De ce, spre deosebire de mitingurile Pieţei Universităţii din 1990, cele de acum vor avea sorţi de izbândă

Există câteva diferenţe importante între mitingurile Pieţei Universităţii din primăvara lui 1990 şi cele de acum. Ele se constituie în tot atâtea avantaje, în ce priveşte şansele de reuşită ale protestelor civice ale anului 2010.

 

Întâi de toate, este vorba de suportul popular. Să nu ne lăsăm înşelaţi de nostalgii. Mişcarea de protest din 1990 nu s-a bucurat de o amplă susţinere din partea opiniei publice. Dacă azi în Piaţă sunt două mii de oameni, ei pot spune că reprezintă multe milioane. Aceiaşi două mii de oameni, acum douăzeci şi doi de ani, reprezentau mai degrabă idei nobile decât pe alţi români.

 

În al doilea rând, e vorba de contextul politic. Nu degeaba se încearcă inocularea sentimentului că toate partidele sunt la fel (aceeaşi porcărie, mizerie etc.). Principalul pericol pentru guvernanţi vine tocmai din specificul contextului politic. În anul 1990, manifestanţii protestau împotriva unei puteri politice care avea, ca susţinere, peste 80% dintre alegători. Puterea de astăzi se apropie vertiginos de 10%. Opoziţia de atunci abia ajungea la 10%. Opoziţia de acum depăşeşte, probabil, 50%, este mult mai bine structurată, prezentă în Parlament şi cu numeroase contacte internaţionale.

 

În al treilea rând, trebuie avuta în vedere aria de răspândire. În anul 1990, cu câteva excepţii sporadice, mtingurile au avut ca loc de desfăşurare doar Piaţa Universităţii din Bucureşti. Astăzi, mitingurile au loc, practic, în toată ţara. Numărul  persoanelor implicate în acţiunile de protest este cu mult mai mare decât în 1990.

 

Un alt element de noutate îl constituie implicarea sindicatelor, a organismelor neguvernamentale. Anunţarea, de către sindicate, a unor mişcări de protest în zilele ce urmează, este o veste foarte proastă pentru PD. Ca şi refuzul confederaţiilor sindicale şi al organismelor neguvernamentale de a dialoga cu Guvernul. Cât despre ONG-uri, ele erau abia în formare în primăvara lui 1990.

 

O mare diferenţă şi care înclină, zdrobitor, balanţa în favoarea mişcărilor de acum, o constituie existenţa televiziunilor de ştiri, a capacităţii acestora de a transmite în timp real, de la faţa locului. În acest fel, deşi nu sunt printre manifestanţi, mulţi români se simt parte a mişcărilor de protest. În plus, prezentarea, în permanenţă, a protestelor, a abuzurilor jandarmilor sporeşte starea de nemulţumire a populaţiei.

 

Cred că o notă distinctă o face şi anectodica sloganurilor. În 1990 sloganurile aveau o notă de dramatism. Acum ele sunt cu mult mai pitoreşti, ridiculizează neiertător pe actualii guvernnţi care, de altfel, nu culeg decât ceea ce au semănat. Aşa cum Ion Iliescu a înfruntat bumerangul termenului „golan” pe care l-a utilizat la adresa protestatarilor, Traian Băsescu primeşte ricoşeul tuturor „găozismelor” pe care le-a proferat la adresa poporului român. Dacă mă întrebaţi, mi se pare că tocmai conţinutul sloganurilor este verdictul cel mai sever şi mai fără apel prin care poporul român condamnă actuala putere spre lada de gunoi a istoriei.

 

Ca să nu mai vorbim de faptul că atunci manifestaţiile aveau loc pe când începea un ciclu electoral, iar acum protestele au loc când se încheie un ciclu electoral. Pare limpede, acum, că PD nu mai are nicio şansă să guverneze după alegerile viitoare. Misiunea istorică a  guvernului Boc, dacă va fi fost vreuna, s-a încheiat. Şi cea a lui Traian Băsescu dimpreună cu Guvernul său. Asta dă argumente suplimentare şi un alt aplomb mişcărilor de protest. Şi va face, probabil, ca de aici înainte, jandarmii şi manevranţii din culise să se gândească de două ori înainte de a face şi altceva decât datoria faţă de poporul român. Din această perspectivă ideea Jandarmeriei de a sancţiona opoziţia pentru mitingul de ieri este o provocare inutilă, o răzbunare prostească şi care, cum spuneam, e o zbatere care cufundă tot mai adânc pe guvernanţi în nisipurile mişcătoare pe care s-au aventurat.

 

Şi, totuşi, mi-e dor de balconul Universităţii…

159 Responses to “De ce, spre deosebire de mitingurile Pieţei Universităţii din 1990, cele de acum vor avea sorţi de izbândă”

  1. lordul john spune:

