NIvelul de trai – un indicator dispretuit de trei ani încoace

Indicatorii utilizaţi în ultimii ani de statistica oficială vorbesc despre orice altceva, mai puţin despre români. Se vorbeşte până la obsesie despre convergenţa nominală ( deficite bugetare, datorie publică, inflaţie etc) dar absolut de loc despre convergenţa reală (diminuarea decalajelor faţă de media UE, potenţialul investiţional, competitivitatea, indicatorii nivelului de trai etc.) Despre cum mai trăiesc românii, faţă de propriile aşteptări şi faţă de concetăţenii lor europeni, nu vorbim nimic, de parcă ţara asta nu ar fi populată cu oameni, ci cu cifre şi procente.

Noi nu am intrat în Uniunea Europeană pentru ca românii să aibă unde munci în străinătate. Ci pentru ca românii, muncind la ei acasă, să poată trăi cât mai aproape de condiţiile din străinătate.

Convergenţa nominală ori cea instituţională nu sunt scopuri ale aderării noastre la Uniunea Europeană, ci mijloace. Scopul este acela al diminuării decalajelor. Astfel încât, la nivelul PIB/locuitor, la nivelul veniturilor medii, al condiţiilor de trai, al alocărilor  anuale pentru educaţie, sănătate, cultură, cercetare, al structurii PIB, să fim cât mai aproape de ţările europene dezvoltate. Fără o îmbinare înţeleaptă a politicilor privind convergenţa nominală cu cele privind convergenţa reală, o ţară nu poate avea o dezvoltare echilibrată.

Ce s-a întâmplat în ultimii trei ani cu acest obiectiv fundamental, anume al reducerii decalajelor ? Până în 2008 aceste decalaje s-au redus, o dovedesc toate statisticile. Din 2009 nu mai avem astfel de statistici. Putem justifica situaţia economică precară din România prin criza economică. Dar, câtă vreme criza a lovit toate statele europene, nu putem justifica prin criza economică şi adâncirea decalajelor.

E mai greu să fii sărac în afara Uniunii Europene, decât înăuntru. Când stai afară, priveşti pe fereastră la ceilalţi, cum mănâncă. Dar când stai la masă cu ei – şi fiecare vine cu mâncarea lui de-acasă – e mai greu, căci nu doar îi vezi, ci le şi adulmeci bucatele.

Bilanţul real al unei guvernări constă în această evaluare : a reuşit ea să reducă decalajele sau ne-a accentuat starea umilitoare şi marginală de ţară săracă ? Hai, să te vedem, domnule Boc, cu ce te lauzi ? Te previn că, în privinţa asta, defăimarea guvernării liberale nu prea îţi mai e de folos…

Convergenţa reală a României în interiorul UE trebuie să fie un amplu subiect de dezbatere în anul electoral. Atât în ce priveşte bilanţul actualei guvernări, cât şi în ce priveşte temeinicia programelor electorale. Şi vorbind despre competitivitate, despre resursele creşterii, despre investiţiile străine, despre piaţa muncii, despre educaţia şi sănătatea naţiunii române, populismele, demagogiile şi iluziile n-ar trebui să folosească la nimic.

40 Responses to “NIvelul de trai – un indicator dispretuit de trei ani încoace”

 1. un liberal optimist spune:

  Cum spunea cineva mai de mult ,Clica basista se comporta aidoma unui cap de familie betiv, afemeiat si gambler care se stropseste la membrii de familie ca mananca prea mult, vor sa se incalzesca ,sa se imbrace si sa mearga la scoala. Ca sa se cuminteasca, le mai arde una dupa ceafa, ca sa se invete minte si sa nu mai fie asa de risipitori.Plus ca incaseaza si alocatia copiilor. Sa se obisnuiasca si ei cu greutatile vietii!

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Mai exista un indicator important pe care nu l-am mai vazut:consumul gospodariilor. Ori acest indicator are o importanta pondere in pib, cotinand in afara de consumul propriuzis si un important procent din investitiile private.

