6 ianuarie – Crăciunul la armeni! Şi, de asemenea, şi Boboteaza…

 

In ziua de 6 ianuarie, armenii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc ziua Nasterii Domnului. Cu acest prilej doresc sa urez membrilor comunitatii armene din Romania, armenilor de pretutindeni si celor care ii pretuiesc sarbatori fericite, un an nou mai frumos, cu belsug in casa si cu liniste in suflet.

Adesea, datorita faptului ca poporul armean sarbatoreste Craciunul dupa Anul Nou, se considera ca aceasta se datoreaza utilizarii de catre armeni a calendarului iulian, “pe stil vechi”. Acest lucru nu corespunde adevarului, dat fiind ca armenii utilizeaza calendarul Gregorian, dar sarbatoresc Craciunul pe 6 ianuarie, in aceeasi zi cu Boboteaza, in timp ce crestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie si Boboteaza pe 19 ianuarie.

In fapt, sarbatorind Craciunul si Boboteaza in aceeasi zi, pe 6 ianuarie, armenii pastreaza traditiile initiale ale crestinismului. Data sarbatorii Nasterii Domnului a fost modificata in Imperiul Roman, dupa acceptarea crestinismului printre religiile imperiului de catre imparatul Constantin (Edictul din Milan, anul 313 al erei crestine). Astfel, ea a fost celebrata deodata cu ultima zi a sarbatorii pagane a Saturnaliilor, 25 decembrie, care semnifica lupta si, in cele din urma, izbanda luminii impotriva intunericului, iar prin extindere victoria binelui asupra raului. In cele din urma, aceasta modificare a fost acceptata in mod oficial de catre Bisericile crestine, in urma Sinodului din Chalcedon (451). Dat fiind ca in acea perioada Armenia se gasea intr-un aprig razboi cu persii, reprezentantii Bisericii armene nu au participat la acel Conciliu care a dezbatut si alte teme importante, precum natura umana si divina a Mantuitorului. Biserica armeana nu si-a insusit hotararile Conciliului din Chalcedon, astfel incat armenii ortodocsi continua sa sarbatoreasca Nasterea Domnului potrivit traditiei primelor secole de crestinism, potrivit careia Iisus a fost botezat dupa treizeci si trei de ani, in aceeasi zi in care s-a nascut, anume pe 6 ianuarie.

De altfel, in Evanghelii nu se pomeneste nicaieri despre data exacta a nasterii lui Iisus Hristos. Unul din motivele pentru care armenii nu au utilizat in sec. IV e.n., ca si romanii, modificarea datei pentru a o armoniza cu sarbatorirea pagana a Saturnaliilor a fost si acela ca pe teritoriul Armeniei, cel mai vechi stat crestin al umanitatii, paganismul nu mai era practicat.

Impreuna cu Biserica Ortodoxa Apostolica Armeana, exista o seama de alte Biserici Ortodoxe Orientale, asa-numite ne-Chalcedoniene, care pastreaza aceeasi traditie a sarbatoririi Craciunului pe 6 ianuarie, odata cu Boboteaza: Biserica Egipteana Copta, Biserica Ortodoxa Etiopiana si cea Eritreeana, Biserica Ortodoxa Siriaca precum si Biserica Ortodoxa Malankara din India.

30 Responses to “6 ianuarie – Crăciunul la armeni! Şi, de asemenea, şi Boboteaza…”

 1. Barosanul spune:

  Craciun Fericit si Multa Sanatate si Bucurii!

  Քաջառողջություն եւ երջանկություն Սուրբ Ծնունդը

  Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand!

 2. lorduljohn spune:

  @VV

  Craciun fericit!

 3. Dorin spune:

  Craciun Fericit, Varujan! Craciun fericit atat prietenilor armeni din Romania cat si armenilor de pretutindeni!

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Imi aduc aminte ca bunicul maternal m-a luat la niste sarbatori pe stil vechi la niste familii de lipoveni. Cred ca aveam 5 ani. A fost ceva fantastic;barbatii cu barba si rubasca si femeile cu fustele ale lungi, grasute si mamoase. Nici nu stiu cate feluri de mancare ne-au pus in fata. Bunicul se intretinea cu ei, inclusiv intr-o rusa aproximativa, eu eram prea mic sa inteleg ce se petrece. Suparati ca n-am baut si mancat, au impachetat o gramada de mancaruri si bardace, au inhamat un cal frumos la un docar si ne-au transportat pana acasa. Presupun ca la armeni o fi ca la lipoveni.Acum, sigur fara porturile traditionale, calul rotat si docarul din dotare…

 5. @VV

  Frumoasa urarea barosanului, tradusa de dvs. Imi permit sa o reiau, pe limba noastra si pe sufletul dvs:

  ,,Sfantul Craciun in sanatate si fericire! Sarbatori fericite si An Nou dupa randuiala!”

 6. coraian zoltan spune:

  Craciun fericit!

 7. Elena spune:

  CRACIUN FERICIT SI MULTA SANATATE !
  LA MULTI ANI!

 8. alexis spune:

  Craciun fericit si un an plin de impliniri!

 9. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu sunt expert in calendare crestine.Am relatat doar un eveniment crestin al unei comunitati minoritare si care mi s-a parut cu mult mai de bun simt decat sarbatorile crestine ale majoritatii:toxinfectii alimentare, alcoolemii extreme, crime, violuri, accidente de masina, spectacole extravagante etc.
  Am retinut ceva de la batrani: sa-ti organizezi astfel viata incat Pastele si Craciunul sa le sarbatoresti in fiecare zi. Cumpatare, adica.

 10. Bibliotecaru spune:

  Sărbători Fericite!

 11. tiberiu spune:

  @VV
  Craciun fericit si un an bun !

 12. antimarinari spune:

  CRACIUN FERICIT si SARBATORI FERICITE !
  La multi ani si pentru dumneaoastra si pentru toti ceilalti !
  Fie ca in perioada ce vine, sa avem parte cu totii de ” izbanda luminii impotriva intunericului …”
  Cu siguranta ne bazam si pe dvs pentru aceasta izbanda .

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  Sărbători fericite şi liniştite!

 14. Buddha spune:

  VV
  Craciun Fericit, Maestre!!!
  Lumina pentru suflet, iubire pentru inima si intelepciune pentru minte!

 15. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, va doresc in buna traditie a primului popor crestinat : Craciun fericit dumneavo0astra si familiei dumneavoastra !!