    @cristian

    desi, raspunsul tau e cam golanesc, iti raspund:
    - “Daca ascultati sfatul meu si a celor care am fost impotriva acestei aliante cu PSD, acum PNL avea peste 40%” – PNL nu face 40% singur, acum, nici daca sta dl Antonescu in cap recitand catelus cu parul cret. N-are baza electorala pentru asta.
    - “Pentru ca ati facut monstruoasa alianta, romanii din Piata Universitati striga in ziua de astazi JOS ACTUALA CLASA POLITICA si PDL+USL = ACEEASI MIZERIE.” slogan preluat de la partidul tembelizorului, si nu a fost generat de monstruoasa alianta ci de rolul pe care TB i l-a alocat lui DD.
    - “Sincer, va meritati soarta si am convingerea ca nu o sa pacaliti electoratul. Romanul nu e tampit.” in regula, isi merita soarta, nu pacaleste electoratul. Si, care-i baiul? Ai ramas fara optiuni? In privinta ultimei propozitii, de acord, Romanul nu e timpit, dar cunosc eu cativa care sunt.
    - “Asa cum noi tinerii nu avem modele in viata politica, asa si politicienii nu au modele.” Pai, daca nu ai modele in viata politica, in ce mod poti sa spui cine are si cine nu are dreptul sa vorbeasca in balcon? Din moment ce vorbesti de Ron Paul, vad ca deja ai un model. Hotaraste-te! Ai sau n-ai?
    - daca tu nu gasesti la PNL nimic altceva decat: Jos Basescu! esti liber, dar foarte liber sa te duci unde gasesti ceva cu care sa intri in rezonanta.

    Pana una alta poate te mai civilizezi putin.

    • @ lordul john

      Nu stiu daca PNL avea resorturile de a realiza 40%. E drept ca impreuna cu PSD s-a incarcat si de o anumita povara a tranzitiei. Dar daca s-ar fi razboit acum si cu PSD si cu PD i-ar fi fost foarte greu.

  2. Mihai ANDREI spune:

    @ Cris
    În Italia au tras concluziile necesare din ascensiunea fascismului. Pe la sfârşitul anilor ’60 sau începutul anilor ’70 comuniştii au câştigat alegerile parlamentare, dar s-a constituit o uriaşă alianţă a tuturor celorlalte partide pentru a nu-i lăsa să acceadă la putere.

  3. lordul john spune:

    @anca

    exact asta am spus, ca nu e buna nici macar in dragoste.

  4. lordul john spune:

    @cris

    sunt unii care functioneaza pe principiul ca daca ii ia foc casa si vecinul, fost puscarias, sare sa-l ajute, el refuza ca nu il lasa orgoliul.

  5. Hala spune:

    @cristian
    Motivele care au facut PNL-ul sa intre in aceasta alianta tin de modul de functionare al unei democratii. In afara de situatia (normala, de altfel) a unei scene politice bipolare, despre care, cel putin deocamdata, nu poate fi vorba in Romania, singura alternativa ramasa pentru accederea la putere il reprezinta compromisul. Am incercat sa iti expun cat mai pe scurt principala fractura din rationamentul tau, dat fiind ca nu pari capabil sa intelegi lucruri mai subtile. Stanga si dreapta nu trebuie intelese precum democratia si autocratia, binele si raul, frumosul si uratul, ci doar ca niste directii generale pentru politica facuta, care ACEASTA poate fi buna sau rea. In conditiile scenei politice din Romania zilei de azi, formata din trei partide mari, singura alianta posibila era cu PSD-ul. Iar PSD-ul LUI PONTA inca poate beneficia de premisa de nevinovatie sau de buna intentie, nu trebuie pus semnul egal intre el si PSD-ul lui Nastase, chiar daca suntem perfect constienti de nivelul de degradare pe care il atinsese PSD-ul in 2000-2004. In fine, ultima fractura face referire la afisele de tipul PDL+USL aceeasi miserie, daca ai fi avut putina luciditate ai fi inteles ca pancartele acelea sunt trimise acolo, fie de oamenii lui base, fie de cei ai lui DDD. Tu chiar n-ai observat ca in toate celelate orase ale tarii aceste mesaje lipsesc cu desavarsire? Ca ele sunt prezente DOAR in Piata Universitatii, unde sunt camerele de luat vederi? Daca tu chiar crezi ca oamenii din tara pun USL-ul in acceasi oala cu PDL-ul, esti tare naiv.

    • @ Hala

      Diferenta electorala intre USL si PD este uriasa. E ciudat cum, existand o alianta care poate obtine 50% din voturi, vorbim despre neincrederea in clasa poliica. E drept ca la alegeri vor veni doar 50-55% dintre alegatori, dar asta se intampla oriunde.

  6. cris spune:

    @ LordulJohn

    Am avut destule discutii la timpul respectiv, pro si contra, dar toate pe ideea ca scopul ar fi comun indiferent ca partidele de opozitie merg impreuna ori separat impotriva pedeului. Culmea mi se pare ca tocmai noi care am si fost in 90 la Universitate, si ne-am spart capul cu iliescu si cu minerii lui, avem acum rabdare. Domnul Cristian nu stiu pe cine reprezinta. Pe cei care au fost intr-adevar la Universitate in ’90? nu cred, cred ca doar se impauneaza cu pene care nu-i apartin, ca basescu cu anticomunismul.

  7. anca spune:

    @lordul
    Daca intelegem prin patima fanatism si orbire, sunt de acord.

  8. tudor spune:

    @Cristian

    Eu am fost unul dintre adversarii formarii usl, inclusiv pe acest blog.
    Dar, facind o retrospectiva, probabil ca daca nu s ar fi facut aceasta alianta astazi basescu n ar fi fost in aceasta situatie imposibila.
    Sigur, si pnl ul are probleme nerezolvate, probabil mult mai putin decat celelalte, dar are.
    Este adevarat, sunt oameni care nu voteaza usl – deci nici pnl – din motive de iliescu.
    Probabil ca daca n ar fi facut alianta cu psd, pnl ului i ar fi fost lejer sa defileze prin piata universitatii.
    PNL ul ar fi putut castiga – relativ – alegerile din 2012, cu o foarte buna organizare si cu ceva mai multe reforme.

