întâmplat nimic, e o furtuna într-un pahar de apa stârnită de “interpretările” gregoire-lor ecrivaini si mircilor mareani.

  5. Mihai ANDREI spune:

    In completarea a ceea ce ziceam adineauri, iată ce zice Mircea Dinescu în Catavencii de azi: “Viţelul Cartianu, încăpuşat de „surse“, a afirmat zilele trecute că, după ce am publicat în martie 1989 interviul din Libération în care îl făceam pe Ceauşescu muci, drept recompensă, în loc să mă aresteze la domiciliu, Bibicul m-ar fi expediat în excursie la Moscova să pregătesc puciul şi să-l trimit, bine-mersi, pe lumea cealaltă.

    Păi, să nu-i dai Viţelului care paşte cu atîta seninătate printre baligile uscate ale Boului o joardă pe spinare?”

  6. cristi spune:

    Cel mai bine ar fi,pentru sanatatea noastra mintala,sa nu mai urmarim deloc presa basista.In ultima perioada aceasta presa,in loc sa informeze corect opinia publica,ea arunca numai si numai cu stiri false si cu provocari.La ora actuala ziare ca EVZ nu se mai deosebesc cu nimic de publicatii gen Tricolorul,sau Romania Mare.Eu de mult timp nu mai iau EVZ ca o sursa obiectiva de informare,si asa ar trebui sa procedeze toti cei ce sustin USL.

  7. Mihai ANDREI spune:

    @Cristi:
    Ai perfecta dreptate, dar trebuie sa-l citești, cu spirit critic. Mi-aduc aminte de o splendida butada a lui J-F Revel care suna cam asa: dacă într-o zi n-am bani pentru mai multe ziare astfel incit, făcând media, sa ajung cit mai aproape de adevăr, cumpăr un singur ziar – L’Humanite. Citind “pe dos” toate știrile de acolo ești destul de aproape de adevăr !!!

  8. Dorin spune:

    De fapt, ca de obicei, presa portocalie a denaturat sensul spuselor domnului Theodor Melescanu. Dansul nu a afirmat, asa cum zice ziarul, ca “E posibila” (in 2012) coabitarea cu Traian Basescu.

    Dansul a afirmat, textual: “Eu personal am coabitat cu domnul Băsescu. Au făcut-o şi alţi colegi de-ai mei, care au fost miniştri desigur cu bune, cu rele. Nu sunt unul dintre cei care consideră că este o coabitare imposibilă. Cred că acest lucru s-a dovedit chiar în perioada guvernului Tăriceanu, când, cu toate relaţiile extrem de proaste, pe problemele importante se ajungea la o înţelegere. Depinde doar de capacitatea pe care o avem cei care suntem în politică de a ne asuma nişte responsabilităţi.”
    Incheiat citatul.

    Deci, coabitarea intre guvernul PNL si presedintele Basescu A FOST posibila in 2008. Nu neaparat ar mai fi posibila si in 2012. Ar fi bine sa observam ca intre 2008 si 2012 personajul politic Basescu si-a pierdut consilierii unul dupa altul si s-a radicalizat, ajungand sa declare diverse tampenii. E suficient sa ma refer spre exemplu la porcariile spuse la adresa Regelui Mihai. Cum spune vorba populara: “daca ai facut-o dupa sfatul altuia rau sfat ai primit, iar daca ai facut-o dupa capul tau, rau cap ai avut!” :)

    Deci, ca sa reiau spusele domnului Melescanu “Depinde doar de capacitatea pe care o avem cei care suntem în politică de a ne asuma nişte responsabilităţi”. Oare presedintele Basescu ar mai suporta in 2012 un guvern PNL, dupa ce s-a obisnuit patru ani cu slugarnicia lui Boc? A declarat clar ca nu!

    Nici eu nu mai citesc de catava vreme “Evenimentul Zilei” altfel decat asa cum spunea Jean Francois Revel despre L’Humanite, ca sa vad ce-i in capul portocaliilor. Insa nu cred ca reprezentantii opozitiei ar trebui sa aiba “interzis” la anumite ziare sau canale de televiziune, asa cum fac oranjgutanii insisi apropo de “Antene” de exemplu. In acest context, inflamarea unei anume parti a conducerii PNL apropos de declaratiile domnului Melescanu mi se pare de-a dreptul infantila.

