Tema zilei 24 Septembrie – De dreapta nu te faci, de dreapta te nasti

Politica are, neindoielnic, o dimensiune culturală. Politica este acțiune, dar este si atitudine. Are ceea ce germanii numesc Weltanschauung, adică viziune asupra lumii.
Ideologia este o viziune asupra lumii. In Romania discutam despre ideologii dar nu explicam si ce sunt ele, astfel ca fiecare poate sa fie ce vrea. De obicei, atunci când ideologii sunt facuti, iar nu născuți, ei se asaza acolo unde e loc, iar dacă nu mai e loc, se imbrancesc cu ceilalți.
La un astfel de spectacol dezagreabil asistam in aceste zile. Ideologiile si blazoanele, in politica românească, se îmbracă precum paltoanele la magazinele cu haine de-a gata. Titu Maiorescu ori maresalul Averescu devin peste noapte precursori ai politicii postdecembriste. Unii se culca de stânga si se scoala de dreapta.
Un astfel de partid politic care s-a rasucit in somn, culcandu-se socialist si trezindu-se popular-crestin democrat – liberal, este PD. Numai ca dacă atunci când îți iei o cetate noua trebuie măcar sa fi citit imnul național, in ce privește o noua ideologie, nu ești nevoit sa citesti nimic. Astfel încât acești reprezentanti ai noii drepte românești nu au aflat ca un om de dreapta crede in evoluția organica a societății si ca el socoteste ca dacă morala fără politica se poate, atunci politica fără morala, pe termen lung, e doar un experiment nefericit.
Președintele României, membru marcant PD, chiar si fără carnet si in ciuda prevederilor constitutionale, il jigneste in fel si chip pe regele Mihai. Un senator PD, fost ministru al transporturilor, Il socoteste nedemn de a fi o efigie a natiunii, câtă vreme a primit o medalie din partea lui Stalin, uitand, desigur, de toate omagiile pe care i le-au adus, de aproape saptezeci de ani încoace, toate marile state ale lumii. Un alt deputat PD se întreabă cum o sa fie când si regele Cioaba (fie-i tarana ușoară!) o sa ceara sa vorbească in Parlament – deși, din câte stiu Maiestatea sa nu a cerut sa vorbească in Parlament, ci a fost rugat sa o facă. Parlamentarii PD s-au opus prezentei regelui in Parlament.
Nu cred ca ideologiile se deosebesc după atitudinea fata de monarhie, chiar dacă pentru prima oară, in timpul Revolutiei franceze, asa a fost. Poti fi de dreapta si, in același timp, republican. Dar nu poti fi de dreapta si sa vorbesti in acest fel despre Mihai I. Atitudinea aceasta primitiva, mitocaneasca fata de regele nostru descalifica o data in plus un act de guvernare lipsit de orice demnitate si noblete.

95 Responses to “Tema zilei 24 Septembrie – De dreapta nu te faci, de dreapta te nasti”

 1. alexis spune:

  @ Remarcabile versuri, desi nu sunt critic literar.

 2. tiebriu spune:

  @Cristian
  Romania a avut intradevar un guvern cu oameni de toata lauda ca d-l Tariceanu si D-l Vosganian care au condus tara pe drunul propasirii , dar in 2008 electoratul a refuzat sa dea PNL-ului un vot masiv pentru ca acesta sa poata continua o guvernare de succes fara PSD si PD. Rezultatul este stiut.
  Actualmente este o cu totul alta situatie politica, nu este vorba de cutare PSD-ist sau cutare PNL-ist ci este vorba de a apara tanara democratie romana de agresiunea unui partid totalitarist.
  Dar probabil chestiunea nu te ingrijoreaza.Poate crezi sincer ca totalitarismul basist este actualmente cel mai adecvat si atunci este Ok.Nu mai am nici un comentariu.

 3. Mihai ANDREI spune:

  1. Încă o dată felicitări pentru felul în care creşteţi nivelul dezbaterilor politice (şi nu numai politice). A fost o zi fastă pentru imaginea televizată a PNL – înaintea dvs. a fost dl. Tăriceanu tot la A3 şi, mai ales, a fost impecabilă intervenţia sa din parlament, în special a fost de mare efect şi plin de semnificaţii subliminale felul în care a redus la tăcere vociferările “cu musca pe căciulă” din dreapta sa.
  2. Ciudată d-na Vasilescu. Aţi intrat vreodată pe blogul ei ? Dacă nu, n-aţi pierdut nimic, atât vă pot spune, a plecat din PRM doar fizic. Sunt curios care sunt resorturile care o duc pe o femeie foarte tânără, OLTEANCĂ – nu ardeleancă “oprimată”, la un asemenea şovinism. Eu m-am mutat de prin ’95 în Oradea şi tot nu mă pot obişnui cu treburile astea.

 4. Mihai ANDREI spune:

  3. Am uitat: m-a pus pe gânduri dl. Frunda. Nu ştiu ce s-a întâmplat procedural, dar parcă are şi el dreptate, poate nu trebuia să renunţaţi azi la luptă pentru că diferenţa de valoare între cei 2 candidaţi era prea mare.
  4. Asemenea rapacitate patibulară, mojicie şi lipsă de onoare întru respectarea cutumelor / înţelegerilor vechi de 20 de ani, ca la împărţeala de azi a locurilor la Curtea de Conturi, n-am mai văzut de 21 de ani, de la certurile dintre Iliescu şi seniorul Coposu referitoare la înfiinţarea constituantei.