    DAR,
    In fata tendintelor evidente ale lui basescu de a desfiinta statul de drept si a instaura o democratie de sanki unirea opozitiei era singura varianta castigatoare.
    Urgenta este schimbarea unui regim cvasitotalitar.
    Apoi, sa fim noi sanatosi, avem timp sa ne concentram si pe pnl.

    In afara de asta, ca vor sau nu politicienii, piata universitatii , cea de acum, va pune o mare presiune asupra naravurilor politice; actuala conducere pnl nu mi pare impermeabila la reforme interne.

  9. tiberiu spune:

    @Cristian
    Iti respect opinia dar consider ca este complect gresita
    1)USL a fost format pentru a forma o grupare politica capabila sa obtina peste 50% in campania electorala,dat fiind ca TB a invocat(si o poate face in continuare) ca va desemna prim minstrul din formatiunea cu cele mai multe mandate(actualmente PDL).Acest proiect contestat de unii deocamdata confirma si toate sondajele ii acorda intre 55%-60%.
    Aceste sondaje sunt dovezi incontestabile NU supozitii.
    Tu faci supozitia ca PNL ar fi obtinut singura 40 % scor electoral.Este o simpla supozitie nebazata pe nimic altceva decat propria ta imaginatie.O supozitie este doar o supozitie,dar politica se construieste pe fapte,pe certitudini,pe istorie,pe recorduri personale in nici un caz pe simple supozitii.
    2)Tinand sema ca actuala putere actioneaza fatis pentru fraudarea viitoarelor alegeri,orice scor electoral poate deveni iuzoriu daca in teritoriu nu exista un aparat de partid puternic capabil sa apere legalitatea procesului de vot.Este la “mintea cocosului” ca PSD+PNL+PC dispun impreuna de o forta umana incomparbil mai puternica decat fiecare partid in parte.Aceasta forta umana la dispozitia aliantei este un fapt si nu o supozitie
    3)In actuala constructie politica orice copil stie ca guvernarea actuala este dominata personal de TB si de aceea mesajul “jos Basescu” este axa centrala a luptei politice, tot asa cum nazismul a fost legat indisolubil de persoana lui Hitler.Vreau sa-sti reamintesc ca pentru infrangerea nazismului a fost necesara alianta militara URSS-SUA,alianta intre doua sisteme politice si ideologice concurente(asa cum sunt PNL si PSD).Acesta este un fapt istoric,nu o supozitie
    4)Mesajul d-lui Vosganian este cu mult mai complex decat “jos Basescu”, este un mesaj care include recordul sau personal de Ministru de Finante al guvernarii liberale cea mai fructoasa pentru progresul Romaniei dupa 1989.Este acest un fapt,nu o supozitie
    5)In perioada guvernarii liberale guvernul Tariceanu a avut nevoie sustinerea parlamentara a PSD,fara de care acel guvern nu putea functiona.Acea alianta de facto PNL-PSD a functionat cu efecte benefice pentru Roamnia intre 2007-2008.Este acesta inca un fapt si nu o supozitie.
    Politica se construieste pe realitati concrete trecute si prezente, cuantificate exact,in nici un caz NU pe supozitii.

    • @ cristian

      Sunt de acord ca multe dintre petele tranzitiei sunt pe obrazul PSD. In acelasi timp, apare clar ca PNL nu ar putea guverna singur. Si nici nu va putea lua atatea voturi incat sa guverneze singur cu UDMR. Si atunci lumea va intreba: cu cine va veti alia ca sa ajungeti la guvernare? Nu putem raspunde: o sa vedem. Nici nu putem raspunde : cu PD. Si atunci ce mai ramane? Iar daca tot nu ai alta varianta, iti dai seama ce riscant e sa incepi sa te acomodezi cu celalalt a doua zi dupa alegeri? Sa incepi atunci sa negociezi programe de guvernare?

  10. tudor spune:

    una tare:

    2012
    basescule,
    pentru tine mayasii au avut dreptate

    @Tiberiu

    In 2007 – 2008 n a fost nici o alianta psd pnl.
    A fost altceva:
    1. in 2007 psd ul statea foarte prost in sondaje fata de pdl si nu voia cu nici un chip alegeri anticipate;
    2. psd ul a incercat sa faca procente santajind pnl ul, care era in minoritate, adica au incercat sa para ca ceea ce se acorda oamenilor este pentru ca impun ei guvernului liberal acele chestiuni; unele chiar le au reusit.
    Ai uitat ce plingea dna andronescu in 2008 de mila “dascalilor” pentru ca in 2009, ajunsa ministru , sa o dea pe “criza mondiala”?
    Adica un santaj si un populism ordinare.

    Dar asta a fost.
    Sper ca toti au invatat.