    In rest, sanatate buna si sa vedem ce facem cu sarbatorirea zilei Regelui. 90 de ani e o varsta, iar respingerea sarbatoririi ei in Parlament e chiar o porcarie mare pe care numai o ploiesteanca -republicana sadea, carevasazica- precum Roberta Anastase putea s-o “naseasca”.

  9. Cristian spune:

    Domnule Vosganian, in nenumarate randuri ati afirmat ca liberal te nasti nu devii. Cum comentati evolutia “liberalilor” Teodor Melescanu si Petre Roman in PNL? Hai sa fim seriosi; daca T.Melescanu si Petre Roman sunt liberali, atunci eu sunt Papa de la Roma.

    • @ Cristian

      Ți s-a părut ca aprecierile mele la adresa domnului Meleșcanu aveau in vedere opiniile sale de om de dreapta? Crezi ca un om nu merita respectat si dacă nu e atât de la dreapta cum am vrea noi?

  10. tudor spune:

    dl melescanu nu a omorat pe nimeni
    apoi, fiecare are dreptul la un punct de vedere.

    sa ne imaginam ca usl ul nu va castiga alegerile din 2012
    ( s au petrecut evenimente mult mai grave si infint mai imprevizibile decat acesta )
    ce se va intampla?
    in primul rand, CAPO isi vor da demisia sau vor fi obligati de propriile partide sa o faca.
    ce ar trebui sa faca pnl?
    eu cred ca ar n ar strica sa intre intr o alianta de guvernare cu pdl, dupa modelul psd din 2008, adica intra cu pdl, dar pune conditia ca nu accepta prezenta udmr in majoritatea nou creata.
    cu udmr ul si psd ul in opozitie, oricand se poate gasi un pretext pentru suspendarea lui basescu
    civilizat, cum spune dl melescanu

  11. tudor spune:

    mi se pare o falsa dilema situatia dlui ludovic orban, nu inteleg care e subiectul?
    esti in opozitie?
    votezi impotriva guvernului, ce mare lucru?

  12. Bogdan Brătianu spune:

    tudor: fără nicio supărare, dar la guvernare cu pede să mergeţi dumneavoastră şi prietenii de prin preajmă; civilizat sau nu. în momentul în care pnl (cu sau fără antonescu) va lua o astfel de decizie vă asigur sub cuvânt de onoare că nu va mai avea printre rândurile sale pe subsemnatul. ar fi o incoştienţă majoră să accepţi o astfel de alianţă în condiţiile în care partida lui băsescu (include unpr, partidul poporului şi alte asemenea dihănii politice parcă scoase din bestiarele medievale) cotropeşte românia cu asemenea metode. nu trebuie să fii un savant să realizezi că hanatul portocaliu nu are nicio legătură cu ceea ce se numeşte spirit democratic, principiile statului de drept, decenţă, minim bun simţ social şi chiar uman.

    a fi liberal înseamnă să fii inamicul nativ şi instinctual al acestui tip de comportament politic şi social practicat de partidul-stat. nu am fost, nu sunt şi nu voi ajunge în timpul vieţii mele o slugă smerită, un “daşefu-man”, pe moşia vreunui feudal contemporan, fie el şi traian cu gura mare.

    gogoriţele cu “responsabilitatea” pentru ţară, metode “civilizate” şi necesitatea momentului vindeţi’le bolşevicilor care l’au rupt în anii ’40 pe tătărescu de la liberali. ei vor înţelege şi vor accepta acest punct de vedere. a fost şi al lor.

    • @ Bogdan Brătianu

      Sunt de acord cu tine, de fapt am dat un răspuns similar. Am o singura observatie. Nu as da-o pentru intotdeauna. Îți aduci aminte, in 2003-2004 juram ca n-o sa Facem niciodată alianță cu PSD?