Discurs pe tema bugetului

 

EXTRAS

DIN STENOGRAMA SEDINTEI COMUNE A SENATULUI SI CAMEREI DEPUTATILOR DIN DATA DE 11.01.2010

 

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul senator Varujan Vosganian. Se pregăteşte domnul deputat Constantin Dascălu.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi, aş vrea să fac câteva consideraţii de natură generală şi câteva consideraţii de natură tehnică, care să le susţină pe cele dintâi, pentru a argumenta de ce acest buget nu poate fi votat de către Grupurile parlamentare ale PNL.

Da, aşa este, domnule Emil Boc – bănuiesc că s-a raliat şi dânsul grupului independenţilor, pentru că nu-l mai văd la tribuna guvernamentală – aşa este, ne gasim intr-una dintre cele mai grave crize prin care a trecut România.

In acest context va intreb: cum se poate ca în perioada în care România traversează cea mai gravă criză – spuneţi dumneavoastră, din ultimii 60 de ani – să avem cea mai costisitoare campanie electorală?

Cum e posibil ca dumneavoastră să dănţuiţi precum Heliogabal pe decadenţa Imperiului Roman, cum se poate ca în fiecare judeţ să se desfăşoare campanii de ordinul de mărime a milioanelor de euro şi după aceea să veniţi la această tribună, triumfător, şi să ne spuneţi că România trece printr-una dintre cele mai grele perioade?

Aş vrea, vă rog, să ne daţi răspuns la această întrebare. Cum e posibil ca un partid să susţină un candidat la alegerile prezidenţiale cheltuind mai mult decât s-a cheltuit vreodată în istoria României intr-o asemenea campanie, câtă vreme România este, cum spuneţi, în cea mai grea criză din ultimii 60 de ani?

Eu vă mulţumesc pentru recunoştinţa pe care ne-o arătaţi pentru că am lucrat la buget. Îmi pare rău, domnule prim-ministru, eu nu pot să vă reîntorc această recunoştinţă. Mie mi se pare că ceea ce ati facut este o continuare a atitudinii incorecte pe care Guvernul o are faţă de Parlament.

Eu vă previn că deja nu mai aveţi nicio scuză. Sunteţi într-o situaţie foarte delicată pentru ca acum, defăimând fosta guvernare, sunteti nevoit să defăimaţi precedentul Guvern Boc. Această disociere de personalitate, în care ar trebui să vă arătaţi singur cu degetul şi care aduce aminte de povestea lui Tartarin din Tarascon, care vroia să plece în Alpi, dar era prea comod în aşternut ca să se ridice, ne arată nouă că orice tentativă de a mai da vina pe altcineva câtă vreme deja dumneavoastră sunteţi recidivist, sunteţi în al doilea an de guvernare, este lipsita de argumente.

Domnule Boc, şi anul trecut aţi făcut la fel. Aţi venit repede, repede cu bugetul – atunci aţi întârziat aproape două luni, aţi venit în februarie cu bugetul – aţi forţat votarea lui, deşi noi v-am prevenit că o să mai veniţi o dată peste trei luni, cu bugetul refacut.  Din pacate, asta aţi şi făcut. Acum o sa faceţi acelaşi lucru.

Stimaţi colegi, tranziţia pe care o parcurgem nu este, in primul rand, un proces economic. Noi vorbim despre tranziţie în termeni de macrostabilizare, de inflaţie, de memorandumuri, de voturi uninominale. Doresc, însă, să vă spun că tranziţia este, în esenţă, un proces profund cultural. Până când nu vom emancipa mentalităţile şi până când nu vom pregăti oamenii să aibă cu adevărat puterea de a fi liberi şi de a fi sinceri, şansă pe care le-a dat-o momentul 1989, oricât de mulţi bani am produce, oricât am îndesa statistici în Anuarul Institutului de Statistică, ar fi ca şi cum am sufla într-o pungă înţepată cu acul: se vor risipi toate printre degetele noastre.

Votarea unui buget este un act de educaţie naţională. Bugetul trebuie prezentat naţiunii, trebuie prezentat partenerilor sociali, trebuie întrebaţi reprezentanţii breslelor. Or, ce am făcut noi? Am votat un buget în ritm de nuntă. A lipsit doar ciorba de potroace de de duminica, la 4 dimineaţa, când, cu glorie, s-a votat bugetul.

Am întrebat pe mulţi dintre colegii mei, de la toate partidele:

„Stimaţi colegi de la comisiile pentru buget, când aţi votat acest buget v-a prezentat cineva fişele pe domenii?” Nu!

Deci noi am votat acest buget fără să ştim, de fapt, care este bugetul consolidat al României, pentru că vă previn că bugetul pe care-l votăm noi astăzi, bugetul de stat, este mai puţin de jumătate din bugetul ţării.

Puţină lume ştie ce înseamnă bugetul consolidat. Bugetul consolidat arată sinteza politicilor publice: cât se dă pentru educaţie, cât se dă pentru sănătate, cât se dă pentru apărare, cât se dă pentru cultură. Noi votăm un buget fără să ştim, de fapt, care este expresia naţională a politicilor publice. Asadar in primul rând noi trebuie să ne educăm.

Bugetul, repet, trebuie să fie un major proces de educare a tuturor, pentru că abia după aceea vom şti cum să veghem asupra bunei cheltuiri a banului public, când ştim ce înseamnă, de fapt, un buget naţional.

N-aş fi vrut să reiau această discuţie, dar pentru că ea se pune din nou şi pentru că domnii Bud şi Boc, Boc şi Bud au readus-o in atentie, trebuie să vă previn, stimaţi colegi, să nu vă mai riscaţi cu comparaţii cu 2008.

Nu vă mai plictisesc cu bugetul consolidat, cu acţiunile pe care le-am dat la Fondul „Proprietatea” in contul despagubirilor şi cu excedentele primăriilor, pe care noi nu le-am luat în 2008, si care, fara sa insemne cheltuieli din banii anului 2008, au intrat, totusi, pe deficitul bugetar.. Eu i-am spus domnului prim-ministru Tăriceanu, aici de faţă, când m-a întrebat ce facem cu excedentele din anii trecuti ale primariilor: „Mai bine îmi tai mâna decât să iau vreun ban de la primării.” Domnul Boc, insa, a confiscat in ianuarie 2009 ce le mai ramasese.

