Dezbaterile la buget – drept la replica fata de acuzele primului-ministru

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.

Invocaţi dreptul la replică?

Domnul Varujan Vosganian (din sală):

Da.

Doamna Roberta-Alma Anastase: 

Vă rog, domnule senator.

Domnul Varujan Vosganian:

În primul rând, hotărâţi-vă, domnule prim-ministru, aici scrie că deficitul pe anul 2008 a fost 4,9% din PIB si nu 5,4%.

În al doilea rând, eu v-am prezentat cifrele bugetului de stat pe anul 2009 şi faptul că aţi dublat deficitul fata de 2008, astea sunt cifre care există.

În al treilea rând, dacă aş fi putut să despăgubesc persoanele care au suferit in timpul comunismului abuzuri impotriva proprietatii lor, în valoare de 3 miliarde de euro, 3 miliarde de euro despăgubeam. Dumneavoastră omiteţi să spuneţi că cea mai mare parte a deficitului, de peste 3%, este urmare a despăgubirilor acordate. N-am facut decat sa aplic spiritul Raportului de condamnare a comunismului pe care, în mod triumfal, l-aţi prezentat in Parlament impreuna cu dl Basescu. În loc să-mi mulţumiţi pentru faptul că am  dat despăgubiri de  1 miliard de euro, dumneavoastră mă acuzaţi că am risipit banii.

Pot să trec şi peste asta, stimate domnule prim-ministru, însă vreau să vă spun ceva: nu este frumos! Chiar nu este frumos, omeneşte! Să vii la tribuna asta să depui moţiune că nu dau 50% în plus profesorilor, să răcneşti ca din gură de şarpe că dăm prea puţin, iar după alegeri să răcneşti ca din gură de şarpe că am dat prea mult şi că am fost iresponsabil!  

Aş fi vrut să vedeţi dumneavoastră cum ar fi arătat ţara asta, dacă noi cedam la toate presiunile dvs din 2008 si aplicam masurile pe care le-aţi propus în Parlament. De aceea, vă rog frumos, nu fiţi, precum Coriolan Drăgănescu al lui Caragiale, într-un fel înainte şi în alt fel după şi nu încercaţi prin astfel de demagogii să ascundeţi, de fapt, incapacitatea de a face ceea ce aţi vândut, adică iluzii românilor! (Rumoare, discuţii)

Degeaba daţi vina pe mine. Am dublat 100% salariile, pentru că PIB-ul s-a dublat în 4 ani. Era incorect să nu se bucure oamenii de propria lor muncă. Dumneavoastră, cum spuneam, faceţi un rău sănătos în locul unui bine înşelător. Să vă fie de bine, dar noi nu putem accepta acest lucru. (Aplauze)

 

26 Responses to “Dezbaterile la buget – drept la replica fata de acuzele primului-ministru”

 1. maca spune:

  d-l Vosganian,
  De unde nu este nici D-zeu nu cere, de ce ridicati atatea pretenti de la reprezentanti PD-L ? Mia ales in ceea ce priveste repartitia baniilor, era stabilita demult de clanul Basescu & Udrea.

 2. Shadow spune:

  @Dle Vosganian

  Ei da. Cu cele doua ultime posturi m-ati inveselit. Nu va mai intreb decat de ce asa de tarziu. Dar e mai bine si mai tarziu decat niciodata. Pe “puncte” trebuie sa explicati si asta continuu pt ca manipularea la care se “deda” pdl-ul pe “mostenirea” asa zis catastrofica pe care a lasat-o guvernul Tariceanu este o mare si imensa minciuna.

  Atacati masurile pdl cu competenta. Demonstrati ca sunteti singurul partid care stie sa faca nu numai administrare dar si politica si nu “populism”.

 3. Adrian C spune:

  Felicitari pentru premiul pe care l-ati luat pentru Cartea Soaptelor!