 5. Cristian spune:

  @tiberiu…bine faci ca nu mai ai nici un comentariu. Oricum spui numai tampenii. In loc sa postezi cretinisme de genul “tanara democratie romana” mai bine mergi si dormi. Care democratie ? PNL trebuia sa ramana in opozitie nu sa mearga acum la brat cu PSD. ATENTIE: PNL a fost dat jos de la guvernare cu ajutorul minciunilor PSD’iste, gen marim salariul profesorilor cu 50%(geoana a spus ca va face aceasta marire retroactiv). Dca tot vrei sa aperi democratia, atunci trebuie sa scapam de judecatorii corupti. Democratia schioapata in Romania din cauza unui sistem juridic corupt.

  • @ Cristian

   Am înțeles, PNL trebuie sa rămână in opoziție. Ne sare mai bine acolo, înțeleg ca nu trebuie sa-i deranjam de la guvernare pe pedisti. Decât, eventual, dacă ne cheamă si pe noi. Strasnica treaba, mai Cristian. Si zici ca ai fost ufedist?

 6. Gabriel spune:

  @ VV:
  Multumesc. Recitind am realizat ca am fost cam aspru. E plauzibila explicatia dvs. si mi-a parut rau ca v-am atacat ironic.
  Atitudinea mea vine ca o consecinta a faptului ca, traind printre oamenii de rand si nu in medii ceva mai spalate ca Dvs, observ ca limba romana vorbita corect este un sport de performanta. Dezacordurile, cuvintele tiganesti (Roma-nesti dupa noua ordine – subict pe care mi-as dori sa il dezbatem candva), folosirea gresita a multor cuvinte, etc . sunt deja uzuale in randul romanilor. Intr-adevar, “merele bune nu il vor insanatosi niciodata pe cel stricat, ci invers”. Bunica mea spunea : daca tot te obosesti sa deschizi gura, nu mai bine spui ceva bun ? Se pare ca din ce in ce mai multi, nu isi asculta bunicile.

 7. Eu nu stiu de unde a aparut in mintea unora sintagma “popular”, cu care in mod vadit a fost inlocuita si eliminata sintagma “crestin popular”.
  Bietul don Luigi Sturzo nu are nici vina si nici legatura cu orataniile astea.

 8. ps

  am uitat sa ma plang de jegosenia guvernamentala a BNR care lasa cursul in balarii ca sa creasca accizele la anul.

 9. Kronstadt an der Graft spune:

  Dar despre pericolul ca Băse să lase ţara neguvernabilă o vreme, ca apoi să vină precum Vlad Ţepeş şi să facă ordine un pic, înainte de alegeri, ce ziceţi? Oi avea scenarită şi trebuie să mă tratez, mai ştii?

 10. Cristian spune:

  @ VV…nu numai ca am fost UFDist, am fost cu dumneata in toate campaniile electorale incepand cu Alternativa Romaniei. Nu pot sa uit ce discursuri fulminante aveati impotriva PSD’ului. Domnule Varujan, nu este nici o rusine sa stai in opozitie si sa’ti faci tema cum trebuie. Va readuc aminte ca doar 5% dintre romani mai cred in actualele partide politice. Asadar, daca ati fi ramas in opozitie si ati fi continuat sa va promovati ideile si solutiile politice si economice, sunt convins ca din cei 95% ati fi reusit sa atrageti o parte importanta. Asa, mergand la brat cu PSD, nu vad cum o sa mai iesiti imaculati din aceasta asociere.

 11. tiberiu spune:

  @Cristian
  Atumci cand limbajul devine injurios dialogul, comunicarea, si identitatea spirituala umana decad pe loc in lumea lui Hades.

 12. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Eu unul cred ca bulgarii au gasit solutia pt reformarea clasei politice …

  http://www.antena3.ro/life-show/fun/un-magar-candideaza-pentru-postul-de-deputat-in-parlamentul-bulgariei-138322.html

  In other news la noi a inceput de ceva vreme reforma dupa cum se prezinta Parlamentul in componenta sa

 13. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/varujan-vosganian/pnl/vosganian-despre-problemele-usl-ura-lui-basescu-pentru-popor-si-sclavii-presedintelui-interviu-ziare-com-i-1123752
  Extraordinar,o luare de pozitie de nota 20(din 10) !
  De cati ani astept o asemena luare de pozitie elevata ,decisa,emanand spirit combativ la fiecare fraza, formulata intr-un limbaj necrutator dar impecabil. Acest interviu memorabil(sper istoric) va releva si va potenteaza (in fine!)atat capacitatile de om de cultura cat si de politican de exceptie.
  Asa va vreau d-le Vosganian, pentru asta militez de ani de zile pe acest bolg si pe altele.De o asemenea voce si de o asemena minte matura si cu vederi largi, are nevoie opozitia din Romania. Sunt convins ca energia pozitiva care se degaja din acest interviu va atrage simpatizanti si sutinatori.Oamenii au nevoie de energii pozitive si sunt atrasi magnetic spre ele.
  Tineti-o tot asa pana la victoria finala!
  Nu mai ridicati piciorul de pe pedala, apasati-o pana la maxim !

 14. Mihai ANDREI spune:

  În toată lumea Euro scade, doar la noi a atins nivelul maxim al ultimelor 15 luni !!! Este o cârdăşie fără perdea între BNR şi Guvernul boc – la fel s-a întâmplat şi anul trecut. Se măreşte artificial cursul Euro pentru 1 octombrie, după care cursul revine la “normal”. Pentru că această cotaţie dă nivelul accizelor pentru întreg anul următor ! Este încă o “discretă” măsură de austeritate pe care văd că n-o bagă nimeni în seamă, în ciuda faptului că va avea un impact major asupra buzunarelor noastre.