Primăriile au cheltuit in 2008 banii economisiţi, un miliard de euro, care s-au adăugat deficitului. O fi bine, o fi rău, nu ştiu. Dar astea sunt cifrele.

Domnule Bud – nu ştiu dacă mai sunteţi în sală – şi domnule Boc, oriunde aţi fi, stimaţi colegi de la Partidul Democrat Liberal, deficitul bugetului de stat în anul 2008 a fost de 19 miliarde de lei, deficitul bugetului de stat în 2009 a fost de 36 de miliarde de lei. Dacă adăugăm şi cele două miliarde de lei, tertipul făcut cu banii de la EximBank ca să luăm ochii Fondului Monetar Internaţional, să mai reducem puţin deficitul, rezultă 38 de miliarde de lei: 19 x 2 = 38.

Una e să fie dublu de la 1 la 2 şi alta să fie dublu de la 19 la 38, în condiţiile, stimaţi colegi, în care Guvernul Tăriceanu a cheltuit, în 2008, 80 de miliarde de lei – dumneavoastră aţi spus că am risipit la cazinou etc. –, iar dumneavoastră aţi cheltuit în 2009 frumoasa sumă de 92 de miliarde de lei.

Deci aţi cheltuit cu 12 miliarde de lei în plus şi aţi avut un deficit dublu. Eu am să vă arăt aceste cifre de câte ori dumneavoastră, în necunoştinţă de cauză, le veţi omite. Ceea ce s-a întâmplat în 2009 a fost un paradox ruşinos al execuţiei bugetare a României.

Spunea domnul Boc: „Noi suntem corecţi cu viitorul.” Stimaţi colegi, eu nu ştiu ce înţelegeţi dumneavoastră prin corectitudine. Am văzut la fotografia de la sosire, la candidatura prezidenţială, ce înţelegeţi prin corectitudine. Dar vă spun eu ce ar trebui să înţelegeţi prin corectitudine.

Când iei datoria publică cu 109 miliarde de lei şi o laşi, după doi ani – că sper să şi lăsaţi guvernarea – cu 180 de miliarde de lei, dumneavoastră spuneţi că sunteţi corecţi cu viitorul?

Dumneavoastră credeţi că viitorul trebuie să arate precum caricatura cu starea a treia din vremea lui Bismarck, în care veneau toţi şi îi puneau pe spinare tot felul de poveri? Aşa sunteţi corecţi cu viitorul, adăugând în numai doi ani datoriei publice 71 de miliarde de lei?

Nu mai pun şi anul 2011. Ferească Dumnezeu să mai fiţi şi atunci, ca să vedeţi că, pe politicile acestea, vom ajunge să dublăm datoria publică în trei ani!

De aceea, eu vă rog să nu mai folosiţi cuvinte atât de mari, când pe dinăuntru sunt atât de goale de miez.

Încă un lucru de natură metodologică: să ştiţi, domnule prim-ministru, că a face economie nu înseamnă să strângi cureaua. E numai o asociere de termeni. A face economie înseamnă să faci dezvoltare economică, să faci bunăstare.

Dumneavoastră înţelegeţi economia în sens restrâns. Cu cât puneţi oamenii să strângă cureaua, cu atât ziceţi că faceţi mai bună economie. Or, ar trebui în privinţa aceasta să vă schimbaţi oarecum punctul de vedere.

Acum trec la bugetul pe anul 2010.

Stimaţi colegi,

Poate că nu aţi putut observa, fiind noapte când s-a dezbătut bugetul de stat, dar bugetul de stat are un deficit de 6,6% din PIB.

Deficitul de 5,9% din PIB pe bugetul consolidat este o proiecţie virtuala despre care noi nu ştim cum arată. Unde este excedentul acela de aproape un miliard de euro pe care-l ia Guvernul din alte parti pentru a acoperi diferenta de deficit dintre 6,6% al bugetului de stat si 5,9% al bugetului consolidat?

Mă întreb care este progresul anului 2010 când deficitul bugetului de stat este identic, in nominal, cu cel de anul trecut. În 2009 a fost de 36 de miliarde de lei, în 2010 este de 36 de miliarde de lei. Identic.

Dacă un Guvern se laudă aici că face macrostabilizare, că face creştere sănătoasă, menţinând nivelul deficitului la uluitoarea cifră de 36 de miliarde de lei, înseamnă că trebuie să ne aplecam mai atent asupra termenilor pe care-i folosim.

Deficitul bugetar va fi de aproape 36 de miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile bugetului sunt în afara realităţii. Produsul Intern Brut ar urma să fie de 538 de miliarde de lei. S-o credem, deşi este vorba de un Guvern care ne-a mai păcălit rău de tot anul trecut. Deci cresterea nominala, fata de anul trecut, este de vreo 8%. În condiţiile acestui buget, ar urma ca veniturile să crească cu 18%!?

Nu, stimaţi colegi. M-am uitat cu atenţie pe impozite, unul câte unul. Cel puţin 1,5% din PIB, adica 8 miliarde de lei,  este „barbă”. Este pus din hârtie. La aceasta se adaugă subfinanţarea de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, unde, ca să se încheie bugetul până la sfârşitul anului, va mai fi nevoie de 3 până la 5 miliarde de lei. Dacă socotim că cheltuielile vor fi cele care sunt în buget şi nu se vor mai reajusta în minus, acest buget va avea până la sfârşitul anului un deficit cuprins între 8% şi 10%.

Spunea domnul prim-ministru că nu vinde iluzii.

Stimaţi colegi, acest buget este el însuşi o iluzie. Acest buget ne promite două miliarde de euro venituri proprii ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ceea ce este în afara oricărei fantezii. Este debordant.