    :)

    VV, care stie ca ceea ce spun este adevarat nu poate confirma, ar fi lesusl, dar asta e politica.
    Are broaste.
    :)

  11. emi spune:

    Sunt cu urechile la tv unde italienii vorbesc despre esuarea navei Costa Concordia si cu ochii pe blogurile favorite, fericita ca romanii s-au eliberat moral de baseboci. Si asa cum Costa Concordia sta intr-o parte, la mila valurilor si mareei, gata sa alunece la fund definitiv, tot asa baseboacacoalitie sta gata sa alunece de la putere, la mila noastra, a romanilor uniti. Capitanul de pe Costa Concordia, “a avut grija” de cei peste 4000 de oameni de pe nava, tot asa cum vajnicul nostru capitan a avut grija de romani. “Spartura” din pd-l si acolitii sai, a facut-o tocmai capitanul cu gurita lui, cand s-a decis sa atace smurd, care a salvat si pedelei fara sa se uite la culoarea lor politica.
    Astazi Revolutia este autentica pentru ca o fac oameni total nauci, din toate paturile sociale si mai ales pentru ca varsta a treia a fost in primele randuri, pe ei nu-i poti banui ca sunt manipulati sau platiti sa-si strige disperarea de a fi batjocorati fara mila. Si mai ales, acum nu se striga cu ura, se striga cu dispret. Ceausescu a fost urat pentru ca era puternic, asa cum spuneti avea sustinere 80%. Capitanul gata de fuga, care mai arunca la deruta cateva fumigene, este dispretuit pentru ca nu mai are “spate” si pentru ca ne-a batjocorit ani de zile…nici nu merita sa-l uram. Ar scoate si el tancurile pe strazi, dar nu cred ca poate, pentru ca n-are cu ce, prefera sa piarda aceasta batalie, in speranta ca la anul isi va redresa puterea. Ziua Unirii va fi sarbatorita iar prin unire.

  12. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    RELATARE – OARECUM OFF TOPIC

    Inca o zi de miting – in loc de relatari despre miting ma gandesc ca multi sunt interesati sa cunoasca putin si jandarmii aflati acolo prin intermediul discutiilor purtate de mine cu ei

    Mi-a fost dat sa cunosc jandarmi si jandarmi – spre surprinderea multora unii dintre ei par foarte bine educati si peste medie ca inteligenta. Dar nu cred ca are sens sa ma refer la ei acum si aici.

    Cele ce urmeaza sunt o opinie strict personala a unui om rau intentionat [eu] – este foarte posibil ca personajele sa fi fost doctori universitari iar eu fiind mult prea … prost .. sa nu-mi dau seama

    Am cunoscut astazi stereotipul jandarmului roman: doi grasi puhavi, unul roman unul tigan, in uniforma. Pareau proaspat adusi de la sapa cu diferenta ca in timp ce taranii chiar ar fi sapat ei probabil doar s-ar fi imbatat.

    Si chiar asa era, oamenii fiind jandarmi de mai putin de doi ani. Au fost absolut fabulosi in prostia lor – mergand pana la a-mi starnii starea de mila.

    Haideti sa va dau un exemplu: la intrebarea mea “Sunt sute de inregistrari cu unii jandarmi care lovesc oameni cazuti la pamant, de ce ii loviti cand sunt deja jos – ce rost mai are?”

    Raspunsul este genial: “Hai frate ca te uiti la prea multe filme – nu exista ba, voi nu mai stiti care e film si care e viata frate” … dar probabil realizand ca a dat un raspuns cam prost in ton cu cel care l-a formulat a tinut sa adauge “Mai e o faza frate – multi DA cu pietre si dupa se arunca pa jos – normal ca-i dau ce …”.

    Are sens sa spun ca i-am replicat omului ca “legal si militar n-ai dreptul sa dai intr-un om cazut pe jos care nu face gesturi de amenintare” …? Nu cred dar oricum in urma pronuntarii cuvintelor “n-ai dreptul” oamenii s-au blocat si ma priveau deja ca pe dusmanul de moarte al poporului.

    Alt exemplu – in timp ce le turuia gura despre pietrele luate Duminica [of course ei Duminica nu au fost in Piata dupa cum avea sa aflu mai tarziu ...] – eu ii intreb – “Bine bine aveti multi raniti dar de ce comandantii vostrii nu v-au dat voie sa va puneti castile Duminica trecuta decat mult dupa ce oamenii au inceput sa arunce cu pietre ? [info JN]“. Raspunsul este iarasi edificator: “[intre ei] Uite ba ce stie asta – da’ unde stii tu ba atatea, ba da pui cam multe intrebari frate”. [sa nu credeti ca toti jandarmii vb cu frate ba etc , multi au invatat si utilizeaza cuvinte ca dumneavoastra ... nu insa si specimenele analizate]

    In fine am mai purtat ceva discutii in care eu pronuntand cuvintele lege drept etc i-am blocat mental si am ajuns cu totii la concluzia ca pe de o parte eu pun prea multe intrebari si ca, pe de alta parte, ei nu prea le inteleg, asa incat ne-am facut urari reciproce [n-am pronuntat cuvantul asta ca faceau atac cerebral] de bine [fara figuri de stil aici] si ne-am vazut de drum – respectiv eu inspre studentii de la fantana iar ei ceva mai incolo la un loc mai ferit unde sa nu-i mai streseze civilii care “pune intrebari” prea multe.

    Opinia mea e ca ei, saracii, au avut impresia ca eram trimis tot de ai lor sa-i descos. Opinie intarita de faptul ca un coleg de-al lor care a asistat la discutie si s-a exprimat foarte inteligent – tacand – le-a spus dupa ce am plecat “vorbiti cam mult ma – aveti grija ca nu se stie cine ..”

    Este cu atat mai hilar cu cat mi-a fost dat dupa cum am spus sa intalnesc si foarte foarte multi jandarmi care nu doar au avut un comportament ireprosabil dar au fost perfect capabili sa poarte conversatii coerente si au admis in cele mai dese cazuri abuzurile comise de colegi de-ai lor.