 4. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Îmi pare rău să vă contrazic. Creşterea PIB-ului a fost un rezultat al supra-încălzirii economiei pornită din relaxarea fiscală şi comportamentul liberal al guvernării, nu neapărat din “Munca Oamenilor”, că nu a avut nici o treabă cu creşterea productivităţii muncii. Unde vă contrazic. Calea liberală de creştere economică prin supra-încălzire nu se încheie prin creşteri de salarii şi pensii, surplusul financiar din venitul bugetar ar trebui investit în zone economice care la rândul lor produc venituri stabile (cum ar fi investiţia tehnologică în agricultură). Abia după ce economia se stabilizează şi iese din zona accelerării, se pot mări salarii şi pensii conform creşterilor salariale din mediul privat (pentru că în mediul privat acţionează, cât de cât, stabilirea salariului pe criteriul cerere/ofertă). Faptul că la noi s-au mărit pensiile şi salariile la stat, a dus la dezechilibru în momentul în care accelerarea nu s-a mai produs (ceea ce era inevitabil, pentru că accelerarea nu este infinită). Aşa am ajuns la fenomenul inexplicabil al salariilor mai mari “la stat” decât “la privaţi”.

  Vina domnului Boc din 2009, şi a domnului Pogea, este că în loc să caute să accelereze şi mai mult în 2009, domnia sa a început să taie din consumatori. Este evident că accelerarea economiei consumă resursă, că de aia un Lamborghini consumă mai mult decât un Tico. Dacă vrei să accelerezi, nu te apuci să schimbi caracteristicile motorului ca să scazi consumul…

  Încă o dată mi-aş dori ca astfel de probleme să-şi găsească locul prin emisiunile unde se discută la normă şi nu se spune real nimic.

 5. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  Desi GURA TARGULUI graeste ca d-l BOC ar fi un mare specialist in DREPT, mira-m-as sa fi inteles ceva din DREPTUL la replica.
  Probabil prin martie sau aprilie o sa-l auzim ca ne va spune chestiuni de genul ……vinovat pentru situatia precara in care am ajuns se face POGEA care, desi i-am spus in nenumarate randuri si i-am atras atentia sa studieze cu atentie metodele folosite de Vosganian pentru relansarea fiscala a tarii, nu a inteles sau nu a fost in stare sa inteleaga politica folosita de liberali in acest domeniu, motiv pentru care………

 6. Barosanul spune:

  Ma uitam la expunerea lui Dacian Ciolos la comisia Europeana. Merita sa fie numit, franceza lui e ametita, dar cel putin Vorbeste o limba starina perfecta, Limba Romana.

  Si pare si el ffff strain de Politica Agricola Europeana. Pare un f bun specialist, dar acolo trebuie un POLITICIAN specialist sau specializat pe probleme Agricole.

  Concluzie: sanse 20% mai ales ca Britanicul l-a mincat cu fulgi cu tot.

 7. Pentru ca azi se implinesc 160 de ani de la nasterea geniului Eminescian, m-am gandit sa reliefez cateva extrase din scrierile sale politice, azi mai actuale ca oricand.
  • Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia, căci demagogii neştiind nimic, neavând nimic, vor să se ridice deasupra tuturor şi să trăiască din obolul nemeritat al săracului
  • Statul a devenit, din partea unei societăţi de esploatare, obiectul unei spoliaţiuni continue şi aceşti oameni nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate.
  • Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe strada ocupă funcţiuni înalte, în loc de a- şi petrece viaţa la puşcărie
  • Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.

  • Si altii le-au inteles.Problema este, ce se face de catre cei ce pot schimba in BINE cele aratate

 8. lorduljohn spune:

  Da, am urmarit in direct prestatia dlui Ciolos la audierile care au avut loc vineri. Departe de a fi un succes! Conservatorii britanici au fost cei care l-au pus in dificultate intrebandu-l despre soarta micilor fermieri. Raspunsurile domniei sale au fost fade si inconsistente.

 9. cris spune:

  Decalog

  Prima poruncă: Să aştepţi oricât.

  A doua poruncă: Să aştepţi orice.

  A treia poruncă: Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.

  A patra poruncă: Să nu numeri zilele.

  A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.

  A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.

  A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.

  A opta poruncă: Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.

  A noua poruncă: Binecuvântează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.