Dacă domnul prim-ministru îşi asumă aici că-şi dă demisia, nu dacă nu se obtin două miliarde de euro, ci daca nu se obtine un miliard de euro venituri proprii ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, eu sunt dispus să-mi retrag cuvintele.

V-am dat doar un exemplu. Aş putea să vă dau încă multe altele.

Vorbeaţi, domnule prim-ministru, despre faptul că in timpul guvernarii liberale s-a făcut dezvoltare pe datorie. Până când nu o să ajungeţi la puterea economică pe care o avea România în 2008, vă rog să nu mai vorbiţi despre acest lucru. Să ajungeţi întâi acolo şi să vedem atunci ce şomaj aveţi, să vedem atunci ce venituri bugetare si ce datorii aveţi! Dar nu mai vorbiţi de lucruri la care dumneavoastră nu veţi ajunge în acest mandat, pentru că şi cele mai optimiste evaluări arată că abia în anul 2012, la sfârşit, vom ajunge la puterea economică a anului 2008.

Dumneavoastră sunteţi în istoria României o buclă, ca-n jocul Piticot, care, dând cu zarul cum nu trebuie, ne întoarce înapoi cu patru ani. Practic, în anul 2012 vom ajunge la puterea economică a anului 2008 şi asta vă va dovedi oricare cifră pe care o veţi aşeza pe hârtie.

În legătură cu structura acestui buget, ne-am lămurit – sau cel puţin unii dintre noi – cum stăm cu indicatorii mari: veniturile supradimensionate, cheltuielile subfinanţate, la unele capitole, faţă de necesar.

Ce se întâmplă înăuntru? Înăuntru scad cheltuielile nominal şi ca procent în PIB la cultură, scad cheltuielile nominal şi ca procent în PIB la agricultură, scad la apărare. La educaţie nu mai vorbesc. Scad la sănătate.

Vine întrebarea: bine, dar unde sunt banii?

Trebuie să vă previn că bugetul acesta năpăstuit, al domnului Boc, are 22 de miliarde de lei mai mult decât am avut noi în anul 2008. În 2008 noi cica am risipit banii. Dânşii, cu 22 de miliarde de lei în plus, vin şi se vaită că este un buget de criză. Dacă acesta este un buget de criză, înseamnă că bugetul nostru era un buget de peştera Mamertina, unde îi aruncaa pe oameni ca să crape de foame. Si totusi, parca atunci romanii nu se plangeau ca acum.

Domnule Boc, vă daţi seama că aveţi o problemă?

Aveţi un buget cu 22 de miliarde de lei mai mare decât al nostru şi vă văitaţi întruna. Vă spun eu de ce vă văitaţi. Pentru că nu faceţi decât să plătiţi datoriile de anul trecut şi şomajul.

Stimaţi colegi, am să vă spun cât costă un şomer, ca să ştiţi de ce avem deficit la bugetul de pensii şi de ce suntem în această situaţie. Fiecare şomer costă bugetul statului între 4 000 şi 5 000 de euro.

De ce? Costă, în primul rând, ajutorul de şomaj. Costă, în al doilea rând, impozitul pe venit, care nu mai vine. Costă, în al treilea rând, contribuţia la asigurările sociale, care nu mai vine. Costă, în al patrulea rând, taxa pe valoarea adăugată pentru diferenţa dintre salariul său şi ajutorul de şomaj, consum care nu mai vine.

Toate acestea, adunate, dau între 4 000 şi 5000 de euro pe şomer. Înmulţiţi cu cei 300 000 de şomeri în plus şi veţi vedea unde sunt o parte din bani şi de ce plătim noi acum, în 2010, această factură. (Vociferări în sală)

Nu vă impacientaţi, domnule Boc. Vă previn, în încheiere, că peste trei luni ne vom reîntâlni şi vom discuta iarăşi bugetul, pentru că este exact cum aţi făcut anul trecut, când aţi venit cu un buget situat complet în afara realităţii şi a trebuit aproape să dublaţi deficitul bugetar. Aşa o să faceţi şi anul acesta.

Vă propun un târg de pe acum, pe care eu am să-l ţin. Peste trei luni  să luăm, cu creionul în mână, veniturile bugetare şi să vedem, una câte una, unde ajung acestea, sa vedeti si dumneavoastra pana unde poate merge nerealismul Guvernului dvs.

Dumneavoastră, domnule Boc, aţi spus că nu o să uitaţi pe niciunul dintre noi. Uite, eu vă rog pe noi, romanii,  să ne uitaţi. Când o să îngheţaţi salariile, să ne uitaţi. Când o să impozitaţi – am înţeles că la anul – pensiile şi nu o să mai plătiţi ajutoarele de sănătate, să ne uitaţi. Când o să crească şomajul la bugetari, vă rog să ne uitaţi pe noi. Atunci când o să crească impozitele, să ne uitaţi. Adică faceţi în aşa fel încât să ne uitaţi pe cât mai mulţi dintre noi, ca să ne fie şi nouă mai bine.

Nu mai faceţi trimiteri biblice, pentru că ar trebui să începeţi chiar cu Pentateuhul, cu Cele 10 Porunci: să nu minţi, să nu furi, să nu iei femeia altuia, să nu iei numele Domnului în deşert… (Discuţii în sală). Începeţi chiar cu asta.

Domnule Boc, nu pot la sfârşit decât să vă spun că într-adevăr aţi reuşit. Ne-aţi acuzat pe noi că facem un bine înşelător. Vă felicit că faceţi dumneavoastră un rău vârtos, viguros şi sănătos!

(Aplauze în sală)

 

 

 

42 Responses to “Discurs pe tema bugetului”

 1. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  EXCELENT DISCURSUL DUMNEAVOASTRA !
  VA RESPECT EXTRAORDINAR DE MULT !
  Personal cred in forta PNL aflat in opozitie si in revenirea acestuia in cel mai scurt timp posibil la guvernare.

 2. @MARIN

  PNL e inca putin buimac. Trebuie sa-si revina.

 3. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Excelenta ideea publicarii transcriptului.