  • @ un liberal optimist

   Indicatorii sunt foarte multi. Important este, insa, sa vorbim despre ei, sa aratam cat nea costat, de fapt, aceasta asa-zisa consolidare fiscala.

 3. tiberiu spune:

  @VV
  As fi dat titlul postarii cu cuvintele dv. dar intr-un alt “aranjament muzical”
  “Cu ce va laudati Domnilor Basescu si Boc,domnilor guvernanti ,cu saracirea romanilor, cu umilirea lor si cu reducerea nivelului lor de trai? ”

  As fi continuat apoi cam sa :

  “Va laudati cu recesiunea si stagnarea economica pe care ati promovat-o prin politicile voastre incompetente ? Interesant ,nu stiam ca se pot cere premii pentru incompetenta si esec managerial ? Va multumim ca ne-ati invatat ca este posibila si o asemenea culme a lipsei de responsabilitate.
  Daca erati in stare sa manageriati tara cel putin ca guvernul Poloniei, facand sa creasca economia cu cca 4%(nu vorbim de Turcia care s-a dezvoltat cu 8%)nu numai ca nu trebuiau taiate salariile dar Romania se putea gandi la reducerea decalajelor fata de tarile dezvoltate.
  Este insa limpede pentru toti ca nivelul de trai al cetatenilor nu va intereseaza,va intereseaza exclusiv umflarea”pusculitei”de partid si a buzunarelor acolitilor vostri si va intereseaza “frunzulitele” si salile de sport de la tara pentru batrani(caci tinerii au plecat demult din cauza voastra).Plecati acasa d-lor guvernanti stim cine sunteti si ce sunteti in stare”
  Cum va suna ?

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Nu ştiu, poate sunt subiectiv, dar nu reuşesc să descopăr nimic pozitiv cu care PDL va rămâne în istoria României după patru ani de administrare.

  • @ Kronstadt

   Imagineaza-ti cum va fi cand PD nu va mai avea masina de propaganda si altcineva se va ocupa, la rece, de guvernarea lor.

  • @ all

   Articolul despre convergenta reala a fost preluat de Agerpres:
   Agerpres – Varujan Vosganian (PNL): Nivelul de trai, un indicator uitat de trei ani încoace

   Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Varujan Vosganian consideră că indicatorii utilizaţi în ultima perioadă de statistica oficială vorbesc ”despre orice altceva, mai puţin despre români” şi despre cum trăiesc aceştia.

   ”Indicatorii utilizaţi în ultimii ani de statistica oficială vorbesc despre orice altceva, mai puţin despre români. Se vorbeşte până la obsesie despre convergenţa nominală (deficite bugetare, datorie publică, inflaţie etc.) dar absolut deloc despre convergenţa reală (diminuarea decalajelor faţă de media UE, potenţialul investiţional, competitivitatea, indicatorii nivelului de trai etc.) Despre cum mai trăiesc românii, faţă de propriile aşteptări şi faţă de concetăţenii lor europeni, nu vorbim nimic, de parcă ţara asta nu ar fi populată cu oameni, ci cu cifre şi procente”, afirmă Vosganian, luni, într-o postare pe bogul personal.

   Liderul liberal apreciază că intrarea României în UE s-a făcut nu pentru ca românii să aibă unde munci în străinătate, ci pentru ca aceştia, muncind la ei acasă, să poată trăi cât mai aproape de condiţiile din străinătate.

   Vosganian susţine că nici convergenţa nominală, nici cea instituţională nu sunt scopuri ale aderării României la Uniunea Europeană, ci mijloace.

   ”Scopul este acela al diminuării decalajelor. Astfel încât, la nivelul PIB/locuitor, la nivelul veniturilor medii, al condiţiilor de trai, al alocărilor anuale pentru educaţie, sănătate, cultură, cercetare, al structurii PIB, să fim cât mai aproape de ţările europene dezvoltate. Fără o îmbinare înţeleaptă a politicilor privind convergenţa nominală cu cele privind convergenţa reală, o ţară nu poate avea o dezvoltare echilibrată”, afirmă vicepreşedintele PNL.

   Potrivit acestuia, până în 2008, decalajele s-au redus, iar din 2009 nu mai există astfel de statistici.