    Ce e si mai surprinzator, printre cei mai calmi si mai coerenti oameni din randul jandarmilor sunt cei care au fost de serviciu Duminica trecuta – probabil ca ei avand experienta directa a evenimentelor nu au fost contaminati de propaganda ulterioara intretinuta de comandanti cu privire la cine a agresat fortele de ordine.

    Cum am mai spus sunt jandarmi si jandarmi – daca ar fi sa fiu intrebat eu as cere si un IQ minim printre conditiile de recrutare chiar daca ar fi necesar sa aiba salarii mult mai mari – si asta pt ca unde nu e cap vai de picoare … de picioarele noastre…

    PS le-am celor doi doctori universitari deghizati in .. saraci cu duhul in uniforma … si afisul cu care m-am dus astazi … n-are sens sa spun ca n-au inteles nimic dar i-am vazut chinuindu-se vreo doua minute. For info afisul avea inscris urmatoarele:

    NE-AU NUMARAT SI
    COMANDANTII JANDARMERIEI
    SUNTEM DOAR UNUL IN PIATA
    DIN CARE DOI HULIGANI

  13. Marian spune:

    De ce Crin Antonescu si Victor Ponta nu isi dau demisia din parlament? (am vazut astazi la A3 explicatia de ce nu isi va da toata opozitia demisia din parlament – puerila explicatia dar nu vreau sa insist)

    • @ Marian

      Eu, personal, cred ca e nevoie de un gest radical. Trebuie, insa, sa cumpanim toate consecintele. Daca actiunea noastra ar fi urmata de miscari sociale ample e una. Daca miscarile se potolesc si atunci ei guverneaza singuri, e mai delicat. Eu, repet, am in vedere un gest radical. E o sansa sa ne reabilitam in ochii unor romani.

  14. alexis spune:

    @ Un liberal optimist1

    Sunt de parere ca Raed Arafat a gresit ca s-a intors. Poate nu avea multe alternative. De orice poti sa-i suspectezi pe pdisti in afara de buna credinta. Sigur vor incerca sa gaseasca niste formule prin care sa incerce sa insele lumea, inclusiv pe Arafat. Vorba romanului: daca intri in tarate te manaca porcii.

  15. Buddha spune:

    VV
    Incredibila iesirea de azi a Elenei Udrea. Astia vor acum sa spele putina, sa dea vina pe Opozitie. Niste ordinari, de la primul la ultimul.
    De laudat insa pozitia lui Toader Paleologu; pacat ca a plecat de la PNL. Dar si faptul ca a mers la PD spune multe despre caracterul lui. Ma rog, dincolo de asta, el este un personaj foarte spumos.

  16. tudor spune:

    Luati cu iuresul evenimentelor curente uitam sa concluzionam; nu vedem padurea din cauza copacilor.

    Romania este astazi aproape neguvernabila; institutiile cele mi imporatnte ale statului sunt decredibilizate etc

    Afirm aici ca nu basescu este principalul vinovat; nicidecum.

    Vinovati sunt oamenii , noi toti, in proportie mai mare sau mai mica.
    Vinovati sunt judecatorii CCR , in primul rind; au spus, negru pe alb, in pofida ecidentei constitutionale, ca presedintele poate sa fie jucator; astazi nu mai poate fi mediator.
    Vinovati sunt oengistii cascavalizati si politizati.
    Vinovata este andreea pora, cazuta intr un vesnic extaz si toti douajdoistii care i au cautionat orice derapaj.
    Vinovate sunt numeroase personalitati culturale ale acestei tari care, in ciuda oricaror evidente , in loc sa l traga de mineca au ingrosat obrazul si l au sustinut , oricit de magaresc, mirlanesc sau desantat s ar fi dovedit dl basescu.
    (il amintesc pe dl patapievici care, in chestiunea cu interviul aparut in spania in ziua alegerilor din 2009, s a comportat sub un nivel atit de jos incit , daca ar fi sa l compar n as gasi alt termen decat violatorii de copii – daca nu mi ar fi atita scirba, l as scuipa)
    Vinovata e burghezia sindicala, vesnica si de a pururi aceeasi, gata – cu mici exceptii – la orice compromis aparent – doar – rezonabil.
    Vinovati sunt toti acei politicieni fara caracter care si au negociat, fara rusine, increderea acordata de oameni prin vot si propria onoare.
    Vinovate sunt cucoanele isterizate cu “base e cool” (ma abtin)

    Nu sunt vinovati:
    Adrian Sobaru
    Cristiana Anghel
    Romanii plecati din tara si care au votat impotriva lui
    Minorii si iresponsabilii

  17. tudor spune:

    @Marian
    Nu si dau demisia in acest moment pentru ca este mult mai la insemina greva parlamentara.
    Are practic aceleasi efecte, dar are si avantaje: poti trimite secretarii pe care ii ai la camere sa verifice prezenta, obligindu i astfel tot timpul sa si asigure prezenta, ceea ce n ar fi chiar deloc simplu.
    Si inca altele.

    • @ tudor

      NU doar atat, dar daca noi demisionam si au loc alegeri, nu mai avem dreptul la reprezentanti in sectiile de votare, trebuie sa participam la tragere la sorti cu alte treizeci de partide. Ceva, totusi, trebuie facut.

  18. tudor spune:

    @Buddha

    Ai vazut in ce hal arata udrea?
    I se citea groaza.

  19. tudor spune:

    referire la textul de la 1:58

    Vinovati suntem toti aceia care n am reusit sa oferim orice alta varianta decit mircea geoana.