  A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.

  Paler: Viata pe un peron

  Tot Paler spunea la un moment dat “imi iubesc tara atunci cind nu ma uit la televizor, si cind nu merg pe strada”. Nu ma uit la televizor, nu merg pe strada. Imi amintesc ca, acum mai bine de 20 de ani, erau carti pe care le transmiteam subversiv de la unul la altul, citite peste noapte si date mai departe.

  Ei (“they” din Orwell) traiesc oricum intr-o Romanie fara memorie, fara carti, fara oameni, fara istorie, fara viitor. Romania mea nu e aceeasi cu a lor, refuz sa traiesc in Romania “lor”; traiesc intr-o Romanie “subversiva”, pentru ca Romania mea are memorie, carti, oameni… (Ciutacu se considera “chirias in tara lui” – raspunsul meu este ca nu poti fi chirias atunci cind Romania ta e diferita de a lor, din motivele de mai sus)

  Ati pomenit un decalog pe care oricine trebuie sa-l cunoasca, pomenesc si eu un decalog subversiv – decalogul sperantei al lui Paler. Si ma incapatinez sa spun o data cu el (v-am pomenit la articolul anterior ce inseamna o mantra temporala, genealogica):

  “Esenţiale sunt ţelurile pe care ni le-am propus. Nimeni nu l-a putut opri pe Don Quijote să ia cu asalt morile de vânt. Nici râsetele, nici realismul celorlalţi. Nu cunosc un exemplu mai clar că poţi să fii un ratat fără să fii un mediocru, că o viaţă poate fi împlinită nu numai printr-o reuşită, ci şi printr-un eşec.”

 10. cris spune:

  QOD la teorema lui DonQuijote si decalogul sperantei: Odrasla Honorius care imparte manele electorale, acuza PNL ca a dat, citez, “mita electorala”, ghiozdane si rechizite la o scoala (?????). Romania noastra si romanica lor sunt doua universuri complet diferite si paralele.
  Corolar: cum paralelele nu se pot intersecta, singura sansa este ca paralela noastra sa fie mai reala, vie si puternica decit a lor. Orice incercare de discutie cu acesti indivizi este sortita esecului: se face in doua limbi diferite: romana pe de o parte, si boceala (boccia, bocaneala) pe de alta. Drept care nu ma mir nici de soarta amendamentelor la buget.

  • @cris

   Atentie, sa nu scrii , din greseala, dupa bocaneala si boccia – Boccacio. El nu are, saracul , nici o vina. Traim un fel de decameron, dar nu e la fel de vesel si de apetisant.

 11. cris spune:

  qOd on purpose, nu q.e.d; o de la odrasla, o de la bOc, o de la Oroare, si nu de la erat – lumea noastra nu a fost, nu este si nu poate exista in lumea lor. Himera, cosmarul, ilogicul, irealul sunt insa ei, nu noi. In computer science simbolul pentru qed este un patrat alb sau negru, numit…tombstone, piatra de mormint. Asadar: sa le fie tarina usoara.

  The hitchhiker’s guide to the galaxy, despre pestele Babel: “I refuse to prove that I exist,” says God, “for proof denies faith, and without faith I am nothing.” “But,” says Man, “the Babel fish is a dead giveaway, isn’t it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don’t. QED.” “Oh dear,” says God, “I hadn’t thought of that” and promptly vanishes in a puff of logic.”

 12. cris spune:

  @VV Ce sa fac? N-am posibilitatea tehnica sa pun un patrat (tombstone) in loc de O, b patrat c, b patrat ccie. Caci boc n-are nimic in comun cu perfectiunea o-ului din DonQuijote sau Boccacio. L-a uitat Dumnezeu ne-dat la rindea. In lumea lui nu s-a inventat rotundul, roata, probabil de asta caruta economica a guvernul pre-re-re-mierului are roti patrate.