   ”Ce s-a întâmplat în ultimii trei ani cu acest obiectiv fundamental, anume al reducerii decalajelor? Până în 2008 aceste decalaje s-au redus, o dovedesc toate statisticile. Din 2009 nu mai avem astfel de statistici. Putem justifica situaţia economică precară din România prin criza economică. Dar, câtă vreme criza a lovit toate statele europene, nu putem justifica prin criza economică şi adâncirea decalajelor”, afirmă Vosganian.

   El atrage atenţia că e mai greu să fii sărac în afara Uniunii Europene, decât înăuntru.

   ”Când stai afară, priveşti pe fereastră la ceilalţi, cum mănâncă. Dar când stai la masă cu ei şi fiecare vine cu mâncarea lui de-acasă e mai greu, căci nu doar îi vezi, ci le şi adulmeci bucatele. Bilanţul real al unei guvernări constă în această evaluare: a reuşit ea să reducă decalajele sau ne-a accentuat starea umilitoare şi marginală de ţară săracă? Hai, să te vedem, domnule Boc, cu ce te lauzi ? Te previn că, în privinţa asta, defăimarea guvernării liberale nu prea îţi mai e de folos”, spune Varujan Vosganian.

   În opinia vicepreşedintelui PNL, problema convergenţei reale a României în interiorul UE trebuie să fie un amplu subiect de dezbatere în anul electoral, atât în ce priveşte bilanţul actualei guvernări, cât şi în ce priveşte temeinicia programelor electorale.

   ”Şi vorbind despre competitivitate, despre resursele creşterii, despre investiţiile străine, despre piaţa muncii, despre educaţia şi sănătatea naţiunii române, populismele, demagogiile şi iluziile n-ar trebui să folosească la nimic”, mai spune liderul liberal pe blog.

 5. lordul john spune:

  @VV

  Foarte bun articolul! Merita de retinut doua aspecte majore;
  1. Guvernarea, si politica in general, nu este despre cifre, ci despre oameni.
  2. Doar realizandu-te in tara ta dai sens fericirii tale.

 6. PAPASTRATOS spune:

  Va spuneam candva ca, indicatorul cel mai elocvent in aprecierea unei guvernari este GRADUL DE SATISFACTIE AL CETATEANULUI. Tot atunci aduceam in atentia dvs. faptul ca la finele anului 2008, ca urmare a politicilor implementate de Guvernarea Liberala, Romania iesise din randul tarilor cu saracie severa.
  Dispretul pe care actualii guvernanti il manifesta fata de acest indicator-”nivelul de trai”-este alimentat si de starea latenta in care acest popor se complace, de modul cum accepta sa taca in suferinta afisand o teama care hraneste si mai mult sfidarea actualilor lideri nationali.
  De accea dati-mi voie sa transmit un mesaj prin intermediul blogului dvs.:

  “ROMANI, IMPREUNA SI ALATURI DE USL VOM REUSI IN 2012 SA NE RECASTIGAM DEMNITATEA ! TINETI APROAPE !”

 7. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Iar eu voi fi responsabil cu optimismul!

 8. tiberiu spune:

  @VV
  Felicitari pentru preluarea de Agerpres si asta dovedeste ca :
  1)Sunteti in pole -position a “grilei” politice si sunteti urmarit cu atentie de toti factorii responsabili
  2)Tema abordata este de mare interes
  3)Trebuie sa apasati “acceleratia” la maxim si sa le luati fata la toti.

 9. maca spune:

  Nu cred ca se mai poate pune problema de vreun indicator pt ca barometrul care ne arata adancimea la care s-a scufundat Romania a iesit de mult din limite. Romania nu mai este o nava este ceva care se scufunda si cu viteza mare, gratie iubitului presedinte, aduce mai de graba a submarin dar unul care va face implozie.

 10. cris spune:

  Cred ca ar fi trebuit sa definiti nivelul de trai, standard of living, pentru ca nu se refera la o bunastare personala – iata sunt si oameni care se bucura de mijloace de trai extraordinare in Romania-, si nici la PIB ca o masura a succesului unei societati; nici prezenta miliardarilor, nici cresterea PIBului nu inseamna ca romanul ar straluci de huzur dupa cum se vede.