  20. Buddha spune:

    Tudor
    Da, asa e! Era schimonosita de-a dreptul si nu stia cum sa mai vorbeasca astfel incat sa nu “supere” protestatarii.
    In piata de cateva zile bune se striga lozinci foarte nasoale legate de Udrea. Nu le reproduc, pt ca as cobori nivelul discutiei si ma cearta Maestrul, dar toti cei care au fost in piata stiu despre ce vorbesc.
    Revenind la subiect, da, se citea teama pe fata ei.

  21. emi spune:

    @tudor
    Nu e momentul pentru acuzatii si diviziuni, de Ziua Unirii sa fim uniti. Nimic nu e perfect pe lumea asta, daca nu era ales base in 2004, eram “incalecati” de psd si domnul CP Tariceanu si VV si alti oameni valorosi nu ar fi putut demonstra ca se poate si altfel. A fost un rau necesar, o buruiana tinuta sub control pana in 2008, azi insa ne sufoca pe toti si trebuie sa ne adunam fortele sa o smulgem cu toate radacinile din pamant, precum ridichea din poveste. E adevarat ca un compromis face loc altuia dar sunt momente in viata in care chiar trebuie sa alegi raul cel mai mic. Iar pe Ludovic Orban l-as ruga sa nu uite ca desi el este un bun roman, numele lui in aceste zile este asociat cu Victor Orban, spaima Europei, in anumite minti. Pur si simplu pentru dansul momentul nu este favorabil.

  22. cris spune:

    Ziceati ca udrea era livida. Va rog frumos, evz spune ca “puterea contraataca” – adica e un soi de razboiul stelelor, episodul 5: imperiul contraataca in varianta Spaceballs. Astept cu interes momentul in care turcan o va numi pe udrea “Darth Vader” iar boc va aparea ca Yoda spunind “Good relations with the Wookiees, I have.”, adica are bune relatii cu ciumpalacii. Despre “imparat” din nou, nici pis, va aparea in episodul 6 probabil.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/puterea-a-iesit-la-contraatac-962528.html

  23. cris spune:

    Aaaaa, o vad pe domnisoara Anastase in rolul lui Chewbacca. Dar Gogu asta cine e?

  24. Buddha spune:

    Cris, eu pe Boc il asociez cu Austin Powers, iar pe Base cu Goldfinger. Madam Udrea…sa zicem…trebuie sa ma mai gandesc. Dar Darth Vader…prea smecher pentru ei. :) Desi, poate Base e totusi o combinatie intre el si Goldfinger.

  25. cris spune:

    @ Buddha

    Tot nu m-ai lamurit cu GOGU. Pai udrea a fost kill bill nu?, nu poate fi nimic mai prejos de darth vader – peruci are, dar casca?

  26. lorduljohn spune:

    @cros

    Gogu e un maior in Jandarmerria Bucuresti care a avansat pe ffd de la lucrator la popota la maior. Acusi I’ll face Bassolini general cu 4 stele si o luna.

  27. tiberiu spune:

    @VV
    Cand se va hotara USL sa se adreseze Casei Albe pentru a-si explica problemele Roamniei din punctul lor de vedere? Nu pot sa inteleg aceasta inertie,faptul ca nu actioneaza cu determinare pe plan extern lasand initiativa lui TB. Este inadmisibil ca USL nu are un minstru de externe din “umbra” care sa lucreze permanent in acest sens.Istetul de Ponta a preferat sa-l lichideze pe Geoana in loc sa-l foloseasca.In regula,dar cine se ocupa de relatia externa in primul rand cu SUA?Chiar nimeni ?

  28. tiberiu spune:

    @VV
    Nu e “la mintea cocosului” ca fara sprijin al Casei Albe nu se poate face nici o schimbare politica in Ro ?

    • @ tiberiu

      USL ar trebui sa aiba intalniri cu ambasadorii SUA si separat, cu cei ai UE. Apoi, dar nu acum, caci trebuie sa fie in tara, vizite in cateva capitale. Dar trebuie si mesaje clare privind principiile de guvernare, in politica externa, in actul fiscal.

  29. Elena spune:

    Aseara au dat pe televiziuni ,filmulete cu reprezentanti PNL si PSD,care dadeau pe tabel ,bani unor demonstranti.Eu cred ca e o diversiune,pentru discreditare.

  30. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre,nu vreau sa par panicard, dar aseara la B1, Ion Cristoiu si altii croiau” din cutite si pahare” urmatorul scenariu: basescu obtine demisia guvernului si formeaza o noua majoritate parlamentara, cu PM Victor Ponta. Cum nu poate lasa pd-ul de-o parte, “ghiciti ghicitoarea mea”, cu cine se va forma noua majoritate?. Poate va amintiti ca acelasi personaj, pe cand lucra la A3 a prezis ca bok va fi premier si EBA europarlamentar. Atunci toata lumea s-a prapadit de ras.

    • @ un liberal optimist

      Nu rad de ce zice Cristoriu. Ma gandesc, doar, cat de putin respect avem pentru noi insine daca imaginam astfel de scenarii. Adica noi, romanii, suntem un fel de cuacervate, protozoare sau, mai elevat, viermi, daca suntem capabili de asa ceva, cum ar fi acum o alianta PD – PSD.

  31. cris spune:

    @ VV

    Chestie de fizica, cind ninge creste temperatura, si temperatura e mai importanta pentru cei care stau afara decit ninsoarea. Am incredere. In fond si Unirea tot pe 24 ianuarie s-a facut nu vara.