  Cred ca m-ati inteles gresit. Eu nu v-am sugerat sa nu vorbiti mai mult de 15 secunde cind prindeti ocazia, doamne fereste. Incercam sa sa informez ca timpul de concentrare al interlocutorului e cam de 15.

  Intru-u mesaj ulterior formumistul(a) CRIS explica foarte corect cum se poate maximiza acesta informatie. Adica frazele sa fie scurte, tonalitatea vocii, cadenta cuvintelor, alegerea cuvintelor cheie, alegerea frazelor cheie si pe cit posibil o concluzionare.

  Antreior, intr-un mesaj de acum citeva zile mentionam ca multi vorbitori in Romania vorbesc de paca ar fi ultima clipa din viata si ii prinde cu Cuvintele nerostite. Adica o logoree din care nu se intelege nimic.

 4. cris spune:

  @VV

  Superb!

  Nu am sa pot vedea direct emisiunea cu doamna Grecu, ma uit la inregistrare. Dar tin pumnii. Don’t forget: Lower the voice, speak slower. Controlezi vocea, controlezi audienta; cind tu dai tonul, tu devii dirijorul. Calm, egal, tzintzarii nu conteaza: este educatie, nu miscare browniana. Key words – trasul de la sold. Cu eleganta si farmec.
  Nu vorbiti pentru Dana Grecu, nici pentru o audienta invizibila. Va mutati privirea (aceea din interior): vorbiti pentru mine, Corina, barosanu’, maca, gelu, marin; va uitati in ochii nostri.
  Succes!

 5. cris spune:

  @ Barosanul

  Gind la gind cu bucurie.

 6. cris spune:

  @ Corina

  Cum cunosc si profesori, inclusiv universitari, am aflat de doua site-uri care ar putea sa-ti dea inspiratie : http://www.nea.org (national education association) and http://www.aaup.org (american association of university professors).

  Ti-am trimis mesajul ieri, dar din motive necunoscute mie nu se afiseaza.

  Vezi ca pe site-uri sunt mentionate si carti. Daca iti suride vreuna, spune si ti-o trimit. Sau daca ai o intrebare, oricare, nevoie de informatie, spune, am pe cine sa intreb si sa rog de ajutor.

  Hei, calul si trapul? Vom deveni toti clasici in viata…

 7. cris spune:

  @VV
  Maestreee!, iar mi-a facut-o site-ul. Tot incerc sa-i trimit Corinei web-site-urile pentru asociatia nationala de educatie si asociatia profesorilor universitari si nu ma lasa. HELP!

 8. Stalker spune:

  Din ciclul “Heliogabal”:

  1. Nero n-a crutat nici poporul, nici zidurile Romei. Spunand odata cineva intr-o conversatie: “Dupa moartea mea, poate sa arda pamantul”, el a zis: “Ba chiar inainte, cat sunt in viata.” Si asa a facut. Sase zile si sase nopti dura acest incendiu. El privea acest foc din turnul lui Maecena, rapit de frumusetea focului, cum zicea el, si cantand, in costum, caderea Troii.

  2. Cand Galba a asistat la o comedie, spectatorii au repetat de mai multe ori versul “Vai, a venit maimutoiul de la tara!” (un fel de Basescu)

  3. Vitellius a inaugurat o tava pe care o numea scutul Minervei. A amestecat ficati de nisetru, creieri de fazani si pauni, limbi de flamingi, lapti de mrene. (un fel de Videanu)

  4. Vespasianus a introdus impozitele asupra urinei. (McTaxa)

  Si sunt multe de astea, domnule Vosganian!!! Istoria e plina de derbedei. Derbedeii de ieri sunt derbedeii de astazi!

  In alta ordine de idei, ati citit ultima carte a lui Niculae Gheran? Sa vedeti acolo o descriere frumoasa a armenilor din Bucurestiul interbelic!