  Multumesc, a fost cu tot sufletul. M-am mai linistit si eu dupa citeva nopti nedormite (nu stiu daca ati citit discutia anterioara dintre mine si Corina). Nenorocirea este ca, medic fiind, te consumi pentru fiecare lezare a eticii sau a unui pacient, si mori cu fiecare pacient care iti moare. Diferenta este ca intr-o lume normala, mie, ca doctor mi s-au cerut in final scuze. Iar domnului doctor Astarastoaie B patrat c nu-i va cere niciodata scuze. Ce conteaza drepturile omului? Daca noi nu pricepem boceala, cum sa priceapa dumnealui diferenta intre statistica OMS si etica medicala pe limba romana?

 13. cris spune:

  na ca m-am molipsit de la p-re-re-re-mierul – a se sterge “guvernul” din primul paragraf.

 14. adriana spune:

  Buna seara,
  Avand in vedere ca noi, marea majoritate a fraierilor trebuie sa platim taxe pe orice “ca ca niste chiriasi in tara asta”(citand un clasic in viata) as avea o sugestie sa se intample ceva cu unii “favorizati” ai unui sistem utopic generator de spalare de bani si espoliere a bugetului public si implicit a noastra tuturor platitori cinstiti de taxe.
  Ar trebui ca orice firma Offshore ce desfasoara activitati comerciale pe teritoriul Romaniei sa plateasca o taxa pentru asta.
  La intrare marfii in firma de logistica sau asupra serviciului prestat la beneficiar-nu este costul beneficiarului.
  Se se evidentiaza ca taxa deductibila la distribuitor sau beneficiar.
  Aceasta taxa reprezinta un cost de intrare comerciala a firmei Offshore aplicabila acesteia.
  Daca beneficiarul refuza sa deduca aceasta taxa atuci sa plateasca el. E de datoria beneficiarului sa cunoasca identitatea partenerului de afaceri pentru a nu fi acuzat de spalare de bani.

  Ar putea fi sursa de bani la buget care sa inlocuiasca impozitul forfetar ce trebuie eliminat.
  Sa nu spuneti ca nu se poate . Ba se poate si asa ar veni si mai multi bani la buget si ar mai simti si altii-smecherii cum e sa platesti taxe pe te miri ce.

  http://us.mc553.mail.yahoo.com/mc/welcome?.gx=1&.tm=1263577484&.rand=64e5v8dsrtr8c#_pg=compose&&.rand=906322071&clean&hash=90d40a5ad98740c6d8be42dea839502c&.jsrand=4925832

  http://www.money.ro/fiscalitate/cum-sa-ti-faci-off-shore-pas-cu-pas.html

  • @adriana

   Pai daca firma offshore plateste impozite suplimentare in tarile unde activeaza, ce fel de offshore va mai fi, ce avantaj va mai avea din asta? O astfel de reglementare s-ar putea lua la nivelul Uniunii Europene, dar s-ar putea ca lobby-ul acestor firme sa fie puternic. Si pe urma, ce argument ai sa penalizezi o firma offshore? Practic pentru Romania, din punct de vedere fiscal, ca firma e inscrisa in Cipru sau Bahamas, ca e inscrisa in Germania, efectul e acelasi, privind centrifugarea profiturilor. Nu stiu daca ne-ar permite Constitutia sa facem asa distinctie intre firme, functie de tara de origine. Imagineaza-ti cum ar fisa impozitezi altfel in Romania pe pakistanezi decat pe filipinezi sau pe canadieni. Cu europenii e altceva, suntem parte a UE, dar nici aici nu poti imozita diferit pe francezi decat pe germani. Sau pe ciprioti altfel decat pe greci.

 15. lorduljohn spune:

  Presa romaneasca, din pacate, cu exceptia catorva cazuri, este lipsita de expertiza profesionistilor. Afirmatia se poate extinde si la alte domenii. Principala ei grija este de a furniza informatii cat mai usor digerabile pentru a nu stresa neuronul si asa obosit al electoratului. In alta ordine de idei, pentru ca tot suntem in preajma zilei in car ne amintim de Eminescu, va propun un articol excelent scris de un foarte talentat scriitor iesean, premiat recent de Academia Romana.

  http://www.bookblog.ro/sectiuni/eminescu-si-nevoia-de-modele/

 16. adriana spune:

  Referitor tot la offshore-Eu propun o taxa la nivel local, romaneasca!
  art.45 Libertatea economica din constitutia Romaniei
  Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate
  Articol incadrat flagrant prin ordonanta O.U.G.34/2009-impzit forfetar. Aceasta ordonanta incalca dreptul constitutional la libera initiativa aplicand o taxa la o cifra de afaceri o-500euro. Practic te forteaza sa inchizi activitatea unei firme-ingradeste libera initiativa. Si celelalte transe de impunere sunt discutabile si contrar tuturor legilor economice si ale liberei initiative obligandu-te in acelas timp la cheltuieli mai mari decat veniturile.
  Tot constitutia spune la art. 139 privind impozitele si taxele la aliniatul1:
  Impozitele, taxele , si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege. Desigur si acest articol a fost incalcat de O.U.G. 34.
  Deci in Romania se poate orice! Iacata ceva neconstitutional inca exista!
  E nu am gasit nicaieri in constitutie un articol prin care sa se poate ingradi o astfel de lege prin care activitatea Offshore sa nu poata fi taxata.
  Taxa propusa de mine nu ar putea fi socotita o dubla impunere, ar fi o taxa romaneasca pe tranzactie comerciala valabila pe teritoriul Romaniei si care nu are legatura cu alte taxe comunitare existente si nici cu impozitul pe profit care este achitat in tara sediului social.

  Ar fi ceva gen Tva(dar nu chiar) si ar figura pe facturi alaturi de acesta pentru Offshore sa-i spunem TVO(taxa pe valoarea tranzctiei comerciale offshore) si va fi deductibila si aplicabila doar Offshore fara nicio discriminare de nationalitate. Nu cred ca trebuie sa consultam Comunitatea Europeana in privinta aplicarii unor taxe la nivel local.
  (sau daca nu va place cum suna impozit pe tranzctiei comerciale offshore sau orcum altcumva)

  Ex:Insulele Cayman, unul dintre cele mai mari si mai cunoscute paradisuri fiscale, se confrunta in prezent cu un deficit public enorm, motiv pentru care ia in calcul introducerea de impozite noi pentru a face fata situatiei actuale cauzate de criza economica, relateaza cotidianul Les Echos, citat de Newsin.

  Amenintarea liderilor G20 referitoare la disparitia paradisurilor fiscale pare sa devina realitate. Astfel, insulele Cayman, al cincilea centru financiar international si capitala mondiala a fondurilor de investitii speculative, cu fonduri de 2.300 miliarde dolari, sunt in pragul falimentului. Cotizatiile pentru pensii si asigurari sociale ale functionarilor publici nu mai sunt platite, iar furnizorii statului asteapta zadarnic achitarea facturilor lor.

  http://www.romanialibera.ro/criza-economica/a164142-insulele-cayman-celebru-paradis-fiscal-se-afla-in-pragul-falimentului-si-vor-sa-introduca-impozite.html

 17. @lorduljohn

  Nu numai clasa politica isi intarzie modernizarea. Liderii sindicali sunt cam aceiasi de zece-cincisprezece ani. Unii chiar de douazeci de ani, daca n-au intrat deja in politica. La fel si jurnalistii. Au o anumita aroganta de oameni care impart, vorba unora mai de aproape, dreptatea si adevarul. Exista si jurnalisti profesionisti, ei insa nu ocupa editoriale si pagina intai, ci rubrici specializate.De pilda, la Money Channel sunt redactori competenti. La fel si la Saptamana financiara. Si nu numai.

 18. @adriana

  Lasa-ma sa ma gandesc cum s-ar putea administra un astfel de impozit. Spui ca tranzactiile sa se impoziteze distinct. Ar trebui sa urmarim fiecare tranzactie, sa vedem daca firma e sau nu offshore si daca isi declara corect provenienta. Lasa-ma sa ma gandesc putin.

 19. @robert horvath usa

  Daca mesajele tale sunt rezonabil de lungi le postez. Altminteri, nu. Nu doresc sa cenzurez nimic, ci sa crut cititorii.