  32. cris spune:

    @ VV, @ Lordul John

    Asta stiu, ca e gogu de la popota care bea cafeaua la pedele. Ma intrebam unde sa-l plasez in imperiul contraatca daca pe Chewbacca l-am identificat cu anastase. Il pun in episodul 8, am rezolvat.

  33. tiberiu spune:

    @VV
    D-na ministru era livida de frica, dar asta nu inseamna nimic daca nu sunteti in stare sa mariti presiunea pe ei pana cand se predau.
    “Cheia” este in mana populatiei, iar populatia nu are suficienta incredere in opozitie ca sa depuna un efort suprem sa zboare gasca mafiota. Faptul ca nimeni nu a deschis canale de comunicatie permanente cu Casa Alba, ca USL nu are sustinerea administratiei americane va face lipsiti de orice sanse practice.
    Ambasada americana nu are nici o valoare,nu trebuie discutat cu servitorul ci cu bossul cel mare. Geoana este o persoana cu legaturi la Washington.De ce nu l-ati racola in PNL pentru aceasta activitate,si sa reparati gogomania lui Ponta ? Nu-i treaba mea pe cine folositi, dar actionati odata profesionist pentru numele lui Dumnezeu ca o formatie politica serioasa.

    PRIORITATILE Nr1, Nr 2, Nr3- Stabilirea de contacte cu administratia americana si convingerea lor ca USL este o alternativa democratica serioasa eminamente promaericana(nu proruseasca asca cum TB le- a bagat in cap).

  34. anca spune:

    Madam Udrea avea un machiaj nude (nu stiu daca barbatii stiu ce e asta). Si a fost asa intentionat, adica deloc stridenta. Ca lumea sa fie atenta la ce spune, nu la cum arata.

  35. PAPASTRATOS spune:

    In 24 ianuarie 2012, incepand cu ora 11.00 are loc un miting de protest organizat de SCMD (Sindicatul cadrelor Militare Disponibilizate), actiune la care sunt invitatii toti romanii

  36. PAPASTRATOS spune:

    mitingul se va desfasura in Piata Victoriei si este autorizat

  37. tiberiu spune:

    @anca
    Te pricepi poate la machiaje, dar eu ma pricep la femei si la “limbajul” corpului, al ochilor si al tonului si iti spun cu precizie de 200% ca la “morcovul” pe care il are machiajul nu ajuta, poate…pampersi.

  38. tiberiu spune:

    @Aurel
    Apropos de “democratie incalcata” , cum ati caracteriza “sistemul de numarare Anastase” la legea pensiilor ?
    Un singur exemplu dintre multe altele.
    Ma bizui pe judecata dv. principiala.

    • @ all

      Ce se intampla cu Adevarul?! Citesc editorialul “Mai tampitule, iar incepi” in care suntem facuti hiene care venim la prada Petre Roman, Antonescu, Mazare si cu mine. Adica noi suntem problema ?!? Ca sa nu mai zic ca domnisoara respectiva e, in ce m[ priveste, cu totul nelalocul ei. Vosganian vine in costum, nu in pulovar, zice. Ba tocmai ca, in ultima saptamana am venit numai in pulovar dar pentru ca asa s-a nimerit. Parlamentar oltean care a vazut Iasiul numai din avion. E drept ca m/am nascut la Craiova, dar de la varsta de doua luni am trait la Focsani. Iar la Iasi cred ca am stat, de cand sunt senator, adica din 1996, cam un an si jumatate, pus una peste alta. Dar de unde at#ta rautate la adresa liderilor opozitiei si atata ingaduinta pentru cei ai guvernarii? Ce se intampla cu ziarul Adevarul?

  39. Marian GHIONU spune:

    De acord cu dvs. si am citit si ultima postare si cred ca intre timp ati cantarit corect. De aceea am si zis, sa isi dea demisia AZI Ponta si cu Antonescu ca exemplu. Sa mai declare ferm ca daca USL pierde alegerile se retrag, cei doi, definitiv din politica pentru ca este un esec evidet. Nu in ultimul rand, Antonescu ar trebui sa repete ideea ca daca castiga un mandat nu il va mai continua cu un al doilea sub nici o forma!

    Iar parlamentarii USL trtebuie sa anunte ca si vor da demisia daca CC declara legala legea. Pana atunci, de acord sa ramaneti in parlament.

  40. tiberiu spune:

    @VV
    Folosirea invectivelor denota frica animalica a guvernantilor.
    Luati-i la misto.

    “Adevarul” si minciuna la fel ca boala si sanatatea-orice doctor poate fi bolnav.
    Apropos interesant de ce le este frica de “hiena rea” Vosganian care nu a facut afaceri si nu s-a imbogatit pe spinarea statului si de este Udrea -Cocos o “hiena buna” care se imbuiba din contracte de stat ?Ha ?

  41. anca spune:

    @ Tiberiu
    Vorbeam doar de strategia machiajului, altfel, sigur ca e nelinistita.
    @VV
    Ce articol tipic de manipulare a opiniei publice! Cu revolutia, cu salvatorul Roman, cu pradatorii etc.
    Nu inteleg asta cu parlamentarul oltean (dar si daca ati fi fost oltean, nu doar prin nastere, ce relevanta are? sau costumul/vs/ pulovarul?)