 9. @VV

  Am citit discursul dvs si, cum nu ma pricep la economie, am cautat miezul, sensurile mai profunde. Regret ca nu am vazut inregistrarea pentru ca as fi putut admira si talentul dvs oratoric. Ceea ce mi-a atras atentia in interventiile dvs din ultimele zile, in acest discurs, in emisiunea de ieri de la Realitatea si in cea de azi, este un laitmotiv care da sens mesajului unui liberal autentic: educatia. Mi-a crescut inima sa vad ca ganditi in termenii in care si eu vad salvarea acestei natiuni. Cand am inceput discutiile pe aceasta tema aici, cu dvs si cu distinsii interlocutori, am spus ca o fac aici pentru ca simt ca nu voi vorbi in pustiu. Si am avut dreptate pentru ca vad acum ca opiniile despre acest fenomen atat de complex se armonizeaza. V-am mai spus si ma repet cu scuzele de rigoare, ca dincolo de ideea (unanim acceptata dar insuficient alimentata) ca educatia este salvarea acestei societati bolnave si a acestui popor fara repere, pentru PNL ca partid cu atat mai mult ea este o necesitate. PNL nu are sanse intr-o Romanie needucata, manelizata si otv-izata. Daca PNL are acum 20% din sustinerea electoratului este pentru ca atatia oameni are Romania in acest moment pregatiti sa sustina un partid care promoveaza valoarea, decenta, loialitatea, bunul-simt, buna-credinta si lista poate continua(si va rog sa o continuati). Orice vot care vine din alte considerente este un vot de conjunctura care se va pierde mai devreme sau mai tarziu. Este o realitate pe care trebuie sa o acceptam cu seninatate. Si a venit vremea sa va contrazic, pentru ca ati spus din nou ca PNL e buimac dupa alegeri. E perceptia dvs si o respect. Intr-adevar dvs sunteti in zona unde se iau cele mai grele decizii si poate resimtiti acest lucru cu o efervescenta sporita. Liberalii continua sa aiba o imagine echilibrata si constanta. Daca vor incepe sa vada rezultatul din 2009 ca pe un pas important si ca pe o crestere, PNL isi va gasi si echilibrul interior care il caracterizeaza. Orice om care pleaca acum din partid, mai ales la PDL(pentru ca de regula asta e calea) este un castig pentru PNL. La ei in schimb este invers. Dincolo de imaginea pe care si-a creat-o Cristian Preda ca pedelist infocat, mesajul lui trebuie sa le dea serios de gandit. Pentru ei orice om care pleaca este o pierdere. Procesul e simplu: din PNL pleaca cei care vor puterea cu orice pret si avantajele acesteia, din PDL pleaca acum, in acest moment, oameni care nu pot accepta modul in care se face politica in acest partid, si as indrazni sa spun ca pleaca oameni care descopera ca au principii, care in PDL nu prea au nicio trecere. Daca este ceva pozitiv pentru aceasta tara in existenta si chiar dezvoltarea acestui partid este epurarea clasei politice. A atras si atrage ca un magnet, ca un burete, tot ce este altfel decat am vrea sa fie politica intr-un stat de drept si cu aspiratii europene. Problema e ca atragand acest rau devine din ce in ce mai mare. Degeaba ne speriem, e doar o realitate. Atatia sunt ceilalti care sunt altfel decat noi. Asta e structura societatii romanesti la ora actuala. Pentru a schimba aceasta structura, aceste procente, nu trebuie sa ne gandim cum vom face sa cumparam mai multe voturi in campania viitoare. Va trebui sa ne gandim cum schimbam modul de a gandi al acestor oameni, va trebui sa avem grija ca nivelul lor de trai sa le permita ca in campania electorala sa refuze punga de mancare si banii de la un partid si sa voteze cu mintea si cu inima, nu cu stomacul. Cresterea PDL pe fondul migratiei politice si al ,,adunarii in jurul ciolanului” ne poate pune in fata unei grozavii greu de acceptat. Din punctul meu de vedere suntem pe cale sa asistam la nasterea unui monstru politic din ce in ce mai greu de digerat. Face curat in jurul lui, aspira tot ce e de aspirat, aduna tot ce e de adunat(nu vreau sa ma lansez in altfel de afirmatii care imi trec acum prin minte), dar va fi greu de luptat cu acest ,,animal politic” pentru ca lupta fara reguli, fara principii si fara Dumnezeu. Romania culege roadele unor politici care au asezat tot timpul educatia in rolul de cenusareasa.
  Si daca vorbiti de buimaceala de dupa alegeri atunci ea se poate vedea cu ochiul liber in PSD. Acolo da, se poate spune ca buimaceala e cel mai potrivit cuvant. Si asta nu e decat inceputul.

 10. @VV
  A mai ramas o intrebare, retorica de altfel: din cele 10 porunci ati citat la intamplare? Sau ati vizat subtil plaisir-ismul declarat al unor membri de vaza ai guvernului. Un liberal iesean se intreba pe blogul sau, dupa desemnarea ministrului de finante, daca PDL il va pierde pe d-l Boureanu asa cum l-a pierdut si PNL candva, in conjuncturi asemanatoare(dar din cauze diferite).

 11. Barosanul spune:

  Boureanu nu v-a fi scapat de PDL, e un LATRAU de vaza asa ca o sa-l pastreze.

  El, Hoara, C Preda, Visan sunt indispensabili si la propriu si la figurat.

 12. Toni spune:

  Great speech!
  E bine şi-atât, cineva îşi va aminiti că lucrurile au fost spuse, totuşi! Să sperăm că vor fi cât mai mulţi aceia…
  Şi-acum?! Porcăria a trecut, a fost votată, la ce să ne-aşteptăm?!
  Mai e vreo şansă să se intervină la nivel parlamentar, sau urmează o serie de OUG-uri, confirmate ulterior în plen, şi un masacru al pruncilor de proporţii biblice?
  Să fugim în Egipt, sau ce?!
  Asta ca să ne menţinem în paradigma fianlă a discursului, excelent, de altfel, felicitări!
  Ce facem cu Irod?! Şi cu cel Mare, şi cu cel Mic, la fel de crud?! Aşteptăm un Mesia, sau mergem la Pilat cu jalba’n proţap?!
  Eu mă tot uit după stea, dar e cam noros…
  Şi ceţos, nu se vede mai nimic… Nici magii, nici păstorii…
  Oricum, poporul aşteaptă ceva…
  Aşteaptă…. Aşteaptă… Aşteaptă…

 13. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  Ca de obicei v-am urmarit in emisiunea Doamnei Grecu (Antena 3), dar pacat ca nu ati avut adversari pe masura (sunteti greu de dominat inclusiv de catre moderatori).
  Va adresez rugamintea ca pe Blogul dvs. sa ne instintati din timp cand mai aveti aparitii la TV ca sa ne putem planifica si noi activitatile in consecinta.

 14. MARIN spune:

  @cris
  Multumesc pentru increderea pe care mi-o acorzi

 15. Tim spune:

  Domnule Vosganian, va rog ca la urmatoarele discursuri adresate domnului Boc sa fiti concis, sa utilizati cat mai putine fraze si, mai ales, sa nu ii complicati acestuia viata vorbindu-i de Heliogabal, Tartarin din Tarascon, Bismarck si altii.Dumnealui este preocupat de interesele natiei, a scoaterii tarii din criza economica, si dumneavoastra il faceti sa mearga prin biblioteci in cautarea personajelor mai sus-amintite.Vreti sa ii provocati demisia sau ce, nu vedeti ca si asa ilustrului profesoras de drept de la Cluuuuj i se resping legile la Curtea Constitutionala, acu il mai bagati si in sedinta cu teme privind cultura generala!

 16. cris spune:

  @VV
  A fost imposibil sa vad emisiunea – ar fi o idee buna daca ati putea pune inregistrarile respective aici pe blog.

  Citesc ziarele si elucubratiile pseudo-medicale la adresa vaccinului. Ce ma irita cel mai tare este atitudinea de lagar nazist: daca nu faci vaccinul ramii fara slujba, platesti spitalizarea etc. Asa cum am mai spus.