  Pentru ca m-am intrebat am gasit urmatoarele: Nivelul de trai este definit ca nivelul de bunastare, confort, bunuri materiale si satisfacere a necesitatilor intr-o anume zona geografica. Include factori ca: venit, calitatea si numarul locurilor de munca, disparitatea intre clase, rata saraciei, numarul de ore necesare pentru a achizitiona lucruri de stricta necesitate, rata inflatiei, numarul de zile de vacanta pe an, accesul la sistemul de sanatate si calitatea acestuia, calitatea si accesul la educatie, infrastructura unei tari, stabilitatea economica, politica si sociala, calitatea mediului, nivelul de coruptie, nivelul de siguranta a cetateanului.

  Datele pe aceste domenii sunt publicate de Eurostat si, asa cum se stie la acest capitol suntem la coada cozilor UE.

  Aceste date nu sunt reflectate de PIB, iar deficitul in a reflecta starea reala a unei natiuni de catre PIB este resimtit suficient de puternic pentru a exista o initiativa a OECD, Clubului de la Roma, WWF, si altora in a gasi si masura altfel de parametri.http://www.beyond-gdp.eu/

 11. cris spune:

  Tot cautind sa inteleg am aflat ca exista un index GPI – genuine progress indicator, indicator de progres real, cu o metodologie de calculare foarte interesanta. Mi-au placut ideile acestui GPI (am si eu o obsesie a capitalului uman, asa incit, cum se pronunta acest cuvint, scrierea imi si cistiga simpatia), pun deci scrierea cu pricina mai jos,

  http://www.nber.org/~rosenbla/econ302/lecture/GPI-GDP/gpi1999.pdf

  Ar fi interesant sa puneti in fatza succeselor rasunatoare ale lui boc in cresterea PIB un index de tipul nivelului de trai/GPI.

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Da, vom avea nevoie de optimism. Numai ca nu va fi suficient. Si nici speranta unui vot negativ. De aceea, in afara lozincilor mobilizatoare, eficienta lipirii afiselor(intr-un fel o risipire a banilor-putini le citesc) va trebui gandit un set de masuri pe care USL trebuie sa le ia imediat dupa instalarea noului guvern, pentru franarea prabusirii economice. In 2004 Guvernul Tariceanu a violat putin Codul fiscal, introducand cota unica de la 1 ianuarie 2005. Pentru celelate masuri promise a avut timp sa le puna in aplicare, deoarece introducerea acelei masuri a dat ragaz suficient .In functie de proiectia bugetara va trebui ca oamenii sa stie pentru ce voteaza USL. Antibasismul si coruptia Puterii nu ajung ca teme de campanie. Numai o prezenta masiva la vot poate impiedeca fraudarea alegerilor.
  Noul premier ar trebui sa anunte de pe acum ce legislatie are in plan sa modifice, sau sa o propuna Parlamentului. Campania trebuie inceputa acum.

  • @ un liberal optimist

   Din pacate, la nivel de USL< preocuparea pentru astfel de lucruri este dominata de preocuparea pentru castigarea alegerilor. The Day After inca nu este conturata.

 13. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Luat cu treburile zilnice, n-am mai vizitat de mult timp blogurile oamenilor politici PSD. Azi am comis-o. Observ ca sustinatorii lor sunt mult mai pesimisti, mai revoltati si mai critici decat ai nostri. I-a afectat si cazul Geoana(un gest de imaturitate politica evidenta-asa cum am mai zis-o si noi!), dar si scurgerea de primari PSD catre UNPR. Mai nou ii cer lui A. Nastase sa se impuna ca PM.Este limpede ca in aceasta situatie PNL trebuie cumva sa preia parghiile in USL, astfel ca in cazul deprecierii situatiei din PSD imaginea de ansamblu a uniunii sa nu se deterioreze. Scaderea in sondaje a celor 2 co-presedinti, precum si a USL in ansamblu nu-i intamplatoare. Deja se anunta alte dezertari din PSD, fie la Oprea, fie la Geoana.E ca intr-o familie: daca tatal imatur pierde la poker o parte din avere, sotia si copiii incearca s-o rascumpere.