  42. tiberiu spune:

    @Aurel
    Admiteti ca lipsa unei anchete judiciare la sange intr-o asemenea suspiciune de frauda grosolana in Parlament,in “inima” democratiei reprezentative, si continuarea activitatii principalilor suspecti de fraudare pune principala institutie a statului democratic pe “butuci” ?
    Daca ati avea un asociat de afaceri pe care il suspectati va fura cu nerusinare ati putea continua sa lucrati cu el fara a lamuri chestiunea 100% ?
    Statul de drept a fost sabotat iremediabil, si dupa acea afacere murdara este imposibila functionarea lui in aceste conditii.
    Dupa legiferarea “legii Anastase” singura legea care domeneste in Ro este “legea bunului plac” a guvernantilor.
    Poate ca aveti anumite interese pe care actualul regim le satisface, dar este o chestiune de timp cand veti deveni o victima aabuzului daca din intamplare veti avea alte opinii.

  43. Marian GHIONU spune:

    Binenteles ca totul trebuie facut cu calm si nu sub inpulsul momentului, dar daca strada a luat initiativa si Base e in deruta totala, iesiti si dvs. (USL-ul) la rampa si faceti dvs. agenda publica, nu mai faceti politica reactiva.

  44. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Am retinut o expresie inspirata de la un personaj exotic din fotbal:”ii zornaie catusele”. Tare cred ca si lui Conu’ Dinu si lui DDD le cam zornaie catusele. Asa incat, nu trebuie sa puneti la inima. Eu cred ca si la alti oameni politici din mai toate partidele le cam zornaie catusele, de aceea au acest comportament , uneori timid, alteori furibund.Cu base nu-i de glumit. Imi tot vine sa pun clasica intrebare:”cum naiba v-ati inhaitat cu un asa personaj?”, dar mereu imi amintesc ca pe vremea aceea era presedinte Stolojan.

  45. tiberiu spune:

    @VV
    Daca folosesc termeni injuriosi e clar ca se simt amenintati. “Hiena Vosganian” in acest caz este o “hiena rea” care va impiedica “hienele bune”(udrea-cocos) sa fure lin liniste si sa finanteze clientela(probabil si “Adevarul”).
    Dv nu realizati ca nu e la moda sa fii cinstit si cine nu este in pas cu moda pe buna dreptate trebuie excomunicat. Acceptati ca sunteti un”demodat” incercand sa va conformati moralei crestine si atunci veti intelege ca dupa “morala lui Base” sunteti cu adevarata o “hiena”.E simplu

  46. emi spune:

    Petre Roman, Crin Antonescu, Radu Mazare si Varujan Vosganian…
    Sunteti intr-o companie foarte selecta domnule Varujan Vosganian. De acesti 4 oameni le e cel mai frica basebocilor de la varf. De Petre Roman pentru ca stie exact ce a facut Base in anii ’90 si este un om prea educat si cu relatii internationale mult prea puternice pentru gustul lui Base. De Crin Antonescu pentru ca este un orator mai bun si un negociator de exceptie. De Radu Mazare pentru ca desi vorbeste cam aceeasi limba cu Base si cam in acelasi stil, are suflet bun si asta ii compenseaza defectele de educatie, lupta pentru constanteni cum nu va fi in stare Base nici intr-o mie de ani. De dumneavoastra pentru ca stiti cam tot ce-a facut in ultimii 7 ani, sunteti un martor cumplit de incomod si de educat.
    Toti patru sunteti extrem de curati, de carismatici fiecare in stilul sau si aveti personalitati pe care capitanul nu le poate nici supune si nici distruge. Are perfecta dreptate sa-i fie teama de dumneavoastra.
    Eu ma bucur ca sunteti trei PNL si doar un PSD.

  47. tiberiu spune:

    @Aurel
    Frauda Anastase s-a petrecut ” pentru faptul ca nu exista reguli clare”?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nu lipsa legilor este problema ci faptul ca cei desemnati sa le respecte si sa le apere sunt primii care incalca fara teama si rusine toate legile si cele mai elementare norme morale.Fara bun simt si fara legi respectate nu putem convietui.Avem in Ro.un regim cu adevarat diavolesc al bunului plac.E o sfidare sa constrangi lumea la austeritate in timp tu te imbuibi fara rusine tocmai din banii celor i-ai condamnat.
    CULMEA CRIMEI: SA-L UCIZI SI SA-L MOSTENESTI !

  48. tiberiu spune:

    @VV
    Evident ca e de bine.
    “Hiena” este un animal periculos.Deci le este frica de dv. Pana nu de mult isi radeau de toti din opozitie.Acum va iau in considerare ca un adversar redutabil.

  49. @ aurel

    Inceteaza cu prostiile astea. Nu exista comentatori de casa. Cel putin nu pe acest blog. IN afara de pseudonime gen Costiputza, Baseanu, si care vorbesc paduretz, oricine poate spune orice. Tocmai te impacasesi cu lumea.

  50. @ aurel

    Nu e vorba de suparare. Poti sa superi, dar in mod politicos. Consensul nu poate fi realizat in politica decat pe teme fundamentale, cum ar fi independenta tarii, de pilda.

  51. @ aurel

    Nu e agasant, eu sunt obisnuit de douazeci de ani cu tot felul de lucruri. Dar e trist ca oameni tineri, cum e aceasta domnisoara, pentru ca sunt angajati intr-un anumit loc, simt nevoia sa zica anumite lucruri. Asa de mult ne-a scazut pretul? Sa nu-mi spuna mie domnisoara aceea ca cei care prada nu sunt hiene, ci aceia care sunt in opozitie si protesteaza.