  Culmea este ca am gasit si CODUL DE DEONTOLOGIE MEDICALA, publicat in Monitorul Oficial 418 din 18 mai 2005. Ia sa vezi! articolele 58-62, prin care se spune ca PENTRU FIECARE PROCEDURA MEDICALA DIAGNOSTICA SAU TERAPEUTICA SE CERE CONSIMTAMINTUL PACIENTULUI.

  Deci daca doctorii si-au implinit obligatia, si au publicat un cod de deontologie medicala….si pina si ei sunt obligati sa se vaccineze, altfel isi pierd slujba, cine face pe Mengele ? Pacientul? Nu. Medicul? Nu…..Din moment ce elucubratiile vin de la un minister al guvernului boc-base, ghici ciuperca! Simptomatic pentru felul in care guvernul intelege sa trateze si oamenii (si medicii sunt oameni) ca pe niste vite.

  Codul medical are originea in drepturile omului/conventia de la Geneva. Daca Romania este semnatara la drepturile omului si la Conventia de la Geneva….chiar nu putem sa bagam guvernul in …cofa, si sa-l coasem acolo inauntru? (traducere libera de injuratura nemteasca: ” ‘rein und zugenaeht”). Codul de etica al asociatiei internationale a medicilor a fost semnat tot la Geneva.

  Va dau mai jos drepturile pacientului in codul etic medical din America, codul a fost scris prima data la 1847, acum un veac jumate. Parca Romania era membra UE, nu, parca suntem si membru ONU (?) si parca traiam in 2010…

  (1) The patient has the right to receive information from physicians and to discuss the benefits, risks, and costs of appropriate treatment alternatives. Patients should receive guidance from their physicians as to the optimal course of action.

  (2) The patient has the right to make decisions regarding the health care that is recommended by his or her physician. Accordingly, patients may accept or refuse any recommended medical treatment.

  (3) The patient has the right to courtesy, respect, dignity, responsiveness, and timely attention to his or her needs.

  (4) The patient has the right to confidentiality.

  (5) The patient has the right to continuity of health care. The physician may not discontinue treatment of a patient as long as further treatment is medically indicated, without giving the patient reasonable assistance and sufficient opportunity to make alternative arrangements for care.

  (6) The patient has a basic right to have available adequate health care. Physicians, along with the rest of society, should continue to work toward this goal. Fulfillment of this right is dependent on society providing resources so that no patient is deprived of necessary care because of an inability to pay for the care.

  Veti gasi articole similare in codul deontologic al medicilor din Romania. Mai stingace poate, dar sunt. Repet, daca suntem semnatari ai drepturilor omului si ai Conventiei de la Geneva, din care se trag aceste reguli (de ce, pentru ca vorbesc despre viata omului), chiar nu se gaseste nimeni sa le spuna asta?

  Au intentii bune? Intentia buna se numeste comision probabil. De cind intentiile bune (care paveaza drumul spre iad, cum e bine cunoscut), au prioritate in fata dreptului fundamental al omului de a decide? De ce ne baga intentiile lor bune pe git? Si mai ales: De ce le permitem sa faca asa ceva?

  Am eu o boala cu Mioritza – sa ma scuze doamna profesoara Corina. O detest cu ardoare: ce-i aia sa astepti sa mori ca sa-ti cinte oaia la cap? Ca sa nu spun ca guvernul nu o sa mai lase nici macar picior de oaie sa cinte la fluieras, o sa le omoare cu vaccinul si impozitele si pe alea, o sa puna impozit pina si pe cacarezele inexistente de la oi moarte de mult si o sa-i spuna “impozit forfetar”. (dupa cum vedeti, am si o intelegere profunda in ceea ce priveste economia si bugetul, le mioritzizez )

  DIXIT.

 17. cris spune:

  Ma intreb daca exista telepatie: presedintele colegiului medicilor, spune acelasi lucru azi: ca statul incalca drepturile omului obligind romanii sa se vaccineze. Ma distreaza desteptaciunea ziaristului: Da, dar OMS spune ca nu e periculos. OMS este statistica, epidemiologie, nu etica. Ce are OMS de a face cu drepturile omului? De cind a devenit dreptul inalienabil al omului de a-si decide viata o statistica? Uite importanta educatiei: sa te invete deosebirea dintre etica si statistica.

 18. Adrian C spune:

  Ca intotdeauna va admir in mod deosebit stilul oratoric, pentru continutul sau dar si pentru impachetarea savuroasa. Poate, asa cum foarte frumos spunea @cris aici pe froum, ar trebui totusi sa fiti mai sintetic atunci cand expuneti chestiunile economice/statistice pentru ca nu toti reusesc sa le cuprinda.
  Eu, fara sa ma pricep la economie, constat ca bugetul de la cultura este lamentabil. In conditiile in care s-au luat fondurile pe care legea monumentelor le aduna din jocurile de noroc – acii cel mai important era aportul loteriei – practic s-a evaporat o sursa de motor economic. In loc sa se modifice modul de utilizarea al acelor sume incat sa se intervina substantial pentru restaurarea monumentelor, prin contributie publica s-au dirijat acele fonduri unde?? Nu se stie. Finantarea unor santiere de restaurare ar fi dat de lucru unor firme de constructii, mai ales ca in restaurare se folosesc mesteri cu calificare sporita care, daca nu au de lucru aici, vor fi maine plecati in Italia, Spania sau alte locuri unde e nevoie de ei. Patrimoniul, in loc sa fie o resursa economica va ramane in continuare o povara de care se vor plange toti detinatorii privati, partial pe buna dreptate. Can ajungeti la sediul Uniunii Armene vedeti peste drum, pe Mosilor, un monument de prim rang in Bucuresti – “Hanul” Solacoglu care sta sa cada desi e de vanzare. Ce se intampla cu dreptul de preemtiune al MCCPN, al PMB? Ala va ramane un pericol public, un loc al promiscuitatii in loc sa devina un loc unde sa debuseze eforturile unor constructori care sa redea circuitului public un imobil care merita acest lucru.
  Dl. Paleologu, atunci cand se certa cu Ontanu la incendiul turnului de la Armeneasca statea cu fata la camera si cu spatele la acel monument. Poate d’aia n-a vazut ce povestesc eu aici …

 19. Adrian C spune:

  PS: ca sustinere a ceea ce am spus mai inainte, va rog sa “pierdeti” doua minute si sa dati un click catre blogul meu, ultima postare, care e o ilustrare destul de buna a ideii ce v-am expus-o. Poate faceti si un comentariu de doua vorbe acolo daca va lasa inima :)

 20. @Adrian C

  Bugetul culturii este cel mai mic, ca procent in PIB de cand sunt in Parlament. Cultura este cam stinghera in stilul PD de a face politica. Sa nu-l deranjam, totusi, pe Traian Basescu din lectura Levantului lui Cartarescu.