  • @ un liberal optimist

   PSD nu a dat o explicatie clara in cazul Geoana. Pe de alta parte, nu cred ca asta va produce rupturi importante in PSD. Chestiunea e alta, ca PSD are dezbateri interne mult mai explicite decat in PNL. Noi le pastram intre noi. Daca USL nu se consolideaza in sondaje, s-ar putea ca unii lideri PSD sa fie nemultumiti. Nu atat de alianta in sine, cat de cei din PSD care au generat-o. Dar, sa speram ca nu va fi cazul. Eu nu prea am intrat pe blogurile pesedistilor, e o idee interesanta.

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Corect! Inainte de ati cunoaste dusmanul, cerceteaza si aliatii.
  Pe de alta parte am intalnit si idei liberale la socialisti. Ceea ce e de bine! Si sunt multi oameni de calitate.

 15. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Iata o tema de campanie imediata, cu mare impact:noua taxa auto.
  Cand ati introdus-o DVoastra ati afectat afacerile necurate cu second-handuri straine si ati incurajat dezvoltarea industriei nationale auto. In perioada aceea s-au cumparat Loganuri in disperare. Sigur, nu cu banii jos, dar in acea vreme, oamenii puteau sa faca un credit bancar sau un contract de leasing. Acum, deja previziunile sunt sumbre in privinta vanzarilor de masini autohtone noi. Ori aceasta lege loveste atat in cei mai saraci doritori de masini cat si in detinatorii lor. Este ilogic sa platesti taxa de trei ori valoarea masinii tranzactionate.Nici macar Programul Rabla nu poate inghiti milioanele de masini vechi. Va aduceti aminte cum si-a facut campanie bok in 2008, atacand taxa DVoastra? Acum aveti cateva milioane de victime de castigat.

 16. @VV

  ,,Noi nu am intrat în Uniunea Europeană pentru ca românii să aibă unde munci în străinătate. Ci pentru ca românii, muncind la ei acasă, să poată trăi cât mai aproape de condiţiile din străinătate.”

  Majoritatea romanilor lucreaza in starinatate in sfera serviciilor. Servicii pe care salariatii si pensionarii din strainatate isi permit sa si le ofere ca pe ceva firesc cum ar fi: menaj, ingrijire la domiciliu, etc. In Romania cu veniturile din salarii sau pensii oamenii nu-si permit nici macar sa-si cumpere strictul necesar si sa-si plateasca toate facturile intr-o luna. Ratele la banci au devenit deja un cosmar. Cata vreme populatia va fi atat de saraca (intr-o tara deloc saraca dupa extravagantele guvernantilor), nimic nu va functiona. Economia stagneaza, oamenii incremenesc intr-o saracie paralizanta, ori te descurci devenind de-al lor, ori traiesti in aceste limite din ce in ce mai stranse. Nu exista logica in acest tip de guvernare, nu are nimic de-a face cu progresul real.

 17. un liberal optimist spune:

  @Corina Chiriac,
  Din pacate au plecat si cei mai buni meseriasi. Cand ai mai apelat ultima data la un constructor, la un electrician, la un instalator?

 18. Nivelul de trai nu este numai un indicator economic, poate fi in agala masura o conditie a functionarii optime a economiei. Un nivel de trai normal (nu mai vorbim de ridicat ca-i speriem pe astia, de parca scopul nostru in viata e sa traim prost intr-o tara cu deficite si paradeficite incadrate in nu stiu ce standarde), asigura si functionarea si dezvoltarea economiei, e logic.

 19. @VV

  Putina incredere care sa genereze ceva mai multa atitudine. A romanilor! Liderii politici si sindicali nu pot rezolva nimic fara atitudinea potrivita a celor multi.

 20. un liberal optimist spune:

  @VV,
  basescu deja a promugat legea privind taxele privind poluarea masinilor. Pe ei, pe mama lor( nu sunt caine, sunt stelist+rapidist!).