 21. @cris

  Sunt ca un frate cu Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor,o sa-i spun ca esti de acord cu el. Eu, de pilda, nu m-am vaccinat. Imi amintesc de gripa aviara, de faptul ca unii au castigat o gramada de bani stropind cauciucurile masinilor cu apa chioara, amestecata cu clor.

 22. @MARIN

  Asa o sa fac, o sa anunt emisiunile dinainte. Si dupa aceea comentam.

 23. @Toni

  Astazi, la dezbaterile la buget au fost adoptate de doua ori mai multe amendamente decat ieri. Adica ieri au fost acceptate zero amendamente iar azi de doua ori mai multe. Din 6000 de amendamente nu a fost acceptat nici unul. PD este infailibil, bugetul e o tampitenie perfecta, e pacat sa-l amendezi.

 24. @corina chiriac

  Oricare dintre cele zece porunci ai fi evocat, gaseai un pacatos pe banca guvernului. Nimic nu se spune la intamplare, Corina, la o dezbatere de acest fel. Poti sa te bucuri.

 25. @corina chiriac

  Pe masura ce impactul negativ al politicilor PD se va vedea, poate ca liberalii vor capata mai mult curaj, dupa socul din decembrie. Guvernul s-a dovedit la dezbaterile bugetare chiar mai neserios decat era inainte.

 26. @VV
  PNL are deja curaj si asta se vede si prin vocea liderilor marcanti precum dvs, Crin si multi altii. Nu putem neglija totusi pericolul real care ne paste pe toti, pe noi, pe cei care vedem lucrurile altfel si sutem obligati sa-i suportam zilnic. Sunt din ce in ce mai incisivi, mai periculosi, mai malefici. Principalul rol al opozitiei ar trebui sa fie cel de a le aminti cat de des cu putinta ca legitimitatea lor la conducerea tarii nu e atat de mare cum li se pare. Eu personal nu l-am votat pe Basescu nici in 2004 pentru ca de atunci mi s-a parut cea mai proasta solutie pentru presedintia Romaniei. Cand ma gandesc ca abia si-a inceput al doilea mandat si ca mai sunt 5 ani in care il vom avea presedinte imi vine sa emigrez.

 27. @VV
  Ma bucur de gluma in sine dar nu ma pot bucura ca pe seama unui demnitar pe mana caruia sunt banii acestei tari se poate glumi cu asa ceva. Si ca, asa cum spuneti dvs, oricare din cele 10 porunci ar fi invocate gradina Domnului e mare…

 28. @cris

  Draga mea, Miorita, ca orice text literar, se poate reinventa oricand (si maestrul stie), mai ales in mintea si in sufletul cititorilor care ii cauta mereu alte si alte sensuri. Multi intelectuali romani au spus, ca si tine, ca Miorita ,,cuprinde o monumentală lecţie de laşitate, de renunţare“(V.Eftimiu). Parerea mea spusa unui doctor, pe scurt: Miorita este cea mai completa si mai profunda lectie de educatie tanatologica pe care poporul roman are sansa de a o invata. Si ca sa te linistesc, Sadoveanu a scris Baltagul probabil si pentru a razbuna in acest fel pasivitatea baciului moldovean.

 29. cris spune:

  @VV
  Va rog transmiteti-i domnului doctor Astarastoaie nu ca sunt de acord, – ca virsta si experienta medicala eu sint in pozitia de novice si dinsul de maestru; avem o ierarhie a respectului destul de stricta. Va rog transmiteti-i tot respectul si sustinerea mea – si va rog nu ezitati, sunt convinsa ca se simte singur, ca stie ca vorbeste la urechi surde, si ca are nevoie de sustinere.

  Multumesc.

  • @cris

   Daca l-ai cunoaste pe doctorul Astarastoaie – care, intre altele, a fost liderul pe Moldova al Uniunii Fortelor de Dreapta, partidul pe care l-am infiintat acum 12 ani – ai vedea ca nu se lasa intimidat de urechile surde. Dar o sa se bucure.

 30. cris spune:

  @ VV,
  Nu e intimidare, VV, nu cred ca ne mai poate speria sau intimida ceva dupa cite vedem in fiecare zi in meseria asta. E amaraciune, pur si simplu amaraciune. Sunt momente in care iti vine sa-ti iei lumea-n cap ai s-o dai incolo de meserie pe pustii, am si eu un moment ca acesta acuma, si nici nu vreau sa-l discut. Give him a hug, that’s all.

 31. cris spune:

  @Corina

  Imi cer iertare, am sufletul sub semnul leului, nu al oii. Nu-mi pot scoate cromozomii din ADN nici sa vreau, ma trag dintr-un haiduc si dintr-un sir lung de ofiteri. Ma trag din generalul Ion Sichitiu; neam de neamul meu nu au fost altfel. Au murit in picioare nu cu oaia la cap. Daca m-a durut vreodata ceva, daca am aruncat vreodata cu o carte de pereti a fost la o fraza pe care am citit-o undeva: “ingropati-ma in picioare, pentru ca mi-am petrecut toata viata in genunchi”….Sichitiu de fapt inseamna sticlete – sticletii nu pot fi tinuti in colivie, isi taie singuri beregata cu ghearele. Acceptarea, capitularea, nu apartin in vocabularul unor asemenea oameni.

  Tautologie? Era cindva o poza cu un sirb, luptator din rezistenta in timpul fascistilor. Te uitai la ochii lui – rideau, te uitai mai departe, avea miinile legate si era cu spatele la zid in fata plutonului de executie. Fiecare are modul lui de a se razvrati, daca recitesti cele trei metode de a rezista totalitarismului, in Jurnalul fericirii, Churchill e stilul meu.

  Te inteleg, stiu ca ai dreptate din perspectiva ta, si iti respect opinia.

  PS Stii ca il cunosc bine pe baiatul lui Victor Eftimiu?

 32. @cris
  Tanatologie…nu ma inversunez prea tare pe subiectul asta, daca nu ma pomeneai nu cred ca-l deschideam. E o chestiune pe marginea careia pot vorbi mai relaxat decat tine si te inteleg.

 33. @ VV
  Sa inteleg ca poate fi congresul un motiv de ingrijorare? Eu nu prea stiu cum sunt chestiile astea cu alegerile si schimbarile din partide dupa alegeri. Asa ca va intreb la modul cel mai nevinovat, ca un om neinformat ce ma aflu: E neaparata nevoie de schimbari majore in PNL(chiar la cel mai inalt nivel)? Este acest lucru privit ca un proces firesc(ca in PSD de exemplu, al carui esec este unanim acceptat) sau e rezultatul unei presiuni interne care are de fapt alte resorturi decat rezultatele obtinute de partid in 2009?
  Si acum retorica de rigoare: daca tot veni vorba de congrese, oare PSD-istii cum se simt?

 34. cris spune:

  @ orina

  Scuze, tanatologie, tanathos, ingerul mortii…am scris cam repede. Iarta-ma, nu sunt in apele mele; pentru prima data in 10 ani de cind sint aici ma trezesc ca imi face cineva (un functionar) morala ca am prea bine grija de pacientii mei. Si era chiar serios; cum am indraznit sa tratez un batrinel la timp, sa-l scap cu viata si dintr-o pneumonie si dintr-un infarct. Rar ma mai surprinde sau amaraste ceva in asemenea masura.

  Sunt amaraciuni pentru care nu exista consolare. Nu stii cum sa te scapi de uritenia unor oameni, iti vine sa te pui sub dus si sa-ti freci pielea pina la singe ca sa scapi pina si de umbra si mirosul lor….. Urmatoarea mea carte – Greatza lui Sartre

 35. cris spune:

  sorry, mai sus: @Corina.

 36. cris spune:

  @VV

  O rugaminte: daca se poate sterge mesajul meu de la 10:25.

  Putini inteleg ca aceasta repetare a arborelui genealogic este o mantra extraordinar de puternica. Ati facut-o intr-o carte pe care nu o pot citi decit cu ochii gindului, o fac eu insami de fiecare data la momente de cumpana.

  Vorbeam de fractali – este un fractal, un “eu sunt’ care se repeta de la timp la timp, din inima in inima, de la ochi la ochi pina cind toate aceste figuri care ne bintuie devin una singura si noi devenim una cu ele. Cind strapungi timpul si istoria si aduni in inima sute de inimi care au batut vreodata in acelasi ritm cu al tau apare o anume frecventa subliminala, o ritmicitate de clopot care da fiori oricarui neavizat.

  Frica de a-ti asuma istoria te face slab; a te identifica cu ea creaza o structura de o rezistenta si o dinamica fara rival, o realitate si un timp care strapung imediatul si prezentul si le sfarima.

  Avem fiecare vestitorii nostri divini, aceia in care albul si negrul sunt tot una. Azi, am primit povestea unei scari. In Santa Fe, in biserica Loretto exista o scara. Cind calugarii au terminat biserica, si-au dat seama ca balconul corului nu are scara. S-au rugat, si a noua zi la usa le-a batut un dulgher care le-a construit scara. Pare ancorata in aer – nu are pilon central. Nu exista nici un cui si nici o urma de clei, si nu se stie din ce lemn e facuta. (inutil sa spun ca si povestea mesterului Manole ma scoate din minti. Cind iti asumi creatia zideste-te pe tine insuti in ea, si daca n-ai aripi cresteti-le. Iubirea si credinta dau viata, nu iau viata) Are 33 de trepte, virsta paminteana a lui Isus. Dulgherul, apoi, a disparut. (iar daca ai construit ceva divin, dispari, din piosenie, fara sa lasi un nume; creatia este indeajuns ei insasi). Este ultimul text scris de un om de litere si suflet, una dintre cele mai frumoase doamne pe care am avut privilegiul sa le cunosc, frumoasa prin curaj, dirzenie, verticalitate si profunzime. A scris despre o scara inainte de a urca ea insasi o scara fara sfirsit.

  Imi cer iertare, nu stiu la care dintre poli imi este sufletul acum, acolo unde se intilnesc meridianele si sari dintr-o zi intr-alta….sunt la polul lacrimilor, acolo unde se face trecerea intre minie si durere….Si probabil n-am sa mai scriu pentru un timp. Voi astepta sa se topeasca si gheata miniei, si cea a durerii ca sa revin pe meridiane mai calde, o clipa, un ceas, o vesnicie.

 37. @corina chiriac

  N-ar fi nevoie de un congres in PNL. Un congres in vremuride opozitie se lasa cu suparari. In plus, nu cred ca trebuie contestat Crin, el reprezinta, in mare masura, tipul de om politic pe care trebuie sa-l promovam. Poate la nivelul optiunii pe termen lung ar fi nevoie de niste clarificari.

 38. In seara asta domnul Traian Basescu, presedintele nu al romanilor a lansat bomba. Dupa ce a continuattraditia post revolutionara a Romanie, si anume in a vinde tara puterilor straine,mai mult sau mai putin cunoscute in aceasta seara Basescu a mai acceptat odata sa ne faca altii politicile interne in defavoarea romanilor. Pensiile si salariile scad drastic intr-o perioada in care si asa ele sunt insuficiente pentru 99% dintre cetatenii acestei tari. Ne indreptam catre faliment si mai rau e ca ne indreptam catre foamete si moarte cu pasi rapizi. Prognoza este mai mult decat sumbra. Dumnezeu sa ne ajute!